Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Feriti-va de BCR - Banca Pentru Locuinte

- - - - -
  • Please log in to reply
248 replies to this topic

#19
Havoc

Havoc

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,813
  • Înscris: 21.03.2004
Faptul ca nu l-au anuntat este de rau, faptul ca i-au luat banii  din cont si au inregistrat comisionul in continuare este normal.Toata lumea multumita acum?
Problema era cu aceasta afirmatie:

Quote

Astfel, vreau sa le f.t sistemul oricand, oricum , sa le provoc cat mai multe pagube in numele tuturor celor pacaliti.
, pentru ca nu intelegeam unde este pacaleala la el daca comisionul era afisat?!
Discutia abordata era atat despre BRD(in prima parte) cat si despre BCR(in partea a doua),okai?

#20
danydana

danydana

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 14.11.2011
Imi pare rau pt cei care nu a-ti fost informati cu privire la toate conditiile contractuale ale conturilor de economisire-creditare, insa si eu am un astfel de contract incheiat anul trecut si am fost informat cu privire la tot ce se discuta aici pe forum de catre consilierul meu, stiam de aceste comisioane si de conditiile de retragere a economiilor si de acordare a creditului  inca de la prima discutie purtata cu, consilierul meu !!!!!
In ceea ce priveste prima de stat  pe anul trecut mi-a fost virata in cont undeva in luna mai anul acesta !!!

  Personal nu mi se pare nicio teapa !!!!! Sunt multumita de serviciile BCR BpL si cele ale consilierului meu !!!!

Edited by danydana, 14 November 2011 - 22:45.


#21
conu71

conu71

    Termopanist

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,070
  • Înscris: 22.06.2004
si ti ai facut cont doar ca sa ne comunici asta?

#22
Havoc

Havoc

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,813
  • Înscris: 21.03.2004

View Postdanydana, on 14th November 2011, 22:32, said:

Imi pare rau pt cei care nu a-ti fost informati cu privire la toate conditiile contractuale ale conturilor de economisire-creditare, insa si eu am un astfel de contract incheiat anul trecut si am fost informat cu privire la tot ce se discuta aici pe forum de catre consilierul meu, stiam de aceste comisioane si de conditiile de retragere a economiilor si de acordare a creditului  inca de la prima discutie purtata cu, consilierul meu !!!!!
In ceea ce priveste prima de stat  pe anul trecut mi-a fost virata in cont undeva in luna mai anul acesta !!!

  Personal nu mi se pare nicio teapa !!!!! Sunt multumita de serviciile BCR BpL si cele ale consilierului meu !!!!

Ce concidenta.... :thumbup:

ps:vezi care-i treaba cu 'a-ti' ala...

#23
slai

slai

    User Incredibil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,867
  • Înscris: 25.01.2007
si i-a mai luat si juma de ora sa puna o gramada de semne de exclamare...


pentru aia care lauda bancile: cum se face ca bancile noastre sunt campioane la profit din taxe si comisioane? acu' cateva zile ma uitam pe site la bcr, numai la sectiunea persoane fizice, lista de comisioane e un pdf de 12 pagini. mai sunt sectiunile de internet banking, clienti business... fiecare cu pdf-ul ei... cred ca nici angajatii nu mai au habar de toate taxele si comisioanele pe care le are banca. bancile noastre sunt niste javre ordinare, ca o haita care vrea sa te rupa din toate partile.

p.s. pentru initiator, geamul si luneta fac zgomot. niste lichid de frana pe vopseaua masinii e mult mai silentios... si o revopsire costa cam tot cat ai pierdut tu...

#24
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007

View Postslai, on 15th November 2011, 16:40, said:

.. cred ca nici angajatii nu mai au habar de toate taxele si comisioanele pe care le are banca.
:) le stiu softurile, el sunt mai destepte, nu rateaza nici unul

#25
Patrick007

Patrick007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 30.04.2009
Pacat de aceasta intamplare negativa. Este absurd sa vina cineva la o persoana de 83 de ani cu astfel de propuneri. Eu personal consider aceasta actiune ilegala. Practic a pacalit persoana de 83 de ani cu acei 25% care ii poti ridica abia dupa 5 ani si doar dupa ce econimisesti timp de 5 ani.

Eu personal am o astfel de economisire dar nu la BCR si chiar m-am informat despre toate comisioanele posibile. Ceea ce a facut acel consultant de la bcr este o magarie fara margini. A contractat o suma imensa de economisire pentru o batrana care nu avea cum sa economiseasca 55.000. In condititiile in care in 5 ani poti sa iei un maxim de 25% pentru maxim 1000 euro/an, adica undeva la 25.000 deci in plus 30.000, consider ca a pacalit persoana de 83ani urat de tot. Sa ii fie rusine pentru tot ce a facut.

Stiu despre ce comisioane se aplica, dar si stiu ca se poate economisi (asta daca ai de unde). Acei 25% poti sa ii iei si pentru 1000 ron, dar si pentru 1000eur. Nu trebuie sa fim toti impotriva acestui sistem. Totusi daca poti tine banii blocati 5 ani, la final vei ajunge sa ai un castig bunicel. Nimeni nu te obliga sa pui anual 1000 euro daca ai pus asa in primul an. Poti de exemplu intr-un an sa depui si sa economisesti doar 100 ron si cu asta basta.

Multa lume aici dezinformeaza sau prezinta doar versiunile proprii ca pe orice forum. Mai bine v-ati informa mai mult si poate altfel ar merge lucrurile.
Nu sunt de acord nici cu persoana de mai sus care si-a facut cont aici doar sa laude un serviciu cu care te poti pacali foarte usor.. probabil angajat bcr bpl dar nu pot fi nici de acord cu cei care blameaza fara sa stie despre ce vorbesc.

Inca ceva.. retragerea banilor dupa o perioada mai mica de 18luni pur si simplu te distruge la nivel de comisioane. Practic prin ce ati facut ati pierdut maxim posibil din suma depusa. Ce putem cere samsarilor care pacalresc oameni cand oameni de la BCR cu facultate fac la fel dar legal?

De asemenea am citit mai sus cum un alt membru softpedia a decis sa inchida conturile si sa piarda 800 Euro. Practic prin mutarea asta a imbogatit banca degeaba. Personal as fi micsorat suma contractata la cat aveam depus si daca puteam, pastram banii la ei pana faceam 5 ani si cu asta basta.

Putem acuza banca pentru multe lucruri dar nu putem acuza banca ca am semnat un contract in care scria ce comisioane au. Banii aia 25% sunt dati de la stat deci va dati seama ca statul nu dadea asa usor oricui bani degeaba.


Tot contractul este facut sa ai banii blocati 5 ani. In acei 5 ani statul ii foloseste si pentru asta iti da 25%.

Edited by Patrick007, 05 December 2011 - 16:17.


#26
pierre_de_timp

pierre_de_timp

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,251
  • Înscris: 30.12.2007
Este foarte clar ca functionarii de la banci sunt foarte putin pregatiti. Sunt doar niste cozi de topor ale unor corporatii care nu numai ca scot profituri uriase din romania (una dintre putinele piete europene care mai permite comisioane atat de mari) dar asa cum spunea pe buna dreptate cineva mai sus, sunt (corporatiile) si cele care au aruncat lumea in criza financiara in care se zbate acum. Ce fac bancile in criza pe care sistemul lor a declansat-o? Cer bani de la stat, ca sa miste finantarea, si astfel sa mai castige suplimentar de la masa de oameni obligati sa lucreze cu ei, si pe care ii imprumuta cu proprii lor bani, din taxe si impozite platite statului. Super afacere. Functionarii sunt doar niste corporatisti fomisti care vor sa obtina si ei un loc caldut, eventual o masina de la firma si un birou langa geam, pe seama oricui si indiferent de metode. Lipsa de verticalitate care se resimte si in comportamentul cotidian al lor. Brazil, frate!

#27
nikoolas_x

nikoolas_x

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 04.10.2011
Salut!

Ma bucur ca am descoperit threadul acesta astazi. Aveam de gand sa renunt la un depozit in EUR pe 3 luni la Millenium si sa depun banii in unul, doua sau chiar trei conturi de economisire-creditare de la BCR-BPL. Nu mai sunt asa de sigur ca vreau sa fac asta acum. Printre aspectele care mi-au fost mie prezentate de catre consilierul BCR-BPL era varsta maxima de 75 de ani pentru semnarea unui astfel de contract; or s-a discutat aici despre o batrana de 83 de ani care a semnat un astfel de contract. Apoi, am facut ceva munca de cercetare/documentare (nu pe forumuri, ci prin legislatie si informatii oficiale oferite de guvern si de banci) si am gasit niste neconcordante intre spusele consilierei si informatiile oficiale. Le voi lista pe rand pentru ca imi este mai usor sa discut asa:

1.  consiliera a spus ca la expirarea celor 5 ani (maxim) de economisire, pot utiliza banii "in ce mod vreau"; insa realitatea este ca eu pot folosi banii "in ce mod vreau" IN SCOP LOCATIV - pentru achizitionarea pe numele meu a unui imobil sau a unui teren, pentru efectuarea unor modificari sau a unor renovari la imobilul proprietate personala, pentru refinantarea unui credit imobiliar/ipotecar incheiat pe numele meu. Deci nu pot folosi banii pentru finantarea unor studii, de exemplu. Cand scriu "bani" ma refer la banii depusi+dobanda de 3% p.a. capitalizata + prima de la stat de 25% p.a. (in limita a 250 EUR)+deduceri de impozit de maxim 300 de lei/an fiscal. Treaba cu prima de la stat e cam asa din cate am inteles eu: ministerul de resort (Min. Dezvoltarii Regionale si Turismului) imi aloca cei 25% prin Fondul National pentru Garantarea Imprumuturilor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGIIMM - acelasi fond care detine si sumele pentru programul Prima Casa) la finele unui an daca si numai daca am depus bani in ultimele 12 luni, deci suma economisita si depusa de mine in contul de economii a crescut fata de anul precedent. Mai departe, la terminarea programului de economisire, incepe programul de creditare - adica vreau sa-mi iau banii depusi de mine plus dobanzi; si aici este specificat foarte clar ca prima de la stat imi va fi eliberata numai daca demonstrez ca vreau sa folosesc toti banii in scop locativ (deci pe baza unui contract de vanzare-cumparare sau pe baza unor facturi de materiale de constructii; nu si contracte de prestari servicii - ex. banii respectivi as vrea sa-i folosesc pentru plata serviciilor unei firme care sa imi execute niste lucrari la casa). Daca nu demonstrez acest lucru nu primesc prima de la stat pentru niciun an de economisire (!) si ministerul de resort cere bancii comerciale sa returneze cei 25% catre FNGIIMM.
De aici am tras concluzia ca programul se adreseaza doar celor care in urmatorii 5-10 ani (includ aici perioada de economisire si perioada de creditare, partea a doua a programului - aceasat este optionala) vor sa achizitioneze o locuinta sau un teren. Daca nu aveti un astfel de plan atunci acest program nu este avantajos, pentru ca veti beneficia de dobanda mica (3% p.a) si veti avea niste bani blocati in program, fata de un depozit obisnuit (pe 3, 6 sau 12 luni).

2. partea a doua a programului, cea de creditare/finantare, este legata ombilical de prima, cea de economisire; la semnarea contractului trebuie sa optezi pentru un plan de economisire si sa te angajezi la o suma, numita "suma contractata" - asta inseamna ca eu spun la semnare ca depun in 5 ani suficient de multi bani astfel incat la final acesti bani (din nou, termenul "bani" este utilizat cu aceeasi mentiune ca la punctul 1.) sa reprezinte 40%, 50% sau 60% din suma contractata si deci sa optez atunci pentru un credit pe 60 sau 88 de luni, cu dobanda de 4 %, 5% sau 6% - aici apar optiunile de creditare care, ATENTIE (!), se aleg tot in momentul semnarii contractului. Schimbarea planului de economisire si schimbarea optiunii de creditare este tarifata cu 1% sau 0,5% din SUMA CONTRACTATA. Pai aici am o foarte mare problema: de unde sa stiu eu cat voi putea economisii in tot acest timp - ca sunt multe variabile care ma pot impiedica sa ating tinta de economisire. Daca merg pe ideea ca pot economisii 1000 EUR pe an (suma la care am randamentul maxim) ajung sa economisesc (cum facuse cineva mai inainte un calcul) undeva la 6500 EUR pe un cont. Daca optiunea mea a fost de economisire 50% inseamna ca eu pot lua credit de 13.000 EUR - care nu e cine stie ce suma pentru achizitionarea unui teren sau a unui imobil, cel putin nu in zona Bucurestiului.
Nimeni de la BCR nu m-a lamurit daca pot considera si alti bani, proveniti din alte surse legale, la achizitionarea unui imobil sau a unui teren alaturi de acesti 13.000 EUR - adica eu mai vin cu, sa zicem, 57.000 EUR, si vreau sa cumpar un apartament de 70.000 EUR, suma care va fi mentionata pe contractul de vanzare-cumparare de care am nevoie pentru a obtine prima de 25% de la stat (vezi punctul 1.) Ca poate statul vine aici si zice ca suma de achizitie este mai mare decat economiile mele si ca nu primesc prima; ma astept totusi sa nu fie cazul de asa ceva pentru ca nu ar fi in interesul nimanui.
Dpdv al creditarii programul prezinta marele avantaj ca dobanda este fixa (4%, 5% sau 6% in functie de perioada de rambursare) si mica, astfel ca nu rambursezi 150% - 200% din suma creditata ca la actualele credite imobiliare/ipotecare pe 20-30 de ani. Insa si rata lunara va fi mai mare decat la astfel de credite.
Ca sa am posibilitatea sa iau un credit de o valoare utila (pentru Bucuresti), in a doua parte a programului, adica un 60.000-70.000 EUR, trebuie sa depun in 5 ani mult peste cei 1000 EUR pe an: pentru 60.000 EUR credit trebuie sa adun in 5 ani 24.000 EUR (4.800 EUR pe an) in varianta de economisire 40%. Pai daca am cum sa pun deoparte pe an 4800 EUR de ce nu i-as depozita la mai mult de 3% dobanda pe an? Cei 1.250 EUR pe care mi i-ar da statul la finele celor 5 ani sunt o nimica toata pe langa posibilitatea mea de economisire, nu?

3. Comisioanele percepute de bancile participante la acest program sunt raportate la suma contractata - ENORM!! Legislatia nu impiedica aceasta practica, din cate am tras concluzia, insa este un factor descurajant pentru mine sa stiu ca daca nu casc ochii la ce ma angajez sa fac (sa economisesc din banii mei) pot ajunge in situatia de a plati comisioane care se dovedesc a fi mai mari decat beneficiile pe care le-as putea avea; asta in situatia in care ma retrag din program inainte de 5 ani, insa nu mai devreme de 18 luni (minimul necesar). Unde mai pui ca schimbarea optiunilor de economisire, respectiv creditare (vezi punctul 2.) sunt tarifate foarte mult.

Concluzia mea: prefer sa economisesc prin produse clasice (conturi de economii, depozite cu dobanda la termen) dupa puterile mele si sa folosesc banii astfel pusi deoparte la momentul la care voi avea nevoie de ei, decat sa optez pentru acest program, indiferent de banca.

#28
eddingro

eddingro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,738
  • Înscris: 20.04.2005

View Postcazzavilan, on 27th October 2011, 15:01, said:

o poveste despre BCR BPL - din pacate adevarata!
maica-mea, femeie de aproape 83 de ani, cu o pensie decenta, dar foarte econoama, a strans niste bani. vroia sa-i depuna intr-o banca, bani albi pentru zile negre.
a primit vizita unui "consultant" BCR BPL, Danceanu Marilena, cod consultant 014394, adusa de o vecina (care s-a lacomit la comisionul de 50 de lei pe care il primeste cel care aduce bancii un client nou; detaliul cu comisionul de 50 de ron l-am aflat mai tarziu, dar este un detaliu semnificativ despre un anume aspect de schema piramidala a BCR BPL).
aceasta doamna Danceanu a bramburit-o pe maica-mea in asa hal, incat biata batrana a dat cei 4300 de lei pe care ii stansese, fara sa inteleaga ca trebuie sa plateasca un comision de deschidere cont de 550 lei (reprezentand 1% din suma de 55.000 lei pe care, eventual, i-ar fi primit credit atunci cand si-ar fi cumparat/construit locuinta), fiind convinsa ca isi poate retrage oricand banii, fara sa inteleaga ca va primi o dobanda minuscula samd.
cu alte cuvinte, "consultantul" BCR-BPL a "facut”-o pe biata maica-mea, neinvatata cu farafastacurile unui contract bancar. de ce ar avea nevoie de un credit pentru locuinta o batrana de 82 de ani, care are apartamentul ei, reprezinta un mister...
mister care s-a lamurit dupa vreo 6 luni de la incheierea contractului, cand maica-mea a primit un extras de cont care era s-o bage in mormant: din cei 4300 ron depusi, mai avea 3724.36 ron!
halal afacere! dar asta era, am calmat-o si am planuit sa mergem candva sa reziliem contractul, mai ales ca nu era trecut nici un imputernicit, care, la o adica - deh, are peste 82 de ani si oricand e posibil sa...- sa scoata banii pentru a indeplini cele lumesti. m-am interesat si am aflat ca pentru a rezilia contractul trebuie sa mearga personal - asta deja era o problema, penru ca la varsta ei si in urma unei opreatii de protezare a soldului, maica-mea se deplaseaza foarte greu - la sediul BCR BPL de pe bdul Unirii. am aflat, in plus, ca pentru reziliere avea de ales intre a astepta 3 luni sau a plati un comision de 1% pentru plata imediata.
lucrurile s-au precipitat, pentru ca fiu-meu, adica nepotul sau multiubit a hotarat sa se insoare si maica-mea vroia sa-i faca un dar de nunta de 500 de EUR. am hotarat sa scoatem banii in regim de urgenta, zicandu-ne ca 1% din ce mai avea ea in cont, adica 37,5 lei, reprezinta o suma rezonabila.
si uite asa, in dimineata zilei de joi, 20 Oct.,ne-am infiintat la BCR BPL, unde ne astepta dna Danceanu, "consultantul" (fusese anuntata  de intentia noastra de a retrage banii de catre vecina cea binevoitoare), impreuna cu un functionar al bancii, Taulescu Alexandru. am completat cererea de reziliere si... BOMBA! - am aflat ca acel comision de 1% pentru rezilierea imediata se calculeaza din suma de 55.000 de lei pe care maica-mea ar fi putut sa-i primeasca drept credit, adica 550 ron. aiuritor! sa platesti comision de reziliere 1% dintr-un credit pe care nu l-ai luat este o samavolnicie.
de sila  si nevoie, am acceptat acest jaf, iar maica-mea a semnat cu mana ei tremuranda cererea de reziliere. ni s-a promis ca in urmtoarele 3 zile, banii care au mai ramas – aprox. 3175 lei – vor intra intr-un cont al meu.
credeti ca s-a incheiat? da de unde! intrucat pana astazi, 27.10.2011, exact o saptamana de la semnarea cererii de reziliere ,nu intrase nici un leu in contul meu, am inceput sa ma agit, sa vad ce se intampla. sumarizez, scutindu-va de toate detaliile unei serii de dialoguri telefonice care mi-au ucis mai multi neuroni decat examenul de doctorat.
deci, intrucat semnatura de pe cererea de reziliere nu seamana in proportie de cel putin 80% (??!)cu semnatura de pe contract, i s-a transmis maica-mii, prin posta, o scrisoare care i se semnaleaza faptul ca nu se pot vira banii. o tampenie!, intrucat venise ea, in persoana, la sediul bancii, fusese legitimata, semnase in fata consultantului si functionarului lor samd… pare a fi o evident manevra de tergiversare a virarii banilor, in ciuda comisionului gras de reziliere.
am insistat si am ajuns in cele din urma sa vorbesc cu o sefa de prin centrala, dna/dra Teodora Gulea care mi-a spus ca va trebui ca maica-mea sa mearga la un notar pentru a face un document oficial de specimen de semnatura. ma intreb ce se va intampla daca specimenul de semnatura cu apostila notariala nu va coincide 80% cu semnatura de pe contract… chiar sunt ingrijorat daca va mai recupera ceva bani de la BCR BPL?
am scris toata aceasta istorie pentru ca este o buna si amara dovada a faptului  ca unele banci nu sunt, asa cum se pretind, “prietenii omului”. mai curand sunt hiene in cautare de prada!

incredibil...

am observat, mai demult ca bcr nu procedeaza cinstit in diverse situatii

la un moment dat, pe vremuri, aveau o oferta de leasing cu 6,5 dobanda afisata. contabila de la firma mea vrand sa isi cumpere masina a luat oferta si de la ei. fiind in tema a citi bine toata oferta. de fapt era printre cele mai dezavantajoase de pe piata. cu asigurare de viata obigatorie inclusa, taxe mari ascunse, etc.

au adoptat o metoda mincinoasa de promovare...

#29
Patrick007

Patrick007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 30.04.2009
cazzavila

Ceea ce ai citit tu in legislatie este fosta lege. In prezent dupa 5 ani de zile poti sa iei banii si prima fara sa mai trebuiasca sa dovedesti nimic. Poti suna si  la RBL si BCL si iti vor spune acelasi lucru. Aici nu te-a pacalit cu nimic consiliera. Cand a fost lansat programul asa a vrut sa fie doar pentru locuinte dupa 5 ani sa poti folosi banii dar lumea nu s-a ingramadit si au scos aceasta regula.

Daca te interesezi mai in detaliu o sa vezi ca am dreptate.

#30
Dornan

Dornan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 555
  • Înscris: 06.12.2005

View Postdanydana, on 14th November 2011, 23:32, said:

Imi pare rau pt cei care nu a-ti fost informati cu privire la toate conditiile contractuale ale conturilor de economisire-creditare, insa si eu am un astfel de contract incheiat anul trecut si am fost informat cu privire la tot ce se discuta aici pe forum de catre consilierul meu, stiam de aceste comisioane si de conditiile de retragere a economiilor si de acordare a creditului  inca de la prima discutie purtata cu, consilierul meu !!!!!
In ceea ce priveste prima de stat  pe anul trecut mi-a fost virata in cont undeva in luna mai anul acesta !!!

  Personal nu mi se pare nicio teapa !!!!! Sunt multumita de serviciile BCR BpL si cele ale consilierului meu !!!!
Iata si primul client BCR-BPL multumit ! :notangel:
Am si eu un contract, pe o suma mica. Ce vreau sa spun este ca formularile din contract sunt voit alambicate si greu de inteles.
Il am de 2 ani, si astept cu nerabdare sa se termine si sa termin orice relatie cu BCR.

Orice incercare de reziliere duce la pierderi foarte mari.

Interesant este ca "consultantul" care m-a pacalit sa fac contractul respectiv, a incercat sa-mi bage pe gat si o "pensie facultativa".
L-am intrebat daca el si-a facut asa ceva. A zis ca sigur ca da. Atunci i-am zis ca vreau sa vad cum a evoluat contul lui...

Faza la care a inceput sa dea din colt in colt, cu raspunsuri care mai de care mai penibile. Strans cu usa a marturisit ca de fapt nu are acea pensie, pe care incearca sa mi-o bage mie pe gat. L-am rugat politicos sa nu imi mai ofere nici unul din produsele lor, si l-am avertizat ca daca mai vine cu astfel de propuneri, integritatea lui fizica este in pericol

#31
Patrick007

Patrick007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 30.04.2009
Intrebare: Vreau sa folosesc banii din contul de economisire creditare pentru renovarea casei. Inclusiv prima de la stat pe 3 ani. Firma cu care am lucrat nu vrea sa imi dea facturi si chitante pe toata suma asa ca nu am un minus de 3.000 lei pe care nu ii pot justifica la banca. Ce se poate intampla, trebuie sa dau banii inapoi daca ii folosesc si nu pot sa ii justific ulterior? Constantinescu Elvira, Bucuresti
Raspuns: Conform prevederilor legale in vigoare, clientii bancilor pentru locuinte sunt tinuti a face dovada utilizarii in scop locativ atat a sumei economisite de acestia cat si a primelor de stat numai in cazul in care contractul de economisire-creditare este repartizat inainte de perioada minima de economisire de 5 ani. Dupa 5 ani de economisire, clientii isi pot retrage economiile iar prima o pot investi in orice alt scop decat cel locativ, fara a mai fi necesar sa prezinte documente justificative pentru utilizarea sumelor. Pentru ca un contract sa fie repartizat, acesta trebuie sa indeplineasca conditiile de: timp de asteptare minim, sold minim economisit si cifra de evaluare atinsa.

Perioada de timp pe care clientii bancilor pentru locuinte o au la dispozitie pentru prezentarea documentelor justificative este de 2 ani de la data de repartizare. Data de repartizare este data cand clientului i se pun la dispozitie, neconditionat,  economiile proprii urmand ca primele de stat sa fie eliberate ulterior, pe parcurs ce se prezinta documentele justificative (daca nu au trecut cei cinci ani de la data incheierii contractului).

Documentele justificative vor acoperi ca si valoare atat economiile proprii cat si primele de stat. Pe parcurs ce se prezinta documente justificative se elibereaza transe anuale ale primelor de stat, economiile fiind deja puse la dispozitia clientului. Daca documentele justificative acopera ca si valoare toata suma (economii + prime) atunci se elibereaza toate transele de prime de stat inregistrate pe cont pe parcursul anilor de economisire.

Data de emitere a documentelor justificative (facturi, bonuri fiscale etc.) trebuie sa fie ulterioara datei de repartizare. Nu se accepta documente justificative cu o data anterioara intrucat se urmareste justificarea economiilor realizate in cadrul contractului de economisire-creditare pentru domeniul locativ, si nu a altor sume.

Referitor la cazul prezentat subliniem urmatoarele:

1. facturile nu trebuie sa fie emise in mod obligatoriu de acelasi furnizor sau prestator de servicii;

2. daca nu au trecut cei cinci ani de la data incheierii contractului de economisire-creditare, astfel incat sa nu mai fie necesara justificarea utilizarii, aveti la dispozitie 2 ani de la data repartizarii contractului pentru a justifica sumele si cu alte facturi emise pentru achizitii de produse, materiale sau servicii ce fac obiectul lucrarilor de moderninzare, amenajare, reabilitare etc. in domeniul locativ;

3. atata timp cat economiile proprii vi se elibereaza neconditionat la data de repartizare si numai primele de stat se elibereaza ulterior in transe (ca urmare a justificarii utilizarii pentru domeniul locativ)  nu exista pericolul de a restitui dumneavoastra bancii sume banesti. Transele de prime ramase nejustificate se vor restitui de catre banca la ministerul de resort dupa 2 ani;

4. consideram ca timpul de justificare este suficient de lung pentru justificare, si este imposibil sa nu faceti si alte investitii locative (imbunatariri, modernizari, etc.) in aceasta perioada, astfel incat sa aduceti toate documentele necesare pentru intreaga suma.

Sursa: conso.ro

Dornan daca nu vrei sa mai continui nu mai depune nimic in urmatorii 3 ani.. ata ete.. vei tine banii economisiti blocati timp de 2 ani.
Dar de ce vrei sa il opresti>? Ce anume te-a suparat?

#32
Dornan

Dornan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 555
  • Înscris: 06.12.2005

View PostPatrick007, on 13th December 2011, 13:06, said:

Dornan daca nu vrei sa mai continui nu mai depune nimic in urmatorii 3 ani.. ata ete.. vei tine banii economisiti blocati timp de 2 ani.
Dar de ce vrei sa il opresti>? Ce anume te-a suparat?

Pai dobanda de rahat, 3% + comisionul anual imens (la suma contractata de mine, comisionul este mai mare decat dobanda de 3%!!!)
In plus, din cate vad, "prima de la stat" nu se capitalizeaza in cont.

Plus toate chestiile bagate exact ca sa te arda. Spre exemplu, nu am stiut ca pentru utilizarea primei de la stat, trebuie sa aduc acte doveditoare legate de utilizarea banilor pt materiale de constructii.
Am crezut ca sunt ai tai, si faci ce vrei tu cu ei. Nu ca trebuie sa le aduci facturi de justificare.
Chestia asta chiar nu mi-a spus-o nimeni la semnare, si nu este specificata in contract decat in forma vaga ca "beneficiezi de prima de la stat in conditiile legii".

Sincer, realizez acum ca tot programul asta este mai mult decat hotie, este chiar o parsivenie.

PS: Si mai interesant este modul in care se impoziteaza dobanda. Deci, sa zicem ca am 100 de lei in cont. Dobanda este 3 lei. Se ia un impozit de-0.48, dupa care se ia si comisionul de 28 lei !!!
Las de o parte faptul ca fara prima de la stat esti pe minus, dar practic esti taxat pe o pierdere. Normal ar fi sa fie taxat ce ramand din Dobanda-comision. Ca asta e castigul tau pana la urma.

Edited by Dornan, 13 December 2011 - 12:30.


#33
xymzar

xymzar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,639
  • Înscris: 14.10.2004
Danydana, oare tu esti? :unsure:

Edited by xymzar, 13 December 2011 - 12:52.


#34
Patrick007

Patrick007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 30.04.2009
Nu trebuie dupa 5 ani sa aduci nimic justificativ. Dupa minim 5 ani poti folosi in orice scop doresti banii cu tot cu prima de la stat. Doar daca dupa 18 luni vrei sa folosesti prima de la stat trebuie sa justifici. Dupa 5 ani toti banutii sunt ai tai

#35
klaus76ro

klaus76ro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 10.09.2005
Eu unul sunt multumuit de contactul cu BCR, poate si din cauza ca mi-a fost explicat clar de la inceput ce prespune acesta.
Astfel, intradevar, in primul an am platit 1% din suma totala a contactului (economisirea+creditarea eventuala), cca 500 ron.
Stiu ca trebuie sa tin banii la ei 5 ani, iar daca vreau sa ii scot anticipat
a ) pierd dobanda de la stat daca cer banii cu termen de 3 luni
b ) pierd dobanda de la stat + comision bancar daca vreau banii inapoi imediat

Dobanda de la banca e de 2-3% iar dobanda de la stat e de 25% anual, maxim 250 euro; din aceasta cauza am decis la inceput sa cotitez doar cu 1000 euro anual, profitand la max de dobanda de la stat; contractul meu are valoare de cca 50.000 ron (25.000 ron fiind rata mea anuala * 5 ani, restul fiind 'eventuala' creditarea de la banca, dupa incheierea contractului).

Contrar unor pareri exprimate aici, pot spune:
1. am fost instiintat / citisem pe net asupra dobanzilor existente
2. prima de la stat in val de max 250 euro anual se plateste in fiecare an de contract, desi cu mare intarziere.

recomand oricui care are un ban in plus de economisit sa depuna o suma de max 1.000 eur pe an la un sistem BpL dupa ce s-a interesat inainte de toate conditiile presupuse.

PS: voi depune zilele urmatoare cea de-a 3a rata anuala din contractul de 5 ani. Nu am solicitat pana acum modificarea/marirea/micsorarea/cumularea contractului asa ca nu stiu ce s-a intampla in aceasta cauza..

Ce am citit aici ca dupa 5 ani pot cere banii + minuscula dobanda de la banca + dobanda de la stat, fara justificare de cheltuilei, asta e o veste buna pt mine...

Edited by klaus76ro, 18 December 2011 - 23:08.


#36
betonela

betonela

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 18.12.2011

View Postdanydana, on 14th November 2011, 22:32, said:

Personal nu mi se pare nicio teapa !!!!! Sunt multumita de serviciile BCR BpL si cele ale consilierului meu !!!!
Daca la 83 de ani iti tremura prea tare mainile si nu reusesti sa-ti mai faci reclama cand nu e cazul, poate te ajuta tot consilierul tau de nadejde.



Initiator, m-as folosi de informatia asta:

Quote

Ai varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani* la data solicitarii creditului si indeplinesti conditiile de eligibilitate solicitate de banca
*Persoanele care depasesc varsta de 65 de ani, pot solicita credit numai daca incheie o polita de asigurare de viata  individuala cesionata in favoarea BCR BpL
In mod normal, varsta maxima de intrare in asigurare de viata este de 60 de ani, maxim 70.
Daca BCRu gaseste asigurator pentru om in varsta de 83 de ani, intra in cartea recordurilor.

De pe site-ul lor - dedicat produselor de genul, citam:

Quote

Varsta asigurat intre 18 - 65 ani. Varsta de inceput a pensiei limitate intre 35 - 65 ani, in cazul pensiei viagere intre 55 - 65 ani.

Intreaba un avocat daca in cazul acestei spete contractul poate fi declarat nul, ba chiar o eroare umana.
A consilierului BCR, evident.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate