Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...
 "enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!
 La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)
 Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?
 

Romania nu mai suporta eoliene si pretul lor de productie exorbitant. Banii vin cu porția.

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
30 replies to this topic

#1
cosond

cosond

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,716
  • Înscris: 19.08.2012
http://www.capital.r...tia-174187.html

Quote

Din 2009 şi până acum, capacitatea eoliană instalată s-a dublat anual, iar trendul va fi menţinut şi anul viitor. Lucrurile se vor schimba începând cu 2014, când accesul la finanţare va fi mai greoi.

În patru ani, energia eoliană a crescut de la zero la 2.000 MW instalați, estimați până la finele lui 2012. Această evoluție spectaculoasă este necesară și benefică pentru sistemul energetic românesc, cu atât mai mult cu cât energia eoliană salvează combustibilii fosili pentru generațiile următoare, fiind, în același timp, de un real ajutor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și evitarea costurilor de mediu impuse consumatorilor de energie electrică din piața locală.

Sprijin pentru investitori
În perioada 2008-2012, legislația primară referitoare la schema-suport s-a modificat de patru ori. Investițiile în energia verde din România sunt atrase de schema de sprijin relativ generoasă, însă investitorii sunt precauți deoarece se tem de instabilitatea legislativă și posibilele amendamente la legea privind resursele regenerabile. „Spre deosebire de feed-in tariffs, care garantează prețuri fixe ale energiei electrice pe o perioadă determinată de 10-15 ani și preluarea acesteia, schema-suport cu certificate verzi aleasă de România este un mecanism de piață, care oferă mai puțin confort băncilor finanțatoare și respectiv investitorilor“, subliniază Adrian Borotea. În lipsa schemei suport și în condițiile tehnologice de astăzi, jucătorii din piață estimează că, începând cu anul 2017, nu se vor mai pune în funcțiune capacități din surse regenerabile. Conform legii în vigoare, centralele eoliene puse în funcțiune până la sfâr­șitul lui 2016 se vor califica pentru schema actuală cu certificate verzi, iar pentru cele puse în funcțiune până la finele lui 2014, nivelul schemei actuale nu se va modifica.
Pentru perioada 2012-2016, există mai multe scenarii de evoluție, situate între depășirea cu mult a țintelor de energie verde și neatingerea acestora. În consecință, evoluția prețului certificatelor verzi poate fi extrem de diversă, între valoarea minimă și cea maximă din lege. „De reflectat că, deși legea prevede un preț minim al certificatelor verzi, nimic nu garantează acest nivel. Estimăm o evoluție mult mai lentă comparativ cu anii anteriori a capacităților instalate în energie eoliană și regenerabilă în general, cu o perioadă decisivă în raport cu prețul certificatelor verzi începând cu 2014“, mai spune Borotea. Și atunci, investitorii își vor mai potoli avântul.


#2
dan84

dan84

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,028
  • Înscris: 25.09.2006
Energia eoliana este una foarte costisitoare raportat la castiguri. Investitorii investec pentru ca primesc subventii masive de la stat, ca altfel...
Trecerea pe energie verde este o vrajeala. Majoritatea energiei electrice produsa in Romania este verde. Provine de la hidro si domeniu mai verde si mai profitabil decat atat nu exista.

Edited by dan84, 15 November 2012 - 12:28.


#3
Horsie

Horsie

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,372
  • Înscris: 10.06.2002
Energia eoliana a fost prezentata investitorilor prosti ca un fel de investiei "sigura" in viitor.

Ce nu li s-a spus prostilor e faptul ca reteaua de transport din Romania e "coapta", nu suporta aportul a inca atator surse.
Exact tehnic ma depaseste, dar mi-a povestit cineva implicat ca doar 40% din "campurile de eoliene" din Romania vor putea real fi cuplate la reteaua de distributie :D

Bula s-a spart...

#4
NASTYPRIMUL

NASTYPRIMUL

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,605
  • Înscris: 20.09.2008
Daca ar folosi lagare fara uzura, la generatoare, eolienele ar fi rentabile.
Un lagar se uzeaza in citiva ani, destul de putini.
E situatia similara ca la harduri. Nu tin mai mult de un 10 ani (?).
Orice mecanism bazat pe mecanica in miscare, trebuie inlocuit cu ceva static, sau fara uzura.
E un principiu important in tehnica.

Eolienele sint chiar de moment.
Solarele sint de viitor. Dar si ele au o uzura de vreo 20 %, in 25 de ani. Destul de rezonabil.

#5
cosond

cosond

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,716
  • Înscris: 19.08.2012
http://www.transelec...hp?ofc=date.php

Vedeti productia din Romania pe diferite zile, luni, ani.

#6
BlueSoon

BlueSoon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,526
  • Înscris: 10.06.2006
Si daca nu bate vantu, ce faci ? Stai pe intuneric.....

#7
cosond

cosond

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,716
  • Înscris: 19.08.2012
http://www.economica...voie_38458.html
Importi la pret triplu.

Pentru că nu bate vântul, sutele de turbine eoliene amplasate în România sunt nemişcate. Azi, la ora 12.30 producţia de energie eoliană era de 4 MW ceea ce reprezintă 0.1% din total, potrivit datelor de la Sistemul Energetic Naţional.
În mod uzual, o turbină eoliană are o capacitate de 2 MW ceea ce înseamnă că doar două mori de vânt funcţionau la ora amintită din cele aproape 1.000 instalate în ţară. Pentru că cererea din sistem este mare, Hidroelectrica a fost nevoită să uzineze mai multă apă decât îşi propusese pentru că doar capacităţile termo nu pot acoperi necesarul de consum. Astfel, dintr-o cerere totală de 7.700 de MW, termocentralele acoperă 60%, Hidroelectrica 21,4%(1.650 MW), restul fiind ponderea Nuclearelectrica.
Din august, de când este în forţă majoră, Hidroelectrica nu a depăşit, decât în rare ocazii, o producţie de 800-900 MW, acoperind, în medie 14-15% din consum. De altfel, intenţia administratorilor Hidroelectrica a fost să se păstreze neatins nivelul apelor din lacuri pentru a se asigura programul normal de iarnă. În condiţiile unui dezechilibru în sistem, precum cel de azi, Hidroelectrica trebuie, însă, să intervină şi să uzineze mai mult decât şi-ar fi propus.

Edited by cosond, 15 November 2012 - 13:01.


#8
12trei

12trei

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,328
  • Înscris: 22.07.2011

 Horsie, on 15 noiembrie 2012 - 12:31, said:

Ce nu li s-a spus prostilor e faptul ca reteaua de transport din Romania e "coapta", nu suporta aportul a inca atator surse.

Nu numai in Romania. Peste tot in lume e foarte greu de echilibrat sistemul energetic (deoarece eolienele dau curent numai cand... bate vantul).

De exemplu, nici macar Germania nu e in stare sa transporte energia electrica creata de eoliene din nord catre sudul industrial. Recent, cehii si polonezii i-au amenintat ca vor decupla interconectarile cu Germana deoarece au inceput sa le afecteze si retelele lor nationale.

#9
Antirsipowermate

Antirsipowermate

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 791
  • Înscris: 26.08.2012
Treaba cu eolienele este una imputita inca de la inceput. La momentul actual, exista un raport pentru guvern, facut anul trecut pentru domeniul energetic, de catre o companie importanta de consultanta financiara. In acest raport, este stipulata in mod foarte clar o concluzie : Romania detine in acest moment un potential energetic prin hidrocentrale, ce poate sa acopere cu succes, atat consumul necesar actual cat si eventuale cresteri in urmatorii ani. Asta doar cu hidrocentralele actuale, fara a mai fi nevoie de constructia altora.

Problema este ca nu putem inchide peste noapte centralele termice , fortand hidrocentralele sa furnizeze curent electric, fara o strategie corecta, care probabil din cauza dobitocilor ce conduc ministerele nu va fi implementata.

Aici intervin "baietii destepti" abonati la Guvern care obtin contracte de furnizare curent intre centrale (care au statutul lor propriu separat, chiar daca apartin statului) si consumatori, semnate de directorii centralelor cu buna stiinta. O bisnita de curent, culmea, fiind evident faptul ca nu poti stoca curent electric si doar furniza pe moment. In acele contracte sunt stipulate clauze clare contractuale malitioase (cu buna stiinta a tuturor partilor implicate), in care supraproductia de curent a centralelor presupune o plata a unei amenzi din partea lor, pentru ca "incarca reteaua". Astfel, centralele sunt fortate sa lucreze la o capacitate redusa, de obicei pe pierderi uriase, facand loc altor baieti destepti pentru necesarul de curent creat.

Si ajungem la eoliene, atat de inutile, sunt o mica piesa in productia de curent electric, dar importanta in dedesubturile furtului economic. Eolienele sunt un proiect al CEZ, un producator ceh cu mari abilitati in ale mitei, care investesc in aceste parcuri eoliene pentru a-si asigura furnizarea de curent electric foarte scump de altfel, impus in distributia nationala de curent electric si facturat catre noi, fara sa ne dam seama.

Concluzia este simpla, facand o analogie. Este ca si cum am cumapara apa Evian, imbuteliata la noi, dar cu brand-ul de rigoare, fiindca pe piata noastra producatorii sunt constransi de supermarketuri sa produca la un pret de nimic atat cat sa nu ne aunga, iar supermarketurile sa vanda totul la suprapret direct de la producator. Frumos, nu?

#10
Pejeu

Pejeu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,662
  • Înscris: 21.05.2012

 NASTYPRIMUL, on 15 noiembrie 2012 - 12:32, said:

Daca ar folosi lagare fara uzura, la generatoare, eolienele ar fi rentabile.
Un lagar se uzeaza in citiva ani, destul de putini.
E situatia similara ca la harduri. Nu tin mai mult de un 10 ani (?).
Orice mecanism bazat pe mecanica in miscare, trebuie inlocuit cu ceva static, sau fara uzura.
E un principiu important in tehnica.

Eolienele sint chiar de moment.
Solarele sint de viitor. Dar si ele au o uzura de vreo 20 %, in 25 de ani. Destul de rezonabil.

Toate tipurile actuale de rulmenți mecanici prezintă frecare.

Dar se pot proiecta rulmenți fără frecare sau cu frecare încă mult mai mică și, implicit, durată de exploatare f. lungă.

De fapt asta încerc eu să fac acum.

Oricum, mi se pare că subestimezi grav și rulmenții actuali.

Am un hdd Quantum Fireball, de 10.000 rpm, vechi de 14 ani în stare bună de funcționare.

Ce uzează un hdd sunt ciclurile spin-up, spin-down. Nu numărul de rotații efectuate.

Edited by Pejeu, 15 November 2012 - 15:57.


#11
cosond

cosond

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,716
  • Înscris: 19.08.2012
Facturi mai mici la electricitate: Statul ar putea diminua sprijinul pentru regenerabile
http://www.economica...bila_38663.html

Există riscul unui conflict latent între reglementările ANRE şi disponibilitatea consumatorului final de a plăti schema de sprijin pentru regenerabile", a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Rodin Traicu, într-o conferinţă de presă.
Intrarea în consum a energiei produse din surse regenerabile a dus la creşterea facturilor consumatorilor. Pe măsură ce se construiesc mai multe unităţi regenerabile preţul energiei va creşte.
Companiile care investesc în energie regenerabilă beneficiază din partea statului de o schemă de sprijin pentru mecanismul certificatelor verzi. Aceste certificate se acordă gratuit investitorilor în acest sector, care astfel câştigă prin vânzarea energiei pe care o produc şi prin vânzarea certificatelor verzi, pe care furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere.
Legislaţia actuală prevede că investitorii în parcuri eoliene primesc două certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă, companiile care construiesc unităţi de producţie a energiei în panouri fotovoltaice sunt stimulate cu şase certificate berzi pe MWh, iar centralele pe biomasă primesc trei certificate verzi.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrileţ, prezent în conferinţă, a afirmat că Autoritatea va propune, în raportul privind piaţa de energie pe 2012, reducerea numărului de certificate verzi pentru parcurile fotovoltaice şi în centralele pe biomasă, având în vedere că au scăzut costurile unor astfel de investiţii.

#12
pacalit_de_dohotaru_aurel

pacalit_de_dohotaru_aurel

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 22.11.2012
salut,

un sfat pentru toti cei interesati, pentru a nu pati ce am patit eu:

exista un domn numit dohotaru aurel, din onesti, a carei firma fantoma, inregistrata in tulcea la o adresa falsa, trage tepe la greu prin tara. Firma sa se numeste pro green energy si lucreaza in cardasie cu fiul sau, dohotaru adelin care are o firma in onesti ce se numeste alternative pure energy.

Undeva in luna iulie am cautat pe internet firme ce instaleaza panouri fotovoltaice si am dat de acest domn dohotaru care afirma ca este inginer electronist si mi-a facut o oferta de sistem de 3kW cu 4500 de euro. Eu sunt din Ilfov. Am fost in judetul Constanta pentru a-l verifica ca exista si ca monteaza ceea ce spune si intr-adevar, monta o eoliana la o ferma undeva in camp la agigea.

Toate bune si frumoase. Am incheiat un contract, am platit un avans dupa ce mi-a instalat 4 panouri un controller, i-am dat si bani de baterii, pe care mi le-a adus si le-a montat. Am platit pentru invertor, pe care a venit si l-a instalat si a pus instalatia in functiune. Era tarziu, se inserase deja...cred ca era undeva pe la 22:00 sau chiar 22:30.

A plecat, lasindu-ma cu o intalatie functionala si eram super incantat ca am lumina ieftina.

Dupa 30 de min........totul s-a stins. Am sunat la dl dohotaru si mi-a explicat ca trebuie sa restartez invertorul. L-am restartat si a re-inceput sa functioneze pentru .....alte 30 de min.

Am sunat din nou si mi-a spus de aceasta data ca poate nu s-au incarcat suficient bateriile si ca sa vedem a doua zi ce se intampla. A doua zi, spre seara, povestea s-a repetat.

De aceasta data motivul invocat a fost o....greseala de soft si ca va veni la mine sa verifice despre ce este vorba.

Peste cateva zile, ajungand acasa, am constatat ca am un panou amorf in curte ( facea parte din instalatie dar nu fusese adus inca pentru a fi montat ) dar am in beci un invertor lipsa.

Am sunat la dl dohotaru si mi-a spus ca l-a luat ( fara permisiunea mea ) sa-l verifice si sa incerece sa-l schimbe la furnizor ( victron energy ).

Dupa o saptamana mi-a spus ca vine in 2 saptamani si e totul ok. Dupa 2 saptamani mi-a zis ca vine saptamana urmatoare iar saptamana urmatoare nu a mai raspuns la telefon.

De 2 luni nu raspunde la telefon, drept pentru care am facut reclamatie la politie si are un dosar penal deschis pe numele sau incepand cu data de 12.11.2012 la politia ilfov.

Am constatat ulterior ca judecatoria tulcea are o sentinta in octombrie in legatura cu declararea unei adrese false ca si sediu social.

Dar partea cea mai amuzanta nu e asta. Amuzant este ca am solicitat o firma care se ocupa tot cu asa ceva pentru a audita lucrarea si a vedea in ce stadiu se afla si de ce invertor as avea nevoie pentru a o pune in functiune.

Am constatat ca nu aveam tablouri de sigurante nici la panouri, nici la baterii. deci daca aveam un scurt pe undeva...se prajea tot sistemul. Am constatat ca conectorii de la panouri au fost taiati si legaturile facute cu un surub cu piulita. Pentru cei ce nu cunosc inca, ar fi trebuit sa existe o cutie de conectare, adica un fel de hub, in care se conectau conectorii si de acolo se facea legarea lor in serie sau in paralel, in functie de ce voltaj aveai nevoie.

Panoul amorf, platit, este inutil, in configuratia montata deja...sau ar trebui sa-i montez un controller separat...ceea ce ar creste costurile.

In concluzie, in afara de faptul ca e un hot si un nemernic...mai este si prost din punct de vedere profesional.

Am gasit in beci, cazute in spatele bateriilor, contracte in alb sau deja incheiate cu persoane fizice, facturi, chitante.....deci ce contabilitate, ce taxe? nimic.

Nu mai vorbim de faptul ca astfel nu ai nici o garantie a echipamentelor.

deci retineti: DOHOTARU AUREL - PRO GREEN ENERGY - DOHOTARU SRL si fiul sau prin intermediul caruia am cumparat invertorul:
    DOHOTARU ADELIN - ALTERNATIVE PURE ENERGY sunt persoanele in care nu puteti avea incredere.

Daca mai exista pagubiti, va propun sa ne asociem si sa facem o actiune comuna pentru a putea rezolva o data pentru totdeauna acesti nemernici ce ne fura cu nerusinare. Rog sa-mi trimiteti mesaj sa putem comunica.

http://pttulcea.mpub...12_Dohotaru.htm

http://stiri.rol.ro/...het-414866.html

#13
DSops

DSops

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,516
  • Înscris: 10.05.2007
A fost o data ca niciodata un proiect eolian in Romania: pe o vale doua lacuri de acumulare in cascada, iar energia generata de eolienele de pe culmi s-ar fi folosit la pomparea apei din lacul de jos in cel de sus. Astfel eolienele puteu fi folosite eficient doar atunci cand batea vantul. Din pacate la tehnologia de atunci, punerea in practica a esuat. Nu inteleg de ce nu se reia ideea.

Edited by DSops, 16 January 2013 - 22:00.


#14
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd ești condus de proști, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006

 DSops, on 16 ianuarie 2013 - 21:59, said:

Nu inteleg de ce nu se reia ideea.
pentru că funcţionează şi băjeţii dăjtepţi nu ia comisioanele!
caca...nu e bun!
bă, ce să zic? marele rahat cu iolienile tot mare a rămas.
nasolia-i că le plătim tot noi bolovanii... că de proşti am fo'luaţi de la'nceput...

#15
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004

 NASTYPRIMUL, on 15 noiembrie 2012 - 12:32, said:

Daca ar folosi lagare fara uzura, la generatoare, eolienele ar fi rentabile.
Un lagar se uzeaza in citiva ani, destul de putini.
E situatia similara ca la harduri. Nu tin mai mult de un 10 ani (?).
Orice mecanism bazat pe mecanica in miscare, trebuie inlocuit cu ceva static, sau fara uzura.
E un principiu important in tehnica.

Eolienele sint chiar de moment.
Solarele sint de viitor. Dar si ele au o uzura de vreo 20 %, in 25 de ani. Destul de rezonabil.

Dar de ce nu pun rulmenţi? :huh:
Ca fapt divers, există hidrocentrale care au turbine şi generatoare produse acum 70-80 de ani!

#16
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd ești condus de proști, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006

 djl, on 16 ianuarie 2013 - 23:19, said:

Dar de ce nu pun rulmenţi? Posted Image
Ca fapt divers, există hidrocentrale care au turbine şi generatoare produse acum 70-80 de ani!

uiţi un lucru ...
consumerismul
acu' dacă produci ceva, tre'să ţină 1 minut mai mult decît garanţia... şi aia minimizată la maxim.
şi nu uita de comisioane!

şi ce producea să ţină 30 de ani... le-ai dat la fier vechi
acu' ne certăm...ce praştie-i mai bună... turcească sau chinezească... hîhîhîhî

Edited by sarac.lipit, 16 January 2013 - 23:31.


#17
bogdan_popescu

bogdan_popescu

    Jesus is coming soon!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,543
  • Înscris: 13.05.2008
Pai cand ma uit pe factura taxele-s mai multe decat consumul, certificate verzi, cogenerare, radio,tv, tva, etc etc, pai sa-mi bag picioarele mie sa nu-mi dea curent facut de eoliene sau panouri solare, daca vror sa sustina tampenia asta sa o faca pe banii lor.

#18
NASTYPRIMUL

NASTYPRIMUL

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,605
  • Înscris: 20.09.2008

 DSops, on 16 ianuarie 2013 - 21:59, said:

A fost o data ca niciodata un proiect eolian in Romania: pe o vale doua lacuri de acumulare in cascada, iar energia generata de eolienele de pe culmi s-ar fi folosit la pomparea apei din lacul de jos in cel de sus. Astfel eolienele puteu fi folosite eficient doar atunci cand batea vantul. Din pacate la tehnologia de atunci, punerea in practica a esuat. Nu inteleg de ce nu se reia ideea.
Una din cele mai bune idei.

 djl, on 16 ianuarie 2013 - 23:19, said:


Dar de ce nu pun rulmenţi? Posted Image
Ca fapt divers, există hidrocentrale care au turbine şi generatoare produse acum 70-80 de ani!
Regimul de functionare la eoliene e mai dificil decit la un generator, la sol, bune centrat.
Dar exista si eoliene cu un moment al fortei mai mic, in ax. Si culmea mai eficiente.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate