Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox
 Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani
 Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 

Fundatie casa P+M

- - - - -
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1
click

click

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 22.06.2005
Am si o intrebare pt cunoscatorii in domeniu. Doresc sa construiesc o casa p+m (Ilfov) la 15 km departare de Bucuresti.  Tin sa mentionez ca localitatea este oarcum pe un deal, primul strat de apa este abea la 18 m adancime. Pamantul este unul f tare , te chinui cu tarnacopul de zici ca nu-i adevrat.  Nu am efectuat studiu geo , planurile fundatiei care l-am primit de la proiectant ma "sperie" rau de tot, de parca as face buncar.  Datele problemei sunt urmatoarele:  amprenta la sol 80 m , p+m , buget subtire rau, daca o dau la rosu pana la iarna sunt multumit.  Planurile fundatiei primite de la arhitect si structurist, arata o adancime de 110 cm , latime de 65 cm (elevatia 35cm)  toata fundatia +alevatia armata cu fier la greu , nu ma pricep cum se numeste , dar din proiectul armaturii reiese un fel de litera T cu capul in jos, deci toata fundatia + elevatia armata cu fier de 14 si de 12 , in total 17 bare de fier beton legate cu agrafe de 8 si etriere de 10.  Sincer mi se pare buncar , nu o fundatie pt casa +m, daca ma dadeau banii afara din casa ,mai ziceam :)). Desigur nici nu vreau sa fac bataie de joc , avand in vedere ca este vorba de viata familiei mele.  Stiu ca adancimea se face sub 90 cm , faza cu limita de inghet , bla , bla , ca altfel in timp iti apar fisuri ...

Acum pun intrebarile prostesti :)  
Daca fac doar in zonele stalpilor  fundatie de 110 cm adancime si 65 latime precum e in proiect, iar restul fundatiei de 60cm adancime pe 40 latime , iar armatura fundatie+ elevatiei cu doar 12 bare de fier beton de 12 sub forma literei I, credeti ca este suficient ?

Ma repet , planurile fundatiei mi se par de buncar nu altceva ,casa o fac din BCA 24 cm,pereti despartitori la mansarda din rigips (profile+izolatie) astept raspunsuri din partea celor avizati, Va multumesc !

Edited by click, 04 July 2013 - 16:35.


#2
nastratin_hogea

nastratin_hogea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 127
  • Înscris: 29.05.2013
mai ai nevoie de niste semnaturi pe pv-urile care se fac...cine crezi ca o sa semneze?de ce nu faci un studiu geo care nu e mai mult de 600 lei si daca nu-ti convine poti sa mai cauti si alti arhitecti,structuristi

#3
bogdyMND

bogdyMND

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 101
  • Înscris: 04.09.2007
Deci studiu geo nu, buget subtire, proiect probabil ieftin dar pretentii de dimensionare la sange. Cu ce date sa faca proiectantul ala o fundatie la limita?
Deja vad ca exista solutie, pac-pac facem ceva dupa cum ne taie capu' si gata.
Vad ca stii de cota minima de fundare din considerente de inghet, dar totusi iti autopropui 60cm adancime, Ce anume crezi ca se modifica? Si vezi ca stalpi aia (samburi defapt) au rol in mare de confinare a zidariei, tot bca-ul ala transmite eforturile, ASTA daca nu cumva e structura in cadre, dar la P+M ma indoiesc. Chiar daca e in cadre, pe zona de fundatie cu adancime de 60 tot apar eforturi care, dupa ce pamantul de sub talpa fundatiei e compromis in timp de inghet-dezghet, o sa produca tasari => crapaturi de toata frumusetea (dar in timp nu imediat)

Proiectantul a facut dimensionarea fara date reale din teren astfel incat sa acopere incertitudinile. Oricum mare lucru nu tai de acolo, eventual cota la minim 100, etrierii aia poate de 8 si cam atat. Diam la bare minim e 14 deci n-ai ce sa tai.

Apropo, atat timp cat parerea ta ca e buncar nu e fondata (presupun) nu prea conteaza.

Edited by bogdyMND, 04 July 2013 - 17:09.


#4
Inginerul_bv

Inginerul_bv

    CNC programming Engineer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,253
  • Înscris: 12.03.2010
Pai la zidarie de BCA nu putea sa faca altceva decat "buncar", a se citi structura pe cadre. Daca ti-a facut altceva, nu e bine. Desi nu inteleg ce proiect ti-a facut fara sa stie valoarea presiunii conventionale din stratul de fundare, adicatelea fara studiu geotehnic.

#5
bogdyMND

bogdyMND

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 101
  • Înscris: 04.09.2007
Inginerul_bv (presupun nu inginer constructor) spulbera mitul cu bca neportant (sau doar ca elemet de inchidere). Element de zidarie include atat argila arsa cat si BCA (arunca un ochi prin CR6). Adevarat ca au rezistenta la compresiune undeva la jumatate comparativ cu blocuri din argila arsa , dar e suficienta pt P+M, chiar si mai multe etaje.

#6
click

click

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 22.06.2005
Da, proiectul este pe structura pe cadre. Imi puteti raspunde totusi la intrebare ? daca fac doar in dreptul stalpilor adancimea de 110 cm pe o latime de 65 cm, iar intre stalpi fundatia sa fie la 60 cm adancime pe 40 latime, ce se intampla? inafara de faptul ca apar fisuri in decursul anilor de la inghet-dezghet .am vazut case p+ 2 etaje din bca, pe fundatie de 60 cm si ...stau bine merci in picioare.  restul proiectului ,centuri-grinzi,placa le respect in totalitate precum e in proiect.  insa sa bagi 5000-6000 mii de euro intr-o fundatie pt p+m mi se pare cam mult. stiu ca,conteaza enorm fundatia, insa ma repet , 80% din casele construite recent am dubii ca au fundatia lata de 65 cm si armata la greu atat fundatia cat si elevatia. sunt case care au fier doar in elevatie si nu au cazut. eu bag fier si in fundatie insa 17 bare de 14 parca e cam mult :)

Edited by click, 04 July 2013 - 20:01.


#7
BodCasa

BodCasa

    Tartaria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,759
  • Înscris: 15.04.2012
Fii atent ce faci acolo...
Esti in zona 0 sau 1, ca si risc seismic......asa ca.....fa ce vrei dar risti cam mult!

Edited by BodCasa, 04 July 2013 - 20:58.


#8
bogdyMND

bogdyMND

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 101
  • Înscris: 04.09.2007
Faci studiu geo si te duci la proiectant (acelasi sau altu) si zici sa-ti redimensioneze fundatia.Nu stiu cum consideri ca poti sa schimbi proiectul dupa ureche (defapt sa nu-l respecti). Fundatia aia e gandita ca fiind continua sub stalpi (daca zici ca-i in cadre, desi pt 80mp p+m e cam ciudata alegerea). Ceea ce zici tu ar rezulta fundatii izolate sub stalpi (patrata in plan, probabil cu latime ceva mai mare decat 65 cm si inalta de aprox 40-50cm, armata) si continue sub pereti, dar tot la cota minima de inghet ajungi (posibil la aceeasi cota cu fundatia izolata, deci tot 100-110 ), eventual vine bloc din beton simplu si centura la partea sup (probabil si inf) deci armatura mai putina. Dupa toata tarasenia cu plata pentru studiu geo (care e cam oblig) si redimensionare mare lucru nu cred ca economisesti. Cel mai usor e sa se miscoreze cu bun simt daca se poate din armatura existenta. Aia 65 cm pe talpa (n-ai zis si ce inaltime are) nu-s exagerati. Nu stiu de ce consideri ca daca-i P+M trebuie sa aibe fundatie la ad de 50cm si lata de 30 exact cat zidul. DIm fundatiei si armarea nu rezulta dintr-un calcul de rezistenta neaparat. Mai sunt si armaturi constructive.

Apropo, pune un print, poza cu ceva detalii de armare sa vedem buncarul.

Edited by bogdyMND, 04 July 2013 - 22:00.


#9
bicosu

bicosu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,034
  • Înscris: 03.01.2007
Eu am fundatie lata de 70 la p+1, adancime 1,25....Se poate si mai rau Posted Image Si 17 bare de fi12 si fi 10 armatura....

Edited by bicosu, 04 July 2013 - 21:57.


#10
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
Te risti mult daca nu faci ca in proiect, poate sa-ti cada cocosmelia in freza.
Daca n-ai bani acum, fa-ti una din baloti de paie pana strangi banii. Fa treaba buna, nu modificari de mantuiala!

#11
scufitzu

scufitzu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,693
  • Înscris: 23.04.2012
Pai daca ai buget subtire, faci economie unde nu trebuie. Cu studiul geo se incepe o structura. Cum il cheama pe structurist? Suntem 2 useri pe forum care am avut probleme mari cu un structurist tampit care ne-a bagat in fundatii fier cat pentru o casa intreaga. Eu unul am renuntat la serviciile lui si l-am gasit pe altul care mi-a refacut total fundatia iar in final am ajuns cu toata casa la vreo 7 tone de fier in loc de 15-16 cat imi bage idiotul initial.

#12
crisbud

crisbud

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,242
  • Înscris: 07.12.2011
macar mergi la un vecin si da-i o bere sa-ti dea studiul geo al lui, sa ai o idee, daca n-ai 600 lei.
daca ne ziceai fie si zona din IF, ne dadeam mai bine seama de structura solului.
cel putin eu o cunosc f bine, 60 km in jurul Buc, cel putin.
:)

#13
ugrukk

ugrukk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 22.07.2009

View PostbogdyMND, on 04 iulie 2013 - 18:51, said:

Element de zidarie include atat argila arsa cat si BCA (arunca un ochi prin CR6). E suficienta pt P+M, chiar si mai multe etaje.

P+M cu structura de BCA in Ilfov nu respecta codurile de proiectare (P100) - arunca si tu un ochi


View Postcrisbud, on 05 iulie 2013 - 13:44, said:

macar mergi la un vecin si da-i o bere sa-ti dea studiul geo al lui, sa ai o idee, daca n-ai 600 lei.
daca ne ziceai fie si zona din IF, ne dadeam mai bine seama de structura solului.
cel putin eu o cunosc f bine, 60 km in jurul Buc, cel putin.
Posted Image

Asta e cea mai mare prostie. Ori chemi un geotehnician sa faca foraje si un studiu geo pe bune (asta costa cam 10 milioane in jurul Bucurestiului), ori nu faci deloc. Sa dai 6 milioane unuia care stie el ca 1 km mai incolo e terenul "cam asa" si iti face din burta un studiu geo pentru terenul tau chiar sunt bani aruncati pe fereastra.


View Postclick, on 04 iulie 2013 - 16:28, said:

Planurile fundatiei care l-am primit de la proiectant ma "sperie" rau de tot, de parca as face buncar.
Desigur nici nu vreau sa fac bataie de joc , avand in vedere ca este vorba de viata familiei mele.  Stiu ca adancimea se face sub 90 cm , faza cu limita de inghet , bla , bla , ca altfel in timp iti apar fisuri ...


Cea mai mare prostie e sa nu respecti adancimea de inghet. Poti sa ii spui proiectantului ca e scumpa solutia si sa il rogi sa verifice si alte solutii de fundare cum ar fi:

- Fundatii izolate sub stalpi (cu bloc si cuzinet) - s-ar putea sa intre mai mult beton dar mult mai putina armatura, deci mai ieftin.
- Radier (da, radier) de 35 cm sub toata casa

Sau sa schimbi inchiderile din BCA in zidarie portanta.

Normele in constructii sunt foarte stricte, mai ales referitor la fundatii, de asta ies atat de scumpe. Poti sa discuti cu proiectantul sa-ti faca un proiect "ca la carte" pentru autorizatie si sa te invete "neoficial" la care armaturi sa renunti. E bine sa stii si ca, din punct de vedere al legilor in vigoare, construirea neconform cu normele se pedepseste cu inchisoare (da, chiar asa), dar eu nu stiu nici un beneficiar si nici un proiectant care sa fi avut probleme si 90% din casele construite in ultimii 5-6 ani nu respecta normele.

Edited by ugrukk, 05 July 2013 - 17:15.


#14
click

click

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 22.06.2005
Pai si daca schimb zidaria din bca cu caramida portanta , cu ce se schimba situatia fundatiei?

#15
ugrukk

ugrukk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 22.07.2009
Pe tine te doare de fundatie sau de costul total?

Daca vrei sa faci economie la fundatie singura solutie probabila e sa iti faca proiectantul fundatii izolate sub stalpi, in loc de continue.

Daca faci zidarie portanta in loc de BCA s-ar putea sa economisesti la armarea din grinzi si stalpi.

Eu sunt de acord ca norma de fundatii e tampita si costa o fundatie cat un etaj, dar astea sunt normele, si rolul lor e sa nu ne trezim cu cosmelia in cap la un cutremur mai serios :)

#16
crisbud

crisbud

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,242
  • Înscris: 07.12.2011

View Postugrukk, on 05 iulie 2013 - 17:13, said:





Asta e cea mai mare prostie. Ori chemi un geotehnician sa faca foraje si un studiu geo pe bune (asta costa cam 10 milioane in jurul Bucurestiului), ori nu faci deloc. Sa dai 6 milioane unuia care stie el ca 1 km mai incolo e terenul "cam asa" si iti face din burta un studiu geo pentru terenul tau chiar sunt bani aruncati pe fereastra.



REPET: Daca nu ai minim 600 lei pt un geo, NU STRICA sa ceri unui VECIN un studiu geo.
Acum n-or fi toate terenurile in If cu latimea de 1 km, si cu omul nostru intre ele, cu un 12ml..:)

#17
ugrukk

ugrukk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 22.07.2009
Offtopic: eu nu stiu geotehnicieni care sa faca un studiu geo "corect" in zona Bucurestiului cu 6 milioane. De obicei, cei care cer 6 milioane fac o porcarie inutila. In Ilfov nu, dar in Bucuresti stiu mai multe situatii in care nu s-a facut studiu geo si s-a trezit beneficiarul ca-si face casa peste niste foste pivinte / grajduri / depozite de gunoi etc. de a trebuit sa faca piloti pentru o casa P+1

Ontopic: Pune si tu aici planurile casei, daca tot ne dam cu parerea sa avem ceva concret la care sa ne referim. Ca poate chiar a pus inginerul ala fier "sa fie" sau dimpotriva, chiar e optimizat si nu ai ce sa faci. Pe mine ma mira combinatia de armaturi longitudinale de 14 cu etrieri de 10. Daca ai structura in cadre, ar trebui sa fie suficienti etrieri de 8. Daca ai structura de zidarie, ar trebui sa ai barele longitudinale mai mici, de 12, nu 14. Dar asa, pe vorbe nu se poate ajunge la nici o concluzie.

Edited by ugrukk, 05 July 2013 - 20:50.


#18
bogdyMND

bogdyMND

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 101
  • Înscris: 04.09.2007

View Postugrukk, on 05 iulie 2013 - 17:13, said:

P+M cu structura de BCA in Ilfov nu respecta codurile de proiectare (P100) - arunca si tu un ochi
Doar de dragul discutiei, in P100-2006 e o conditie minima doar parter pt zona >0.2g , dar si conditii pentru care mansarda nu se considera ca nivel. In varianta revizuita 2013 (care e deja la faza 3 si probabil intra in vigoare la anul) nu mai e conditia resp, ci valori minime de rezistenta (funtie de ag pentru toate elementele , nu doar bca) si densitate mai mare de pereti pentru bca ( se poate face chiar p+2 etaje daca se respecta aia).

Si ontopic, in functie de cum sunt armati stalpii si grinzile (si dimensiuni), daca schimbi pe zidarie confinata cu caramida (nu bca, ca trebuie respectare norm inca in vigoare) cel mai probabil mai economisesti din beton si armatura. Dar treaba cu fundatia tot ramane.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate