Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...
 Dashcam

Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit
 I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic
 Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...
 

Anii '90

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
2527 replies to this topic

#1531
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
"Finetti" aveau produse chiar bune la început... după aia s-au dus rău de tot în jos    :sadwalk:     La fel şi napolitanele <<Joe>>...

#1532
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Pe un alt topic (thread) s-a întrebat despre un reastaurant (din anii '80), dar eu am ajuns să fiu curios: cum erau resturantele la începutulor anilor '90?  :huh:
Când am fost în acea mică excursie prin Ro. în 1997 (dar asta e deja sfârşitul anilor '90) am dat peste restaurante bune.
Pentru cine e curios pot scana din cartea de telefoane din 1992 o listă cu restaurantele din Bucureşti.

#1533
sandu222

sandu222

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,854
  • Înscris: 06.10.2008
La inceputul anilor '90 restaurantele aratau fix ca in anii '80, inca nu aparusera "rechinii imobiliari" si nici investitorii. Deci designul, scaunele, mesele, servirea etc erau cele din anii '80. Nu existau renovari, termopane, neoane, AC, chestii exotice, vitrine frumoase. Multe din ele erau chiar placute, nu erau manele, nu erau scandaluri si "spargatori in figuri". Imi placeau scaunele pt. ca aveau o catifea visinie si erau f. relaxante. La mine in oras se numeau "Intim". Mai tarziu prin '93-'94 in multe locatii s-a ajuns sa se joace Bingo.

#1534
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Nici nu ştiu care au fost primle private apărute în Bucureşti. Pe vremea aia nu mergeam la resturant în Bucureşti. Doar la cofetărie. La mare ţin minte că nu era rău - dar nici nu avem cine ştie abilităţi de-ami da seama de gust la vârsta pe care o aveam (10-12 ani)  :lol:  Sunt sigur că pe mulţi tineri din ziua de azi (mă refer la cei din zonele mai dezvoltate) i-ar oripila aspectul acelor restaurante!   :w00t:

#1535
cioclopica

cioclopica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,441
  • Înscris: 07.05.2006
La inceputul anilor '60 am prins acele ospatarii devenite mai tarziu "bufet". Erau localuri mici, 8-10 mese in salon si tot atatea in gradina, mici afaceri de familie (la vremea aceea mandatari, mai tarziu au devenit gestionari si responsabili de unitate) unde gaseai mereu mancare gatita, un gratar bun, vinul casei, muraturi la butoi si multe, multe altele. In gradina veneau sa cante 3 balaoachesi (vioara, "orga da pept" si tambal), cateodata si o "gurista", cantau in surdina mai un vals, mai un tango, mai o melodie la moda ... Aceste localuri erau mai tot timpul pline de oamenii din cartier care veneau sa manance pranzul sau cina, sa mai schimbe o vorba, sa mai inchine un pahar. Ciorba sau supa ti-o aducea la castron, mult mai tarziu s-a inventat "portia", de regula garnitura si salata erau gratis, tot gratis erau maslinele, jumarile si hamsiile prajite aflate pe un platou pe bufetul ospatariei, sa ai ce ciuguli la un toi/ciocan/tap/halba/pahar sau, pur si simplu pana-ti aducea comanda la masa. Foarte rar se intampla sa se imbete cineva sau sa se starneasca un scandal.

#1536
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,083
  • Înscris: 20.12.2007
Unul dintre primele restaurante privatizate din Bucuresti a fost Columbia, cel vopsit in visiniu obtinut de tatal unui prieten fix in primavara lui 90 prin nus' ce mijloace. Omu' avea avea bani seriosi inca dinainte de 90, nu am stiut niciodata cum.
Am fost de cateva ori pe acolo nu erau investitii serioase dar avea clienti pentru ca aveau produse bune constant. Intr-un moment cand lantul de aprovizionare din economia comunista fusese distrus un patron de restaurant care platea cash si in avans putea sa-si ia orice dorea de la furnizori.
In 1992 al meu familion s-a combinat cu un nene din 2 mai si au deschis o terasa pe plaja cam pe aici in zona verde de langa str Dobrogeanu. Improvizatie multa, lipsa de legislatie, nu auzise nimeni de case de marcat, facturile erau dupa ureche, inca era salbaticie. Furnizorii erau care mai de care numai mici intreprinzatori de la oameni care faceau socata in curte cu sifon pana la macelari care-ti aduceau carnea la magazin fara stampile avize si alet minuni. Pepsi incepuse sa bage din vara lui 92 primele sticle cele cu capac alb urmata de Coca Cola dar care a inceput productia in forta prin toamna lui 92.
Au trecut niste ani si de nevoie am terminat o scoala de barmani ospatari in 1997 si iacata-ma-s cautandu-mi de lucru.
Am fost la Saga proprietatea unui fost sef de pe la ex-hotel Bucuresti care avusese grija sa plece si cu ceva inventar. Avea niste tipi foarte experimentati pe langa el dar crescuti in ciubucareala optzecista, suflete stricate pana la fibra. Oferta lor era in mare tot ce stia lumea in anii 70-80 inca nu se calatorea massiv pe afara ca sa patrunda idei noi.
Nu am stat la Saga mult, am aterizat la Riviera care facea parte impreuna cu restaurantul Odobesti si Club Transilvania din reteaua lui Alexandru Raducanu. Aici lumea interlopa in toata splendoarea ei dar si profesionisti ca domnu Jimmy (i-am uitat numele real), lautari adevarati. Incepusera sa patrunda timid si niste chestii mai rafinate de afara dar numai putini stiau sa aprecieze, gen Gica Popescu sau Viorel Hrebengiuc. Altii, tot la ceafa cu cartofi prajiti, ramasesera. Nu erau inca manele, inca se gusta lautareasca adevarata sau formatiile de restaurant cantand dupa ureche hit-urile momentului.
Am stat vreun an pe acolo si m-am mutat la Arcul de triumf la "Andu"
Aici am evoluat vreo doi ani. Lume diversa de la Adi Buba pana la Nadia Comaneci. Nu am invatat eu cine stie ce meserie dar pe de alta parte atatia oameni se perindau pe acolo mai ales pe noapte (lucram tura de 24 de ore in ultima vreme) incat atunci mi-am format o bruma de experienta carem-a ajutat tare mult dupa.

#1537
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Pe Bd. Muncii a.k.a. Bd. Basarabia (ei) mai e reclama la Restaurantul "Riviera". Nu stiam ca ajungeau si interlopi pe acolo. Iar pe langa "Andu" mai treceam cu autobuzul uneori - poate chiar langa cand lucrai tu pe acolo. Cred ca ti-ai facut destule cunostiinte cand ai lucrat in domeniu.
Din pacate, azi multe localuri s-au modernizat doar cu manele si termopane.
Cand au inceput cu mancarile mai rafinate?
Iar in anii '90 a inceput sa se raspandesca pizza pe la noi. Exista si in perioada comunista, dar dupa Lovilutie a luat amploare. Prima pizzerie pe care am vazut-o a fost in Cart. Floreasca, pe Str. Giuseppe Garibaldi nr. 8-10 (langa intersectia cu Str. M.I. Glinka si vis-a-vis de parcul cu cinematograful); se afla in locul unde functionase inante un magazin de textile. Eu credeam ca "pizza" se citeste asa cum se scrie  :lol:   Cele 4 testoase ninja erau fani ai pizza  :peacefingers:

#1538
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,086
  • Înscris: 07.07.2006
Nu e numai reclama, e și cîrciuma. Am fost la un botez acolo anul trecut, a fost bine organizat, mîncare bună, servire cum trebuie.
Au și o cafenea, la stradă, iar restaurantul e jos, în parc.
La Andu am mers de cîteva ori prin 94 - 95. Și ăsta există încă.
Avînd abia 12 ani în 90, nu eram un client de restaurante, deci nu am prins fenomenul de tranziție în domeniu.
Îmi aduc aminte că prin 93 sau 94 s-a deschis Velvet, care era considerat cel mai „de lux” restaurant din oraș, primul restaurant de 5 stele și alte superlative.
Trăiau zile de glorie vechi restaurante dinainte de 89, care au continuat să aibă succes și după, cum ar fi Select.
Despre chioșcuri și pizzerii îmi aduc aminte mai multe. Chiar în 90 au apărut dughene de familie, cu pizza făcută la tavă, iar pasul 2, pizzerii cu pizza calumea, cu blat italienesc, au început să apară prin 95 dacă nu mă înșel, cum ar fi Casa Veche în zona Amzei (pe Enescu), Quattro Stagioni (pe Aviatorilor, acum acolo e Trattoria Verdi), Capricciosa în Băneasa (apărut prin 97).
În 94 sau 95 a început și istoria micilor Cocoșatu, cu un grătar pe trotuar, lîngă capătul lui 5, la care era mereu coadă. Ușor-ușor s-au extins și au deschis un restaurant.

#1539
anelka

anelka

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,129
  • Înscris: 17.02.2006

View Postdjl, on 15 iulie 2014 - 18:54, said:

Iar in anii '90 a inceput sa se raspandesca pizza pe la noi. Exista si in perioada comunista...
cea mai buna pizza am mancat-o la Trifoias in perioada comunista.

#1540
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
@ abancor : care dintre captele lui 5: cel de la Băneasa de lângă aeroport sau cel de la Sf. Gheorghe?

Ca f.d. am aflat că în acea excursie cu maşina din vara lui 1997 am fost pe Transfăgărăşan. Am fost nevoiţi să ne oprim la o cabană (că acolo am găsit locuri) iar o cameră cică a fost 2.000.000 de lei!!! (şi era plin!, mama lor de javre şi hahalere).

#1541
cioclopica

cioclopica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,441
  • Înscris: 07.05.2006

View Postdjl, on 17 iulie 2014 - 16:38, said:

Ca f.d. am aflat că în acea excursie cu maşina din vara lui 1997 am fost pe Transfăgărăşan. Am fost nevoiţi să ne oprim la o cabană (că acolo am găsit locuri) iar o cameră cică a fost 2.000.000 de lei!!! (şi era plin!, mama lor de javre şi hahalere).
Adica vreo 22-25 USD la pretul dolarului de atunci.

#1542
Hedonist

Hedonist

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,490
  • Înscris: 10.03.2014

View Postedgrimex, on 18 iulie 2014 - 07:22, said:

Adica vreo 22-25 USD la pretul dolarului de atunci.

Era 8000 lei dolarul atunci, deci vre-o 250 de USD, ceea ce e enorm, ori incurca anul, ori incurca pretul

Salariu mediu net in 97 a fost 632.000 lei, probabil camera costa cu un 0 mai putin.

Edited by Hedonist, 18 July 2014 - 08:35.


#1543
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
O să mai întreb... poate e greşit.

#1544
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,086
  • Înscris: 07.07.2006
La Cocoșatu e în Băneasa, la capătul lui 5 de la aeroport.

#1545
Maitrey

Maitrey

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 05.12.2007

View Postdjl, on 01 iulie 2014 - 20:44, said:

Asta nu mai ştiu. Trebuie să mă uit când ajung la bibliotecă. Posobil la începuturi să fi fost doar ziar local - era fostul "Informaţia Bucureştiului" (ziar al Bucureştiilor) - până prin 1994-1995 mai avea o rubrică care se numea "Informaţia Bucureştiului". Numele de "Libertatea" şi l-a luat pe 22 dec. 1989. La început era un ziar de calitate, nu gunoiul din ziua de azi!

Informatia era ziar "quality", aparea dupa amiaza din cate tin minte. Ma trimitea bunicul la "Debit" sa i-l cumpar, alaturi de un pachet de Cismigiu(care la un moment dat disparuse)

#1546
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
"Informaţia Bucureştiului" s-a numit din 1953 până pe 22 dec. 1989. Asta e înainte de anii '90. Dar vezi că e pe Istoria Românilor topicul (threadul) "Aşa cum a fost", unde poţi povesti multe despre epoca comunistă (eu am să citesc cu atenţie, că mă interesează şi acea perioadă  :) ).

#1547
Maitrey

Maitrey

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 05.12.2007
Pai nu stiu daca mai am "noutati", doar ca am mai prins vanzatori de ziare ca aia de prin filmele de epoca, care aveau vraful pe mana. Unii chiar aveau niste mape largi in care aveau si alte ziare. Cum ar fi astia de la semafoare din zilele noastre. Bunicul statea la Kogalniceanu si ma duceam pana la Debitul de acolo insa uneori ma trimitea, sau ajungeam eu, mai devreme si negasindu-l inca la magazin o luam pe jos spre Brezoianu unde era sediul si-i prindeam pe aia iesind de acolo cu ele calde aproape. Posted Image

Ah, uitasem sa spun ca si ziarul asta devenise de negasit la un moment dat, mai ales cand era etapa de fotbal, vreun derby, sau ceva aventuri ale Stelei prin Europa. La fel ca Sportul. Dadeai un ban in plus daca le vroiai, iar aia le scoateau de sub tejghea. Ca si Flacara dealtfel, ca si revista Magazin, ca si Urzica, ca si "almanahele" iar uneori nu gaseai nici Romania Libera. Scanteia era peste tot in schimb.

Uite ca mi-am mai amintit cate ceva desi ziceam ca nu.

Edited by Maitrey, 18 July 2014 - 13:14.


#1548
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Ziare de calitate în anii '90 erau "Libertatea" (până în 1995) şi "România Liberă" (deşi avea pagini mondene!!!).

Cam cum era mâncarea la vagonul restaurant în anii '90, d.p.d.v. al calităţii şi preţului? Ţin minte că parcă la începutul anilor '90 nu era aşa de scumpă şi inclusiv trenurile spre litoral (nu mai ştiu dacă şi acceleratele) aveau vagon restaurant!

Edited by djl, 18 July 2014 - 18:02.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate