Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

emigrare canada - DA sau NU?

- - - - -
  • Please log in to reply
125 replies to this topic

#37
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003
meri si tu totusi intr-un oras mai cat-de-cat. macar ai sanse sa gasesti altceva, daca crapa firma.

#38
Malvolio

Malvolio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 29.04.2006
@duculeana: si eu as fi curios cam costa viata acolo. in eventualitatea ca mi-ar oferi 45k pe an, am folosit un calculator de taxe de pe net si mi-a dat un venit de ~36k net. deci un ~3k pe luna.

@Pengoon: momentan astia sunt singurii care angajeaza direct din romania. si nici nu sunt genul sa ma duc undeva sa-mi caut de munca la plesneala. daca e sa plec voi pleca cu contract sigur de aici si apoi mai vad eu acolo daca e rost de altceva.

#39
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003
cu aia 36k net, mai ai de platit asigurarea medicala sau nu? ai achitat contributia de somaj, pensie (in caz ca trebuie sa achiti asa ceva) sau se duc (tot) din 'ai 36k ramasi?

#40
Malvolio

Malvolio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 29.04.2006
ei zic asa:

Health, Dental and Vision Care Coverage – prescription drugs, extended health,worldwide travel

    Basic and Optional Group Life Insurance, Accidental Death & Dismemberment and Dependent Life Insurance

    Long Term Disability Benefit

    Registered Retirement Savings Plan with ****** matching contributions


poate ne lumineaza Rosebud09 cum e situatia exact.

#41
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,633
  • Înscris: 02.10.2009

 Malvolio, on 23rd November 2011, 15:03, said:

ei zic asa:

Health, Dental and Vision Care Coverage – prescription drugs, extended health,worldwide travel

Basic and Optional Group Life Insurance, Accidental Death & Dismemberment and Dependent Life Insurance

Long Term Disability Benefit

Registered Retirement Savings Plan with ****** matching contributions


poate ne lumineaza Rosebud09 cum e situatia exact.

Va luminez pe naiba..
Mai degraba va bag in ceata pentru ca sunt prea multe lucruri la mijloc.
Incepand cu sfarsitul:
- Registered... RRSP pe scurt: plan de pensii private. N-ai pus deoparte, va fi greu la batranete. Tu pui o suma in acel plan, si compania incearca sa puna si ea la fel ("match")  in planul tau. Tu pui 300 pe luna, ei incearca sa puna 300 (ideal). In cele mai multe cazuri va pune 2-5% din salariul tau, in fiecare luna. Astia sunt peste salariu. Retineti ca marele (si cam singurul) avantaj al RRSP este ca suma respectiva nu se impoziteaza (e o limita, ca in Ro, dar la vreo 22.000 pe an) deci practic ai un castig de 15-25 %.
- Planul de sanatate: orice companie serioasa are asa ceva, acopera mai mult sau mai putin, dar nu chiar tot la dentisti sa zicem. Uneori firma plateste tot, alteori pui si de la tine vreo suta lunar. Si planul asta e "peste" salariu.
- Contributia ptr pensie de stat (CPP) e mica, vreo 4,5% din salariu, platesti tu (restul pana la 9% da angajatorul), dar: e plafonata, adica dai 4,5% lunar dar nu mai mult de o suma anuala, cca 1900 dolari. Dupa ce ai platit suma aia, nu mai platesti in restul anului. Dezavantaj (relativ): si pensia de stat pe care o vei primi va fi limitata (max. aprox 900 pe luna), indiferent ca ai avut in timpul vietii salariu de palmas sau de ministru. De aia trebuie sa bagi bani in RRSP sau in alta parte.

Quote

Ne poti spune si niste preturi la alimentele zilnice, la chirie, la abonamentul la net si tv?
Am gasit aici niste comparatii si sincer, preturile mi se par mult prea mari fata de cele din Romania. Un litru de lapte echivalentul a 8,35 lei? Abonamentul lunar la transportul public echivalentul a 376 de lei? O bere echivalentul a 18,69 lei? Foarte scump.
Dar nivelul impozitelor pe salarii +contributia la asigurarea de sanatate si somaj din partea angajatului cat e? Cu cat mai ramane in mana din salariul brut?
Cam mari preturile alea, nu cu foarte mult, poate ai calculat gresit (vezi la sfarsit cat platesc eu (Alberta).
Regula numarul unu al emigrantului in Canada: nu mai fa nici o comparatie cu Ro, pentru ca nu are sens. Daca vrei sa mergi inainte, mergi cu fata inainte, nu inapoi. E scump? Du-te la munca si fa in asa fel sa para ieftin. Traieste lume in Ca, fara sa se vaite? Da (inca :lol: ). Veti vedea ca a te plange de ceva in Canada (mai ales daca esti imigrant) va a vea un efect devastator in modul cum esti perceput de canadieni, chiar daca ai 100% dreptate.
Preturile sunt mult mai mari ca in Ro la anumite produse si servicii si sunt asa de multa vreme. In general la produse alimentare de cca. 2-3 ori mai mari, nu chiar la toate. La servicii medicale nici macar nu pot sa scriu cat e diferenta ca va speriati, dar nu uitati ca exista asigurari asa incat costul poate fi redus sau zero. "Fiarele", sculele, electronicele, automobilele noi sunt considerabil mai ieftine, dar nu cumperi in fiecare zi. Case (300-400.000, vechi sau obisnuite) apartamente (150-250.000, idem). In schimb poti lua credit cu 3,5% fara garantii. In acelasi timp, veniturile sunt de cca 5-6 ori cat cele din Ro. La sfarsitul lunii cand tragi linie, mai ramane ceva. Daca ai cap si nu pui botu la scumpeturi inutile, ramane 10-15 la suta din venit iar banu are valoare.
Odata ce ai trecut de limita care asigura nevoile de baza, fiecare dolar in plus conteaza mult.
Revenind la oile noastre, canadienii nu se vaita prea tare si pentru ca nu obisnuiesc sa compare cu alte tari; traiesc in Canada si acolo e preocuparea lor lor. Cui nu-i place: valiza.
Ei, sunt cam drastic. In realitate, te acomodezi. Dupa socul inital si continua comparatie cu "cat e in Ro", pe masura ce trece timpul apare adaptarea la realitate, ajustarea nivelului de trai in functie de venit si va spun ca pana la urma e OK, incepi sa vezi si alte lucruri nu numai bani in fata ochilor.
Am spus de multe ori ca, in cele mai multe cazuri, a pleca "la munca", temporar in Ca nu are sens. In afara de a castiga experienta de viata, a pleca si a veni inapoi dupa cateva luni nu prea merita, poate doar in cazuri disperate, dar daca respectivul a ajuns in acea situatie disperata in RO, are sanse minime sa faca mare branza in Ca. Trebuie facuta socoteala bine de acasa, cat dai si cat iei. Acesta socoteala nu mai trebuie facut pentru cei care raman in CA.
Trebuie plecat cu bilet One Way.

Lapte: 1.7-2.13 /l (nu beau lapte, numai copiii si pisicile beau lapte...)
Abonament auto: cca 85 $/ luna (n-am mers cu autobuzul de ani de zile)
O bere: cca. 4.5 $ la local, intre 11-15 $ cutia de 6 sticle/doze de 333 ml.
Benzina: 0.9-1.1 $/l. Masinile consuma mai mult ca in Ro in afara orasului ptr ca au motoare mari, dar mai putin sau tot asa in oras ptr.ca orasul are si strazi de circulat, nu numai de parcat.
Chiria: 900-1200 ptr un apart cu 3 camere ("2 bedroom") mai decent (nu platesc, inasez ca am chirias)
Gaz (casa): 75-180
Curent: 50
Telefon, internet: 60
Cablu, satelit: 40-60.
Celular: 20-50 $ abonament ptr 50-100 minute.
Asigurare masina: 70-120 per masina pe luna, asig, obligatorie. Ptr 2 masini, una veche, una noua cu Casco, 2 soferi, eu platesc 230 /luna. Pentru nou veniti, cu experienta zero adica (de multe ori nu conteaza cei 10 ani codusi "acasa") suma se poate dubla.
Pe mancare (3 persoane, fara mofturi): cam 700 pe luna. Destul de des la restaurante mici sau mall.
Rata la casa: 1350, apart. 600/luna
Sotia lucreaza si ea, copila in facultate (alta distractie cu banii: cam 6000/an taxe)
Va ajunge.

#42
calator_2000

calator_2000

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 20.05.2010
cred ca Rosebud09 a descris destul de bine ce e pe aici prin canada...

ca sa mai ai un exemplu... aveam 1000$ in 2002-2003 cand $ era cam ca Euro si cand un salariu de $300 era vis pentru multi. Sotia era si ea pe la $600 deci un venit care si acum dupa 8 ani ar fi bun pentru Ro. Avem casa in Ro (nu apartament). Ne-am intoarce? Nu.... sunt 2 motive.. unul ar fi financiar... nu cred ca ne-am permite vacantele pe care ni le permitem de aici, siguranta unei pensii decente, banii pusi deoparte pentru educatia copilului. altul ar fi sistemul... educatia, sanatatea, piata muncii ( ma refer aici la o gramada de aspecte cum ar fi respect, oportunitati... prea multe de enumerat).

Cu toate ca lucram la una din companiile top 3 in Ro la momentul ala din domeniul meu si era pe o pozitie destul de buna , nu cred ca profesional as fi realizat ce am realizat aici. Si nici sotia...

Ideal ar fi sa pleci daca esti casatorit... Asta ti-ar da stabilitatea necesara sa ai planuri de viitor in locul unde te duci...  Altfel s-ar putea ( nu obligatoriu) sa vrei sa te intorci si nu din motive obiective....

#43
mihai35c

mihai35c

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 03.04.2012
rosebud09 si calator_rapid au 100% dreptate. calculele sunt corecte.

Aici in Canada trebuie plecat doar cu decizia ta si a sotiei si trebuie venit DOAR cu fata inainte. Nu compara preturi din Canada cu preturi din Romania fiinca nu are rost.
Eu o sa ma intorc la vara dupa 4 ani insa sunt motive care pot fi "destructive" aici pentru mine, sotie si baiat. Poti sa zici ca nu am rezistat fiindca sotia este medic european insa atunci cand treci Atlanticul poti sa dai foc oricarei diplome universitare de medic. Si mai sunt si alte chestii de sanatate care ma impiedica pe mine.
Din propria experienta: daca esti medic sau ai facultatea de drept si vrei sa pleci din Romania NU veni in Canada sau USA; gaseste-ti o tara europeana. Sau prepara-te sa cheltui minim 2 ani ca sa incepi de la zero.

Succes sa iei decizia corecta!
:thumbup:

#44
fredy2007

fredy2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,644
  • Înscris: 09.09.2007

 mihai35c, on 5th April 2012, 19:23, said:

rosebud09 si calator_rapid au 100% dreptate. calculele sunt corecte.


Din propria experienta: daca esti medic sau ai facultatea de drept si vrei sa pleci din Romania NU veni in Canada sau USA; gaseste-ti o tara europeana. Sau prepara-te sa cheltui minim 2 ani ca sa incepi de la zero.
:thumbup:

Cu licenta in Drept din Romania nu ai ce sa faci nici in Europa.Cunosc cateva persoane, medici si asistenti medicali, care au prins contracte de munca in SUA , in urma cu cativa ani, si sunt si acum acolo, multumiti de viata lor.Nu vor sa revina in Romania.In acest moment o asistenta medicala, incepatoare, in New York, castiga de la 32-34 USD/ora, iar in Romania, o asistenta medicala, cu vechime de peste 16 ani in domeniu, care lucreaza la Urgente(UPU) sau Reanimare(ATI), in trei schimburi, inclusiv in weekenduri sau sarbatori legale, castiga undeva la 1700 lei/luna.Asistentele tinere,fara experienta in domeniu, castiga undeva la 900 lei/luna, daca lucreaza la un spital(inclusiv in weekenduri)iar la un medic de familie castiga 600-700 lei, bani frumosi cu care iti poti asigura necesitatile materiale lejer, nu?Te poti realiza material in viata. :)Un medic rezident castiga in Romania undeva la 1200 lei/luna, iar in Germania castiga 2500 euro/luna.Munca multa, si responsabilitate, peste tot, insa si castigul este mai bun in occident.In fond mergi la lucru pentru bani.Sa nu mai vorbim de conditiile de munca din occident sau de modul cum este organizata activitatea la locul de munca.
Stiu persoana care dupa ce a ajuns in Canada, emigrand,in urma cu circa 7-8 ani, a facut cursuri de tehnician dentar(Montreal)iar acum nu mai vrea sa revina in tara.Este foarte multumita de viata de acolo, din mult hulita provincie Quebec.
Acum pentru un medic sau asistent medical, este mult mai lejer sa opteze pentru o tara din vestul Europei, daca cunoaste bine limba acestei tari, decat sa urmeze cursuri de echivalare in SUA, sau din nou, cursuri de la zero, in Canada.
mihai35c, cunosc o familie  care dupa circa 8 ani de viata in Kitchener, Ontario, fara sa fie unul din ei medici, au venit in urma cu un an, in Romania, foarte optimisti,nostalgici dupa rudenii si locurile natale, iar acum, dupa ce au vazut mizeria economica, morala si sociala de aici, luna viitoare revin in patria lor de adoptie, total scarbiti de viata de aici.

Edited by fredy2007, 06 April 2012 - 11:46.


#45
calator_2000

calator_2000

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 20.05.2010

 mihai35c, on 5th April 2012, 18:23, said:

rosebud09 si calator_rapid au 100% dreptate. calculele sunt corecte.

Aici in Canada trebuie plecat doar cu decizia ta si a sotiei si trebuie venit DOAR cu fata inainte. Nu compara preturi din Canada cu preturi din Romania fiinca nu are rost.
Eu o sa ma intorc la vara dupa 4 ani insa sunt motive care pot fi "destructive" aici pentru mine, sotie si baiat. Poti sa zici ca nu am rezistat fiindca sotia este medic european insa atunci cand treci Atlanticul poti sa dai foc oricarei diplome universitare de medic. Si mai sunt si alte chestii de sanatate care ma impiedica pe mine.
Din propria experienta: daca esti medic sau ai facultatea de drept si vrei sa pleci din Romania NU veni in Canada sau USA; gaseste-ti o tara europeana. Sau prepara-te sa cheltui minim 2 ani ca sa incepi de la zero.

Succes sa iei decizia corecta!
:thumbup:


Mihai, ati incercat sa va uitati de un rezidentiat in Alberta? Am intalnit pe cineva la urgenta care era in ultimul an la pediatrie si ma gandesc ca totusi se poate si pentru medici.. nu stiu detalii dar poate gasesti mai multe daca te interesezi.

#46
ursudepadure

ursudepadure

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 232
  • Înscris: 28.04.2012

 Malvolio, on 17th November 2011, 19:49, said:

salut

in perioada urmatoare voi avea un interviu pentru un job in IT, in canada. avand in vedere ca acesta este un topic dedicat discutiilor cu si despre canada, m-am gandit ca ar fi bine sa ma informez din timp despre ce ar insemna imigrarea si daca se merita sa fac pasul.

eu unul nu ma simt presat sa plec decat pentru un standard de viata mai bun si salarii mult mai mari decat aici. lucrez in IT de aproape 6 ani si castig 1000 de euro pe luna. aici am prieteni, familie si ma descurc cat de cat cu cheltuielile astfel incat sa nu imi lipseasca multe lucruri. sunt constient ca voi trebui sa fac credit pe 20-30 de ani pt a cumpara o casa(la fel va fi si in canada), dar momentan platesc chirie si probabil rata va fi aceeasi sau mai mica.

stiu doar ca job-ul e in moncton regiunea new brunswick. nu stiu cu cat se plateste, voi afla mai multe detalii la interviu.

se merita sa emigrez sau nu? merita efortul? cu experienta mea si probabil ce voi mai deprinde in cariera oricum as putea lucra intr-o alta tara din europa. e canada o oferta mai buna ca mod de viata, clima, civilizatie?
In Canada pretul mediul al unei case este de 300 000 dolari Canadieni in zonele unde se gasesc joburi. In Ontario chiar mai mult iar in Vancouver de neimaginat! Daca esti IT cu 6 ani de experienta ai sanse mai mari sa castigi bani cu care sa iti platesti casa. Stiu ca nu e neaparat nevoie sa iti iei o casa dar nimeni nu se prea risca sa tina multi bani in cont de frica inflatiei. Asadar cam toti cumpara case pentru ca e singurul lucru care nu s-a devalorizat pana acuma. In rest totul depinde de bunul mers al economiei mondiale. Chiar in IT joburile migreaza masiv catre India si America de Sud unde e mai moca si e posibil ca si orasele de aici sa aibe la un moment dat soarta unor orase din America cum ar fi Detroit (acum un gheto in ruine). In IT aici sunt mai multi chinezi (developers) si indieni (testers, networking) dar si multi din europa de est. Joburile in care trebuie sa muncesti mult si sa gandesti pana ti se inrosesc urechile nu sunt in general alegerea celor care sunt aici de mai multe generatii. Cine e aici de mai multe generatii nu va mai invata doar din ambitie si cu disperarea cu care invata chinezii sau cum invatam noi.
Asadar ca IT-ist poti sa te astepti sa ai sefi directi Indieni si Chinezi, etc...ceea ce uneori e frustrant pentru ca, oricat am fi de pacifisti si cosmopoliti diferentele de cultura isi spun cuvantul. Facand o medie a ultimilor zece ani pentru IT-isti e mai bine in Canada dar cat va mai dura nu stim atata timp cat toate corporatiile prefera mana de lucru ieftina. Si firmele de telefonie acum angajeaza offshore ca e moca. Daca suni la operatori,  cei care iti raspund sunt in general in India, Filipine, etc...In conditiile in care nu vor fi schimbari mari in economia Canadei ca IT-ist castigi cam 3000 - 4000 $ ca tester si 3000 $- &7000 $ ca developer pe luna. O chirie decenta e 800 de dolari intr-o casa cu un singur dormitor si living sau 1000-1500 de dolari intr-un bloc. Daca iti iei casa, pretul mediu Mortgage+cheltuieli este in jur de 2000 de dolari. Din pacate insa, Canada a redus in ultimul timp numarul emigrantilor.  O alta problema aici este ca poti investi mult intr-o casa care isi va pierde valoarea daca vecinatatea devine una nesigura sau rau famata...

#47
ursudepadure

ursudepadure

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 232
  • Înscris: 28.04.2012

 mihai35c, on 5th April 2012, 19:23, said:

rosebud09 si calator_rapid au 100% dreptate. calculele sunt corecte.

Aici in Canada trebuie plecat doar cu decizia ta si a sotiei si trebuie venit DOAR cu fata inainte. Nu compara preturi din Canada cu preturi din Romania fiinca nu are rost.
Eu o sa ma intorc la vara dupa 4 ani insa sunt motive care pot fi "destructive" aici pentru mine, sotie si baiat. Poti sa zici ca nu am rezistat fiindca sotia este medic european insa atunci cand treci Atlanticul poti sa dai foc oricarei diplome universitare de medic. Si mai sunt si alte chestii de sanatate care ma impiedica pe mine.
Din propria experienta: daca esti medic sau ai facultatea de drept si vrei sa pleci din Romania NU veni in Canada sau USA; gaseste-ti o tara europeana. Sau prepara-te sa cheltui minim 2 ani ca sa incepi de la zero.

Succes sa iei decizia corecta!
:thumbup:
da, asa este, inafara de computere nimic nu e recunoscut pe aici; acum sunt multi care accepta si joburi sub nivelul lor de pregatire dar cu timpul devine frustrant pentru ca ajungi sa vezi ca altii, poate mai prost pregatiti, castiga mai mult si au un statut social mult mai respectat. Mie personal nu imi pasa dar sunt situatii in care te simti jenat sa fii tratat de sus de unii care nu au alt merit decat ca s-au nascut aici sau ca au venit mai devreme. E si un fel de bibanie, cu cat ai venit de mai mult timp cu atat esti mai "smeker"...
Se intampla ca pe pozitia x care e mult sub nivelul tau de calificare tu sa ai idei mult mai bune decat a celor de pe pozitia x+1 sau X+2 si asta creaza tensiuni, pentru ca si aici e un sistem piramidal corporatist, foarte asemanator cu orice dictatura dar care nu a apucat inca sa colapseze. E un fel de mega-Caritas la scara uriasa si pe o durata foarte mare. In general emigrantii fac muncile de jos si intretin restul structurii piramidale birocratice care contine un numar mai mare de oameni decat cei care fac ceva util. Dupa care copii emigrantilor devin ei insisi mai "avansati" si trec la un nivel mai inalt pe baza faptului ca parintii au avut deja niste resurse si nu au luat-o de la zero. Dar chestia asta cat poate dura?
Asta e parearea mea bazata pe un studiu al statisticilor si intreband in stanga si dreapta pe fiecare cu ce se ocupa...

#48
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,633
  • Înscris: 02.10.2009

 ursudepadure, on 6th July 2012, 22:01, said:

da, asa este, inafara de computere nimic nu e recunoscut pe aici; acum sunt multi care accepta si joburi sub nivelul lor de pregatire dar cu timpul devine frustrant pentru ca ajungi sa vezi ca altii, poate mai prost pregatiti, castiga mai mult si au un statut social mult mai respectat. Mie personal nu imi pasa dar sunt situatii in care te simti jenat sa fii tratat de sus de unii care nu au alt merit decat ca s-au nascut aici sau ca au venit mai devreme. E si un fel de bibanie, cu cat ai venit de mai mult timp cu atat esti mai "smeker"...
Se intampla ca pe pozitia x care e mult sub nivelul tau de calificare tu sa ai idei mult mai bune decat a celor de pe pozitia x+1 sau X+2 si asta creaza tensiuni, pentru ca si aici e un sistem piramidal corporatist, foarte asemanator cu orice dictatura dar care nu a apucat inca sa colapseze. E un fel de mega-Caritas la scara uriasa si pe o durata foarte mare. In general emigrantii fac muncile de jos si intretin restul structurii piramidale birocratice care contine un numar mai mare de oameni decat cei care fac ceva util. Dupa care copii emigrantilor devin ei insisi mai "avansati" si trec la un nivel mai inalt pe baza faptului ca parintii au avut deja niste resurse si nu au luat-o de la zero. Dar chestia asta cat poate dura?
Asta e parearea mea bazata pe un studiu al statisticilor si intreband in stanga si dreapta pe fiecare cu ce se ocupa...


Ce spune ursu' e adevarat in mare parte, mai ales privit "de jos"...

Povestea cu "nivelul de calificare" e cam relativa, cine stabileste nivelul e problema. Pentru cei veniti recent, nivelul de calificare este cel pe care l-au obtinut inainte in tara lor si asta s-ar putrea sa nu se potriveasca cu cerintele din noua tara. Cei dein IT sunt avantajati de faptul ca lucrurile si standardele sunt aceleasi peste tot si nu trebuie multa vreme sa se adapteze situatiei de la fata locului. Apoi. e mai usor pentru ei sa fie angajati fara multa vorba pentru ca responsabilitatea profesiunii fata de societate este mai diminuata sau chiar inexistenta (ramanand doar cea fata de angajator, de exemplu cei care creaza jocuri pe calculator); nu moare nimeni daca ei fac o greseala, chiar daca lucreaza pentru domenii mai speciale, responsabilitatea revine celui care a folosit programul fara sa-l verifice.

Intr-adevar, acolo seful e sef si nu vii tu sa-i spui ce si cum sa faca decat daca esti intrebat, indiferent de experienta si calificarea pe care o ai. Lucrurile sunt in picioare si pentru "canadienii" vechi, dar desigur ca mai ales pentru cei veniti mai recent. In timp insa lucrurile se mai aseaza, am vazut in multe situatii, peste tot unde am fost multe posturi importante, decisive pentru o companie, ocupate de persoane care au emigrat relativ recent.

Problema unora este ca avansarea nu se face peste noapte, trebuie de multe ori sa treaca 8-10 ani intr-o functie sau in aceeasi companie ca sa existe o promovare la nivel  mare.

Ce le-as reporosa eu camadienilor vechi: autosuficienta, lipsa de interes pentru progres si schimbare. Le e frica sa schimbe ceea ce s-au obisnuit sa faca. Vad asta in fiecare zi, si cel mai mare "defect" al unui angajat este sa fie creativ. El trebuie doar sa respecte standardele, nimic mai mult. Nu conteaza ca e nou venit de peste mari si tari sau e de-al locului.

Daca ati vedea statisticile cu numarul de inventii si inovatii raportat la nr. locuitorilor si la dezvoltarea industriei ati ramane masca. Asa explica si productivitatea mai scazuta decat in US.

#49
ursudepadure

ursudepadure

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 232
  • Înscris: 28.04.2012
Am venit in Romania sa vad cum imi pare. Problema cu emigrantii ca nu mai sunt nici de aici nici de acolo...sufera de o criza de identificare; cel putin eu asa simt. In Canada esti al nimanui dar ai unele avantaje, arata mai bine, nu ai atata bataie de cap cu birocratia dar simti ca nu esti de acolo, ajungi greu la prieteni, etc...acum depinde de fiecare.

#50
perseu77

perseu77

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 228
  • Înscris: 16.07.2010
Salut, ce ai mai facut cu emigrarea? vezi ca si eu am fost mai demult hotarat sa emigrez, am ajuns chiar in Canada si am stat o perioada la niste cunostinte. Parerea mea... daca nu esti foarte determinat sa te duci, nu te duce.  In Moncton- New Brunswich vor canadienii sa aduca emigranti sa dezvolte regiunea. Acolo este multa salbaticie, localnicii  ( in general indieni ) nu prea sunt agreabili, abia asteapta sa inchirieze locuintele sa faca si ei un ban, ca sunt destul de lenesi. Eu am fost in Québec si am cunoscut si persoane din New Brunswich, nu mi se par niste persoane de incredere. Se fac prieteni cu tine, te trag de limba ca apoi sa te barfeasca, ca se plictisesc, viata e prea linistita la ei. daca o sa stai mult pe acolo si esti invatat cu viata mai agitata de Bucuresti sau a altui oras mai mare, o sa ti se para ca esti intr-o statiune de pensionari, fiind prea multa liniste.
Domeniul IT e printre singurele care ti-l recunosc ca studiu, insa va mai trebui sa faci ceva cursuri de formare.
Unde vrei tu sa te duci e frumos, dar daca nu ai familie, o sa te simti foarte singur. Femeile lor nu prea sunt femei de casa, traiesc in concubinaj si e posibil cand nu te astepti sa plece cu altul, lasandu-ti un biletel ca te-a parasit. Daca rezisti stresului despartirii de familia ta din Romania, e ok atunci. Sincer sa fiu, la banii tai eu nu as pleca. Daca e sa faci un calcul, in Canada cam tot atat pui de-oparte dupa ce iti platesti ipoteca ( chiria), masina, telefon, cablu, haleala, etc.
Trebuie sa pui in calcul si banii pt. plecare.
Bafta.

#51
bagerajungle

bagerajungle

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,180
  • Înscris: 25.03.2011
Cred ca pot sa mi spun si eu o parere umila,am 3 oferte de munca in domeniul c tiilor civile,sint ing cu master in c tii si mba,la univ.din bologna,una din victoria,una din scarabough,si ultima edmonton,iar dupa ultimul mail trimis de firma de recrutare,in care mi s a specificat ca diplomele din europa de vest sint recunoscute la angajare,toate cele 3 posturi sint pt project manager in c tii ,ma rog ce au mai spus ei pe acolo ca ofera si cazare-banuiesc eu la locul de munca,vreo baraca mai de lux probabil-pt ca e vb de santiere in infrastructura,sosele,poduri,viaducte,retele de lucrari edilitare,,iar ca pret,toate se situeaza in jurul a 25 dolari canadieni/ora,program 37-40 ore saptamina.
Cum eu am experienta in domeniul acesta de 15 ani,cu lucrari de care sint mindru in Roma,Vatican,Fiumicino,...si altele ,printre care si o mica inventie pe care in Canada sigur mi ar accepta sa o "manufacturez" la scara mica/medie,mai ramine sa mi pun la punct engleza,chiar daca am facut 11 ani in romania si 7 in italia,tot am cam uitat o,pt ca n am vorbit o mai deloc,nici macar conversational asa la o cafea,ramine " sa incerc marea cu degetul"...poate poate,iar daca vreau sa plec singurul motiv este viitorul copiilor mei,care aici in romania este  un "iad  cu urmari pentru 100 de ani minim".Eu traiesc f bine,produc termoseminee ,manufactura  ,semineu din samota placat cu klinker,marmura piatra,cu cazan pt incalzi o vila,conac,ma rog intre 24 si 52 kw reali cu randament(nu eficienta lui bosch)89-91%,probat pina acum in cca 120 de lucrari,la oameni cu bani si puternici,unde daca gresesti ,platesti grav.Deci o fac pt copii,eu cistig f bine aici,dar ,,,mai astept un copil si vreau sa le asigur un viitor,o sansa poate ceva mai sigura si o viata unde meritocratia este la ea acasa.In concluzie,merita sa emigrez in una din locatiile de mai sus sau sa mi schimb optiunile in alta "zona",nu mi este frica de munca sau de noi tehnologii,nici eu nu s chiar oricine si experienta mea,nu stiu citi o au in Europa,ok,sa nu uitam ca toata europa are infrastructura facuta de romani,ok,romanii astia cit erau de razboinici atit de inteligenti erau....DEci sa ma risc,bani am de drum,trai,samd,nu stiu insa cit de apreciati sint italienii acolo, ca ingineri-arhitecti samd.Astept pareri de la cei din Canada,indiferent de cit de obiective sau subiective sint.A,am uitat un aspect,n am stat niciodata in genunchi ,n am lins sefii in ...c sau in ureche,am reusit numai prin seriozitate si consecventa,pregatire teoretica si practica permanenta,adica vreau respect ,ok,nu vin acolo sa mi spuna ca ,- "stii,de fapt diploma ta e cam zero aici"....iar daca stau sa ma gindesc Canada n are decit vreo 3-400 de ani de istorie, iar scoala unde am invatat,studiat si spalat creierii eu, aproape 1000 ani(1088 -sec XI),deci ...cine pe cine accepta!

#52
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,665
  • Înscris: 15.12.2009
@bagerajungle,

Nu stiu care e exact istoricul tau dar un lucru stiu sigur: Daca vrei sa emigrezi, lasa mandria (care reiese din postul tau) acolo de unde pleci. Cu mandrie nu rezolvi nimic nicaieri.
Valoarea ti-o demonstrezi prin munca si prin ceea ce faci, nu prin ceea ce crezi ca stii sa faci.

Eu sunt in situatia ta, doar ca am plecat din Romania (unde castigam f bine comparand cu ce se castiga in domeniul meu in tara) si m-am relocat in Suedia pe un salariu cam 1.6x fata de cel din .ro, dar cu costuri de trai 2x ... Deci financiar nu se justifica pasul ... dar am facut-o pentru copil, caci el e clar ca merita un viitor mai bun decat ii pot oferi eu in tara natala.

Revenind on topic, or fi suedezii mai "reci" si mai "nordici" in gandire .. dar daca te bati cu pumnii in piept ca Tarzan nu iti faci nimic bine ... pentru ca atragi antipatii.

Ca imigrant, oriunde ai fi (intr-o tara non-latina) trebuie sa stii care iti sunt limitele si sa cresti din pozitia de imigrant in cea de om apreciat si posibil de baza intr-o firma, strict prim munca. Nimic nu vorbeste mai puternic decat rezultatele.

"Just my 2 cents" ... ca tot vrei sa iti exersezi engleza ;)

#53
bagerajungle

bagerajungle

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,180
  • Înscris: 25.03.2011

 ro_explorer, on 27 februarie 2013 - 21:47, said:

@bagerajungle,

Nu stiu care e exact istoricul tau dar un lucru stiu sigur: Daca vrei sa emigrezi, lasa mandria (care reiese din postul tau) acolo de unde pleci. Cu mandrie nu rezolvi nimic nicaieri.
Valoarea ti-o demonstrezi prin munca si prin ceea ce faci, nu prin ceea ce crezi ca stii sa faci.

Eu sunt in situatia ta, doar ca am plecat din Romania (unde castigam f bine comparand cu ce se castiga in domeniul meu in tara) si m-am relocat in Suedia pe un salariu cam 1.6x fata de cel din .ro, dar cu costuri de trai 2x ... Deci financiar nu se justifica pasul ... dar am facut-o pentru copil, caci el e clar ca merita un viitor mai bun decat ii pot oferi eu in tara natala.

Revenind on topic, or fi suedezii mai "reci" si mai "nordici" in gandire .. dar daca te bati cu pumnii in piept ca Tarzan nu iti faci nimic bine ... pentru ca atragi antipatii.

Ca imigrant, oriunde ai fi (intr-o tara non-latina) trebuie sa stii care iti sunt limitele si sa cresti din pozitia de imigrant in cea de om apreciat si posibil de baza intr-o firma, strict prim munca. Nimic nu vorbeste mai puternic decat rezultatele.

"Just my 2 cents" ... ca tot vrei sa iti exersezi engleza Posted Image
Multumesc de sfat,stiu exact cum stau lucrurile ,si in Italia e la fel,doar ca,in Italia cind esti bun,bine pregatit,stii sa vorbesti cu oamenii,comunici cu ei pe teme tehnice legate de santier,prin care eu,ca sef ,ii ajut sa bage bani in buzunar mai multi,esti respectat si te asculta toti,nu misca nimeni in front,iar daca dau de greu,nu se sfiesc sa intrebe,stiu ca americanii sint mai mitocani si prost educati,nu stiu daca si canadienii,de profesinalismul meu n am nici o indoiala,doar nu se face structura sau betonul altfel decit in europa(ma rog reteta este cam aceiasi),m am mai uitat si pe discovery si pe alte programe ,e cam la fel,culmea este ca se fac chiar aceleasi greseli,chiar si in documentare mai scapa ,ma rog nu s eu "marele as" in domeniu,dar nu ma duc pina acolo sa mi spuna: "stii ce,tu esti responsabil de lucrare,dar faci numai cum iti spunem noi si cind iti spunem noi!" lucru care suna cam a "magarie ordinara" asta vreau sa spun de fapt,organizare de santier si grafice de executii nu cred ca s mai buni ca italienii vreo natie de pe pamintul asta,nici macar nemtii nu le sufla in ceafa italienilor,ok,iar la scoala...a fost un infern,acolo nu treci anul decit daca stii f bine ,adica pe punctaj de minim 85-90 media din 100 puncte maxim,chiar daca limita minima este de 60 puncte,te fac de asa maniera incit sa te pice la ceva daca nu stii de la 85 puncte in sus,ca sa repeti examenul sau anul...nu exista :"hai sa l trec de mila sau de sila si pe amaritul asta de roman"!,spaga sau cadouri,te leaga imediat,iar regulile sint lege...nu e vraja marii ca la Politehnica de cretini...
Inchipuieti ca prin 91-98,"scorul pe an era de 7 mil/lire italiene,adica salariul unui judecator antimafia-cel mai mare salariu din magistratura,deci,platesti si te pica de n ai aer,ei scot specialisti pe banda rulanta,iar daca nu faci macar un master(de 2 ani cum am facut eu),esti doar un ingineras de duzina si atit,nimik altceva,adica salariu este putin mai mare decit la un muncitor bun!Daca mai pui si cazare si masa...m a secat de bani facultatea,nu regret nimik,stiu cine sint,dar repet,nu ma duc sa fiu doar de forma,stiu sa mi fac temele f bine,studiez tot timpul lucrarea,sint perfectionist prin definitie,nu las lucrurile la aprecierea muncitorilor sau a vreunui mare control de la vreo primarie care doarme pe el de atita alcool,am intilnit si specii de genul asta,culmea e ca tocmai in Roma...in tara sint drogati permanent,nici nu pot sa vb de atita bautura!

Eu sint cu workohoolic...parca asa se spune/poate de scris am comis o sigur,munca si iar munca,in anumite limite dar,mai incet e mai perfect,asa ne a invatat pe la bologna,repede si bine nu exista e doar o utopie,iluzie!

Edited by bagerajungle, 27 February 2013 - 22:48.


#54
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,633
  • Înscris: 02.10.2009

Quote

Cred ca pot sa mi spun si eu o parere umila,am 3 oferte de munca in domeniul c tiilor civile,sint ing cu master in c tii si mba,la univ.din bologna,una din victoria,una din scarabough,si ultima edmonton,iar dupa ultimul mail trimis de firma de recrutare,in care mi s a specificat ca diplomele din europa de vest sint recunoscute la angajare,toate cele 3 posturi sint pt project manager in c tii ,ma rog ce au mai spus ei pe acolo ca ofera si cazare-banuiesc eu la locul de munca,vreo baraca mai de lux probabil-pt ca e vb de santiere in infrastructura,sosele,poduri,viaducte,retele de lucrari edilitare,,iar ca pret,toate se situeaza in jurul a 25 dolari canadieni/ora,program 37-40 ore saptamina.
Lucrurile sunt un pic (mai mult...) diferite in Canada fata de Europa. Este vorba de o serie intreaga de standarde in constructii, protectia muncii, modul de comportament, nu mai vorbesc de materiale si tehnologii. Posibil sa mergi intr-un loc unde se lucreaza mai asemanator cu ceea ce stii si atunci este Ok. Oricum vei avea nevoie de o perioada de invatare/acomodare, nu vad posibil ca de la inceput sa ti se dea intr-adevar o functie de management dar se poate obtine in timp scurt, depinde cum te misti.
Diplomele si recunoasterea lor: este acelasi sistem pentru toata lumea din afara Canadei. Exista intotdeauna o recunoastere tacita, fara valoare legala sau juridica, la latitudinea angajatorului. Recunoasterea formala si legala (pentru a te putea numi „inginer” de ex si a avea drept de semnatura si stampila) o fac asociatiile profesionale specifice si acolo este cu totul alta treaba, mai complicata si care dureaza mai multi ani). Pana atunci, in probleme importante va trebui sa asculti de altii si sa pui caramida peste caramida pentru cariera viitoare.
Salariul de 25 pe ora este unul bun pentru inceput, echivalentul unui salariu de muncitor calificat, sau ucenic in anul 2-3, depinde si de regiune. Va creste in timp, dar pana atunci sotia e bine sa lucreze si ea cate ceva. Poate vei dubla valoarea si atunci intri intr-adevar in crema middle-class

Quote

Cum eu am experienta in domeniul acesta de 15 ani,cu lucrari de care sint mindru in Roma, Vatican, Fiumicino,...si altele ,printre care si o mica inventie pe care in Canada sigur mi ar accepta sa o manufacturez" la scara mica/medie.
Trebuie sa stii cum sa „vinzi” chestia asta cu experienta si realizarile. Fa un dosar de portofoliu credibil din care sa rezulte ca esti tu acela si poti face minuni.

Quote

,mai ramine sa mi pun la punct engleza,chiar daca am facut 11 ani in romania si 7 in italia,tot am cam uitat o,pt ca n am vorbit o mai deloc,nici macar conversational asa la o cafea,ramine " sa incerc marea cu
degetul"...
O buna cunoastere a limbii engleze (vorbite !) este foarte importanta. Vitala. Trebuie sa stii destul de bine de la inceput, nu tine cu ocolisuri si dat din maini.

Quote

poate poate,iar daca vreau sa plec singurul motiv este viitorul copiilor mei,care aici in romania este un "iad cu urmari pentru 100 de ani minim". Eu traiesc f bine,produc termoseminee ,manufactura ,semineu din samota placat cu klinker,marmura piatra,cu cazan pt incalzi o vila,conac,ma rog intre 24 si 52 kw reali cu randament(nu eficienta lui bosch)89-91%,probat pina acum in cca 120 de lucrari,la oameni cu bani si puternici,unde daca gresesti ,platesti grav.
Ar putea fi foarte utila experienta cu marmura si „zidaria umeda”, sunt foarte putini meseriasi care sa faca treaba de calitate (aici lemnul si plasticul sunt baza), dar tot asa ar putea fi aproape inutila, semineele sunt doar lucruri decorative (si eu am unul pe care nu l-am folosit niciodata!), iar incalzirea/racirea/ventilarea/umidificarea se fac in general cu instalatii standardizate automate care se adapteaza locuintei. Poate fi insa inceputul unei afaceri banoase ...

Quote

Deci o fac pt copii,eu cistig f bine aici,dar ,,,mai astept un copil si vreau sa le asigur un viitor,o sansa poate ceva mai sigura si o viata unde meritocratia este la ea acasa.In concluzie,merita sa emigrez in una din locatiile de mai sus sau sa mi schimb optiunile in alta "zona",nu mi este frica de munca sau de noi tehnologii,nici eu nu s chiar oricine si experienta mea,nu stiu citi o au in Europa,ok,sa nu uitam ca toata europa are infrastructura facuta de romani,ok,romanii astia cit erau de razboinici atit de inteligenti erau....DEci sa ma risc,bani am de drum,trai,samd,nu stiu insa cit de apreciati sint italienii acolo, ca ingineri-arhitecti samd.Astept pareri de la cei din Canada,indiferent de cit de obiective sau subiective sint.
A,am uitat un aspect,n am stat niciodata in genunchi ,n am lins sefii in ...c sau in ureche,am reusit numai prin seriozitate si consecventa,pregatire teoretica si practica permanenta,adica vreau respect ,ok,nu vin acolo sa mi spuna ca ,- "stii,de fapt diploma ta e cam zero aici"....iar daca stau sa ma gindesc Canada n are decit vreo 3-400 de ani de istorie, iar scoala unde am invatat,studiat si spalat creierii eu, aproape 1000 ani(1088 -sec XI),deci ...cine pe cine accepta!

Am subliniat paragraful pentru ca indica o problema Majora (cu M mare): inteleg motivele mandriei, ba chiar ar fi de neadmis sa nu ai propria mandrie bazata pe fapte concrete.
In acelasi timp, mandria poate fi obstacolul principal in calea unei imigrari de succes; o poate incheia on day one.
Pleci intr-un loc in care trecutul persoanei, nivelul de educatie multilaterala conteaza mai putin decat capacitatea de a face treaba la momentul respectiv. Nu-ti va spune nimeni ca diploma ta este zero (exceptand intr-o discutie cu vreun roman frustrat...) dar va trebui sa dovedesti cumva ca intr-adevar meriti acea diploma. E simplu, pentru cei mai multi.
Nu fa niciodata comparatia aceea cu mia de ani pentru ca pierzi vremea. Conteaza ce este acum, traim in prezent si pentru viitor. Vei vedea ca sunt unele lucruri in CA cu multi ani inaintea Europei, dar le vei vedea doar daca vei dori sa le vezi. In tot cazul, cel putin pana cand nu dovedesti cumva ca esti mai bun decat altii, vei fi tratat egal cu toata lumea.
Discriminare exista, este ilegala desigur, se manifesta incomparabil mai putin ca in Europa si in alt mod dar in cele mai multe cazuri este auto-discriminare, pe baza unor idei preconcepute. Vei avea ocazia sa vezi imigranti din India, China sau America de Sud extrem de bine pregatiti si educati, cu o vointa de a reusi teribila si vei fi in concurenta cu ei (vestea buna: de obicei romanii de acelasi calibru castiga).
Pe scurt, va trebui sa rabzi un pic la inceput, sa-i spui sefului „Yes” desi in mintea ta este „No”. Retine ca nu canadienii te-au chemat ci ei au raspuns favorabil solicitarii tale; au regulile lor, bune sau proaste si nu le vei schimba cu una cu doua. In timp lucrurile se pot imbunatati semnificativ.
In constructii se poate gasi o paine buna in multe locuri, nu este situatia din US, de fapt sunt multe diferente intre tari, chiar daca arata la fel.
A avea o oferta de munca din Ca este elementul pricipal pentru o emigrare la sigur, calea cea mai scurta si un vis pentru marea majoritate a doritorilor de plecare. E un lucru la care nu se da cu piciorul, pentru ca nu se stie... Nu esti obligat sa ramai acolo, sa iei cetatenie, etc, daca lasi usa intredeschia poti oricand sa te reintorci. Nu toata lumea se adapteaza la societatea si clima de acolo. Totdeauna, ocaziile pierdute ni se par mai importante decat lucrurile facute dupa aceea.

L.E. Am citit a doua postare. Lucrurile se  complica. Daca vrei sa reusesti in Ca sau in alta tara, va trebui sa te adaptezi conditiilor si regulilor de acolo. Fara comentarii. Dupa ce va trece timpul si vei ajunge sa intelegi modul de gandire al localnicilor, vei gandi foarte diferit fata de acum. Cu siguranta vei fi mai intelegator cu cei din jur si cu tara respectiva. Ce spui  despre mentalitatea din Italia nu se potriveste cu ce este aici. Nu am timp sa dau amanunte, nu zic nici ca e mai bine, nici mai rau, doar ca este altfel. Nu vei intalni betivi si drogati la lucru. "Workohoolici", destui. Nu iti va spune niciodata vreun coleg sau sef ceva urat, vei avea parte numai de zambete si politate. Cu aceleasi zambete si politete vei fi zburat imediat daca faci pe desteptul. Crede-ma, sunt foarte multe lucruri diferite, de care nu ai auzit, ei sunt invatati cu acele, le merge bine cu ele si nu e cazul sa vii cu ceva nou decat daca e "beton" si nu afecteaza alte lucruri.

Edited by Rosebud09, 28 February 2013 - 04:35.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate