Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mentenanta Acoperis

Cheder deteriorat , zgariat, cum ...

Laptop HP 15-AF001NQ, AMD E1-6015...

Blat de bucatarie lungime 4,60 m
 Termostat incalzire si racire

Configurare retea cu modem Vodafo...

Curtea Penala Internationala soli...

Sunt obligate bancile sa opteze p...
 Pensie anticipata partiala cu cer...

Subscriptii

Cat ar costa acest poster, se poa...

Cum sa scapam de sobolani?
 Alser Forest SA a dat teapa de 1,...

COD Eroare ABS ( Ford Mondeo MK5 )

Implanturi dentare clinici Consta...

Viata cu butelie versus retea de ...
 

Ce știm?

- - - - -
  • Acest subiect este blocat Acest subiect este blocat
255 răspunsuri în acest subiect

#253
timpuri_noi

timpuri_noi

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 947
  • Înscris: 18.12.2010

View Postain, on 1st February 2011, 21:16, said:

Frate, am discutat mult pe tema asta. Ceva dreptate ai tu [ar fi de obiectat faptul ca divinitatea se "lauda" cu multe interferente cu universul, dar nu asta e subiectul.]
Aicea e topicul unuia care care "axiomeaza" existenta divinitatii si in fraza urmatoare sare cu "probabilitatea existentei divinitatii este 100%" pentru ca "axioma nu poate fi nici confirmata nici infirmata stiintiifc". Si "monumentului" asta de "logica" ii acorda valente stiintifice.


mda...bineinteles ca nu se poate vorbi de nici o probabilitate aici. teoria probabilitatilor e irelevanta...

#254
m3th0dman

m3th0dman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.269
  • Înscris: 03.01.2007

View Postain, on 31st January 2011, 17:57, said:

O sa separ discutia dupa problematica sa fie mai usor de lamurit.
Intai "axioma" ta.

Pai vezi ca nu e o axioma, ca e mai mult decat atat!
Enunti, implicit sau explicit, urmatoarele:
1. Universul a fost creat. Ipoteza asta este, dupa tine, testabila?
2. Creatia universului a fost un act teleonomic. Afirmatia asta este, dupa tine, testabila?
3. Zeul tau preferat este Creatorul. Afirmatia asta este dupa tine testabila?
4. O parte din "substanta" Zeului tau preferat s-a transformat in Univers. Afirmatia asta este testabila?
5. Zeul tau preferat este un rezervor de energie si de constiinta. Afirmatia ta este testabila?
Dintre cele 5 afirmatii, care le poti justifica rational. Care sunt necesitati absolute pentru a descrie starea actuala a universului.
1. Renunțăm la sintagma „a fost creat”; spun că Universul a apărut datorită faptului că o parte din energia infinită a divinității s-a transformat în Univers. Observațiile empirice arată că Universul a apărut la Big Bang. După cum spuneam, știința nu poate spune exact ce s-a întâmplat la punctul t=0 al acesetei apariții.
2. Am pus o serie de întrebări la care ai evitat să răspunzi și care nu au legătură cu apariția Universului ci cu apariția vieții! Aștept răspuns la ele.
Din moment ce vorbim de creație, e prin definiție un act teleonomic. O observație ar fi faptul că Universul se supune unor legi absolute (legile fizicii); dacă n-ar avea un scop, legile probabil n-ar fi absolute... Oricum nu știu o ipoteză cu referire la motivul creării/apariției Universului. Aș putea spune că noi existăm, dar...
3. Din moment ce nu există alte concepte și alte cauze, altă soluție nu văd...
4. Dacă s-ar putea demonstra, axiomatizarea ar fi inutilă...
5. La fel ca la 4.


View Postain, on 31st January 2011, 17:57, said:

O axioma stiintifica opereaza cu concepte stiintifice. Un concept cu proprietati/trasaturi/caracteristici netestabile nu sunt stiintifice. Neputand fi verificate, nu fac parte din stiinta.
Cel mult, poti spune ca axioma ta este o axioma teologica. O fraza cu nimic diferita de "Eu sunt Lumina". Din acest motiv ti-am spus ca esti un teist, care priveste altfel divinitatea.

Ti-am raspuns. Spuneai ca axioma este o afirmatie care nu poate fi demonstrata. Dar eu pot demonstra ca 0(zero) este real. Pot recurge la faptul ca 0 este numar intreg, si am un algoritm care permite identificarea acestui fapt, iar utilizand proprietatea ca multimea numerelor reale include multimea numerelor intregi am terminat demonstratia.
Retine, am demonstrat, prin urmare conceptul de probabilitate e tot atat de absurd ca si intrebarea care este probabilitatea ca 2+2=4 sau 2+2=5.
Această idee n-are de-a face cu știința; nu înțeleg de ce te tot legi de asta.
Există un capitol foarte important al filosofiei numit metafizică (am precizat mai în urmă că aceste idei, așa ceva se vor a fi)... teologia se ocupă cu alte chestii, realmente diferite. Mă surprinde faptul că nu ai reușit sa faci diferența și nu văd ce legătură are ce-am spus eu cu teologia.


Dacă e așa, demonstrează-mi că 0 e număr natural, sau faptul că orice segment de dreaptă se poate extinde la infinit. Poate vezi tu chestii pe care Peano și Euclid (și toți de la ei încoace) n-au reușit să le vadă...


View Postain, on 31st January 2011, 17:57, said:

Spuneai : Utilitatea axiomei constă în faptul că entitatea axiomatizată a creat Universul (+ altele).
Argumentul circular este o afirmatie a carei demonstratie se bazeaza pe conluzie. Mai sust afirmai utilitatea prin concluzie.

Nu ai proprietatea cuvintelor: un ateu nu crede, iar un agnostic nu stie daca exista sau nu exista. De aceea poti fi ateu-agnostic -nu stii, dar nu crezi- ateu-gnostic - stii ca nu exista - sau, cazul meu, ateu ignostic.
Mai sus afirmam utilitatea prin concluzie; păi ce idee/teoremă/axiomă nu respectă această regulă?
Nu înțeleg ce demonstrație e aici...

Am deschis topic separat pentru această discuție.

View Postain, on 31st January 2011, 17:57, said:

Desigur, ca oricare alt credincios iti bazezi argumentele pe sperante/nazuinti si nu pe argumente. Folosesti afirmatii teologice nu stiintifice.


Lasa intimidarile, ca nu tine. Nu-ti convine ce scriu, suspendeaza-ma. Nu e cazul sa-mi dai tu lectii de civilizatie. Recurge la argumente stiintifice si te voi respecta. Inca nu am motiv sa-ti acord favoruri.
Aștept să-mi spui metodele științifice prin care se explică ce se întâmplă dincolo de Zidul lui Planck.
Dar am impresia că așteptarea mea e deageaba; am așteptat să-mi spui care e specia din care a evoluat bacteria mâncătoare de nylon; de ce macroevoluția e mai probabilă decât microevoluția, de ce viața a apărut doar pe Terra din moment ce apariția vieții nu are cauză...


Când vrei poți să vorbești civilizat; când nu știi ce să răspunzi te enervezi și scrii prostii (a se observa cazul de mai sus cu Zidul lui Planck, și celelate înșirate). Nu-mi poți da explicații și tot îmi zici de teologie și de religii fără să aibă vreo legătură cu ce-am scris eu aici.
Nu-i vorba de intimidare; e rugămintea mea de a scrie civilizat în legătură cu subiectul; iar aici subiectul nu e teologia sau vreo religie.

Editat de m3th0dman, 05 februarie 2011 - 01:10.


#255
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 6.458
  • Înscris: 03.11.2006

View Postm3th0dman, on 5th February 2011, 01:05, said:

1. Renunțăm la sintagma „a fost creat”; spun că Universul a apărut datorită faptului că o parte din energia infinită a divinității s-a transformat în Univers. Observațiile empirice arată că Universul a apărut la Big Bang. După cum spuneam, știința nu poate spune exact ce s-a întâmplat la punctul t=0 al acesetei apariții.
2. Am pus o serie de întrebări la care ai evitat să răspunzi și care nu au legătură cu apariția Universului ci cu apariția vieții! Aștept răspuns la ele.
3. Din moment ce vorbim de creație, e prin definiție un act teleonomic.
4. O observație ar fi faptul că Universul se supune unor legi absolute (legile fizicii); dacă n-ar avea un scop, legile probabil n-ar fi absolute...
6. Oricum nu știu o ipoteză cu referire la motivul creării/apariției Universului. Aș putea spune că noi existăm, dar...
7. Din moment ce nu există alte concepte și alte cauze, altă soluție nu văd...
8. Dacă s-ar putea demonstra, axiomatizarea ar fi inutilă.... La fel ca la 4.
1. Renuntand la "a fost creat" si inlocuind cu "aparut" implica altceva: lasi loc sansei/intamplarii in declasnsarea si desfasurarea BB. Eu chiar cred ca universul asta a aparut. Creatia implica un act volitiv, pe cand aparitia e rodul intammparii. Cei drept aparitia ar fi putut sa fie si rodul unui zeu handicapat (care s-a tot scremut o vesnicie pana i-a iesit ceva) sau unui zeu care a "declansat" totul din gresala sau la intamplare, implicit fara teleonomie. Lipsa perfectiunii invocate din universul real demonstreaza ca astfel de deitati sunt mai compatibile cu starea universului.
2. Asa cum scrisesem in mesajul anterior, discutia s-a imprastiat in prea multe directii. N-ai grija, dupa ce lamurim cum e cu "axioma" ta - sa vedem daca e o axioma stiintifica sau nu - le lamurim si pe alea. Daca e stiintifica, inseamna ca sunt obligat sa o "atac" folosind argumente stiintifice. Daca nu e, inseamna ca e doar o declaratie de credinta, ambalata astfel incat sa-ti menejeze orgoliu de om cu pretentii rationale, iar raspunsul meu va fi: "prietene, crezi asta? Bravo, good for you!".
3. Vezi 1.
4. E o speculatie a ta. O lege relativa practic nu mai e lege. Daca spui ca "mai todeauna sarcinile opuse se atrag" nu prea suna a lege fizica. Iar cand spui ca valoare fortei depnde de mila lui Dumnezo', apai legea asta devine teologica.
6. Nu ai ipoteza nici asupra cui a creat universul, dar asta nu te-a oprit sa axiomexi, nu-i asa? De ce nu si aici?
7. De unde stii tu asta? In filozofie problema asta se numeste "infinite regression" si, doar pentru cultura ta generala, nu are raspuns; daca pe noi ne-a creat cineva, altcineva ar fi trebuit sa-ti creeze Creatorul, samd.

In concluzie, axioma ta este de fapt o suma de afirmatii (eu am mentionat 5, poate mai trebuie adaugate si altele) niciuna falsificabila si in plus introduce concepte netestabile. De ce ar califica cineva ca stiintifica axioma ta?

View Postm3th0dman, on 5th February 2011, 01:05, said:

Această idee n-are de-a face cu știința; nu înțeleg de ce te tot legi de asta.
Există un capitol foarte important al filosofiei numit metafizică (am precizat mai în urmă că aceste idei, așa ceva se vor a fi)... teologia se ocupă cu alte chestii, realmente diferite. Mă surprinde faptul că nu ai reușit sa faci diferența și nu văd ce legătură are ce-am spus eu cu teologia.
Pai nu te prinzi? Teologia este singura pseudo-stiinta care opereaza cu conceptul de Creator, plus ca numai ea mai axiomeaza: Biblia este revelatia divinitatii.
Aia cu "metafizica este foarte importanta" sper ca a fost o gluma. :)

View Postm3th0dman, on 5th February 2011, 01:05, said:

Dacă e așa, demonstrează-mi că 0 e număr natural, sau faptul că orice segment de dreaptă se poate extinde la infinit. Poate vezi tu chestii pe care Peano și Euclid (și toți de la ei încoace) n-au reușit să le vadă...
Lasa retorica de opereta pentru slujba de duminica. Chiar daca nu o pot demonstra riguros matematic, asta nu ma impiedica sa observ sensul "fizic" al numerelor naturale. Iar zero este si numar intreg si numar natural si numar real.

View Postm3th0dman, on 5th February 2011, 01:05, said:

Mai sus afirmam utilitatea prin concluzie; păi ce idee/teoremă/axiomă nu respectă această regulă?
Nu înțeleg ce demonstrație e aici...
Chiar si atunci cand concluzia contine ipoteza?

View Postm3th0dman, on 5th February 2011, 01:05, said:

Aștept să-mi spui metodele științifice prin care se explică ce se întâmplă dincolo de Zidul lui Planck.
Aha. Deci zici ca n-ai motive stiintifice sa operezi cu Creatoru' si esti nevoit, de accea, se axiomezi. Pai cum mai este atunci axioma stiintifica? Nu simti izul teologic?

View Postm3th0dman, on 5th February 2011, 01:05, said:

Dar am impresia că așteptarea mea e deageaba; am așteptat să-mi spui care e specia din care a evoluat bacteria mâncătoare de nylon; de ce macroevoluția e mai probabilă decât microevoluția, de ce viața a apărut doar pe Terra din moment ce apariția vieții nu are cauză...
Intrebarile aste nu-si au locul aici, cica este o are de Stiinte pe forum in caz ca nu ai auzit de ea. Cu toate acestea, ti-am spus ca sunt dispus sa le lamurim de indata ce lamurim cum e cu "axioma".

View Postm3th0dman, on 5th February 2011, 01:05, said:

când nu știi ce să răspunzi te enervezi și scrii prostii (a se observa cazul de mai sus cu Zidul lui Planck, și celelate înșirate). Nu-mi poți da explicații și tot îmi zici de teologie și de religii fără să aibă vreo legătură cu ce-am scris eu aici.
Nu-i vorba de intimidare; e rugămintea mea de a scrie civilizat în legătură cu subiectul; iar aici subiectul nu e teologia sau vreo religie.
Amice, te-ai enervat inutil. Inteleg ca esti in sensiune si esti poate mai irascibil. Vino cu argumente stiintifice si discutam stiinta. Cat timp vii cu ipoteze netestabile, ca si ceilati colegi religiosi de pe aceasta arie, iti asumi riscul de a fi tratat ca atare.

Editat de ain, 05 februarie 2011 - 11:26.


#256
arpisz

arpisz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.896
  • Înscris: 25.04.2008

View Postain, on 5th February 2011, 11:23, said:

Aia cu "metafizica este foarte importanta" sper ca a fost o gluma. :)

nu as lua otrava pe validitatea avirmatiei "faza cu metafizica a fost o gluma"

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate