Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Impozit anticipat de 16% pe tranzactiile bursiere

- - - - -
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1
Blomsfield

Blomsfield

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 383
  • Înscris: 01.11.2010
http://www.zf.ro/bur...stitori-9663997

Guvernul face încă un pas spre distrugerea pieței de capital prin impozitul anticipat de 16%, dar Fiscul nici nu știe câți bani încasează de la investitori

Investitorii și brokerii cer în cor de doi ani eliminarea declarațiilor trimestriale la fisc. Când în sfârșit au obținut asta, statul le cere să plătească 16% anticipat pe orice tranzacție cu profit chiar dacă pierderile din alte tranzacții pot fi mai mari. Fiscul nu poate spune câți bani a colectat în ultimii ani de pe bursă.

Piața de capital aștepta de la noul guvern reducerea biro­crației în ceea ce privește decla­rarea și plata im­po­zitului pe câștigurile din tranzacțiile derulate pe bursă și din in­ves­tițiile în fonduri mutuale. În schimb a primit impozit anticipat de 16% pe orice tranz­acție câștigătoare deru­lată pe bursă și regularizarea profi­tu­rilor la final de an, măsură care ar putea face și mai mult rău pieței decât formulele de im­pozitare de până acum, susțin brokerii.

Pe piața de capital mai sunt doar câteva mii de investitori activi după ce criza financiară din 2008 le-a adus pierderi mari deținătorilor de acțiuni, iar noile reguli de impozitare stabilite la jumă­tatea lui 2010, care obligau investitorii să meargă de patru ori pe an la Fisc pentru a-și declara profitu­rile, i-au determinat pe mulți să renunțe la tranzacțiile bursiere. În aceste condiții, statul nu se poate aștepta ca românii să se înghesuie să cumpere acțiuni în oferte pe care își propune să le deruleze, iar piața de capital nu are nicio șansă de a se dezvolta și de a deveni o alternativă de finanțare a economiei.

În schimb, reprezentanții ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) spun că nu există date centralizate privind impozitul colectat din tranzacții bursiere în ultimii ani.

"La nivelul fiecărei adminis­trații financiare există astfel de date privind colectările strict pe tran­zacții bursiere, însă sunt zeci de administrații și trebuie să le cerem aceste date de la fiecare în parte", au explicat pentru ZF reprezentanții ANAF.

În aceste condiții, cum poate evalua Ministerul Finanțelor cât de eficientă este impozitarea aplicată pe piața de capital dacă nu are date centralizate cu sumele colectate din acest impozit în ultimii ani?

Guvernul elimină declarațiile trimestriale la ANAF, dar cere impozit de 16% pe orice tranzacție cu profit

Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal care a ajuns miercuri pe masa Guvernului, investitorii vor fi scutiți de la depunerea declarațiilor fiscale trimestriale și de la plata trimestrială a impozitului pe profit, însă va fi introdusă reținerea unui impozit anticipat de 16% pe fiecare tranzacție în profit.

Intermediarii vor determina și câștigul sau pierderile înregistrate de client într-un an. Totodată, brokerii și administratorii de fonduri vor fi obligați să își informeze în scris clienții cu privire la profitul sau pierderea înregistrată, precum și impozitul calculat și reținut ca plată anticipată, pentru tranzacțiile efectuate în cursul anului, până în ul­tima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul care s-a încheiat.

Chiar dacă aceste modificări sim­pli­fică procedurile pe care trebuie să le deruleze investitorii, aceștia vor fi obli­gați să plătească impozit pe orice tran­zac­ție câștigătoare chiar dacă în alte tran­zacții vor obține pierderi, iar pier­derile vor fi deduse din profituri abia la sfârșitul anului. Astfel, investitorii vor fi per­manent în postura de creditori ai sta­tului și vor avea de recuperat bani, ceea ce va face ca sumele disponibile pentru investiții noi să fie mai mici și va duce la tranzacții mai mici pe bursă, explică brokerii.

"Peste 60% ar fi impozitul mediu plătit pe parcursul anului de un investi­tor pe piața de capital dacă s-ar aplica pro­punerea privind plata anticipată a impo­zitului. Procentele au rezultat din simu­larea făcută pentru 2.105 clienți activi în 2011 ai firmei de brokeraj Tra­deville. Impozitul anticipat presupune că brokerul trebuie să rețină la fiecare vân­zare 16% din profitul tranzacției. Cum pierderile nu se scad, rezultatul final conduce la un procent uriaș de im­po­zitare. Din analizele făcute clienții vor opta fie pentru renunțarea la tranzacții, fie să își deschidă conturi în străinătate, unde fiscul român nu îi poate urmări și nu li se poate impune o normă aberantă", au explicat reprezentanții firmei de brokeraj Tradeville.

Același lucru îl susține și Grigore Chiș, directorul general al Broker Cluj.

"Ne pun să plătim anticipat 16% pe tran­zacții fără să vadă dacă este profit sau pierdere pe an. Dacă eu am un portofoliu de 200.000 de lei și sunt un spe­culator înrăit, pot face profit de 400.000 de lei și apoi în alte tranzacții pot să pierd cei 400.000 de lei. Deci, la fi­nal de an eu aș fi pe zero, însă statul îmi ia impozit anticipat 64.000 de lei pentru pro­fitul acela de 400.000 de lei, urmând să mi-i dea peste doi ani", a afirmat Chiș.

Brokerii mai spun că această măsură va duce la scăderea numărului de investitori pe termen lung.

"Rezultatul final va fi prăbușirea pieței de capital din România, imposi­bilitatea derulării de oferte publice de privatizare la care să participe in­vestitori români prin brokeri locali, încurajarea firmelor de profil străine care racolează clienți pentru a își deschide conturi în afara țării și alungarea românilor care dețin sume substanțiale în străinătate, întrucât nimeni nu își permite să plătească un impozit aberant și în genere să riște asemenea evoluții în piață."

Precedenta modificare a Codului fiscal, din iunie 2010, a dus la înjumătățirea tranzacțiilor pe bursă

Brokerii recomandă revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%, care se practica până în iunie 2010.

Declarațiile trimestriale au fost introduse în iulie 2010, când a fost adus la același nivel și impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deținere a titlurilor. Anterior, investitorii plăteau impozit de 16% numai dacă titlurile erau vândute în mai puțin de un an, iar dacă păstrau titlurile în portofoliu peste un an, se achita doar 1% din câștig. Totodată, brokerii rețineau o cotă anticipată de impozit 1% pentru fiecare tranzacție.

După iulie 2010, când au fost introduse declarațiile trimestriale și a fost adus la același nivel impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deținere a titlurilor, rulajele pe bursă au scăzut aproape la jumătate. Totodată, numărul de investitori activi care realizează cel puțin o tranzacție de cumpărare pe lună s-a înjumătățit de la circa 7.000 în mai 2010 la 3.500 în perioada iunie-decembrie 2010. În prezent, bursa nu mai publică statistici cu numărul investitorilor activi de pe piață.

Rezultatul s-a văzut și în ofertele publice derulate de stat. Oferta de vânzare a 9,84% din Petrom, derulată în iunie 2011, nu a reușit să atragă suficienți cumpărători și a eșuat, iar în oferta de vânzare a 15% din Tran­selectrica din martie 2012 statul a vândut acțiunile la prețul minim pe care și-l propusese.

Lucian Anghel: Ministerul Finanțelor este dispus la negocieri

Președintele consiliului de ad­ministrație al Bursei de Valori Lucian Anghel afirmă că există disponibilitate din partea Ministerului Finanțelor pentru a renunța la propunerea de impozitare pe fiecare tranzacție în câștig.

"Am avut o întâlnire în urma căreia am reținut că există disponibilitate din partea lor (Ministerul Finanțelor Pu­blice - n.red.) să modifice propunerile. Să rămână prevederile de eliminare a declarațiilor trimestriale, iar pasul major este să se plătească impozitul anual pe net, nu să se rețină la sursă, pe tranzacție. Bursa de Valori București a solicitat această întâlnire pentru a discuta pe tema modificărilor Codului fiscal. Este necesară o deschidere mai mare și de sprijin pentru investitorii de retail, mai ales în contextul ofertelor de vânzare pe care statul le va derula la companii precum Romgaz și Hidroelectrica", a declarat Anghel.

El s-a întâlnit miercuri cu secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Liviu Voinea și cu președintele Asociaței Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) Florin Pogonaru pentru a discuta propunerile de modificare a Codului fiscal care vizează piața de capital.

Impozitarea pe bursă, la a treia schimbare din ultimii șase ani

Până în 2005 investitorii de pe bursă au plătit un impozit de 1% pe câștigurile obținute din tranzacțiile cu acțiuni. Impozitul era reținut la sursă de firmele de brokeraj.

În 2006 impozitul a fost majorat la 16% pentru câștigurile obținute din vânzarea acțiunilor ținute în portofoliu mai puțin de un an, dar pentru deținerile pe termen lung a fost păstrat impozitul de 1%.

De la jumătatea lui 2010 investitorii au fost obligați să declare trimestrial câștigurile nete obținute din tranzacționarea acțiunilor și să plătească 16% impozit pe profitul obținut la finalul fiecărui trimestru.

Acum se propune eliminarea declarațiilor trimestriale privind câștigurile obținute pe bursă, dar se cere ca investitorii să plătească anticipat un impozit de 16% pe fiecare tranzacție cu profit.

#2
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,664
  • Înscris: 26.11.2001
E foame mare acum, nu conteaza ca fut tot :)
Ce, Bursa?
Aia fura!

Sa ii *utem...

Faza e ca bursa e f. volatila si f. usor de delocalizat catre zone mai prielnice.

#3
mihaicl1981

mihaicl1981

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,309
  • Înscris: 04.06.2009

View PostCourage, on 24th May 2012, 10:01, said:

E foame mare acum, nu conteaza ca fut tot :)
Ce, Bursa?
Aia fura!

Sa ii *utem...

Faza e ca bursa e f. volatila si f. usor de delocalizat catre zone mai prielnice.
Oricum nu mai era nici dracu' pe bursa . Eu am intrat anul asta din plictiseala :).
Cam extremist cum prezinti tu dar daca citesti cu atentie nu e asa grav.

Quote

"Ne pun să plătim anticipat 16% pe tran­zacții fără să vadă dacă este profit sau pierdere pe an. Dacă eu am un portofoliu de 200.000 de lei și sunt un spe­culator înrăit, pot face profit de 400.000 de lei și apoi în alte tranzacții pot să pierd cei 400.000 de lei. Deci, la fi­nal de an eu aș fi pe zero, însă statul îmi ia impozit anticipat 64.000 de lei pentru pro­fitul acela de 400.000 de lei, urmând să mi-i dea peste doi ani", a afirmat Chiș.
Faci o tranzactie si esti impozitat pe castig imediat  dar dupa 2 ani se regularizeaza cu pierderile (si deci iti primesti banii inapoi). Va mai domoli speculatiile ceea ce nu se stie daca va dauna asa de mult.
Mie mi se pare o tampenie sa te duci sa declari trimestrial si anual tranzactiile cand intermediarul ar putea retine la sursa banii (exact ca la depozitele de la banci) si din fericire asta se va schimba.

#4
yndy

yndy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,447
  • Înscris: 17.05.2010
S-a renuntat la prevederea respectiva, era oricum stupida. Partea buna a lucrurilor este ca acum platesti impozitul pe castigul de pe piata de capital dupa 2 ani. Partea proasta este ca ajungi sa platesti penalizari degeaba, mie mi-au trimis suma de plata pentru 2010 in decembrie 2011, cica nu m-au gasit acasa, n-au lasat nici o hartiuta, nimic, au publicat pe site, ca si cum eu n-am alta treaba decat sa ma uit pe site-ul lor si acum mi-au trimis somatie de plata cu penalizari acumulate in valoare de 20% din suma de plata.

#5
Blomsfield

Blomsfield

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 383
  • Înscris: 01.11.2010
Stie cineva daca se modifica taxa de 16% pe veniturile realizate in strainatate? Cele care trebuie declarate prin declaratia 201.

#6
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,604
  • Înscris: 30.07.2003
Guvernul a zis ca anul acesta nu modifica impozitele si taxele.

#7
El_Cid

El_Cid

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,524
  • Înscris: 29.03.2004
Imi poate spune cineva care este situatia actuala?
Daca de exemplu tranzactionez pe bursa americana. Cumpar luna aceasta (ian-2014) actiuni in valoare de 10.000$, iar acestea cresc ca valoare la 12.000$ in ian-2015, ce declaratii trebuie depuse si cand?

#8
don_dannielo

don_dannielo

    Bah! Are we more than dumb sheep?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,456
  • Înscris: 27.06.2004

View PostEl_Cid, on 09 ianuarie 2014 - 11:40, said:

Imi poate spune cineva care este situatia actuala?
Daca de exemplu tranzactionez pe bursa americana. Cumpar luna aceasta (ian-2014) actiuni in valoare de 10.000$, iar acestea cresc ca valoare la 12.000$ in ian-2015, ce declaratii trebuie depuse si cand?
Daca doar s-au apreciat dar nu le vinzi nu cred ca trebuie declarat nimic.

#9
El_Cid

El_Cid

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,524
  • Înscris: 29.03.2004

View Postdon_dannielo, on 09 ianuarie 2014 - 12:12, said:

Daca doar s-au apreciat dar nu le vinzi nu cred ca trebuie declarat nimic.

Asa mi se pare si mie normal.
Dar as vrea sa aflu ceva sigur.

#10
Wittmann2

Wittmann2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,359
  • Înscris: 25.08.2008

View Postdon_dannielo, on 09 ianuarie 2014 - 12:12, said:

Daca doar s-au apreciat dar nu le vinzi nu cred ca trebuie declarat nimic.

Corect. Castigul/pierderea înseamnă diferenta dintre pretul de cumpărare si cel de vânzare (minus comisioane, etc). Cât timp nu vinzi, nu ai un pret de vânzare. A se citi Codul Fiscal.

#11
El_Cid

El_Cid

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,524
  • Înscris: 29.03.2004
In cazul transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de participare la fondurile deschise de investitii, castigul se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de rascumparare si pretul de cumparare/subscriere. Pretul de rascumparare este pretul care i se cuvine investitorului la retragerea din fond. Pretul de cumparare/subscriere este pretul platit de investitorul persoana fizica pentru achizitionarea titlului de participare
sursa: mfinante.ro

Deci in cazul in care cumperi un index, desi nu l-ai vandut, ci doar il detii in portofoliu, trebuie platit anual impozit pe capital gain nu? :(

Desi aici zice altceva: http://www.raiffeise...etcontent_ID=51

Edited by El_Cid, 10 January 2014 - 11:59.


#12
Wittmann2

Wittmann2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,359
  • Înscris: 25.08.2008
Nu. Platesti atunci cand il vinzi.

#13
El_Cid

El_Cid

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,524
  • Înscris: 29.03.2004

View PostWittmann2, on 10 ianuarie 2014 - 12:00, said:

Nu. Platesti atunci cand il vinzi.

Asa spune Raiffeisen destul de clar. Mersi!

Incepand cu data de 01.01.2013 se elimina declaratiile trimestriale (225), asadar clientii persoane fizice care efectueaza rascumparari din fondurile de investitii trebuie sa depuna doar declaratia anuala (200) si sa plateasca impozitul in baza deciziei de impunere care va fi trimisa ulterior de ANAF.

Edited by El_Cid, 10 January 2014 - 14:54.


#14
AlexxxG

AlexxxG

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 03.10.2008
Creșterea de capital se plătește ca urmare a vânzării intrumentelor financiare.

Dar totuși cum ar trebui reglementat regimul fiscal pe piața de capital? Ce părere aveți?

Edited by AlexxxG, 19 January 2014 - 11:47.


#15
Wittmann2

Wittmann2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,359
  • Înscris: 25.08.2008

View PostAlexxxG, on 19 ianuarie 2014 - 11:47, said:

Dar totuși cum ar trebui reglementat regimul fiscal pe piața de capital? Ce părere aveți?

Ha?

#16
El_Cid

El_Cid

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,524
  • Înscris: 29.03.2004
Dar trebuie depuse ceva declaratii, desi eu doar cumpar si nu vand?

Edited by El_Cid, 24 January 2014 - 10:37.


#17
Wittmann2

Wittmann2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,359
  • Înscris: 25.08.2008
Cred ca depui o declaratie "pe zero". S-ar putea sa ma insel, totusi.

#18
El_Cid

El_Cid

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,524
  • Înscris: 29.03.2004
Ok si daca primesc dividende, ce zice legea? Trebuie platit impozit cand incasez dividendele? Anual? Sau cand vand stock-ul?
Sau daca am activat reinvestirea lor automata nu e problema?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate