Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...
 Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 

Dispozitiv secret la muzeu

- - - - -
  • Please log in to reply
45 replies to this topic

#37
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,052
  • Înscris: 23.09.2005

View Postzdutzu, on 28 iulie 2014 - 13:56, said:

Dar dar, capitalismul...cum sa functioneze altfel? Posted Image  ca nu se poate fara el nu?Posted Image

Sigur ca nu. Orice specie inteligenta din universul asta, tinde spre capitalism. Nu poate fi conceputa nici un fel de civilizatie fara capitalism, bani, banci, imprumuturi sau profit. Cand ele dispar, dispare si civilizatia, se pierd cunostintele, se pierde tot, iar specia involueaza spre animale primitive.

Edited by Phobos, 28 July 2014 - 14:15.


#38
zdutzu

zdutzu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,383
  • Înscris: 23.02.2007

View PostPhobos, on 28 iulie 2014 - 14:14, said:

Sigur ca nu. Orice specie inteligenta din universul asta, tinde spre capitalism. Nu poate fi conceputa nici un fel de civilizatie fara capitalism, bani, banci, imprumuturi sau profit. Cand ele dispar, dispare si civilizatia, se pierd cunostintele, se pierde tot, iar specia involueaza spre animale primitive.
Vezi, nu esti capitalist 100%...daca erai, ziceai ca involuam spre...SOCIALISM, sau COMUNISM...care sunt mai rele decat micile adunari din jurul pesterilor in care se organizau stramosii nostrii :)

#39
marianaeu1

marianaeu1

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 09.07.2014
Asa este pila  carpen o cautam.

#40
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

View PostPhobos, on 28 iulie 2014 - 13:54, said:

Per ansamblu, a munci ca sa produci intentionat un obiect cu durata mica de viata, doar ca sa fii nevoit sa faci altul mai tarziu e dovada de cretinitate.
E vorba de uzura morala.
Tu ai umbla cu o masina din '80? Te-ai uita la un televizor din '85? Ai vrea un frigider din '90? Dar un telefon din 2000?

#41
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006

View PostPhobos, on 28 iulie 2014 - 13:54, said:

Poti munci ca sa faci ceva durabil sau ca sa faci ceva de mantuiala, intentionat, cu acelasi volum de munca.
Per ansamblu, a munci ca sa produci intentionat un obiect cu durata mica de viata, doar ca sa fii nevoit sa faci altul mai tarziu e dovada de cretinitate. Singurul pretext pentru a face asta e sistemul economic actual. Concluzia este ca ne conduce un sistem economic cretin.
Paradoxul este ca se si gasesc persoane care il aproba. Nu le mai caracterizez si pe ele, las asta in seama fiecaruia.


Esti intr-o eroare grava, dar te pot lumina.

Pt. a face un produs de calitate, investitia nu este deloc identica pt. producator.

Un produs nu depinde doar de materiale, insa si materialele sunt multe, de ex. la mobila nu intra doar PAL, ci si o gramada de holtzsuruburi - ai fi poate socat sa afli de cate feluri si ce cantitati industriale trebuie puse, cu ce dimensiuni exacte, si cu ce cuplu trebuie strans fiecare, cu ce precizie, etc., apoi capse, demontabili, coltare, capace, adezivi, canturi, manere, suruburi, picioare, talpici, amortizoare, balamale, alte sute si mii de accesorii.
Toate cele de mai sus sunt fiecare de multe feluri diferite, cu preturi care variaza in limite f. largi, si cu diferente de calitate uneori mici si alteori catastrofale sau chiar practic infinite...

Designul/proiectarea costa timp si bani, si pt. performanta necesita personal supercalificat, pasionat, cu nivel de master senior designer, cu scoli si facultati, cu pregatire de specialitate, cu o stapanire foarte avansata atat pe tehnica cat si pe estetica, si cu multa experienta practica in spate.
Trebuie sa fie capabili sa faca atat consiliere de top, cat si proiectare excelenta, fool-proof ( anti-prost).
Apoi ai nevoie de tehnicieni superspecializati, care sa incadreze proiectul exact, si eventual sa supervizeze probleme tehnice scapate.
Apoi ai nevoie de manager, maistru si CTC-ist, care sa supervizeze la sange productia.
Apoi ai nevoie de asamblori si montajisti supercalificati, extrem de greu de gasit plus soferi, etc.
Apoi ai nevoie de scule si utilaje industriale, care costa enorm, si care oricum se uzeaza si trebuie reparate si schimbate.
Apoi ai nevoie de utilitati de platit, energie electrica, apa, gunoi, incalzire pt. spatii industriale iarna....
Nu sunt la fel aceste costuri, deoarece o productie de calitate dureaza semnificativ mai mult timp, deci cheltuielile sunt MUUULT mai mari.
Produsele trebuie de exemplu finisate, asta pe langa zeci de alte procedee si uzinari specifice.
De ex., canturile de ABS 0.4mm de pe corpuri si polite, taie ca briciul fara finisare....iar finisarea consuma foarte mult timp, si materiale, motiv pt. care majoritatea producatorilor sar aceasta etapa...iar canturile de ABS de 2mm, daca se aplica si pe corpuri si polite, nu doar pe fronturi - unii nu pun nici pe fronturi..., adauga multe zeci de m de cant la consum,  cu un pret senificativ mai mare.
PFL-ul prins pe spate, se poate prinde prost doar in cateva cuie, sau in cateva capse, sau in cateva suruburi, sau se baga direct pe nut fara prindere.
Cu nut retras in corp, asa cum pun italienii, este practic degeaba, si in loc sa dea rezistenta corpului, acesta se face paralelogram si se rupe mobila de noua..
Cu nut in margine este OK, dar necesita uzinari specifice, timp si freze.
Prinderea se face bine cu un nr. f mare de holtzsuruburi si capse, si asta costa timp in primul rand care se plateste scump.
Si se aduna sute de buc consum, de 2,5x25/30. Daca se pun mai groase, poate sa crape/umfle palul, plus ca se vede urat la spate.
Nu ami spun ca 2,5x25 se strange cu PZ1, ca la cele de glisiere, si montajistul trebuie sa scimbe special bitul pt. asta...
Prinderea in perete, la 6x60 se face cu PZ3, si montajistul trebuie sa scimbe iar bitul, sau il face cu PZ2 si pune suruburi mai subtiri....sau strica floarea la ele..., plus ca bitii uzati trebuie schimbati, si chiar daca sunt ieftini, cineva trebuie sa o faca responsabil - adica motivat...
la usi glisante aplicate, trebuie sistem de glisare scump ca sa reziste la usi agatate sus, iar capacul care este la acest sistem incadrat, trebuie blocat special, altfel se rupe de nou, si trebuie montat special fie pe straifuri de PAL sau alt material, deci material, proiectat, incadrat, verificat, fixat, montat cu hotzsuruburi, etc...sau macar sa stea pe niste butoni de polita in forfecare, plus o prindere laterala cat mai rezistenta, deci nu demontabili de cei mai ieftini, si nu eurosuruburi date dum-dub conic, ci pregaurite cu precizie de personal responsabil si cu utilaje corespunzatoare, care costa bani si timp - adica iar bani.
Iar straifurile se vad dubios, si frumos ar fi sa fie mascate la fata de o dublare a carcasei, care presupune material, canturi din ABS sau lemn late si groase, frezate, prinse mascat, adezivate, timp, bani...
Dulapurile de haine cu bara longitudinala, nu se fac de 47 cm adancime, si nici de 50, decat pt. mobila proasta si low cost.
Conteaza cati pereti si cate polite intra pe o foaie de pal, eventual si o bazie langa ele...si cu inaltime de 1,98, sigur ca intra la low cost inca unul sau doua deasupra, pe langa 4 si o bazie jos...
Bine se fac de absolut minim 52cm plus usa separat, si bara trebuie montata special la ~ 25cm de spate, NU la jumatate ! si pt asta ai nevoie de proiect si supervizare, pt. ca altfe nu iese bine, si sta usa deschisa...
F. bine se fac la 58 + 2 cm la usi batante si 65 glisante incadrate ( bara longitudinala), si 55cm la ansambluri care au colt.
Sunt milioane de lucruri si detalii care trebuie supervizare pana in panzele albe, chiar de manager sau maistru, altfel se poate alege oricand praful din motive absude, la care nu s-a mai gandit nimeni vreodata...de ex. montaj gresit, chiar daca pe proiect se specifica exact, dar montajistul nu a avut chef sa se uite la cotele de amplasare de pe o schita pe care o intelege si un copil de 3 ani ..., sau de la un montajist care ii vine pe chelie sa monteze coltare la vedere in paviment in fata mobilei, sau care greseste gaurile de broasca si in loc de agatatorile potrivite, pune coltare cu o singura gaura in mijloc, care se invart inainte sa plece acasa...etc., etc., etc...

Un produs de calitate, care mai este si unicat sau de serie mica, in cele mai multe cazuri nu are treaba cu unul low cost.
Daca este facut de roboti, aceia trebuie extrem de bine programati, costul lor este enorm, iar valoarea adaugata ramane la patron, si somerii mor de foame...

Treaba este mult mai complicata.
Se pot amelioara lucrurile, dar cu superficialitate doar se incurca si mai rau.

Edited by loock, 28 July 2014 - 17:21.


#42
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
cred ca acest topic trebuie inchis, deja sunt discutii aiurea, care mai de care isi etaleaza ideile sociale si antisociale, talentele si alte chestii, gata!!!!!

#43
Aribert

Aribert

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 478
  • Înscris: 29.12.2013

View Postmarianaeu1, on 28 iulie 2014 - 15:19, said:

Asa este pila  carpen o cautam.


View PostDany_Darke, on 28 iulie 2014 - 18:34, said:

cred ca acest topic trebuie inchis, deja sunt discutii aiurea, care mai de care isi etaleaza ideile sociale si antisociale, talentele si alte chestii, gata!!!!!


Scuzați, cred că eu am provocat deraierea cu becul meu și uzura morală. Intenția a fost bună.Când am citit întrebarea despre un bec mai deosebit mi-am amintit de ăsta.

#44
eugenrau

eugenrau

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 465
  • Înscris: 27.02.2008
Cred ca ai face un mare serviciu omenirii daca in cotinuare nu-ti vei aminti nici muzeul nici despre ce este vorba.

#45
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015

View PostAribert, on 27 iulie 2014 - 23:43, said:

Sau te referi la becul Centennial Light care funcționează aproape neîntrerupt din 1901?
http://www.centennialbulb.org/cam.htm


Unii văd în el dovada existenței în industrie a "uzurii morale planificate" (Planned obsolescence). Adică toate becurile ar putea funcționa atât dar sunt construite astfel ca să se strice și să tot cumpărăm altele noi.
Este dovedit (eu mananc documentare) ca prin anii 20 cred ca producatorii de becuri s-au unit intr-o asociatie si au stabilit e reglementare interna de cat trebuie sa functioneze un bec.Erau cu totii in situatii falimentare din cauza ca becurile functionau la nesfarsit.Au renuntat atunci la concurenta pt ca nu era benefic pt nimeni in domeniu si au stabilit perioada de utilizare a unui bec,s-au proiectat si executat in asa fel incat sa le asigure productia.Nerspectarea acestei conventii avea stabilite sanctiuni celui care o incalca si becurile lui nu se ardeau.Punct.Si astazi se practica la fel in mai multe domenii , de ex si Bosch si Arctic au proiectate frigiderele sa functioneze 8 ani , nu mai mult.

#46
TazCelRau

TazCelRau

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 956
  • Înscris: 28.06.2009
Si matizul meu de ce are durata medie de viata de 8 ani??? Scrie in manualul de utilizare. Le-am cerut eu sa rugineasca la 6 ani?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate