Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

Trandafiri pentru dulceata

- - - - -
  • Please log in to reply
90 replies to this topic

#1
aghet

aghet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 03.09.2007
Buna ziua.CRACIUN FERICIT
Am plantat in toamna 2013- 130 butasi un soi necunoscut(dar din care bunicii mei au facut dulceata -ok) 10 butasi sachsengruss,5 butasi M-me Issac Periere,si 5 butasi Kazanlik(triginipetala) din cei din urma s-au prins 2 (in toamna asta am butasit din ei si cele 3 locuri neprinse-vad ce se prinde in primavara 2015).
Soiul 2 si 3 le-am cumparat de pe net din surse diferite -s-au prins ,nu am observat diferente notabile -de floare-intre cei doi .
Pot afirma ca si m-me issac si sach.. au petalele foarte parfumate dar un pic cam groase,infloresc o perioada indelungata -cam toata vara-
Dulceata din acestia este cam amaruie!!!! cred ca sunt mai buni pentru suc si nu ptr.dulceata.
Trandafirul "mostenit" aduce un pic cu Rose de Rescht ca si forma ,are petale fine si dulceta a iesit ok ,infloreste in perioada scurta iunie inceput se prinde foarte repede infloreste din primul an ,si are si multe flori parfumate(l-am plantat si cu radacini rupte scurt,chiar si cu un pic de ciot !!).
Aici am postat imagini . Recunoaste careva soiul?
Am plantat la 1,5m intre butasi si la 2 m intre rinduri ,am pus splaieri si am tras 3 sirme (credeti ca era necesar-am facut asta crezind ca sunt cataratori -in poze am trandafiri si in fata balconului si au urcat pina la etajul 1 cu flori cu tot!!).
Astept pareri de la cunoscatori ,si intrebari despre ce si cum am facut eu. Sunt interesat in special ce tip de taiere sa aplic -ca ptr urcatori sau ptr.tufa.
Multumesc

Edited by scaiba, 27 December 2014 - 15:00.
Am corectat link


#2
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012
Cel de care spui ca seamana cu Rose de Rescht pare sa fie chiar el. Daca ghimpii corespund cu cei din poza pe care am atasat-o, atunci este el.
Cum a inflorit la dvs. Sachsengruss? Daca bine-mi amintesc am vorbit ceva pe privat si v-am avertizat ca Sachsengruss vandut de pepinierele din Ro e de fapt Mme Isaac Pereire asa ca as fi curioasa sa vad daca v-au dat cu adevarat Sachsengruss, cum spuneati.
De exemplu, cei de la paradisverde.ro vindeau aceeasi Marie sub palaria lui Schsengruss, pana la urma n-am mai rezistat si le-am trimis un mesaj in care le explicam cum e cu profesionalismul celor care habar n-au ce naiba vand si le-am spus ce vand de fapt In ziua urmatoare deja schimbasera numele trandafirului de pe site Posted Image Ca sa nu mai spun ca toate pepinierele romanesti care vand >Mme Isaac sau "Sachsengruss" il vand ca trandafir de dulceata...ma intreb daca sunt nestiutori sau idioti, dar inclin sa cred ca sunt idioti Posted Image

Mme Isaac Pereire NU merge pentru dulceata, are petale prea groase.
Pentru dulceata merg trandafirii din clasa Damasc, cel mai bun e Kazanlik si Rose de REscht, care de obicei se adauga in dulceata pentru a da o culoare mai frumoasa. Se poate face si doar din Rose de REscht, eu anul acesta doar asta am folosit pentru dulceata si sirop.
Exista trandafiri de Damasc si de culoare alba, dar nu-s buni de dulceata pentru ca iese o culoare oribila, la mine se lauda cineva cu o astfel de dulceata, care avea culoarea unei diarei de bebelus Posted Image
Pentru sirop se poate folosi orice trandafir vechi care pastreaza parfumul.
Referitor la taieri...Rose de Rescht nu e urcator,nu se tunde, doar se rareste putin pentru ca are tendinta de a se umple de multi lastari si trebuie aerisit putin, Mme isaac de <pereire in schimb da, e mare, la fel si Kazanlik, care e bine sa fie tuns putin dupa inflorire (asta dupa ce ajunge la o anumita dimensiune) pentru a nu se degarnisi la baza. Eu am Kazanlik pe spalier

PS. Mi-ati promis si un drajon din trandafirii aceia pe care ii aveti, contra cost, dar a trecut 1  an si mi-am luat gandul ... Posted Image

Edited by claudia313, 27 December 2014 - 14:18.


#3
aghet

aghet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 03.09.2007
Multumesc pentru timpul acordat-subscriu la cele spuse de D-vs. Am cumparat de pe net M-me Isac si sachen..-ultimul de la o pepiniera (EMMA) si am constat in vara ca nu prea este diferenta intre ei -flori mari parfumate dar cam groase la petale - de aici si dulceata amaruie. (astia o sa-i fac sirop ca acolo nu se consuma petala). Daca cel al meu este rose de rescht ,-a cam crescut o sa incerc sa arat evolutia tufei. {arata cam catarator-sau nu o fi rose de rescht ci vreo clona -apropos- cei din gadina nu se vor "corci"? vom vedea!.Kazanlik este singurul care nu a aratat nimic ,au fost trimisi anemici, butasiti nu altoiti s-au prins 2 din 5 (5,2 E/buc +12E manipulare-transport suportat tot de mine-cam jaf la drumul mare dar eu am comandat!!!!)
Ultima poza e din gradina si acolo se poate observa ca au crescut un pic intr-un an!!
Anul acesta am vazut ca au drojanat mai multi sper ca in primavara sa pot sa va dau daca va intereseaza -nu fac promisiuni ,dar mai discutam cum se face cu transportul .

Attached Files


Edited by aghet, 27 December 2014 - 20:10.


#4
aghet

aghet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 03.09.2007
Atasez poze cu cei cumparati (pe tastatura apar 2 m-me,sach..;pe poza cu 3 apare si al meu)
Nu am vazut poza D-vs.cu tepii la Rose de Rescht.

Attached Files


Edited by aghet, 27 December 2014 - 20:26.


#5
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012
Am uitat sa pun poza lui R.de Rescht Posted Image)) O pun acum...
Cum adica sa se corceasca cei din gradina? Deci cei de pe spalier sunt Mme isaac? R. de Rescht e clar tufa!  De unde ati luat Kazanlik, dati-mi un link.  Adica i-ati luat buitasi inradacinati, nu altoiti? Ciudat, eu stiu doar un producator din Italia care furnizeaza trandafiri pe radacini proprii, e mai mult pentru cei impatimiti de trandafiri, in rest toti cultiva altoiti.
Va atasez si 2 poze cu R. de Rescht, uitati-va si la forma frunzei si textura, faptul ca e mata, nu lucioasa si faceti comparatie cu ce v-au vandut  dvs.
Cu Sachsengruss e asa cum va spuneam si in mesaj, se vinde Mme <isaac pe post de Sachsengruss...ia uitati-va cum arata Sachsengruss:
http://www.helpmefin...php?l=21.133658

Attached Files


Edited by claudia313, 27 December 2014 - 20:59.


#6
dumi_dumi77

dumi_dumi77

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 674
  • Înscris: 24.02.2012
In luna septembrie am achizitiona cate 3 buc trandafiri de dulceata din 2 soiuri    Rose_de_Resht   si Sachsengruss;, de la o persoana de pe sunphoto care sustine ca plantele sunt de la o pepiniera din Bugaria parca.
      Plantele sunt altoite si au aspect diferit   dpdv al lastarilor. Dar din postarile dv imi dau seama ca una am platit si alta s-ar putea sa fi primit.... Astept acum sa infloreasca pt a ma putea  edifica .. Pe sunphoto puteti gasi poze cu trandafirii respectivi in albumul helen 15.

#7
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012
Din poze Rose de Rescht seamana cu ce ar trebui sa fie,florile nu sunt toate standard ca forma, asa ca s-ar putea sa aveti noroc!  In ce priveste Sachsengruss-  aceeasi poveste, vad ca e dileala generala cu Sachsengruss care e altceva pana si in Bulgaria si pe care toti il vand ca trandafir de dulceata Posted Image  Nu-sunt sigura daca cel pe care-l vinde doamna helen 15 e sau nu Mme Isaac Pereire, trandafirii vechi mai fac in primul an si flori atipice. Anul viitor, cand va inflori, sa faci poze la floare, sa ne lamurim, adica la mai multe flori.

#8
aghet

aghet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 03.09.2007
Trandafirii Kazanlik au fost comandati de la o firma de pe linga Ploiesti (famous...)-nu le contest calitatea produselor-eu o singura data am comandat si nu am fost multumit (pret si calitatea celor trimise catre mine!!!!!) asa ca eu nu mai sunt potential client-scurt.
La mine in gradina am plantat pe rinduri si am pus spalieri la toate rindurile ,deocamdata nu am efectuat taieri si legare pe sirme-ce se vede in poze ,sunt acei trandafiri "mosteniti" o remarca importanta ar fi ca nu sunt afectati de ger doar in vara au avut fainare in rest OK.Cei cumparati sach... si m-me ... s-au prins foarte bine au crestere la fel de buna ca si cei predominanti, in primavara o sa vad cum execut taiere raportata la soi, mai discutam.
Cum am spus, mai sus, au petale groase au parfum ,dar cred ca sunt ok pentru sirop -nu pentru dulceata- Concluzia ca eu am doar M-me Issac... la doua preturi 25 si 10 lei!!
Kazanlik inca nu a aratat floare la mine vad la vara.(am butasit 3 sa vad cum se prezinta in primavara).
"corcire" cred ca  este un regionalism -adica sa-si schimbe din proprietati prin polenizari -zic si eu (sau mai bine zis intreb!!!)
Multumesc
P.S. poze cu trandafirii mei, la in ceputul verii 2014, puteti sa le vedeti la:http://aghet.sunphoto.ro/Trandafiri_pentru_dulceata/101361658

Edited by aghet, 29 December 2014 - 19:36.


#9
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012

View Postaghet, on 29 decembrie 2014 - 19:21, said:

in primavara o sa vad cum execut taiere raportata la soi, mai discutam.
"corcire" cred ca  este un regionalism -adica sa-si schimbe din proprietati prin polenizari -zic si eu (sau mai bine zis intreb!!!)

Mme Isaac Pereire la taieri se incadreaza la urcatori. Daca nu stii regulile de taiere la urcatori spune si o sa detaliez. Creste mare, sa fii pregatit pentru lastari de peste 3 m. O alta caracteristica a acestui trandafir este ca prefera locurile mai racoroase iar daca e pozitionat in soare plin (pe toata durata zilei) o sa i se arda petalele. Ca sa eviti asta trebuie plantat in pozitii in care sa nu il bata soarele in orele fierbinti ale amiezii.

Stiu ce inseamna corcire, nedumerirea mea era legata de faptul ca cineva se poate gandi ca trandafirii se corcesc! Se corcesc doar in sensul in care se corcesc si alte plante, adica daca incerci sa-l inmultesti din samanta  (semintele continute in macese), iese ce nu te-astepti. Altfel,planta n-are cum sa-si schimbe caracteristicile!

#10
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Claudia, hai fa-ti 'pomana' si instruieste-ne la 'taiat'...cum e bine sa procedam?...ca la trandafiri te recunoastem drept 'maiastra'!
:)
Fie-ti mila de niste bieti necunoscatori & ignoranti in 'secretele artei'!
:) :) :)

Edited by subway_guru, 29 December 2014 - 21:58.


#11
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012
@gurule, va spun si voua ce am invatat eu ca reguli de taiere a trandafirilor urcatori, dupa o perioada destul de lunga in care ma uitam la ei infricosata, fara sa stiu de unde sa-i apuc...eu am invatat de la o mare iubitoare de trandafiri,  o cunosti de altfel, virtual, ca i-ai dat si ceva sacosa de seminte din care mi-a facut si mie parte, din unele, e vorba de @corinaSIM  Posted Image

Inainte de taieri, as vrea sa subliniez un aspect vital  ce priveste inflorirea urcatorilor. Cine vrea sa vada cu adevarat flori la un urcator, sa-i nu-i conduca lastarii drept in sus! Inclinarea oblica, sau orizontala, ceva gen evantai este cheia succesului. E vorba de o substanta prezenta in seva care da semnalul producerii de flori, prin conducerea mai spre orizontala este stimulata formarea de lastari floriferi la toate (sau aproape toate nodurile de pe lastar. Din fiecare nod va creste un lastar mai scurt, purtator de flori.
Lastarii se conduc pe suport pe masura ce cresc, daca asteptam pana se lemnifica nu se mai poate conduce, sunt unii trandafiri care lemnifica mai repede, altii mai tatrziu, unii chiar si nelemnificati au lastarii foarte rigizi, deci  trebuie urmarit trandafirul, sa fii pe faza, ca altfel ratezi momentul.

De la acei lastari pornim taierea in verde la trandafirii remontanti. Si anume, in timpul sezonului, cand se ofilesc florile din primul val, acei lastari secundari,care au purtat prima tura de flori se scurteaza la 2-3 noduri. Din acele noduri vor creste noi mici lastari care vor purta tura a 2-a de flori. In primavara urmatoare, acest lastar se scurteaza tot asa, la 2-3 noduri, din aceste noduri urmand sa creasca mici lastari purtatori de flori din acel sezon. La terminarea infloririi nu mai taiem, lasam in pace florile scuturate, majoritatea trandafirilor formeaza macese, ele vor fi si frumoase si poate mai folosesc si pasarilor, dupa venirea frigului.  Sau pentru ceaiul gradinarului Posted Image  Si mergem inainte tot asa cam 4 ani, timp in care aceste laterale se tot lungesc.. Asta in ce priveste lastarii secundari, floriferi.

In ce priveste lastarii principali,peste vara vor aparea, de la baza, acesti lastari lungi, vigurosi, din care pastram atatia cati avem nevoie ca sa ne acopere suportul pe care dirijam trandafirul, . Acesti lastari apar de obicei vara, dupa prima inflorire.   Singurele taieri aplicate lastarilor principali sunt pentru indepartarea portiunilor bolnave sau degerate, daca e cazul.
Prin anul 3- 4 trebuie sa ne gandim la lastari de inlocuire, astfel ca peste vara pe langa lastarii care ne folosesc pentru acoperirea frumoasa a suportului trebuie sa lasam in plus 2-3- lastari de care avem nevoie pentru ca in primavara urmatoare sa incepem inlocuirea lastarilor batrani Tot ce e mai batran de 4-5 ani se elimina cu totul, de la baza. In general se elimina cam 2 lastari anual, deci e bine sa ne lasam in plus un lastar, ca rezerva pentru cazul in care vreunul mai ingheata, poate nu a apucat sa lemnifice, etc.

Astea ar fi regulile de baza, mai apoi fiecare trandafir are personalitatea lui, te mai uiti ce tendinte de crestere are si te adaptezi...Daca nu am explicat bine si mai ai nelamuriri, cat stiu si eu te lamuresc :)))

Edited by claudia313, 29 December 2014 - 23:15.


#12
aghet

aghet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 03.09.2007
Eu ,cel putin-va multumesc pentru sfaturile cu taierea. Asteptam si sfaturi ptr.tufele  Rose de Rescht.
Am o problema -vreau sa las intervale intre trandafiri inierbate-in gradina s-a dezvoltat (s-a extins pirul) dupa taiere arata ok( cred ca pirul poate inlocui gazonul-dupa tundere este moale!!) dar se extinde . Pe rinduri intre plante o sa incerc sa mentin teren negru. Credeti ca pirul "papa" mult din resursele plantelor?
Am si livada de cais in dezvoltare la care vreau sa aplic cele de mai sus-pirul este si acolo prezent. Daca raspunsul este afirmativ ,cum stopez extinderea buruienii?
Un an bun cu sanatate.
LA MULTI ANI

#13
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012
In ce priveste taierile la Rose de Rescht, la inaltime nu va atingeti, doar cand incepe s amai creasca o sa vedeti ca se indeasa foarte mult, va face foarte multi lastari secundari in interiorul tufei asa ca de la o vreme va trebui sa rariti un pic tufa. In rest, doar ce e uscat.

Habar n-am cat ia pirul din nutrienti, eu am zona cu trandafiri de dulceata inierbata cu trifoi pitic si trandafirii n-au protestat deloc, au crescut chiar foarte bine, la baza ii sap. In alte zone ale livezii, unde am iarba normala si este si ceva pir, tot asa, n-am observat sa sufere trandafirii, dar si acolo mentin baza lor curata.  Diferenta fata de pir e ca trifoiul fixeaza azotul in sol, pirul...nu Scapi de el greu sau nu scapi, doar cu erbicidari succesive.

Edited by claudia313, 31 December 2014 - 17:59.


#14
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Desi intru cam rar, se pare ca am miros si descopar postarile despre trandafiri!
Cum zice si Claude, Rose de rescht si Kazanlik nu au ce cauta pe spalieri. Sunt tufe dese , trebuie mentinute scurt din foarfeca si rarite primavara, dar usor. De jos, de la baza.
Am aceeasi parere despre Madama, nu are ce cauta la dulceata! Sigur, sunt cultivatori care fac dulceata si sirop si din teahibrizi, trandafirii aia de cadou! Si sustin ca e geniala.
! Dar petalele inguste si fine, care dau putina textura dulcetii, discreta insa, sa nu mesteci verdeata, marimea numai buna, lipsa unei parti albe tari care sa necesite taiere si, cel mai important, faptul ca K e un trandafir dintr-o familie unde florile isi pastreaza parfumul in timp chiar si dupa ofilire, face din el candidatul ideal. Ca in orice, exista dulceata si...DULCEATA!
Madama insa, daca e ea, poate ajunge uriasa, e un urcator de talie mare, flori frumoase, bogate, e o frumusete adevarata! Poate acoperi o suprafata de 4 x 4 m cu usurinta.
Nu lasa Kazalikul netaiat, sa se faca tufa mare. Am avut eu experienta asta, si era sa nu il mai pot stapani! Lastareste bogat si cu ramuri firave, pline de ghimpi. Dupa un timp, ramurile alea lungi si moi in toate directiile se incalcesc astfel incat nu mai poti face taieri de intretinere.
Il poti vedea putin aici
http://la-gradina.bl...a-kazanlik.html

Madama e destul de usor de recunoscut dupa frunzele alea mentionate de Claude. Sunt complet mate, parca cineva a scos tot stratul de deasupra frunzelor! Nu cred ca am mai vazut la un alt trandafir un mat asa perfect, e si criteriul principal dupa care am reusit sa il determinam fata de acea bazaconie de Saxengruss!
Cat despre bulgari, ma indoiesc tare ca aceeasi eroare persista si la ei, fiindca stiu provenienta initiala a greselii si nu putea sa ajunga si acolo! E cam tras de par, cred ca vanzatorul de apt altoieste acasa, dar mai nou e mai smecher sa spui ca ii ai din bBulgaria!

Edited by corinaSIM, 05 January 2015 - 19:29.


#15
aghet

aghet

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 03.09.2007
Un an bun sa aveti.
Foarte bun comentariul .
Atasez tulpina trandafirului de la balcon(identic cu cel din gradina) sa facem comparatie cu cel atasat de claudia 313-multumesc pentru ajutor.
Kazanlic am butasit 3 buc.in august 2014 cu PET ,astept in primavara sa vad daca se prind.
Cu respect.

Kazanlik-primavara 2014 si iarna 2015(ultimile 2 pe fond albastru)

Attached Files


Edited by aghet, 11 January 2015 - 15:12.


#16
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Deci cine trebuie sa fie asta? Rose de Rescht?

Edited by corinaSIM, 11 January 2015 - 21:18.


#17
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012
Nu cred...Corina, in pozele 8-9 pare Kazanlik, dupa habitus...ce zici?

#18
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Intrebam cine banuia ca este, dar oricum Rose de Rescht nu e nicicum, frunzele sunt rotunde, nu ascutite, ghimpii sunt putin mai orizontali, nu asa culcati....
Da, Kazanlik mult mai plauzibil, dar nu ti se are ca are frunzele cam mari ca dimensiune? Sau e doar o parere de fotografie fara posibilitate de comparatie....
Nu pot sa orbecai acum dupa ghimpi, parca sunt mai drepti  si ascutiti la K,ca la Harlow Carr, tu nu ai o poza?

Am descoperit o poza la Harlow Carr cu o ramura de Kazanlik. Sunt mai drepti, nu asa ca niste gheare de pasare rapitoare!
http://la-gradina.bl...arlow-carr.html

Edited by corinaSIM, 11 January 2015 - 21:47.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate