Sunt de acord cu ideea de conservatorism prin ruralitate și enclavizare. Și acum suntem o enclavă neolatină. Dar după opinea mea nu ne-am desprins de Imperiul Roman primii la 273, ci ultimii la 582. Imperiul Bizantin ce a urmat a fost grec și medieval, nu antic. La noi se oprește Imperiul Roman latinofon și antic și continuă prin popoarele neolatine medievale.
De acord, dar tot putem zice ca ne-am despartit de trunchiul roman in momentul diviziunii est-vest (395?). In occident separarea intre dialectele din Galia, Hispania, Italia s-a accentuat fireste dupa caderea imperiului de acolo (476). Contactele intre dialectele occidentale au fost probabil mai intense dintodeauna, banuiesc.
Nu sunt lingvist dar am impresia ca procesul de simplificare al unei limbi poate fi destul de complicat, cu explicatii diverse si complexe. Ma gandesc doar la exemplul limbii engleze; engleza veche -o germana cu gramatica complexa - inceteaza a fi o limba oficiala dupa 1066, timp de vreo 250 de ani, timp in care orasele vorbesc un dialect francez; engleza devine o limba ruralizata. La revenirea ei pe prima scena in sec 13-14 regasim aproape o noua limba, mult simplificata dpdv gramatical. In timpul asta dialectele din germania, olanda s-au dovedit mult mai conservatoare, pana in ziua de azi desi nu au dus slava domnului lipsa de centre urbane din sec 10 pana azi. Poate numarul vorbitorilor are si el un efect; poate ca in anumite circumstante izolarea de "trunchi" duce nu la conservare ci la simplificare. Cine se pricepe, sa ne lamuresca...

Bucura-te de ofertele speciale de la