Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?
 Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...
 Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina
 Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei
 

viata din anii '90-2000

* * * * - 9 votes
  • Please log in to reply
14690 replies to this topic

#12853
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Dacă o văd într-un raf, nici nu-mi dau seama că e cu reglaj cu atingere.
Am văzut MiniDiscul postat în subiectul dedicat. Dacă aveai aşa ceva în anii '90 la noi, ba chiar şi la început de '000 (înainte să apară m.p. 3 playerele dedicate), erai probabil cel mai tare din parcare (poate doar unul care să aibă C.D. player cu m.p. 3-uri să te facă). Se auzea bine (chiar dacă avea pierderi de calitate audio), şi cel mai important, îţi puteai face tu compilaţiile, iar discurile se puteau rescrie, deci combina avantajul C.D.-ului cu al casetei (ulterior au apărut şi C.D.-urile rescriptibile, deşi nu ştiu ce era de capul lor). Nu aveai tu C.D.-uri, împrumutai sau te duceai la cineva şi copiai. Îţi puteai face tu compilaţiile pentru că majoritatea aparatelor M.D. puteau şi înregistra, adică cu micuţul ăla făceai multe. Fireşte că au existat şi aparate mai mari, precum cele deck sau cele de pe auto (au fost şi radio + M.D.). Formatul a fost destinat tinerilor, însă era destul de scump, aşa că nu prea mulţi şi l-au permis (la noi şi l-au permis foarte puţini şi cred că a fost o leacă mai răspândit decât LaserDiscul). La facilităţi, se compara aprope cu un telefon inteligent (numai că nu avea telefon şi nici cameră foto/video). Am vrut şi eu aparat, dar discurile scumpe.
Mini Discul face parte din specia discurilor magneto-optice,. Mi-am luat unitate de 5,25", 640 M.B., dar stă şi acum dezasamblată că nu am găsit la noi discuri de 5.25".

Edited by djl, 30 May 2022 - 10:58.


#12854
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Trenuri în 2003: http://trainsso.page...7OWUzcmuU-SdSnw
"Prietenia" cred că circula deviat de la Făurei din cauza că se moderniza Bucureşti  - Ploieşti Triaj. Aia cu M.D.-urile mi-a amintit de faptul că la C.F.R. au existat vagoane business (la vremea de aur a MiniDiscurilor, la noi, dar afaceriştii cam îşi puteau permite aşa ceva; vagoanele business au apărut însă ulterior). Însă nu prea au prezentat atractivitate, că avionul deja prinsese teren în tagma oamenilor de afaceri + timpi lungi de parcurs... Vagoanele alea stau pe dreapta acuma.
În schimb, au scos vagoanele compartimentate (mai sunt puţine), au lăsat vagoane necompartimentate să fie distruse, vagoane restaurant nu prea mai sunt (mai sunt unele bar din fericire),  deci s-a dus şi farmecul de pe vremuri a trenurilor.    Posted Image

Edited by djl, 30 May 2022 - 11:43.


#12855
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,834
  • Înscris: 15.08.2014
Ar trebui décretata zi de doliu national pt aceste vagoane.

#12856
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Nu, ar trebui să facă din nou trenurile atractive. Dacă deocamdată merg încet, măcar călătoria per se să fie frumoasă.

#12857
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,834
  • Înscris: 15.08.2014
Traim in secolul vitezei nu mai intereseaza pe nimeni vagoanele. Daca trenurile ar merge cu o medie de 200 km/h, stii ce pline ar fi ?

#12858
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Ştiu asta. Probabil ar fi mai mulţi şi dacă s-ar merge cu vitezele de acum 20 de ani pe unde se merge acum mult mai încet decât atunci. O dată cu modernizarea M300 probabil vei putea face Cluj - Constanţa via Braşov, Predeal Valea Prahovei, Câmpina, Ploieşti, Bucureşti, Lehliu, Cernavodă în maxim 8 ore (poate 9), dar mai durează. Pe Bucureşti - Craiova via Videle şi Roşiori, dezastru, deşi cică şi aia e în modernizare. Cu 200 la oră mai greu la noi, că trebuie pasaje denivelate, însă 120-160 la oră se poate.
Mergi încet, dar măcar confort să ai, la asta am vrut să mă refer. Ar exista ceva nişă şi pentru aşa ceva, care să aducă un mic număr de călători în plus. Dar trenuri numai cu bouvagoane (eventual şi cu scaune inconfortabile), viteză mică pe majoritatea liniilor, ce să mai zic, culmea ne-atracţiei. Am zis nişă, că dovadă ce e pe Litoralul Românesc în unele zone imoboliare şi turma se îngrămădeşte să cumpere acolo.
Mă întreb, când au apărut telefoanele mobile pe la noi, oare cum era să te lauzi cu unul din ăla în tren. Sunt aproape de destinaţie, nu ştiu dacă mai trimit felicitare, că stau doar 3 zile şi poate ajung eu înaintea cărţii poştale.   :D

Edited by djl, 31 May 2022 - 09:55.


#12859
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,884
  • Înscris: 28.11.2006
Mie niciodata nu mi-a placut sa ma laud cu telefonul, de ex. sa-l tin pe masa in bar. Mi s-a parut o chestie de neam-prost, si asa mi se pare si acum. De aceea am un telefon mediu, cu care sa pot face tot ce-mi doresc, fara sa epatez. In schimb am o sonerie pe care n-am mai auzit-o la nimeni altcineva :P

#12860
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,240
  • Înscris: 24.02.2007

View Postdjl, on 31 mai 2022 - 09:54, said:

Cluj - Constanţa via Braşov, Predeal Valea Prahovei, Câmpina, Ploieşti, Bucureşti, Lehliu, Cernavodă în maxim 8 ore (poate 9)

O oferta minunata in anii 90. Doar ca azi trebuie sa concurezi cu Turcia sau Grecia in 2h cu avionul...

#12861
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Comparăm tramvaie cu metrouri. Cluj - Litoralul Românesc e rută internă. Pe De aLtă parte, la distanţe lungi, trenul nu poate să intre în compteţie cu avionul, că avionul merge mai repede. Pentru a avea viteze foarte mari, precum au T.G.V. şi IC.E., ai nevoie de număr mare de călători şi ceva infrastructură dedicată, lucruri care nu se potrivesc în cazul nostru. 120-160 la oră e o.k., 200 pe viitor ar ajuta.
Spre Grecia probabil s-ar putea face ceva trenuri dinspre zona de Sud + Timişoara şi Arad. Litoralul Turcesc e la ailaltă mare (Mediteraneană), deci până acolo şi dinspre Bucureşti tot ai face vreo 16 ore cu un tren care să meargă în medie cu 100 k.m./h. Au fost până în pandemie trenurui şi spre Instanbul (Constantinopol), şi spre Atena, dar nu mai sunt. În schimb, de la Viena se poate ajunge la Paris cu trenul acuma; nu mai e ca pe vremuri să ai "Orient Express", dar poţi considera că-s 2. Ultimul O.E. a circulat la începutul anilor '90, dar nu cred că mai avea decât vagon de clasă până la Paris. Când să aibă Românii ceva bani să călătorească mai mult în afară (am dus-o rău în anii '90, dar şi parte din săracii din anii '90 o duceau mai bine decât majoritatea din anii '30) şi să fie mai deschise graniţele, hop, dispare şi trenul celebru.
În România, pe lângă că trenurile merg încet, mai şi deraiază. Deci nu se poate marja pe factorul siguranţă.
Unii iau autocarul în loc de avion. În anii '90, la început de '000 nu eram avionofob, dar asta cu autocarul pe distanţe mari tot mi se părea o tâmpenie. Să stai pe scaun aproape tot drumul. Păi de ce îmi plăcea cu trenul - să mă pot mişca. Asta deşi cred că la un moment dat visam să am propria maşină şi să mă duc pe distanţe mai mari cu ea.
Din păcate, deocamdată, nu-mi vine prin cap să zic ceva on-topic. Ci doar că despre prea multe lucruri bune trebuie să vorbim la modul trecut. Azi noaptea am visat că mă duceam la discotecă sau voiam să ajung pe acolo. Culmea, una dintre ele era lângă B.A.R. (Biblioteca Academiei Române) - nu cea la care doream să ajung, alta. Dar nici la discotecă, pardon, club, nu m-aş mai duce azi...

#12862
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,240
  • Înscris: 24.02.2007
Scapi din vedere motivul pentru care cineva ar vrea sa calatoreasca pe o ruta. Bagi tren de 200km/h pe Craiova - Suceava si apoi ... ce? Dau navala toti sa schimbe blocurile comuniste admirate intr-o parte pe cele din cealalta parte?

#12863
antetokoumpo

antetokoumpo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 25.07.2017

View Postdjl, on 30 mai 2022 - 10:57, said:

Dacă o văd într-un raf, nici nu-mi dau seama că e cu reglaj cu atingere.
Am văzut MiniDiscul postat în subiectul dedicat. Dacă aveai așa ceva în anii '90 la noi, ba chiar și la început de '000 (înainte să apară m.p. 3 playerele dedicate), erai probabil cel mai tare din parcare (poate doar unul care să aibă C.D. player cu m.p. 3-uri să te facă). Se auzea bine (chiar dacă avea pierderi de calitate audio), și cel mai important, îți puteai face tu compilațiile, iar discurile se puteau rescrie, deci combina avantajul C.D.-ului cu al casetei (ulterior au apărut și C.D.-urile rescriptibile, deși nu știu ce era de capul lor). Nu aveai tu C.D.-uri, împrumutai sau te duceai la cineva și copiai. Îți puteai face tu compilațiile pentru că majoritatea aparatelor M.D. puteau și înregistra, adică cu micuțul ăla făceai multe. Firește că au existat și aparate mai mari, precum cele deck sau cele de pe auto (au fost și radio + M.D.). Formatul a fost destinat tinerilor, însă era destul de scump, așa că nu prea mulți și l-au permis (la noi și l-au permis foarte puțini și cred că a fost o leacă mai răspândit decât LaserDiscul). La facilități, se compara aprope cu un telefon inteligent (numai că nu avea telefon și nici cameră foto/video). Am vrut și eu aparat, dar discurile scumpe.
Mini Discul face parte din specia discurilor magneto-optice,. Mi-am luat unitate de 5,25", 640 M.B., dar stă și acum dezasamblată că nu am găsit la noi discuri de 5.25".

Minidisc-urile la noi se foloseau frecvent in studiouri de înregistrări ca și mediu de stocare pentru matrițe.

#12864
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Interesant. Credeam că foloseau magnetofoane, casete D.A.T., eventual videocasetofoane (cu un P.C.M. ataşat), apoi computere. Dar pentru aparatura audio a majorităţii Românilor de atunci, matriţarea pe M.D. era bună.
La noi e lipsă de meşteri adevăraţi. Adică vrei să recondiţionezi un casetofon deck, nu prea ştii la cine să apelezi. În cazul aparatelor foto e şi mai şi. Eu aş avea pricepere la partea mecanică, dar mâinile mele nu vor să execute mişcări fine.   :(

View Postdani.user, on 01 iunie 2022 - 09:55, said:

Scapi din vedere motivul pentru care cineva ar vrea sa calatoreasca pe o ruta. Bagi tren de 200km/h pe Craiova - Suceava si apoi ... ce? Dau navala toti sa schimbe blocurile comuniste admirate intr-o parte pe cele din cealalta parte?

Oamenii nu călătoresc numai din motive turistice. Suceava are totuşi ceva obiective chiar şi în oraş, iar cele 2 gări ale oraşului sunt impresionante d.p.d.v. arhitectural.   Posted Image
Trenurile ar putea fi aranjate frumos, dar sunt mulţi vandali şi dacă pui la compartimentate poze, perdele   :(
Consideraţi că tinerii anilor '90 - început de anii '000 aveau pasiuni mai diversificate (atunci când îşi permiteau) faţă de cei de acuma?

Edited by djl, 01 June 2022 - 11:17.


#12865
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,240
  • Înscris: 24.02.2007
Tinerii anilor '90 nu-si permiteau nici o minge de fotbal mai rasarita, ce pasiuni sa aibe?

#12866
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,834
  • Înscris: 15.08.2014
@djl Iti dau nr de tel al unui mare mester, dar ai bani sa l platesti ?

Omul reconditioneaza si vinde international  pe bani grei, de ce ti ar repara tie pe 2 bani ? Ca ce ? Ça te cheama djl ?

Casetofoanele au ajuns un hobby scump, dar prin definitie hobby ul nu e ceva esentiale pt trai, asa ca preturile pot fi oricit de mari. Iti permiti bine, nu, iara bine.

#12867
baribalu

baribalu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,670
  • Înscris: 23.10.2006
Pentru un deck Onkyo 3 capete, 3 motoare, la care nu mai functiona volanta la redare, am decartat 400 lei reparatia, anul trecut.

#12868
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
400 Lei doar pentru o volantă. Pentru dezasamblat, gresat, schimbat condensatorii, da. Pentru o volantă, poate 100 Lei. Sunt curios ce preţuri are cel de care a zis petit_christian .

View Postdani.user, on 01 iunie 2022 - 13:48, said:

Tinerii anilor '90 nu-si permiteau nici o minge de fotbal mai rasarita, ce pasiuni sa aibe?

Exagerezi. Sărăcie era, dar în Bucureşti măcar 1/40 tineri îşi permiteau o asemenea minge. Poate la tine în zonă era sărăcie nasoală.
Dacă ar fi fost sărăcie peste tot, nu ar fi crescut cu mult parcul auto (în Bucureşti din 1990 până în 1999 a crescut de cel puţin 3 ori) şi nici nu ai fi găsit la s.h. unele lucruri care au fost de la început aici, nu aduse la s.h.

Edited by djl, 01 June 2022 - 22:25.


#12869
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,240
  • Înscris: 24.02.2007
1/40 tineri inseamna cam un copil din doua clase. Saracie...

#12870
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Am zis cel puţin. Posibil să fi fost ceva mai mulţi, dar am zis să nu exagerez cu estimările. Iar când am făcut eu generala, cred că eram mai mult de 20 în clasă. Poate la sfârşitul clasei a VIII-a să fi rămas spre 20, dar trebuie să-mi amintesc numele colegilor ca să fac un calcul.   Posted Image
Eu m-am mirat când un coleg (chiulangiu, note proaste, nici nu ştiu când a terminat clasa a VIII-a) s-a enervat că i-a luat profa de Română căştile de la urechi şi a aruncat caseta, spărgând-o... uh, avea ceva bani (1995-1996) dacă îşi permitea asta, sau cel puţin aşa gândeam atunci.
La capitolul feroviar, pentru curbe, pentru viteză se pot folosi trenuri tip 'Pendolino'. S-a făcut probă la noi în 1996, dar a fost achiziţionată vreo bucată.   :(

Edited by djl, 01 June 2022 - 22:59.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate