Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Problema placa video Rx580

Telefon usb3.1

Adaugare watermark, gen Mediafax
 Sri Lanka in faliment

La multi ani @VladVladd!

RADIO BRAILA DENS FM

Amplificator yamaha as 501 in pro...
 Electrician sau Instalator sanitar?

Cate placute RAM sa adaug?

Modul step up dc to dc legat de p...

Cost autorizație de construi...
 ajutor vita de vie

Instrumentala

Duba 4x4

Ca PFA eu platesc cu 4% mai mult ...
 

Sezatoarea GAUS - legumicultura de la hobby la performanta

- - - - -
  • Please log in to reply
253 replies to this topic

#19
raul_azz

raul_azz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 28.12.2011
EuTm anul acesta a fost primul an când am plantat 800 de tomate pt comercializare am avut si ceva castraveti,fasole verde  si spanac. Am avut ceva probleme la început cu tomatele dar le-am dus pana la sfarsit productia a  fost cam de 3 kg pe tufa. Deci de acel esec am scăpat sunt constient ca el poate apărea in sezonul următor. Nimic in viata asta nu e sigur asta o stim cu totii, cine de pe acest forum care produce legume pt vânzare nu ar fi vrut sa înceapă cu 3-5000 mp2 de solar ?

#20
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,720
  • Înscris: 27.01.2012
Orice incepator care-si propune sa se apuce de legumicultura nu gandeste decat solar+tomate...eventual si ceva ardei, vinete...
Din punct de vedere comercial, e o carare abrupta cu rezultate economice indoielnice...pe o piata supra-aglomerata si la concurenta inegala cu marii producatori spaniolo-olandezi si cu marocano-turcaletii ce beneficiaza de conditii climatice net mai avantajoase.
Desi cultura de tomate asigura o productivitate superioara sunt mult mai multe variante de a prinde o nisa favorabila cu alte culturi...dar asta e cu totul si cu totul alta 'poveste'!
Iar istoria si soarta micilor producatori a fost de mult scrisa 'in vest', ori asociere pentru a intra pe piata supermarketurilor, ori piata de cartier, pentru clientii pretentiosi care apreciaza un produs proaspat, produs in imediata vecinatate cu garantie de calitate ce nu se gaseste la supermarket.

#21
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
eu cred ca din ce in ce trebuie sa caute pe la restaurante. sa faca un contract pt.livrare de produse proaspete. restaurantele ar avea avantajul ca nu mai trebuie sa angajeze un om care sa colinde pietele sau supermarketurile, plus ca ar avea produse chiar f.proaspete si locale.

#22
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,720
  • Înscris: 27.01.2012
Ideea cu restaurantele mi-a suras si mie, ca am un restaurant indian 'la parter' si ma gandeam ca i-ar interesa ceva vegetale orientale...
Dar referitor la ce am scris mai inainte ma gandeam mai degraba la verdeturi pe timp friguros, ca cine stie sa vina cu ceva proaspat acum in ajun de Craciun, a dat lovitura...

Edited by subway_guru, 20 December 2013 - 19:08.


#23
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
la ce te referi prin proaspat? salata si ceapa verde au in kauf (de ex) si acum la preturi modice. sa produci rosii si castraveti acum...e mult prea scump. orientalele se vand cam prost...vaz io prin lidl ca se cam palesc pe raft. cei care isi permit ceva mai scump au deja si educatia de a cumpara legume+fructe de sezon. din mosi stramosi iarna nu se consuma salata cu rosii gumoase, ci muraturi (care au si ele beneficiile lor pt.sanatate). eu zic...iarna e pt.reparatii prin ograda, nu e pt.agricultura la latitudinea noastra! vara in schimb mai poti incerca ceva cu produse de nisa: ceva rosii mai smechere pe care sa le vinzi pe baza de abonament...da' toata treaba e sa iti gasesti clientii, sa incerci sa le livrezi acasa (ca aia care au bani nu-s neaparat dispusi sa se plimbe juma de zi la tara pt.mancare). rar am fost asta vara in piata centrala, cred ca de 2-3 ori, dar absolut toate produsele erau trase la indigo: aceleasi rosii hibrid, etc. nu am gasit kapia de boia (erau numai kapia din aia imensi si carnosi), ardei iuti numai cateva soiuri (gheara de cocos...cica cel mai iute :) ), morcovi d'aia mari si fara dulceata...

#24
EuTm

EuTm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 380
  • Înscris: 21.11.2013

View Postregeleflorilor, on 20 decembrie 2013 - 14:03, said:

EuTM felicitari si bafta in tot ce ti-ai propus,munca si perseverenta te vor ajuta pe drumul tau,eu nu sunt absolut deloc de acord cu cei  care au dubii in legatura cu succesul tau,asa cum ai subliniat 1000mp este un foarte bun inceput deasemenea si cei 2500mp ,pot sa iti spun ca eu voi avea anul ce vine 2000 mp de solar dar si 6000mp de camp
Am observat ca si productia de legume in camp este foarte profitabila dar bineinteles este mai mult sau putin influentata de mama natura,dar cu o agrotehnica corespunzatoare se poate tine sub control cat de cat,o mare problema este apa sau mai bine zis frecvent lipsa ei un element pe care eu personal l-am pus pe lista de prioritati in investitia mea
Acum depinde ce inseamna venit decent pentru mai multe persoane,daca pornesti gandind ca te vei imbogati din munca ai pierdut din start dar daca cazul meu esti in stare sa lasi beneficiile personale pentru o vreme pe locul 2 si sa reinvestesti cam tot ce poti si sa ai o mare multumire ca ai scapat de tot felul de sefi si iti poti asigura in acelasi timp un venit care sa iti asigure libertatea atunci e super.Parerea mea
Ma bucura mesajul tau. Spor la treaba!

Am citit mesajele voastre cu interes, anknic si subway. Ce-i drept, deschiderea marfii ramane cea mai importanta veriga. Vara trecuta (iunie - iulie) am produs, experimental, pe 130mp, 1 t de castraveti pe care i-am vandut fara probleme. Ba chiar nu am reusit sa "agat" anumiti oameni pentru ca imi ziceau ca am cantitate prea mica pentru cat au ei nevoie. Totusi, cei carora le-am dus (magazine de bloc si oamenilor din piete), preferau sa-mi plateasca un pret mai mare pe ei, decat sa cumpere ceea ce era in piata de gros, datorita calitatii. Cred ca aici este cheia problemei, produsul se vinde aproape singur daca este de calitate. Cand vedeau florile pe castraveti, ii vedeam cum se schimba la fata Posted Image. Urmatoarea propozitie era:"hai, cat vrei pe ei?" Posted Image
As fi putut produce lejer 1,5 t, dar am facut mici greseli (de ex. mi s-au infundat benzile de picurare pt. ca nu mi-am vopsit bazinul in negru si a dezvoltat muschi, si nu am bagat de seama la timp - suficient cat sa mi se ingalbeneasca o parte din micii castraveciori. De asemenea, nu am oferit o nutritie adecvata). In orice caz, scopul culturii a fost unul experimental si chiar am invatat lucruri din treaba asta, de la productie pana la vanzare.

View Postraul_azz, on 20 decembrie 2013 - 18:18, said:

EuTm anul acesta a fost primul an când am plantat 800 de tomate pt comercializare am avut si ceva castraveti,fasole verde  si spanac. Am avut ceva probleme la început cu tomatele dar le-am dus pana la sfarsit productia a  fost cam de 3 kg pe tufa. Deci de acel esec am scăpat sunt constient ca el poate apărea in sezonul următor. Nimic in viata asta nu e sigur asta o stim cu totii, cine de pe acest forum care produce legume pt vânzare nu ar fi vrut sa înceapă cu 3-5000 mp2 de solar ?
Raul, sunt curios in privinta perioadei de vegetatie a tomatelor. Cand le-ai plantat si cand ai finalizat recoltarea? Si niste poze, daca se poate. Ce hibrid?

Edited by EuTm, 20 December 2013 - 20:21.


#25
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,720
  • Înscris: 27.01.2012
Anknic, eu nu ma gandeam la ce-ti place tie sau mie sa mancam, ma gandeam la ce le place altora...asta inseamna o piata de nisa...
Ca spre exemplu cetateanul ala de cultiva sparanghel pentru nemti...il durea-n brisca de faptul ca Anknic n-ar pune in gura asa ceva!
El aplica zicala 'Ce stie taranul ce-i sofranul'!
Apropos, te-ai gandit vreodata daca ar merita ca in loc de tomate sa cultivi sofran?...ca e cel mai scump condiment!
Am vazut la TV5 un reportaj cu doi tineri frantuji care au abandonat ferma traditionala pentru sofran si conform celor ce le declarau ei nu o duceau mai rau ci mult mai bine...
Asta e un exemplu tipic de cultura de nisa, daca toti s-ar apuca doar de cultivat sofranul, ar da cu totii faliment...cum se intampla cu cei ce se ingramadesc sa cultive doar rosii pe solarul pitic!

#26
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
da...vreau sofran pt.mine dar nu am gasit bulbi! si eu ma refeream tot la culturile de nisa, poate nu ai observat sau poate nu a fost eu destul de clara...

#27
raul_azz

raul_azz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 158
  • Înscris: 28.12.2011
EuTm   Tomatele le-am plantat destul de tarziu prin 20 aprilie , rasadurile au fost cumparate hibrid Amerigo , prima  rosie mancata de mine a fost pe la sfarsitul  lunii iunie (tocmai am consultat caietul) iar  de vandut la piata a fost pana in data de 6 octombrie , apoi gogonele. Am mai avut un hibrid Mercedes acela produs de mine plantat prin mai acolo am avut esec pt ca au venit caldurile si nu sa mai dezvoltat corespunzator iar acest hibrid Mercedes nu mi-a placut deloc ca si tomata  a fost foarte tare , cred ca trebuia stimulat mai bine nu stiu ce sa zic.
  Referitor la desfacere totul am vandut in piata , iar calitatea a facut diferenta asa vindeam si noi castravetii tot cu flori pe ei, intermediarii nu isi mai puteau vinde castravetii. Da este o problema cu desfacera marfii toti vorbim de asocieri dar nu punem umarul sa facem ceva. O sa pun cateva poze nu am prea multe iar unele nu le gasesc acum.
Subay_guru  stiu ca sunt multe altele care le-am putea cultiva, asa ca o mica paranteza anul trecut  tatal meu a plantat un ha de afine din acelea altoite ,  anul acesta am dus cateva afine la piata , cand le-au vazut oamenii unii nici nu credeau ca  sunt afine ziceau ca mint si ca defapt sunt porumbe ca nici gustul nu era ala de afine ce il stiu  ei unul acrisor iar acestea au un gust dulce cu totul diferit. Ca si concluzie lumea nu e "pregatita" de asa ceva. Atunci normal ca tot ce este de calitate o sa plece la export ca aici nu este apreciat ori din lipsa puterii de cumparare.

Attached Files



#28
robi69

robi69

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 86
  • Înscris: 22.07.2008
eu unul am convingerea ca prin producerea unor legume de calitate(cu gust adevarat si fara multe chimicale) romanii pot castiga piete externe de unde se pot castiga bani frumosi.
Ca sa va dau un exemplu in  Franta toata vara trecuta(pe care mi-am petrecut o acolo) cele mai ieftine rosii erau 1euro/kg(rosii poloneze) si cele mai scumpe niste cherry olandeze 7euro/kg.Eu cred ca daca produsele romanesti adevarate ar intra pe pietele bogate cel mai apropriate de noi (dupa mine Austria si Germania) legumicultura din romania ar avea viitorul asigurat.

#29
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,553
  • Înscris: 25.11.2007
Care stai la tara, lasa legumele:

Un student de 22 ani şi-a făcut o afacere cu investiţie zero. În trei săptămâni a făcut deja o mie de euro

Antoine Deblay, un student din Franţa, câştigă bani frumoşi din vânzarea unor cutii în care se află lichid cu miros de aer de ţară.

Cei care doresc să respire aerul curat din pitorescul sat francez Montcuq pot să-l achiziţioneze pentru suma de 5,5 euro.

Afacerea studentului este destul de profitabilă şi foarte uşor de condus. El spune că a promovat produsul pe un site şi că imediat au început să apară comenzile.

Vânzarea acestor „cutii cu aer” i-a adus studentului aproape 1.000 de euro în trei săptămâni de la lansarea produsului.

Antoine Deblay mărturiseşte că afacerea pe care o conduce are o marjă de profit de 60%, dar banii nu îl fac să uite de importanţa aerului pentru mediul înconjurător. Astfel, studentul a ales să vândă doar câte zece cutii pe săptămână, pentru că nu doreşte să afecteze natura din satul lui natal.

Sursa.

Edited by jumborom, 20 December 2013 - 22:03.


#30
EuTm

EuTm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 380
  • Înscris: 21.11.2013
Raul, mult succes iti doresc in sezonul care vine cu pasi repezi! Sa stii ca si eu ma gandesc la asociere. Exista la noi modelul ASAT, insa nu cred ca ma pot mula pe "cerintele" lor. Poate ar merita deschis un topic nou cu aceast subiect.
Robi, cred ca ai mare dreptate. La Matca, parca in 2012, au poposit niste englezi, de la nu stiu ce complex comercial cu profil legumicol, care erau foarte interesati de tomatele de acolo. Am vazut o filmare pe Youtube, dar n-o mai gasesc, in care aparea delegatul englez si presedintele asociatiei din Matca. Daca are cinva link-ul, il rog sa-l posteze.
Jumborom
:))
A se vedea si "Legenda vanzatorilor de  aer" din filmul lui Mungiu.

#31
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,720
  • Înscris: 27.01.2012
Treaba cu cutiile de aer e o inventie mai veche...
Dar ca introducere sa va povestesc eu o poanta cu Bula...
In anii vechi si din vechime, ITB a adus din Franta si a pus in circulatie pe linia 31 (cred ca actuala 331) o frumusete de autobuz 'ultramodern' frantuzesc marca Chausson..
Toata lumea s-a ingramadit sa-l admire numai Bula s-a repezit si a bagat la iuteala shishul in toate cele patru cauciucuri!
Imediat a fost luat la 'bulane' de cateva zeci de militieni zelosi si 'saltat' dar nu inainte de a inspira profund si a exclama:
'Alt aer!'
Treaba cu aerul la cutie a fost prima data comercializata de japonezi in aerul ultrapoluat de la Tokyo...apoi au pus niste distribuitoare cu fisa cu aer curat...
Idei vechi...reambalate pentru fraieri...
Un multimiliardar american a decretat odata ca lumea e plina de fraier, sigura problema e sa-i gasesti si sa-i...fraieresti!

P.S.
Istorioara cu Bula e...banc...
Povestea cu Chaussonul e reala, era un singur autobuz de acest fel, aveam cred 5-6 ani si mergeam de la podul Marasesti la Strandul Tineretului la antrenamente, asteptam in statie la 31 sa treaca toate rablele alea de Tatre/Skode de pe vremuri ca sa vina Chaussonul, nu ma 'injoseam' sa iau altceva decat 'Autobuzul Acela', eram si eu un mic Bula...
:)
In rastimp a disparut si firma Chausson si am evoluat si eu un pic...
:)

Edited by subway_guru, 20 December 2013 - 23:37.


#32
EuTm

EuTm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 380
  • Înscris: 21.11.2013

View Post1orgu, on 28 decembrie 2013 - 19:57, said:

EuTm
In perioada respectiva, nu gandeam si nu visam altceva, decat obtinerea de rasaduri sanatoase.  Si am reusit!
E tarziu si n-am somn. La ce ma gandesc? Bineinteles, la semanat si repicat. De ce? Pentru ca a devenit o OBSESIE.
Le multumesc tuturor celor care m-au ajutat cu sfaturi si incurajari. Lui Jumborom care m-a ajutat mult cu alegerea tuburilor fluorescente.
1orgu, si eu ca tine. Sper sa reusesc!
Deocamdata am reusit atat:

Attached Files


Edited by EuTm, 29 December 2013 - 02:00.


#33
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
In acea locatie sa nu lasi loc liber. Daca nu intra 4 tavi intregi, poti sa tai niste randuri alveolare si sa ocupi toata suprafata. Eu asa am procedat la ,,maternitate''.

#34
EuTm

EuTm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 380
  • Înscris: 21.11.2013

View Post1orgu, on 29 decembrie 2013 - 23:26, said:

In acea locatie sa nu lasi loc liber. Daca nu intra 4 tavi intregi, poti sa tai niste randuri alveolare si sa ocupi toata suprafata. Eu asa am procedat la ,,maternitate''.
Intra exact 4 tavi, dar am avut doar 3. Urmeaza sa mai cumpar.

#35
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,432
  • Înscris: 03.08.2006
Eu mă simt recunoscător prietenilor.
Iata Iorgu ce a iesit cu contributia murelor tale.
Attached File  IMAG0530.jpg   233.3K   41 downloads

Multumesc rîd pentru zmeuris. Abia astept sa vina primăvara :)


#36
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Pentru a fi on topic in legatura cu titlul subiectului, cred ca intradevar te ,,simti perfect'' si noi la fel, in fata acestei imagini.
Dezavantajate, sunt doar papilele noastre gustative, care saliveaza!

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate