Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...
 Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...
 Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 

Anii '90

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
2527 replies to this topic

#2413
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Oho, sigilată. Mişto. Din păcate majoritatea sunt făcute din Zinc, care dacă conţine anumite impurităţi, se poate autodistruge. Sunt jucării din anii '30, inclusiv locomotive electrice de trenulţele din alea scumpe, care costau mulţi bani la vremea lor, care se autodistrug.
Magazinul ăla s-a închis pe motiv că e blocul cu bulină şi nu mai au voie să desfăşoare activitate acolo. De la ei mi-am luat ceva şine de T.T., că alea din copilărie, R.D.G.-iste (Est-Germane), au ruginit toate... şi aveam şi macaze, încrucişări, decuplat vagoane... Culmea că ale R.D.G.-iste pe H.0. (adică "PI.KO.") nu rugineau... am şi unele din anii '60, pe traverse din carton, neruginite! În fine, e o pasiune scumpă şi pentru T.T. îmi trebuie o locomotivă puternică sau locomotivă. Cave şine am mai luat, inclusiv unele R.F.G.-iste - "Rokal" (companie dispărută în anii '60; a făcut ceva locomotive din Metal, inclusiv una tip Pacific, care s-ar potrivi la "B.T.T.B.", că doar au fost în ambele Germanii). Eu mă hzlieam la cele de la Unirii, că bani nu aveam. Erau 2 în Unirii... unul e posibil să fi fost cel care s-a mutat pe Bd. Regina Elisabeta.
M-am ales de la un cunoscut care se ocupă de antichităţi de un suport pliabil pentru ziare. Deja am pus unul, ultimul cumpărat anul trecut, ca să am şi eu un ziar amintire, chiar dacă nu e unul cu actualităţi. Mai erau cele nepliabile, pentru ziare, cărţi de telefon, de puneai şi fixul pe ele. Am una, dar nu mai e pentru telefon, dar tot e pentru chestii din trecut, inclusiv ceva reviste şi cărţi.
Ah, rău îmi pare că nu am mai păstrat jucăria autobuz 'Dac' 112 U.D.M. Rară. Plastic prost, dar aş vrea unul. Am mers destul cu acele autobuze.
Îmi doream şi maşină în mărime naturală. Iniţial din anii '30, pe urmă altele, inclusiv "Buick" modele din anii 1948... care au fost în ... România comunistă! (asta am aflat-o ulterior). Interbelice mai găseşti, unele ca vai de ele, "Buick" din ăla pe la noi nu.   :(   Mai găseai în circulaţie maşini din 1961-1966, Vestice, dar s-au dus şi alea, că o dată cu "creşterea nivelului de trai", oamenii uită.   :disgust:

#2414
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003
PIKO nu degeaba exista si azi inca. nu-s fan tipului de since (consider Fleischmann mult mai bun) si mi-as fi dorit alteva decat o fixare pe epoca III. dar cum asta face toata lumea, modele KPEV sau kkStB in continuare is nisa si asta vor ramane.

#2415
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Ştiu că mai există "PIKO" acuma şi că face chestii mai faine decât pe vremea aia. Şi capitalismul cere ieconomie, dar la partea de trenuleţe, în fosta R.D.G. se ajunsese la nebunie cu ieconomia. "Zeuke" (care a fost naţionalizată abia în 1972) a devenit B.T.T.B. (Berliner T.T. Bahnen), iar în anii '90 "Tillig". Însă cine avea bani în anii '90 de "Tillig", care totuşi scotea produse mai bune decât în anii '80.
Vorbesc despre trenuleţe la postul 106.897 pentru că în Iulie - August 1997 am mers cu trenul. Inudaţiile din 1997 (probabil Iulie) am plecat de la ţară din Prahova cu trenul. Apoi mersul cu trenul la mare (spre fericirea mea) - Costineşti. După care pauză că am răcit. Apoi luat maşina de la ţară din Prahova (am mers cu tatăl meu, părinţii find deja divortaţi); apoi excursie prin ţară cu auto - azi nu aş mai rezista, dar atunci a fost super.
Visam să am trenuleţ (să-l duc măcar vara) la ţară, în Prahova. Probabil şi din cauză că visam cale ferată pe acolo. 1997-1998 au fost ani interesanţi, pe care nu ştiu dacă cei de azi îi vor putea simţi cum i-am simţit eu sau probabil cei din generaţia cam de vârsta mea. Să fiţi fericiţi!

#2416
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Ah, mai am prin colecţie o minge din aia mică săltăreaţă rău de tot. Mă mir cum de nu am spart ceva cu ea când eram copil. Cred că am fost o dată cu ea la şcoală (sau cu cealaltă, că aveam două, una fiind a mea, cealaltă a sor-mii).
Cu telefonia fixă cum stăteaţi?
Care juca "Age of Empires"?    :w00t:

#2417
mrsme21

mrsme21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 06.09.2021
Am vrut si eu o minge de genul asta, dar nu stiam de unde sa cumpar. Eram curios din ce este facuta. Probabil din cauciuc, dar unele nu pareau sa fie din cauciuc. In engleza li se spune bouncing balls. Pana sa descopar magazinul de jucarii de la Favorit mi-a trecut interesul pt ele, dar tin minte ca eram foarte entuziasmat cand am vazut prima oara la cineva. Nu imi puteam imagina cum de sar atat de mult.
  Telefonul fix l-am folosit pt a-mi suna prietenii si cam din '97 - '98 il foloseam si pentru dial-up. Mobil am avut prima data prin 2000 parca. Un Bosch 509 pe care mi l-au furat unii in liceu. Apoi am mai avut inca un 509 si dupa vreun an imi luasem un Nokia 3210.
   Jocurile de strategie nu prea imi placeau. Preferam jocurile cu masini, cu motociclete etc.
  Cu toate astea am jucat Commandos: Behind Enemy Lines prin 1999 mi se pare. Asta mi-a placut. Era joc original luat din SUA. Nu prea aveam incredere in ce vindeau astia pe la Unirii sau prin Romana. Unele CD-uri aveau fisierele corupte etc. Alta era cand te trezeai cu un CD original si sigilat. Aveai incredere ca nu este virusat sau cine stie ce alte lucruri. Tot de strategie mai facusem rost de Heroes of Might and Magic. Ii placeau unui coleg de liceu si mai venea pe la mine sa ne jucam. El nu avea PC dar mai avea ocazia sa joace la mine dupa ore.
  In general stateam pe net dupa ore, invatam dimineata si trebuia sa profit de cele cateva ore pe care le aveam la dispozitie pana sa vina mama acasa. Mai intram seara cand restul se culcau si puteam sa beneficiez de inca o runda de internet. Te fura timpul destul de rau la inceput. Nici nu stiai cand trec orele.

#2418
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
1) Probabil să fi fost un caiuc vulcanizat mai special sau şi cu alt material în componenţă. Cea roşie are şi albastru şi parcă încă o culoare şi îmi plăcea că aduce a planetă. Rămânând la mingii, nu m-a pasionat vreodată cu adevărat fotbalul... şi nu-s singurul din familie.
2) Telefon fix mai am. Mobil (celular) am avut abia după 1999.
Sorei vitrege (deci nu sora menţionată în postul meu anterior) a avut din 1998. Nu ştiu de care. O dată am vrut să vorbesc şi eu la el, dar nu m-a lăsat. I l-au furat în tramvai, dar a primit altul de la tatăl ei. Aşa că în anii '90 nu am vorbit la celular; naşul meu a avut mai devreme, dar nu am văzut vreodată aparatul. Un unchi, care se ocupă de livrare marfă a avut de prin 1997-1998, cred că "Philips" Fizz. Ne-a făcut demonstraţie când eram la bunicii materni. Primul mobil văzut vreodată.
Mai erau şi pagerele. Unui coleg i-au şutit unul din ăla luat via "Coca Cola". Nu au fost aşa de populare pagere la noi, iar când lumea a început să aibă bani, au intrat repede telefoanele mobile în uz.. până la G.S.M. au fost 20.000 de utilizatori, în primul an de G.S.M. (1997) s-a ajuns la de 10 ori mai mult.
Erau de asemenea faxurile, care au făcut repede telexurile neinteresante;
Dial-up... începusem să fiu atras de anii '50 în S.U.A., voiam să aflu mai multe informaţii despre alte chestii (drepturile civile de exemplu) sau chiar nu neapărat de anii '50 (tramvaie) şi internetul... dar nu am avut decât în 1999-2000 prin dial-up, că apoi până în 2006 internet cafe;
3) Pe mine m-au pasionat şi cele de strategie, dar nu am fost mare fan jocuri. Dovadă că maxim 10 am jucat. Acum joc ca disperatul o bătălie din "Netstorm", făcut de ăia care au făcut şi "Age of Empires"; poate şi altele, dacă am chef. Jocul l-am luat de la o colegă din liceu (am mai rămas amici) şi pe urmă a fost şters când eram în vacanţă la ţară, în Prahova, că a venit cineva de la serviciu de l-a maică-mea şi a făcut reinstalare fără să salveze...
Când mai trec prin părculeţul de la fost mea şcoală mai sar şotronul, că e din ăla imprimat în asfalt cumva - de fapt cred că e o ridicătură de cauciuc;
4) Taică-miu a avut 3 maşini diferite în anii '90: "Dacia" 1310 berlină, "Opel" Kadett 1.6D cam de-o vârstă cu mine, apoi "Dacia" 1310 break.
5) Ieri când treceam prin Parcul Obor, la pationoarul instalat doar iarna se-auzea ceva Euro-Dace-Rap... cred că asta a fost. Am simţit rapid anii '90 în mine. Piesa asta are un ritm industrial. Nu ştiu să mă dau cu vreun fel de patină.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/cV-KSxH8mbw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#2419
mrsme21

mrsme21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 06.09.2021
Si eu am avut pager Coca-Cola. Tin minte ca am baut ceva cola ca sa particip la concurs. Pager-ul nu prea l-am folosit. L-am vandut unui prieten dupa cateva saptamani. In schimb un vecin primea mereu mesaje seara de la masa sa vina acasa. Stiu ca a fost si o petrecere organizata de Coca-Cola in Studio Martin la care am fost si eu. Stiu ca a fost prima data cand imi tiuiau urechile dupa un astfel de eveniment. Nu mai fusesem intr-un club inainte.
  Tin minte ca odata cu aparitia televiziunii prin cablu ma simteam cam in plus cateodata pe la scoala. Colegii vorbeau despre desenele animate pe care le vedeau pe canalele dedicate, meciurile de WWE (wrestling) si alte chestii pe care le puteai vedea prin cablu. Dar eu habar nu aveam despre ce vorbeau ei. Nu aveam televiziune prin cablu. Abia prin 1996 mi se pare m-am suit in copacul din fata casei, am taiat putin din cablul care trecea prin fata casei si am tras un fir litat pana in casa. In felul asta aveam acces la canalele romanesti. Mi se pare ca pentru cele straine Cartoon Network etc iti trebuia decodor. Dar pentru ca nu am fost obisnuit cu televizorul, nu prea pot sa zic ca am simtit lipsa canalelor straine. Televizune prin cablu oficial am bagat abia prin 2005. Televizor in camera nu am avut decat incepand cu 2005 cand mi-am luat Tuner TV. Aveam posturile pe calculator si ma uitam de obicei la stiri.
  Prima data cand am fost la mare fara parinti a fost in 1999, anul cu eclipsa. Am fost in Costinesti cu un prieten. Mi-a placut vacanta chiar daca m-am ales cu o mica conjunctivita.

#2420
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Eu de mic am fost pasionat de televiziune. Cu ascultat muzică, cred că am început cât eu + sora am primit un radiocasetofon "Watson" (plasticăraie), adică să fi avut 9-10 ani şi probabil am început să ascult radio. Meloman am ajuns de la tatăl meu, de unde am moştenit şi pasiunea cu fotografia (tatăl lui era pasionat; celălalt bunic încă e pasionat, dar nu la modul la care era tatăl tatălui). Acum mai mult casete şi C.D.-uri decât în anii '90. Cu muzică tinerească din anii '90 nu prea am casete, dar ceva C.D.-uri am (cred că vreo 10-12). Dar aşa, la casete, am vreo 300-400 (audio, că video sunt vreo 100; LaserDiscuri... am abia vreo 15)   :w00t:  , numai că deocamdată nu am casetofon funcţional... sper că anul ăsta se va face. Mai am casete trase de la radio. Azi gust şi muzici pe care nu le gustam pe atunci, adică în 1998 ascultam deja Rock'n'Roll, dar Pink Floyd nu era de mine.
Revenind la televiziune, acasă abia în 1999 am avut televiziune prin cablu, pe motiv că nu învăţ (de parcă nu găseam eu altceva de făcut). Aveam însă la bunicii materni (ulterior şi la ceilalţi), unde mai stăteam + la tatăl meu + la verişoara. Acasă recepţionam cu sunet TVR şi fără sunet Antena 1 (prima dată citisem Atena 1), Pro Tv, Tele 7ABC; Prima Tv parcă nu. Şi era doar un amărât de decodor de pus, nu mare brânză, că am pus ulterior (tv color am avut abia pe 12-12-2000), dar nu ştiam pe atunci cum e. La filme mai era cum mai era (totuşi, să vezi "Grease" fără sonor   :notangel:   ), dar la desen mă uitam fără sunet... lol. Urmăream oricum pe TVR. "Ilegalist" am fost în anii '000, când de vreo 2 ori nu am plătit cablul, l-au scos, m-am conectat frumos cât am vrut să mă uit la televizor. În 1999 a apărut şi Atomic Tv, care mă întreb ce efect ar fi avut dacă ar fi apărut în 1997. Decodor nu ştiu dacă trebuia la Cartoon Network, trebuia la M.Tv. şi la H.B.O. (fiind analogice, ultimele se vindeau şi nu mai plăteai în plus). Rău îmi pare că nu am avut videocasetofon acasă în anii '90, că să găseşti unele emisiuni, reclame, başca filme, seriale sau chiar generice... greu spre imposibil.
Mai cumpăram ocazional programul tv sau mă uitam în ziar.
Pager, i-am dat doar o dată mesaj unei foste colege din generală.
La Costineşti am fost cu tatăl + actuala soţie + sora vitregă + fratele vitreg mai mare (penultimul născut) cu 2 ani mai înainte decât tine. Am făcut insolaţie (dar asta povestesc de Luni încolo)   :notangel:  , apoi am răcit şi la întoarcerea la Bucureşti (că maşina fiind blocată la ţară din cauză de inundaţie ne-am dus şi ne-am întorsc cu Rapdiul "Callatis" - am reuşit să-l identific) nu am putut sta pe coridor, aşa cum îmi place mie (ce faine sunt vagoanele compartimentate). Zgomotul de la discotecă nici mie nu-mi plăcea şi nu-mi place. Îmi pare rău că nu am explorat în anii '90 mai mult Bucureştiul, că avea mai mult farmecul trecutului, dar eram fricos pe atunci. În 1998 m-am plimbat însă cu tramvaiul şi am aflat cam pe unde am trecut când am luat la început de anii '90 o piesă de mobilier care mai există şi acuma în casă. Oraşul era gri, dar zonele vechi erau interesante, până se apuce de "modernizare"   :disgust:

#2421
Krafty

Krafty

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 150
  • Înscris: 06.10.2016
Nu știu dacă a mai fost postat aici:

my90stv.com

E un simulator TV cu muzică, reclame, programe etc din anii 90.

#2422
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Cred că a fost postat şi în trecut. Am aruncat o privire şi e cam ciudat de umblat pe acolo, deşi proiectul e interesant în sine. Introul arată mai mult a la computer de anii '80, cu fontul ăla. Dacă aş avea pricepere la computere, poate aş face ceva de genul cu România. În anii '90 eram mari consumatori de televiziune, după programul scurt din 1985-1989 (2, 3 ori de program Luni - Vineri; nu că înainte de 1985 ar fi fost prea consistent) şi petreceam cu orele în faţa micului ecran; să ai televiziune de la vreo 7 la 23, era ceva... străzinele aveau deja non-stop şi prin 1995 au apărut şi la noi posturi non-stop (Pro Tv cred că a fost primul). Era şemecherie să ai televiziro cu teletext, deşi posturile de la noi nu s-au prea chinuit să pună aşa ceva (asta era tehnologie de anii '80; oare cum ar fi arătat teletext pe 16 biţi).
@ mrsme21 : la Costineşti ai fost cu trenul sau cu auto?     Posted Image
În anii '90 mai aveai parte de întreruperi de energie electrică.     Posted Image
Iuminatul public era prost în Bucureşti, cu excepţia zonelor construite până în 1970 şi ceva şi a unor mari artere. Reclame luminoase nu prea erau.
Foame de tipărituri tehnice nu prea era (afară de electronică şi I.T.) şi pe urmă s-a dus şi aia de presă scrisă, deşi în Bucureşti au rezistat unele publicaţii mult timp, dar Bucureşti e piaţă mai mare. Mi-aş dori să aibă cineva priceperea de a scrie un roman (că film greu de făcut) cu anii '90. Sau mai multe. Dar din alea pentru tineri, nu mizerii. Bucureşti, Prahova, vacanţe... În anii '90 citeam romane vechi cu tineri, că noi nu găseam.

Edited by djl, 09 January 2023 - 12:06.


#2423
mrsme21

mrsme21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 06.09.2021
Am fost cu trenul. Daca aveai carnet de elev puteai lua bilet cu reducere dar eu nu aveam. A imprumutat prietenul cu care am fost carnetul unui prieten pt mine, dar trebuia sa am si buletin ca sa dovedesc ca e carnetul meu. Bineinteles ca nu l-am luat, s-ar fi dovedit ca nu este al meu. Am luat doar carnetul prietenului. In tren a venit controlul si cand au vazut ca nu pot face dovada ca eu sunt cel din carnet, ne-au dus in primul vagon de langa locomotiva si apoi in gara Constanta la politia trafic feroviar. Parca asa se numea. Voiau sa-mi dea amenda. Dupa ce ne-au pus sa asteptam vreo ora pe acolo, ne-au lasat sa plecam. Scapasem de data asta. Din Constanta am ajuns cu un microbuz pana la Costinesti. Microbuzul ne-a lasat la strada principala si am mers pe jos pana in statiune. Microbuzul si-a continuat drumul spre Mangalia.
   La intoarcere cheltuisem toti banii si imi mai trebuia cam echivalentul unui RON in ziua de astazi ca sa-mi iau bilet. A trebuit sa cer prin fata garii 1 Leu. Am facut rost destul de greu. Abia dupa vreo 15 persoane intrebate am facut rost de la cineva care tocmai isi lua ceva de la o patiserie. In rest toti ceilalti sustineau ca nu au. Nu mi s-au parut prea saritori constantenii.
  Ne-am intors cu personalul si am coborat la gara de est in Baicului. Am luat 69 pana acasa. Noi stam in Drumul Taberei.
  Apropo, tu pe unde locuiesti?

   Ca tot vorbeai de documentare. A aparut un mini colaj cu interviuri despre ce isi doreau romanii in anii '90. Poate l-ai vazut. Este filmat cred in anul 1995.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/huiv90gH3Yg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by mrsme21, 09 January 2023 - 12:35.


#2424
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
uite o melodie care arata cam ce era tehnoul pe vremuri desi cantecul nu e de pe vremuri
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/W4yi-5XvhCo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Asa erau cantecele tehno pe prosieben pe care il vedeam pe cablu

pe vremuri prosieben dadea si imagini de la un spectacol se chema the dome , cam ce e untoldul la noi si erau o groaza cu techno
Azi vad ca toata lumea asculta minimal house care e bun sa il asculti cand vrei sa fii calm , asa de dans technoul de pe vremuri merge

#2425
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
mrsme21, dar cum de rămăsesei fără carnet?   :huh:   L-ai uitat în buzunar şi l-ai băgat la apă? Mai nasol era când uitai banii şi îi spălai la propriu.   :samui:   Pe o colegă din liceu au dat-o jos controlorii chiar în ziua în care avea teză la Română. Controlorii, mai ales cei de pe transportul local sunt printre cei mai detestaţi oameni.  În 1999 (primăvara) când am fost la Buşteni cu liceul (nu multe persoane) eu şi cu încă 3 dilii de la mine din clasă ne-am dus la clasa 1... un boşorog să plecăm, că nu avem bilete. Ne-a durut undeva, că am rămas.
Unde locuiesc eu. La 2 staţii de troleibuz de Gara de Est (Obor). Deci ai trecut şi pe lângă mine pe atunci. Pe mine m-a enervat însă la C.F.R. că nu au putut să facă Accelerat Bucureşti Est (Obor) - Constanţa... era doar un Personal cu mers de Accelerat, care avea însă ore aiurea; e şi mai scurt drumul un pic. În anii '70 exista un Rapid pe traseul ăsta! În 1999 am fost la mare, dar la Constanţa. Eclipsa am privit-o însă din Bucureşti, de la bunici din cartier - Balta Albă-Titan - cred că mai am ochelarii. Am şi o bancontă cu eclipsa. Despre mare, însă îl alt episod, dacă vreţi să povestim.
Ştiu documentarul ăla şi ulterior am aflat şi cine e omul - i-am şi vândut ceva. A lucrat la Buftea un timp şi au ceva arhivă pe acolo. Ce-mi doresc eu acuma? Eine waschmaschine care să clătească cu multă apă, aşa cum făceau alea până în anii '80 - început de anii '90.
Maxi-taxi s-a privatizat în Bucureşti în 1990. Făcea concurenţă R.A.T.B.-ului şi era uneori mai rapid. Dar nu am folosit prea mult şi cred că am folosit mai mult după anii '90.
karax , deocamdată nu am să ascult ce ai pus. Dar ţin minte că pe vreme aia cam tot ce era Electro, Tehno era "satanist" (poate doar Electro cu Euro-Dance mai mergea). Ulterior mi-a plăcut. Dar când ascult chestii de genul ăsta nu mă gândesc la ce se gândeşte lumea, adică beutură şi destrăbălare, mă gândesc în general la fabrici şi uzine, transporturi, alte chestii tehnice.

#2426
mrsme21

mrsme21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 06.09.2021
Nu mai stiu din ce cauza nu l-am putut folosi pe al meu. Si de emis altul era mai complicat deoarece era vacanta de vara. Nu stiu cat ar fi durat. Noi ne-am hotarat sa plecam la mare destul de rapid. In 2-3 zile urma sa plecam.
  Am plecat fara cazare rezervata. Urma sa gasim la vreo gazda cand ajungeam in statiune. Lucru pe care l-am si facut. Luasem o camera cam mica cu un singur pat care era si el micut, nu prea era de doua persoane. Dus aveam in curte unul improvizat cu cazan incalzit de la soare.
  Pe plaja nu am stat la soare. Ne-am lasat incaltamintea la cineva care stateau cu cearceaf si noi stateam in apa toata ziua. In discoteca nu am fost chiar daca muzica se auzea de afara si te putea atrage usor inauntru. Stiu ca era Ring si Tineretului. Or mai fi fost si altele dar eu pe acestea le tin minte. Cel cu care am mers era mai clubber si incerca sa ma convinga sa intram si noi in una din discoteci. Noroc ca exact cand sa intram au inceput sa puna aia un fel de manele din vremea aia si l-am facut sa renunte. In rest ne plimbam pe faleza, mai intram in vorba cu fete, mai luam un porumb copt etc
Serile erau destul de calduroase in anul acela si te facea sa vrei sa mai stai pe afara pana tarziu. De agatat nu am agatat nimic dar ne-am distrat in tot timpul ala. Epava era la locul ei (cred ca si acum mai este).
   Ce mi-a placut a fost zona de apartamente/casute care apartineau de Vox Maris din Costinesti. Se vedea ca s-a investit acolo si te facea sa te simti ca in alta tara.
   La Vox Maris am fost in schimb la discoteca in Bucuresti cand era clubul in Piata Victoriei. Am facut si un revelion acolo. Veneau multi straini si persoane mai mari decat eram noi si de aceea nu pot sa zic ca te puteai simti in largul tau, dar a fost si asta o experienta.


#2427
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,221
  • Înscris: 08.01.2021
Mie mi-a plćcut AoE īnsć nu toate edițiile. Și warcraft2.
Īnsć jucam īmpotriva calculatorului pe variante pirat nu online.

#2428
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Deci la Costineşti ai fost doar o zi sau mai multe? Că nu price.
La mare am fost:
- 1990. Probabil. La hotel în Mamaia. Asta dacă nu am fost cumva în 1991.
- în 1992 habar nu am dacă am mers
- 1993, Venus. Luat cu toţii păduchi de la hotel. Să-l ia naiba de tratament cu gaz (petrol) lampant
- 1994-1996, Constanţa, la gază, în zona Parcului cu Teatrul Liric (acolo cred că a lucrat temporar tatăl meu în anii '80, că deşi părinţii mei s-au născut şi au crescut în Bucureşti, la Constanţa s-au cunoscut prima oară), undeva între Bd. Tomis şi Str. Răcoala din 1907 (aia pe care veneau troleibuzele dinspre Tomis Nord şi Mamaia). Baie destul de mare pentru un blocuşor din interbelic. Aveam cameră spre stradă şi cred că prin geamul de la baie se vedeau şi troleibuzele.
În 1995 am mers şi la Mamaia, cu troleibuzul. Ăia de la Constanţa erau ... ba era un bilet Constanţa - Mamaia 2 bilete, ba separat, ca să facă planul la amenzi. La Mamaia probabil am încercat să mă joc la console, că am şi poză cu mine la aşa ceva (postată pe subiect).
În 1996? am privit pe asfinţit o fată înaltă (că avea maxim 24-26 cred, deci fată era), brunetă, cu părul lung, topless şi cu nişte pantaloni scurţi de denim negru în timp ce se auzea piesa asta - pe atunci plaja era cu taxă şi mai era pavilionul ăla de unse se punea muzică.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/d5XJ2GiR6Bo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

- 1997. Costineşti. Insolaţie de la privit fete. Venise şi o (fostă) colegă de-a sorei vitrege şi împreună cu verişoara venită din S.U.A. (a colegei verişoara; verişoara era mai mică decât mine) au făcut plajă topless şi în tanga. Am stat să prives şi la prânz într-o zi, că eu de obicei mă duceam în casă la prânz, că ştiam că risc de insolaţie, dar în ziua aia... După aia pauză la discotecă, că dacă mă simteam naşpa. Neh, când m-am simţit mai bine, am ieşit pe vreme nasoală (că am prins singura perioadă cu vreme mişto din vara aia) la plimbare lungă şi am răcit. Vai de mine, ce prostănac am fost.
Mă mai plibam şi pe la plaja de nudişti, deşi nu practicam. Doar pentru a mă chiombi. În 2011 era mică plaja de nudişti, în 1997 era destulă lume pe acolo.
Am fost şi la discotecă la Costineşti. În 1997. Majoritatea cred că erau tineri. La prima nu mi-a plăcut, că avea taxă la budă şi eu cum setilă (bere nu prea beam pe atunci, dar apă şi suc, precum "Cadillac"-ul carburantul). Deşi am o memorie bună, nu mai reţin vreo piesă ascultată acolo.
Cu ocazia Costineşti am mâncat şi pentru prima dată kepab, de pe una dintre străduţele dintre mare şi bulevard. Nu mi-a plăcut, că avea mulţi cartofi prăjiţi, care nu erau prăjiţi în profunzime, aşa cum îmi plăceau mie.
La gazdă am stat pe strada paralelă cu cea principală, adică cum faci stânga în faţa blocurilor ălor de 3-4 etaje cum vii dinspre haltă; mai ţin minte că au fost şi persoane de la Braşov, chiar mai ţin minte şi de pe ce stradă. Visam să am apartament acolo, în acele blocuri, dar acum nu mai visez, că nu mai e marea ce a fost... Tot aşa, duş cu butoi deasupra, care însă nu încălzea apa, aşa că turnam cu sticla de plastic (PET). Nu aş mai sta în condiţiile alea acuma.
Ce căsuţe zici? Că nu le ştiu.
Eu visam să am şi hotel acolo, Hotenel (adică un hotel mai mic) numit "La nudul gol". Ce idei aveam. Hotelul urma să arate 100% pe dinafară precum imbolilul "Sun" London de pe Bd. Nic. Bălcescu din Bucureşti. Ah, complexul de la "Forum" trebuia să fie mai mare, conform unei reviste "Arhitectura" din anii '70. Dar nu s-a mai făcut şi după 1989, cine să mai facă?
Mă visam şi taximetrist pe acolo, cu maşină din anii '30 şi reviste "Liceenii" în maşină, să citească clienţii. Bibliotecă de aşa ceva.
Visam şi la tramvai la Costineşti. Culmea, în anii '50 se propusese tramvai de-a lungul litoralului (deşi nu exista tramvai la Cosntanţa pe atunci).
Din 1997, afară de ceva poze (care-s pe la tatăl meu) nu vreo amintire fizică.
- 1998. Nu am fost la mare, deşi mi-am dorit.
- 1999. La Cosntanţa. Cred că tot la aceiaşi gazdă. Nu am vreo amintire mare de atunci, deşi probabil m-am simţi bine.
Sincer, amărâta de Constanţa, prăfuită, a rămas totuşi mişto pentru mare. În staţiuni nu am mai ajuns. În rest, e nasol la mare, nu mai e acea senzaţie de pe vremuri. Contează şi atitudinea oamenilor.

Când mergeai la mare, mai trebuia să suni. Posibil la Mamaia să fi folosit la P.T.T.R.-ul de acolo convorbirea prin comandă. În 1995-1996 la Constanţa am folosit telefoanele publice cu monede (erau "Telkor"-urile alea înalte, albastre, cu taste şi display L.C.D.) de la Poşta Mare de pe Bd. Tomis - aia de vis-a-vis de parcul cu Teatrul Liric. Funcţionau cu monede cu Mihai Unifcatorul, adică din alea de 100 Lei. A ajuns şi clădirea poştei...
În 1997 nu cred că am sunat la Bucureşti să vadă mama ce mai fac (ai mei sunt despărţiţi din 1989).
Cum în 1997 abia apăruse G.S.M., dacă doreai să te găseşti cu cineva la mare, dădeai anunţ prin staţia de amplificare. Aşa a făcut sor-mea la Costineşti, că ştia că acea colegă e pe acolo, dar pe unde. Nu ştiu ce indicaţii a dat, dar s-au găsit.
Cărţi poştale, habar nu am dacă am trimis vreodată.

La discotecă, între persoane cu mult mai mari, nu te simţeai bine că exista ideea de diferenţă de vârstă, uneori sinetică, că poate existau şi oameni cu minte tinerească (azi sunt tânăr bătrân... la 40 de ani nu-i mai suport nici pe ăia de vârsta mea sau de 50 de ani la unele gusturi). Dar aşa am fost setaţi să credem.
La discotecă nu prea am fost în Bucureşti, afară de baluri de boboci. Nici măcar în anii '000. Că nu am avut cu cine. Sora vitregă mi-a zis că în Bucureşti e cam periculos la discotecă. Habar nu am dacă aşa era în 1998-2000.
Dar oriunde am fost la discotecă... am păţit o chestie: la început muzică care îmi plăcea, după aia plictiseală. Nu ştiu de ce aşa.
În Bucureşti noaptea numai cu taxiul te puteai întoarce, că transport de noapte nu exista la R.A.T.B. Bine că am avut bani de taxi.
Oricum, să intre azi persoane sub 16-18 ani în unele cluburi, mai rar. Zic unii că azi libertate că poţi să pleci în vacanţă afară. Nu neg. Dar libertate ca de prin 1993 până spre 2010, nu ştiu dacă mai prindem vreodată. Şi văd că ne întoarcem la nebunie. O dată ce ai gustat libertatea, nu poţi s-o uiţi. E precum mersul pe bicicletă. Libertate de orice tip. Închei cu o piesă care cred că se auzea în discoteci chiar şi la ani după ce a fost lansată. A doua nu ştiu, dar e nostalgică oricum.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ALDJRUgSpYg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/kKqsV3t94PY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by djl, 09 January 2023 - 17:37.


#2429
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004

View PostKiloW, on 09 ianuarie 2023 - 17:03, said:

Mie mi-a plăcut AoE însă nu toate edițiile. Și warcraft2.
Însă jucam împotriva calculatorului pe variante pirat nu online.

"Warrfcraft" 2 e ceva din seria "W.o.W."?
Şi joculeţul ăla de sunt obsedat de el se putea juca în reţea, însă e diferit faţă de single-player.
Eficient, se putea juca doar în reţelele de bloc, la unele internet cafeuri şi eventual dacă aveai o conexiune de minim 128 k.p.p.s. Prin dial-up aveai un lag... Nu am jucat decât o dată, de două ori în reţea, că repet, nici nu prea am fost pasionat de aşa ceva.
Reţelele alea de bloc erau utile că mai puteai comunica cu vecinii când nu puteai să ieşi afară. Şi era mai ieftin decât prin fix. Acum sunt aplicaţiile şi gata. Aplicaţie pentru orice, mai puţin interacţiune adevărată.

Despre discrepanţa dintre generaţii, puteam menţiona şi în postul anterior, dar ieşea prea lung. Conflict între generaţii exista bine mersi şi în anii '90, că mentalitate (şi azi mai există expresia "profesor comunist"), diferenţe de gusturi şi culturale/de divertisment, perspectivă de viaţă.
Dar ruptura, deşi mare, nu era la fel de largă precum azi. Adică tinerii tot aveau parte de televizoare C.R.T. (chiar dacă color în general), tot mai rulau casete (discuri de vinil nu prea; C.D.-uri au avut unii şi în anii '80), mai foloseau telefonul fix (în general cu disc). Îl puneai pe unul de 16-26 de ani în anii '90 într-un apartament stil vechi (nu chiar foarte vechi), nu comenta că e nu ştiu cum (azi şi generaţiile mari fac asta). Sau, chiar dacă nu voia să trăiască pe vremea părinţilor, un serial străin cu tineri din anii '70-'80 se potrivea la fel de bine ca unul din anii '90, că era aproape cam acelaşi limbaj. Sau film. Cred că se mai făcea mişto de "Liceenii" ("Liceenii Rock'n'Roll era un pic mai actual - tare faza cu Ionică care ţinea ritmul doar când se enerva), dar în rest, se uita lumea la film; la muzică era diferit totuşi. Mai fă asta azi. Sau aparatele din viaţa de zi cu zi...

#2430
mrsme21

mrsme21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 06.09.2021
De stat am stam vreo 2-3 zile cam asa.
Astea sunt poze cu resortul Vox Maris din Costinesti.


https://www.voxmaris.ro/galerie-foto

   In Bucuresti mergeam in Vox Maris chiar daca nu aveam toti 18 ani pt ca tatal unui prieten il cunostea pe proprietar si ne lasa si pe noi sa intram.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate