Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen
 Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 

Istoria Japoniei

- - - - -
  • Please log in to reply
279 replies to this topic

#37
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009
Dar cu urbanizarea cum s-a stat?
China a avut cel mai timpuriu orase mari, capitala ajungand la vreo 300.000 la inceputul erei crestine.
Pe la 650, Chang'an capitala Tang atingea 2 milioane.
Totusi, ponderea populatiei urbane n-a depasit probabil niciodata 10%. Incepand de la 1450 populatia rurala a crescut mai repede in China decat cea urbana - administratia necrescand iar comertul lancezind, iar mestesugurile dezvoltandu-se si la tara - astfel ca pe la 1800 China era vreo 6% urbana.
Coreea s-a dezvoltat ca un fel de mic non-conformist, inca din vremea regatelor rivale Gogureyo, Silla si Baekje, ultimele doua fiind mari comercianti inclusiv cu Orientul Mijlociu si Egipt.
Regatul unificat Silla a con tinuat mercantilismul asta, dupa cum am zis capitala Sorabol (situata aproape de mare in coltul de SE al Peninsulei) atingand milionul pe la 900. Mai erau destule orase in tara si ponderea urbanilor era de vreo 20%, probabil cea mai mare din istoria astora 3 tari discutate aici.
Ulterior insa Coreea se adanceste in confucianism, atat mestesugarii cat si nobilii migreaza inapoi la tara, iar ultimele relicve ale Sorabolului sunt distruse de japonezi la 1592. La 1800, Coreea e o tara aproape integral rurala, Seoul are vreo 200.000 locuitori iar restul oraselor inca vreo 800.000, adica vreo 5% urbani sau poate chiar mai putin.
Japonia ca buna tara feudala incepe aproape fara orase, primele incercari de urbanism de tip chinez capotand odata cu feudalizarea. Exista o sciziune intre nobilii din castelele de pe munti si targovetii de la rascrucile drumurilor din vai.
Odata cu shogunatul Tokugawa care infrange clanul Hideyoshi pe la 1606, se ia decizia inchiderii tarii fata de exterior.
Dar urmeaza o mutatie masiva a tarii. La rascrucile comerciale se construiesc mari castele urbane, samuraii fiind mai toti mutati in orase unde formeaza o elita rafinata si care e rapid concurata de una comerciala a burghezilor, care dezvolta o cultura de consum unica la vremea aceea. Apar nu doar gheisele si ceremoniile alambicate si teatrul kabuki ci inclusiv benzile desenate si epidemiile de sinucideri a la Romeo & Juliet. Desi comertul exterior e aproape inexistent si inclusiv naufragiatii straini sunt ucisi, comertul interior se dezvolta enorm. Desi nu exista navigatie inafara apelor teritoriale pescuitul e masiv, asigurand japonezilor dieta cea mai bogata in carne de dinafara Occidentului. Tokio atinge 1 milion pe la 1750 iar ponderea urbanilor vreo 15% sau mai mult. Shogunii incearca sa inrobeasca nobilimea in aparatul birocratic si ceremonii dar pana la urma revolta nobililor in fata osificarii shogunatului readuce Imparatul pe prim-plan si incepe modernizarea tarii.

Edited by searcher-star, 11 August 2011 - 18:04.


#38
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009
Care a fost evolutia nivelului de trai in zona discutata?
S-au facut calcule, care pot fi criticate ca fiind aproximative, dar ele dau totusi o idee despre situatie. Vorbim in dolari ai anilor 90.
China pe la 900-1200 probabil a depasit 1000$/ins ca PIB, fiind cea mai buna perioada a ei de pana pe la 1980, in rest osciland intre 700 si 900$, iar la 1850 nefiind peste 800.
Ceea ce inseamna ca Occidentul a egalat-o pe la 1150-1200 apoi a depasit-o net.
Coreea a avut o evolutie similara Chinei dar cu vreo 10-15% sub ea, si cu o perioada prospera care a durat pana pe la 1590, cele doua socuri ale invaziei japoneze si apoi vasalitatea in fata manciurienilor apoi a Chinei manciuriene de pe la 1640 incolo spunandu-si cuvantul. Pe la 1850 era deci undeva la 750$/ins.
Japonia in schimb, dupa stabilizarea Hideyoshi si apoi Tokugawa a depasit Coreea si apoi si China pe la 1750, ajungand undeva pe la 930$/ins pe la 1850, cea mai prospera economie non-occidentala. Sigur peste Europa balcanica aflata undeva la 800-900$.
Cum au evoluat nivelele de trai pe clasa sociala in anii 1600-1850?
Nivelul nobilimii a stagnat, veniturile fiind stabile, calculate in cosuri de orez care trebuie varsate samurailor functie de rang. S-a mers mult timp pe ideea unei erodari a puterii lor de cumparare pe perioada asta, fiindca pretul orezului s-a redus. Dar fapt e ca au participat si ei la inflorirea celorlalte ocupatii non-orezistice sa zicem asa, existau samurai care tineau hanuri sau faceau negot, sau tipareau carti, de la un anume nivel de activitate in sus se considera onorabil. Si la implementarea noilor plante - neimpozitate in cosuri de orez, logic - au fost chiar pionieri. Studii mai noi au demonstat ca n-au saracit dar au stagnat per total.
Taranii s-au imbogatit un pic in anii 1600-1650 apoi au stagnat, expansiunea agricola atingandu-si repede limitele si obligatiile fiscale crescand.
Cel mai tare au prosperat insa burghezii, mai ales negustorii, ceea ce a creat o clasa daca nu mai bogata dar sigur mai activa si mai conectata la economie.
Cum s-a stat cu cunoasterea?
Desi Japonia a rupt aproape de tot legaturile cu exteriorul - totusi nu cat Coreea - a continuat sa se intereseze de cunoasterea pura. De pilda pe la 1750 au avut curiozitatea sa afle cum sta Occidentul la cunoastere medicala, asa ca au facut rost de cele mai noi atlase anatomice occidentale si chinezesti, au disecat un mort si au comparat ce au vazut cu ce era in atlase. Concluzia a fost ca occidentalii sunt mai buni.
Cum se desfasura putinul comert exterior?
Exista cate un daimyo care era abilitat sa schimbe un numar fix de corabii/caravane cu exteriorul, erau doi in extremul vest care erau abilitati sa aiba relatii cu China si Coreea, mai era unul care schimba cu insulele Okinawa inca independente, cel de la Nagasaki avea relatii cu olandezii din insula golfului unde erau ei instalati, iar micul daimyo din peninsula sudica a insulei Hokkaido facea comert cu Ainu si celelalte popoare siberiene.

#39
pro-civilizatie

pro-civilizatie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,012
  • Înscris: 19.02.2011

View Postsearcher-star, on 11th August 2011, 18:02, said:

obabil cea mai mare din istoria astora 3 tari discutate aici.
Ulterior insa Coreea se adanceste in confucianism, atat mestesugarii cat si nobilii migreaza inapoi la tara, iar ultimele relicve ale Sorabolului sunt distruse de japonezi la 1592. La 1800, Coreea e o tara aproape integral rurala, Seoul are vreo 200.000 locuitori iar restul oraselor inca vreo 800.000, adica vreo 5% urbani sau poate chiar mai putin.
Japonia ca buna tara feudala incepe aproaperocratic si ceremonii dar pana la urma revolta nobililor in fata osificarii shogunatului readuce Imparatul pe prim-plan si incepe modernizarea tarii.
Sugerezi ca confucianismul a daunat economiei?Din ce cauza?

View Postsearcher-star, on 11th August 2011, 09:38, said:

Pe Wiki gasesti o dare de seam
Erau desigur mughalii care teoretic stapaneau 130 milioane, dar practic controlul asta era unul sezonier, fiecare petec de jungla fiind o provocare foarte mare pentru armata de la Delhi. Cei care au taiat fasii cultivate prin jungla si-au zdrobit rezistentele locale definitiv au fost englezii.
Plus ca au fost ocazii cand 500 britanici au batut 15.000 indieni desi si aia aveau pusti, India n-a fost niciodata o putere militara pentru cei de dinafara ei. Musulmanii mai mereu au fost cate 10-15.000 care bateau la 100.000 hindusi.
De ce erau indienii asa varza la razboi?Vad ca si azi o mana de afgani tribali pun in dificultate armata pakistaneza.

#40
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View Postpro-civilizatie, on 15th August 2011, 18:47, said:

1Sugerezi ca confucianismul a daunat economiei?Din ce cauza?

2De ce erau indienii asa varza la razboi?Vad ca si azi o mana de afgani tribali pun in dificultate armata pakistaneza.
2Asta chiar nu reusesc sa-mi dau seama, doar aveau o casta militara multi-milenara, si numeroase razboaie in care sa se exerseze, si preocupari cu armele, fortificatiile, strategia, artele martiale pe care ei le-au inventat in Asia...
Habar n-am, probabil asa-s ei, incapabili sa se organizeze intr-o operatiune militara de masa, n-au temperament razboinic.
1Nu confucianismul ci ceea ce au facut promotorii lui din el.
Confucius a fost un tip activ si destul de practic, a calatorit mult, s-a expus la unele riscuri si schimbari, a cercetat mult si a aplicat metode variabile de invatare si abordare a oamenilro si problemelor.
L-am citit si mi-a placut.
Cei care l-au promovat ca suprema referinta , in schimb, numai asa n-au fost, i-au transformat scrierile intr-un fel de religie care trebuia citita si comentata la infinit, pur teoretic.

Cred ca centralizarea statului a strambat sensul doctrinei mai mult decat propriul ei potential.
Le-a placut Confucius ca nu era un rebel, ci mai degraba un moderat pragmatic oarecum gen Aristotel. Dar factorii politici au insistat pe aspectele de calm, echilibru, obedienta, contemplatie, retragere din miezul valtorii, spiritualitate personala, ne-publica, si relativa neimplicare politica, si au format elita chineza apoi coreeana si la final chiar japoneza dupa coordonatele astea, in ideea ca elita sa stea calma si sa nu dezbata parerile centrului si sa tina si masa intr-o stare de spirit similara.
In atare model era de condamnat metropola ca idee, orasul favoriza aparitia unei stari de spirit foarte anti-confucianiste (nu anti-confuciene, atentie). Idealul de viata confucian a fost calibrat sa devina idealul confucianist al micului functionar-mosier care studiaza Maestrul la infinit pe veranda band ceai cu prietenii si dezbatand impreuna, in timp ce taranii lucreaza orezaria idilic. Langa ei un minim de mestesugari si negustori asigura restul nevoilor.
Asta era teoria.
Practic, China a fost mai putin confucianista, spiritul practic chinez permitand o viata negustoreasca si mestesugareasca foarte intensa chiar si fara metropole multe. Totusi, osificarea si teoreticianismul pur al elitei si-a zis cuvantul asupra evolutiei sociale, China la 1750 fiind mai putin urbanizata ca procentaj si ca mentalitate decat in vremurile Tang sau Song, secolele 7-12 adica.
Coreea in schimb, fiind o tara mica si mult mai omogena din toate punctele de vedere, si-a permis experimentul unei implementari a confucianismului mult mai extreme. Singura diferenta a fost ca functionarul era si nobil, dar parerea mea e ca asta a ajutat la implementarea modelului in teritoriu, clasa aristocratica avand o influenta si o intimitate cu realitatile locale pe care functionarimea simpla nu le are.
Japonia a implementat ideile astea de pe la 1600 incolo dar n-a reusit decat partial, existenta si caracterul martial al samurailor facand imposibila o pacificare/uniformizare a societatii in fata centrului cum fusese pe continent. Plus, shogunul n-avea deloc interesul unei elite rurale ca asta ar fi insemnat tocmai sute de castele peste tot, in locuri greu accesibile si cu elite locale care nu stiu decat de treaba lor. Prin urmare shogunii n-au putut decat incuraja urbanismul in speranta ca-i vor topi pe samurai intre burghezi. Dar asta a ajutat dezvoltarea tarii si mai apoi, respingerea modelului traditional.

Edited by searcher-star, 16 August 2011 - 09:58.


#41
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009
Several years ago, I saw an American-made movie titled "King David" which was a faithful story of the life of King David. In the movie, David was seen dancing in front of the ark while it was being carried into Jerusalem . I thought: "If the scenery of Jerusalem were replaced by Japanese scenery, this scene would be just the same as what can be observed in Japanese festivals." The atmosphere of the music also resembles the Japanese style. David's dancing appears similar to Japanese traditional dancing.

At the Shinto shrine festival of "Gion-jinja" in Kyoto , men carry "omikoshi," then enter a river, and cross it. I can't help but think this originates from the memory of the Ancient Israelites carrying the ark as they crossed the Jordan river after their exodus from Egypt .

In a Japanese island of the Inland Sea of Seto, the men selected as the carriers of the "omikoshi" stay together at a house for one week before they would carry the "omikoshi." This is to prevent profaning themselves. Furthermore on the day before they carry "omikoshi," the men bathe in seawater to sanctify themselves. This is similar to an ancient Israelite custom:
"So the priests and the Levites sanctified themselves to bring up the ark of the Lord God of Israel ." (1 Chronicles 15:14)

The Bible says that after the ark entered Jerusalem and the march was finished, "David distributed to everyone of Israel, both man and woman, to everyone a loaf of bread, a piece of meat, and a cake of raisins" (1 Chronicles 16:3). This is similar to a Japanese custom. Sweets are distributed to everyone after a Japanese festival. It was a delight during my childhood.
The Robe of Japanese Priests Resembles the Robe of Israeli Priests.
The Bible says that when David brought up the ark into Jerusalem , "David was clothed in a robe of fine linen" (1 Chronicles 15:27). The same was true for the priests and choirs. In the Japanese Bible, this verse is translated into "robe of white linen."

In ancient Israel , although the high priest wore a colorful robe, ordinary priests wore simple white linen. Priests wore white clothes at holy events. Japanese priests also wear white robes at holy events.

In Ise-jingu, one of the oldest Japanese shrines, all of the priests wear white robes. And in many Japanese Shinto shrines, especially traditional ones, the people wear white robes when they carry the "omikoshi" just like the Israelites did.
Buddhist priests wear luxurious colorful robes. However, in the Japanese Shinto religion, white is regarded as the holiest color.

The Emperor of Japan, just after he finishes the ceremony of his accession to the throne, appears alone in front of the Shinto god. When he arrives there, he wears a pure white robe covering his entire body except that his feet are naked. This is similar to the action of Moses and Joshua who removed their sandals in front of God to be in bare feet (Exodus 3:5, Joshua 5:15).
Marvin Tokayer, a rabbi who lived in Japan for 10 years, wrote in his book:
"The linen robes which Japanese Shinto priests wear have the same figure as the white linen robes of the ancient priests of Israel. "
The Japanese Shinto priest robe has cords of 20-30 centimeters long (about 10 inches) hung from the corners of the robe. These fringes are similar to those of the ancient Israelites. Deuteronomy 22:12 says:
"make them fringes in the... corners of their garments throughout their generations."

Joseph Eidelberg, a Jew who once came to Japan and remained for years at a Japanese Shinto shrine, wrote a book entitled "The Japanese and the Ten Lost Tribes of Israel." He wrote that many Japanese words originated from ancient Hebrew. For instance, we Japanese say "hazukashime" to mean disgrace or humiliation. In Hebrew, it is "hadak hashem" (tread down the name; see Job 40:12). The pronunciation and the meaning of both of them are almost the same.
We say "anta" to mean "you," which is the same in Hebrew. Kings in ancient Japan were called with the word "mikoto," which could be derived from a Hebrew word "malhuto" which means "his kingdom." The Emperor of Japan is called "mikado." This resembles the Hebrew word, "migadol," which means "the noble." The ancient Japanese word for an area leader is "agata-nushi;" "agata" is "area" and "nushi" is "leader." In Hebrew, they are called "aguda" and "nasi."

#42
ursuciz

ursuciz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 445
  • Înscris: 12.01.2007

View Postsearcher-star, on 17th August 2011, 16:14, said:

Several years ago, I saw an American-made movie titled "King David" which was a faithful story of the life of King David. In the movie, David was seen dancing in front of the ark while it was being carried into Jerusalem . I thought: "If the scenery of Jerusalem were replaced by Japanese scenery, this scene would be just the same as what can be observed in Japanese festivals." The atmosphere of the music also resembles the Japanese style. David's dancing appears similar to Japanese traditional dancing.

At the Shinto shrine festival of "Gion-jinja" in Kyoto , men carry "omikoshi," then enter a river, and cross it. I can't help but think this originates from the memory of the Ancient Israelites carrying the ark as they crossed the Jordan river after their exodus from Egypt .

In a Japanese island of the Inland Sea of Seto, the men selected as the carriers of the "omikoshi" stay together at a house for one week before they would carry the "omikoshi." This is to prevent profaning themselves. Furthermore on the day before they carry "omikoshi," the men bathe in seawater to sanctify themselves. This is similar to an ancient Israelite custom:
"So the priests and the Levites sanctified themselves to bring up the ark of the Lord God of Israel ." (1 Chronicles 15:14)

The Bible says that after the ark entered Jerusalem and the march was finished, "David distributed to everyone of Israel, both man and woman, to everyone a loaf of bread, a piece of meat, and a cake of raisins" (1 Chronicles 16:3). This is similar to a Japanese custom. Sweets are distributed to everyone after a Japanese festival. It was a delight during my childhood.
The Robe of Japanese Priests Resembles the Robe of Israeli Priests.
The Bible says that when David brought up the ark into Jerusalem , "David was clothed in a robe of fine linen" (1 Chronicles 15:27). The same was true for the priests and choirs. In the Japanese Bible, this verse is translated into "robe of white linen."

In ancient Israel , although the high priest wore a colorful robe, ordinary priests wore simple white linen. Priests wore white clothes at holy events. Japanese priests also wear white robes at holy events.

In Ise-jingu, one of the oldest Japanese shrines, all of the priests wear white robes. And in many Japanese Shinto shrines, especially traditional ones, the people wear white robes when they carry the "omikoshi" just like the Israelites did.
Buddhist priests wear luxurious colorful robes. However, in the Japanese Shinto religion, white is regarded as the holiest color.

The Emperor of Japan, just after he finishes the ceremony of his accession to the throne, appears alone in front of the Shinto god. When he arrives there, he wears a pure white robe covering his entire body except that his feet are naked. This is similar to the action of Moses and Joshua who removed their sandals in front of God to be in bare feet (Exodus 3:5, Joshua 5:15).
Marvin Tokayer, a rabbi who lived in Japan for 10 years, wrote in his book:
"The linen robes which Japanese Shinto priests wear have the same figure as the white linen robes of the ancient priests of Israel. "
The Japanese Shinto priest robe has cords of 20-30 centimeters long (about 10 inches) hung from the corners of the robe. These fringes are similar to those of the ancient Israelites. Deuteronomy 22:12 says:
"make them fringes in the... corners of their garments throughout their generations."

Joseph Eidelberg, a Jew who once came to Japan and remained for years at a Japanese Shinto shrine, wrote a book entitled "The Japanese and the Ten Lost Tribes of Israel." He wrote that many Japanese words originated from ancient Hebrew. For instance, we Japanese say "hazukashime" to mean disgrace or humiliation. In Hebrew, it is "hadak hashem" (tread down the name; see Job 40:12). The pronunciation and the meaning of both of them are almost the same.
We say "anta" to mean "you," which is the same in Hebrew. Kings in ancient Japan were called with the word "mikoto," which could be derived from a Hebrew word "malhuto" which means "his kingdom." The Emperor of Japan is called "mikado." This resembles the Hebrew word, "migadol," which means "the noble." The ancient Japanese word for an area leader is "agata-nushi;" "agata" is "area" and "nushi" is "leader." In Hebrew, they are called "aguda" and "nasi."



Interesante comparatii...seamana un pic cu credinta scotienilor cum ca au venit peste mari din Israel...

#43
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View Postursuciz, on 17th August 2011, 16:47, said:

Interesante comparatii...seamana un pic cu credinta scotienilor cum ca au venit peste mari din Israel...
Oarece adevar trebuie sa fie, macar cu o parte din populatie.

#44
LL13G

LL13G

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,520
  • Înscris: 08.08.2006
so, scotienii sunt evrei, japonezii sunt evrei, arabii nu sunt si ei evrei? poate asa se si impaca (mare diferenta intre Shalom aleikhem si salam alekum nu e) ehm cu noi ce au in comun ca de exemplu steaua de pe stema tarilor romanesti era o in 6 colturi :rolleyes:

Edited by LL13G, 17 August 2011 - 19:16.


#45
ursuciz

ursuciz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 445
  • Înscris: 12.01.2007

View Postsearcher-star, on 17th August 2011, 16:48, said:

Oarece adevar trebuie sa fie, macar cu o parte din populatie.

Probabil e vorba doar de o elita ceva,nu grosul populatiei

#46
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View PostLL13G, on 17th August 2011, 20:16, said:

so, scotienii sunt evrei, japonezii sunt evrei, arabii nu sunt si ei evrei? poate asa se si impaca (mare diferenta intre Shalom aleikhem si salam alekum nu e) ehm cu noi ce au in comun ca de exemplu steaua de pe stema tarilor romanesti era o in 6 colturi :rolleyes:
Logic, tre' sa existe un 8-10% din populatia lumii care sa descinda din Iacob sau rudele sale.
In unele popoare/tari sunt mai multi, in altele mai putini... Asta nu inseamna ca "patagonezii sunt evrei". Inseamna ca x% din patagonezi au sange israelit.

View Postursuciz, on 18th August 2011, 09:27, said:

Probabil e vorba doar de o elita ceva,nu grosul populatiei
Pai asa ceva.
Si coreenii din dinastia Silla foloseau steaua lui David ca simbol dinastic.

#47
pro-civilizatie

pro-civilizatie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,012
  • Înscris: 19.02.2011
despre educatia in japonia, din cate stiu eu, e putin alftel. inca de la inceputul erei edo (sec 17) aveau acces la invatamant primar pentru mase. cauta in wikipedia "terakoya". niste scoli pe langa temple, unde invatau sa citeasca (iti ia cativa ani buni), sa socoteasca, ikebana, ceremonia ceaiului si de-ale lor, dar in primul rand "morala", ca aia e baza educatiei lor. si acum e parte importanta din ce invata la scoala.

asta era deja educatie pentru mase, ca elita era educata si inainte de epoca edo. se spune ca la inceputul secolului 19 gradul de alfabetizare in tokyo era mai mare decat in londra. exista intre oameni obisnuiti obiceiul de a citi carti, poezie etc. pe acesta educatie s-a bazat dezvoltarea japoniei inainte si dupa razboi. Parerea mea e ca batranul ala homeless japonez civilizat este rezultatul a cateva sute de ani de educatie.

#48
doctore

doctore

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 587
  • Înscris: 15.07.2010
http://www.evz.ro/de...lor-942272.html

#49
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View Postpro-civilizatie, on 18th August 2011, 17:25, said:

despre educatia in japonia, din cate stiu eu, e putin alftel. inca de la inceputul erei edo (sec 17) aveau acces la invatamant primar pentru mase. cauta in wikipedia "terakoya". niste scoli pe langa temple, unde invatau sa citeasca (iti ia cativa ani buni), sa socoteasca, ikebana, ceremonia ceaiului si de-ale lor, dar in primul rand "morala", ca aia e baza educatiei lor. si acum e parte importanta din ce invata la scoala.

asta era deja educatie pentru mase, ca elita era educata si inainte de epoca edo. se spune ca la inceputul secolului 19 gradul de alfabetizare in tokyo era mai mare decat in londra. exista intre oameni obisnuiti obiceiul de a citi carti, poezie etc. pe acesta educatie s-a bazat dezvoltarea japoniei inainte si dupa razboi. Parerea mea e ca batranul ala homeless japonez civilizat este rezultatul a cateva sute de ani de educatie.
Cica la 1850 vreo 40% din barbati stiau scrie si citi. Probabil vreo 80% la oras si 35% la tara.
Enorm fata de vreo 2% din hindusi.

#50
pro-civilizatie

pro-civilizatie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,012
  • Înscris: 19.02.2011

View Postsearcher-star, on 18th August 2011, 17:12, said:

Cica la 1850 vreo 40% din barbati stiau scrie si citi. Probabil vreo 80% la oras si 35% la tara.
Enorm fata de vreo 2% din hindusi.
Dar si hindusii aveau scoli rurale ,distruse insa de englezi.

#51
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View Postpro-civilizatie, on 18th August 2011, 20:20, said:

Dar si hindusii aveau scoli rurale ,distruse insa de englezi.
Asta n-am idee.
Stiu insa ca sudra si paria adica vreo 80% din populatie aveau interzis sa studieze ceva, traditional vorbind... vezi legile lui Manu.

Edited by searcher-star, 19 August 2011 - 08:06.


#52
pro-civilizatie

pro-civilizatie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,012
  • Înscris: 19.02.2011

View Postsearcher-star, on 19th August 2011, 08:06, said:

Asta n-am idee.
Stiu insa ca sudra si paria adica vreo 80% din populatie aveau interzis sa studieze ceva, traditional vorbind... vezi legile lui Manu.
NU cred ca sudra erau 80% .Mai degraba maxim 50%.

#53
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View Postpro-civilizatie, on 19th August 2011, 21:17, said:

NU cred ca sudra erau 80% .Mai degraba maxim 50%.
Paria+triburi inafara castelor 25%, sudra 57%, brahmani+kshatryia+vaysia 18%. Doar ultimii trei au permisie, traditional vorbind, sa studieze. Restul, sub pedeapsa cu moartea, au interdictie absoluta.

#54
pro-civilizatie

pro-civilizatie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,012
  • Înscris: 19.02.2011

View Postsearcher-star, on 21st August 2011, 13:06, said:

Paria+triburi inafara castelor 25%, sudra 57%, brahmani+kshatryia+vaysia 18%. Doar ultimii trei au permisie, traditional vorbind, sa studieze. Restul, sub pedeapsa cu moartea, au interdictie absoluta.
De unde ai statisticile astea?

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate