Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Vreau sa trec pe Linux! sfaturi pro si contra...

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#1
bbdp

bbdp

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 29.01.2011
Va salut cu respect. Sunt un fan windows inca de la windows 95...recunosc ca m-a pasionat libertatea de explorare...creeare foldere explorare foldere...fara restrictii fara bariere...ceea ce cred eu ca sa gasit la windows pana la windows 7. Am testat si OS de la mac insa in afara faptului ca iti iau ochii cu o grafica frumoasa...mi se pare ca este o platforma pt lenesi si pt cei cu bani si mai alesi pt cei ce trebuiesc controlati verificati. Din pacate prin windows 10 vad aceeasi tendinta ca cei de la APPLE....parca si-ar fi dorit sa-i copieze. Am facut aceasta scurta paranteza ca sa va fac sa intelegeti dc imi doresc sa trec pe o noua platforma. Si din ce vad a 3 a patforma de operare este Linux in care nu am avut nici macar o experienta in toti acesti ani, de aceea va cer vou celor cu experienta ajutorul(cu rugamintea ca, carcotasii care nu au ce face si vin cu pareri offtopic ii rog sa se abtina) si am urmatoarele intrebari.
1.Imi recomandati linux? dc?
2. Cat de stabil este?
3. Este un sistem predispus virusilor?
4 Programele necesare si jocurile functioneaza pe aceasta platforma?
5 Care ar fi costurile?

Va multumesc frumos anticipat imi cer scuze daca pun un topic similar insa nu am avut timp sa studiez prin multele topicuri de pe acest site minunat de topicuri. sanatate tuturor

#2
LensFlare

LensFlare

    Tin Foil Mask Society

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,762
  • Înscris: 09.05.2005
1. De ce nu? Posted Image
2. Depinde de multi factori, dar atat timp cat mergi pe o distributie cu suport extins ca Ubuntu LTS si folosesti versiunile stabile ale aplicatiilor nu ar trebui sa intampini mari probleme.
3. E destul de greu sa virusezi un sistem Linux, totusi nu e imposibil. Atat timp cat nu rulezi comenzi dubioase sau diverse script-uri si instalezi aplicatii din surse sigure nu ar trebui sa-ti faci griji.
4. Majoritatea aplicatiilor au alternative Linux mai bune sau mai putin bune, de asemenea sunt din ce in ce mai multe jocuri compatibile cu Linux.
5. Doar timpul investit in acomodarea cu noul sistem de operare.

Edited by LensFlare, 28 January 2016 - 06:28.


#3
Kniebolo

Kniebolo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 92
  • Înscris: 06.01.2016
1. Da, recomand, dar nu neaparat pentru "PC-ul de acasa", exista o perioada de tranzitie de la Windows la Linux, care dureaza ceva ani. La mine a durat 11 ani.
2.Destul de stabil, depinde cat vrei sa-l "perii", cu cat intri mai adanc in kernel, cu atat mai mult il vei compromite mai frecvent, si trebuie s-o iei de la inceput.
3. Nu este un sistem predispus virusilor ordinari, de felul celor care afecteaza Win, dar cand prinzi un virus...nici naiba nu te mai scapa de el.
4.Nu functioneaza nimic bine in afara de ce are deja, si de ce mai apare pe situl acelui distro. Exclus jocuri 3D, rpg-uri, etc, lipsa de programe de aplicatie utile-dar cele care exista merg brici.Ciuciu placi video performante, ciuciu scannere si imprimante de marca obscura sau alte componente hardware no-name.
4.Depinde, costurile sunt intre zero lei si... enorme, daca vrei performanta, ajungi sa-ti schimbi tot sistemul, numai sa mearga acel distro bine, iar documentatia pe hartie incepe de la 30-40$.Plus multa munca, iar "time is money".

Edited by Kniebolo, 28 January 2016 - 06:27.


#4
bogdan1811

bogdan1811

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 634
  • Înscris: 06.08.2015
Daca vrei sa te uiti la calculator "ca curca in lemne" instaleaza Linux. Ce naiba sa faci cu ala? cand tehnica si aplicatiile se dezvolta de la o zi la alta. O fi Linux-ul un system bun si stabil da' daca nu se dezvolta si alicatii numeroase sa mearga pe el este ca si cum ti-ai lua masina cu volan pe dreapta in Romania.

Edited by bogdan1811, 28 January 2016 - 07:02.


#5
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Mesaj moderator:
Topic mutat de pe "Recomandări programe" pe "Distribuția potrivită pentru tine și sistemul tău".

 bbdp, on 28 ianuarie 2016 - 06:07, said:

Sunt un fan windows inca de la windows 95...recunosc ca m-a pasionat libertatea de explorare...creeare foldere explorare foldere...fara restrictii fara bariere...ceea ce cred eu ca sa gasit la windows pana la windows 7.

Aceeasi "libertate" si "lipsa de restrictii" o regasesti in orice versiune de Windows, atata vreme cat esti familiarizat cu sistemul de fisiere, atribute ale fisierelor, permisiuni pe fisiere si foldere, nume rezervate, caractere interzise, modul de reprezentare a numelor de fisiere si foldere, comenzi pentru foldere si fisiere etc.

 bbdp, on 28 ianuarie 2016 - 06:07, said:

Am testat si OS de la mac insa in afara faptului ca iti iau ochii cu o grafica frumoasa...mi se pare ca este o platforma pt lenesi si pt cei cu bani si mai alesi pt cei ce trebuiesc controlati verificati. Din pacate prin windows 10 vad aceeasi tendinta ca cei de la APPLE....parca si-ar fi dorit sa-i copieze.

"Frumusetea" se spune ca este "in ochii privitorului". In ceea ce priveste interfata grafica a unui sistem de operare, important este modul in care se realizeaza interactiunea utilizatorului cu sistemul de operare si aplicatiile: controale vizuale sau mijloace gestuale, evenimente produse de actionarea tastaturii, trackpadului, mouse-ului, interfetei tactile, a modului in care sunt operate aceste dispozitive de intrare (combinatii de taste, click, right/ secondary click, double click, scroll, tap, double tap, swipe etc.), stabilitatea interfetei s.a.m.d.
Costurile unui Mac sunt justificate de calitatea componentelor si a implementarii platformei software. Pe un Mac nu te vei confrunta cu lipsa de drivere sau cu incompatibilitati ale driverelor in raport cu versiunea de OS X pe care o instalezi sau la care efectuezi upgrade. Upgrade-ul la orice versiune noua de OS X este gratuit. Ca sa iti faci o idee asupra costurilor poti compara, de exemplu, costul unui MacBook Pro cu display retina si pretul oricarui ultrabook echivalent ca si caracteristici (forma, marime, greutate, calitate a materialelor utilizate si a componentelor interne, rezolutie a display-ului, porturi, tipuri de unitati de stocare etc.). Astfel vei avea surpriza sa constati ca preturile sunt apropiate sau chiar mai mici in cazul unui produs Apple. Este adevarat ca Apple nu produce, de exemplu, MacBook-uri invelite in carcase de plastic, cu display-uri de calitate inferioara, fara tastatura iluminata, cu HDD-uri sau SSD-uri ieftine, cu USB 2.0, fara sistem de operare s.a.m.d. care sa se adreseze cumparatorilor care nu doresc sa investeasca prea mult intr-un computer.
Legat de tendinta celor de la Microsoft de a-i copia pe Apple, ca sa nu ma mai repet, poti citi acest topic.

 bbdp, on 28 ianuarie 2016 - 06:07, said:

Am facut aceasta scurta paranteza ca sa va fac sa intelegeti dc imi doresc sa trec pe o noua platforma. Si din ce vad a 3 a patforma de operare este Linux in care nu am avut nici macar o experienta in toti acesti ani, de aceea va cer vou celor cu experienta ajutorul(cu rugamintea ca, carcotasii care nu au ce face si vin cu pareri offtopic ii rog sa se abtina) si am urmatoarele intrebari.
1.Imi recomandati linux? dc?
2. Cat de stabil este?
3. Este un sistem predispus virusilor?
4 Programele necesare si jocurile functioneaza pe aceasta platforma?
5 Care ar fi costurile?

Este foarte bine ca ti-ai propus sa incerci si un sistem de operare open source.
1. Are la baza o alta filosofie decat sistemele de operare comerciale, flexibilitatea lui este cea mai ridicata, ai libertatea de a utiliza un desktop environment mai apropiat de cel din Windows, mai apropiat fata de cel din OS X sau unul foarte diferit fata de ele s.a.m.d. Si exista multe alte motive pentru care ti-ai dori Linux, motive dezbatute pe larg atat in aria de fata cat si pe web sau in alte surse...
2. Depinde de distributie, versiune, modelul de actualizare, DE, aplicatii etc. Unele se adreseaza userilor care au nevoie de stabilitate si sunt distributii stabile, altele se adreseaza userilor dispusi sa experimenteze lucruri noi, insuficient testate, altele fac un compromis intre cele doua tendinte.
3. Este cel mai safe sistem de operare existent la ora actuala. Unele riscuri de securitate exista, dar sunt ca si inexistente.
4. Multe aplicatii pe care le-ai gasit pe Windows sau sub OS X vei avea surpriza sa le regasesti si pe Linux. In rest, exista echivalente pentru toate. Jocuri exista, dar Linux nu este o platforma conceputa pentru jocuri.
5. Conceptul care sta la baza Linux-ului este gratuitatea. Dar ca sa ai un PC compatibil cu Linux s-ar putea sa fie necesar sa investesti in hardware. Exista si distributii sau aplicatii comerciale, dar preturile lor sunt mai mici decat in cazul altor sisteme de operare sau al aplicatiilor dedicate platformelor comerciale. Oricum, intotdeauna vei avea la dispozitie un numar ipotetic nelimitat de distributii si aplicatii gratuite.

#6
misu183

misu183

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,954
  • Înscris: 21.12.2008
Este al n lea topic deschis cu "sa schimb pe linux?".

#7
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Ceea ce inseamna ca exista interes :)

Exista, de asemenea, topicuri deschise pe tema "si... si..." in loc de "sau... sau...". Boot loaderul de Linux gestioneaza foarte bine si alte sisteme de operare, cum ar fi Windows sau OS X (pe un sistem Hackintosh).

#8
Grodian

Grodian

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 31
  • Înscris: 29.12.2015
Ca amator, de alta specialitate dar utilizator cu capacitati medii a sistemelor de operare, cu experienta moderata începând cu Atari, Spectrum, Commodore, PC, cu MS-DOS, DR-DOS, CP/M, CP/M+ si versiunile de Windows pana la W10, pot sa-ti spun ca, evident, odata cu raspandirea versiunilor de Linux, am testat cateva. Puppy, Ubuntu, Lite, DoD, Kali etc.

Din ce am observat eu, in ciuda celor spuse la modul general si repetat de multi fani, ca Linux functioneaza pe sisteme HW mai putin pretentioase, singura metoda de a avea un sistem Linux performant este abrupt legata de HW performant si riguros ales. Cu Linux, te vei lovi de fel de fel de probleme la care nici nu gandeai! Jocurile, sa fim seriosi - nu exista sa functioneze ca in Windows! Suport pentru HW si SW exista, dar, in niciun caz nu egaleaza Windows.

Poti sa faci, daca stii cum, mult mai multe decat cu un sistem Microsoft - aproximativ diferenta dintre Android si MS Phone 8.1 - pastrand proportiile. Evident ca vei avea nevoie de un HW adecvat - spre exemplu ca sa-ti testezi securitatea WiFi-ului de pe router si vulnerabilitatile acestuia (posibilitatea de a fi interceptata de cineva parola).
Poti sa-ti "parlesti" sistemul mult, mult mai usor decat unul cu MS.
Daca vorbim de securitate, toate sistemele pot fi atacate. Daca esti luat la ochi, poti sa utilizezi inclusiv sistemul creat de tine si tot vei fi, in cele din urma, gaurit. Poate, statistic, dar stim ce "moravuri usoare" are statistica, sistemele cu Linux au mai putine vulnerabilitati. Singura metoda sigura este deconectarea, si lucrul pe statii individuale neconectate, dar si aici, trebuie sa ai grija ce aduci si ce scoti din computer!

Per total, eu iti recomand Windows 7 sau Windows 10 - daca ai un HW compatibil, dezactivand elementele de save on cloud, trimitere date la MS, sincronizare, raportari erori, desktop la distanta etc., etc. Eu, in Windows 10, ma loghez cu un cont local, nu cu contul Microsoft. Linux recomand doar ca sistem secundar, eventual pe un al doilea calculator, ca hobby/test. Cum spunea cineva, peste 5-10 ani, poti sa te hotarasti.

Personal, pe cele 4 calculatoare personale pe care le detin am instalate urmatoarele SO:
-pe cel mai performant, W10 pro 64 biti;
-pe cel de pe locul II, W10 pro 32 biti;
-pe un laptop vechi: W XP pro + Linux Lite (selectez sistemul la boot) si pe al doilea HDD W7 pro 32;
-pe al doilea laptop vechi: W7 pro 32 si pe al doilea HDD, clona acestuia.

Ideea e ca am si un Linux, dar, utilizez in special Windows!

#9
NelsonMandravela

NelsonMandravela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,567
  • Înscris: 10.01.2012
Am trecut pe Linux și am observat pe loc două avantaje: este gratuit și nu are nevoie de AV :)
Bine, un firewal categoric trebuie pus dacă nu vrei să fii vulnerabil.

#10
Hider141

Hider141

    trolling here since 2008

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,867
  • Înscris: 06.01.2008

 bogdan1811, on 28 ianuarie 2016 - 07:02, said:

Daca vrei sa te uiti la calculator "ca curca in lemne" instaleaza Linux. Ce naiba sa faci cu ala? cand tehnica si aplicatiile se dezvolta de la o zi la alta. O fi Linux-ul un system bun si stabil da' daca nu se dezvolta si alicatii numeroase sa mearga pe el este ca si cum ti-ai lua masina cu volan pe dreapta in Romania.
De ce?
Pentru 99% dintre aplicatiile de pe Windows exista pe Linux ori alternative, ori aceeasi aplicatie (dar varianta de Linux).
Pentru o utilizare office, multimedia (redare audio/video de pe PC sau de pe site-uri de streaming) si chiar pentru aplicatii CAD se poate folosi Linux fara absolut nicio problema. Doar la jocuri e putin cu cantec in cazul in care vrei sa joci ceva exotic, vrei sa joci din prima zi de lansare titluri AAA sau vrei sa joci numai jocuri piratate.
Iar interfata, procedura de instalare a programelor, accesul la setari, etc. au fost simplificate asa de tare pe distributii precum Ubuntu sau Linux Mint incat si un afon stie sa instaleze una dintre variantele astea de Linux si apoi sa acceseze Software Center-ul sau sa mearga pe site-ul producatorului unui program si sa-l instaleze direct, daca nu exista si in Software Center.

#11
MadMax

MadMax

    Pike hunter

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,361
  • Înscris: 14.05.2003
@initiatorul, fan "dc": ramai la windows "frate", k nu merge jokurile pe linux. K knd ai de instalat ceva pe linux o sa ai multe probleme. dc? ca nu este exe la linux.

PS: si bine leai zis k apple e pentru fraeri care este ei fraeri!

#12
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
daca nu esti legat de vreun soft la care nu ai alternativa in linux, trecerea la linux mi se pare fireasca.
mai ramane sa ne spuna initiatorul caracteristicile masinii pe care o detine.

Edited by rich1974, 28 January 2016 - 09:53.


#13
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Unele aplicatii/ jocuri Windows pot fi rulate sub Linux in wine. De asemenea, se poate instala Windows intr-o masina virtuala.

#14
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,442
  • Înscris: 27.05.2006
1) nu mi se pare că nu poți face în Windows 10 tot ce puteai face în versiuni de la 95 încoace - asta legat de "libertate".

2) este dificil să treci desktopul pe linux, va trebui să cauți și să te obișnuiești cu nenumărate alte aplicații și nu vei avea compatibilitate directă cu utilizatorii de windows, ceea ce mie mi se pare cea mai mare problemă. Unii ajung să ruleze programe de windows sub emulator gen Wine în linux, ceea ce nu prea are noimă - atunci, să rămînă pe Windows !

În plus, nici linux nu mai e ce a fost, e acum mult "bloatware", programe excesiv de consumatoare de resurse, programe sau interfețe care se mișcă mai greu decît pe Windows, etc. Plus probleme de stabilitate, de upgrade (merge și cînd faci upgrade nu mai merge), de compatibilitate. Plus că sînt nenumărate versiuni și distribuții de nu mai știi ce să alegi - cauți un răspuns pt distribuția și versiunea ta și găsești pt altceva. Eu sînt adeptul folosirii linux pt situații de tip server și atît. Pt desktop, nu.

#15
MadMax

MadMax

    Pike hunter

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,361
  • Înscris: 14.05.2003

 _-_, on 28 ianuarie 2016 - 10:26, said:

Unele aplicatii/ jocuri Windows pot fi rulate sub Linux in wine. De asemenea, se poate instala Windows intr-o masina virtuala.

Genul asta de hateri de virusi pe windows (desi sunt toti luati pe barba lor) nu stau sa configureze wine pentru jocuri, nu stau sa compileze pachete sa le mearga un opengl. Peste 2 saptamani ii vezi pe aici cum blastama linuxul, ca e de rahat, ca nu merge autocad, ca nu merge fotoshopu piratat, ca nu poate heckari router-ul la vecinu'.

Deci mai bine sa ramana la un windows, sa lase download-urile de pe toate site-urile cu crack-uri gratis si o sa-i mearga bine. Sau poate face operatie de lobotomie si sa-si ia mec :D

#16
acvaristul

acvaristul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,540
  • Înscris: 27.09.2006

 bbdp, on 28 ianuarie 2016 - 06:07, said:

1.Imi recomandati linux? dc?
2. Cat de stabil este?
3. Este un sistem predispus virusilor?
4 Programele necesare si jocurile functioneaza pe aceasta platforma?
5 Care ar fi costurile?
Eu am trecut "pe" Linux, de cativa ani, asa ca-ti pot spune parerea mea personala. De utilizator obisnuit (regular user).
1. Daca ai nevoie de calculator pentru lucruri obisnuite: net, office, muzica, poze, filme, etc, atunci Linuxul este un mediu excelent.
- toate distributiile moderne recunosc (99%) hardware-ul... nu vei avea probleme cu instalarea,
- toate programele obisnuite din Windows au "inlocuitori" performanti... instalarea se face cu "next, next", nu esti nevoit sa inveti comenzi speciale.
- exista comunitati mari de pasionati, asa ca orice problema intalnita se poate rezolva relativ usor.
2. Este stabil, nu trebuie sa-ti faci probleme de-astea.
3. NU... nu vei avea probleme cu virusii. Cel putin, nu ca in cazul sistemelor bazate pe Windows.
4. Pentru marea majoritate a programelor gasesti alternative decente.
- daca lucrezi cu un program scris in mod special pentru Windows si pentru care nu exista inlocuitori... atunci poate e mai bine sa ramai pe Windows.
- jocurile sunt oarecum problematice, asa ca aici s-ar putea sa ai probleme (daca esti un impatimit al jocurilor).
5. Nu exista costuri!... marea majoritate a distributiilor linux sunt gratuite.

#17
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

 bbdp, on 28 ianuarie 2016 - 06:07, said:

1.Imi recomandati linux? dc?
Da, daca vrei libertate in a face ce vrei tu cu OSul tau ce vrei. Teme, culori, cursoare, DEuri, WMuri aplicatii, etc. Vrei ceva eye candy mergi pe un DE, Desktop Environment, KDE, XFCE, LXDE, etc. Vrei ceva mai lejer mergi pe un WM, Window Manager, Enlightenment, IceWM, FluxBox, OpenBox sau un tiling WM ca awesome, i3, dwm.  Nu esti limitat in  ceea ce vrei sa faci.

 bbdp, on 28 ianuarie 2016 - 06:07, said:

2. Cat de stabil este?
Sa vedem, pui Slackware si uiti de el, ii d-ai drumul si peste ani si ani el e tot acolo cu uptime-ul aferent. Eu zic ca aia da stabilitate. In afara de Slack pentru stabilitate, CentOS, Debian, Gentoo, Arch. Daca vrei si mai stabil atunci vorbim de BSD-uri, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD. Ca stabilitate BSD > Linux / OS X > Winblows.

 bbdp, on 28 ianuarie 2016 - 06:07, said:

3. Este un sistem predispus virusilor?
Eu nu am avut probleme cu ei pana acum. Exista dar sunt mult mai putini decat pe Ferestre. Dupa cum s-a mai spus daca te rezumi la ce ai in repozitoarele oficiale ale distributiei alese nu ar trebui sa ai probleme. Sau daca pui ceva din surse dar iei sursele de pe site-urile oficiale iar nu ar trebui sa ai probleme. Daca vorbim de vulnerabilitati da exista insa se rezolva destul de repede.

 bbdp, on 28 ianuarie 2016 - 06:07, said:

4 Programele necesare si jocurile functioneaza pe aceasta platforma?
Care sunt acele programe necesare? Eu utilizez zilnic ArchLinux ca OS pe desktop / laptop si nu imi lipseste nici un program necesar. Dar asta e cazul meu. In cazul tau depinde ce softuri vrei sa folosesti / ai nevoie. Jocuri, exista si ele ceva ceva. Ai Steam si unele jocuri portate, dar nu mai ma joc asa mult si des asa ca pe mine personal nu ma intereseaza oricum daca vreau sa ma joc am un PS3 aruncat prin casa.

 bbdp, on 28 ianuarie 2016 - 06:07, said:

5 Care ar fi costurile?
Costuri la ce? Majoritatea distributiilor sunt free deci nu te costa nimic. Doar timp ca sa te inveti sa lucrezi cu el ca nu e chiar winblows.

OT: Am un desktop si 2 laptopuri pe care rulez:
1. Desktop: Asus Sabertooth Z87 + i5 4670K + 8 GiB RAM + nVidia GTX460 => ArchLinux x86_64 cu i3wm, iubesc simplitatea si iubesc tiling windows managerele;
2. Laptop:   Asus N56VZ: i7 3630QM + 8GiB RAM + nVidia GT650M => ArchLinux x86_64 cu i3wm;
3. Laptop:   Toshiba Satellite A300-1QM: Core 2 Duo T5800 + 4GiB RAM + ATi Radeon HD3650 => FreeBSD 10.2 cu i3wm si Enlightenment, CentOS 6.7 cu KDE.

Iar la munca:
4. Desktop: Ceva placa de baza Asus + P4 cu HT la 3GHz, nu stiu model si etc, + 1 GiB RAM + Placa video nVidia sau ATi daca nu cumva e o integrata => ArchLinux x86 cu i3wm, CentOS 6.7 cu KDE, Fedora cu KDE, PCLinuxOS KDE MiniMe.

Dupa cum se vede am Linux pe sisteme atat vechi, ala de la munca are 10 ani sau mai bine. Toshiba e de 7 ani, Asus-ul de aproape 3 iar Desktopul de 2. 4 procesoare din 4 familii diferite si versiuni diferite. 4 placi video diferite, ram de la 1GiB la 8GiB si am avut si 512MiB ram la munca deci da merge fara probleme o distributie Linux pe hardware vechi si nou cu putina munca. Ma repet software-ul e ala de papa. Exemplu Opera 12.16 cu 12 tab-uri deschise consuma in clipa de fata ~1.6 GiB din ram. Daca avine cineva si imi zice ca daca as fi avut alt OS opera 12.16 nu ar fi consumat 1.6GiB din ram cu aceleasi tab-uri deschise il strang de gat. Adica nu e vina distributiei ca in ziua de azi un site e plin de jeguri aka reclame si flash peste flash adica de chestii inutile care manca din ram daca tii pagina respectiva deschisa o perioada.

Linux e un sistem frumos, dar nu e pentru cei care vor click, click, next, fail. Cei care vor asta pot sa stea pe winblows. Nu de alta dar au obiceiul sa vina pe aici sa se planga ca Linux e naspa, nu e bun, si mai stiu eu ce.

#18
danzi23

danzi23

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,072
  • Înscris: 14.08.2013
Incearca Ubuntu LTS, e bun pentru incepatori, e stabil si usor de folosit.


Quote

Daca vrei sa te uiti la calculator "ca curca in lemne" instaleaza Linux. Ce naiba sa faci cu ala? cand tehnica si aplicatiile se dezvolta de la o zi la alta. O fi Linux-ul un system bun si stabil da' daca nu se dezvolta si alicatii numeroase sa mearga pe el este ca si cum ti-ai lua masina cu volan pe dreapta in Romania.

Se dezvolta destule. Zi-mi ce ti-ar lipsi?
Firefox/Chrome, VLC, Rhythmbox, qBittorent, Libre Office cred ca acopera nevoile majoritatii de utilizatori din romania

Edited by danzi23, 28 January 2016 - 12:44.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate