Gratar de gradina
Last Updated: Mar 13 2024 11:50, Started by
Ari
, Mar 14 2007 10:31
·
24
#739
Posted 09 November 2020 - 21:43
adip1962, on 09 noiembrie 2020 - 16:14, said: . 3. Exista o regula nescrisa urmata de sobari. Cosul de fum trebuie sa depaseasca coama acoperisului, altfel pot fi probleme cu tirajul. Sint si astea reglementate https://dokumen.tips...fum-gp-051.html |
#740
Posted 11 November 2020 - 10:18
Vreau sa fac si eu un gratar zidit si citind ultimile pagini am gasit informati care se bat cap in cap.
De ce unele gratare au caramida refractara doar la baza focarului unde se face focul iar altele au si pereti interiori imbracati cu caramida refractara. Cum este mai OK si de ce? De exemplu daca vreau sa integrez si un rotisor, ar ajuta caramida refractara si pe pereti, in sensul ca ar reflecta mai bine caldura spre rotisor? Unele gratare au in fata la focar o mica bordura orizontala iar altele nu. Vad rolul ei pentru a proteja de carbuni sa nu cada afara. Dar altele am observat ca nu au, de ce? Oare afecteaza negativ tirajul aceea mica bordura de grosime unei caramizi? |
#741
Posted 11 November 2020 - 15:28
E putin mai complicat ce doresti sa afli, pentru ca fiecare bordei e ... cu alt obicei.
Fara sa am pretentia ca sunt atotstiutor pot sa raspund, dupa cum am facut eu, la urmatoarele: "De ce unele gratare au caramida refractara doar la baza focarului unde se face focul iar altele au si pereti interiori imbracati cu caramida refractara. Cum este mai OK si de ce?" Eu mi-am facut singur gratarul, atragandu-mi unele, sa spun observatii. La mine atat baza cat si 3 randuri de caramizi pe latime (cca 30 cm inaltime pe tot interiorul) sunt caramizi refractare. Am gandt asa deoarece acum foarte multi ani am vazut cum se poate termina un gratar atunci cand nu mai ai jar, doar la caramida refractara. De cca 2 luni am verificat acest aspect. Chiar merge! Nu mai folosesc carbuni, ci numai lemne, mai toate de conifere. Ce gasesc... "daca vreau sa integrez si un rotisor, ar ajuta caramida refractara si pe pereti, in sensul ca ar reflecta mai bine caldura spre rotisor?" Evident ca da. Dar sa nu-ti inchipui ca, caramida refractara se incinge repede... "Unele gratare au in fata la focar o mica bordura orizontala iar altele nu." Majoritatea gratarelor au o placa de beton turnata. La mine, bordura aia mica este din caramida refractara, lipita pe placa de beton, pentru a proteja betonul de sub ea. Asa am gandit, poate nu trebuia. Nicidecum pentru alt scop. Edited by adip1962, 11 November 2020 - 15:28. |
#742
Posted 23 November 2020 - 17:03
Salutare,
mai posteaza cineva pe aici? Attached Files |
#743
Posted 23 November 2020 - 21:44
Primii i-ai cam ars Eu am primit in Weber Ketlle de 57 si fac doar gatire indirecta. Este un pas mare inainte.
|
#744
Posted 24 November 2020 - 14:52
salut bobitzaaaaaaa ... toate bune?
nu am mai intrat de ceva ani pe forum pana zilele trecute si am descoperit intamplator sectiunea asta de gratare, taman dupa ce am terminat si eu de zidit gratarul in regim diy despre micii arsi ce sa zic, chiar au fost primii, la focul initial de incercare si intarire mortar refractar din vatra si am uitat sa obturez cenusarul de dedesubt, asa ca s-au cam forjat carbunii |
#745
Posted 26 November 2020 - 15:23
Mirel_85, on 01 iulie 2020 - 19:22, said:
As vrea sa imi iau un gratar de gradina cu gaz dar care sa poate fi folosit si cu carbuni. As vrea ceva mix pentru ca daca mananc eu si sotia, una doua dau drumu la gaz si arunc 3-4 buc de carne pe grill, si daca am invitati sa pot folosi carbuni care sa ii aprind foarte repede cu arzatorul pe gaz. M-am cam saturat sa tot mut gratarul de fier, sa il acopar sa il protejez, sa tai leme, sa fac focul, sa adaug carbuni, etc, multa munca si mizerie, si cred ca un mix gaz-carbuni ar fi perfect, are si roti, e usor manevrabil, are capac. Aveti asa ceva, sau stiti pe cineva sa foloseasca un astfel de gratar mix? Ce model imi recomandati? Mirel_85, on 11 noiembrie 2020 - 10:18, said:
Vreau sa fac si eu un gratar zidit si citind ultimile pagini am gasit informati care se bat cap in cap. De ce unele gratare au caramida refractara doar la baza focarului unde se face focul iar altele au si pereti interiori imbracati cu caramida refractara. Cum este mai OK si de ce? De exemplu daca vreau sa integrez si un rotisor, ar ajuta caramida refractara si pe pereti, in sensul ca ar reflecta mai bine caldura spre rotisor? Unele gratare au in fata la focar o mica bordura orizontala iar altele nu. Vad rolul ei pentru a proteja de carbuni sa nu cada afara. Dar altele am observat ca nu au, de ce? Oare afecteaza negativ tirajul aceea mica bordura de grosime unei caramizi? Pana la urma am renuntat la ideea intiala de acum cateva luni. Sa-mi cumpar gratar de fier cu gaz sau/si carbune gen Landman sau Char-Broil. Intre timp am mai vazut prin magazine de fier si nu m-au multumit, am vazut si de piatra preasamblate din magazine de bircolaj si la fel, nemultumit de apectul lor. Asa ca le-am "studiat" pe ce cele zidite, aici pe forum cat si pe la cunostinte asa ca pana la urma am ales varianta de gratar zidit. Am vrut sa-mi fac eu dar imi lua prea mult timp sa-l termin plus ca poate nu iesea cum planuiam eu asa ca m-am intales cu doi mesteri care mi l-au facut in 3 zile. La exterior are 230 cm lungime, 75 cm adancime si aprox 350 cm inaltime. Chiuveta de 50x50cm, blat de lucru de 75x60cm si gratar de 70x50 cm. Initial la fumul de test cu niste cartoane arunca fum si la exterior, mesterul a spus ca e hornul ud de la mortar si ca tre sa se usuce si dupa primul foc in el nu o sa am probleme. L-am lasat 4 zile sa se intareasca mortarul si in weekend l-am incins. Foarte putin fum la exterior, restulul pe horn, o sa il mai studiez fumul si in acest weekend prelungit de va urma. 1.jpg 109.24K 89 downloads 2.jpg 119.81K 84 downloads 3.jpg 128.01K 90 downloads |
#747
Posted 26 November 2020 - 22:31
Sudeaza 2 piulite spre extremitati si fa 2 T-uri din metal cu filet ca sa le infiletezi in piulite.
Asta ca sa poti cobori sau urca gratarul, dupa nevoie. Varianta demontabila te ajuta ca nu trebuie sa ai manusi sau cirpe umede la indemina. PS: Arata bine, la cit ai iesit cu el?!? |
#748
Posted 26 November 2020 - 23:41
Evergreen, on 26 noiembrie 2020 - 22:31, said:
Sudeaza 2 piulite spre extremitati si fa 2 T-uri din metal cu filet ca sa le infiletezi in piulite. Asta ca sa poti cobori sau urca gratarul, dupa nevoie. Varianta demontabila te ajuta ca nu trebuie sa ai manusi sau cirpe umede la indemina. PS: Arata bine, la cit ai iesit cu el?!? Ma gandeam sa sudez direct 2 cozi de mistrie, ceva mistrie mai sanatoasa cu fierul la maner mai gros. In mare, manopera 1800 RON iar caramizile, refractara, si multibatul 1200 RON. Dar ar mai fi de adaugat multe, nisip am avut deja, pietris, ciment pentru platforma suport. Chiuveta, baterie, gratarul de fier, alti bani alta distractie. |
|
#749
Posted 27 November 2020 - 13:43
#750
Posted 27 November 2020 - 22:02
#751
Posted 28 November 2020 - 09:21
flp014, on 27 noiembrie 2020 - 13:43, said: de ce metalic si nu ceva ceramic? Gratarul: https://www.hornbach...993/produs.html Poze cu gatire indirecta. A fost gata in 1 ora si 45 de min cu temperatura in el la 150 de grade, ajustata din fante. marco71, on 24 noiembrie 2020 - 14:52, said:
salut bobitzaaaaaaa ... toate bune? Attached Files |
#752
Posted 02 December 2020 - 13:05
fain Weberu ala ... dar mi se pare scump;
eu cred ca am iesit mai ieftin cu materialele pentru gratarul zidit, ca manopera a fost zero mai pun niste poze din timpul constructiei, am avut si sef supraveghetor de la inaltime Attached Files |
#753
Posted 02 December 2020 - 14:29
@marco71, din pacate solutia pentru cosul gratarului e nefericita
vezi a patra poza de aici ce se poate intampla: https://forum.softpe...2#entry26380184 |
|
#755
Posted 02 December 2020 - 23:31
si a venit!!!
la prima proba sunt super incantat de achizitie!! maine urmeaza sa rotisez si sa afum... Attached FilesEdited by flp014, 02 December 2020 - 23:33. |
#756
Posted 02 December 2020 - 23:35
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users