Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Finala Eurovision 2024

De ce nu protestati?

Etanșare intre cada perete b...

Backu-up box Fronius
 Router de la Digi nu face fata la...

Magnolii

Achizitie LG OLED evo 55C31LA - e...

Aplicatii PV Huawei Sun
 Istoric deplasari - GPS

Surub autoforant-metric mixt

Lipsa semnal - strategie de marke...

One week meal plan - Pachet
 Apometru defect?

Nelamurire legalitate TVA casa noua

Huawei P20 Lite, ecran negru la a...

Bibelorui, macrameuri si altele
 

Cum apare fulgerul?

- - - - -
  • Please log in to reply
46 replies to this topic

#37
Eduardo-S

Eduardo-S

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 527
  • Înscris: 26.05.2015
Tot nu e clar cum apare fulgerul si de ce...

#38
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

 Eduardo-S, on 20 iunie 2015 - 15:44, said:

Tot nu e clar cum apare fulgerul si de ce...

Diferenta de potential -> camp electric intens, peste pragul disruptiv -> polarizarea indusa ajunga sa rupa cateva molecule in ioni -> ionii sunt accelerati in campul electric intens si lovesc alte molecule provocand ruperea lor -> numarul de purtatori de sarcina liberi creste exponential si incepe sa se formeze un canal de scurgere a acestora -> cand doua puncte relativ conductoare aflate la potentiale diferite sunt legate de un canal de scurgere functional, se produce descarcarea electrica.
Ce iti este neclar?

#39
Eduardo-S

Eduardo-S

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 527
  • Înscris: 26.05.2015
Pai de unde diferenta asta de potential? De unde electricitatea? Am mai pus intrebarile astea si inainte dar nu am primit raspunsuri convingatoare.

#40
Eduardo-S

Eduardo-S

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 527
  • Înscris: 26.05.2015
Pai n-am zis inainte ca e o gramada de frecare in natura si tot nu apar fulgere?????!
Vantul se freaca de copaci, pasarile se freaca de aer, valurile se freaca de mal, etc. - de ce nu apare si aici incarcarea electrostatica?

#41
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

 Eduardo-S, on 20 iunie 2015 - 16:46, said:

Pai de unde diferenta asta de potential? De unde electricitatea? Am mai pus intrebarile astea si inainte dar nu am primit raspunsuri convingatoare.

 404stillnotfound, on 20 iunie 2015 - 17:09, said:

De la incarcarea electrostatica. Ia freaca motanul si te lamuresti.

Raspunsul este in linii mari de acest gen: in interiorul norilor de furtuna exista gradienti mari de temperatura si presiune care creaza o intensa circulatie pe verticala. Particulele din nor (gheata, apa) se lovesc intre ele si ajung sa se electrizeze; din motive inca nu elucidate in detaliu, particulele mai grele se incarca negativ si coboara spre baza norului in vreme ce particulele (micropicaturile, microcristalele de gheata) mai usoare ramase pozitive ajung sa fie impinse la varful norului. Avem deci o diferenta de potential in interiorul norului care genereaza fulgerele (si mai putem avea si o diferenta de potential indusa fata de sol care este responsabila de trasnete). Diferentele de masa, stare de agregare, temperatura precum si polarizarea moleculei de apa sunt responsabile pentru dezechilibrul electrostatic intre ceea ce urca si ceea ce coboara.

#42
Eduardo-S

Eduardo-S

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 527
  • Înscris: 26.05.2015
Totusi norii contin apa...Apa nu se electrizeaza. Daca freci o bucata de plastic, metal, etc., o poti electriza usor doar daca este uscata. Nu poti sa electrizezi o bucata de gheata sau niste apa prin frecare. Asa ca, cum se electrizeaza totusi norii?

#43
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,834
  • Înscris: 07.06.2014
e vorba de particole, de vapori, nu de bidoane de 10 litri de apa.

atmosfera mai contine si alte elemente inafar de oxigen si vapori de apa.

#44
yaxbeax

yaxbeax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 220
  • Înscris: 17.06.2015
Gata cu fulgerica? Tocmai m-am intors din vacanta. Quantum...imi raspunzi?

#45
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
Bine ai revenit din vacanta. Eu credeam ca ti-am raspuns... (sper ca nu ne gandim la lucruri diferite)

Placut experimentul cu lanterne, la fel si exemplificarile. Cu toate ca nu e ceva nou... vedeti (dar la alta scala) fenomenele care se petrec la o racheta in mai multe trepte, sau la deplasarea in spatiu a unui obiect care profita de gravitatia planetelor pe langa care trece, sau la experimentele facute la CERN (accelerarile respective se bazeaza pe ceva similar fenomenului 'lanterne')

#46
ghendi

ghendi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 155
  • Înscris: 25.09.2007

 Eduardo-S, on 20 iunie 2015 - 16:46, said:

Pai de unde diferenta asta de potential? De unde electricitatea? Am mai pus intrebarile astea si inainte dar nu am primit raspunsuri convingatoare.
Raspuns scurt pe 2: de la Soare

Si acum putin mai pe larg, cu multe poze sa dea bine :)
Sunt multe tipuri de fulgere, cele pe care de obicei le vedem sunt cele mai "banale":
[ http://www.nssl.noaa.gov/education/svrwx101/lightning/types/img/lightning_sprites2.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Sunt fulgere care pur si simpul merg catre spatiu, nu catre pamant.
Pamantul nu este izolat in spatiu, ne aflam in atmosfera solara la fel ca si toate planatele sistemului solar.
Iar intre Soare si planete exista o interactiune electrica:
[ http://www.nasa.gov/images/content/203795main_FluxPower_400.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Din cauza atmosferei mai dense a pamantului aceasta interactiune se poate echilibra prin intermediul fulgerelor. Energia electrica este "stocata" in diferite straturi superioare ale atmosferei iar prin fulgere si furtuni aceasta diferenta de potential este degajata permanent, undeva pe glob exista in acest moment descarcari electrice.

Da am spus si furtuni - daca luam exemplul lui Marte aceasta avand o atmosfera putin densa, descarcarile electrice de tip arc fiind excluse apar alte tipuri de descarcari mult mai violente din cauza potentialului electric care tot creste si astfel pot aparea furtuni gigant care se pot cuprinde intreaga planeta si pot dura luni de zile!
[ http://science.nasa.gov/media/medialibrary/2001/10/11/ast11oct_2_resources/0131w.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Sau la scara mai mica vorbim despre dust devils, vartejuri care pot ajunge la zeci de km inaltime!
[ http://i.space.com/images/i/000/016/447/i02/mars-dust-devil-mro-spacecraft.jpg?1333651725 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Un sudiu spune ca un banal vartej de nisip produce campuri electrice mai mari de 10.000 volti/metru.
One surprising result from that four-day experiment was that even small terrestrial dust devils produce radio noise and electrical fields greater than 10,000 volts per meter. If they were on Mars, they would generate long-lived, charged particles powerful enough to trigger electrical discharges in the martian atmosphere.

Si asta nu se limiteaza la Pamant sau Marte. Cele mai violente furtuni sunt tocmai pe cea mai departata planeta a sistemului Solar, adica pe Neptun. Viteza? Tineti-va bine, ajunge la 2,200 km/h!
Unii se intreaba de unde are energie (si termica) iar raspunsul e simplu: de la Soare, insa nu prin radiatie electromagnetica care este infima ci prin electricitate.

Deci cum ajunge electricitatea de la Soare la planete?
Nasa in imaginea de mai sus vorbeste despre flux rope, eu ii spun curent Birkeland de la cel care l-a descoperit. Deci este vorba despre curenti Birkeland care sunt structuri stabile pe distante enorme (chiar si ani lumina).
[ http://www.setterfield.org/Birkeland-Current-pair-twisted.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ][ http://images-mediawiki-sites.thefullwiki.org/05/1/5/2/9308421379562772.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

In spatiu nu exista camp magnetic fara electricitate (curent, deci deplasare de sarcini) campurile magnetice fara curent electric sunt pure nascociri si denota o slaba intelegere a legilor fizicii.
Pentru cunoscatori: Magnetic reconnection of vortices are Birkeland currents
[ http://3.bp.blogspot.com/-AyTYHKXBMy8/Uy-bYaAsHMI/AAAAAAAAF2E/VDkBtZK9lVo/s3200/Reconnection_of_two_perpendicular_vortices___High_Quality___1280x720.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Daca ar fi sa vedem in interiorul acestei structuri ea ar arata ceva in genul:

[ http://www.holoscience.com/wp/wp-content/uploads/2008/05/Dense-Plasma-Focus-Penumbra.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Penumbra of a dense plasma focus from a discharge current of 174,000 amperes. The rotational structure of the penumbra has a periodicity of 56 as shown by the 56-dot overlay pattern. —Credit A. Peratt.

Este vorba de discuri concentrice care se rotesc in sens opus unul altuia.
Si daca ceea ce am spus are vreo noima ar trebui sa vedem astel de fenomene la polii planetelor acolo unde ajung aceste structuri.

Cel mai vizibil - Jupiter, uitati-va atenti la cercurile concentrice care se invart in sensuri opuse:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/x314GHIcBw8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Si Saturn cu celebrul hexagon:
[ http://2.bp.blogspot.com/-g741w51TdZA/UzC_UWCgGuI/AAAAAAAAF2U/qkVYLI4G9S8/s3200/BEST_FOOTAGE_OF_STRANGE_SATURN_S_VORTEX_DECEMBER_9__2013___High_Quality___1280x720.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/PIA18274-Saturn-NorthPolarHexagon-Cassini-20140402.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Si "aurora boreala", tot un fenomen electric, exact deasupra hexagonului:
[ http://2.bp.blogspot.com/-UcPySRl0O6s/Uy984Xm-CaI/AAAAAAAAF0s/1P9MXVLDu5U/s3200/Skitch.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#47
valdan71

valdan71

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 738
  • Înscris: 26.01.2006
Experimentul cu lanternele e un non-sens, chiar si teoretic (comanda aprinderii se va face electric/optic/electromagnetic/pneumatic/etc.; campul electric/fotonul/etc. nu circula mai repede decat c).

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate