Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Rasaduri de praz
Last Updated: Jan 29 2014 13:52, Started by
n_priceputu
, Jan 02 2014 09:53
·
0
#19
Posted 04 January 2014 - 23:26
Stiu eu daca ?!
Cert e ca de un echipaj declarat ai,citi clandestini or mai fi la bord numai Dumnezeu si counterul Sp poate sti ! Pofta vine mancand .... |
#20
Posted 05 January 2014 - 11:04
gurule,
Scortisoara ai presarat-o pisata sau coaja? Ai pus doar la cele care au rasarit primele. Este? Orez cu lapte si scortisoara este preferatul meu. Sau mucenici cu scortisoara, un deliciu. Oare merge si prazul cu scortisoara? Se pare ca da. |
#21
Posted 05 January 2014 - 12:45
Bre Iorgu, asculta de un oltean, prazul merge cu masline
Edited by n_priceputu, 05 January 2014 - 12:50. |
#22
Posted 05 January 2014 - 14:03
Sau cu pilaf de orez si masline. Am avut si eu anul acesta in gradina, vreo 240-250 de fire. Sau dezvoltat foarte bine. Mai am puse intr-o lada cu nisip vreo 30-35 de fire. Se pastreaza foarte bine. Cred ca dupa atatea carnoase de sarbatori, o sa faca o mancarica de praz. Mai ne detoxifiem nitel. Dar o bucatica de afumatura tot baga in cratita.
Referitor la scortisoara este o intreaga istorie pe subiectul Semanat si repicat. Stie si nenea guru de ea! |
#23
Posted 05 January 2014 - 14:42
#24
Posted 05 January 2014 - 18:15
Coincidenta, consoarta m-a rasfatat zilele astea cu limba cu praz si masline...o delicatesa gastronomica!
In 2012 am pus o gramada de rasad, doua soiuri, unul mai timpuriu, cu frunze mai deschise la culoare si unul mai tardiv, cu frunze verde-inchis...cu mult peste ce se putea consuma...am adus-o la disperare pe nevasta-mea cu cantitatile 'industriale', drept pentru care in 2013 am luat 'pauza' la praz! In toamna 2012/2013 am pastrat doua brazde, una cu praz mai mititel acoperit cu tunel de polietilena din care am cules toata iarna pana primavara, alta cu praz mai voinic, neprotejat din care am cules primavara/vara urmatoare pana au dat fusti de samanta. Chestia cu pastrarea in nisip e un fel de 'pana la palarie'! Prazul rezista peste iarna fara probleme, suporta temperaturi de -18grade Celsius!!! Singura ratiune sa-l bagi la nisip ar fi doar doarinta de a elibera terenul cat mai repede! Fiind o sursa de verdeata pentru lunile de iarna as recomanda sa-l lasati pe loc si sa recoltati cat va trebuie pe masura ce va trebuie! O metoda 'ne ortodoxa' de inmultire vegetativa e ca sa iei discul bazal de la prazul de consum si sa-l replantezi...a incercat cineva metoda asta???...(eu nu...) Ete ca si la praz...e o intreaga Odisee! P.S. 1orgule, chestia cu scortisoara e asa, se presara 'praf' cat un varf de cutit pe suprafata, nu pe plante, pentru dezinfectarea solului contra 'soil born deseases', e un fel de Previcur, nu se da pe plante...mare atentie la cantitate, ca altfel 'dezinfecteaza' si ceea ce nu-ti doresti! Acum, o intrebare de 'legumicultura avansata': Se spune ca la bulboase e benefica o fertigare cu calciu lichid, cica are efecte 'miraculoase'...mai ales pe terenuri argiloase 'grele'... Ceva sugestii/idei de la 'stiutori'??? Edited by subway_guru, 05 January 2014 - 18:16. |
#25
Posted 05 January 2014 - 18:39
Gurule, maine plec la vanatoare de seminte. Am ceva praz si leustean dar sunt vechi din celalalt an. Daca m-ati invatat ca trebuie samanta cat mai proaspata, atunci asa sa facem.
Exista un soi de praz unguresc de o nuanta albastruie care tine neprotejat la toate belele iernii. Eu am avut acum trei ani niste rasad luat din piata. Sa vedem daca gasesc maine seminte din astea. Plec dis-de-morning si cand ma intorc va raportez. O noapte buna si linistita tuturor PS. Daca doamna repeta mancarile de praz, atunci cautam in arhiva olteneasca si sarim in ajutor. Edited by n_priceputu, 05 January 2014 - 18:42. |
#26
Posted 05 January 2014 - 19:09
Samanta aia mai veche nu o arunca...suprainsamanteaza 'generos', tot o sa iasa ceva!
|
#27
Posted 06 January 2014 - 13:35
n_priceputu, on 05 ianuarie 2014 - 18:39, said:
Gurule, maine plec la vanatoare de seminte. Daca ar mai fi valabil preceptul ala vechi care zice ca fiecare mananca ca vaneaza, astazi ar trebui sa postesc. Nu chiar negru, dar aproape. Sa stiti ca mai multe seminte am eu acasa decat astia in magazine. Sa nu va fie de mirare, ca inca nu s-au trezit din Craciunuri si Revelioane. Si mai vine SfantuIonu si cati ori mai fi ca in fiecare zi este praznuit cate cineva. Sa nu mai lungim vorba. Intr-un singur loc am gasit praz. Soiul Bulgarian Giant. Din 5 pachete, unul era ambalat in ianuarie 2013, celelalte in 2012. L-am luat. Lustean se cam gasea, soi romanesc Izvor. Nu scrie data ambalarii, doar ca expira in dec 2015. Am mai luat si niste telina de frunze, Plein Blanc Pascal, ambalat nov 2012, expira nov 2015 Cica abia acum fac comenzi, sa mai trec prin februarie O sa mai trec, ce pot face altceva |
#28
Posted 06 January 2014 - 14:54
Daca valoare semintelor de care ai nevoie depaseste costul livrarii prin posta poti sa comanzi on-line la multitudinea de magazine de pe net, sau poti sa astepti asa cum bine zici pt ca oricum este prea devreme.
|
|
#29
Posted 06 January 2014 - 15:07
Deci in loc de a praznui, ai ramas doar cu praz nu-i?
|
#31
Posted 06 January 2014 - 19:09
maddox_dtv, on 06 ianuarie 2014 - 14:54, said:
Daca valoare semintelor de care ai nevoie depaseste costul livrarii prin posta poti sa comanzi on-line la multitudinea de magazine de pe net, sau poti sa astepti asa cum bine zici pt ca oricum este prea devreme. Pentru seminte de cativa lei, platesti inca 6 lei in plus Nu se merita. |
#32
Posted 06 January 2014 - 19:37
Bulgarul gigant e soiul traditional ce se cultiva prin curtile taranilor si la noi!
Gigant se refera la inaltime, nu la grosime! |
#33
Posted 07 January 2014 - 12:21
subway_guru, on 05 ianuarie 2014 - 18:15, said:
Acum, o intrebare de 'legumicultura avansata': Se spune ca la bulboase e benefica o fertigare cu calciu lichid, cica are efecte 'miraculoase'...mai ales pe terenuri argiloase 'grele'... Ceva sugestii/idei de la 'stiutori'??? Cred ca am citit pe undeva ca amendamentele calcaroase imbunatatesc permeabilitatea solurilor grele. Despre calciu lichid nu-mi aduc aminte sa fi citit ceva Astazi am gasit in Piata mare, la un magazin care ieri a fost inchis, doua soiuri de praz: Carentan 3 si Copenhaga Market. Despre Copenhaga Market n-am gasit prea multe informatii, se pare ca este un soi timpuriu, dar mie imi plac dandanezii astia si cred ca n-au facut ei lucru prost. |
|
#34
Posted 08 January 2014 - 01:17
Pai da. De cand cu Nea Marin Miliardar s-au apucat toti danezii si americanii sa cultive si ei praz. Speram ca prazul sa ramana leguma natională olteneasca.
Edited by meganedoi, 08 January 2014 - 01:19. |
#35
Posted 08 January 2014 - 06:34
Prazul, sau altfel spus ceapa laminata, va ramane o leguma iubita pe malurile Jiului. Interesant este ca nu-mi aduc aminte sa fi intalnit vreodata un soi autohton, oltenesc de-al nostru. Poate ca o fi existand prin curtile oamenilor, dar eu nu stiu de el.
|
#36
Posted 08 January 2014 - 18:16
Soiul traditional cultivat in Tara Romaneasca e Camus (Ca~mush), dar nu am mai vazut sa se mai gaseasca samanta...
E inurudit cu bulgarescul gigant, dar e si mai naltutz, 70cm, soi semitimpuriu. Actualmente mai gasesti doar seminte bugaresti (cred ca am vazut asa ceva la Indagra) ori nemtesti sub denumirea Kamusch. Incearca la Ciproma daca mai au seminte de Kamusch de la Satimex (nemtesti). Carentanul e tardiv... Edited by subway_guru, 08 January 2014 - 18:33. |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users