Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...
 Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3
 Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 

Originea românilor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
32344 replies to this topic

#26335
Fabris

Fabris

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 25.11.2007

 tihomir, on Feb 26 2009, 10:32, said:

Dacii liberi adera si ei la cultura si limba romanica, intai cei din muntenia, apoi cei din moldova. Procesul e insuficient explicat dar documentat arheologic. Personal cred ca a cuprins atat deplasari de populatie cat si aspiratiile dacilor liberi de a accede la standardele romanice provinciale (intai in ceea ce priveste cultura materiala romanica ce era superioara si apoi total prin adoptarea limbii si religiei). Sa nu uitam ca si muntenia si jumatatea de sud a Moldovei au facut parte din imperiul roman si romanii au avut acolo castre, castele si drumuri, adica au fost interesati de acea zona, e imposibil ca asta sa nu fi avut un impact asupra dacilor liberi de acolo.
Dacii aia liberi au fost atat de "vrajiti" de civilizatia romana, incat nu au ezitat sa o faca tandari cand au avut ocazia. Practic datorita lor civilizatia romana din Dacia Traiana dispare pentru totdeauna in 256, pe vremea lui Gallienus. Apoi chiar insusi termenul de "daci liberi" (furat de la Mommsen, acesta vorbea de germanii liberi cand se referea la comunitatile germanice de dincolo de Rin) este o cultura-etnie inventata de catre istoriografia nationalista. Este greu de  demonstrat "dacicul" comunitatilor de costoboci, carpi, biefi, sau arsietai.

Edited by Fabris, 27 February 2009 - 07:55.


#26336
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006

 Hangeonos, on Feb 26 2009, 22:14, said:

Asemenea costume par sa fi purtat si hittitii dupa Rienschneider,M., Lumea hittitilor,ed.,St.Buc.,1967.
poti da mai multe detalii?ce zice acolo de costumele hititilor?

#26337
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 Fabris, on Feb 27 2009, 07:40, said:

Dacii aia liberi au fost atat de "vrajiti" de civilizatia romana, incat nu au ezitat sa o faca tandari cand au avut ocazia. Practic datorita lor civilizatia romana din Dacia Traiana dispare pentru totdeauna in 256, pe vremea lui Gallienus. Apoi chiar insusi termenul de "daci liberi" (furat de la Mommsen, acesta vorbea de germanii liberi cand se referea la comunitatile germanice de dincolo de Rin) este o cultura-etnie inventata de catre istoriografia nationalista. Nu se poate demonstra in nici un fel "dacicul" comunitatilor de costoboci, carpi, biefi, sau arsietai.
matali di la Ieși iaști cu dimonstrațiili și tot spui că unul și altul nu a dimonstrat.Matali ai demonstrat că pi vremea lui Galianu șela  carpii sau alții or feștelit  di tăt șivilizația rîmlenilor în Ardial?
Ai dimonstrat matali că așei carpi se chemau așe șî nu iereau di un neam șî uo limbî cu dașii din Ardial?
Bravo sie Nastasie! Hai, cî iaști diștiept!
P.S. Nu ti supăre matali cî mai șuguiesc.Știu cî aiasta nu-i limba matali (niși a me,io-s muntean) așa cî nu-i niși uo jigniri. Mătăluțî iaști fișor di ungur ori di ungurean pripășît pi-acolo pi la Ieși.

#26338
Fabris

Fabris

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 25.11.2007

 eleonora15, on Feb 26 2009, 23:00, said:

P.S. Nu ti supăre matali cî mai șuguiesc.Știu cî aiasta nu-i limba matali (niși a me,io-s muntean) așa cî nu-i niși uo jigniri. Mătăluțî iaști fișor di ungur ori di ungurean pripășît pi-acolo pi la Ieși.
Asa e ba agramatule! Sunt ungur asa cum esti tu un om destept..

Edited by Fabris, 27 February 2009 - 08:23.


#26339
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 Hangeonos, on Feb 26 2009, 23:57, said:

Domnule esti pus pe insulte pentru ca nu ai argumente si ai tulburari de personalitate.(afirmație goală, mincinoasă și insultătoare.Eu am justificat cu exemple afirmațiile mele,musiu docteur. sînteți pafarist în materie de lingvistică și am arătat de ce.Mințiți cu mare nerușinare că nu am argumente după ce eu am adus destule argumente care arată că bateți cîmpii și nu aveți habar de formarea cuvinzelor în limba română. Vă mai și contraziceți copios cu afirmațiile că româna e limba primordială după care afirmați că româna e o limbă latină fără să observați că dacă româna ar fi primordială ea nu ar putea fi romanică (nu latină,am explicat de ce e greșit termenul) pt simplul motiv că a fost înaintea celorlalte)
Faptul ca rusii au fost crestinati de catre misionari bulgari sau bizantini nu este un secret pentru nimeni.(ei și? am contrazis eu asta? Vă place să vă auziți vorbind.)
In masura in care in DEX sunt neadevaruri in aceeasi masura vi le spun si eu.(nu spuneți același lucru ca mine.Ceea ce susțineți este greșit și am arătat de ce)
Nu eu am scris DEX-ul respectiv si nici Ceausescu.(vai, mersi, nu am știut!)
Slavii au o origine asa cum si latinii au o origine.(și paraguaienii au o origine.......adică cugetare mai scoateți, domnule!)
Nu exista slavi cu origine sud-dunareana, ci slavi ajunsi in sudul Dunarii,prin secolul al VI-lea.(da, și? Deci slavii de acolo cîncd se mutau în Nordul Dunării în sec 7 aveau originea în Sud,nu? Sau nici asta nu e logic ,trebuie să spunem că ei aveau originea în Nordul Moldovei?)
Biblia Bessica se pare ca contine cuvinte slavone de dinainte de a exista slavii in sudul Dunarii.(se pare....dacă nu știți pe ce vorbiți mai biune n tăceți. Nu ați văzut text din acea Biblie, așa că nu mai dați grațios aici cu presupusa)
Zic se pare pentru ca nu cunosc textul ei ci doar afirmatia atribuita lui Ioan Krisostomul pe la anii 399,cum ca tracii au tradus Biblia in limba lor.
Primii slavi au aparut in sudul Dunarii abia peste 200 de ani.
Asa cum exista 1300 de cuvinte primare cu etimon necunoscut in limba rom^na,deci care nu sunt latine,asa exista si 450 cuvinte slavone,liturgice (de slavire a lui Dumnezeu) rom^nesti, de dinainte de a exista slavii,tinand cont de faptul ca pe malurile Dunarii existau episcopii, inainte ca Imperiul Roman sa adopte crestinismul ca religie de stat,deci inainte de crestinarea romanilor,dovada si martirii de aici din anii de dinainte de 313 AD.(deci nu romanii au adus creștinismul.Poate aveți ceva dovezi să-i înfundăm pe catolici)
Rom^nii din nordul si din sudul Dunarii vorbesc aceeasi limba si nu vad de ce slavii abia desprinsi din nord ar vorbi alta limba,odata ajunsi in sud,fata de cei din nord.(păi, precis vorbeau ca ăi de unde opr venit slavii aceia. Limba s-a mai schimbat cînd tracii au învățat-o.Ei au păstrat fără să vrea cuvinte și expresii din vechea limbă și cel puțin o parte din structura gramaticală a acesteia.Ce ziceți de faptul că exprimarea numeralelor este aceeași ca în limba română în bulgară chiar dacă sînt slavone cuvintele; DVE DESIAT i PET....DOUĂ ZECI și CINCI. O asemenea schemă de formare a numeralelor nu au nici romanicii,nici slavii din Nord.)


 Fabris, on Feb 27 2009, 08:18, said:

Asa e ba agramatule! Sunt ungur asa cum esti tu un om destept..
Așa e, bă, agramatule! Sînt ungur așa cum ești tu un om destept..
Așa se scrie corect, apropo de agramat.
Am zis șî ieu așe în glumă cî iaști ungur....cî dacî iaști unit cum s hii ungur?
Di uni s vedi cî iou-s agramat ca s mă corectez. Copiază ti ruog șe am scris iou agramat că dacă nu fași aiasta înseamnî cî iaști minșinuos șî bișisnic.
Mulțănesc.

#26340
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

 crisdiac, on Feb 27 2009, 00:03, said:

Nu era o prietenie româno-slavă, ci era o prietenie a unor comunități învecinate care se vedeau în situația de a rezista sau a pieri. Migratorii erau toți aceia care veneau după ce pe un anumit teritoriu se stabiliseră deja de ani buni (zeci de ani, sute de ani) populații sedentare. E normal ca aceste populații care își făcuseră un rost să privească ca pe niște potențiali dușmani pe oricine trecea pe acolo, indiferent de originea etnică. Omogenizarea populațiilor daco-romane și slave a avut loc pe parcursul a sute de ani, nu dintr-o dată, nu văd nimic ciudat în asta.
Vorbești confom tezelor de partid comunist. Deci ceea ce spui echivalează cu ZERO BARAT. Cunosc cât de cât circumstanțele istorice dintre Nistru, Dunăre și Tisa.  din acea perioadă - și ele nu susțin nimic din cei spui. Același lucru - despre concepția lui Mihai Bărbulescu despre etnogeneză din tratatul respectiv de „Istoria Ramâniei" (impresia mea este că toți autorii s-a tras să scrie acel capitol și s-a „sacrificat” Bărbulescu) Am văzut că are o simpatie față de Piatra Olt. A fi oltean cu trecut sârb, sau a fi ardelean cu trecut sas nu este o jignire, decât dacă ești „purist” (să nu zic prost) în gândire, cum sunt  mulți prin Oltenia

Slavii au ajuns stăpâni peste români în state organizate să lupte contra cotropitorilor în Bulgaria și în Moravia (Ungaria).

 crisdiac, on Feb 27 2009, 00:03, said:

Pierde_verile, sincer ai cîteodată un stil tare ciudat de a purta o discuție în contradictoriu, stil care te pune pur și simplu în inferioritate și în situația de a nu-ți susține ideile/opiniile cum trebuie. Faci tot felul de afirmații generaliste, nu oferi probe atunci cînd contrazici pe cineva?
Tu (pe baza autorilor preferații) ai emis tot felul de năzbâtii despre amestecul politico-demopgrafic româno-slav, ca apoi să tragi niște concluzii despre evoluția lingvistică a acelei populații. Eu am avut bunăvoința să își explic că este frazelogie, că nu se susține ceea ce spui din punctul de vedere al istoriei, demografiei și lingvisticii. Ești un pic deranjat pentru că ești învățat să înveți pe de rost niște fraze și când ți se cere să detaliezi devii complet derutat. Unul ca mine, dacă nu e în criză de timp, chiar devine încântat să poată aprofunda chestiunea.

 crisdiac, on Feb 27 2009, 00:03, said:

. Cum naiba poți tu să-ți închipui că eu iau în serios aerele tale de superioritate care nu-s bazate pe nimic altceva decît pe o poreclă anonimă pe un forum de internet ? Poate că ești nou pe-aici însă te asigur că nimeni nu mai ascultă de "experți" sfătoși ca tine care nu sînt în stare să ofere nimic concret, însă sînt primii care atacă (bineînțeles fără probe) autori recunoscuți ? Poate că asta mergea în 1999 pe forumurile de copii, dar în 2009 pe un forum ca SP chiar că nu mai ține...

Ia mesajele ca atare, dacă nu îți convin, ignoră-le. Porecla și anonimatul nu schimbă conținutul acelor mesaje. Însă pentru orice prost (sau om simplu care nu are comptenețe în domeniu) e mai important CV-ul decât ideile, concepția.

 crisdiac, on Feb 27 2009, 00:03, said:

E clar cît de rațional ești după insistența ta să aplici un caz particular la o populație întreagă. Eu am să te ignor de acum înainte, se vede de la o poștă că ești neserios și superficial.
  Ignoră-mă. Eu nu aplic un caz particular la o țară întreagă. Îmi place să călătoresc să văd și să înțeleg oamenii. Poate dau de lista cu localitățile din România în care am petrecut cel puțin o noapte și o zi. Sunt foarte multe. Cei care nu au această pasiune primară să se ocupe de altceva, de exemplu, de dulgherie etc.

Edited by Pierde_verile, 27 February 2009 - 08:40.


#26341
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 Hangeonos, on Feb 27 2009, 00:18, said:

Facem supozitii dupa supozitii.
Exista vreo certitudine asupra amicitiei dintre daci si romani,daci si bizantini?
Oare nu cumv tocmai bizantinii erau dusmanii dacilor de unul dintre imparati s-a impopotonat cu titlul Dacicus?
Oare nu cumva gotii au venit in ajutorul dacilor si nu ca agresori ai lor, de vreme ce au atacat impreuna cu dacii pe romani,venind direct din Suedia in Dacia?(nu știm de unde au venit acei goți.E o presupunere că au venit din Suedia.Nu există vreo probă că vorbeau o limbă germanică.Altădată ai afirmat că goții erau de fapt geți)
Am aratat lista cu aproape 300 de cuvinte gotice ce au 90% radacini rom^nesti si 70% radacini latine.( de unde ai luat cuvintele gotice?În afară de o închipuită sursă de limbă gotă, Codex Argenteus, care e de fapt în limba germană, nu există alta pt limba numiților goți din sec 3-4 din Moldova și Muntenia)
Inca nu mi-a raspuns nimeni cum e cu cuvintele latine specifice romanilor, in fondul colocvial taranesc rom^n, singurul autentic sau singurul ce caracterizeaza limba rom^na, care astazi e latina 80%, prin intermediul francezei, ca si italiana de altfel.(îți mai răspund o dată și sper să ții minte)
[b]În fondul colocvial țărănesc nu sînt cuvinte latine pt că româna nu vine din latină, adică dacii nu au învățat altă limbă.Limba pe care ei o vorbeau o vorbim noi azi. Limba română este în esență limba dacilor.A avut schimbări doar la nivel de vocabular.[/b]

 crisdiac, on Feb 26 2009, 23:30, said:

Nu le fac eu, le fac lingviștii. E regretabil că nici un lingvist preocupat de etimologia cuvintelor românești nu are sit sau blog unde să-și expună mai pe larg modul de cercetare, dar asta e, nu-i poți obliga pe oameni să aibă o prezență pe internet.(Nu e cam ciudat că afirmă ceva dar cîncd e să pună exemple se dau la fund sau rămîn doar la afirmații la nivel de vocabular? dacă nu ai exemple de la lingviști nu mai afirma tu fără exemple că gramatica românească e la fel ca aia latinească.Ai afirmat asta!)
Bun, atunci cum ar trebui procedat în lipsa unei mașini de întoarcere în timp ? Este evident că sînt și etimologii greșite în DEX, dar mecanismul descris mai sus merge mai ales dacă un anumit cuvînt latin a dat derivate nu numai în română, ci și într-una din celelalte limbi latine (franceză, spaniolă, italiană, portugheză). Deci se poate deduce cu o bună probabilitate că un anumit cuvînt românesc e de origine latină dacă se găsește un cuvînt relativ asemănător în latină și în cel puțin încă o altă limbă romanică.(mecanismul descris de ei e greșit și aceasta s-a văzut de multă vreme pt că sînt cuvinte mai aproape de cele românești și acestea există în limbi IE care evident nu au avut vreo treabă cu latina de ex ȘAȘ....adică ȘASE în curdă și o mulțime de cuvinte în sanscdrită,limbi indiene,persană, limbi slave,germanice. Așa că nu se mai poate deduce astfel "o bună probabilitate" ca unele cuvinte care seamănă cu cele din latină să vină în românește din latină. Afară de asta în fondul de bază colocvial țărănesc românesc nu există o graoză de cuvinte de bază latinești care ar fi trebuit să fie neapărat acolo dacă dacii ar fi învățat latinește; a pus Hangeonos o listă)
Nu, nu se poate nicidecum trage o asemenea concluzie. În cazul francezei cuvintele au fost introduse în limbă prin intermediul școlilor (elementare, liceu, facultate), deci al profesorilor care predau acolo și al manualelor. În plus de asta au fost la mare modă și în ziare, cărți, reviste, etc., așa cum sînt acum cuvintele englezești. A fost deci un bombardament educațional și mediatic cu franțuzisme și numai așa s-au putut impune în limbă. Un astfel de scenariu este imposibil de folosit pentru perioada în care populațiile daco-romană și slavă au conviețuit, pe vremea aceea nu existau școli, cărți și altele asemenea, deci schimbul de cuvinte a avut loc numai prin vorbire de la om la om.(NU, slavona a fost OFICIALĂ; de ex multe denumiri de locuri s-au dat în această limbă) Este mecanismul de învățare a unei limbi "după ureche",(Nu!! Cine a învățat slavonă la noi în popor?) valabil și în ziua de azi pentru copiii care învață cuvinte și expresii în limbi străine de la partenerii de joacă sau pentru adulții care emigrează în țări străine și învață limba de la colegii de muncă sau de la vecini.(asta e valabil pt limba maghiară de ex în Ungaria; așa s-a răspîndit, am tot spus eu asta mai demult dar nu m-a luat cineva în seamă)
Cartea din care am citat este o sinteză a istoriei românilor, nu un tratat de lingvistică. Probabil că într-un astfel de tratat se explică metoda de a deduce etimologia unui cuvînt pe baza asemănării lui cu cuvinte din limbi străine. Mihai Bărbulescu adaugă la sfîrșitul părții scrise de el o bibliografie:


#26342
Leinarius

Leinarius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,061
  • Înscris: 21.06.2007

 Fabris, on Feb 27 2009, 06:33, said:

Aici iti expui ignoranta. Mai toate sursele bizantine descriu raidurile devastatoare ale sclavenilor. Florin Curta in "The making of the Slavs" spune ca unul dintre factorii care a contribuit la coagularea etnicitatii slave a fost viata lor razboinica.

Fabris... Daca atunci cand spui un adevar il spui din varful buzelor si cu dispret, insotit de atacuri la persoana vei obtine o reactie defensiva sau un contra-atac...
Ai dreptate cu slavii, dar modul in care  incerci sa il "convingi" pe tihomir este unul nedemn.

In plus, ceea ce a contribuit mult, mult la sporirea importantei slavilor a fost faptul ca avarii i-au folosit ca pe un fel de mana stanga, ca pe niste militii. Florin Curta  chiar argumenta in sensul instalarii idiomurilor slave ca "lingua franca" in khanatul avar.

Edited by Leinarius, 27 February 2009 - 09:26.


#26343
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

 OvidiuD, on Feb 27 2009, 01:53, said:

Deci ungurii in procesul crestinarii imprumuta moda bizantina de la romanicii si slavii deja crestinati. Slavii facusera acelasi lucru cind apar in zona, imprumuta elemente crestine de la romanicii deja crestinati. Romanicii au fost primii crestini in zona, ei au fost membrii originali ai culturii crestine din zona Balcanilor de vest si pe vremea culturii Bijelo Brdo nu disparusera de tot.
Daca te inteleg bine, tu ai spune ca cultura Bijelo Brdo ar fi o adaptare locala a culturii bizantine de catre ungurii in procesul crestinarii. Deci ungurii faceau excursie la Constantinopol si cind se intorceau faceau imitatii de cruciulite?  :confused:
Sau e asa cum zic eu, adica romanicii (si slavii) crestini din zona influenteaza pe maghiari?
Unde traiau si romanici crestini, nu exclusiv bineinteles. In zona mentionata pe tine crestinii originali au fost romanicii. Apoi au aparut slavii care au fost influentati de romanici, formind o cultura locala crestina. Peste acestia apar ungurii care se adauga si ei acestei culturi romano-slave.


 Leinarius, on Feb 27 2009, 09:23, said:

Fabris... Daca atunci cand spui un adevar il spui din varful buzelor si cu dispret, insotit de atacuri la persoana vei obtine o reactie defensiva sau un contra-atac...
Ai dreptate cu slavii, dar modul in care  incerci sa il "convingi" pe tihomir este unul nedemn.

In plus, ceea ce a contribuit mult, mult la sporirea importantei slavilor a fost faptul ca avarii i-au folosit ca pe un fel de mana stanga, ca pe niste militii. Florin Curta  chiar argumenta in sensul instalarii idiomurilor slave ca "lingua franca" in khanatul avar.
Înțelegerea aprofundată a coagulărilor politice care au fost pe aici ne dă multe chei  să aflăm ce a putut fi cu românii. Ceea ce scriu eu nu cred că depășește nivelul unui liceean (toată viața am rămas astfel). Din păcate ceea ce găsiți prin "tratatele românești" sunt fantezii prepubere, de gimnaziu.

Avaria și Bulgaria (conduse de triburi ural-altaice) trebui să fi avut relații mai aprofundate cu localnicii decât predarea putinii de brânză la venirea iernii. S-a spus despre avari că trăiau la un moment dat din răpirea romanicilor și revinderea lor spre familii, în timp ce pe slavi îi mânau lalolaltă cu cirezile de vite. E clar că armatele aveau nevoie de soldați, și pentru unii tineri erau chiar o favoare să fie luați „în armată”. Iar atâtea concentrări masculine aveau nevoie de femei, măcar cât timp erau „în misiune”.

Interesant este faptul că creștinii romanici s-au adaptat acelui stil de viață, chiar i-au convertit (romanizat) pe slavi, dar apoi slavii au preluat ștafeta în asimilarea civilizației bizantine, în Moravia și Bulgaria. A fost un noroc român că cele două țări slave (Moravia și Bulgaria) au fost distruse prin acțiunea concertată a bizantinilor, pecenegilor și ungurilor. Dar amintirea lor dăinuie până azi în viața poporului român. Mai ales că a fost potențată de preferința bizantină ulterioară pentru slavii bulgari și galițieni.

#26344
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 Pierde_verile, on Feb 27 2009, 10:25, said:

Înțelegerea aprofundată a coagulărilor politice care au fost pe aici ne dă multe chei  să aflăm ce a putut fi cu românii. Ceea ce scriu eu nu cred că depășește nivelul unui liceean (toată viața am rămas astfel). Din păcate ceea ce găsiți prin "tratatele românești" sunt fantezii prepubere, de gimnaziu.(+n gimnaziu tinerii nu sînt prepuberi ci chiar puberi.Nici atît nu știi sau nu pricepi cuvintele cum trebuie.În gimnaziu tînürul intrș după 14 ani, deci el ESTE un puber)
Din exprimarea prețioasă dar agramată a lui pirde-verișoarele aflăm că d-lui crede că scrie peste nivelul unui licean, dar în paranteză scrie că toată viața a rămas astfel,adică un liceean (!!)

#26345
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

 Pierde_verile, on Feb 27 2009, 10:25, said:

A fost un noroc român că cele două țări slave (Moravia și Bulgaria) au fost distruse prin acțiunea concertată a bizantinilor, pecenegilor și ungurilor. Dar amintirea lor dăinuie până azi în viața poporului român. Mai ales că a fost potențată de preferința bizantină ulterioară pentru slavii bulgari și galițieni.
Moldova și Ungrovlahia au apărut ca rod al expansiunii ungare într-o zonă afectată de tătari. Apoi românii le-au dat cu tifla ungurilor, amintindu-și  de Constantinopol, nu fără caricaturale accente slavone. Acesta a fost începutul întemeierii noastre statale, pe ruinele unor state slave (Galiția, Bulgaria), la consolidarea cărora am contribuit.

Edited by Pierde_verile, 27 February 2009 - 11:09.


#26346
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 Leinarius, on Feb 27 2009, 09:23, said:

Fabris... Daca atunci cand spui un adevar il spui din varful buzelor si cu dispret, insotit de atacuri la persoana vei obtine o reactie defensiva sau un contra-atac...
Ai dreptate cu slavii, dar modul in care  incerci sa il "convingi" pe tihomir este unul nedemn.
Așa-i papistașu-aista di la Ieși; paraponisît șî cu pîrțag.
Ieu l-am mai întrebat uni vedi scriere agramatî la mini, da' 'mnelui nu răspundi. Poati confundî limba populară cu agramatismu'; nu m-aș mira la cîtî cultuîră ari.

 Pierde_verile, on Feb 27 2009, 11:07, said:

Moldova și Ungrovlahia au apărut ca rod al expansiunii ungare într-o zonă afectată de tătari. Apoi românii le-au dat cu tifla ungurilor, amintindu-și  de Constantinopol, nu fără caricaturale accente slavone. Acesta a fost începutul întemeierii noastre statale, pe ruinele unor state slave (Galiția, Bulgaria), la consolidarea cărora am contribuit.
Hai să-i mai dau un igziemplu di agramatism papistașului di la Ieși,poati o-nvăța șe -i așeia agramatism.
Mai sus am subliniat că noi românii am întemeiat statele noastre pe ruinele unor state ale slavilor.......și așa.......am contribuit la consolidarea acestor state ale slavilor (!!).Dar mai-nainte au avut ungurii o expansiune acolo în Moldova și Ugro-Vlahia care erau zone afectate de tătari (??). și după ce bieții unguri zi de vară pînă-n seară au făcut curat,miticii le-au dat cu tifla(!!).Ca să vezi de  ce sînt în stare miticii! Și asta în timp ce își aminteau de Constantinopol.....însă o făceau cu accente caricaturale slavone.
măculiță mamă!! da' aista-i agramat rău di tăt!

#26347
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

 eleonora15, on Feb 27 2009, 11:05, said:

Din exprimarea prețioasă dar agramată a lui pirde-verișoarele aflăm că d-lui crede că scrie peste nivelul unui licean, dar în paranteză scrie că toată viața a rămas astfel,adică un liceean (!!)
Nu îmi spui, te rog, unde am greșit gramatical, în frazele respective?

 eleonora15, on Feb 27 2009, 11:24, said:

Mai sus am subliniat că noi românii am întemeiat statele noastre pe ruinele unor state ale slavilor.......și așa.......am contribuit la consolidarea acestor state ale slavilor (!!).
Am contribuit la consolidarea statelor slave mai înainte ca ele să ajungă ruine, sau aproape ruine. Între timp trecuseră tătarii pe acolo. Noi am ajuns,  din nou,  ca un fel de restauratori trimiși de regele maghiar. Dacă mai ai neînțelegeri, scrie-le și le lămurim împreună. Și nu-i nicio problemă. Istoria ne spune că nimic nu e bătut în cuie. Se pot reface, eventual cu ajutor rusesc, Galiția și Bulgaria până la Carpații Orientali, respectiv, până la Carpații Meridionali. Între timp se va demonstra că geto-dacii au fost protoslavi și veți fi foarte fericiți în vecii vecilor. Amin.
Perioada fasciștilor români și latinomani va trece ca un vis urât. Vorbia aia, treacă o dată cu noaptea. Pașol na turbinca.

Edited by Pierde_verile, 27 February 2009 - 11:44.


#26348
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

 Hangeonos, on Feb 27 2009, 00:18, said:

Facem supozitii dupa supozitii.
Exista vreo certitudine asupra amicitiei dintre daci si romani,daci si bizantini?
Oare nu cumv tocmai bizantinii erau dusmanii dacilor de unul dintre imparati s-a impopotonat cu titlul Dacicus?
Oare nu cumva gotii au venit in ajutorul dacilor si nu ca agresori ai lor, de vreme ce au atacat impreuna cu dacii pe romani,venind direct din Suedia in Dacia?
Am aratat lista cu aproape 300 de cuvinte gotice ce au 90% radacini rom^nesti si 70% radacini latine.
Inca nu mi-a raspuns nimeni cum e cu cuvintele latine specifice romanilor, in fondul colocvial taranesc rom^n, singurul autentic sau singurul ce caracterizeaza limba rom^na, care astazi e latina 80%, prin intermediul francezei, ca si italiana de altfel.

In acest context dacii nu prea au vreun rol, ei sunt printre alti pre-romani putini la numar, ...  ;)

 Fabris, on Feb 27 2009, 07:40, said:

Dacii aia liberi au fost atat de "vrajiti" de civilizatia romana, incat nu au ezitat sa o faca tandari cand au avut ocazia. Practic datorita lor civilizatia romana din Dacia Traiana dispare pentru totdeauna in 256, pe vremea lui Gallienus. Apoi chiar insusi termenul de "daci liberi" (furat de la Mommsen, acesta vorbea de germanii liberi cand se referea la comunitatile germanice de dincolo de Rin) este o cultura-etnie inventata de catre istoriografia nationalista. Este greu de  demonstrat "dacicul" comunitatilor de costoboci, carpi, biefi, sau arsietai.

Asa pare a fi (teza se sustine prin lipsa vreunei minoritati dacice cat si prin legatura stransa intre Rom^na si Italiana).  B)

#26349
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

 OvidiuD, on Feb 27 2009, 01:53, said:

Deci ungurii in procesul crestinarii imprumuta moda bizantina de la romanicii si slavii deja crestinati. Slavii facusera acelasi lucru cind apar in zona, imprumuta elemente crestine de la romanicii deja crestinati. Romanicii au fost primii crestini in zona, ei au fost membrii originali ai culturii crestine din zona Balcanilor de vest si pe vremea culturii Bijelo Brdo nu disparusera de tot.
Daca te inteleg bine, tu ai spune ca cultura Bijelo Brdo ar fi o adaptare locala a culturii bizantine de catre ungurii in procesul crestinarii. Deci ungurii faceau excursie la Constantinopol si cind se intorceau faceau imitatii de cruciulite?  :confused:
Unde traiau si romanici crestini, nu exclusiv bineinteles. In zona mentionata pe tine crestinii originali au fost romanicii. Apoi au aparut slavii care au fost influentati de romanici, formind o cultura locala crestina. Peste acestia apar ungurii care se adauga si ei acestei culturi romano-slave.

Cam asa, e mai putin relevant daca imboldul crestinarii a fost dat de localnicii deja crestinati sau pur si simplu ungurii cochetau cu ideea de a intra in randul lumii civilizate (sa nu uitam ca rusii si altii se crestineaza fara sa aiba prea multi crestini printre ei la inceput, pur si simplu trimit ambasadori la Consantinopol sau Roma si cer sa fie crestinati). E limpede ca avem si elemente romanice si slave in Bijelo Brdo dar elementul care le coaguleaza sunt ungurii, cum spuneam e amprenta intemeierii statului maghiar. Evident ca purtatorii acestei culturi erau si slavi si romanici si ce s-or mai fi gasit pe atunci in spatiul ungariei medievale de sec. X-XI.

 OvidiuD, on Feb 27 2009, 01:53, said:

Documentatie te rog. Ce aveau superior romanicii de conditie modesta care ramin dupa retragerea aureliana, fata de dacii neromanizati? Nu a ramas decit ceramica. Cultura provinciala romana in Dacia Traiana, dupa retragere, nu avea nimic superior de oferit dacilor.

Cultura romanica din Dacia era o cultura provinciala romano-bizantina! Dridu mai e numita si "cultura carpato-balcano dunareana". Nu sunt specialist sa-ti spun acum exact care era elementul de superioritate fata de culturile slave sau maghiare nomade, probabil ceramica era de calitate superioara, uneltele de asemeni, o sa caut si o sa-ti zic mai exact.

 OvidiuD, on Feb 27 2009, 01:53, said:

Aha, deci exista fenomenul colonizarii medievale. De ce aceste fenomen nu putea sa existe si in pragul primului mileniu, si romanici sa participe la el in conjunctie cu taratul bulgar de exemplu, asa cum spunea Leinarius?

Se poate dar cum am spus, fara a avea un rol hotarator in soarta romanitatii nordice. De ce? Pentru ca avem culturi romanice locale neintrerupt din sec. II, marturii lingvistice (se vede ca dialectul daco-roman e mai influentat de limba slava decat cele aromane, cu exceptia celui istro-roman, pentru ca noi aici am trait alaturi de slavi, cei din sud s-au izolat de ei, etc.) si epigrafice ale continuitatii daco-romane.

"Admigrațiunea din dreapta Dunării nu a alterat caracterul de continuitate a elementelor daco-romane din stânga fluviului. Populația rămasă în Dacia după retragerea administrației romane a format elementul fundamental din care s-a născut poporul român. "
Dimitrie Onciul

Cum ziceam, supralicitezi niste fenomene demografice clasice, si le atribui niste valente mult peste dimensiunile lor reale.

#26350
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

 eleonora15, on Feb 27 2009, 09:00, said:

[b]În fondul colocvial țărănesc nu sînt cuvinte latine pt că româna nu vine din latină, adică dacii nu au învățat altă limbă.Limba pe care ei o vorbeau o vorbim noi azi. Limba română este în esență limba dacilor.A avut schimbări doar la nivel de vocabular.[/b]

Eleven: undici /ˈundiʧi/ (un-zicie ?!)
Twelve: dodici /ˈdodiʧi/
Thirteen: tredici /ˈtrediʧi/
Fourteen: quattordici /kwat'tordiʧi/
Fifteen: quindici /ˈkwindiʧi/
Sixteen: sedici /ˈsediʧi/
Seventeen: diciassette /diʧas'sɛtte/
Eighteen: diciotto /di'ʧɔtto/
Nineteen: diciannove /diʧan'nɔve/
Twenty: venti /'venti/
Twenty-one: "ventuno" (doua-zeci-unu ?).
Twenty-two: "ventidue"
Twenty-three: "ventitre"
Twenty-four: "ventiquattro"
Twenty-five: "venticinque"
Twenty-six: "ventisei"
Twenty-seven: "ventisette"
Twenty-eight: "ventotto"
Twenty-nine: "ventinove"

http://en.wikipedia....anguage#Grammar


FRANCEZA:

11 - onz (un-spe)
12- duz (doi-spe)

dis-huit (18 - zece si 8)

veng=20

21 veng et un (doua-zeci si 1) !!!  ;)

Edited by Infinitty, 27 February 2009 - 13:05.


#26351
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

 Fabris, on Feb 27 2009, 06:33, said:

Aici iti expui ignoranta. Mai toate sursele bizantine descriu raidurile devastatoare ale sclavenilor. Florin Curta in "The making of the Slavs" spune ca unul dintre factorii care a contribuit la coagularea etnicitatii slave a fost viata lor razboinica.

Da si raidurile devastatoare ale persanilor sau raidurile devastatoare ale bizantinilor in Persia, ceea ce nu pricepi tu e diferenta de mentalitate si organizare sociala intre o comunitate de agricultori si una de razboinici. Slavii erau argicultori si pescari ca ocupatie de baza, turanicii si germanicii erau animale de prada ca ocupatie de baza. Faptul ca hunii de exemplu nu fabricau recipiente din ceramica spune destule despre "filosofia" lor de viata.

De asemeni cuvintele din domeniul agricol, forestier si piscicol de origine slava sunt o marturie a convieturii alaturi de comunitatile slave precum si ale preocuparilor acestora.



 Fabris, on Feb 27 2009, 07:40, said:

Dacii aia liberi au fost atat de "vrajiti" de civilizatia romana, incat nu au ezitat sa o faca tandari cand au avut ocazia. Practic datorita lor civilizatia romana din Dacia Traiana dispare pentru totdeauna in 256, pe vremea lui Gallienus. Apoi chiar insusi termenul de "daci liberi" (furat de la Mommsen, acesta vorbea de germanii liberi cand se referea la comunitatile germanice de dincolo de Rin) este o cultura-etnie inventata de catre istoriografia nationalista. Este greu de  demonstrat "dacicul" comunitatilor de costoboci, carpi, biefi, sau arsietai.


Nu vroiau sa faca tandari cultura romana ci vroiau sa ia din ea cat mai mult, cu forta! Ce zici tu, gotii (care practic au distrus Roma la propriu) cum au sfarsit ei sa poarte nume greco-romane, sa bata moneda si sa foloseasca limba latina? Faceau asta inainte sa arda Roma, inca de cand au plecat din Dalmatia, cu regele lor in calitate de "magister militum per Illyricum" . Si regii dacilor liberi erau "regi clientelari ai Romei" iar unii dintre ei si-au trait viata la Roma unde au si fost inmormantati.

Dupa ce in prima fraza spui cat de rai erau dacii liberi, in ultima spui ca nu au existat. Cap ai, minte ce-ti mai trebuie? Poate ca titlul de "dacicus maximus" era dat asa de sanki in sec. III-IV, dacii liberi nu existau dar romanii nu si-au dat seama. :rolleyes:
No, nu-ti pot cere daca nu ai de unde....

Edited by tihomir, 27 February 2009 - 13:27.


#26352
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

 eleonora15, on Feb 27 2009, 09:00, said:

[b]În fondul colocvial țărănesc nu sînt cuvinte latine pt că româna nu vine din latină, adică dacii nu au învățat altă limbă.Limba pe care ei o vorbeau o vorbim noi azi. Limba română este în esență limba dacilor.A avut schimbări doar la nivel de vocabular.[/b]

BUN avem cateva teorii:

1.) Rom^na = Traca = fondul comun slavo-sanscrito-rom^n ! (FLORIN).

2.) Rom^na = Limba onomatopeica (linia IE)! (HANGEONOS).

3.) Rom^na = TRACA = Latina, Italiana, spaniola, Franceza, Rom^na... INSA toate sunt pre-latine si descind din Rom^na = Traca (teoria dacista clasica).


Primele 2 teorii imi par fara sorti de izbanda (1. si 2.).

Teoria 3. poate fi validata daca se gasesc probe in sprijinul ei (arheologia nu este suficienta ca proba).
Ar trebui sa aratam ca se vorbeau aceste limbi pe actualele teritorii inca inainte de PRIMUL RAZBOI PUNIC, adica inainte de -2 46 BC ! (lucru inca neprobat).  ;)

Am putea gasi aceste probe prin prisma "mirarii unor istorici antici eleni, cu privire la asemanarea dintre aceste limbi meridionale din Iberia pana in Carpati !".

Exemple comparate ar exista si nu sunt o problema dar nici nu ne ajuta prea mult (limbiile turanice cu intindere din Siberia pana in Europa; limbiile germanice, semitice, etc).  ;)

Edited by Infinitty, 27 February 2009 - 13:42.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate