Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Cați kilowati am consumat?

Alegere antigel - G11/G12 etc

Problema centrala
 Caut o culegere de probleme de fi...

Nu-mi mai pot practica meseria di...

Alternativa daca cade curentul: c...

Înștiințare - schema de ...
 A reusit cineva sa vanda energie ...

Automatizare incalzire

Incalzire Viessmann 050 24kw

Masina buget 5-5500E
 Termostat inteligent centrala ter...

Updating Digital Wellbang

Evaluare ceas elvetian aur 14k

Comfirmare plata anaf
 

Gratar de gradina

- - - - -
  • Please log in to reply
879 replies to this topic

#703
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,915
  • Înscris: 01.07.2020
Ok. Cred ca am ajuns la cos. De fapt, nu prea sunt sigur. Deschiderea interioara este de 35x27 cm. Daca ridic cosul acum imi va trebui o placa contra ploii de 60x40. Nu stiu daca gasesc asa ceva.
Oricum am promis, pun poze.
Repet, e prima oara cand lipesc BCA, caramida (inclusiv refractara), fac adezivi (ca am folosit doua tipuri), dau tinci, dau cu spaclu, tai si sudez corniere etc. Si nu, niciodata nu o sa mai fac asa ceva!
Dar... nu are arcada!
Daca vedeti ca-s caramizi strambe si-mi reprosati, va injur! In gand... Sunt destule.
Acum pentru cei care chiar vor sa ajute si nu sa-si gaseasca clienti... Deschiderea cosului e, repet, 35x27 cm, la o suprafata maxima de ardere de 90x60 cm. Sa o mai micsorez sau sau o las asa? Ridic cosul pe suprafata asta sau mai ridic un etaj? Stiu ca exista un raport...
Multumesc.

#704
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
a iesit foarte ok , sa l stapanesti sanatos!
parerea mea , sectiune  cos e ok , acum vezi daca ti convine ca si design total gratar / cos  .Gratarul imi pare mie foooarte mare (90 x 60)dar probabil stii tu ce faci si cati invitati ai in general
Ca si sfat : sa nu faci niciodata foc sustinut de lemne in gratar ...din cauza cornierelor iti va crapa (dilatare) foc mititel la inceput si dupa carbuni (cumparati)va fi ok dar foc mare si carbunii obtinuti din jarul lemnelor (pentru 90 x60) ai toate sansele sa ti crape cornierele structura gratarului

spor la treaba

#705
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,915
  • Înscris: 01.07.2020
Gratarul de caramida a fost facut dupa gratarul de fier. Care este 85x55. Bare rotunde de 1 cm cu cate doua platbenzi de 4 cm laterale. Are vreo 10-15 kg... De asta sta pe cornier si nu direct pe caramida refractara.
Am pastrat 2 caramizi refractare, pentru a desparti in doua focarul, a.i. sa nu incing toata suprafata. Probabil toata suprafata imi va trebui cand am foarte multi musafiri (pana acum nu s-a intamplat) sau la copt de ardei/vinete etc. pentru a termina mai repede (asta s-a intamplat).
Nu se vad in poze, dar mai exista inca 3 caramizi refractare care vor bloca accesul din fata sub gratar (intre ele sunt minim 3 cm pentru admisia de aer).
Acum cu cornierul...Mai trebuie lucrat un pic. Nu am fost atent cand le-am taiat. In principiu partea verticala trebuia taiata cu minim 2 cm (lasata doar platbanda) inainte de a intra sub caramizi. Taman ca eventuala dilatare sa nu conduca la impingerea caramizilor. Maine o sa vad daca mai pot face ceva....
Dupa care inalt cu 3 randuri cosul si sus de tot mai pun un rand cara sa-i micsoreze deschiderea. Pentru ca nu am gasit nicaieri o placa de 60x40. Dar 50x30 sunt destule... Apoi 4 jumatati de caramida si placa deasupra.
Dupa care urmeaza curatarea exterioara a caramizilor si lacul de piatra.
Dar mai pe seara fac un pic de foc sa vad ce si cum.
Chestia amuzanta este ca nu mi-am cumparat gratar din comert, ca bucatile lui sunt prea grele pentru un singur om si majoritatea au 300-500 kg greutate. Asta are deja cu mult peste 700 kg...

Edited by adip1962, 10 September 2020 - 12:36.


#706
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,915
  • Înscris: 01.07.2020
Grand opening...
Primul foc. As putea sa-l las fara cos pentru ca are tiraj destul, dar ar arata urat!
Asa ca va arata ca-n ultima poza. Din pacate nu am inca placa de inchidere...

Edited by adip1962, 10 September 2020 - 19:03.


#707
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
placa de inchidere eu am turnat o din beton cu armatura  ,nu mai retin exact dar cred ca are  undeva la 60 x 60 x 6 cm Cam greu de urcat si pus sus  dar in 2 persoane ne am descurcat (are undeva la  60-80 kg)
revenind la cornier  ..si daca ramane platbanda orizontala si impinge in mortarul de zidit dintre caramizi  tot o sa  ti faca probleme

#708
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,147
  • Înscris: 19.09.2005
stii ca mortarul ala are nevoie de vreo 20-30zile sa se intareasca.

p.s. la's ca il reface la anu cu arcada sau il betoneaza bine precum claudiu.

Edited by arg, 10 September 2020 - 21:38.


#709
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
de ce i nevoie de arcada? si gratarul meu e drept , doar ca  boiandrucul meu are cornierele trecute prin canale taiate in caramida si nu s vizibile din exterior si cred ca am 50 de gratare facute fara nicio problema...doar ca nu fac focuri mari in gratar , oricum eu prefer mangalul cumparat  in fata jarului de lemne

#710
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,915
  • Înscris: 01.07.2020
Dilatarea cornierului pe o distanta de 1 m, la o diferenta de 400 grade este de fix 0,55 mm. Nu mi-as face probleme ca crapa.
Iar mortarul poate avea nevoie de orice. Cred ca depinde si ce mortar folosesti. Oricum 20-30 zile pentru intarire este perfect. Multumesc de incurajari.

#711
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
pt otel carbon coeficientul de dilatare este (asa am gasit) 0,000012  pt bara de 1000 mm si variatie de temperatura de 400 c  dilatarea este 4,8 mm adica jumatate de cm  adica suficient cat sa ti crape mortarul indiferent cat timp il lasi la intarit

#712
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,147
  • Înscris: 19.09.2005
si la 1mm ii crapa de nu se vedem.
problema e alta, fierul ala se incalzeste inaintea caramizii.
daca punea un buiandrug, ala avea armatura in interior se incalzea uniform si nu apareau astfel de probleme.

#713
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,631
  • Înscris: 09.12.2004
Pina o sa crape de la dilatari incit sa se autodistruga, o sa faca multe focuri acolo....

#714
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,915
  • Înscris: 01.07.2020
Vom vedea.
Pana atunci insa...
- variatia de temperatura de 400 grade este oarecum gresita. Daca mergeti pe site-ul dedeman ori orice alt site care vinde seminee, veti vedea ca termperatura de iesire pe cos este undeva intre 135 si 330 grade (functie de clasa semineului). Dar si aici apare o diferenta, deoarece se refera la arderea intr-un spatiu inchis (focarul semineului), ceea ce nu e valabil in cazul unui gratar care are o latura deschisa.
- bara de cornier pusa in fata are cca 94 cm, dar... la o inaltime de mai mult de 50 cm de orice punct de ardere si... in lateral fata de acesta. In niciun caz nu se poate spune ca se va incalzi vreodata la, sa spunem temperatura maxima de 330 data pentru unele seminee.
- Coeficientii de dilatare termica a otelului sau oricarui material se refera la piese etalon, ceea ce nu e cazul meu si chiar daca cornierul este otel carbon simplu, el nu este o bara, ci un profil care degaja caldura mai departe.
Daca, insa insistati in a argumenta ca orice cornier se va dilata pana la daramarea gratarului datorita temperaturii mari, cum va explicati ca puteti baga mana sa intoarceti fripturile? Sau voi aveti niste scule lungi cu care lucrati din afara gratarului?
Repet vom vedea cand si unde se va crapa.
Pana atunci, am economisit cca 4000 lei. Deoarece orice "meserias" si sunt destui si aici, iti cer cca 5000 lei pentru un amarat de gratar de caramida, in conditiile in care materialele ii costa maxim 1200 lei.
SI apropo de meseriasi, cel cu care am vorbit eu imi facea un gratar in doua zile si in a 3-a il puteam folosi. Deci cum e cu alea 30 de zile de intarire a adezivului? Iar omul asta a facut cateva sute de gratare prin toata tara.
Hai sa fim seriosi.
Imi pare rau ca am intrat pe acest topic.

#715
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
practic nu inteleg de ce te superi ...eu ti am zis ca i mai bine sa nu faci foc sustinut in gratar (prin sustinut inteleg foc care sa l mentii mult timp  , exemplu sa gatesti ceva la ceaun pe el ) ca i posibil sa ti apara fisuri  ...n am sustinut ca o sa ti distruga gratarul pt ca i practic imposibil gandeste te doar la sprafata de sprijin dintre caramizi ..e practic imposibil sa ai dilatari asa de mari incat sa nu ramana caramida pe caramida  ...fisuri adica chestii pe care sa le remarci tu , cel ce l ai construit si sa ai un sentiment de frustrare

2 . daca te uiti la foto cu gratarul meu de aici pe forum o sa vezi ca l am construit tot fara arcada , adica am corniere acolo de sustinere ...

deci,  no offence , eu incercam sa fiu de folos

toate cele bune si spor la treaba

#716
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,147
  • Înscris: 19.09.2005

View Postadip1962, on 11 septembrie 2020 - 13:52, said:

..., cum va explicati ca puteti baga mana sa intoarceti fripturile? Sau voi aveti niste scule lungi cu care lucrati din afara gratarului?
...
in foc poti baga mana, dar uda si pt putin timp.
eu folosesc un cleste de la ikea. cred ca are 40-50cm, si cum gratarul e rotund nu ajung cu mana deasupra jarului.


#717
bobitzaaa

bobitzaaa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,734
  • Înscris: 23.02.2007
Un prieten si-a facut gratarul pe culise. Il trage afara, intoarce, il baga inapoi. Simplu :)

#718
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,147
  • Înscris: 19.09.2005
unii mutau asa si biserici.

#719
marxsovignon

marxsovignon

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 530
  • Înscris: 11.03.2016
Îmi puteți recomanda un grătar zidit gata făcut din  vreun magazin?
As construi eu unul, dar nu ma pricep, și nici n-am găsit în zona pe cineva să-l facă.
Am înțeles ca la astea cumpărate nu poți face focul , merg doar cu cărbuni, fără flacără. Eu as dori unul la care se face focul cu lemne.

#720
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,147
  • Înscris: 19.09.2005
eu sunt adeptul aprinzatorului de carbuni.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate