Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...
 Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024
 Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?
 Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF
 

Prejudecatile si partinirea - asabiyyah

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
50 replies to this topic

#1
poarta-cunoasterii

poarta-cunoasterii

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,092
  • Înscris: 19.01.2012
„O, voi oameni! Noi v-am creat pe voi dintr-un bărbat și o femeie și v-am făcut pe voi popoare și triburi, pentru ca să vă cunoașteți. Cel mai cinstit dintre voi la Allah este cel mai evlavios dintre voi...” (Coran, 49: 13)


Imamul Ja'far as-Sadiq (a.s.), preluând de la Profet (S), relatează că acesta a spus: „Oricine are în inima lui 'asabiyyah (de exemplu, prejudecata sub forma tribalismului, rasismului, naționalismului), chiar și până la mărimea unei semințe de muștar, Allah îl va ridica în Ziua Învierii doar cu măsura pentru beduinii păgâni din Vremea Ignoranței (jāhilīyah).”  (Al Kulayni, al Kafi, vol. 2, bab al ‘asabiyah, p. 308, hadith # 3)

'Asabiyyah este o trăsătură psihică internă care se manifestă prin favorizarea sau apărarea (injustă) a rudelor ori a acelora cu care cineva are vreun fel de afinitate sau relație, fie că este vorba de credință ori ideologie religioasă, fie că este vorba de loc de origine sau casă, de limbă sau culoare a pielii. Această afinitate se poate datora și similarității de profesie, relației dintre învățător și învățăcel sau oricărui alt fapt. Prejudecata este un viciu moral care, în formă, apare ca fiind apărare a adevărului sau religiei, dar care, în conținut, țintește către extinderea propriei influențe sau a influenței coreligionarilor, rudelor, prietenilor ori a membrilor aceluiași grup.

Ce este și ce nu este 'Asabiyyah

  Se povestește că atunci când Profetul (S) a fost întrebat: „O, Profet al lui Allah! Ce este 'asabiyyah?”, el a răspuns: „Aceea de a susține poporul sau tribul tău atunci când năpăstuiește pe alții.”  ( Abu Dawud, Sunan, hadith #5119)


  Imamul ' Ali bin al-Husayn (a.s.) a fost întrebat despre 'asabiyyah. El a răspuns: „Părtinirea ('asabiyyah) care transformă omul în păcătos este atunci când acela consideră cele mai rele fapte ale poporului (tribului) său ca fiind mai bune decât cele mai bune fapte ale tribului advers. Nu este 'asabiyyah (părtinire) să îți iubești propriul popor; totuși, dacă cineva își ajută poporul în oprimarea altora, atunci aceasta este 'asabiyyah.” (Al Kulayni, al Kafi, vol. 2, bab al ‘asabiyyah, p. 308, hadith # 7)


Relele generate de prejudecată (părtinire)

Dacă inima omului este acoperită de pulberea iubirii de sine, a iubirii față de rude și de o prejudecată neadecvată și oarbă, lumina credinței nu va străluci în ea.

  Se narează că Imamul as-Sadiq a spus: „Oricine pune în fapt 'asabiyyah (judecata părtinitoare) împotriva cuiva, Allah va înfășura în jurul lui (‘asabahu) un înveliș ('isabah) de Foc.” (Al Kulayni, al Kafi, vol. 2, bab al ‘asabiyyah, p. 308, hadith # 4)


  Imamul as-Sadiq (a.s.) relatează că Profetul (S) a spus: „Aceluia care pune în fapt `asabiyyah (părtinirea) sau aceluia în numele căruia este realizată i se va lua de pe gât legătura credinței (în Allah).” (Al Kulayni, al Kafi, vol. 2, bab al ‘asabiyyah, p. 308, hadith # 2).


Adică se spune că, în ochii lui Allah, o asemenea persoană va fi lipsită de credință și scoasă în afara credinței. În privința persoanei în interesul căreia este exercitată `asabiyyah (părtinirea), ea este de asemenea inclusă în hadith datorită acceptării și susținerii comportamentului celui care pune în fapt `asabiyyah (părtinirea) și, prin urmare, va împărtăși soarta părtinitorului.

Prejudecata ('asabiyyah) împotriva unui popor sau împotriva unui grup poate să conducă la manifestarea câtorva vicii morale ‒ bârfirea, calomnierea ‒ și comiterea unor crime odioase ‒ asuprirea, crima, masacrele și cele asemănătoare.

'Asabiyyah săvârșită de intelectuali

  Acest tip de prejudecată este mai nociv și mai agresiv decât alte tipuri, dat fiind că un savant, un intelectual ar trebui să fie un instructor pentru umanitate. În plus, educarea și răspândirea cunoașterii este o ramură a copacului profeției și al wilayah-ei. Cu siguranță, corupția (morală, intelectuală) a unui savant poate duce la coruperea unei întregi națiuni.

  Acest tip de 'asabiyyah se manifestă ca înverșunare în afirmarea unor probleme intelectuale și ca obicei de a susține propriile afirmații și idei ori ale învățătorului sau maestrului spiritual, dar fără a face aceasta de dragul apărării adevărului și a respingerii a ceea ce este fals.

  O persoană care se vede pe sine ca un far de lumină călăuzitor și ca sursă de iluminare în cadrul umanității trebuie să servească drept ghid pe calea spre fericire, fiind totodată însărcinat cu responsabilitatea călăuzirii oamenilor pe cărarea către Viața de Apoi. Dar dacă, Doamne ferește, el nu își pune în practică vorbele și personalitatea sa contrazice aparența exterioară, el va fi etichetat ca un învățător malefic, ca un om de cunoaștere lipsit de fapte bune și ipocrit.

  Un alt monstruos aspect al acestui viciu prezent în unii intelectuali este chiar atrocitatea săvârșită asupra cunoașterii; acest tip de 'asabiyyah înseamnă abuzarea cunoașterii și lipsa de respect față de cunoaștere.

  Un aspect urât al acestui viciu este răul făcut oponentului și aceasta pentru că partea cealaltă participantă în discursurile intelectuale este de asemeni formată din intelectuali. Și aceia au dreptul la respect, respect care trebuie luat în seamă pentru a le proteja onoarea. A-i insulta este sinonim cu batjocorirea unor reguli divine, fapt ce înseamnă un mare păcat. Câteodată, prejudecăți lipsite de sens îl determină pe om să-i insulte pe alți învățați.

  Un alt aspect al părtinirii are legătură cu persoana în favoarea căreia este exercitată 'asabiyyah (prejudecata), persoană care poate fi învățătorul sau tutorele celui ce părtinește. Cel părtinit poate să fie forțat astfel să-și renege învățăcelul (părtinitor), deoarece toți marii învățători de cunoaștere și etică, precum și ființele ajunse la un mare grad de dezvoltare spirituală (karram Allah wujuhahum) sunt în mod natural atrase de adevăr și justiție și manifestă repulsie față de neadevăr și nedreptate.

Opțiunea celui credincios ‒ oarba prejudecată sau adevărul

  Un credincios are o inimă care este oglinda pentru lumina credinței; el este captiv în ce privește realitatea și cunoașterea divină și el este cel care se supune preceptelor religioase și care se păstrează în limitele principiilor raționale și ale legilor. (Ca urmare), nici o forță a obiceiurilor, a căilor, a iubirii și prieteniei sau a motivelor familiale nu îl pot face să tremure ori să se abată de la calea dreaptă întru susținerea adevărului și dreptății.

  Cineva poate crede în islam și pretindă că are credință (iman) numai atunci când este supus și umil în fața adevărului. Fiind astfel, el consideră propriile sale scopuri, indiferent de cât de importante ar putea fi, ca fiind neînsemnate și trecătoare față de scopurile și poruncile Stăpânului și Dăruitorului său. El își dizolvă propria voință în Voința adevăratului său Stăpân.

Un asemenea om, drept consecință, va fi liber de toate urmele prejudecăților provenite din ignoranță ('asabiyyah) iar fața sa va fi întoarsă către realitate. Cortinele groase și întunecate ale oarbelor preconcepții nu-i vor bloca vederea. Acesta, atunci când este chemat spre a împărți dreptate și să rostească adevărul, pune un picior hotărât asupra tuturor legăturilor și dependențelor, sacrificând toate legăturile de neam și de obișnuite afinități pe altarul scopurilor și poruncilor Stăpânului său.

   Dacă există o confruntare între 'asabiyyah (prejudecata) islamică și 'asabiyyah celor din timpurile pre-islamice (jāhilīyah), omul corect va da prioritate 'asabiyyah-ei islamice, 'asabiyyah-ei pentru adevăr și justiție. O persoană iluminată știe totuși că toate 'asabiyyah (prejudecățile) și toate asocierile sunt mai degrabă accidente trecătoare, pieritoare. Singura relație care este permanentă, de durată, și singura 'asabiyyah adevărată este relația dintre Creator și ființele create, aceasta fiind esențială și indestructibilă; ea este mai fermă, mai elevată și anterioară tuturor legăturilor de neam.

'Asabiyyah demnă de laudă

  Apărarea adevărului și sprijinirea dreptății, eforturile de răspândire și postularea a ceva ca adevărat, ori nu sunt din categoria 'asabiyyah, ori, dacă sunt, atunci reprezintă o specie a sa demnă de laudă. Criteriul se află în scopurile și țelurile distincte și în măsură în care sunt implicate finalități egoiste și diabolice sau în care acesta servește unor scopuri juste și divine.

  Astfel, când un om își sprijină neamurile și prietenii, dacă faptuiește astfel pur și simplu de dragul menținerii justiției și învingerii nedreptății, acest fel de părtinire ('asabiyyah) este recomandabilă și demnă de laudă, și aceasta pentru că sprijinirea dreptății și adevărului este una dintre calitățile umane sublime, reprezentând unul dintre atributele profeților lui Allah (a.s.) și ale apropiaților Săi (awliya').

Așa fiind, omul trebuie să sprijine grupul care este de partea adevărului și justiției, chiar dacă grupul respectiv este constituit din inamicii săi; un asemenea om este apărătorul și iubitorul adevărului și va fi numărat printre campionii măreției omenești, cetățeanul corect al unei societăți umane ideale, cel a cărui prezență exercită o influență reformatoare asupra tendințelor negative ale societății.

  Profetul (S) a spus: „Cel mai bun dintre voi este acela care își apără tribul până (la limita la care) ei nu comit un păcat.” (Abu Dawud, Sunan, hadith #5130)

  Imamul 'Ali (a.s.) a spus: „Dacă pentru voi devine inevitabil de-a fi printre cei ce făptuiesc conform ‘asabiyyah (atitudinilor părtinitoare), atunci folosiți și voi ‘asabiyyah pentru păstrarea adevărului și sprijinirea celor prigoniți.” (Al-Amidi, Ghurar ul-Hikam wa Durar ul-Kalim, hadith # 3738)

Vindecarea de 'asabiyyah

  'Asabiyyah este o condiție periculoasă pentru individ și pentru societate. În această lume și în cea viitoare trebuie să se cântărească cu seriozitate consecințele sale. Dacă, de exemplu, iubiți ori urâți pe cineva, dacă susțineți un grup sau o națiune ori sunteți împotriva acestora, gândiți-vă ce anume vă motivează această atitudine. În caz de este altceva decât promovarea adevărului și justiției, altceva decât ajutarea celor oprimați ori preîntâmpinarea agresiunii și tiraniei, atunci renunțați la favorizarea oamenilor cu care sunteți asociați.

Cu siguranță, va fi dificil să faceți un pas hotărât și să renunțați la iubirea, prietenia, la afinitatea cu cei din același neam, cu prietenii și colegii. Decizia voastră de-a renunța la 'asabiyyah (oarba părtinire) nu doar că vă va salva de focul iadului, dar îi va motiva și pe alții să procedeze la fel.

Concluzie

   Profetul (S) a spus: „Cel care îndeamnă la 'asabiyyah (prejudecata si partinire) nu este dintre noi, cel care luptă pentru 'asabiyyah nu este dintre noi, cel care moare pentru 'asabiyyah nu este dintre noi.” (Mizan al Hikmah, hadith # 13035)

Edited by poarta-cunoasterii, 11 September 2012 - 18:00.


#2
dreamseeker11us

dreamseeker11us

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 682
  • Înscris: 18.11.2009
gargara de 2 lei

mai bine i-ai instrui pe n sutele de mii, ERATA:  zecile de milioane de dementi cu prosoape in cap care se arunca in aer si ucid oameni, totul pt o caricatura/ filmulet etc

ms si have a nice  WESTERN life ...



PS: aaah...cum putui sa uit ?!  aia sunt  ,,exceptiile'' nu e asa ?

#3
SophistiKat

SophistiKat

    Semper Fidelis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,502
  • Înscris: 02.10.2010

View Postdreamseeker11us, on 13 septembrie 2012 - 21:02, said:

gargara de 2 lei
Nu stiu cum se face, dar a deschis topicuri fix pe data de 11 septembrie, data la care se comemoreaza victimele atacurilor teroriste.

#4
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009
Io inteleg ca au si ei bine-intentionatii lor, si stiu si eu ca de multe ori s-au bagat diverse puteri peste ei sa favorizeze conflicte si dictatori, dar sa nu vezi cati ne-ok ai in turma ta, si sa zici ca doar prejudecatile celorlalti sunt rele, e foarte deplasat.
Io recunosc ca romanii de peste hotare nu-s prea buni cetateni, multi din ei. Si le recunosc dreptul italienilor sau spaniolilor sa nu ne simpatizeze chiar daca ma dor generalizarile, dar ce sa-i faci, ouale clocite is multe.

Edited by searcher-star, 14 September 2012 - 14:38.


#5
poarta-cunoasterii

poarta-cunoasterii

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,092
  • Înscris: 19.01.2012

View PostSophistiKat, on 14 septembrie 2012 - 11:56, said:

Nu stiu cum se face, dar a deschis topicuri fix pe data de 11 septembrie, data la care se comemoreaza victimele atacurilor teroriste.

Nu a mai intrat nimeni pe contul asta de luni de zile, asa s-a intamplat sa redevenim activi, acum dupa vacanta, data a fost o intamplare si oricum nu s-a postat decat pentru pace si intelegere reciproca.

View Postsearcher-star, on 14 septembrie 2012 - 14:37, said:

Io inteleg ca au si ei bine-intentionatii lor, si stiu si eu ca de multe ori s-au bagat diverse puteri peste ei sa favorizeze conflicte si dictatori, dar sa nu vezi cati ne-ok ai in turma ta, si sa zici ca doar prejudecatile celorlalti sunt rele, e foarte deplasat.
Io recunosc ca romanii de peste hotare nu-s prea buni cetateni, multi din ei. Si le recunosc dreptul italienilor sau spaniolilor sa nu ne simpatizeze chiar daca ma dor generalizarile, dar ce sa-i faci, ouale clocite is multe.

Dar nu a spus nimeni ca doar prejudecatile celorlalti sunt problema. Am amintit de mai multe ori ca si lipsa de educatie din tarile cu populatie musulmana, lipsa unei condamnari mai puternice si organizate, eventual a izolarii si nesustinerii nici macar teoretice a celor extremisti din partea restului musulmanilor conteaza foarte mult in aceasta situatie. Se pot face mai multe lucruri bune de ambele parti pentru a se depasi aceste neintelegeri care la urmei urmei au avut drept cauza si continua sa fie controlate de politica, nu de dispute religioase, teologice.

#6
SophistiKat

SophistiKat

    Semper Fidelis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,502
  • Înscris: 02.10.2010

View Postpoarta-cunoasterii, on 14 septembrie 2012 - 15:02, said:

Se pot face mai multe lucruri bune de ambele parti pentru a se depasi aceste neintelegeri care la urmei urmei au avut drept cauza si continua sa fie controlate de politica, nu de dispute religioase, teologice.
Fals, draguta.
Sunt în primul rând neîntelegeri de natura culturala.

Spre ex. lumea islamica nu poseda conceptul de Drepturi Universale ale Omului, si nici cel al laicizarii, care prevede separarea puterii ecleziale de Stat.

Un coreligionar de-al tau sustinea pedeapsa cu moartea pt. adulter: Posted Image

View PostSelam, on 22 septembrie 2010 - 17:03, said:

Adulterul e crima pentru musulmani.
Daca voi sunteti mai delasatori si nu mai tineti la onoare, reputatie si demnitate, e partea a doua.

View PostTransilvanus, on 22 septembrie 2010 - 19:18, said:

Selam, am o intrebare: onoarea, demnitatea si reputatia cuiva fac cat o viata de om?

Mataluta, astfel de idei nu îsi mai au locul într-o societate CIVILIZATA, ma întelegi? La voi în desert va puteti lapida si pt. ca v-ati expus glezna, dar nu în Europa, clar?

Repet ce-am zis si altadata: islamofobia e o reactie justificata în fata unei religii abominabile.

Edited by SophistiKat, 14 September 2012 - 15:34.


#7
poarta-cunoasterii

poarta-cunoasterii

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,092
  • Înscris: 19.01.2012

View PostSophistiKat, on 14 septembrie 2012 - 15:33, said:

Fals, draguta.
Sunt în primul rând neîntelegeri de natura culturala.

Spre ex. lumea islamica nu poseda conceptul de Drepturi Universale ale Omului, si nici cel al laicizarii, care prevede separarea puterii ecleziale de Stat.

Un coreligionar de-al tau sustinea pedeapsa cu moartea pt. adulter: Posted Image



Mataluta, astfel de idei nu îsi mai au locul într-o societate CIVILIZATA, ma întelegi? La voi în desert va puteti lapida si pt. ca v-ati expus glezna, dar nu în Europa, clar?

Repet ce-am zis si altadata: islamofobia e o reactie justificata în fata unei religii abominabile.

Fals, valorile prezente in declaratia drepturilor omului exista si in islam, nu va legati de nume ci uitati-va la continut si nu va uitati la ce fac oamenii ci la ce spune doctrina (ca nici europenii nu se conformeaza idealului expus in acea declaratie, suficient sa vezi replicile extremiste de pe acest forum).

Discutia despre laicizare e una mai lunga pentru ca idealul islamic e un stat in care conducatorul sa fie si o persoana cu o mare cunoastere si autoritate spirituala, dar cum aceste fiinte sunt alese divin si, pentru noi, pentru shiiti, sunt doar cei 12 imami, inseamna ca nu exista stat islamic autentic in absenta acestor conducatori, deci pana la venirea imamului Mahdi as nu se poate vorbi de putere politica si spirituala reala. Ori e una, ori alta si ambele imperfecte.

Adulterul e condamnat de toate religiile, insa ca sa poti demonstra adulterul in islam e nevoie de conditii aproape imposibil de respectat (4 martori care sa vada actul in acelasi timp si acestia sa fie oameni morali, cunoscuti pentru cinstea lor, care sa vada actul din unghiuri diferite, in acelasi timp, fara sa fi intrat abuziv intr-o casa etc). In plus, majoritatea shiitilor cred ca pedepsele acestea nu pot fi puse in aplicare decat de imamii alesi de catre Allah, nu de catre orice om obisnuit, deci pedepsirea trebuie suspendata pana la venirea imamului Mahdi as.

Edited by poarta-cunoasterii, 15 September 2012 - 17:05.


#8
SophistiKat

SophistiKat

    Semper Fidelis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,502
  • Înscris: 02.10.2010

View Postpoarta-cunoasterii, on 15 septembrie 2012 - 17:01, said:

nu va uitati la ce fac oamenii ci la ce spune doctrina
Asta e un argument corupt, mataluta. Degeaba suna bine pe hârtie daca nu poate fi concretizat.
Saracia, coruptia, carentele de conducere, opresiunea, violenta conflictelor si ura din tarile islamice ne spun multe despre cultura si religia voastra.

View Postpoarta-cunoasterii, on 15 septembrie 2012 - 17:01, said:

europenii nu se conformeaza idealului expus in acea declaratie
Gresit, mataluta.
Drepturile Omului sunt principala noastra sursa de referinta, si reprezinta însasi nucleul legislatiei europene, pe care toate statele din UE sunt obligate sa o respecte.
Voi va inspirati din Sharia, ceva ce provoaca nausee. Posted Image

View Postpoarta-cunoasterii, on 15 septembrie 2012 - 17:01, said:

Discutia despre laicizare e una mai lunga pentru ca   idealul islamic
Mataluta, discutia despre laicizare nu e deloc lunga deoarece ne aflam în Europa. Idealul islamic e absolut IRELEVANT în acest caz!  
Vi s-a mai spus, ori traiti în conformitate cu normele si cutumele societatii europene, ori înapoi la fundul camilei...treaba e simpla!

View Postpoarta-cunoasterii, on 15 septembrie 2012 - 17:01, said:

Adulterul e condamnat de toate religiile,
deci pedepsirea trebuie suspendata pana la venirea imamului Mahdi as.
Mataluta, într-o societate civilizata Statul nu se implica peste viata de familie a cetatenilor sai. Niciun Cod Penal din Vest nu prevede vreo pedeapsa pt. adulter. Asta-i priveste doar pe cei implicati. Întelegi mataluta?

Ti-am explicat ieri ca exista diferente fundamentale de mentalitate între europeni, oameni moderni, civilizati, si islamici, oameni primitivi si înapoiati.

Edited by SophistiKat, 15 September 2012 - 17:37.


#9
poarta-cunoasterii

poarta-cunoasterii

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,092
  • Înscris: 19.01.2012

View PostSophistiKat, on 15 septembrie 2012 - 17:36, said:

Asta e un argument corupt, mataluta. Degeaba suna bine pe hârtie daca nu poate fi concretizat.
Saracia, coruptia, carentele de conducere, opresiunea, violenta conflictelor si ura din tarile islamice ne spun multe despre cultura si religia voastra.

Gresit, mataluta.
Drepturile Omului sunt principala noastra sursa de referinta, si reprezinta însasi nucleul legislatiei europene, pe care toate statele din UE sunt obligate sa o respecte.
Voi va inspirati din Sharia, ceva ce provoaca nausee. Posted Image

Mataluta, discutia despre laicizare nu e deloc lunga deoarece ne aflam în Europa. Idealul islamic e absolut IRELEVANT în acest caz!  
Vi s-a mai spus, ori traiti în conformitate cu normele si cutumele societatii europene, ori înapoi la fundul camilei...treaba e simpla!

Mataluta, într-o societate civilizata Statul nu se implica peste viata de familie a cetatenilor sai. Niciun Cod Penal din Vest nu prevede vreo pedeapsa pt. adulter. Asta-i priveste doar pe cei implicati. Întelegi mataluta?

Ti-am explicat ieri ca exista diferente fundamentale de mentalitate între europeni, oameni moderni, civilizati, si islamici, oameni primitivi si înapoiati.

Pe hartie si doctrina islamica si drepturile omului suna foarte bine, dar in practica sunt deficiente in ambele parti. Saracie, coruptie, trafic de femei, discriminare, ura, exploatare exista si la noi, in Europa si nu au legatura cu idealul de pe hartie. La fel si in tarile cu populatie musulmana. Ideile sunt idei si oamenii oameni. Poti sa compari deviatia de la idei din Europa cu deviatia de la idei din tarile cu populatie musulmana si sa gasesti acolo un avantaj, dar nu poti compara valorile pentru ca ele sunt aceleasi.

Sharia e un cuvant folosit de toata lumea desi nici 1% nu intelege despre ce e vorba. Sharia nu exista in tarile cu populatie musulmana, cu cateva numarabile pe degete exceptii, de unde sa fie Sharia in Europa? Nu e nevoie de sharia in Europa pentru ca in general legislatia europeana ofera tot ceea ce ar oferi si o legislatie cu adevarat islamica, din punctul acesta de vedere, valorile democratice si cele islamice coincid, deci ce conteaza numele cand ideile si idealurile sunt aceleasi? Tu reduci si intelegi prin sharia doar acele cateva pedepse corporale despre care ti-am explicat ca sunt aproape imposibil de pus in practica si oricum nu pot fi puse in practica in absenta unui imam ales, deci noi traim in perioada suspendarii lor, pentru ca orice aplicare a lor de catre un om obisnuit duce la abuzuri si nedreptati, asa cum se si vede.

Arabii sunt doar maxim 20% dintre musulmani. Eu sunt roman. Ce treaba am eu cu camila?

#10
SophistiKat

SophistiKat

    Semper Fidelis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,502
  • Înscris: 02.10.2010

View Postpoarta-cunoasterii, on 15 septembrie 2012 - 17:55, said:

Pe hartie si doctrina islamica si drepturile omului suna foarte bine,
Mataluta, Drepturile Omului si doctrina islamica sunt 2 lucruri complet paralele. Nu au niciun punct comun. 0. Nul! :rolleyes:

View Postpoarta-cunoasterii, on 15 septembrie 2012 - 17:55, said:

nu poti compara valorile pentru ca ele sunt aceleasi
Asta e o gluma proasta. Mataluta, daca valorile erau într-adevar aceleasi, crezi ca ar mai fi existat atâtea conflicte si frictiuni între islamici si lumea civilizata?

View Postpoarta-cunoasterii, on 15 septembrie 2012 - 17:55, said:

Saracie, coruptie, trafic de femei, discriminare, ura, exploatare exista si la noi, in Europa
într-adevar, exista si în Europa, dar numai islamicii sunt cei care exceleaza la aceste capitole. :)

View Postpoarta-cunoasterii, on 15 septembrie 2012 - 17:55, said:

Sharia nu exista in tarile cu populatie musulmana
Hai nu ma-nnebuni!
http://wiki.answers...._use_Sharia_Law
What countries use Sharia Law?
Countries using strict forms of Sharia Law include:
(Death for Blasphemy, Apostasy)
1. Afghanistan
2. Bahrain
3. Iran
4. Mauritania
5. Oman
6. Pakistan
7. Yemen
8. Saudi Arabia
9. Gaza

(Imprisonment for Blasphemy, Apostasy)
1. Algeria
2. Bangladesh
3. Egypt
4. Iraq
5. Kuwait
6. Libya
7. Malaysia
8. Maldives
9. Morocco
10. Somalia
11. Tunisia
12. United Arab Emirates


View Postpoarta-cunoasterii, on 15 septembrie 2012 - 17:55, said:

unde sa fie Sharia in Europa?
Chiar, oare unde? :rolleyes:

http://www.gatestone...ria-law-germany
The spread of Islamic Sharia law in Germany is far more advanced than previously thought, and German authorities are "powerless" to do anything about it.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sharia
In western countries where Islamic immigration is more recent, Muslim minorities have introduced Sharia law for use in their own disputes, such as Britain's Muslim Arbitration Tribunal.
In Canada polygamy is widely practiced and authorities look the other way, Imams refusing to condemn or work to stop it.

#11
dyana25

dyana25

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,584
  • Înscris: 05.08.2008

View Postpoarta-cunoasterii, on 15 septembrie 2012 - 17:55, said:

Pe hartie doctrina islamica  suna foarte bine

Posted Image

Edited by dyana25, 15 September 2012 - 18:41.


#12
blacktiti89

blacktiti89

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,635
  • Înscris: 25.05.2009
Ca nu e bine sa ai prejudecati nu cred ca tine de islam, tine de bun-simt!:)

#13
poarta-cunoasterii

poarta-cunoasterii

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,092
  • Înscris: 19.01.2012

View PostSophistiKat, on 15 septembrie 2012 - 18:20, said:

Mataluta, Drepturile Omului si doctrina islamica sunt 2 lucruri complet paralele. Nu au niciun punct comun. 0. Nul! Posted Image

Asta e o gluma proasta. Mataluta, daca valorile erau într-adevar aceleasi, crezi ca ar mai fi existat atâtea conflicte si frictiuni între islamici si lumea civilizata?

într-adevar, exista si în Europa, dar numai islamicii sunt cei care exceleaza la aceste capitole. Posted Image

Hai nu ma-nnebuni!
http://wiki.answers...._use_Sharia_Law
What countries use Sharia Law?
Countries using strict forms of Sharia Law include:
(Death for Blasphemy, Apostasy)
1. Afghanistan
2. Bahrain
3. Iran
4. Mauritania
5. Oman
6. Pakistan
7. Yemen
8. Saudi Arabia
9. Gaza

(Imprisonment for Blasphemy, Apostasy)
1. Algeria
2. Bangladesh
3. Egypt
4. Iraq
5. Kuwait
6. Libya
7. Malaysia
8. Maldives
9. Morocco
10. Somalia
11. Tunisia
12. United Arab Emirates


Chiar, oare unde? Posted Image
http://www.gatestone...ria-law-germany
The spread of Islamic Sharia law in Germany is far more advanced than previously thought, and German authorities are "powerless" to do anything about it.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sharia
In western countries where Islamic immigration is more recent, Muslim minorities have introduced Sharia law for use in their own disputes, such as Britain's Muslim Arbitration Tribunal.
In Canada polygamy is widely practiced and authorities look the other way, Imams refusing to condemn or work to stop it.

Exact ce ti-am spus, Nu ai nici o idee despre ce inseamna Sharia, mi-ai insirat niste tari in care apostazia e pedepsita si asta conform wikipedia, o sursa de valoare :) . Ti-am explicat deja ca sharia nu se reduce la acele cateva pedepse corporale oricum suspendate in epoca actuala. Si am spus deja ca nu exista nici o justificare pentru pedeapsa cu moartea pentru apostazie in Coran si hadithurile shiite.  Asa ca intrebarea corecta ar fi, in tarile in care exista aceasta lege, care e sursa ei si cine sunt cei care o sustin? Apoi, cu exceptia a catorva tari mentionate acolo, in restul nu exista legislatie care se ghideaza dupa Sharia ci sunt adaptari ale legislatiei aduse de colonialisti.

Pentru cultura generala, modul in care e inteleasa Sharia difera de la epoca la epoca, de la o grupare islamica la alta, de la un invatat la altul. Cand tu spui Sharia ai in minte doar viziunea salafitilor care creeaza probleme in aceste tari si crezi ca toti musulmanii sustin acelasi lucru, Dar te inseli. De aceea e bine sa citesti si altceva decat ziare de scandal sau wikipedia.

View Postblacktiti89, on 15 septembrie 2012 - 18:41, said:

Ca nu e bine sa ai prejudecati nu cred ca tine de islam, tine de bun-simt!Posted Image

Evident. Iar articolul era adresat in primul rand musulmanilor, pentru ca si ei au prejudecati si generalizeaza si se sustin in chestiuni nedrepte, ceea ce e neislamic. Nu a fost adresat nemusulmanilor, dar cum toti suntem oameni, toti avem aceleasi inclinatii si defecte.

#14
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View Postpoarta-cunoasterii, on 15 septembrie 2012 - 17:01, said:

Fals, valorile prezente in declaratia drepturilor omului exista si in islam, nu va legati de nume ci uitati-va la continut si nu va uitati la ce fac oamenii ci la ce spune doctrina
Fals, vedem practic cum se comporta musulmanii. Am vazut pe 9/11, vedem si in prezent violentele de care sunt capabili din cauza unui film sau caricaturi.

#15
SophistiKat

SophistiKat

    Semper Fidelis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,502
  • Înscris: 02.10.2010

View Postpoarta-cunoasterii, on 15 septembrie 2012 - 19:00, said:

De aceea e bine sa citesti si altceva decat ziare de scandal sau wikipedia.
Mataluta creata, am urmarit nenumarate documentare despre lumea islamica, cu reporteri care s-au dus la fata locului...si cu ocazia asta am vazut ce înseamna Sharia, începând cu Arabia Saudita si terminând cu presupusa moderata Turcie. M-a oripilat la ce calvar sunt supusi femeile si homosexualii. Societatea islamica e una bolnava, înapoiata, refractara la modernism si schimbare. :rolleyes:

Deci degeaba îmi tii tu mie teoria chibritului, si comunismul suna frumos în teorie.

#16
poarta-cunoasterii

poarta-cunoasterii

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,092
  • Înscris: 19.01.2012

View PostSophistiKat, on 15 septembrie 2012 - 19:09, said:

Mataluta creata, am urmarit nenumarate documentare despre lumea islamica, cu reporteri care s-au dus la fata locului...si cu ocazia asta am vazut ce înseamna Sharia, începând cu Arabia Saudita si terminând cu presupusa moderata Turcie. M-a oripilat la ce calvar sunt supusi femeile si homosexualii. Societatea islamica e una bolnava, înapoiata, refractara la modernism si schimbare. Posted Image


Eu indrazneam sa iti recomand sa citesti carti serioase, dar si documentarele sunt un upgrade fata de ce ai citat mai inainte. In carti ai putea sa afli despre sursa diferitelor legi din tarile arabe, despre mixajul prezent in legislatii si care e majoritar mostenire colonialista, pe scurt despre cauza acelor nedreptati pe care le citezi .

#17
dreamseeker11us

dreamseeker11us

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 682
  • Înscris: 18.11.2009
http://www.explore-qatar.com/

o tara araba destupata la minte!
pacat ca exista doar un singur Qatar pe lume ...

aproape toate celelalte les-as extermina fara sa clipesc


(si nu e vorba doar de prezentare ...am avut prieteni acolo si intr-adevar, sunt un exemplu acolo, o lume aparte fataza de ceilalti inapoiat din lumea araba)

Edited by dreamseeker11us, 15 September 2012 - 21:58.


#18
poarta-cunoasterii

poarta-cunoasterii

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,092
  • Înscris: 19.01.2012
Ma bucur ca ai gasit un lucru bun si in lumea araba. Si in alte tari exista lucruri bune, bineinteles, ca peste tot, si lucruri rele. Daca admiri Qatarul sunt locuri in care acele elemente se regasesc si in alte tari arabe, deci nu e totul atat de negru :)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate