Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox
 Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani
 Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 

Grădina de legume a serrifului

* * * * * 6 votes
  • Please log in to reply
1871 replies to this topic

#1459
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
1. Nu te obosi sa ingropi tubul. Nu e ok si iti spun de ce. La infiintarea culturii..stolonii nu au asa radacini mari...si nu e ok sa ai apa doar la 10 15cm in jos..pt ca se dreneaza din bilon. La inceput trebuie apa la suprafata care sa se dreneze in jos la radacina..aceeasi poveste si cu ingrasamantul. Asa..o sa ai costuri mai mari decat mai mici. Da i pace.

2. Eu nu cultiv capsuni. Aspersia o folosesc doar la varzoase...insa, de la infiintare pana undeva aproape de final. Dupa ce voi inlatura agrilul o sa montez si liniile de aspersie si inaintr de recolta...o sa scot picurarea afara...pt ca altfel toata o tai la recoltat. Mai am nevoie de ea pt cultura de conopida. Aspersia la legume nu e ok decat seara foarte tarziu..dupa 22 23...sau, cel mai bine, dimineata devreme...4 5.  Nu cumpara nici microaspersie..capsunul n are nevoie de umiditate atmosferica.  Mergi pe banda simpla. Oricum nu tii cultura mai mult de 3 ani.

Intrebare...ce experienta ai cu capsunul? In ce regim ai cultivat pana acum? Cat si cum? Cu ce rezultate? Cat estimezi sa coste infiintarea culturii per hectar?

#1460
vasilemet

vasilemet

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,459
  • Înscris: 05.10.2009
Serifu, intreb si eu ceva, am cumparat varza inainte de Sf Dumitru, am pus-o la murat, am suflat-o cu pompa cum fac mereu si a trebuit sa o arunc caci era ff moale.
O fi varza de vina ?

#1461
Alin1me

Alin1me

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 609
  • Înscris: 14.02.2013
Poate era de vara sau extratimpurie

#1462
cryoneme

cryoneme

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 04.03.2017
@ serrifu : experienta mea este limitata . Regimul o sa fie de camp ( protejata posibil de minitunele si obligatoriu
agril ) .

Costul il estimez a ajunge la 80,000 lei/ha incluzand aici costul infiintarii culturii cu stoloni frigo si intretinerea timp de 2 ani cat se recolteaza .

Productii estimate in anul 1 de 20To si in anul 2 de 15To = 35To pe 2 ani . Cu atentie maxima si ajutor de la natura se poate ajunge si la 50-60To in camp pe 2 ani , fara a pierde din gust si aroma .

M-am gandit la varianta ingropata deoarece am vazut plantatii in solarii in UK cu capilarele ingropate pe la 10 -12 cm in prozimitatea stolonilor . Stolonii au radacina de 10-20 cm la plantare .

Mai este si solutia larg folosita la lucerna porumb samd cu tub ingropat la 30-35 cm timp de 10-20 ani fara a se scoate din pamant , iar plantele se dezvolta fara probleme chit ca la inceput nu este decat o samanta .

Din ce am observat pamantul era ud in intregimea lui nu neaparat sub tub . Era si deasupra lui . Vedeai unde este tubul odata ce intra apa pe linii.

Am sa vorbesc si cu specialistii sa vad ce recomanda . Oricum multumesc mult . Spor ! .

#1463
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Eu nu te indemn sa inveti pe atatia bani...e prea mult..prea scump..dar neavand experienta..numai asa ca o sa colaborezi cu un inginer agronom cu 1 2 vizite pe saptamana...altfel nu te vad bine.   Omul ala trebuie platit...mana de lucru platita..combustibili..sunt cheltuieli enorme care pe hartie dau fain...atata ori atata egal atata. Nu se face asa agricultura!..scuza ma ca iti spun. Prefer sa te superi pe mine si sa mi multumesti mai tarziu. In agricultura de orice fel, singura valoare fixa e investitia...si dupa aia vezi tu ce aduce vremea. Nu se poate pune pe orice fel de sol...mai mult..stolonii trebuiesc sa fie aclimatizati cu clima din zona ta...degeaba ii aducem de undeva, ca acolo au alte conditii climatice.

Performanta sta fix in detalii...un Ph, diverse valori de temperatura...analize...drenaj..calitatea apei, momentul irigarii...cantitatea de apa per planta...momentul infiintarii plantatiei...chiar si intretinerea post incheiere de sezon de recolta...capsunile alea trebuiesc udate si dupa ce ai terminat sezonul la sfarsit de iunie sa zicem. Eu unul nu m as lovi atat de mult de sistemul de irigat...ci mai degraba de intretinerea plantatiei. Asta face diferenta...nu capilare..nu tuburi ingropate. Netafilm e lider mondial in picurare subterana...stiu prea bine despre ce vorbesti. Dar vezi ca terenul ala trebuie scarificat, trebuie plan topografic, trebuie nivelat ca banda aia subterana sa fie ingropata uniform. Apa din picurare ingropata cade pt ca ...e ingropata..apa merge in jos si nu in sus din cauza gravitatiei. Instalatia de capilare trebuie amplu protejata impotriva rozatoarelor...ca dupa un sezon s ar putea sa te trezesti cu ea facuta franjuri si e scumpa rau.

Sfatul meu...daca vrei sa faci, infiinteaza 10 15 ari in gradina si experienteaza 2 ani de zile..joaca te pe bani putini. Sa prinzi un an secetos..si unul ploios macar. Nu te arunca la 2ha din prima fara sa stii cultura ca pe Tatal Nostru.

La desfacere te ai gandit? Ambalare? Camera frig? Transport frigo? Cost ambalaj..cost transport...numai agrilul de 19grame per mp te costa 12.000lei. Stii ca ala chiar si daca e pus pamant pe el..il ia vantul? Stii cum? Bate 3 4 zile vantul..30 50 70 la ora...usuca pamantul de pe el...pamantul se poate rostogoli de la vibratiile agrilului..e destul sa l scoata din 2 locuri, ca l gasesti a 2a zi in boscheti si ti spun ca va fi franjuri. Nu te ai lovit de vant..de ploaie in ceea ce urmeaza sa faci. Ia o usor..experimenteaza, cunoaste si dupa aia sari cat poti tu de sus, insa cu know how.

Nimeni din cei care iti vor furniza serviciile pt infiintare n o sa ti spuna ce ti am spus eu cand o sa auda de 2ha de capsun pentru ca toata lumea trebuie sa traiasca.

#1464
alin972

alin972

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 335
  • Înscris: 03.09.2016
Postare realista dar dura.
I-ai taiat...aripile.

#1465
driver84

driver84

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 755
  • Înscris: 25.09.2010
Se pare ca prin toate ai trecut ca prea bine le zici,toți ne gândim cat va fi prețul la rosie ,varza etc dar vb ta cel mai important e sa duci cultura la capăt cu marfa de calitate,pe urma vedem ce-i cu prețul,asta mi-a plăcut cel mai mult.

#1466
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Alin972, n am ce sa fac. E mai bine inainte decat dupa. Dur sau nu, e doar o mica parte din realitate. Am 3 ani intregi de gestiune integrala in ceea ce fac si cred ca m am lovit de destule..unde mai pun toate vacantele si n weekenduri de participare in activitatea asta la un nivel nu mai inalt de zilier, chiar daca eram copilul mamei si al tatei. Stiam substantele pe care le folosea mama...atomizorul l am luat in spate inainte de varsta majoratului...dar nu stiam la ce folosesc toate..stiam doar ca sunt scumpe si ca odata ce am avut permis de conducere, ma trimitea la Arad sa i cumpar diverse. Au avut si ai mei probleme nenumarate in culturi...si cauza numarul 1 era, vremea, bineinteles nimic din ordinul irigat pe caldura nu reprezenta o greseala. Am vazut parcele intregi de vinete distruse de paianjen, suferind de ofilire, de mana..am vazut culturi de conopida de toamna decimate de bacterioza, varza cu putregai umed in fiecare primavara...si singura problema era 'apa in exces'...nicidecum lipsa unui tratament sau cultura sufocata de buruiana. Un alt motiv inaintat era samanta. 'Nu i buna'...mergeau la piata cu ce aveau, cu bine sau mai putin bine si vedeau la cate un omolog o conopida mai alba. Bineinteles ca intrebau, uneori aflau, alteori ba. Unele culturi ieseau, altele nu. Aceste motive erau universal folosite de toata lumea..si dainuie necontenit si n ziua de azi. De cand am preluat, din 2014, varza primavara a fost brici, 8k conopida de primavara fainuta, insa suferea rau de putregai alb, in sensul ca sporii erau acolo si se declansau in timpul transportului. Rosiile mi le a luat bacterioaza si viermii sarma...problema 2 rectificata pe bani f multi cu ajutorul unui inginer de inalta clasa, insa se putea rezolva cu a 10a parte din bani. Problema 1 rezolvata partial pt ca si au revenit, insa le a luat mana...a fot un an super umed 2014...oricum pana toamna s au uscat toate aproape. Ciclul 2 de rosii mi le a luat mana un pic pt ca stropeam dupa un tabel din ala mistomdar super scump si in totala neconcordanta cu umiditatea momentului. Ce e drept..si densitatea era mare...insa trebuia sa suplimentez cu fungicizi. Le am potolit cu Ortiva fara pierderi. In toamna aceluiasi an m a luat tuta absoluta, vreo 2t de rosii afectate...dar n am aruncat prra multe pt ca erau ok,un pic piscate si tot pe bani multi.le am.vandut...pt ca nu erau in piata. Acelasi an, 7k conopida , dauna aproape totala. De ce oare? Musculita alba, plus bacterioza...plus ca s a facut la 50 de zile in loc de 90..de ce? Era bolnava si a dat o in floare...trebuia sa si asigure viitorul cumva. 0.5ha de ardei in camp, au mers impecabil pana la un loc...au fost cuprinsi de o buruiana groznica...i am scos, au suferit..iar ploaie..iar nestropit..putregai cenusiu fara numar!

2013 ...0.5ha de autumn queen la picurare in camp...linii prea lungi, 80 100m, prea putina apa...buruiana fara numar..rasad cam imbatranit, a facut picior..s a rasturnat pe linii...aha, a mai putea iriga. Am luat furtunul la el. 3k de ardei langa, complet prinsi de buruiana..nestropiti..si a facut cuib helicoverpa acolo...drept urmare..mi a chinuit varza, oricat de mult Karate zeon am dat...deoarece ardeii erau o maternitate pentru viermi.

2015...anul extinderilor...prea mult..prea fara cap. Probleme deosebite am avut la cultira de varza de primavara...vreo 50.000 plante...vandut vreo 30.000 doar. De acasa s avandut integral, gradina 2 vreo 80 la suta pentru ca am inlaturat agrilul cu 7 zile mai tarziu si a dat o in vegetativ de la stresul termic...plus limacsi plus ceva putregai. Varza de la camp...irigata cu furtunul, pusa pe seama ploilor care n au venit. Fix cand trebuia sa intru bine cu ea in piata, crescuse bine pretul..dsr n am prea avut cu ce...plantat prea devreme, lipsa agril, lipsa apa...s a terminat cu 3 4 treceri cu discul ca sa nu fie problema din 2013..deoarece langa erau proaspat plantati ca la carte juma de hectar de ardei, hibrizi, impecabila lucrarea. Intre timp rosiile de acasa au dat o in niste copili imensi, 1 zi copilit pe 2 randuri per om...an uscat, si ai vazut de treaba, au legat tiata floare...productie enorma. In schimb,  parcela de ardei mai avea nevoie de palisare, 2 irigari si mai mult calciu pe frunza. Astea deja le stiam ca trebuie, dar n am avut mana de lucru, ca era mega cald si toata lumea vroia la umbra. Rezultat...pierderi masive din cauza putregaiului apical, plante cazute cu fructe arse de soare...primele 3 4 roduri s au dus in medie, fix ce era mai mare...200 250 grame cu plus trebuia sa fie alea. 20.000lei m au costat ardeii aia cap coada ca si investitie. Mai 2 3000lei si o pereche de maini pt 2 saptamani si eram sef. Macar aici am stiut la ce sa ma astept...aveam 2014 deja in buzunar...si fix asa a fost. Din 15 august deja stiam ca voi avea necazuri. Telina a fost de 7 8 din 10, dar a fost bine si cu aia. Varza de toamna impecabila...conopida impecabila...kapia solar, putregai apical 50 la suta din rod...am zis ca n am umbrit.

2016...impecabil aproape totul..cu exceptia kapiei din solar, care n a legat pt ca a fost ba frig ba cald, putregai apical juma din rod...si aici deja mi am dat seama ca nu pot controla conditiile care sa nu mi induca necazul...gogosarul a legat prost pt ca era frig...rosiile plantate pe 2.04..s a dus rodul.de jos pr ca era frig..deci planul nu era viabil. Dar tot a fost ok si asa...la rosii am avut ceva probleme pentru ca lucrari in verde intarziate vreo 2 saptamani..vreme umeda..densitate..rezulta patare cafenie fara numar..insa le am oprit, era oricum septembrie...au fructificat pana la capat. Bacterioza la conopida indusa uman...si nu doar la mine..la toata lumea. Stiu de ce si stiu si cine in cazul meu. Nah...cu asta m am chinuit 1 luna de zile sa o domolesc, vreo 10 intrari dedicate fix pt bacterioza...am oprit o cu 5 zile nainte de recolta. S a instalat un pic putregaiul din cauza ei, insa foarte putin..sa zic..nesemnificativ, cu toate ca a mancat Switch , Teldor si Rovral..pt ca stiam ca daca nu ii dau, o pierd..si n am pierdut o...si am incheiat 2016 intr un mod glorios...chiar sublim pot spun...doar in gradina de acasa am avut bacterioza, vreo 3000 de plante sa zic din 8000, dar si ai vazut de treaba cuminti pana la ultima.

Eu zic ca am pierdut destul..si ca s a pierdut destul in jurul meu..inaintea mea, ca eu sa dispun de ceea ce aberez pe aici. Experienta si informatia e scumpa a dracu...mult mai scumpa ca si tratamentele sau ingrasamintele. Probabil nu le am enumerat pe toate..ca mai sunt...rahaturi de ordin ..pierdut in 2015 500 rasaduri.de rosii dintt un solar..ca l am udat prea tare la plantare. Pana si sa plantezi e smecherie mare...multi ar zice insignifiant..eh, in pamant sa fie...e pe naiba...urmatoarele 40 de zile din evolutia culturii pe partea de boli de sol depind de asta...si daca o faci prost ...si nu ai cu ce completa..poti fi sigur ca ai recoltat din stadiul de rasad..si nu mai esto.nevoit sa cari baxurile cu rosii si sa transpiri.

#1467
gigi72

gigi72

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 513
  • Înscris: 15.09.2007
Iti citesc toate postarile, si nu pot decat sa te felicit. Raspunsurile tale la diverse intrebari sunt din experiența ta si  fac cat zece facultati de profil. Anul trecut ti-am urmat sfatul cu irigarea prin capilare, si e alta poveste fata de tub sau banda. Anul asta am comandat substantele pe care le folosesti tu de la Klastorf, si fertilizarea cu Italpolina, tot ca urmare a postarilor tale.

#1468
rid

rid

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,785
  • Înscris: 23.02.2006
Eu nici nu mai am cuvinte de laude pt. ce zice omul asta aici. Topicul/jurnalul asta se poate transforma intr`o carte/ghid oricand.

Edited by rid, 10 March 2017 - 12:52.


#1469
cryoneme

cryoneme

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 04.03.2017
@ serrifu : de acord intru' totul cu ceea ce spui . Eu am gresit prin faptul ca postul meu initial nu cuprinde explicatia intentiei mele ( sunt si greseli gramaticale in acel post in care spun de 2 ha in camp ). Mai exact am pe langa casa in 2 gradini cam 4000 mp . Fiecare de 2000 mp . Pentru inceput este si normal ca nu ma voi arunca ca blegu' in necunoscut .

Plus...nu cred ca pot sa ma risc sa produc 50To din 2 ha si sa vad unde o tin 1-2 zile pana la vanzare , cui o vand , daca am destui oameni la recoltat . Asa pe 2-4 mii de mp pot sa pun la punct un sistem cat de cat viabil . Macar baza daca este pentru o suprafata mai mare .

Totul se experimenteaza , cuantifica , evalueaza si mai apoi se decide in consecinta .Trebuie testate diverse
soiuri , tehnologii ( fertilizari , tratamente , udari , cum sa mulcesti , cu ce anume e mai bine , cand anume e mai bine sa aplic o veriga tehnologica ) .

Orice activitate ai face la inceput pornesti cu putin ca sa vezi daca merita sau nu . Si sa fii corporatie ...tot de la putin ai pornit .

Asadar..NU voi incepe cu 2 ha ca nus' nebun . Ajung hrana pentru pesti' daca ma apuc sa bag atatia bani fara sa cunosc mersul ( chiar daca nu stapanesc tehnologia la perfectie , pot apela la cei ce stiu . Doar strangand oameni de calitate ce stiu poti reusi .

Treaba cu cele 2 ha este ca am dorit sa stiu care varianta de irigare ar fi mai potrivita pentru o astfel de suprafata . Tub , banda , ingropat/ă ; neingropat/ă la ce distante samd .

Daca la 2 ha ( asta ar fi suprafata de la care ar fi rentabila activitatea ) merge mai bine banda la suprafata cu siguranta va merge si pentru 2000 mp .

Legat de banda subterana...trebuie tinut cont ca nu este o conditie absolut necesara ca suprafata sa fie plana . Sunt benzi cu PC care merg acolo unde sunt diferente de nivel chiar si de cativa metri .
Apa ( umiditatea din sol ) ce ajunge in sol la 10-15 cm de coletul stolonilor/plantelor ajunge spre suprafata prin capilaritate . Altfel cum se face ca desi nu ploua o perioada de timp in vara daca nu am arat si practicam no-tillahe sau minimum tillage putem semana in conditii bune si obtine productii . De aia se face si dezmiristirea imediat dupa recoltare...fix pentru a intrerupe aceasta capilaritate .

In concluzie ...serrifu ( alias Mihai ) esti ca o biblioteca fara chei . Multumesc/multumim pentru sfaturi si pentru efortul de a-ti rupe din timpul tau in a ne raspunde .

#1470
nelu-1961

nelu-1961

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 13.01.2012
Serrifu ai postat mai in urma schema de stropire  cu fungicide si insecticide, in care ai spus ca la plantare se da topsin 1 gr/mp si novadim progres 1 ml/mp, prin picurare.Te rog spune-mi si in ce cantitate de apa se dizolva aceste produse

#1471
e_miron

e_miron

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,221
  • Înscris: 13.03.2010
Pai depinde de ce suprafata ai si cu cata apa uzi odata. Daca stii ca folosesti 100 litri odata, pui in cantitatea asta, Daca folosesti 1000, la fel. Cantitatile acelea sunt pe mp nu pe litru solutie.

#1472
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Miron zice bine. N ai treaba cu apa..ci cu suprafata. Nu la plantare..ci dupa plantare, in prima apa de irigat faci topsin plus phosphit one 1ml per mp,impreuna. In a 2a apa de irigat dai novadimul ca sa te scape de lighioanele din pamant...si topsin plus phosphit one repet de 3 ori la intervale de1 14 zile. Si ce sa zic...am avut randament bun in ultimii 2 ani cu treaba asta, cel putin pana prin august,septembrie. Dupa aia, s a mai necajit cate un ardei...tot ia luat fusarium din cauza frigului, chit ca oprisem apa cu 24 48h inainte sa vina noptile reci, dar nu pe multi, a fost de tolerat..stiu eu..30 40 plante din 1600.

#1473
nelu-1961

nelu-1961

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 13.01.2012
Mulțumesc pentru raspunsuri

#1474
danr

danr

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,762
  • Înscris: 19.09.2005
salut,
anul asa mai mergi pe schema cu produse klastorf, sau ai renuntat/modificat/completat ?

#1475
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Merg pe aceeasi schema...nu schimb nimic. Eventual adaug in caz de probleme...

#1476
Achimitom04

Achimitom04

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,022
  • Înscris: 28.08.2011
1 ml/m2....daca mă orientez după colegul Marian asta ar fi cam la 3 plante.
Dacă mă orientez după ce am citit,topsin merge 1 gram/ litru de apă și phosphit one 1 ml/ l de apa.

Deci asta ar însemna că un litru de apa preparat cum am scris mai sus îl împart la 3 roșii după plantare. E corect sau vorbesc prostii ?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate