Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Plasa de umbrire peste gard de pl...

O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...
 Programe TV cu altfel de sporturi

Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...
 Ați prins vremurile cand 120 Volț...

Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu
 Politist mutilat de caine in curt...

Trotineta- cat rezista?

Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart
 

IISUS HRISTOS - mit sau realitate?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
1152 replies to this topic

#1
octavianm

octavianm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 126
  • Înscris: 11.02.2008
Ca să nu mai postăm de fiecare dată, ne-am gândit să deschidem un topic.
DOVEZI ISTORICE ALE EXISTENȚEI LUI IISUS HRISTOS.


1)Mărturia filosofilor păgâni
- Thallus este printre primii scriitori păgâni care îl menționează pe Hristos (aprox 54 d.Hr). Iulius Africanus îi citează lucrarea istorică, spunând: “Thallus, în a treia carte a istoriei sale, explică întunericul ce a avut loc atunci nu ca o eclipsă de soare – pentru că o eclipsă solară nu poate avea loc în timpul unei zi cu lună plină, știind că în timpul Paștelui iudaic este lună plină” (Cronografia, 18,1)
-  Un adept al stoicilor, sirianul Mara (73-160), într-o scrisoare către fiul său Serapion spunea: "Ce a folosit atenienilor că l-au osândit la moarte pe Socrate, samienilor că l-au ars pe Pytagora, evreilor să-l chinuiască pe regele lor înțelept. Pe drept, Dumnezeu i-a răzbunat pe acești trei înțelepți" (W. Cureton, Spicilogium Syriacum, Londra, 1875, p. 43-46). Era, spune Mara, "un rege înțelept care fu osândit la moarte de poporul evreiesc". Este o mărturie foarte veche.
- Pe la anul 178, filosoful neopitagoric Celsus (un Voltaire al veacului II) publică împotriva creștinilor un pamflet virulent. Portretul lui Hristos se aseamănă cu cel din Talmud.
- Cam în aceeași vreme învață celebrul orator și sofist Lucian din Samosata (125-192). Nici acesta nu-și cruță sarcasmele față de Hristos și de creștini. Aluziile lui se găsesc în lucrarea Moartea lui Peregrinus (cam în anul 170). (aflăm de la Origen, Contra Celsum, C.I. no. 28,32,33).
- Porphyrios, în marele său Tratat împotriva creștinilor (anul 270), păstrează în polemica sa un ton mai puțin agresiv, iar atitudinea sa față de Hristos este remarcabilă. Nu-L tratează ca magician sau impostor; el îi acuză numai pe apostoli și evangheliști. Figura Sa îi impune respect.
- Scriitorul păgân Lampridius spune despre împărații romani Hadrian și Alexandru Sever: "Alexandru a voit să facă templu lui Hristos și să-L numere printre zei". Iar despre Hadrian, "că a vrut să facă în toate orașele temple fără idoli... " (Aelius Lampridius, Historicae Augustae Scriptores rex, Biponti, 1787, vol. I. p. 278).
- Phlegon (sec. II), după ce spune că Hristos a fost profet, fiindcă s-a împlinit profeția despre nimicirea Ierusalimului, eclipsa solară, cutremurul de pământ, la moartea Domnului, continuă astfel: "În anul al patrulea al Olimpiadei a 202-a a avut loc eclipsa solară" (Origen, Contra Celsum, lib. II, edit. cit. p. 579, Hist. Olymp, lib.13).

2)Mărturia marilor scriitori și istorici antici
- Iosephus Flavius (37-100 d. Hr.), evreu de origine, din familie preoțească, a trecut de partea romanilor și a stat în slujba lor ca istoric. El descrie evenimentele din istoria evreilor veacului I în De Bello Iudaico (anii 77-78) și în De Antiquitatibus Iudeorum (anii 93-94). În De Antiquitatibus Iudeorum face pomenire de Irod Antipa, Sfântul Ioan Botezătorul și uciderea lui (XVIII, V.2 Nr. 116-119). Nimeni nu contestă autenticitatea acestui pasaj. De pe timpul lui Irod Agripa II, povestește uciderea lui Iacob cel Tânăr (sau cel Mic): "Marele preot, judecând momentul favorabil..., adună Sanhedrinul judecătorilor și face să se prezinte înaintea acestui tribunal pe fratele lui, Iisus, supranumit Hristos (Iacob era numele său) și alți câțiva sub acuzarea de ilegalitate, și-i dădu să fie uciși cu pietre" (De Antiquit., XX, IX, l, n. 200).
- Plinius Secundus “cel Tânăr”(+114). De la acest scriitor latin avem cel mai vechi text care face mărturie despre existența lui Hristos, bineînțeles, afară de Evanghelii. El este legat imperial și guvernator al Bitiniei. El adresează , între anii 98-112 împăratului Traian, care-i era prieten, un raport cu privire la conduita pe care a avut-o față de creștini, care s-au înmulțit fără măsură. Cultul oficial este, prin urmare, în declin. De aici se ivește necesitatea de a-i stopa pe creștini, trimițându-i la moarte. "Crima lor principală este că se adună într-o zi anumită, înainte de răsăritul soarelui; că înalță pe rând cântece de laudă lui Hristos, ca unui Dumnezeu" (Pliniu Sec., Epist. 96 și 97, trad. C. Popa-Lisseanu, Casa Șc., Buc., 1917, p. 131-134). Împăratul Traian îi răspunde într-o scrisoare. Din mărturia lui Pliniu reiese că Hristos este întemeietorul sectei “christianilor”, adică a creștinilor. Documentul este de o covârșitoare importanță, atât pentru vechimea lui, cât și pentru faptul că nimeni nu i-a contestat autenticitatea.

- Cornelius Tacitus, istoricul cel mai bine și mai temeinic informat cu privire la evenimentele pe care le descrie, că în expunerea sa nu s-a rezumat niciodată la versiuni orale, tradiții, legende și povești, ci s-a bazat exclusiv pe documente oficiale. Mărturia lui Cornelius Tacitus despre Hristos este cuprinsă în Annales, 1. XV, c. 44, dintre anii 115 și 117.E vorba de incendierea Romei, de care era făcut răspunzător Nero, după zvonul care circula în public, care de fapt era adevărat, fiindcă el era vinovat. Iată ce spune Tacit: "Ca să nimicească această rumoare, el a aplicat chinuri rafinate acelora cărora abominația îi făcea urgisiți și pe care vulgul îi numea creștini. Numele le vine de la Hristos, care a fost dat spre chinuire, în timpul domniei lui Tiberiu, de către procuratorul Pontiu Pilat. Reprimată pe un moment, această execrabilă superstiție, a izbucnit din nou, nu numai în Iudeea, unde luase naștere răul, ci încă și în Roma, unde tot ce este infam și rușinos se lățește și are sectatori" (Taciti, Annalium, lib. XV, Cap.44).

- Caius Suetonius Tranquillus (117-138) este secretarul împăratului Hadrian. Prin anul 120 scrie istoria vieții celor dintâi doisprezece împărați romani. În Viața lui Nero, cap. XVI, vorbește despre ceștini și viața lor nouă și răufăcătoare: affecti supplicii christiani, genus humanum superstitionis novae et malificae. În Viața lui Claudius face aluzie la Hristos, raportând că împăratul "alungă din Roma pe evrei care, ațâțați de Chrestus, nu încetau să se agite" - Iudeas impulsante Chreste assiduae tumultantes Roma expulit (Vita Claudii, 25). Pe Hristos îl numește "Chrestus", după cum L-au numit romanii până mai târziu, care creștinilor le spuneau "Chrestiani" (Tert., Apolog., 3).

3) Talmudul (scriitorii evrei vorbesc, în felul lor, despre Iisus. Mărturii uneori pline de ură, amestecate cu legende scornite, inepții sacrilege, însă cu valoare istorică).
Mischna nu-l numește niciodată direct pe Iisus, cele două pasaje (Iabamoth, IV, 13 și Sanhedrin, X, 2) unde ar putea fi vorba despre Iisus, sunt interpretate îndoielnic. Tosephtha nu transmite despre Iisus informații rău-voitoare, căci numirea de Ben-Pandera (Chullin, II, 22-24) nu are încă un caracter injurios, iar când e vorba de Ben-Stada (Schabb, XI, 15; Sauhed, X, 11) nimic nu dovedește că ar fi vorba despre Iisus.

Talmudul Palestinian este mai puțin favorabil. Hristos este prezentat de obicei ca un abil personaj care se numește Dumnezeu, care a făcut de râs învățătura doctorilor lui Israil (Thaanith, 65 b; Sauh., 25 c). Însă în Talmudul Babilonic și în Midraschin-uri se găsesc despre Iisus poveștile cele mai grosolane (Schaabalh, 104 b; Gittiri, 56 b, 57 a). Pe Minimi (creștinii de neam evreiesc) îi blestemă în rugăciunile zilnice. Legendele cele mai pline de ură iau naștere mai târziu, în evul mediu. Grosolăniile cele mai neînchipuite, rușinea durabilă a iudaismului anticreștin se cuprind în Toledoth Jeschu, poveștile cele mai dezgustătoare (S. Krauss, Das Leben Jesu nach Judischen |uellen, Berlin, 1902). Voltaire se inspiră din Toledoth Jescu.

4) Gnosticii confirmă existența lui Hristos.
- Prin anii 120-140 ai erei creștine, în capitala Egiptului învață Basilides. Despre acesta spune Hypolit: "În ce privește persoana Mântuitorului, după ei, totul s-a petrecut după cum stă scris în Evanghelii" (Philosophumena,VII 27).
-Valentin, în Roma anilor 135-160, recunoaște valoarea istorică a Evangheliilor; nu le sfârtecă, ci brodează în jurul lor învățătura sa (Tertullianus, De Prescriptione, XXVII).

5) Nu în ultimul rând, Manuscrisele de la Marea Moartă, descoperite în 1947, în Peșterile de la Qumran, au scos la iveală numeroase documente datate înainte de anul 68 d.Hr. Dintre acestea, o parte fac referire la scrierile Noului Testament și la Persoana lui Iisus Hristos.


Bineinteles, ni se poate replica: "asta nu inseamna nimic"...

De-acord, total.

Dar poate fi un punct de plecare....

#2
caroline_hi

caroline_hi

    One moon shows in every pool, in every pool the one moon.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,813
  • Înscris: 04.12.2007
Pai Iisus e realitate. I-a negat cineva existenta?
Eu zic ca a existat, dar a fost doar un om, cel mult un om deosebit, dar om, nu zeu.
:)

#3
octavianm

octavianm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 126
  • Înscris: 11.02.2008

 caroline_hi, on Feb 16 2008, 22:18, said:

Pai Iisus e realitate. I-a negat cineva existenta?
Eu zic ca a existat, dar a fost doar un om, cel mult un om deosebit, dar om, nu zeu.
:)

Dvs. nu. Insa altii...
Just take a look around the forum.

#4
Edy_S

Edy_S

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,012
  • Înscris: 17.10.2007
Parera mea este ca nu a existat , ci doar a existat nevoia  credinciosilor de a personifica zeitatea pe care o adulau.

#5
caroline_hi

caroline_hi

    One moon shows in every pool, in every pool the one moon.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,813
  • Înscris: 04.12.2007

 Edy_S, on Feb 17 2008, 01:12, said:

Parera mea este ca nu a existat , ci doar a existat nevoia  credinciosilor de a personifica zeitatea pe care o adulau.
  :mellow: Chiar crezi ca nu a existat deloc ca persoana? Eu nu cred ca a fost trimisul lui Dumnezeu, sau un fel de zeu, dar nu ma indoiesc ca a existat ca om.

#6
tieston

tieston

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 585
  • Înscris: 12.10.2006
Poate ca da, poate ca nu, nimic nu e batut in cuie :D

le: parerea mea personala: mitul asta a lui Isus are la baza o persoana reala

Edited by tieston, 17 February 2008 - 15:22.


#7
DavidNicole

DavidNicole

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 22.12.2007
Sincer nici eu nu sunt convins de toata aceasta istorie.
M-am nascut si sunt ortodox si in virtutea inertiei imi pastrez religia.
Cat despre toata aceasta tevatura, ma asteptam la consemnari ale istoricilor vremii, lucru care nu se intampla.
In numele religiei s-au facut mult rau in aceasta lume si ca dovada si fetele luminate contemporane tot asta fac, dar mai democratic, chestiuni care ma dezgusta tot mai mult. De ce nu vine cel de sus sa-i pedepseasca ?! Oare suntem niste cobai intr-un joc cu pioni ?!
Slujim, ne inchinam si ne supunem fara tagada acestui D-zeu care este unic. Inseaman ca asiaticii, musulmanii, ... sunt toti niste pagani pacatosi.

#8
gica_contra

gica_contra

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,474
  • Înscris: 29.06.2005

 DavidNicole, on Feb 17 2008, 23:35, said:

Sincer nici eu nu sunt convins de toata aceasta istorie.
M-am nascut si sunt ortodox si in virtutea inertiei imi pastrez religia.
Cat despre toata aceasta tevatura, ma asteptam la consemnari ale istoricilor vremii, lucru care nu se intampla.
In numele religiei s-au facut mult rau in aceasta lume si ca dovada si fetele luminate contemporane tot asta fac, dar mai democratic, chestiuni care ma dezgusta tot mai mult. De ce nu vine cel de sus sa-i pedepseasca ?! Oare suntem niste cobai intr-un joc cu pioni ?!
Slujim, ne inchinam si ne supunem fara tagada acestui D-zeu care este unic. Inseaman ca asiaticii, musulmanii, ... sunt toti niste pagani pacatosi.
Corecție: ești ateu.
Istoricii consemnau ceea ce ei considerau a fi important. Din punctul lor de vedere.
Rău s-a făcut în numele religiei de către oameni. Buba e la oameni, nu la religii.
De ce nu vine El să-i pedepsească? Ție ți-ar place să fii pedepsit imediat, definitiv și fără tăgadă pentru faptele/vorbele tale? De iertare ai auzit? Dar de judecată?
Creștini, doh...

#9
DavidNicole

DavidNicole

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 22.12.2007
Dar cand cei dragi iti sunt luati de langa tine fara sa aiba nici macar "un drept la replica" sau un ajutor divin ? Ce vei zice ? A fost voia ...
De ce fata luminata a bisericii cere bani de la oameni si taxeaza intr-o nesimtire fara margini si Cel de sus nu-i pedepseste ?!

Edited by DavidNicole, 18 February 2008 - 12:33.


#10
gica_contra

gica_contra

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,474
  • Înscris: 29.06.2005

 DavidNicole, on Feb 18 2008, 12:32, said:

1. Dar cand cei dragi iti sunt luati de langa tine fara sa aiba nici macar "un drept la replica" sau un ajutor divin ? Ce vei zice ? A fost voia ...
2. De ce fata luminata a bisericii cere bani de la oameni si taxeaza intr-o nesimtire fara margini si Cel de sus nu-i pedepseste ?!
1. Eu nu zic niciodată nimic de voia Lui. Nimic. Care-i problema cu "cei dragi"? Ceilalți sunt "cantitate neglijabilă"? "Victime colaterale"? Viața ți-o trăiești SINGUR. Printre oameni, dar singur. Nu mai aduce destinul altora în vorbă. Nu ai tu de unde să știi ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla cu ei.
2. Crezi că după ce mor ăștia prezintă sfântului Petru "dovada" că au fost popi și primesc automat un bilet dus către locul cu verdeață? A, nu, am uitat, pentru tine e relevant și prezintă importanță numai viața asta de 2 bani de-o trăim acum. Oh well...

#11
DavidNicole

DavidNicole

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 22.12.2007
Nu am zis nimic de "ceilalti"; ai presupus doar, ceea ce e o mare diferenta. Cu totii suntem ca "mine" si cu totii avem apropiati. "Eu" este universal in toti dintre noi. Tu ai particularizat, eu am generalizat.
Viata nu mi-o traiesc sinur cum nici singur nu e nimeni pe aceasta lume. Mi-e greu sa cred sa ca nu ai schimbat o vorba cu cineva in ultimii 10 ani. Prin simplul fapt ca i postat aici, inseaman ca nu esti SINGUR. Faptul ca interactionezi se reflecta si asupra ta.
2. Inca odata presupui. Si apropos, chiar e relevanta viata asta si daca a ta face 2 lei a mea e inestimabila. Cat despre locul cu verdeata, .. ori vb de  acolo, ori te grabesti sa ajungi ... nici tu nu sti unde, doar presupui

Edited by DavidNicole, 18 February 2008 - 13:02.


#12
gica_contra

gica_contra

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,474
  • Înscris: 29.06.2005

 DavidNicole, on Feb 18 2008, 12:51, said:

Nu am zis nimic de "ceilalti"; ai presupus doar, ceea ce e o mare diferenta. Cu totii suntem ca "mine" si cu totii avem apropiati. "Eu" este universal in toti dintre noi. Tu ai particularizat, eu am generalizat.
Viata nu mi-o traiesc sinur cum nici singur nu e nimeni pe aceasta lume. Mi-e greu sa cred sa ca nu ai schimbat o vorba cu cineva in ultimii 10 ani. Prin simplul fapt ca i postat aici, inseaman ca nu esti SINGUR. Faptul ca interactionezi se reflecta si asupra ta.
2. Inca odata presupui. Si apropos, chiar e relevanta viata asta si daca a ta face 2 lei a mea e inestimabila. Cat despre locul cu verdeata, .. ori vb de  acolo, ori te grabesti sa ajungi ...
Faptul că interacționezi cu ceilalți nu înseamnă că nu ești, de fapt, singur. Chiar dacă îi influențezi pe ceilalți sau ești influențat de ei, tot singur ești. Tu ești cel ce a fost influențat și poți alege să nu fii.
Viața asta este relevantă, nimic de zis, numai că pentru mine nu este relevantă în sensul spus de tine. Zici că o consideri inestimabilă. De ce? Ce mare brânză e un amalgam de carne care mănâncă, râde, face sex și doarme?

#13
DavidNicole

DavidNicole

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 22.12.2007
Daca nu e mare branza de ce nu te duci pe calea ferata si in 10m inainte sa de locomotiva peste tine sa-mi spui cam cat de importanta crezi ca e ?!

#14
octavianm

octavianm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 126
  • Înscris: 11.02.2008
Fara dorinta de a ofensa pe cineva, propun sa incercam sa ne pastram in cadrele titlului topicului si, eventual, sa evitam a transforma forumul intr-un spatiu al rafuielilor personale.

Va multumesc pentru intelegere.

#15
DavidNicole

DavidNicole

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 22.12.2007
De acord.

#16
gica_contra

gica_contra

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,474
  • Înscris: 29.06.2005

 DavidNicole, on Feb 18 2008, 13:14, said:

Daca nu e mare branza de ce nu te duci pe calea ferata si in 10m inainte sa de locomotiva peste tine sa-mi spui cam cat de importanta crezi ca e ?!
Păi Iisus Hristos (subiectul topicului) nu a zis: "Dacă acum crezi în mine sinucide-te acum, ca nu cumva până mâine să rătăcești."
Iar însemnătatea pe care eu o dau faptelor și cuvintelor mele nu este destinată aprecierii celor din jur sau primirii unui fel de răsplată de genul "Unpenetrable Armor level 6".
Ți-am spus deja că viața asta are însemnătatea și relevanța ei, însă dacă o socotești inestimabilă spune-mi, te rog, ce folos găsești în a trăi această viață pentru tine și/sau cei din jurul tău? Peste milioane sau miliarde de ani când specia umană (ca și Pământul) nu vor mai exista, ce folos va fi fiind că ai trăit?

#17
DavidNicole

DavidNicole

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 22.12.2007
IDul te tradeaza :D Fiecare are viziunea sa asupra lucrurilor, fie ele mai marunte fie ele mai universale. Nu vreau sa intru in conflict de perceptie a lucrurilor. Eu am o anumita scara de valori, tu ai evident alta ordine. Sincer nici nu caut sa-mi dai dreptate. Era doar opinia mea si mi-am expus-o ca atare.

#18
gica_contra

gica_contra

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,474
  • Înscris: 29.06.2005

 DavidNicole, on Feb 18 2008, 13:50, said:

IDul te tradeaza :D Fiecare are viziunea sa asupra lucrurilor, fie ele mai marunte fie ele mai universale. Nu vreau sa intru in conflict de perceptie a lucrurilor. Eu am o anumita scara de valori, tu ai evident alta ordine. Sincer nici nu caut sa-mi dai dreptate. Era doar opinia mea si mi-am expus-o ca atare.
Mda. Pe acolo afirmai că ești ortodox. În cazul în care încă mai ai dubii, întreabă și pe altcineva în afară de mine. Ca să-ți confirme că nu ești.
Altfel, poți fi ateu, poți fi musulman, whatever. Dar mi se pare aiurea să arunci afirmații despre o credință pe care nu o cunoști și nu o înțelegi. Nu o cunoști și nu o înțelegi, las-o acolo unde e, că nu ți-a făcut nimic ție.
Eu am crezut că intri pe forum ca să scrii și să citești. Dacă vrei doar să scrii, okey. Doar că n-am știut eu asta. În prostia mea am crezut că aștepți și un dialog argumentat la vreo afirmație pe care o faci. Pentru cei care vor doar să scrie s-au inventat blogurile. Dai "disable comments" și gata.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate