Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Trandafiri pentru dulceata
Last Updated: Jun 02 2023 20:53, Started by
aghet
, Dec 27 2014 13:19
·
2
#73
Posted 20 October 2022 - 21:43
hamangia, on 20 octombrie 2022 - 21:34, said:
Mme Isaac Pereire si Rose de Peintre sunt potriviti pentru dulceata? Mme Isaac Pereire NU! Are petale mult prea groase si mari. Rose de Peintre...nu stiu, puteti incerca daca petalele sunt subtiri si nu foarte mari. Si vedeti cat pastreaza parfumul, Pentru dulceata si sirop se folosesc trandafiri din clasa Damasc cu un motiv f. bun si anume faptul ca parfumul, aroma, persista cel mai mult. rose de Peintre e din clasa Centifolia, deci tot un soi f. vechi. Cum spuneam, daca are petalele subtiri puteti incerca. Ii aveti deja in gradina sau vreti sa-i comandati? Daca vreti sa faceti comanda eu va recomand Rose de Rescht, se gaseste la noi, nu stiu ce pepiniere il vand acum, mai demult se gasea la pepinierele din Ciumbrud. Cu el nu dati gres, si eu tot acest soi il folosesc pentru dulceata si sirop. |
#74
Posted 20 October 2022 - 21:47
vreau sa cumpar, as incerca mai multe soiuri sa vad ce imi place si ramane.
dar daca altii au incercat deja, si au o opinie bazata pe propria experienta nu pe marketing ... ar fi pacat sa pierd timpul si sa repet experientele deci as merge pe 2 soiuri pe care le recomandati edit: as prefera un soi nedeterminat/remontant Edited by hamangia, 20 October 2022 - 21:51. |
#75
Posted 21 October 2022 - 14:20
Nu exista foarte multe soiuri potrivite pentru dulceata, de asta v-am spus de clasa Damasc, ei sunt cei mai potriviti pentru asa ceva. Comteaza si culoarea, degeaba ai un damasc cu floare alba cu calitatea potrivita a petalei si faci dulceata ca va avea culoarea diareei de bebelus )) E posibil sa gasiti soiuri si din alte clase de trandafiri, cum ar fi clasa Centifolia dar nu exista o garantie, repet, e importanta si calitatea petalei si a parfumului.
Recomandarea v-am facut-o deja, Kazanlik si Rose de Rescht. Kazanlik are culoarea roz, infloreste o singura data, e foarte viguros deci trabuie atentie la taieri ca sa nu scape de sub control, floarea nu are foarte multe petale dar are calitatea petalei si parfumul care sunt potrivite pt. asa ceva. E soiul din care bulgarii produc uleiul de trandafir. Rose de Rescht face o tufa mai mica, floare f. batuta, culoare grena si repeta inflorirea in august daca aveti grija sa aiba suficienta apa si daca nu e o vara excesiv de caniculara. Daca e fff cald va reinflori putin mai incolo, cand se mai racoreste vremea. Edited by claudia313, 21 October 2022 - 14:24. |
#76
Posted 21 October 2022 - 15:23
Eu am recht, înflorește într-una, e aproape întotdeauna inflorit. Probabil are perioade în car înflorirea e mai abundenta și de aceea se spune ca înflorește de doua ori dar pracric senzația e ca sta permanent inflorit pentru ca acele perioade sunt lungi și ajung cumva aproape sa se suprapună.
|
#77
Posted 21 October 2022 - 15:49
Eu am unul catarator si toata lumea zice ca e de dulceata. Miroase ca parfumul ala bulgaresc, puternic, strident si are petalele foarte inghesuite, floarea e "batuta", grea. Am vrut sa incerc asta primavara sa fac dulceata dar mi-am dat seama ca il stropisem ca era plin de afide asa ca am renuntat. Voi incerca primavara asta.
|
#78
Posted 21 October 2022 - 16:39
parintele, on 21 octombrie 2022 - 15:23, said:
Eu am recht, înflorește într-una, e aproape întotdeauna inflorit. Probabil are perioade în car înflorirea e mai abundenta Pai da, eu ma refer la acel val de inflorire care e mai abundent, nu la cele 2/3 flori pe care le face sporadic intre valuri ca se mai gaseste cate-un lastar agitat care isi face de cap gabiroa, on 21 octombrie 2022 - 15:49, said:
Eu am unul catarator si toata lumea zice ca e de dulceata. Miroase ca parfumul ala bulgaresc, Daca petalele sunt subtiri, nici nu stiu ce comparatie sa fac, subtirimea aia gen batic, si parfumul persista in petale si dupa uscarea lor o sa iasa bine. Trateaza afidele cu macerat de urzica, adaugi ceva surfactant ca sa prinda mai bine si ai scapat de ele in 2 zile, N-are nici un sens sa dai pesticide sintetice pentru niste afide. 3 L de macerat plus 7 L de apa. Atentie la reteta pentru dulceata, pe net nu prea sunt sanse sa gasiti retete ca lumea, la momentul potrivit daca vrei iti dau reteta mea. |
#79
Posted 21 October 2022 - 20:31
#80
Posted 03 December 2022 - 19:46
am cumparat on-line cativa butasi de trandafir Rescht si au venit inmuguriti
i--am plantat provizoriu in galeti, dar nu stiu ce sa fac cu mugurii respectivi; sa ii tai sau sa ii las sa se usuce singuri i-am pus intr-o veranda neincalzita trandafir.jpeg 139.37K 10 downloads |
#81
Posted 03 December 2022 - 20:55
De ce i-ai plantat in galeti?
Poti sa-i plantezi direct la locul lor si obligatoriu ii musuroiesti la plantare. Scurtezi lastarii la 3 noduri. Punctul de altoire la minim 5 cm adancime, cel mai bine la 8-10. Musuroiesti tot ce ramane afara. Vor fi ok pentru ca spre baza ai ochiuri din care nu au pornit mugurii. Unde ramane cate un mugure pornit il lasi in pace. Exista muguri secundari care vor porni la primavara in locul astora ce se vor usca. La primavara lasi musuroaiele in pace, nu le desfaci, doar ai grija sa rupi crusta de deasupra daca se formeaza. Daca e seceta si e nevoie sa uzi dai pamantul la o parte intr-un loc, uzi si acoperi la loc. Musuroiul e util in primul rand pentru a feri lastarii de deshidratare pana la prindere.. Trandafirii sunt prinsi cand noii lastari au minim 8-10 cm. Ei vor iesi fara probleme prin musuroi daca nu are crusta tare. Dezmusuroiesti treptat dupa ce esti sigur ca sunt prinsi. |
#82
Posted 03 December 2022 - 21:22
i-am plantat in galeti pentru ca locul definitiv nu este gata, risc sa ii ranesc la amenajarea gradinii
PS: punctul de altoire la 8-10 cm sub nivelul solului sau te re referi la musuroire? |
|
#83
Posted 03 December 2022 - 21:31
Veranda aia are lumina presupun, asa e? Ca nu-i chiar ideal sa-i lasi acolo. Adica daca temperaturile sunt peste 3-4 grade si au si lumina ei vor creste in continuare, vor incerca sa vegeteze dar bine nu le va fi. Daca vrei sa-i tii asa pana la primavara gaseste-le un loc intunecos si cu temperatura cat mai apropiata de 0. Mai bine -1, -2 decat cu plus 2
Punctul de altoire sub nivelul solului. Iar musuroiul sa acopere lastarii pana unde se termina. Edited by claudia313, 03 December 2022 - 21:32. |
#84
Posted 03 December 2022 - 21:48
atunci ii bag in magazie, temperatura va fi cea de afara dar va fi intuneric
asa este ok? la frigider nu pot sa ii pun |
#85
Posted 04 December 2022 - 10:16
Daca va fi ger pamantul din galeata va ingheta bocna pana la fund. Cand va fi ger ii aduci inapoi in veranda.
Edited by claudia313, 04 December 2022 - 10:18. |
#86
Posted 04 December 2022 - 11:55
pe prognoze -2 grd este cea mai scazuta temperatura in zona mea
|
#87
Posted 04 December 2022 - 22:12
In cazul asta pot sta bine mersi in magazia aia.
Cat despre intrebarea legata de Kazanlik-damascena pe care aia acum am vazut-o....Damascena e o clasa intreaga de trandafiri, exista mai multe clase, exemplu Bourbon, TH, floribunda, etc. Kazanlik e unul din soiurile care apartin clasei damascena,. Si Rose de Rescht are gene de damascena, pe langa altele. In general trandafirii din clasa damacena au caracteristicile care le permit sa fie potriviti pentru dulceata. Doar ca sunt ptintre ei si soiuri cu flori albe care nu sunt potriviti pentru asa ceva din cauza faptului ca dulceata ar avea o culoare de...rahat ))) |
|
#88
Posted 04 December 2022 - 22:29
overkill ... ii pun in magazie si pun poze primavara cu ei nu m-am gadit ca ar putea vinde cineva trandafiri pentru dulceata cu flori albe |
#89
Posted 01 June 2023 - 21:33
cum pastrati petalele de trandafir pana se aduna destule pentru a le prelucra?
deocamadata am doar 4 trandafiri mici si florile sunt insuficiente pentru prelucrare, pana apar altele ar trebui sa le pastrez cumva am citit ca se pot pastra la frigider, dar doar 5 zile, nu stiu daca este suficient pentru a culege altele |
#90
Posted 02 June 2023 - 07:10
Eu le-am pastrat în congelator, se pot păstra mai multe zile și la frigider dar cu zahar.
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users