Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar
 pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Parola la lock screen
 Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 

Centrala in condensatie (condensare)

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
1652 replies to this topic

#397
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017
Poate faci si o traducere in limba instalatorilor , ca refulare ...e de rau , dar vad ca tie iti place !?
Apoi explica ce gaura ai dat tu in clapeta de sens si ce garnituri schimbi ...

#398
raduk

raduk

    Instalatorul de Iași

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,330
  • Înscris: 30.09.2007
Mircea, nu cred că este vorba de vreo gaură, ci de acel orificiu etanșat cu capac.

Attached File  medium-clapeta_PP_antiretur_D.50.jpg   10.5K   23 downloads

În rest, vorba ta ... ar trebui o traducere. Eu am renunțat de mult timp să încerc să înțeleg („traduc”) astfel de exprimări... timp pierdut fără nici un folos. Este ceva precum la vorba aceea cu „un prost aruncă piatra în apă și 100 de deștepți se chinuie să o scoată”. Posted Image

#399
zontex

zontex

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 106
  • Înscris: 16.06.2017

View Postclaudiu1, on 28 iulie 2017 - 15:25, said:

Condensul rezultat de la centrale are pH-ul de 3...4. In Tabelul nr, 1 anexa la Normativul privind condițiile de evacuare a apelor uzate în rețelele de canalizare ale localităților și direct în stațiile de epurare, NTPA-002/2002 din 28.02.2002 https://lege5.ro/Gra...02?d=2017-06-18 scrie ca valoarea admisa pentru ape uzate evacuate in retelele de canalizare a localitatilor trebuie sa fie de 6,5...8,5 unitati pH - SR ISO 10523 din 1997. Legal ar trebui ca fiecare centrala in condensare sa treaca tot condensul printr-un neutralizator. https://valtherm.ro/...condensafe-p380 Ca nu se intampla asa, este alta discutie. Tocmai pentru ca este acid, nu este voie nici sa fie deversat direct in natura. Iar condensul de la centralele termice in condensare nu se compara cu apa rezultata de la aparatele de aer conditionat, cu pH-ul de 7,5.



Off topic - Un sol cu pH <4 este extrem de acid, iar cu pH 4...5,5 este foarte acid. pH-ul optim pentru majoritatea florilor si legumelor este situat intre 6,3...7,4 dar unele tolereaza mai bine un pH mai acid sau mai alcalin. Vinetele, spanacul, macrisul se comporta bine si la un sol mai acid cu pH 5,5...6,5, iar cartofii, rosiile, ardeii, pepenii, dovleceii la un sol mai acid cu pH 5,5...6,8. Florile care au nevoie de un sol acid sunt: hortensiile, rododendronii, azaleele, cameliile, anthurium, begonia, ciclamele, gloxiniile, primulele. Arbustii fructiferi care prefera solul acid sunt: afinul, coacazul, agresul, zmeurul, murul, iar ca pomi fructiferi: marul, ciresul, parul si piersicul.
Anemonele, gladiolele, narcisele, zambilele, lalelele prefera solurile neutre si chiar usor alcaline. Asa ca il invit pe @rosix sa foloseasca drept apa de udat condensul de la centrala pentru zambile si sa ne spuna care este rezultatul.
ai idee Coca Cola cam ce ph are?iti spun eu cam 2.5 la Coca Cola clasic,dupa logica ta e interzis sa arunci Coca Cola la canalizare..
Neutralizatorul ala de condens este obligatoriu la centralele de la 70 kw in sus ,la una de 24 kw care produce cam 1 litru de condens pe ora(raportat la un consum de 1metru cub gaz/ora pe care il are o centrala cat de cat performanta ca nu merge in maxim o ora) si nu functioneaza 24 din 24 de ore intr-un ciclu de functionare de o zi este admisa drenarea in canalizare considerandu-se ca acea cantitate este neutralizata de bazele care exista in mod natural in canalizare

Edited by zontex, 30 July 2017 - 21:17.


#400
Valmont43

Valmont43

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,148
  • Înscris: 22.01.2013
ar fi fost ok ca producatorii sa fi inclus in centrale un sistem de neutralizare a condensului daca ziceti ca e atat de nociv(desi eu am rezerve ca ar fi asa periculos)

#401
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017

View PostValmont43, on 31 iulie 2017 - 15:46, said:

ar fi fost ok ca producatorii sa fi inclus in centrale un sistem de neutralizare a condensului daca ziceti ca e atat de nociv(desi eu am rezerve ca ar fi asa periculos)
O masina costa relativ putin ..... dotata , pretul este mai mult decit dublu ....
Asa si la centrale , trebuie sa iasa pe piata ieftine , dar dotarile ridica pretul .

#402
alexandruovi

alexandruovi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 566
  • Înscris: 14.09.2008
De câteva zile tot studiez piața pt o centrala. Am văzut centrale care în interior sunt diferite. De exemplu Divacondes e diferită față de un Bluehelix. La Diva am văzut o cutie cu două conducte in dreapta sus... si la Caloma e identic cu Diva .La Bluehelix nu am văzut așa ceva. De ce sunt diferite și care e diferența .va mulțumesc

#403
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Bluehelix este cu condensare
Divacondes este o centrala clasica cu recuperator de caldura pe cos

#404
alexandruovi

alexandruovi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 566
  • Înscris: 14.09.2008
Atunci cea cu condensare e mai bună decât ce cu recuperator de căldura? Merită diferența de preț dacă amândouă de numesc in Condensare?

#405
zontex

zontex

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 106
  • Înscris: 16.06.2017

View Postalexandruovi, on 03 august 2017 - 13:15, said:

Atunci cea cu condensare e mai bună decât ce cu recuperator de căldura? Merită diferența de preț dacă amândouă de numesc in Condensare?
cea cu recuperator pe cos este o conventionala ,are camera de ardere si schimbatorul exact ca o conventinala ,e defapt o conventionala bitermica dar are in plus un recuperator de caldura pe cos,care din cate am auzit are tendinta de a se strica in timp
aia in condensatie are schimbatorul principal special in el are loc condensarea e alta mancare de peste,
Astia de vand centrale le numesc pe ambele in condensare cu total ca sunt total diferite ca si constructie si corect ar fi sa informeze cumparatorul despre acest aspect

#406
alexandruovi

alexandruovi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 566
  • Înscris: 14.09.2008
Ce părere aveți de centrala cu schimbătorul de căldura din cupru. Azi am aflat și eu că există . Eu știam că este inox sau aluminiu.sau sa nu fi înțeles domnul de la service ce l-am întrebat? Mi zis că dacă desfac capacul toate tevile sunt cupru.

Edited by alexandruovi, 07 August 2017 - 15:32.


#407
radu_me

radu_me

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 650
  • Înscris: 07.07.2003

View Postclaudiu1, on 28 iulie 2017 - 08:03, said:

Iarna bidonul se umplea cam o data pe saptamana, ...
Esti sigur ca centrala merge in condensare si ca are panta corecta la evacuare? Mi se pare extrem de putin 10L/saptamana.

#408
Vgelu

Vgelu

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 18.05.2017
Mai intai ma prezint: sunt inginer si am lucrat mult in domeniul centralelor de apa calda, apa fierbinte (peste 100 grade) si abur pentru uz industrial. Nu reprezint nici un producator deci nu am interes sa ascund unele defecte ale unor produse in favoarea altora.

Daca caloriferele au suprafata mica apa (agentul termic) se va intoarce calda din ele pentru ca nu cedeaza suficienta caldura in incapere. Daca agentul termic din retur este cald, centrala termica nu va putea lucra in condensatie adica nu va putea condensa vaporii de apa din gazele evacuate. Deci nu este suficient sa ne procuram o centrala in condensatie. Pentru a beneficia de eficienta termica mare ( peste 100% cum se lauda producatorii) a centralei este necesar sa avem si calorifere suficient de mari. Mai mari decit la o centrala de tip vechi.

Nu are importanta daca schimbul de caldura intre gazele arse si agentul termic se realizeaza intr-un schimbator de caldura sau in doua. Mai important este care este eficienta termica a acestor schimbatoare.  Acesta e un parametru pe care toti producatorii ar trebui sa-l dea. Totusi trebuie sa fim atenti si la conditiile in care se masoara aceasta eficienta (la ce putere de functionare si la ce temperatura si debit de agent termic).

Intradevar condensul este puternic acid. Gazele ce rezulta din ardere contin si oxizi de azot. Acestia se dizolva in condens si genereaza acid azotic cere este unul dintre cei mai puternici acizi. Evident ca avem multa apa in condens si putin acid. Totusi daca aveti conducte de scurgere din fonta sau cupru (sau orice alt metal) ele se vor gauri. Chiar si conductele din beton pot fi atacate. Cel mai bine ar fi sa utilizati conducte din plastic care este rezistent la acizi pina ce acest condens se dilueaza cu alte lichide din canalizare. Eu am folosit conducte din cupru si s-au corodat.

Evident ca si centrala insasi trebuie sa reziste la condensul acid. Cit timp rezista depinde de producator. Variantele ieftine au, in general, durata de viata redusa. Eu am insa acasa o centrala termica murala de 40KW care functioneaza in condensatie de 9 ani si nu am avut nici un defect la ea.

#409
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View PostVgelu, on 04 octombrie 2017 - 16:10, said:

Daca caloriferele au suprafata mica apa (agentul termic) se va intoarce calda din ele pentru ca nu cedeaza suficienta caldura in incapere.
Daca vrei sa se intoarca mai rece, o alta varianta este sa reduci debitul si atunci va avea timp sa se raceasca. Posted Image

View PostVgelu, on 04 octombrie 2017 - 16:10, said:

Pentru a beneficia de eficienta termica mare ( peste 100% cum se lauda producatorii) a centralei este necesar sa avem si calorifere suficient de mari. Mai mari decit la o centrala de tip vechi.
O alta varianta este sa ne obisnuim cu ideea ca centrala in condensatie trebuie sa functioneze mai mult timp, la temperatura mai joasa, pana cand termostatul de ambient decupleaza. In multe cazuri, caloriferele "clasice" care exista in case si apartamente pot acoperi necesarul de caldura pentru 90% din sezonul de incalzire, functionand cu agent termic la temperatura joasa (< 50 C), cu cicluri de functionare mai lungi ale centralei.

Dar multa lume nu intelege ca centrala isi moduleaza puterea (si consumul) in timpul arderii si atunci considera in mod eronat, ca consumul este direct proportional doar cu durata de functionare. Omul obisnuit vede ca centrala veche, cu agent termic setat la 70 C, facea termostatul sa decupleze dupa 20 de minute, iar centrala noua, in condensatie, cu agent termic la 45 C, face termostatul sa decupleze dupa 60 de minute, si atunci se sperie ca o sa consume de 3 ori mai mult gaz daca o lasa la 45 C.

In concluzie, agitatia asta cu schimbatul radiatoarelor in general nu este justificata. Poti obtine condensatie si cu radiatoarele dimensionate pentru centrala clasica, aproximativ 90% din sezonul de incalzire, dar trebuie s-o lasi sa functioneze mai mult timp.

Iar pentru restul de 10%, bagi 60 - 70 C in calorifere si ai rezolvat problema.
De aceea, sonda externa la o centrala in condensatie este de mare ajutor.

Edited by kolfleading, 05 October 2017 - 18:55.


#410
Vgelu

Vgelu

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 18.05.2017
Are dreptate Kolfleading.
Problema e ca temperatura de pe tur (care se regaseste in partea de sus a caloriferului) nu poate fi marita prea mult. Temperatura de pe retur (care se regaseste in partea de jos a caloriferului) dorim sa fie cit mai mica pentru ca centala sa poata lucra in condensatie. Cu temperatura mai mica este nevoie de o suprafata suficienta a caloriferului pentru a face destula caldura. In conditiile descrise de Kolfleading mai sus este bine. Dar cu calorifere mai mici situatia nu mai e asa buna .

#411
4di

4di

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 05.04.2006
Temperatura returului trebuie sa fie cât mai mică, dar curiozitatea mea e de ce nu au făcut o serpentina pe retur fix in fata ventilatorului care extrage aer rece din afara. Turul ar fi fierbinte iar returul muuuullllltttt mai rece iar condensarea probabil ar depăși 109%... aveți idee de ce totuși nu ?

#412
Valmont43

Valmont43

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,148
  • Înscris: 22.01.2013

View PostVgelu, on 04 octombrie 2017 - 16:10, said:

Totusi daca aveti conducte de scurgere din fonta sau cupru (sau orice alt metal) ele se vor gauri.
adica eu ar trebui sa inlocuiesc TOATA coloana de fonta(casa veche nationalizata) pana la poarta? Posted Image

#413
Baxon

Baxon

    Dachshund

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,720
  • Înscris: 01.03.2017
Pai e mai simplu sa iei un bidon de plastic unde sa colectezi condensul ...

#414
Valmont43

Valmont43

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,148
  • Înscris: 22.01.2013
si ce fac cu el ulterior?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate