Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...
 Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 

Se schimba buletinele de identitate- Discutii libere

- - - - -
  • Please log in to reply
353 replies to this topic

#1
dhaneey

dhaneey

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,693
  • Înscris: 25.10.2007

Quote

De la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului, scrie adevărul.ro

Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne asigură că buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului“, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor.

Potrivit acesteia, implementarea noilor buletine se va face īn mod treptat, īn termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate.

Carte de identitate tip smart card

Atāt cartea de identitate, cāt şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6x54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cāt un permis de conducere), informaţiile fiind tipărite atāt pe faţă, cāt şi pe verso. Pentru comparaţie, cărţile de identitate care sunt eliberate īn prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) şi informaţiile sunt tipărite numai pe faţa documentului. „Cartea de identitate normală va conţine date īn format tipărit sau īn format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu“, au explicat specialiştii de la Interne.

Īn schimb, cartea electronică de identitate va fi de tip smart card. „Diferenţa īntre cele două tipuri de acte de identitate constă īn aceea că, īn cartea electronică de identitate se īnscriu, īn plus, date īn format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constānd īn imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete“, au precizat specialişti de la Biroul de Evidenţă al MAI.

Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, īn cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor, precizează sursele citate.

Forma şi conţinutul de date al documentelor de identitate ce urmează a fi puse īn circulaţie īncepānd cu data de 01.07.2013, respectiv:

a) pentru cetăţenii romāni - cartea de identitate, cartea electronică de identitate (C.E.I) şi dovada de reşedinţă;
Posted Image pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene şi membrilor lor de familie, care au reşedinţa pe teritoriul Romāniei - cartea de rezidenţă şi cartea electronică de rezidenţă (CER), precum şi carte de rezidenţă permanentă şi carte de rezidenţă electronică permanentă;
2^1) īn ceea ce priveşte forma acestor documente, sunt implementate standardele ICAO īn materia actelor de identitate, respectiv ID-1;
2^2) referitor la conţinutul de date al actelor de identitate:
a) cartea de identitate conţine date īn format tipărit, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă, suplimentare faţă de cele aflate īn circulaţie īn prezent;
datele cu caracter personal vizibile sunt:
- numele şi prenumele titularului;
- sexul;
- cetăţenia titularului;
- data şi locul naşterii titularului;
- semnătura olografă a titularului;
- imaginea facială a titularului;
- C.N.P.;
- adresa de domiciliu a titularului.
Posted Image īn cazul cărţii electronice de identitate/rezidenţă, de tip smart card, aceasta conţine, suplimentar, date īn format electronic, astfel:
- datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; - prenumele părinţilor titularului;
- certificate digitale;
- date biometrice ale titularului, constānd īn imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete;
3. condiţiile tehnice, precum şi aspectele procedurale privind accesul operatorilor de date cu caracter personal la conţinutul microprocesorului cărţii electronice de identitate, respectiv al cărţii electronice de rezidenţă;
4. ansamblul procedural realizat de personalul cu atribuţii īn materia soluţionării cererilor pentru eliberarea actelor de identitate, respectiv de actualizare a R.N.E.P.
Proiectul nu aduce atingere dreptului persoanei la viaţă privată. Documentele electronice – CEI şi CER – reprezintă doar o opţiune pe care solicitanţii o au la dispoziţie, īn raport cu actele de identitate/ rezidenţă clasice.
Cartea Electronică de Identitate şi Cartea Electronică de Rezidență se eliberează numai la solicitarea persoanei interesate, īn varianta īn care aceasta consideră că răspunde intereselor sale: cu sau fără amprente digitale.
Datele biometrice se colectează exclusiv pentru a fi introduse īn CEI/CER şi nu se stochează īn baze de date, pentru interogări ulterioare.

Contestatarii
Un grup de 46 de Organizații non-guvernamentale au semnat o petiție prin care contestă introducerea buletinului electronic. Reprezentanții acestora spun că există mai multe īngrijorări  īn ceea ce privește noul act de identitate biometric.
„Una este de ordin tehnic. Respectivul act biometric are īn el un cip care conține niște date foarte personale. Acele date fiind pe o cartelă, care este plimbată oriunde merge posesorul, se pot pierde și dacă ajung pe māna cuiva rău intenționat, dacă dorește să-i preia identitatea, o poate face.
Degeaba spun autoritățile că sunt super sigure. Hai să fim serioși, așa au spus și cānd au montat ATM-uri și īntotdeauna hoții și răufăcătorii reușesc să spargă și cele mai sofisticate softuri”, a declarat, pentru Yahoo! News, directorul executiv al Alianței Familiilor din Romānia, Bogdan Mateciuc.
„Īncalcă articolele Constituției”
Alți reprezentanți ai ONG-urilor adaugă că acest buletin electronic ar īncălca legile fundamentale ale statului și ale Uniunii Europene. „Considerăm că noua carte electronică de identitate īncalcă niște drepturi fundamentale ale cetățeanului, așa cum sunt ele prevăzute īn primul rānd īn Constituția Romāniei.
Este vorba despre libertatea individuală, despre viața intimă și familială și implicit sunt atinse și alte puncte, libertatea conștiinței sau libertatea convingerilor religioase. Īn al doilea rānd, īncalcă și Cartea Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, care vorbește la capitolul I despre demnitatea umană și la capitolul 2 despre libertăți.
Mai exact, prevede faptul că demnitatea umană este inviolabilă, că orice persoană are dreptul la respectarea vieții private și de familie, iar datele cu caracter personal trebuie să se fie sub protecție”, a declarat reprezentantul Asociației pentru Libertatea Romānilor,  ing. Constantin Lupei.
MAI: „Sunt foarte bine securizate”
De cealaltă parte, specialiști din MAI au declarat pentru Yahoo! News că respectivele cărți electronice au mai multe elemente de securizare și sunt foarte greu de copiat. De asemenea, țin să să precizeze foarte clar „că datele biometrice sunt colectate numai cu acordul persoanei respective”.
Specialiștii MAI mai adaugă că după personalizarea cărții electronice de identitate și trimiterea către autoritatea care trebuie să o elibereze, „toate datele stocate īn bazele de date de producție vor fi șterse prin procedură automată”. Pānă acum, acest sistem a fost adoptat īn 12 state ale Uniunii Europene.

sursa: http://www.capital.r...ate-178780.html

#2
costables

costables

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,406
  • Înscris: 01.01.2011
Pericol! 666! Posted Image  Dupa mine ar trebui trecuta si religia cum era la greci!

#3
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

 dhaneey, on 27 februarie 2013 - 08:28, said:

un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete“
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/_dERuLjzTvQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#4
Josef_Mengele

Josef_Mengele

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,997
  • Înscris: 09.10.2011

 dhaneey, on 27 februarie 2013 - 08:28, said:

MAI: „Sunt foarte bine securizate”
O baza de date de la Evidenta Populatiei o iei cu 2000 de euro, 2 milioane si 2 cutii de Rafaelo!

#5
nasol2008

nasol2008

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 985
  • Înscris: 06.06.2008

 dhaneey, on 27 februarie 2013 - 08:28, said:

Specialiștii MAI mai adaugă că după personalizarea cărții electronice de identitate și trimiterea către autoritatea care trebuie să o elibereze, „toate datele stocate în bazele de date de producție vor fi șterse prin procedură automată”.

No shit. Si ar trebui sa-i credem pe cuvant ? Pai militienii nostri se chinuie cu anii sa prinda cate-un hot si ne spun cu mana pe inima ca nu vor folosi baza de amprente de la buletine ? E mana cereasca baza asta de date pentru Politie, dar sunt convins ca cei cu bube-n cap nu vor vrea buletine cu date biometrice Posted Image

#6
rasistu

rasistu

    Troll

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,715
  • Înscris: 20.03.2011
ah, acum o sa inceapa religiosii cu numarul fiarei. :))

#7
Platon

Platon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,692
  • Înscris: 22.10.2002
Eu nu am nici o legatura cu numele fiarei, si nu vreau date biometrice decat in frunte, sau la ceafa, eu vreau sa ne puna cate un cip la fiecare, sa nu mai tot scot buletinul sa ma legitimez, sa nu mai ma duc la banca sa ma tot intrebe de acte, si mai vreau camere de luat vederi pe fiecare stalp si pe fiecare etaj, sunt satul de hoti, de cersetori si de comis voiajori, sa fie domnule camere peste tot, color daca se poate,
Sper sa ne puna astia odata cipurile pe frunte sa scapam odata de acte si de toata nebunia, si vreau ca cipurile sa fie legate la sistemul global de urmarire, sa vad si eu unde se duce nevasta-mea zi de zi, ca tot zice ca lucreaza pana seara, si vine acasa numai la 9, macar sa ma uit pe sistem si sa dau de urma ei, ca sa nu mai zic ce bun era sistemul in cazul Elodia, macar gaseam o bucatica din ea, si va dati seama ce misto o sa fie cu cipurile? Deja cand ai cipul pe tine nu mai merge sa o dai in barci, ca faci evaziune, toti banii pe cip tata, ai bani traiesti, nu ai, te duce la Glina la Protan, ceva bun tot o sa iasa din atata omenire, si asa ziceau astia ca suntem prea obezi ca natie.
Sa nu mai spun ca daca o sa facem un link catre cardul de sanatate, o sa fie si mai misto, fiecare sa avem cate un scan al corpului, si cand ai nevoie de un organ, (nu de politie) decat consulti baza de date, si ai pe alese, ficatei, plamanasi, un rinichiut, bani sa ai, si se rezolva si repede, dai banu, iei omu, iei organu`, si stergi cipul din baza de date, mai simplu nu se poate.

Edited by Platon, 27 February 2013 - 09:12.


#8
overboost_

overboost_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,005
  • Înscris: 03.10.2012

 Josef_Mengele, on 27 februarie 2013 - 08:58, said:

O baza de date de la Evidenta Populatiei o iei cu 2000 de euro, 2 milioane si 2 cutii de Rafaelo!
Numai mie mi se pare absolut penibil sa pui 200 de lei langa acei 2000 de euro? Serios, daca n-ai habar, mai bine taci :D In romania spaga se da altfel.

#9
khristy36

khristy36

    Sunt bestii care se plimba prea mult pe pamant

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,596
  • Înscris: 02.10.2010
Poate acum vor stii autoritatile(Ponta) cati votanti reali suntem

#10
Tipiric

Tipiric

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,076
  • Înscris: 02.12.2007
Culmea, voi ati inceput cu numarul fiarei inaintea religiosilor!

#11
beku111

beku111

    Membru legendar

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,452
  • Înscris: 06.12.2012
'taica parinte' nu o sa fie de acord cu asta.......Posted Image

#12
tidicristi

tidicristi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,276
  • Înscris: 06.08.2007
Schimbarea o sa fie "gratis" pt utilizator ? Sau MI , primeste "gratis" aparatura necesara ? Spaga cit costa ?

#13
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Mie nu îmi convin aşa de mult sistemele astea electronice :uhuhno: Lăsând partea relegioasă la o parte, sistemele electronice nu sunt infailibile.

#14
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,574
  • Înscris: 15.06.2004
Uite cum o stire veche redevine de actualitate.... Se mai gaseste cate un ziar sa o dezgroape dupa ce altele au publicat-o cu 2 luni in urma.
Si evident se gasesc altii care sa o comenteze, fara sa citeasca:

Cartile cu cip - electronice vor fi facute numai la CEREREA EXPRESA A TITULARULUI - adica daca nu ceri nu primesti electronica ci pe cea simpla.

#15
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003
Asta e, in viitor cine vrea sa circule prin UE sau in lume va merge numai cu dinala electronic asa ca poate opta pentru dinala fara cip dar sta in tara :P

#16
Alungatu

Alungatu

    #antiPSD

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,277
  • Înscris: 29.01.2009
Da vreau sa vad si eu o poza cu buletinul european! Ce e asa european la el... fata de astea a noastre?!

#17
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

 eiffel, on 27 februarie 2013 - 09:50, said:

Cartile cu cip - electronice vor fi facute numai la CEREREA EXPRESA A TITULARULUI - adica daca nu ceri nu primesti electronica ci pe cea simpla.
Exact, cu mentiunea ca cele normale nu vor mai fi permise in unele tari de la o data anuntata in prealabil.

#18
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,360
  • Înscris: 22.10.2006
Acele date "personale" sunt tot timpul in vazul lumii si pot fi f. usor furate, fara a fi nevoie de tehnica SF (figura si amprentele).

Organizatii infipte in trecut, cu gandire pietrificata.

Voi poate nu stiti, dar CI romanesc este extrem de usor de falsificat cu o imprimanta color buna si plastifiator!

Totusi, lipsesc niste date extrem de utile, care macar optional ar putea intra in acel CIP:
- Info de urgenta (persoane de contact)
- Statutul de donator organe
- Grupa Sanguina si RH!

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate