Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
Monoglutamatul de Sodiu - E 621
Last Updated: Jul 26 2019 08:26, Started by
PsY2005
, Aug 10 2011 11:52
·
0
#1
Posted 10 August 2011 - 11:52
Buna ziua ,
nu stiu cati dintre voi stiu ca se foloseste in mai toate produsele ( preparatele de carne in general ) acest potentiator de gust care face sa fie mancarea foarte buna chiar daca ea din punct de vedere nutritional nu ne da tot ce avem nevoie. Foarte interesant ce zic medicii despre acest produs. Va rog sa va uitati la acest documentar : [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/IysGHLMN42E?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Sant foarte curios ce parere aveti despre acest potentiator de gust . |
#2
Posted 10 August 2011 - 12:01
E foarte corect ce arata in documentar. Au si dovezi.
Am consumat si eu pe la restaurante mancari care aveau un gust extraordinar de bun. Clar ca au pus monoglutamat. |
#3
Posted 10 August 2011 - 12:45
Nu este cancerigen și, în general, este mai puțin toxic decât se zice. Problemele apar la un consum în exces, care poate surveni și fără vina consumatorului pentru că multe alimente conțin cantități foarte mari.
Se găsește în mod natural în legume și carne, deci nu este o substanță străină organismului; roșiile, de exemplu, îl conțin din plin, de-aia și dau savoare brânzeturilor. Este substanța care poate induce gustul umami, cel de-al cincilea gust. Este o sare, iar acidul corespunzător acesteia este acidul glutamic, un aminoacid neesențial dar util materiei vii, ce joacă rol de neurotransmițător important pentru învățare și memorie. Edited by Rabbit, 10 August 2011 - 12:49. |
#4
Posted 10 August 2011 - 18:15
O intrebare: monoglutamatul de sodiu folosit in industria alimentara este obtinut prin sinteza chimica?
|
#5
Posted 11 August 2011 - 03:22
Quote MSG is obtained by the fermentation of carbohydrates with a nitrogen source, using bacterial or yeast species from genera such as Brevibacterium, Arthrobacter, Microbacterium, Micrococcus and Corynebacterium. Yields of 100 g/litre can be prepared in this way. From 1909 to the mid-1960s, MSG was prepared by the hydrolysis of wheat gluten, which is roughly 25% glutamic acid. Until the mid-1970s, direct chemical synthesis from acrylonitrile was used until the fermentation method was developed, lowering production costs and environmental load. Oricum, ce contează atâta timp cât este aceeași substanță chimică? |
#6
Posted 11 August 2011 - 04:10
Nu am putut vedea reportajul mai devreme, așa că l-am văzut acum. E o manipulare tipică pentru a-ți lua ochii și a defăima chimicalele dracului care ne distrug sănătatea, dar oferă și ceva informații interesante, care ar trebui "citite" printre rânduri. Mencinicopschi exagerează cu mult, dar principiile de bază îi sunt corecte.
Ideea care trebuie reținută e că un salam cu vreo 10 substanțe care nu știm ce înseamnă are șanse foarte mari să fie foarte dăunător dacă e consumat regulat și/sau în cantități mari. MSG-ul este probabil cel mai folosit E, dar teoretic și unul dintre cei mai puțin periculoși. Practic, însă, gradul de periculozitate crește prin folosirea lui în cantități mari, din numeroase surse, dar mai ales prin faptul că creează tentația de a mânca mult și este prezent, de obicei, în mâncărurile nesănătoase (chipsuri, mezeluri), precum și în condimentele care te determină să te oprești greu din mâncat. În plus, creează și dependență psihică. Efectele sunt două: îngrășare și carențe în elemente esențiale organismului (vitamine, minerale, proteine de calitate). Mai e și treaba cu alergiile, dar cazurile grave sunt totuși rare. Am tot zis că nu e important faptul că o substanță are un număr de "E" pentru a fi dăunătoare. Important e să ne informăm cu privire la ce mâncăm și să avem în minte o listă cu ingredientele periculoase. Zahărul și grăsimile vegetale (în 99% din cazuri hidrogenate) sunt în topul celor mai dăunătoare, și abia apoi aș situa E-urile. Putem să admirăm oricât reclame sclipitoare la Belvita Start, salam săsssesc și margarină cu adaos de vitamine pentru copii; important e să nu consumăm așa ceva decât ocazional și cu atât mai puțin să ne hrănim copilul cu ele. Dacă de produsele McDonald's și shaorma știm clar că trebuie să ne ferim, pun pariu că majoritatea habar n-are că biscuiții Belvita sunt mai dăunători decât niște biscuiți standard, iar margarina (cu tot adaosul de omega nu-știu-cât) e muuult mai rea decât untul clasic. În altă ordine de idei, mi se pare foarte interesant faptul că MSG-ul dezvăluie unele ingrediente pe care papilele nu le-ar simți altfel. Cum sunt un băutor/degustător de bere, am întâlnit situația în care am simțit grâul din bere numai după ce am lins un cub de Gallina Blanca sau ceva de genu'. Grâul e un ingredient introdus alături de orz în berile bune pentru a le da o aromă deosebită. Atunci când se află în cantități prea mici, nu-l simt decât după ce am excitat papilele cu MSG, și astfel nu numai că berea îmi pare mai gustoasă, dar am și senzația că simt cu adevărat savoarea ei. Nu toți avem papilele la fel de dezvoltate - unii probabil că nu ar avea nevoie de MSG pentru a simți ceea ce simt eu doar cu MSG. Edited by Rabbit, 11 August 2011 - 04:20. |
#7
Posted 11 August 2011 - 08:50
Am inteles ca acest monoglutamat de sodiu se folostete foarte des in restaurantele chinezeti. Am cativa colegi la servici care sant innebuniti dupa mancare chinezeasca, mancanca aproape zilnic , si numai su sosuri foarte aromate . Sa fie vorba de UMAMI :) .
Mi se pare foarte aiurea sa ajunga acest E 621 in sucurile "naturale" si unele alimente pe care le mananca copii ( gradinita , scoala primara ) . PS - Monoglutamatul de sodiu suna usor a drog legal care iti creeaza "o mica" dependenta. |
#8
Posted 11 August 2011 - 09:11
Sănătos, șmănătos, glutamatul ăla mie mi se pare grețos și am ajuns să îl detectez de la o poștă. Aia cu chinezii e deja legendă, problema e că toată lumea folosește glutamat, de departe cei mai mari utilizatori fiind gospodinele, adică preaiubitele noastre mame și soții care gătesc "sănătos", "ca la mama acasă" cu delikat, vegeta, cubul knorr si alte mizerii de genul ăsta. Bineințeles, ciorba făcută acasă de muma e mult mai sănătoasă decât aia de la restaurant, chiar dacă muma bagă in ea vegeta cu polonicu'
|
#9
Posted 11 August 2011 - 09:51
andrei_0, on 11th August 2011, 09:11, said: "sănătos", "ca la mama acasă" cu delikat, vegeta, cubul knorr si alte mizerii de genul ăsta. Rabbit, on 11th August 2011, 04:10, said: Zahărul și grăsimile vegetale (în 99% din cazuri hidrogenate) sunt în topul celor mai dăunătoare, și abia apoi aș situa E-urile. Cat despre monoglutamat, e usor sa-i eviti consumul in exces atata timp cat nu mananci preparate ;) Edited by Dev, 11 August 2011 - 09:52. |
#10
Posted 11 August 2011 - 11:01
Eu ( la mine in bucatarie ) nu mai folosesc vegeta sau delikat de cateva luni bune. La inceput nu mi-a placut , dar acum nu mai am probleme , chiar imi dau seama cand sa folosit adaosuri.
|
|
#11
Posted 11 August 2011 - 11:47
#12
Posted 11 August 2011 - 14:40
#13
Posted 11 August 2011 - 15:20
Eu din studentie nu mai folosesc vegeta/delicat si alte chestii de genul. Si din cauza ca maica-mea punea zarzavaturi pe iarna - si aveam intotdeauna un borcan la indemana (amestec de ardei, morcovi, patrunjel, gogosari etc).
Folosesc condimente 'solo' la plic, uscate si faramitate; solo - o singura iarba. Si combinatiile le fac eu daca ma duce capul. Iar mezeluri cumpar rar... de una - doua ori pe luna (de regula o singura data - si fabricate la o macelarie locala). Margarina nu folosesc - doar unt. Si in ceea ce priveste zaharul, vreo cateva luni l-am evitat maxim (inclusiv in cafea) si nu a fost nici o problema. Am consumat f putina miere (sa zic vreo... 300 g in toata perioada) si fructe zilnic. Edited by Batranelul, 11 August 2011 - 15:21. |
#14
Posted 11 August 2011 - 15:34
PsY2005, on 11th August 2011, 15:40, said: Va contrazic putin. Pai daca mananc un hamburgher si pun zahar nu cred ca o sa-mi placa. Deci zaharul merge doar cu unele ingrediente si chiar nu inteleg cum poate da demendenta. Monoglutamatul nu are un "gust" anume. Nu pot urmari documentarul acum, imi dau cu parerea din ce stiu. Batranelul, on 11th August 2011, 16:20, said: Eu din studentie nu mai folosesc vegeta/delicat si alte chestii de genul. Si din cauza ca maica-mea punea zarzavaturi pe iarna - si aveam intotdeauna un borcan la indemana (amestec de ardei, morcovi, patrunjel, gogosari etc). Folosesc condimente 'solo' la plic, uscate si faramitate; solo - o singura iarba. Si combinatiile le fac eu daca ma duce capul. Iar mezeluri cumpar rar... de una - doua ori pe luna (de regula o singura data - si fabricate la o macelarie locala). Margarina nu folosesc - doar unt. Si in ceea ce priveste zaharul, vreo cateva luni l-am evitat maxim (inclusiv in cafea) si nu a fost nici o problema. Am consumat f putina miere (sa zic vreo... 300 g in toata perioada) si fructe zilnic. Imi place cum gandesti :) Si eu fac la fel |
#15
Posted 11 August 2011 - 22:50
Rabbit, on 11th August 2011, 05:10, said: ... pun pariu că majoritatea habar n-are că biscuiții Belvita sunt mai dăunători decât niște biscuiți standard, iar margarina (cu tot adaosul de omega nu-știu-cât) e muuult mai rea decât untul clasic. Grasimile trans (grasimi la origine cu acizi grasi nesaturati, dar hidrogenate artificial, in genul margarinelor) sunt interzise de mult in State, in alimentatia publica. Ma mir ca tanti Nadia nu stie si le tot face reclama... |
|
#16
Posted 11 August 2011 - 23:25
horia66, on 11th August 2011, 22:50, said: Grasimile trans (grasimi la origine cu acizi grasi nesaturati, dar hidrogenate artificial, in genul margarinelor) sunt interzise de mult in State, in alimentatia publica. Ma mir ca tanti Nadia nu stie si le tot face reclama... |
#17
Posted 12 August 2011 - 06:17
Margarina e regularizată în multe țări, precum obligativitatea introducerii vitaminelor A și D sau impunerea unor denumiri în funcție de conținutul produsului, dar nimic mai mult. Sunt și câteva banări locale, dar cu totul izolate.
Ce-i drept, are și un avantaj: de obicei conține mai puțină grăsime decât untul și are aceeași consistență aparentă ca acesta, astfel că gurmandul va folosi mai puțină unsoare ca să-și întindă pe pâine. Probabil că pentru cei care obișnuiesc să consume câteva linguri zilnic, untul e mai dăunător. :) Edited by Rabbit, 12 August 2011 - 06:20. |
#18
Posted 17 August 2011 - 17:02
Mosotti, on 12th August 2011, 00:25, said: margarina nu e interzisa in sua. terminati cu imbecilitatile :lol: Ai ramas in urma. Inainte de 2010... Trans-fats banned in California California has become the first US state to ban restaurants and food retailers from using trans-fats, which are linked to coronary heart disease. Governor Arnold Schwarzenegger said the new legislation, which will take effect in 2010, represented a "strong step toward creating a healthier future". Violations will incur fines of between $25 (?13) and $1,000 (?502). Trans-fats are chemically altered vegetable oils, used to give processed foods a longer shelf-life. Some cities, like New York City, Philadelphia and Seattle, have already banned the fats. Many food makers and restaurant chains have also been experimenting with replacements for oils and foods that contain them. 'Tremendous benefit' Trans-fats are produced artificially in a process called hydrogenation which turns liquid oil into solid fat. They can be used for frying or baking, or put into processed foods and ready-made mixes for cakes and drinks like hot chocolate. Trans-fats are used because they are cheap, add bulk to products, have a neutral flavour and give products a long shelf-life. The US Food and Drug Administration estimates that on average, Americans eat 4.7lb (2.14kg) of trans-fats each year. A review by the New England Journal of Medicine in 2006 concluded that there was a strong connection between the consumption of trans-fats and coronary heart disease. It found they boosted "bad" cholesterol levels in the body. The review said that eliminating artificial trans-fats from the food supply could prevent between six and 19% of heart attacks and related deaths each year. The legislation signed by Mr Schwarzenegger will ban from 1 January 2010 the use of trans-fats in oil, shortening and margarine used in spreads or for frying. The president of the California Academy of Family Physicians, Jeffrey Luther, said that the law, "when it finally takes effect, will be a tremendous benefit", adding that there was no safe level of consumption, as with cigarettes. The California Restaurant Association opposed the ban, but a spokesman said that it had no plans to challenge it in the courts, in part because some restaurants have already begun to phase out trans-fats to satisfy customers. Sursa Edited by horia66, 17 August 2011 - 17:03. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users