Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

Originea românilor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
32344 replies to this topic

#25975
Hangeonos

Hangeonos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,038
  • Înscris: 30.11.2008

 Fabris, on Feb 18 2009, 01:30, said:

Daca asta te face fericit, atunci asa este domnule..cum spui dumneata...
Eu nu stiu daca ai observat,am avut un dram de politete,observand imediat ca nu esti o jigodie ci un om preocupat de chestiuni mai delicate precum influenta limbii arabe in Spania.

#25976
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 Hangeonos, on Feb 18 2009, 01:37, said:

Cum putea ajunge de la PA-vi-mentum la PAM^NT,de la LU-BRI-ca-re la LU-neca,de la SAMBUCTUS la SOC?
nici nu vine; astea sint mici smecherii de "savant" romanist. Compara limbi asemanatoare si trage concluzia ca una vine din alta,Tot asa potzi sa compari rusa cu pol si sa spui ca una vine din alta, ca L s-a facut U etc.Pe chestia asta au scris tomuri si au luat doctorate si grade de profesori.
Luneca nu poate veni de la LUBRICARE ci de la Luna de pe  cer. Luna se vede ca un disc lustruit; asta e, nu lubricare.
Alta: cum potzi sa spui ca numeralele vin din latina cind  in limba curzilor se zice SHASH, adică șaș la 6 șase. Este exclus sa fi invatzat curzii de la noi sau invers, deci l-au avut inainte pe șaș de la stramosii lor și noi pe șase de la daci evident.

 Pierde_verile, on Feb 18 2009, 13:15, said:

Tratatul academic vorbea de deplasare centrului, adică a sursei de existență a ideii de român. Dacă există sursa, vor exista și oameni încălziți de ea. Dacă merge Internetul s-ar putea ca etnia română să fie întinsă pe tot globul, dar va avea sigur un site oficial, cum are și națiunea dacă, ste-ul www.dacia.org. Nu devii român studiind acel site posibil, poate - mamă de român... Ca să îți însușești o identite etnică trebuie să nu ai nimic în minte. Adică trebuie să fii bebe prost. Dar este important și să nu rămâi astfel.
beție de cuvinte.De cînd deplasarea unui centru este echivalenta cu deplasarea unei surse de existență? Sau altfel spus de cînd centrul e sursă de existență a unei idei în acest caz a ideii de român?
-dacia .org e un simplu sait.Nici nu există națiunea dacă iar cei de acolo care sînt f puțini nici nu s-au declarat daci.Fabulezi.
-în rest bați cîmpii....trebuie să fii prost ca să-ți însușești o identitate etnică......e important să fii așa....Aiureli multe într-o postare scurtă.
Afara de asta românii mai demult erau despărțiți; adică nu aveau un centru așa că nu avea ce să se deplaseze.Erau mai multe state românești deci acestea nu aveau un centru.Unii români trăiau în state conduse de străini.

Edited by eleonora15, 18 February 2009 - 12:18.


#25977
Hangeonos

Hangeonos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,038
  • Înscris: 30.11.2008

 OvidiuD, on Feb 18 2009, 03:40, said:

Uite care e diferenta mea cu tine. E o diferenta fundamentala.
Eu nu inteleg ce sint aceia "celti", dupa un anumit timp. Cultura celtilor, ca si cultura dacilor, a fost o cultura care a apus odata cu antichitatea. Botezind niste indivizi "celti", sau "daci" dupa ce cultura lor a apus, nu are sens. Nu are sens sa denumesti incasi, in zilele noastre, pe indivizii din Anzi, chiar daca genetic ar fi 100% exclusiv doar din obirsie locala incasa. Dupa ce imperiul lor a apus, ei nu mai trebuie denumiti "incasi". Asta din cauza faptului ca cuvintul "incas" este incarcat cu un anumit sens, adica locuitor al imperiului Inca din Peru, inainte de aparitia europenilor. Cind spuin incas asta spui, si nu spui individ care locuieste in Anzi.

Daca nu adoptam aceasta conventie, ajungem la tot felul de denumiri care mie mi se par hilare. Nu are nici o importanta ce sint rusii, genetic vorbind. Sint un popor din Eurasia care au adoptat o parte din cultura si religia bizantina si au creat ceva specific, indiferent daca au fost vikingi sau mongoli. Adoptarea partiala a traditiei bizantine, si evolutia ei organica in interiorul poporului rus, este ceea ce ii defineste pe rusi, si nu faptul ca au fost vikingi amestecati cu mongoli, si slavizati.

La fel si cu romanii. Nu conteaza citi daco-romani erau pe metru patrat in Transilvania la anul 700. Conteaza ca orisice populatie a fost la nordul Dunarii a adoptat traditia romanilor sud-dunareni, posibil ajutati de faptul ca aveau o afinitate lingvistica. Romanii nord-dunareni (atitia citi or fi fost) nu au avut o cultura detectabila arheologic, deci sint imposibil de studiat. Ce e posibil de studiat sint romanii sud dunareni si cultura lor care s-a intins si la nordul Dunarii, prin diferite mecanisme precum migratiile specific romanesti (descalecarea, bajenia, roirea satelor, transhumanta), plus afinitatea lingvistica pe cele doua maluri ale Dunarii.



Nu, citeodata sint mai ocupat si de aia nu particip.
Nu ma supara limbajul de mahala. Pot sa spun ca ma delectez atit in limbajul de mahala cit si ascultind unele manele  :D . Poate e un defect in caracterul meu...
Hai sa nu ne ascundem dupa deget, face parte din caracterul nostru, ne refulam si ne amuzam si folosim elasticitatea limbii romane in fel si chip, de obicei creativ si pejorativ si amuzant, toate in acelasi timp.  

In engleza se numeste irrepressible.

P.S. Pentru Diogene: daca as fi avut de ales, si eu as fi mers la Paris in loc de Viena  ;)
Acest panseu este partial adevarat, dar generatii spontanee lipsesc si atunci se poate discuta si de origini.
Orice individ care nu-si cunoaste originile este un desradacinat,este ca o frunza-n vant.
Nici aspectul acesta nu este prea important, dar pe plan social e una sa fii neam de traista ori neam de nobil,din punctul tau de vedere sau din punctul de vedere al celor cu care vii in contact;o chestiune de demnitate.
Atata timp cat mai persista natiunile, aceasta demnitate trebuie pastrata,daca ea exista,daca ai ce pastra.
Mici greseli precum cea cu concesiunea termenului de rromi, ne costa imens.

Altfel nu ar exista brenduri.

Eu am spus ca oficiali rom^ni (au fost mai putin prosti mai demult dar) sunt ingramaditi rau, acuma, pentru ca distrug orice brend rom^nesc,prin afirmarea in continuare a conceptului de corcitura a unui popor majoritar, ce nu merita aceasta insulta nefondata decat pe fantezia unora.

#25978
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 Fabris, on Feb 18 2009, 07:26, said:

Astia nu pot sa inteleaga ca etnia (mai precis, identitatea etnica) este in continua transformare si se întampla chiar sub ochii nostri, poate chiar unora dintre noi. Este gresit sa discutam despre românii medievali, implicit cei actuali, ca o etnie conturata mai devreme de anul 1000. Mai precis populatia latinofona de la cumpana celor doua milenii reprezenta doar un potential al etniei vlahilor de mai tarziu. Istoriografia occidentala nu pomeneste de "francez" sau "englez" mai inainte de sec. al XV-lea, pe cand la tracomani logica devine circulara: obiecte de provenienta indoielnica devin "dovezi incontestabile", apoi dacii au fost creatorii unei civilizatii mai avansate decat cea egipteana sau sumeriana, ba chiar ambele la un loc, apoi altiii mai mistici vorbesc de o româna onomatopeica ca o "mama al tuturor limbilor IE", inca de pe vremurile cand pitecantropii rumîni haladuiau pe cracile Patriei. Dacomanii inculti si obscurantisti se cred buricul targului!...
latinomani care se cred culți se cred și ei buricul Europei,nu al tîrgului.
Hangeonos nu e mistic chiar de loc,iar dai în bară.
Ideea după care noi trebuie să imităm istoriografia oficială occidentală este absolut eronată. Și acolo sînt savanți care resping varianta oficială.Sînt cărți scoase de profesori care arată că unele personaje în realitate nici nu au existat(carol Martel și lupta contra arabilor la Poitier în sec 8 de ex).
Ce obiecte de proveniență îndoielnică? Sînt acelea false? Unde e demonstrația și cine din "marii savanți romaniști" a făcut-o?
Vorbești așa în general pe un ton disprețuitor fără să arăți nimic precis.
Evident dacii au fost creatorii unei civilizații superioare acelora din Egipt și Sumer.Se vede asta din obiectele găsite: coase,topoare,numeroase alte obiecte ,bani de aur și de argint,cele mai mari lupe de fier ale antichității ceea ce arată o tehnică superioară aceleia a romanilor,numeroasele cetăți, de ex cea relativ recent desc lîngă Cluj a fost mai mare decît cea numită Greșit Sarmisegetuza,presupusa capitală.

 Hangeonos, on Feb 18 2009, 13:41, said:

Eu am spus ca oficiali rom^ni (au fost mai putin prosti mai demult dar) sunt ingramaditi rau, acuma, pentru ca distrug orice brend rom^nesc,prin afirmarea in continuare a conceptului de corcitura a unui popor majoritar, ce nu merita aceasta insulta nefondata decat pe fantezia unora.
Asta este ,cred eu, cauza principală pt care românii disprețuiesc pe toți din jur,(unguri,bulgari etc, oameni care .....nu se trag de la Roma,nu?)se disprețuiesc singuri pt că nu sint chiar romani ,cred ei ,ci bastarzi, dar nu mai pot de admirație pt francezi,spanioli,italieni și occidentali în general.
Deci concepția romanistă este pe cît de falsă pe atît de dăunătoare.

#25979
Hangeonos

Hangeonos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,038
  • Înscris: 30.11.2008
Rom^nii sunt o natiune cel putin la fel de nobila ca oricare natiune europeana si a ne numi o corcitura daco-romana este o prostie.

Grecii nu si-au spus niciodata greci.
In istorie sunt cunoscuti doar ahei, ionieni, dorieni, foceeni,etc. si nu greci,dar toata lumea vorbeste de greci.

Pe acelasi model putem vorbi,mult mai corect, de rom^ni pelasgi,rom^ni geti,rom^ni traci,rom^ni daci, rom^ni sciti (agat^rsi) etc.


 eleonora15, on Feb 18 2009, 13:56, said:

Deci concepția romanistă este pe cît de falsă pe atît de dăunătoare.
Iata cum se prezinta lucrurile din puct de vedere lingvistic,sursa pricipala a erorii.
Iată o listă cu cuvintele românești de etimon latin ce denumesc unelte și alte atribute ale civilizației:  
1-AC"ACUS"
2-ALBINĂ"ALVINA-STUP"
3-A ARA"ARARE"
4-ARC  
5-ARGINT
6-AȘCHIE"ASTULA"
7-AȚĂ"ACIA"
8-AUR"AURUM"
9-  BAIE"BALNEA"
10-BUTIE
11-CAIER
12-CAR"CARRUS"
13-CASĂ  
14-CĂLDARE
15-COIF"COFEA"
16-CUPRU
17-CUREA"CORRIGIA"  
18-DOAGĂ
19-FEREASTRĂ
20-FIER
21-FOALE
22-FOARFECE
23-FRÂNGHIE"FIMBRIA"
24-FRÂU"FRENUM"
25-FUNIE
26-FURCĂ  
27-FUS
28-GĂLEATĂ
29-IȚĂ"LICIUM"
30-A IMBRĂCA
31-AINVĂȚA"INVICIARE"
32-A JUDECA
33-AJURA
34-LEGE"LEX"
35-MĂCELAR
36-MARMURĂ
37-MĂTASE"METAXA"
38-MESERIE
39-MÂNECĂ
40-MOARĂ"MOLA"
41-A MULGE
42-NEGOȚ
43-PAR"PALUS"  
44-PĂCURAR
45-PĂSTOR
46-PĂNURĂ"PAENULA"
47-PĂTURĂ  "PITTA"
48-PERETE"PARIES"
49-PESCAR
50-PETIC"PITTACIUM"  
51-PIELE
52-A PIEPTĂNA"PECTINARE"
53-A PISA"PINSARE"  
54-PIUĂ"PILLA"
55-PÂINE"PANIS"
56-PLUMB
57-POARTĂ
58-PROBĂ
59-PUCIOASĂ"PUTEOSUS"
60-PUNTE"PONS"
61-PUȚ"PUTEUS"
62-A RADE
63-A RĂSĂRI"RESALIRE=A SĂRI IN PICIOARE"
64-ROATĂ"ROTA"
65-RUGINĂ"AERUGINA"
66-SAC
67-SĂGEATĂ
68-SAT"FOSSATUM"
69-SCÂNDURĂ"SCANDULA"  
70-ASCRIE"SCRIBERE"
71-SCUT
72-SECERA"SICILIS"
73-SECURE"SECURIS"
74-A SEMĂNA
75-A SERBA
76-ASPARGE
77-A SUI "SINGULEARE"
78-SUS"SURSUM"
79-ȘERB"SERVUS"  
80-SCLAV
81-TREAPTĂ"TRAIECTA"
82-A TREIERA"TRIBULARE"  
83-A TUNDE
84-A ȚESE"TEXERE"
85-A URZI
86-VEȘMÂNT"VESTIMENTUM"
87-A VINDE
88-A VINDECA
89-ALUCRA"LUCUBRARE"
90-LUNTRE"LINTER"Din 90 de cuvinte legate de unelte, arme, agricultură, meșteșuguri, materiale de construcție, construcții, prea puține sunt specific romane, cum ar fi castru, centurion, lance, etc.
Abia CETATE recunoaște un chinuit etimon roman CIVITAS, deși CEATĂ are etimon slav și pare mai motivat, prin numărul redus de ostași ce apără o cetate, o ceată.
Pentru NEGOȚ etimonul este NEGOTIUM, deși negoțul e și el vechi de când lumea și dacii păreau să fie mai buni negustori decât romanii, de vreme ce visteria lor era de trei ori mai mare decât cea romană, iar BANII sunt cu etimon necunoscut, deci românesc
A pretinde că LEGE se trage din latinescul LEX este destul de hazardat dacă ne amintim că legislația romană purta numele  de GETICELE „TA-GETICELE“, moștenite de la etrusci, ca atare, după George Denis.  
O limbă română preluată de la ostașii lui Traian ar fi trebuit să conțină o terminologie latină pentru măsline, armele rumânilor, pentru materialele lor de construcție, pentru cărămidă, pentru drumuri pietruite și pentru mărețul pod peste Dunăre.
Constatăm însă cu uimire că limba română nu are o terminologie latină tocmai pentru ceea ce ar fi trebuit să fie marea moștenire romană, orașele, drumurile și podurile, din România.  
Castrele romane erau clădite din cărămidă.
Cuvântul CAST-RU lipsește și CĂRĂMIDĂ nu are etimon latin.
ORAȘ nu e latin.  
Cuvântul CĂRĂMIDĂ este atribuit grecilor, dar se afirmă, că grecii erau inițial niște nomazi atunci când au ajuns în Balcani, ceramica rumânească precucuteniană existând cu 2500 de ani mai înainte și că ei au găsit aici clădiri mari, MEGA-RONURI, construite din cărămidă, înainte de apariția lor pe aceste locuri.
Ceramica de azi crapă după câțiva ani de intemperii și nu rezistă 7000 de ani, ca cea a rumânilor cucutenieni.  
Cuvintele CLAIE, a CLĂDI, CLĂDIRE au etimon „slav”, sud-dunărean, ca și cum slavii ar fi fost mai vechi constructori decât grecii și decât latinii, în Balcani, deși ei sunt alți nomazi care nu au ajuns aici decât la 2700 de ani după greci și la 800 de ani după romani.
Nomazii nu fac clădiri, ci corturi.
Ei nu sunt civilizați, ci mai curând tâlhari războinici, din cauză că sunt veșnic înfometați și luptă cu disperare pentru hrană, cu prețul vieții.
Etichetele eronate de „slav“ există, după cum am văzut, chiar și la cuvinte cu 3000 de ani mai vechi decât slavii.  
DRUM are etimon rumân, daco-moez, prezent la bulgari, dar absent la romanii lui Traian.    
POD are etimon rumân, daco-moez, prezent la bulgari, dar absent la romani.
La romani exista doar PUNTE ce nu seamănă teribil cu latinescul PONS, cum nici LINGUA nu seamănă cu LIMBA, care seamănă mult mai mult cu vedicul LAMBA deși mai vechi cu 2000 de ani.  
SABIA este cu etimon daco-moez (bulgar) și toponim etiopian, pe litoralul Mării Roșii.
SĂBIERI este hidronim în Iran, în vecinătatea Deșertului LUT și a Lacului Siret.    
Lingviștii români susțin că a ARA este etimon latin, deși romanii înșiși recunosc că toată terminologia lor agricolă nu este latină, ci de origine oscuo-umbriană, după Marius Sala și Mansuelli, o populație înrudită cu ilirii, care la rândul lor sunt unul și același popor cu iler-geții rumâni din Spania și România.    
În afară de SECERĂ și SPICE mai există și alți termeni agricoli, foarte importanți, care nu au etimon latin.  
Oricine știe că ARATUL se face pe OGOR, care are etimon daco-moez (bulgar).
Până și suedezii numesc ogorul UGAR.
Ogorul rumân daco-moez era numit UGAR și la sumerieni, după Lazăr Tonciulescu.    
Ogorul arat are BRAZDE cu etimon daco-macedonean (slav).  
Pământul din brazdă sau cel care se ia pe sapă ori pe cazma se cheamă GLIE, cu etimon necunoscut.    
Pământul este roditor numai dacă este umed.  
Pământul umed poate fi MÂL, etimon tiraget „ucrainean” sau NĂ-MOL, tot tiraget „ucrainean” ori NOR-OI cu etimon daco-moez, iar cel numai moale, tocmai bun de arat este TINA cu etimon daco-macedonean „slav”.    
Aratul la români se face cu PLU-GU' care are etimon daco-macedonean „slav”.
Noi arăm pe latinește și plugărim pe slavonește.    
Eticheta de „slav“ sugerează faptul că agricultura ar fi început în nordul subarctic al Europei, acolo de unde vin slavii.  
Deși, din informația scrisă de Mihai Gramatopol, în pământul României s-au găsit pluguri de fier, în urmă cu 2200 de ani, deci cu 300 de ani înainte de Traian, după lingviști, numele plugului a așteptat 1000 de ani până au apărut slavii.  
TINA este însă toponim pe Nilul antic, numit H-API și ocrotit de zeul egiptean API-S.    
Ce putea să fie mai important pentru egipteni decât TINA rezultată în urma revărsării periodice pe care o dăruia API-S, zeul APEI, H-API?    
Primii faraoni au purtat 400 de ani numele TINEI.  
Dinastia TINITĂ a fost prima generație de faraoni din Egiptul antic, ce coincide cu BESSI gușați, cei mai vechi zei egipteni.  
Zeul suprem al etruscilor se chema TINA, înfățișa un bărbat cu fulgerul între brațe, ca semn vestitor de ploaie, după George Denis și atunci cum să fie TINA etimon slav?    
Este ridicol să credem că românii au învățat de la alții numele GREBLĂ, cu etimon daco-moez „bulgar”, GRAPĂ cu etimon daco-ilir „albanez”, GRĂDINĂ cu etimon daco-moez „bulgar” și GRAJD, cu etimon daco-macedonean „slav”.
Putem din contră să remarcăm că daco-moezul grădină se prezintă sub forma GARDĂN în engleză, pentru că ea are un GARD.
Instituția ce promovează civilizația într-o societate este numită ȘCOALĂ.    
Cuvântul ȘCOALĂ nu este de origine latină, ci rumână, daco-moeză, prezent astăzi și pe teritoriul bulgăresc.  
Când se face mențiunea, etimon slav, înseamnă că acel etimon există la toate limbile slave, dar el nu este de origine rusă, ci din limba bisericească din Macedonia.
Rumânii au dat 1021 etimoane slavilor și nu rușii ori alți slavi au dat etimoane românilor.  
Nimeni nu pune la îndoiala faptul ca rumânii antici erau daco-geți. Nimeni nu pune la îndoială faptul că daco-geții antici erau traci. Nimeni nu pune la îndoială faptul că tracii antici au cutreierat toată Europa și o bună parte din Eurasia.  
Rumânii antici sunt continuatorii direcți ai primului neolitic european din România, inima vechii civilizații europene, pentru că ei sunt agricultorii sedentari din neolitic, care nu s-au mai clintit de aici, din acest teritoriu, datorită însăși specificului profesiunii de agricultor.
Sub numele de TRACI se înțeleg unii care au plecat din teritoriul României, dintre rumâni, în lumea largă, unii și aceeași cu ramanii vedii hinduși ori indo-europenii de care vorbește toată lumea.
Dimitrie Ion Ghica, citat de A.Deac, la p.116, în Istoriile lui Erodot, București, 1902, p.IV, scrie că locuitorii Dunării aparțineau marii familii indo-europene a geților, din care dacii, tracii și pelasgii erau numai parte, fapt pe care Herodot îl ignoră cu desăvârșire.  
Rumânii antici au generat primul grai european.  
GRAI este cuvânt cu etimon daco-moez.  
După Academicianul Andrei Oțetea, latinii romani se trag din teritoriul Dunării de Mijloc.    
Teritoriul Dunării de Mijloc începe din Banat până în Boemia și făcea parte din Imperiul daco-get al lui Burebista.  
Dacii lui Burebista erau vecinii direcți ai Italiei de astăzi.
Orașul PA-DOVA era, incontestabil, cândva, o DAVA dacică.  
Valea PADULUI făcea parte din Imperiul dacilor.  
Daco-rumânii din PA-DOVA vorbeau aceeași limbă latină cu rumânii din MOL-DOVA și cu rumânii din MOL-FETA.  
Toate limbile romanice au un fond lexical comun.  
Dintre toate limbile romanice, limba română seamănă cel mai mult cu limba romanilor.    
După Marius Sala, în română se păstrează cele mai multe cuvinte din latina clasică: CÂNTEC, A DESPICA, FERICE, IMPĂRAT, LINGURĂ, MĂRGEA, PUTRED, MERGE, OSPĂȚ.  
Italiana păstrează doar NEMBO și PECARE.  
Spaniola păstrează HERMOSO „FRUMOS“, COMER „a mânca; MER-IN DE“ și ARENA „nisip“.  
Italiana, moștenitoarea directă a limbii latine ar fi trebuit să fie o copie a ei, dar ALB, ALBASTRU, MASĂ au dispărut.
Ea are peste 100 de dialecte așa de diferite încât italienii nu se înțeleg între ei, uneori.
Cuvântul MASĂ „de mâncat“mai există numai în turcă și spaniolă.  
Romanii nu au reușit să transmită limba lor nici măcar italienilor, în 2700 de ani și atunci cum să o transmită ei rumânilor în 165 de ani?  
APII sunt menționați și de către Densușeanu în Spania, sub forma ABII și după Guido A Mansueli, romanii recunosc, în scris, prezența rumânilor iler-geți la prima lor debarcare, la 227 î.e.n., în Spania, când Roma s-a aliat cu orașul iberic Saguntum, după A. Oțetea.
Iler-goți nu există.  
Dacii vorbeau tot atâta latină ca și românii de astăzi, pentru că numai ei puteau transmite cuvinte latine, de uz curent, în teritorii în care nu s-a auzit niciodată de romani, la germani, la ruși, în teritoriile pericaspice, pe Amur, la Habarovsk și în India.  
Românul îl numește pe german NEAM, prin cuvântul NEM-ȚIE.
NEAM-Ț e sud dunărean, cu etimon daco-macedonean „slav”.

#25980
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008

Quote

Cuvântul CAST-RU lipsește și CĂRĂMIDĂ nu are etimon latin.

CÁSTRU, castre, s.n. Lagăr, tabără romană întărită. – Din lat. castra, -orum.

#25981
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 OvidiuD, on Feb 18 2009, 03:40, said:

Uite care e diferenta mea cu tine. E o diferenta fundamentala.
diferență este între ceva și altceva sau între cineva și altcineva.Nu există o diferență CU cineva.Acela poate fi un DIFERENDUM.

 marcuzzzo, on Feb 18 2009, 14:34, said:

CÁSTRU, castre, s.n. Lagăr, tabără romană întărită. – Din lat. castra, -orum.
mersi de lămurire dar e inutilă pt știm asta f bine. Autorul a vrut să spună că vorbe precum castru și multe altele nu se regăsesc în limba română.Dacă e adevărat că dacii au învățat limba de la romani cum de nu au învățat cuvinte din acestea pe care romanii desigur le foloseau foarte des?
Voi italienii cum spuneți la cărămidă?

#25982
Hangeonos

Hangeonos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,038
  • Înscris: 30.11.2008

 marcuzzzo, on Feb 18 2009, 13:34, said:

CÁSTRU, castre, s.n. Lagăr, tabără romană întărită. – Din lat. castra, -orum.
Multe cuvinte latine,dar nu toate ca in rom^na,au o parte din morfemele rom^nesti.

Am spus ca,C*S inseama "a strange,a aduna---a desface,a sparge".

CAS-tru=un loc de adunare.
CAS-tron=vas in care se aduna mancare.

#25983
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008

 eleonora15, on Feb 18 2009, 13:05, said:

diferență este între ceva și altceva sau între cineva și altcineva.Nu există o diferență CU cineva.Acela poate fi un DIFERENDUM.


mersi de lămurire dar e inutilă pt știm asta f bine. Autorul a vrut să spună că vorbe precum castru și multe altele nu se regăsesc în limba română.Dacă e adevărat că dacii au învățat limba de la romani cum de nu au învățat cuvinte din acestea pe care romanii desigur le foloseau foarte des?
Voi italienii cum spuneți la cărămidă?


mattone

#25984
Hangeonos

Hangeonos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,038
  • Înscris: 30.11.2008

 eleonora15, on Feb 18 2009, 12:29, said:

nici nu vine
Etnicitatea nu ti-o poti alege dupa bunul plac.
Un tigan nu poate pretinde ca e de etnie chineza.

#25985
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 Hangeonos, on Feb 18 2009, 14:25, said:

Românul îl numește pe german NEAM, prin cuvântul NEM-ȚIE.
NEAM-Ț e sud dunărean, cu etimon daco-macedonean „slav”.
Despărțiți complet aiurea și nu reușiți decît să întristați pe cineva cu aceste despărțiri atunci cînd nu-l scoateți din răbdări.
Vucîntul neamț vine de la slavii vecini cu germanii și este la origine o glumă răutăcoioasă NE-METZ, adică ob care NU-VORBEȘTE, deci mut.
Dv potriviți fantezist pe NEAM în NEAMȚ și trageți concluzia aiuritoare că românii ar avea conștiința faptului că csînt neam cu nemții(??).Sînteți campionul naivității pe acest topic,plus un foarte slab observator al formării sau provenienței cuvintelor în românește.
Cînd vă apucați să scrieți despre asta plouă cu naivitate și nici nu vi se poate răspunde pt că scriți despre prea multe lucruri deodată..

#25986
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
da asa stiu si eu, eu vorbesc si poloneza si cuvintul vine de la slavi, prieteni mei din polonia mi-au spus ca "nemt" e unu care nu vorbeste.

"niemiec" ii zic ei.

Edited by marcuzzzo, 18 February 2009 - 14:35.


#25987
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 Hangeonos, on Feb 18 2009, 15:16, said:

Etnicitatea nu ti-o poti alege dupa bunul plac.
Un tigan nu poate pretinde ca e de etnie chineza.
Asta e doar în general,dar evreii își aleg etnicitate evreiască indiferent din ce provin.Americanii își aleg și ei această etnicitate.Elvețienii,austriecii,olandezii,suedezii,norvegienii,toți au etnicitate aleasă,nu naturală.Țiganii nu pot pretinde că sînt chinezi dar pot pretinde că sînt români dacă au limbă și cultură românească.Țiganii în general nici nu provin din țiganii veniți de prin bangladeș și India ci din diverse neamuri pământene de ex bulgari,sîrbi,români care în evul mediu au fost trecuți ca robi pt că numai astfel puteau fi mutați pe alte moșii.Dovadă că extrem de mulți țigani ziși de vatră nici nu știu țigănește.Unii țigani de ex cei ziși țigani unguri din Ardeal nici nu seamănă cîtuși de puțin cu țiganii.Ei sînt dovada înrobirii unor populații în evul mediu.


 marcuzzzo, on Feb 18 2009, 15:11, said:

mattone
deci cărămida e mattone în Italia. Dacă romanii foloseau acest termen ar fi trebuit să existe în românia măcar într-o regiune. Presupun că romanii spuneau tot mattone sau ceva asemănător pt că nu se poate ca întreaga Italie să spună altfel dacă limba vine din cea latină.

#25988
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
stai ca etimolgia a cuvintului "mattone" in Italiana nu s-a lamurit, iar exista totusi un alt cuvint pentru a-l desemna:

"tegola" care seamna cu "tegla" in romaneste.

#25989
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 Fabris, on Feb 18 2009, 11:37, said:

A fost un naduf, un oftat, Stefane...Am pierdut cu totii niste parteneri de discutie (chiar daca uneori spiritele au fost ceva mai incinse) cu care totusi se putea dialoga ceva, chiar invata pe alocuri.. Si cine a umplut golul lasat de acesti colegi de discutii? Niste gorile inculte, dar brutale, gen florincroitoru. Parerea mea este ca nu doresc sub nici o forma sa mai pierd un alt partener de discutii (aici ma refer la tine) din cauze stupide, de regulament..Ar fi pacat...Apoi cu exceptia lui florincroitoru, nimeni din cealalta parte a "baricadei"  :)  nu face rabat de la respectarea unui minim bun simt...Cumva, pe undeva, se pot gasi niste canale de comunicare.
he,he,iată cum gorilele inculte,dovedite ca atare, numesc pe alții gorile.Ei doi,benedetto și fabris, care mai mereu scriu cu greșeli de limbă și continuu aruncă dejecții, ei doi se plîng și mai aruncă alte dejecții susuținînd că e ceva normal,că ei ,mititeii, se apără.
Ce-l mai plînge subalternul pe șeful benedetto stefanmm!

 marcuzzzo, on Feb 18 2009, 15:47, said:

stai ca etimolgia a cuvintului "mattone" in Italiana nu s-a lamurit, iar exista totusi un alt cuvint pentru a-l desemna:

"tegola" care seamna cu "tegla" in romaneste.
TEGLA nu e în românește.Țiglă, se zice,țiglă.Aia nu e cărămidă ci o chestie de pămînt ars care se pune pe casă.Cuvîntul în românește nu vine din latină ci din germană; Tzigel.
Nu știu care e chestia cu TEGOLA în italiană.Dacă înseamnă cărămidă poate vine din latină.Eu ți-am spus pt limba română; țigla nu vine din tegola ci din germanul Tzigel.
Noi vorbim aici despre un principiu și anume al provenienței vorbelor.Hangeonos a observat că nu sînt cuvinte de bază latinești în românește care trebuia să fie în mod obligatoriu.Unul dintre acestea este cărămidă.

#25990
Hangeonos

Hangeonos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,038
  • Înscris: 30.11.2008

 marcuzzzo, on Feb 18 2009, 14:30, said:

da asa stiu si eu, eu vorbesc si poloneza si cuvintul vine de la slavi, prieteni mei din polonia mi-au spus ca "nemt" e unu care nu vorbeste.

"niemiec" ii zic ei.
In dictionar scrie ca e slav,adica slavon si ce crede fiecare nu prea are mare impotanta.
Daca dumneavostra credeti ca cei care au inventat primele cuvinte nu erau niste naivi,ci niste savanti,eu cred ca va inselati.
Pe de alta parte nu va obliga nimeni sa cititi ceea ce spun eu si nici sa-mi raspundeti cu obraznicii ne la locul lor.
Nu va legati de fleacuri si incercati sa intelegeti,cei care sunteti interesati sa intelegeti ca aceste morfeme sunt niste elemente de constructie ale limbii rom^ne,cine stie c^nd.

Definitia morfemului e data cu multe pagini in urma.

Omul are nevoie de stereotipii.
Literele sunt niste stereotipii.
Simbolurile sunt niste stereotipii.
C^nd le privesti trebuie sa ai totdeauna aceeasi imagine,cand auzi secventa C*S trebuie sa ai totdeauna aceeasi imagine "a ceva care fie se strange fie
se desprinde se sparge".
Daca voi nu puteti pricepe chestia asta macar nu faceti pe eroii clasei muncitoare.

Reiau C*S=a COAS-e,a COS-I,primul aduna aldoilea desface iarba din radacina,a COS-itori aduna,a COS-covi desprinde,a CAS-caa desfacae,CAS-cada desface, a CAS-api a sparge,CUS-ca strange ,CUS-tura desface,etc.
Daca tot nu pricepeti nu am ce sa va fac ,dar nu vad cine va obliga sa cititi cescriu eu ca apoi sa ma insultati,pentru ca eu nu v-am insultat,ci cel mult v-am plictisit.

#25991
Leinarius

Leinarius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,061
  • Înscris: 21.06.2007

 OvidiuD, on Feb 17 2009, 19:30, said:

Comunistii bruiau Europa Libera prin emiterea de static ca sa acopere emisia.
De fapt Hangeonos nu e singurul, sint mai multi care posteaza aiurea ca sa innece discutia in chestii plictisitoare si repetitive. E o tehnica de a impinge subiectul in derizoriu si irrelevanta.

:D Nuuu... Hai, mai Ovidiu, tu chiar crezi asa ceva? Si i-o spui drept in fata lui fanel?  :lol:  :lol:  :lol:

#25992
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 stefanmm, on Feb 18 2009, 10:28, said:

cu boethius si cognate am avut divergente pe tema limbii dalmate.(specialistul pppuuu.... în dalmată!) Le-am demonstrat ca asa zisa limba dalmata este o creatie a unor lingvisti italieni din sec. XIX. Cu boethius am avut discutiile pe alt topic, ceva cu arom^nii. Totodata cu el am avut divergente pe tema etniei arom^ne/valahe. El zicea ceva de genul ca ungurii sunt etnici rom^ni (se referea la faptul ca vlahii ar fi etnici greci).(dacă zicea că ungurii sîn etnici români înseamnă că tot cunoscător ca tine e sau ca Love Daemon moderatoare evreică care zice că ea e evreică tot la fel de româncă ca românii)

Cu cognate ultima mea discutie a fost pe tema  demonstratiei facuta lui boethius ca limba dalmata este o inventie. La care el, fara nici un argument, i-a dat dreptate lui boethius.(șitu....să mori de ciudă,nu alta!) Dupa care i-am spus ca asta nu este discutie si am incheiat orice conversatie cu el. Foarte civilizat.(ciudat,ce te-a apucut cu atîta civilizație?)Daca din aceste interventii tu tragi concluzia de mahala, sorry.(așa e, aici ai fost civilizat,dar numai aici) Faptul ca il declar pe infinitty un imberb prost si dobitoc si pe gurul lui hangeonus la fel nu ma face nicidecum mahalagiu.(nu, la voi e normal) Pur si simplu m-am saturat ca niste nesimtiti, mediocritati sa ne calce aici lipsiti de orice politete.(ei sînt nepoliticoși?) Postarile lor gen carnat, fara noima, care demonstreaza lipsa de cultura elementara, lipsa de intelegere ce inseamna lingvistica, este o insulta adresata noua, tuturora.(tu ești cult? Nici nu știi să scrii corect.de lingvistică nu ai habar)

Stii prea bine ca aici suntem cativa care cat de cat avem o cultura.(tu nu ești cult; clar!) Astia n-au nimic. Nu inteleg ce inseamna gramatica,(ha ha ha cîte greșeli ai tu și ce exprimare nu vezi?) nu inteleg ce inseamna istoria, nu inteleg ce inseamna dimensiunea timp, habar nu au geografie. Sunt complet idiioti, in schimb au tupeul sa vorbeasca, sa aiba opinii si nu orice opiinie, ci din alea etalon, pe care ei le afiseaza drept teorii savante, adevaruri.

Este dea dreptul insultator pentru inteligenta noastra.(pt ce !!??) Democratia nu inseamna ca orice handicapat sa te calce pe picioare. Ii dai un sut si-l trimiti la origine. Asta nu inseamna mahaligism. Asta inseamna autoprotectie, supravietuirea in fata atacurilor monstrilor, retardatilor. Daca nu iei o astfel de atitudine fata de mamaligari ajungi precum elita interbelica, in lagarele de exterminare.


tu esti dobitoc. iar opiniile tale sunt nule, te poti sterge la fund cu ele. Ti-am explicat in cateva randuri, ia-ti talpasita, nu vei fi regretat. Ia-l si pe prostul ala, hangeonus sau cum il cheama, luati-va de gat, pupati-va, sunteti prosti gramada. Niste inculti retardati si handicapati mintal.
pt aceasta trebuie îndepărtate aceste persoane de pe forum

 Hangeonos, on Feb 18 2009, 16:42, said:

Omul are nevoie de stereotipii.(are)Literele sunt niste stereotipii.(și? Vorbim de limbă.Scrisul a venit tîrziu)
Simbolurile sunt niste stereotipii.(mersi, aici e vorva de limbă.Simbolurile sînt puține limba e mare.Nu au mult de a face simbolurile cu limba)
C^nd le privesti trebuie sa ai totdeauna aceeasi imagine,cand auzi secventa C*S trebuie sa ai totdeauna aceeasi imagine "a ceva care fie se strange fie
se desprinde se sparge".(asta e din visarea dv)
Daca voi nu puteti pricepe chestia asta macar nu faceti pe eroii clasei muncitoare.(??)

Reiau C*S=a COAS-e,a COS-I,primul aduna aldoilea desface iarba din radacina,(taie,nu desface din rădăcină)a COS-itori aduna,a COS-covi desprinde( a coșcovi nu înseamnă a desprinde și a se deforma),a CAS-caa desfacae,CAS-cada desface,(care cascadă desface? Aia CADE) a CAS-api a sparge( a căsăpi nu înseamnă a sparge ci a omorî pe cineva),CUS-ca strange ,CUS-tura desface(custura taie,nu desface),etc.
Daca tot nu pricepeti nu am ce sa va fac ,dar nu vad cine va obliga sa cititi cescriu eu ca apoi sa ma insultati,pentru ca eu nu v-am insultat,ci cel mult v-am plictisit.
Eu pricep ce vreți să faceți dar după cum v-am arătat este eronat. Ce valoare practică are ceea ce dv faceți? Teoretic am vătut că nu are.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate