Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Problema pornire

Inlocuire "pornire cu cheie&#...

Peleti amestecati cu boabe porumb...
 Reparatie acoperis din sindrila b...

Multifunctional color 1000 RON max

Nu merge sunetul pe cablu

Am și eu un porcușor ca...
 Black Friday Pro pentru echipamen...

Amplificatoare IPRS Baneasa (cod ...

Montare Jante noi si problema de ...

Rabla pentru becuri.
 Permis suspendat 3 luni

Calculatorul nu mai afiseaza

Recomandare piersic

Sfat instalare termosemineu lemne
 

Gratar de gradina

- - - - -
  • Please log in to reply
879 replies to this topic

#721
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007

Vizualizare mesajarg, pe 19 septembrie 2020 - 20:57, a scris:

eu sunt adeptul aprinzatorului de carbuni.
salut
te  am citat sa nu se creeze confuzii ...
am inteles ai un gratar de tabla pe care folosesti carbuni ...sa l stapanesti sanatos
cred ca totusi forumul se adreseaza mai mult celor ce si doresc mai mult de atat  si cred ca se adreseaza in mod special celor ce si doresc ceva custom made in special

ce va pot spune celor ce viseaza sa aiba un gratar/cuptor .etc diferit de ce vand ,marii distribuitori ...aveti curaj ...si totul va fi bine ...nu va pricepet(si vreti sa vi lconstruiti voi)i ...nimeni nu s a nascut invatat ...ati facut greseli ...luati o de la capat ..toti am invatat din greseli ..ca va iese fumul in fata la gratar ...credeti ca la unul facut de meserias sau cumparat nu iese? ...aveti curaj si va fi ok ..mai devreme sau mai tarziu

oameni  buni ..acum 150+ ani  oamenii inventau motorul cu combustie interna si nu se speriau de asta ...voi va speriati de cateva caramizi zidite?

apropo ..posta cineva pe aici ...ce atata caramida la  gratare ca BCA-ul e mult mai performant ....prietene cand vei vedea bisericile construite cu bca si nu caramida plina atunci poti sa afirmi asta..si nu fac misto

#722
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,973
  • Înscris: 01.07.2020
Desi am spus ca nu mai intru pe acest topic, am cateva sfaturi pentru cei care vor sa-si construiasca singuri gratarul, care nu sunt zidari, nici sudori si in general nu au nimic comun cu constructiile. Si care nu vor sa dea 5000 lei unui "meserias" care le va face gratarul cum vrea el, nu cum vor ei:
- atentie mare la fundatie, fiecare caramida normala are 3 kg! Cele refractare sunt mai grele! Eu am folosit cca. 200 caramizi normale, 34 refractare groase si cam 20 subtiri.  9 caramizi refractare sunt utilizate pentru a micsora/mari focarul dupa necesitati si a regla admisia de aer.
- postamentul poate fi facut din BCA si veti face economii. Eu asa am facut. Apoi 2 saci de tinci.
- Placa de beton, la mine inglobeaza cca 2 cm din BCA si a fost turnata direct. Este o provocare sa faceti cofragul... Placa are cam 6 cm grosime pe 1 m latime si 2 m lungime. Un sac de ciment, nisipul vi-l stabiiti singuri, eu am mers pe o proportie medie de 1:3-1:4, blindata de fier beton de 10 mm, cca 12 m. Atentie, betonul apos ca sa-l puteti nivela cum trebuie. Apoi asteptati 2 zile (vara) pana dati jos cofragul. Si mai stati 2 zile pana incepeti sa lucrati in continuare.
- Plecati cu constructia gratarului propriu-zis de la focar. La mine are 88x60. Neaparat jos si primul strat lateral din caramida refractara groasa. Urmatoarele 2 straturi poate fi caramida refractara subtire.
- Ulterior, totul se imbraca cu caramida.
- NU folositi caramida cu model. Daca nu va pricepeti - ca mine -  va fi greu, daca nu imposibil, sa scoateti adevizul care va intra in model, mai pe fiecare caramida. Dalta mica, ciocan, apoi perie de sarma. Si raman semne...  Asa ca va trebui sa folositi un lac de piatra inchis la culoare sa nu se vada.
- Nu va luati dupa meseriasi la stratul de adeziv. respectiv 1,5 cm grosime pe verticala, 1 pe orizontala. Faceti cum va vine mai bine, cu conditia sa verificati la fiecare caramida orizontalitatea! Apoi pe fiecare rand si in diagonale!
- Caramizi. greu veti gasi o caramida dreapta. Nu va luati dupa o singura caramida! MInim 2. De regula au colturile mai inalte. Am folosit caramizi fabricate de Macon (habar nu am cine sunt), poate in magazinele mari sunt drepte...
- Adeziv. Adeziv de BCA pentru BCA. Atentie, adezivul pentru caramizi refractare se activeaza la temperaturi mai mari decat cele pe care le veti avea in gratar! E drept ca rezista la 700-1200 grade. Dar nu va faceti otelarie!
- Daca optati pentru gratar in forme drepte ca al meu, pentru treptele de cca 4-5 cm, am folosit pentru sustinerea caramizilor cornier de 3, doar pe 3 fete (dreptunghi neinchis pe o latura mare - cea din spate). Sudati pe partea unde nu vor fi caramizi (pe unde iese fumul). Verificati ca e drept si nu stramb inainte de al pune pe pozitie.
- Gratarul de otel, daca este greu (al meu are cam 15 kg) trebuie neaparat pus pe cornier, ca sa nu stricati caramida refractara. Aveti grija cum fixati cornierul. Eu am sudat niste cuie pe interior care au fost calculate a.i. sa intre in adezivul caramizilor refractare (turnat ulterior, inclusiv o pasta de adeziv care sa intre intre rosturile caramizilor refractare de sub focar).
- Nu are rost sa va ganditi la doua inaltimi pentru gratar. Reglati taria focului mai bine.
- O problema poate fi inaltimea cosului, pentru a asigura tirajul. Asa cu il vedeti in poze, imi iese fum in fata numai cand bate vantul. Gratarul meu este in loc deschis. Asta va fi valabil indiferent de inaltimea cosului si se datoreaza marimii deschiderii.
- O alta problema poate fi placa de protectie a varfului cosului. In comert nu veti gasi placi mai mari de 40x40. Asa ca am fost nevoit sa micsorez treptat sectiunea lui, pana o astfel de placa se poate monta. Nu-mi acopera totul, dar acopera deschiderea cosului. Si ma gandesc sa o pun putin inclinata spre spate!
Gratarul acesta a fost construit in 3 saptamani, timp de cca. 6 ore pe zi. Nu este gata, mai trebuie inchis cosul, curatat, acoperit cornierul din fata, lacuit, pusa caramida aparenta pe placa de beton si dat inca in strat de tinci pe BCA dupa care acesta trebuie vopsit. Si un fel de usi pentru lemne. Mai dureaza...
Dar... Am facut mai mult de 10 gratare pentru 10 persoane. Ars lemn la greu, carbuni din belsug. Merge OK.

Edited by adip1962, 20 September 2020 - 19:15.


#723
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
salut

parerea mea  si doar a mea ..daca esti novice si nu te pricepi ..pana cand vezi cat de bine este ceea ce ai facut , incearca sa nu mai dai sfaturi de stlul asta ...hotarat ...incearca sa prezinti lucrurile mai nuantat ...de genul eu am facut asa ..eu am gandit asa ...pt ca  exact cum spui  n ai experienta si de multe ori lucrul asta se vede nu musai in 1 -2 ,,,, 30 zile ci poate  dupa jumatate de an  sau poate mai mult  !

sunt cateva chestii  in postul tau cu care eu nu sunt de acord ..bine novice si eu  ...crede ma nu fac gratare si nu am interese in domeniul asta  deci nu ma acuza aiurea l
sa l stapanesti sanatos si fara probleme

#724
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,973
  • Înscris: 01.07.2020

Vizualizare mesajhaplea82, pe 20 septembrie 2020 - 20:13, a scris:

......... incearca sa nu mai dai sfaturi de stlul asta ...hotarat ..........

Postarea este a mea, deci cele afirmate acolo sunt concluziile si recomandarile mele. Bune, rele, adecvate sau nu, Nu am ce sa nuantez, cata vreme numai eu am lucrat. Este doar experienta mea. Si greselile mele. Cine le va citi, daca le va citi cineva, in mod normal le va trece prin filtrul propriu si le va cantari.

Edited by adip1962, 20 September 2020 - 20:44.


#725
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,634
  • Înscris: 09.12.2004

Vizualizare mesajadip1962, pe 20 septembrie 2020 - 19:12, a scris:

Desi am spus ca nu mai intru pe acest topic, am cateva sfaturi pentru cei care vor sa-si construiasca singuri gratarul, care nu sunt zidari, nici sudori si in general nu au nimic comun cu constructiile. Si care nu vor sa dea 5000 lei unui "meserias" care le va face gratarul cum vrea el, nu cum vor ei:
- atentie mare la fundatie, fiecare caramida normala are 3 kg! Cele refractare sunt mai grele! Eu am folosit cca. 200 caramizi normale, 34 refractare groase si cam 20 subtiri.  9 caramizi refractare sunt utilizate pentru a micsora/mari focarul dupa necesitati si a regla admisia de aer.
- postamentul poate fi facut din BCA si veti face economii. Eu asa am facut. Apoi 2 saci de tinci.
- Placa de beton, la mine inglobeaza cca 2 cm din BCA si a fost turnata direct. Este o provocare sa faceti cofragul... Placa are cam 6 cm grosime pe 1 m latime si 2 m lungime. Un sac de ciment, nisipul vi-l stabiiti singuri, eu am mers pe o proportie medie de 1:3-1:4, blindata de fier beton de 10 mm, cca 12 m. Atentie, betonul apos ca sa-l puteti nivela cum trebuie. Apoi asteptati 2 zile (vara) pana dati jos cofragul. Si mai stati 2 zile pana incepeti sa lucrati in continuare.
Eu as urmari evolutia BCA-ului in timp. Nu ii e usor cu o tona pe umeri...

Meseriasul iti va face gratarul cum vrea el cind esti tabula rasa si nu ai habar de nimic, ala intreaba si tu ii zici senin: aaa...

#726
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
pai nu poti sa le cantaresti daca esti novice ..cu ce drac le compari ?

hai sa ti dau exemple  spui ca adezivul de refractara se activeaza la  temperaturi mari ...fals  si foarte  fals ...sunt o gramada  de  adezivi normali adica nu i incalzesti inainte de cateva zile dupa aplicare si atunci sunt deja maturati ..adica n au treaba cu temperatura ta ... exemplu de care s a vorbit aici  AK-FIRE(eu asta  am folosit cumparat din bucuresti in zona mea nu mai sunt distribuitori) de la Isomat  si nu numai

vorbesti de placa de beton peste postament si ne spui ceva de raportul ciment -nisip ...pai si sort(pietris) sau ai pus o sapa acolo? tot acolo spui ca i blindata de 12 m de fier de fi 10  ...adica la lungimea placii aleia  de 2 m ai ce ? 6 fire in lung la 15 cm distanta ? pai si pe invers nimic ? tot acolo ai inglobat 2 cm de bca in placa si cofragul e o provocare ..pai si ? care i rostul ? nu sta placa peste postament? se misca picioarele  sub greutatea placii?

de ce i musai ca baza focarului sa fie din caramida de samota intreaga ? care i chestia... practic samota inmagazineaza foarte  bine caldura si atat  ..care i treaba cu grosimea ...ca sa ti dau exemplu  eu am sub samota din focar 8  sau 6 cm de perlit care i izolator sa nu ajunga caldura la placa de ciment  si tot asa dupa caramizile din peretii laterali ai gratarului ...chiar nu inteleg in cazul tau care i treaba cu grosimea samotei ...samota avand doar rol de axcumulare caldura si nu se distruge de la caldura

de ce sa nu faci 2 trepte pt  gratar ... care i treba cu reglatul  temperaturii carbunilor , de ce m as chinui sa reglez temperatura punand caramizi  in fata focului? eu de ex am gasit pe net la rusi si polonezi gratare unde in peretele din spate la nivelul carbunilor sunt date gauri sa se aprinda si n spate focul mai ales cand ai gratar mare(asa am facut si eu) ...nu vad de ce as tine focul slab si neuniform aprins cand pot sa l aprind uniform si sa ridic gratarul mai sus sau sa l pun mai jos in functie de ce perpelesc pe el ...nu s meserias la facut gratar (prajit carne) nu ma bag niciodata la astta  am tot timpul oameni care fac asta  si am remarcat ca se plimba pe verticala in functie de ce fac
de ex eu acum am placa de fonta peste gratar ..are cam 20 + kg  si se muta sus sau jos..ce i drept goala


chestia de am construit o eu are undeva la 1400+ caramizi normale , undeva la 200 caramizi refractare mari si cam 50 mici  ..cam 6 luni cu tot cu aplecatoarea de deasupra ...munca doar a mea ..ajutat doar la descarcat materialele din masina cand le am cumparat ....am lucrat cand am avut chef  si cat am avut chef si crede ma sunt genul caruia ii place sa lucreze dar sa nu degenereze cu adevarat in munca ..aa ..da  si placa de deasupra cosului ...e turnata de mine ..are 82x 82 x 6 cm  cam 10 ml fier striat  fi 10 plus ceva plasa buzau de 5mm  si am fost ajutat s o ridic si s o pun pe cos de al meu cumnat caruia ii multumesc si pe aceasta cale

Edited by haplea82, 20 September 2020 - 21:16.


#727
marxsovignon

marxsovignon

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 530
  • Înscris: 11.03.2016
Revin cu rugamintea mea: are vreun coleg gratar tip zidit cumparat din magazinele de bricolaj, la care sa poti face si foc din lemne, nu numai cu carbuni?
Sau o recomandare de asa ceva. Cu multumiri.


#728
talica

talica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 21.03.2012
Exista gratar tip zidit? Cred ca doar turnate.

#729
marxsovignon

marxsovignon

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 530
  • Înscris: 11.03.2016
Scuze, la turnate ma refeream.

#730
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,634
  • Înscris: 09.12.2004
Si asta turnat il poti zidi daca pui ceva material cind il cladesti :D .
De ce sa te chinui cu foc de lemn? cu carbunele e alta mincare de peste.

Attached Files


Edited by Evergreen, 23 October 2020 - 09:00.


#731
marxsovignon

marxsovignon

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 530
  • Înscris: 11.03.2016
Cel din video il aveti dv, de unde e luat? Si vad ca nu are nimic zidit pe el.
As prefera cu lemn, carbunii poate nu ii am tot timpul disponibili.

Edited by marxsovignon, 24 October 2020 - 08:15.


#732
Skyler-ftw

Skyler-ftw

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 253
  • Înscris: 28.02.2008
Salut,

Am terminat si eu de facut ansamblul de gratar si cuptor pentru foisor ieri. Toata treaba buna si frumoasa, dar gratarul mai scoate fum in fata atunci cand nu e focul puternic in el, daca mai raman taciuni aprinsi. Cat timp e foc pare sa evacueze bine, respectiv cand este jar, dar fumul de la taciuni il mai da si pe afara. Cosul e construit din caramida pana la nivelul tavanului, dupa care continua cu un cos de inox de la Schiedel de 200 mm diametru interior pentru inca 2 metri, iesind cu el deasupra de coama foisorului. Meseriasul sustine ca e absolut normal sa iasa fumul ala de taciune inauntru, pentru ca niciun cos nu e capabil sa il traga de la sine, dar ca nu o sa imi faca probleme si sa innegreasca tavanul sau bolta aceea. E adevarat, aveti toti problema asta?

La cuptor si la plita nu am nici o problema.

Attached File  20201105_162647.jpg   72.19K   91 downloadsAttached File  20201105_162656.jpg   249.37K   91 downloads

Si un video cu comportamentul:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/_GsTS00bCw8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#733
Skyler-ftw

Skyler-ftw

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 253
  • Înscris: 28.02.2008
Revin cu niste observatii dupa ce am facut iarasi focul in el. Aparent, cand fumul loveste caramizile din zona in care se ingusteaza cosul, se formeaza niste turbulente care intorc fumul in jos si il conduc spre gura gratarului, in loc de cos. Eu ma gandesc ca problema s-ar rezolva daca as tencui interiorul cosului in zona aia, sa nu mai fie caramida in trepte. Credeti ca asta ar putea rezolva problema?

#734
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007
frumos , sa l stapanesti sanatos

ai rabdare sa se usuce materialele folosite(caramida mortar) si dupa va trage mult mai bine ...dupa cateva gratare problema  ,foarte probabil ,va disparea , la mine cel putin asa s a intamplat



bafta

Edited by haplea82, 06 November 2020 - 20:50.


#735
corsica

corsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,807
  • Înscris: 13.04.2007

View PostSkyler-ftw, on 06 noiembrie 2020 - 12:01, said:

Meseriasul sustine ca e absolut normal sa iasa fumul ala de taciune inauntru, pentru ca niciun cos nu e capabil sa il traga de la sine, dar ca nu o sa imi faca probleme si sa innegreasca tavanul sau bolta aceea.
Meseriasul sa faca bine sa-ti returneze banii pentru manopera...
Cosul e facut dintr-o caramida si un sfert, normal era din doua caramizi, la interior ramanea evacuarea de 24 x 24 cm... Mai departe ai evacuarea pe diametrul 200 mm, care iti reduce si mai mult tirajul...

#736
Skyler-ftw

Skyler-ftw

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 253
  • Înscris: 28.02.2008
Un fenomen ciudat pe care l-am observat sambata... Curentul de aer care se producea in foisor facea o diferenta de presiune negativa fata de afara, lucru care tragea fumul invers pe cos. Am observat cand am facut focul in gratar si a inceput sa iasa fum pe usa de la soba. Am rezolvat mare parte din problema inchizand o latura a foisorului, inca iese fum inapoi, dar cam 10% din ce se iesea initial. De data asta, meseriasul imparte vina cu Bernoulli. Cred ca un cos mai larg sau o magazie de fum mai mare sau mutat cosul sobei mai sus ar fi rezolvat si ultimii 10%.

#737
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,973
  • Înscris: 01.07.2020
1. @Corsica ti-a spus bine
2. In poza este gratarul meu (home made). Precum vezi nu e asa inalt ca al tau. Cu toate acestea cand bate vantul din spate sau laterale mai iese fum pe intrare. Se creeaza curenti turbionari care nu au timp sa se incalzeasca a.i. sa o ia in sus. M-am obisnuit. In plus, eu am deschiderea foarte mare, probabil dubla fata de a ta.
3. Exista o regula nescrisa urmata de sobari. Cosul de fum trebuie sa depaseasca coama acoperisului, altfel pot fi probleme cu tirajul. Gandeste-te ca intr-o soba ai 3-5 etaje plus cosul de fum. E drept insa si ca intr-o soba temperatura e mai mare decat intr-un gratar. Cu toate acestea, cred ca trebuie sa verifici unde te situezi cu varful cosului de fum.

Edited by adip1962, 09 November 2020 - 16:15.


#738
ioanairimia

ioanairimia

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 01.12.2019
Si eu am avut aceiasi problema cu fumul in fata...doar ca la mine cosul este mult mai larg ca al tau ca si sectiune interioara, practic e dublu. L-am ridicat deasupra coamei casei si problema persista. Pana nu am inchis cu folie peretele din spate nu am scapat de problema. Adica am acum 3 pereti inchisi si unul deschis. Depinde foarte mult de curentii care se formeaza(in zona mea e problema cu astfel de curenti)...si totusi am scapat de problema.
Dupa cum ai zis ca ai închis si al treilea perete...problema(parerea mea, din propria experienta) este ca sectiunea cosului este prea mica...asa cum au spus si colegii anterior

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate