Cazanul de tuica
Last Updated: Apr 26 2024 13:36, Started by
sudest_om
, Apr 04 2011 19:21
·
32
#631
Posted 28 December 2015 - 22:41
Buna seara!
Ramasesem dator de ceva vreme cu imagini ale instalatiei de distilare. Astazi am reusit in sfarsit sa pun totul laolalta. Am oprit munca de zugraveala ca sa pot scapa de cazile pline cu prune. E cam brambureala pe-acolo dar sper sa nu jeneze prea tare. In mod normal, maine voi spala cazanul inclusiv prin distilarea unei incarcaturi de apa cu ceva otet. Apoi voi face prima mea distilare propriu-zisa utilizand o incarcatura de drojdie de vin. Poimaine ar trebui sa deschid de dimineata prima din cele trei cazi cu plamada si gata. Spor! La Multi Ani! Attached Files |
#632
Posted 28 December 2015 - 23:09
#633
Posted 29 December 2015 - 11:01
Eu te sfatuiesc sa largesti gaura pe unde ies vaporii si sa montezi o piesa de legatura, ce se gaseste la Romstal (si in alta parte), ptr a pune o teava cu diametrul minim de 14 mm.
Diametrul tevii trebuie sa te ajute sa cureti bine teava din cupru, atat cand pornesti instalatia, cat si la sfarsitul lucrului. Si daca doresti ceva extra, poate te inspira fotografia atasata, unde s-a decupat fundul oalei sub presiune si s-a sudat direct de butoiul din inox. Attached FilesEdited by vasilemet, 29 December 2015 - 11:10. |
#634
Posted 29 December 2015 - 19:30
@remigratorul
Atentie la foc cu drojdiile ca umfla si "da pe teava" focu cat mai mic. Sunt cele mai pacatoase la distilat.oricum e ok aveti arzator clasic cu lemne e dichisu naibii. Referitor la racitor la mine in zona in mare parte se foloseste cilindru in loc de serpentina. Care ar fi mai rentabil? |
#636
Posted 29 December 2015 - 22:16
Uite ca a trecut si ziua de azi. Aproape asa cum planificasem. Mai exact, imi propusesem sa obtin minimum o picatura de distilat. Parca eram Blackbeard cu sirena, in "Piratii din Caraibe". Numai ca el a reusit.
Pe scurt, raportat la capacitatea cazanului, arzatorul folosit de mine s-a dovedit a fi subdimensionat, desi este cel mai mare pe care l-am gasit pe piata. Cand am vazut ca nu reusesc sa trec de 30 de grade in cupola, am dat deoparte nisipul. Dar deja banuiam ca nu asa voi rezolva problema. Am reusit sa ridic temperatura la numai 36 de grade. Nu-i nimic! Si maine va fi o zi. Anul acesta storc eu o picatura din magaoaie! Pentru ca tot am doua butelii la indemana, maine dimineata voi mai cumpara un arzator si voi vedea daca asta va rezolva problema. Daca nu, va trebui sa utilizez lemne pana voi trece de 60 de grade si apoi voi schimba pe gaz. @unic635 Din ce am vazut, nu e niciun risc cu drojdia, daca nu treci de 36 de grade. Sper sa fie la fel si maine, adica sa nu fie probleme nici la temperaturi mai ridicate. Am pus 50 de litri de drojdie la care am adaugat 10 litri de apa, cazanul avand capacitatea de 120 de litri. |
#638
Posted 30 December 2015 - 13:07
remigratorul, on 29 decembrie 2015 - 22:16, said:
Uite ca a trecut si ziua de azi. Aproape asa cum planificasem. Mai exact, imi propusesem sa obtin minimum o picatura de distilat. Parca eram Blackbeard cu sirena, in "Piratii din Caraibe". Numai ca el a reusit. Pe scurt, raportat la capacitatea cazanului, arzatorul folosit de mine s-a dovedit a fi subdimensionat, desi este cel mai mare pe care l-am gasit pe piata. Cand am vazut ca nu reusesc sa trec de 30 de grade in cupola, am dat deoparte nisipul. Dar deja banuiam ca nu asa voi rezolva problema. Am reusit sa ridic temperatura la numai 36 de grade. Nu-i nimic! Si maine va fi o zi. Anul acesta storc eu o picatura din magaoaie! Pentru ca tot am doua butelii la indemana, maine dimineata voi mai cumpara un arzator si voi vedea daca asta va rezolva problema. Daca nu, va trebui sa utilizez lemne pana voi trece de 60 de grade si apoi voi schimba pe gaz. @unic635 Din ce am vazut, nu e niciun risc cu drojdia, daca nu treci de 36 de grade. Sper sa fie la fel si maine, adica sa nu fie probleme nici la temperaturi mai ridicate. Am pus 50 de litri de drojdie la care am adaugat 10 litri de apa, cazanul avand capacitatea de 120 de litri. Daca totul merge snur, timpul total la un cazan este cca. o ora si 15 minute si consum cca. 1,2 mc gaze/cazan. |
#639
Posted 30 December 2015 - 19:23
unic635, on 29 decembrie 2015 - 19:30, said:
@remigratorul Atentie la foc cu drojdiile ca umfla si "da pe teava" focu cat mai mic. Sunt cele mai pacatoase la distilat.oricum e ok aveti arzator clasic cu lemne e dichisu naibii. Referitor la racitor la mine in zona in mare parte se foloseste cilindru in loc de serpentina. Care ar fi mai rentabil? Eu am fost nevoit sa fac o punte de legatura mai lunga (2,4m) si sa scot afara butoiul cu serpentina/racitorul. |
#640
Posted 30 December 2015 - 19:39
remigratorul, on 29 decembrie 2015 - 22:16, said:
Uite ca a trecut si ziua de azi. Aproape asa cum planificasem. Mai exact, imi propusesem sa obtin minimum o picatura de distilat. Parca eram Blackbeard cu sirena, in "Piratii din Caraibe". Numai ca el a reusit. Pe scurt, raportat la capacitatea cazanului, arzatorul folosit de mine s-a dovedit a fi subdimensionat, desi este cel mai mare pe care l-am gasit pe piata. Cand am vazut ca nu reusesc sa trec de 30 de grade in cupola, am dat deoparte nisipul. Dar deja banuiam ca nu asa voi rezolva problema. Am reusit sa ridic temperatura la numai 36 de grade. Nu-i nimic! Si maine va fi o zi. Anul acesta storc eu o picatura din magaoaie! Pentru ca tot am doua butelii la indemana, maine dimineata voi mai cumpara un arzator si voi vedea daca asta va rezolva problema. Daca nu, va trebui sa utilizez lemne pana voi trece de 60 de grade si apoi voi schimba pe gaz. Cu gaz de la butelie cred ca vei iesi mai scump decat daca iti cumperi whiskey scotian din magazin, cred ca la o sarja pentru cazanul ala termini o butelie. Eu fac foc de lemne sanatos sub cazan si abia dupa 3 ore de focait incepe sa se incalzeasca, anul asta am sa modific si eu putin sistemul sa-i scad consumul de lemne. |
|
#641
Posted 30 December 2015 - 20:26
Solutia cea mai simpla sunt gazele naturale (sunt un norocos in cazul asta) si preincalzitul materiei prime. Eu pun cate 25 litri in 2 saci de folie, ii bag in racitor, cat mai sus, unde apa este mai calda si apoi in cazan. In cazul asta temperatura materiei prime ajunge la 50 gr. C, incalzesc bine si agit pana la 70 gr. C, apoi pun capacul la cazan si dupa 10 -15 minute se intampla minunea.
In racitor am 4 tevi de cupru pe langa unul din peretii racitorului, apoi se unesc in cate doua si taria curge stereo. Cazanul meu se numeste Izvorul minunilor. Attached FilesEdited by corsica, 30 December 2015 - 20:28. |
#642
Posted 30 December 2015 - 23:37
Am infrant! Cu doua arzatoare montate pe doua butelii pline ochi, am reusit sa distilez foarte bine. Adica am produs 4 litri de distilat din drojdie, care are un iz foarte placut de Grappa. Nici nu mai visam sa fac anul acesta Grappa, dar uite ca mai sunt si surprize placute. Am aruncat cam 150-200 de ml la inceput, am cules 4 litri de mijloc si apoi am mai lasat sa curga separat cam 200 de ml, tulbure, ca sa vad cum arata.
Cand am vazut ca temperatura in capac ajunge la 70 de grade si teava de legatura era inca rece eram putin nedumerit. Cand a ajuns la 85 de grade si numai prima treime din teava era calda (nici urma de distilat, desigur) m-am impacientat si am inceput cu telefoanele. Teoria spunea ca pe la 68 de grade incepe sa curga alcoolul metilic, iar de la 78 incepe etilicul. Si mare grija sa nu se apropie de 100, ca vine apa! In fine, am inteles ca nu ar fi de fapt niciun bai daca temperatura trebuie sa ajunga chiar la 95-100. Asa ca am fortat si minunea s-a petrecut. Chiar daca distilez in interior si am facut focul si in soba, din cauza fumului degajat de vopseaua de pe vatra cazanului vreo doua ore (fiind prima utilizare de fapt) am tinut usa si geamurile deschise asa ca nu era prea cald inauntru si teava de legatura era rece de tot. Tinand apoi temperatura in capac la 98-100 de grade, distilatul a curs intr-un jet subtire si uniform. Sigur ca nu a mers totul asa cum fusese planificat, dar per total a fost excelent. Mi-am dat seama ca mi-a iesit complet din minte ca trebuie sa cumpar un alcoolmetru pentru distilate, cel de vin fiind inutil la aceasta actiune. Asa ca inca nu stiu ce tarie are distilatul produs. Dar tinand cont de cum ardea la final pe cazan, trebuie sa fie in regula. Tot astazi au inceput sa iasa scantei si fum de prin montajul electric al motorului din ansamblul moto-reductor. Din acel moment am putut porni jucaria intr-un singur sens, cam 20 de secunde la fiecare 10 minute, ceea ce a fost mai mult decat suficient. Cred ca la ce am avut astazi in cazan nici nu era nevoie sa amestec. Acum voi lasa cel putin doua zile totul deoparte in crama, mutand in 2016 deschiderea cazilor cu plamada din prune. Aaa, sa nu uit. Printre picaturi am reusit si sa afum cate ceva, nu doar pe cate cineva. @neamanole Quote La 50 l drojdie , eu as pune 20-30 l apa @corsica Eu prefer sa pun capacul de la inceput si apoi sa dau caldura. Astazi dimineata am pornit de la o temperatura in capac de 13 grade Celsius. @corsica & @cristibujor Quote Daca folositi instalatia intr-un spatiu inchis cum ar fi un garaj, o magazine, etc nu puteti folosi racitorul deschis deoarece aburul rezultat (din racirea apei la suprafata racitorului) va condensa pe pereti, tavan, pe toate obiectele din incapere. @danutlupu Quote Cu gaz de la butelie cred ca vei iesi mai scump decat daca iti cumperi whiskey scotian din magazin, cred ca la o sarja pentru cazanul ala termini o butelie. Eu fac foc de lemne sanatos sub cazan si abia dupa 3 ore de focait incepe sa se incalzeasca, anul asta am sa modific si eu putin sistemul sa-i scad consumul de lemne. In mod asumat cheltuielile nu au fost o variabila foarte atent supravegheata de mine in tot ce a insemnat povestea asta cu vinul si cu distilatul. Asa ca nu m-ar deranja foarte mult in principiu nici daca ar fi un consum mai insemnat de gaz decat ar fi firesc. Unde am eu "mosia" nu exista retea de gaze naturale. Din ce am vazut astazi, nu pare sa se fi consumat foarte mult din cele doua butelii, dar inca nu am cum sa estimez consumul. Oricum, dupa ce se vor goli buteliile, voi incerca si varianta cu lemn la inceput si apoi cu arzatoarele. In functie de consumuri si de costuri, voi decide cum voi cotinua. Dar varianta in care sa incep cu lemne va fi castigatoare pentru mine doar daca ma va face sa castig timp, altfel nu va fi relevanta in sine. In ce priveste achizitia licorii scotiene, cu exceptia cazurilor in care am cumparat in spatiul Marii Britanii si in doua cazuri de exceptie in niste aeoroporturi de top, nicaieri nu am fost convins ca am cumparat un Scotch veritabil daca nu era ceva din gama premium. Asa ca as putea consuma linistit si cate trei butelii la un cazan, ca tot nu m-as apropia de pretul licorilor scotiene adevarate. Asta daca as lua in calcul doar combustibilul, ca daca as pune totul ... Insa nu se poate trage concluzia de la inceput. Daca o voi putea trage peste macar 20 de ani, daca nu mai mult, s-ar putea sa spun ca a meritat totul si ca a fost chiar o cheltuiala buna. Attached Files |
#643
Posted 31 December 2015 - 06:59
<<< Am infrant! Cu doua arzatoare montate pe doua butelii pline ochi, am reusit sa distilez foarte bine. >>>
Nu stiu ce capacitate are cazanul tau dar doua butelii cu doua arzatoare mi se pare ceva in neregula. Cazanul meu este din butoi de 100l de bere cu extensie pentru evaporare. La 100 de litri de boasca de struguri desciorchinati folosesc un arzator normal din comert conectat la conducta de gaze si reglat la 3/4 din capacitate. I-am dat foc si am plecat la alte treburi. Dupa o ora incepe sa curga distilatul si dupa alte trei ore opresc focul. La 100 litri de boasca scot 15 litri distilat la 45 grade masurat la rece. Las sa curga inca 5 litri cam la 20% pe care ii pun la fiert in cazanul urmator. Presiunea la conducta de gaz este de 0,25 bar pe cand o butelie full are peste 2 bar; cred ca este ceva in neregula la cazanul tau daca ai nevoie de doua butelii simultan; doar daca capacitatea este foarte mare, nu inteleg unde se duce atat de multa caldura. |
#644
Posted 31 December 2015 - 23:20
0,025 bar e presiunea normală în rețeaua casnică de gaz ,problema la arzătoarele lui este că n-au aer de ardere deloc, se vede în poză poziția pe închis complet a subarului de reglaj al tirajului dar mai ales culoarea flăcării care spune tot. Trebuie să fie albastră iar afară în lumină zilei aproape că n-o vezi.
|
#645
Posted 01 January 2016 - 10:37
La multi ani!
@cristibujor Quote Nu stiu ce capacitate are cazanul tau dar doua butelii cu doua arzatoare mi se pare ceva in neregula. Si mai este si eplicatia utila data de ucvph. Quote problema la arzătoarele lui este că n-au aer de ardere deloc, se vede în poză poziția pe închis complet a subarului de reglaj al tirajului dar mai ales culoarea flăcării care spune tot. Voi reveni dupa reglaje. Dar va mai dura putin pentru ca nu doar Grappa are acum peste 40 de grade ci si eu. Am tot stat cu usile si cu geamurile deschise in crama asa ca acum privesc Noul An mai mult prin aburii ceaiurilor. |
|
#646
Posted 01 January 2016 - 11:34
Șubăr, altă exprimare n-am găsit, e vorba de tabla aia care îmbracă arzătorul în partea cu robinetul, slăbești șurubul și împingi de ea spre partea care arde până obții flacără albastruie. Îți dai seama dacă reglajul e corect după chestia cu afumatul, nu trebuie să afume deloc.
Dacă nici acum nu atingi temperatura de fierbere desfiletezi robinetul și în capătul lui este o duză de alamă, majorezi gaura o idee. Trebuie să meargă cu un singur arzător. |
#647
Posted 01 January 2016 - 12:43
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users