Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox
 Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani
 Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...
 

Alegere dificila. Olanda?

- - - - -
  • Please log in to reply
75 replies to this topic

#1
marty70

marty70

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 218
  • Înscris: 01.02.2007
Salut,

dupa mai bine de un an de framintari caut un sprijin aici , poate cineva a trecut prin ceva asemanator.
Anul trecut ma bucuram alaturi de sotie , care cistiga un post in Olanda intr-o agentie europeana. Cu drepturi si privilegii gramada. Si un salariu neimpozabil mult mai mare decit ce avusese aici in tara.
Dupa ce s-a instalat au inceput sa curga semnalele prin care spunea ca nu prea s-ar mai intoarce in tara. Dupa un an, care a fost de proba si au confirmat-o pe post lucrurile sint mai clare. Nu vrea sa se mai intoarca decit poate la pensie ( care pensie?).
NU m-a abandonat de tot insa. Ar vrea sa merg sa ma stabilesc alaturi de ea.
Aveam insa  o situatie  relativ buna, care ne-a permis sa avem de exemplu doua masini ( eu o foloseam pe cea de la serviciu), o casuta pe pamint ( asa, cam ca la noi, intr-o zona mai necivilizata in apropiere de Bucuresti, cu diferite alte " nationalitati conlocuitoare"), cu cel putin o vacanta " afara " in fiecare an....
Am un job de "asa zis" KAM intr-o mare firma  internationala.
AM parinti , rude, prieteni, si sint roman. Niciodata nu mi-am pus problema ca sa ajung sa fug din propria tara. Nu sint cine stie ce patriot dar simt ca am radacini aici. E adevarat ca nu mai am 25, si nici chiar 30 ani...
Slujba in Olanda este aproape imposibil de gasit. Pentru mine vreau sa spun. Fara sa cunosti olandeza nimeni nu te baga in seama la un job din listele agentiilor de recrutare.
Am invatat aproape 20 de ani engleza si am ajuns abia la un nivel mediu. Nu o pot forbi fluent. Olandeza suna a chineza si cred ca mi-ar lua 30 de ani s-o invat. Partea si mai proasta este ca majoritatea vorbesc engleza astfel ca niciodata nu esti intr-adevar fortat sa o vorbesti. De asta romani plecati acolo de ani de zile abia stiu sa spuna multumesc in Dutch.
Problema este sa aleg intre a merge si a deveni un casnic alaturi de familie ( un baietel de 8) si a ramine aici cu toate cele, mai putin sotie si copil.
Ambele in acest moment par a conduce spre un singur lucru si anume despartirea. Adica nu ma vad stind acasa saptamini sau luni sau ani in sir tot asteptind sa imi gasesc rostul pierdut. Nu vreau sa renunt la familie. la copil. Copilul are nevoie de tata. Scoala " internationala" in care l-am inscris este un fel de gradinita fara manuale. Asta si pt ca inca nu poate vb bine engleza.Si trebuie sa lucrez eu/ea cu el sa nu piarda pasul cu cei de " acasa".

Pentru multi insa Olanda ca si SUA sau altele inseamna automat fericirea. Uitind ca si eu au problemele lor, ca nici acolo nu e totul roz. Multi ma indeamna sa plec pur si simplu, ca o sa vad eu...Altii, mai reticenti imi spun sa imi gasesc un job mai intii....

Voi ?

#2
dan84

dan84

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,028
  • Înscris: 25.09.2006
Hai bre, ca engleza o poti invata fluent in 3-4 luni daca exersezi 2 ore pe zi.
In rest nu stiu ce sa spun, naspa.

#3
pouf

pouf

    hopeless hippie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,403
  • Înscris: 20.04.2008

View Postmarty70, on 23rd August 2011, 13:56, said:

Ambele in acest moment par a conduce spre un singur lucru si anume despartirea. Adica nu ma vad stind acasa saptamini sau luni sau ani in sir tot asteptind sa imi gasesc rostul pierdut.

inveti mai repede o limba straina daca stai intr-un mediu in care se vorbeste in mod constant acea limba. probabil va trebui sa stai cateva luni acasa pana prinzi cate ceva si apoi ar trebui sa iti poti gasi ceva de facut. dar chiar nu imi pare ca ai "astepta" nimic in cazul asta, de vreme ce tre sa inveti cel putin o limba straina.

#4
virtualx

virtualx

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,600
  • Înscris: 30.05.2005
Daca inca va mai iubiti , mergi in Olanda. Simplu.
O sa te adaptezi pana la urma , sa stii ca sunt si joburi care nu necesita sa vorbesti in timp ce muncesti :)

Daca nu...

Din momentul in care a acceptat jobul la mii de km departare, a acceptat si despartirea de tine. Daca mai stai pe ganduri o sa ajungeti la inevitabil, indubitabil.

"NU m-a abandonat de tot insa" , dar te-a abandonat ... asta e , asa e cand ajungi intr-un loc unde ai de toate, oameni civilizati, respect si nu vezi jegul pretutindeni.

Daca te desparti , copilul merge acolo , sigur va avea un viitor mai bun ca aici si sigur se va integra in societatea de acolo ca e in crestere.
Daca ea nu mai vrea sa revina e clar ca a renuntat deja la tine. Trist dar trebuie sa vezi adevarul verde in fata.

Eu cred ca e de fapt si orgoliul tau undeva , ca nu esti un intretinut si nu ai trait asa pana acum.

Familia e pe primul loc , daca ati fost fericiti aici , o sa fiti si acolo !

Eu as face asa: concediu fara salariu 3 luni la jobul din Ro, mergi acolo , vezi cum merg lucrurile ... apoi decizi.

#5
errai

errai

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 3,154
  • Înscris: 08.05.2010
Vreau si eu asa sotie! :D
Daca vrei sa ai o viata de om normal du-te in Olanda, ce naiba mai astepti, stai in imputita asta de Romania.
Iti gasesti si loc de munca, stai linistit, problema e ca va trebui  sa faci naveta, depinde unde te muti evident, dar aia oricum au trenuri rapide si cu conditii umane, deci nu e o problema.

Edited by errai, 23 August 2011 - 13:40.


#6
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Daca tot spui ca nu mai ai nici 30 de ani gindeste-te ca speranta de viata la barbati e cu 8.5 ani mai mare in Olanda si adu-ti aminte care e treaba prin spitalele romanesti ca de la o virsta incolo trebuie sa mai dai prin ele.
Chiar daca te duci acolo "intretinut" in mod sigur exista avantaje serioase la taxe, probabil de ordinul sutelor de euro pe luna.
De asemenea chiar daca pui raul inainte si te gindesti ca ramine si sotia ta fara job si tu nu-ti gasesti nimic poti sa stai linistit: statele astea dezvoltate sint mai "sociale" decit a fost vreodata Romania socialista si chiar daca alunecati la cea mai de jos treapta a ajutorului social (dupa ajutoare de somaj, etc) tot o sa o duceti mai bine decit imensa majoritate a romanilor.

#7
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Am 2 intrebari:

Ce naiba este KAM?

Si lamureste-ma si pe mine ce-i asa complicat de decis:
1. vrei (aceeasi) nevasta si copil, te muti acolo si vezi cum te descurci; nu tre' sa vinzi nimic in Romania deocamdata, mergi 1 an de proba
2. nu mai vrei nevasta si copil, divorteaza si mergi mai departe

N-are absolut nici o legatura cu tara in care ar trebui sa te muti, totul depinde de tine si de ce vrei tu. Si de ce vrea nevasta'ta evident, daca te ia langa ea sau nu. :D

La 1 am gasit raspunsul, cred -_- Key account manager.

Si care-i problema? De ce nu ti-ai gasi de munca mai ales daca ai deja experienta?

http://vacatures.tro...account-manager
http://www.intermedi...-vacatures.html
http://www.stepstone...t_NL_trovit_all

Unele anunturi sunt in engleza. ;)

#8
marty70

marty70

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 218
  • Înscris: 01.02.2007
Ma steptam la aceste raspunsuri si va multumesc. Cred insa ca asa cum se intimpla, sint putin superficiale si se inscriu in linia ..." pleaca din tara asta indiferent ce si cum..".
Ca sa precizez ceva...Am aplicat la peste 100 de posturi si raspunsurile au fost invariabil aceleasi. Ma gindesc cum acum citiva ani cautam aici o slijba  si la fiecare 3-4 aplicatii ma suna cineva si programam un interviu...Inclusiv la cele de genul indicate anterior de Dev.
Sigur ar fi simplu sa " inchid" un an si sa imi incerc norocul. Din pacate " actualii" nu ar avea de gind sa ma primeasca dupa un an.Lucru de inteles. Posturile astea nu asteapta sa se intoarca" omul de neinlocuit" ....
Si peste un an ? NU va fi oare ca acum un an cind am inceput sa caut? Insa peste un an voi fi un somer intr-un moment in care un loc de munca sigur a devenit o asa raritate....
Da, poate ca este vorba si de orgoliul meu de a fi intretinut...insa sincer , voi ati sta intr-un apartament de 65 mp zile in sir? Ce sa fac ? Sa merg in parcuri sa hranesc lebede? Suna romantic insa nu cred ca multi ati fi chiar dispusi , nu?

Stiti ca acolo cind nu ploua e o zi fericita? Azi de exemplu noi avem adevarata vara iar ei tremura pe la 16-18 C....Stiti ca viata acolo desi pare mai frumoasa este muuult mai scumpa? Adica cistigi mai mult si cheltui cu mult mai mult. ( de exemplu chiria sare de 1000 de euro...)la noi un teren de tenis 20 lei/ora , acolo 8 euro!!
Apoi te intrebi, oare ce e cu adevarat schimbat fata de ce ai aici? Stai in acelasi birou, mergi cu aceiasi masina ( sau bicicleta), locuiesti insa  intr-un amarit de apartament de 65 mp intr-o casa din lemn in cre se aud tot felul de pasi si sunete....
Numai pentru curatenia si civilizatia de pe strazi? Pe anumite strazi pt ca au si ei cartierele lor unde nu mai arata ca in povesti...iar olandezii sint mai mult din Africa de nord sau Surinam, sau Pakistan....( si un local imi spunea ca sint la fel de " prietenosi" ca si gastile de tigani de la noi)

Inca o data multumesc, raspunsurile voastre chiar par a ma ajuta, desi poate nu se vede..

#9
ElaxC

ElaxC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 417
  • Înscris: 19.06.2010

View Postdan84, on 23rd August 2011, 13:06, said:

Hai bre, ca engleza o poti invata fluent in 3-4 luni daca exersezi 2 ore pe zi.
In rest nu stiu ce sa spun, naspa.

Daca esti pustan da o inveti, dar tot gresesti nu o inveti in 3-4 luni neam :-) . Ai o gramada de chestii la limba engleza pe care le inveti treptat din gimnaziu pana la liceu si apoi poate facultate si tot nu le stii pe toate.

Decat sa stai dupa plangandu-ti de mila ca te-a lasat nevasta si l-a luat si pe fiitu, mai bine fa-ti bagajelu ia-ti un bilet cat mai repede si pleaca.
Crede-ma, una e cand inveti engleza singur/cu profesor si alta e cand esti zilnic printre vorbitorii de olandeza, o sa inveti repede limba, daca esti chiar greu de cap, intr-un an o inveti aproape perfect, sau macar sa te descurci.

#10
Thomas-

Thomas-

    Nunc plaudite omnes!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,436
  • Înscris: 31.10.2008
Te-ai gandit sa-ti deschizi o afacere acolo? Sau sa te transferi la birourile din Belgia/Olanda din multinationala in care lucrezi?

#11
alexandru_viorel

alexandru_viorel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,938
  • Înscris: 16.07.2010
In locul tau as face ce a zis Dev, adica stau un timp de proba acolo si daca nu reusesc sa invat limba, nu-mi gasesc servici decent etc ma intorc inapoi si macar stiu ca am incercat, totusi tu decizi nu noi si vorba ta, nu mai ai 25 de ani (si nici chiar 30 :D). Succes.

#12
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Nu stiu daca sunt superficiale toate parerile prezentate anterior, poate. Eu nu te-as sfatui sa pleci din tara daca nu esti hotarat. Tu, pentru tine. Altfel vei acumula frustrari peste frustrari care se vor rasfrange asupra caniciei si vor duce cel mai probabil tot la divort (sau la o viata trista si plina de nemultumuri).

Nici nu te-as sfatui sa pleci daca nu ai macar un contract temporar de munca sau o idee despre unde ai putea lucra. Pe de alta parte, ca sot al unui cetatean EU angajat in Olanda poti primi permis de munca. Cu un permis de munca in buzunar, agentiile de recrutare te vor privi altfel (majoritatea nu iti raspund pentru ca nu ai permis de munca si nu vor sa se complice).

Din ce povestesti imi pare ca nu vrei sa pleci, gasesti scuze si lucruri care nu-ti plac desi nu te-ai mutat inca (si da, ploua foarte mult in Olanda iar vara asta a fost ingrozitoare, pe de alta parte am 2 luni! vacanta pe an si imi permit sa plec si la 2 saptamani in Spania daca vreau soare, de exemplu; nu aici e problema). Nu e ceva de condamnat, dar trebuie sa ai puterea sa iei o decizie. Daca nu vrei sa te muti si sotia nu vrea sa se intoarca, solutiile nu's multe. Asumati-vi-le. Ea ce parere are?

#13
marty70

marty70

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 218
  • Înscris: 01.02.2007
Ai punctat bine. Frustrari peste frustrari....De asta am cautat sa fac un compromis de genul vin acolo , ramin cit pot eu de mult, caut job,dau la peste in Marea Nordului,  invat olandeza, chineza sau gabaneza, dar cind nu se mai poate, sau la sfirsitul contractului cel tirziu ne facem bagajele. poate si cu ceva economii....
Care compromis, un moment a fost acceptat. Dar ca orice accept, el este facut sa fie revocat, s-a razgindit.

#14
seth

seth

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 282
  • Înscris: 19.01.2005
come'on man don't be such a pussy!
du-te frate alaturi de nevasta si copil....ce fel de dilema e aceasta fraaate???? pai m-as duce dupa nevasta si copil in Libia, Afganistan sau Somalia,etc daca as fii pus in acesta situatie ....pana la capatul lumii ...WTF...fii barbat Zoe!

Te duci acolo pt familie in primul rand, inveti limba, poti face un master sau cauti ceva ca voluntar (orice ca sa ai contact cu oamenii ca sa poti invata limba), mergi la biserica, etc, etc, etc.
Capul sus!

..parerea mea

Edited by seth, 23 August 2011 - 23:00.


#15
sanntos

sanntos

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 377
  • Înscris: 08.10.2008
Du-te acolo, risca! Bineinteles, daca totul este ok cu sotia si iti doresti sa incerci totul pentru a fi intr-un loc mai bun si din nou langa familie.
Daca nu vrei sa risti, nu ai curajul sa faci asta... solutia este divortul si trecerea peste, din pacate.
Dar ar fi mai ok sa ajungi acolo. Cu timpul o sa-ti gasesti rostul, o sa mai inveti din limba, o sa fie ok. Trebuie...
Si pentru inceput n-ar fi o problema pentru ca sotia ai spus ca are un venit destul de maricel, asadar pana te obisnuiesti si gasesti ceva, va descurcati.

Eu zic sa risti si sa pleci... Sa te intorci aici o poti face oricand. Doar ca poate nu si la job. Familia iti va fi mereu aici.
Casa o poti inchiria, iti mai vin alti bani de aici, in loc de excursii in strainatate vei face excursii in tara natala.
Dar macar vei trai in una mai buna. :)

#16
Carrman

Carrman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,107
  • Înscris: 06.08.2010
ce-i mai misto si mai misto decat sa stai acasa pe banii nevestei si sa te droghezi ca porcu'?  :confuzzled:

#17
marty70

marty70

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 218
  • Înscris: 01.02.2007
Asa cum am ridicat problema, este normal sa primesc sa asa raspunsuri. E greseala mea de cum am inceput
Speram sa creez o dezbatere prin care sa aratam ca nu in absolut orice conditii Olanda ( sau SUA sau alta tara ) e cea mai fericita alegere. Sint atitea lucruri care , odata ajuns acolo, vezi ca nu stau chiar asa pe roze...
Niciodata nu o sa spun ca e mai bine in Romania decit in orice alta tara vestica. Atita vreme cit esti cetatean al acelui stat si te nasti acolo cu bunele si relele lor..
Dar cred ca sint foarte multi superficiali care pun egal intre fericire si emigrarea. Cred ca Aici cautam eu sa ajung, sa incercam sa gindim un pic. In fond granitele sint libere si voi inca sinteti pe aici nu? ( majoritatea dintre voi, oricum)..Cu implinirile si necazurile fiecaruia. Desi erati liberi sa plecati...
Realitatea e ca si eu pina in urma cu citiva ani credeam ca asta e fericirea...O alta tara...
In realitate vedem cum si tarile minune se degradeaza, si intr-un ritm accelerat. Cine isi inchipuia de exemplu Londra trecind prin ce a trecut? ( si ma gindesc cit va trece pina incepe si in Olanda ca acolo e mai puzderie de " conlocuitori".)
Da,  sint mult mai bine pusi la punct in cam toate domeniile, insa ca roman esti si ramii multa vreme poate toata viata un outsider. Si sint multe exemple ce pot fi date.
Cred ca sint multi cei care si-au last o gospodarie aici si acolo traiesc cu chirie intr-un amarit de apartament. ( apropo, m-am interesat si un apartament in Haga de 3 camere amarite, sare bine de 250 mii). Nu mai vorbesc ca iti pierzi total personalitatea in marea de suflete care nu te cunosc. Ce importanta mai are faptul ca tu cistigi o medalie si nu e nimeni care sa te aplaude? Ati avut vreodata sentimentul ca Ursus-ul nostru e mai bun decit Heineken ul lor? Sau ca tamioasa romaneasca e mai tare decit  o licoare frantuzeasca?

#18
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

View Postmarty70, on 25th August 2011, 14:02, said:

apropo, m-am interesat si un apartament in Haga de 3 camere amarite, sare bine de 250 mii
Ca s-o spunem pe aia dreapta, e de cinci ori mai scump apartamentul ala decat in Romania dar si veniturile sunt tot cam de 5 ori (daca nu mai mult) mai mari.
Asa ca proportiile se pastreaza. Ca sa nu mai vorbim ca acolo dobanda la un credit imobiliar e mai mica decat in Romania.

In rest, ai dreptate: emigrarea e o optiune personala, ce e bine pentru altul nu e in mod necesar bine si pentru tine.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate