Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...
 Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur
 Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?
 

Vreau sa trec pe Linux! sfaturi pro si contra...

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#19
R10

R10

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,678
  • Înscris: 29.03.2010
Pentru mine trecerea s-a făcut foarte lejer. Am instalat acasă Xubuntu, vroiam să-l folosesc câteva zile pentru a mă familiariza cu el, dar a 2-a zi l-am instalat și la servici. Îl folosesc pentru browsing/office, și își face treaba foarte bine. E stabil, și simplu de folosit. Nu există regiștri ca la windows, iar fișierele temporare se elimină cu o comandă în consolă, nu durează atât ca pe windows. Am avut diverse probleme cu el, majoritatea din cauza curiozității mele - nu știam exact ce face o comandă, dar eu o foloseam, pe urmă căutam soluții să repar ce am făcut, soluții găsite cu ajutorul forumurilor oficiale și neoficiale.

Am pus înapoi Windowsul pentru că atunci când nu eram eu în birou, foloseau colegii mei pc-ul, dar cei mai în vârstă mă sunau din 2 în 2 minute să mă întrebe cum fac aia, cum fac aia, chiar dacă erau chestii elementare. Nu știau să folosească Libre Office, chiar dacă seamănă foarte mult cu Word-ul, sau nu știau să semneze un pdf cu Master PDF Editor. Dar așa e cu cei mai în vârstă, nici dacă le dai alt mouse nu le convine, rutina este prea mult înrădăcinată în ei

Ți-am scris doar experiența mea cu Linux, nu am mai răspuns la întrebări pentru că au făcut-o alții înainte

#20
bbdp

bbdp

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 29.01.2011
Va multumesc tuturor celor ce v-ati sacrificat din pretiosul timp sa-mi raspundeti la intrebari. Nu mi place ideea de a fi controlat...sunt anti sistem si imi plac si teoriile conspiratiei mai ales cand pentru mine au o logica,,,,si ceea ce se intampla cu windows din punctul meu de vedere nu este o schimbare in bine...este o schimbare pentru a fi controlati pentru a intra in rand cu "lumea buna" adica sa platim tot. Fiind fan windows(il am instalat chiar si pe imac) am sa utilizez windows 7 cat de mult se va putea.....dar din pacate cred ca nu va mai tine mult....de aceea m am alarmat si ca si alternativa mi-a trecut prin cap linux...o sa-l instalez ca al doilea sistem pe pc si voi incera sa-l testez personal....sper sa nu intampin dificultati sau incompatibilitate de programe...jocuri nu mai ma joc de mult desi sunt un fost gamer...si mi-ar placea sa-mi bag un cs...o fifa...
Multumesc tuturor utilizatorilor acestui forum util. sanatate va doresc tutror

View Postdanzi23, on 28 ianuarie 2016 - 12:32, said:

Incearca Ubuntu LTS, e bun pentru incepatori, e stabil si usor de folosit.




Se dezvolta destule. Zi-mi ce ti-ar lipsi?
Firefox/Chrome, VLC, Rhythmbox, qBittorent, Libre Office cred ca acopera nevoile majoritatii de utilizatori din romania
salut. in mare fac browsing....file and sharing(sunt fan al torentelor) sa pot vedea un film...sa pot citi un document pdf..word....si as juca si un cs...pe Steam...vad ca asta se poarta acum.

View Post_-_, on 28 ianuarie 2016 - 07:26, said:

Mesaj moderator:
Topic mutat de pe "Recomandări programe" pe "Distribuția potrivită pentru tine și sistemul tău".



Aceeasi "libertate" si "lipsa de restrictii" o regasesti in orice versiune de Windows, atata vreme cat esti familiarizat cu sistemul de fisiere, atribute ale fisierelor, permisiuni pe fisiere si foldere, nume rezervate, caractere interzise, modul de reprezentare a numelor de fisiere si foldere, comenzi pentru foldere si fisiere etc.



"Frumusetea" se spune ca este "in ochii privitorului". In ceea ce priveste interfata grafica a unui sistem de operare, important este modul in care se realizeaza interactiunea utilizatorului cu sistemul de operare si aplicatiile: controale vizuale sau mijloace gestuale, evenimente produse de actionarea tastaturii, trackpadului, mouse-ului, interfetei tactile, a modului in care sunt operate aceste dispozitive de intrare (combinatii de taste, click, right/ secondary click, double click, scroll, tap, double tap, swipe etc.), stabilitatea interfetei s.a.m.d.
Costurile unui Mac sunt justificate de calitatea componentelor si a implementarii platformei software. Pe un Mac nu te vei confrunta cu lipsa de drivere sau cu incompatibilitati ale driverelor in raport cu versiunea de OS X pe care o instalezi sau la care efectuezi upgrade. Upgrade-ul la orice versiune noua de OS X este gratuit. Ca sa iti faci o idee asupra costurilor poti compara, de exemplu, costul unui MacBook Pro cu display retina si pretul oricarui ultrabook echivalent ca si caracteristici (forma, marime, greutate, calitate a materialelor utilizate si a componentelor interne, rezolutie a display-ului, porturi, tipuri de unitati de stocare etc.). Astfel vei avea surpriza sa constati ca preturile sunt apropiate sau chiar mai mici in cazul unui produs Apple. Este adevarat ca Apple nu produce, de exemplu, MacBook-uri invelite in carcase de plastic, cu display-uri de calitate inferioara, fara tastatura iluminata, cu HDD-uri sau SSD-uri ieftine, cu USB 2.0, fara sistem de operare s.a.m.d. care sa se adreseze cumparatorilor care nu doresc sa investeasca prea mult intr-un computer.
Legat de tendinta celor de la Microsoft de a-i copia pe Apple, ca sa nu ma mai repet, poti citi acest topic.



Este foarte bine ca ti-ai propus sa incerci si un sistem de operare open source.
1. Are la baza o alta filosofie decat sistemele de operare comerciale, flexibilitatea lui este cea mai ridicata, ai libertatea de a utiliza un desktop environment mai apropiat de cel din Windows, mai apropiat fata de cel din OS X sau unul foarte diferit fata de ele s.a.m.d. Si exista multe alte motive pentru care ti-ai dori Linux, motive dezbatute pe larg atat in aria de fata cat si pe web sau in alte surse...
2. Depinde de distributie, versiune, modelul de actualizare, DE, aplicatii etc. Unele se adreseaza userilor care au nevoie de stabilitate si sunt distributii stabile, altele se adreseaza userilor dispusi sa experimenteze lucruri noi, insuficient testate, altele fac un compromis intre cele doua tendinte.
3. Este cel mai safe sistem de operare existent la ora actuala. Unele riscuri de securitate exista, dar sunt ca si inexistente.
4. Multe aplicatii pe care le-ai gasit pe Windows sau sub OS X vei avea surpriza sa le regasesti si pe Linux. In rest, exista echivalente pentru toate. Jocuri exista, dar Linux nu este o platforma conceputa pentru jocuri.
5. Conceptul care sta la baza Linux-ului este gratuitatea. Dar ca sa ai un PC compatibil cu Linux s-ar putea sa fie necesar sa investesti in hardware. Exista si distributii sau aplicatii comerciale, dar preturile lor sunt mai mici decat in cazul altor sisteme de operare sau al aplicatiilor dedicate platformelor comerciale. Oricum, intotdeauna vei avea la dispozitie un numar ipotetic nelimitat de distributii si aplicatii gratuite.
multumesc frumos pentru varietatea de raspunsuri!

View Postacvaristul, on 28 ianuarie 2016 - 11:56, said:

Eu am trecut "pe" Linux, de cativa ani, asa ca-ti pot spune parerea mea personala. De utilizator obisnuit (regular user).
1. Daca ai nevoie de calculator pentru lucruri obisnuite: net, office, muzica, poze, filme, etc, atunci Linuxul este un mediu excelent.
- toate distributiile moderne recunosc (99%) hardware-ul... nu vei avea probleme cu instalarea,
- toate programele obisnuite din Windows au "inlocuitori" performanti... instalarea se face cu "next, next", nu esti nevoit sa inveti comenzi speciale.
- exista comunitati mari de pasionati, asa ca orice problema intalnita se poate rezolva relativ usor.
2. Este stabil, nu trebuie sa-ti faci probleme de-astea.
3. NU... nu vei avea probleme cu virusii. Cel putin, nu ca in cazul sistemelor bazate pe Windows.
4. Pentru marea majoritate a programelor gasesti alternative decente.
- daca lucrezi cu un program scris in mod special pentru Windows si pentru care nu exista inlocuitori... atunci poate e mai bine sa ramai pe Windows.
- jocurile sunt oarecum problematice, asa ca aici s-ar putea sa ai probleme (daca esti un impatimit al jocurilor).
5. Nu exista costuri!... marea majoritate a distributiilor linux sunt gratuite.
multumesc pentru parere. cu driverele calculatorului ai avut probleme?

#21
MadMax

MadMax

    Pike hunter

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,361
  • Înscris: 14.05.2003
Virtualbox si poti testa cate distributii vrei. Similitudini ci weendoze: KDE.
CS Steam merge si pe linux, din cate stiu. Restul: browsing, torente, pr0n, office - astea-s native linux

#22
paxman

paxman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 15.03.2014
Yeah, si eu am incercat mint si am ramas cu el, btw, nu ii place windows phone-ul meu deloc.

#23
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View Postbbdp, on 29 ianuarie 2016 - 01:54, said:

salut. in mare fac browsing....file and sharing(sunt fan al torentelor) sa pot vedea un film...sa pot citi un document pdf..word....si as juca si un cs...pe Steam...vad ca asta se poarta acum.
multumesc pentru parere. cu driverele calculatorului ai avut probleme?

Browsere ai de unde alege, Opera 12.16 sau Opera 40 sau cat mai e acum, Firefox, Chrome pe care le stii de pe Ferestre le gasesti si sub Linux. Pentru file sharing iar ai de unde alege, rtorrent, ktorrent, qBittorrent, etc. Mplayer este taticul tuturor si e venit pe Ferestre din lumea *NIX, VLC e si el prezent deci nu prea ai de ce te teme. LibreOffice, OpenOffice, KOffice, etc. sunt in repozitoare. Tine cont ca OpenOffice a ajuns in Ferestre din *NIX. Pentru pdf-uri, xpdf, epdfview, Okular, gasesti si un Adobe PDF Reader (stiu ca PCLinuxOS il avea in repozitor), deci iar ai de unde alege. CS, CSS, CSGO, L4D, L4D2, HL, si altele le gasesti portate deja pe Linux, cata vreme le ai cumparate pe Steam alegi sa iti arate biblioteca de jocuri Linux si le gasesti acolo sa le instalezi.

Ca si drivere in clipa de fata sa zicem ca nu pot printa pe o multifunctionala Canon Pixma MP610 veche de 8+ ani doar pentru ca drivere noi pentru Linux nu au mai scos aia de la Canon. Cand ma dadeam cu PCLinuxOS nu am avut probleme cu imprimanta. Am luat de la Canon driver-ul si l-am instalat, merci ca l-au bagat ca pachet rpm si deb.

Uite un exemplu de ce imi place Linux: pe laptopul Asus combinatiile Fn + F1-12 nu este codata hardware decat o parte din ele dar cu 2 mici scripturi am rezolvat cu backlight-ul tastaturii si cu activarea / dezactivarea touchpad-ului. Cu un pic de noroc rezolv 100% si cu placa nVidia cu Optimus si as avea laptopul 100% functional. Nu am testat card reader-ul dar nu vad de ce sa nu functioneze. Si asta in cazul in care ma folosesc de un WM minimal adica i3wm. Daca rulam KDE nu as fi avut nevoie sa fac nimic ca ar fi fost totul functional.

Edited by shogun1, 29 January 2016 - 18:47.
Typos


#24
Zinus

Zinus

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,735
  • Înscris: 23.04.2014
Eu am test card reader-ul si pot spune ca functioneaza (un laptop lenevo). In cazul jocurilor, tocmai s-a lansat prima consola Steam machine (adica varianta "oficiala", facuta de steam in parteneriat cu alienware) ce foloseste ca SO SteamOS, care este de fapt o versiune modificata a Ubuntu. Deci "viitorul" gaming-ului pe linux nu suna tocmai  rau.

View PostGrodian, on 28 ianuarie 2016 - 08:24, said:

Cum spunea cineva, peste 5-10 ani, poti sa te hotarasti.
Eu m-am hotarat in mai putin de un an. Am intradevar dualboot din cauza ca am nevoie uneori de anumite aplicati carora nu le-am gasit o alternativa, dar linuxul este sistemul principal.

Edited by Zinus, 29 January 2016 - 14:48.


#25
acvaristul

acvaristul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,538
  • Înscris: 27.09.2006

View PostMembruAnonim, on 29 ianuarie 2016 - 13:15, said:

Cu un pic de noroc rezolv 100% si cu placa nVidia cu Optimus si as avea laptopul 100% functional.
Acasa am un laptop cu placa Nvidia GeForce 610M. De obicei, trebuia sa incarc drivere de Optimus (bumblebee) si sa fac tot felul de artificii.
Am avut placerea sa vad ca ultimul LinuxMint (17.3) a recunoscut-o by default si ma lasa sa aleg "modul de functionare".

#26
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Pe PCLOS KDE MiniME am rezolvat tot. Pe Arch a fost oky pana la un update la kernel sau la driver-ul nVidia si cineva a dat cu bata in balta ca pana atunci nu aveam probleme, nici acum sa zic drept nu ma plang de treaba asta. Singura problema cu Optimus e ca in X cu i3wm nu am reusit sa fac Fn+F5-6 sa imi creasca sau sa scada iluminarea panoului. Nu am decat sa modific manual valoarea iluminarii ca altfel ciuciu backlight display. Inca nu m-am hotarat in carca cui sa arunc vina, in carca lui Linus ca problema asta o am cu kernel4, kernel3 + i3wm era oky ca imi functiona jucaria, sau sa caut alt / alti vinovati. Sau sa arunc mata moarta, vina,  in curtea Asus / nVidia cu Optimusul lor de rahat care nu permite dezactivarea manuala a unei placi video pana ai nevoie de ea. Asa ca cine nu are jucarie cu Optimus nu ar trebui sa se loveasca de o astfel de problema.
Bine intr-un punct si sub Ferestre 7 imi porneau jocurile cu Intelu in loc de nVidia asa ca nu mai zic nimic. Ideea a 2 placi video e buna dar cand producatorul da cu mucii in fasole sau face treaba de mantuiala ma omoara cu zile. Noroc ca macar sub Linux gasesc o metoda de a face ceva sa functioneze mai repede decat as fi facut daca rulam oricare Ferestre.

#27
Bukovina

Bukovina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,138
  • Înscris: 24.09.2009
Pentru inceput iti recomand Linux Mint, cea mai populara distributie.

#28
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009

View PostMembruAnonim, on 29 ianuarie 2016 - 15:53, said:

Pe Arch a fost oky pana la un update la kernel sau la driver-ul nVidia si cineva a dat cu bata in balta ca pana atunci nu aveam probleme, nici acum sa zic drept nu ma plang de treaba asta.
Am pățit-o și eu pe desktop, tot Arch, tot nvidia. Am rezolvat repede, io zic că-i bine, ne ține-n priză, n-am mai avut un bug, crash, etc de ani de zile. Oricum la laptop îmi iau doar cu Intel integrat, nu vreau să mai aud de nvidia, de amd nici măcar nu pomenesc! Dar eu nu le am cu jocurile.  Posted Image

ON: prea multă vorbărie, încerci sau nu Linux. Mie-mi merg toate cele pe laptopuri (Samsung și Lenovo), că tot pomeneați de card reader, taste numerice.

#29
Zinus

Zinus

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,735
  • Înscris: 23.04.2014
Si eu am bug-ul asta pe Arch, inca nu i-am dat de capat. Pana atunci am "migrat" la Linux Mint. Eu ma mai joc...

#30
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View Postbbdp, on 28 ianuarie 2016 - 06:07, said:

1.Imi recomandati linux? dc?
2. Cat de stabil este?
3. Este un sistem predispus virusilor?
4 Programele necesare si jocurile functioneaza pe aceasta platforma?
5 Care ar fi costurile?
1. Da. Ca sa devii un utilizator de calculatoare mai avansat, mai in cunostinta de cauza
2. Foarte. Calculatoare cu Linux pe ele ruleaza chiar si ani la rand fara restart si fara probleme de performanta
3. Nu, deloc. Nu are sens sa folosesti antivirus. Folosesc Linux de peste 10 ani si nu am avut niciodata un virus
4. Da. http://store.steampo...m/browse/linux/
5. Timpul si dorinta de a invata ceva nou sunt costurile; bani = zero

Edited by OriginalCopy, 29 January 2016 - 20:23.


#31
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
OT: Scuze de el Shogun dar @Zinus, daca ai placa nVidia si Optimus problema e cu nvidia-libgl care nu se (mai) pupa cu ce vrea kernelul sa faca. Il dai jos si treci la mesa-libgl.

#32
Zinus

Zinus

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,735
  • Înscris: 23.04.2014
Da, e cu optimus, acum se pare ca merge.

Edited by Zinus, 30 January 2016 - 01:52.


#33
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,442
  • Înscris: 27.05.2006
@inițiator, atenție că useri precum Kagaroth sînt/par a fi "power users", tu ești super-începător în ale linuxului și nici la windows aparent nu ești prea tare, dacă te lași așa ușor copleșit de zvonuri de tipul "a fi controlați" (în Windows, inclusiv Win 10, ai posibilități extensive de a porni/opri/configura anumite servicii care nu-ți plac). Da, se poate face orice cu linuxul, dar nu așa de simplu... în general, ca o regulă, este mai dificil / mai tehnic să administrezi linux, umblînd cu scripturi, fișiere de configurare, editînd astfel de fișiere, etc etc, față de windows la nivel de click click. Și repet, cum nu-s 2 linuxuri la fel, nu găsești așa ușor pe forumuri pe cineva care să aibă exact situația ta.

#34
danzi23

danzi23

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,072
  • Înscris: 14.08.2013
Chiar nu stiu de unde le scoti.

Daca ceva se face in windows doar cu "click, click"  te asigur ca asa se face si in Ubuntu, nu il sparia degeaba. Ah, ca vrei sa devi l33t si sa il personalizezi pana la maduva oaselor, atunci da.

Quote

Și repet, cum nu-s 2 linuxuri la fel, nu găsești așa ușor pe forumuri pe cineva care să aibă exact situația ta.

Exceptand ca toate distirbutile bazate pe ubuntu se comporta la fel. Si dupa parerea mea gasesti mult mai usor solutii la probleme pe net pt ubuntu decat pt windows.

Edited by danzi23, 31 January 2016 - 19:30.


#35
calinjack

calinjack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,675
  • Înscris: 21.10.2009
De unde iei aplicatiile pentru linux?

#36
danyconnect

danyconnect

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 809
  • Înscris: 14.10.2011
Ai un magazin store(Center software Ubuntu), unde gasesti cam tot ce ai nevoie sau poti instala din pachete .deb, eventual un ppa.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate