Trandafiri pentru dulceata
Last Updated: Jun 02 2023 20:53, Started by
aghet
, Dec 27 2014 13:19
·
2
#37
Posted 07 June 2015 - 20:03
Multumesc doamna.
Reteta de dulceata este cam asa: 300g petale(kazanlic-netaiate) 700g zahar (Alb cristal -la sac) 1 plic sare de lamiie 1 L apa Se freaca petalele cu sarea de lamiie, ,se face siropul ,separat,apa cu zahar-pina se topeste zaharul, se adauga petalele prelucrate mai inainte si se fierbe pina se verifica din cind in cind cu picatura pe o farfurie-picatura sa se faca "bob de roua" Se obtin 3 borcanele de 314ml. Asa am facut dulceata(de fapt sotia -eu sunt doar purtator de cuvint!!!) M-me Isac a inflorit frumos si am facut sirop din acesta, ca la dulceta am mai discutat nu se foloseste . Am luat mostre din flori din 4 soiuri diferite si dupa o luna o sa vad care este mai aromat . Deja s-au cam terminat au inflorit puternic la jumatatea lui mai si neavind posibilitatea sa-i adun ( de fapt prelucrarea a fost problema -aici va rog- daca stiti se pot usca si folosi ulterior???)s-au scuturat foarte multi .Sper ca la anul sa gestionez altfel problema!!!. Cu mult respect multumesc. P.S serbetul a fost un esec total-nu am ghicit momentul cind sa iau de pe foc -cred- am frecat cu lingura de lemn de am facut scurta la mina si degeaba nu s-a legat deloc-mai incerc dupa o reteta descrisa de Dvs.-poate. |
#38
Posted 07 June 2015 - 22:51
Eu nu cred ca se pot folosi uscate, dar daca nu poti prelucra totul intr-o zi florile (sau petalele) pot fi tinute fara probleme 3 zile in frigider.
Cu serbetul e belea, eu am incercat de doua ori, prima data s-a legat dar s-a zaharisit, a doua oara am patit ca tine, nu s-a intarit nici cu slujbe! Anul acesta nu am avut timp sa mai incerc serbetul, dar mai am flori de cules si cred ca poimaine mai fac o incercare. |
#39
Posted 08 June 2015 - 05:53
Da, culesul e o problema. Asta mai ales fiindca trebuie facut dimineața foarte devreme, pana in ora noua, maxim zece. Discutam ieri si cu Claudia si spunea ca la zece deja e plin de albine. Nu numai asta e problema, ci si faptul ca la soare trandafirii degaja parfum deci aveți mai putina aroma in floare după aceea. Si sa știți ca aveți nevoie, fiindca, daca siropul e extrem de parfumat oricum il faceti, nu știu de ce, dulceața nu emana aceeași cantitate de aroma când o consumi. Nu, nu stau in frigider, nu stau in congelator, trebuie tras tare si făcute. Uscate si congelate isi schimba total textura.
Nu înțeleg de ce nu va iese serbetul. Am sa incerc sa descriu in amănunt, poate e ceva acolo..... Mai puteți usca boboci pentru ceai. Eu am uscat deja câteva serii, sunt puse in pungi de hârtie, dar miroase toată camera , au umplut totul cu parfum. Sunt in pungi de hârtie închise, într- un dulap si mirosul e aproape imposibil! |
#40
Posted 09 June 2015 - 14:49
Am facut ieri încă o tura de șerbet si cred ca va mai pot da câteva sfaturi. Serbetul se probează într- un pahar de apa rece de la frigider. Paharul se tine la frigider si când e nevoie se scoate, se picura șerbet si se pune la loc in frigider daca nu e gata. Serbetul nu e ușor de facut, deoarece exista o fereastra foarte scurta ca-nd e gata. Asta se învață din Exercițiu.momentul este acela in care mai exista doar extrem de puțin lichid in compoziție, atunci trebuie scos. Daca se scoate înainte, rămâne lichid. Daca se scoate după ce trece momentul asta si tot siropul de petale s- a evaporat, in câteva clipe compoziția se Închide la culoare. Nu mai e ciclam ci devine maro. Asta fiindca zaharul fierbinte fara lichid devine imediat caramel.
|
#42
Posted 09 June 2015 - 20:21
usuci petalele si-ti faci ceai fara zahar. e f.parfumat ceaiul.
|
#43
Posted 10 June 2015 - 05:47
Sau bobocii întredeschisi. Bobocii la care se vede culoarea petalelor, dar nu au încă forma de deschis, uscați bine câteva zile in uscător si puși in punga de hârtie. Mie de la trei pungi închise îmi miroase deja toată casa.
|
#44
Posted 10 June 2015 - 21:08
Dar nu pot sa indraznesc si amaratul de mine la o 'dulcetica' fara zahar???
Ca ceiutz beau zilnic...d'ala amar de momordici! Edited by subway_guru, 10 June 2015 - 21:10. |
#45
Posted 25 June 2015 - 15:46
subway_guru, on 09 iunie 2015 - 18:53, said:
Dar o reteta fara zahar, cu indulcitor, aveti? |
#46
Posted 03 July 2015 - 09:42
Buna ziua.La trandafirii pe care nu am reusit sa-i culeg au dezvoltat foarte bine fructele ("macese") este bine sa le elimin sau sa las natura sa "lucreze"?
Multumesc. La un lamii bine dezvoltat, de citeva zile, frunzele se string si stau in stare letargica sa spun asa!!!ce afecteaza pomul boala sau ingrijire cu deficiente!!!? |
|
#48
Posted 07 July 2015 - 08:58
Buna ziua, Kaznlik am doar doua tufe si nu sunt probleme,la cei trandafiri majoritari la care recoltarea m-a depasit din motive obiective ,sa las fructele sa se dezvolte natural sau sa intervin sa le elimin?.
La lamii au inceput sa se usuce frunze ce credeti ca are ? |
#49
Posted 08 July 2015 - 13:04
Daca înfloresc de mai multe ori, eliminați măceșele. Daca sunt cei cu o singura inflorire si vreți măceșe lăsați- le, altele nu mai fac. Daca e vorba de cei din care faceti dulceața, tăiați cam o treime din vârfurile ramurilor, pe cele rupte, bolnave, intersectare. Aceștia nu se taie primavara
|
#50
Posted 22 August 2017 - 21:12
Cautand trandafir Rese de Rescht am gasit discutia de aici si cred ca ma puteti ajuta. Stiti cumva de unde pot cumpara in toamna acest soi de trandafir pentru dulceata?
Va multumesc! |
#51
Posted 23 August 2017 - 15:11
Eu am cumpărat de la Indagra, avea la vânzare o pepinieră din jud Db.localitatea Tărtășești, dacă nu greșesc...
|
|
#52
Posted 10 February 2018 - 11:35
Salutare,
am gasit in dedeman un trandafir catarator despre care ei zic ca-i trandafir de dulceata. O fi bun? Sa caut si altceva? Ii zice Saxengrouss |
#53
Posted 10 February 2018 - 13:55
Un articol interesant.
Se pare ca e vorba de cel de-al doilea din lista. Probabil infloreste o singura data pe an? http://agrointel.ro/...a-sau-dulceata/ |
#54
Posted 10 February 2018 - 16:24
Denumirea corecta e Sachsengruss. Un alt soi apreciat e Rose de rescht.
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users