Moara de cereale cu pietre
Last Updated: Aug 12 2014 11:29, Started by
BLeeview
, Jan 27 2011 13:55
·
0
#55
Posted 11 April 2012 - 13:37
adriantmm, on 6th April 2012, 19:11, said: In primul rand as vrea sa o pun in functiune, dar as vrea o reamplasare, de preferat in timis, deci as vrea un colaborator care detine spatiul. Acolo unde se afla acum este in curtea socrilor si nu cred ca le-ar conveni deranjul si in al doilea rand nu este posibilitatea alimentarii la curent, adica 380V. |
#56
Posted 18 April 2012 - 07:01
BLeeview, on 11th April 2012, 13:37, said: Aici nu prea am cum sa te ajut. Daca aveai nevoie de informatii tehnice, detalii despre macinarea cu piatra, reguli de respectat la morile cu pietre, etc. era altceva. ma poate aa ajuta cineva sa upload-ez poze? Am incercat si zice ca fisierul este trimis catre forum si tot se gandeste multumesc |
#57
Posted 18 April 2012 - 16:38
adriantmm, on 18th April 2012, 08:01, said: ma poate aa ajuta cineva sa upload-ez poze? Am incercat si zice ca fisierul este trimis catre forum si tot se gandeste multumesc dar ar trebui sa merga fara probleme... vezi sa nu fie foarte mari.... |
#58
Posted 18 April 2012 - 17:18
BLeeview, on 18th April 2012, 16:38, said: Mi s-a mai intamplat si mie. Daca nu rezolvi pune-le pe un flickr/picassa/etc sau fa-ti un blog si da link-urile dar ar trebui sa merga fara probleme... vezi sa nu fie foarte mari.... revin cu un link unde puteti vedea poze cu moara, sper ca e bine. http://www.flickr.co...in/photostream/ si inca un detaliu pietrele au un diametru de 80 cm. |
#59
Posted 18 April 2012 - 20:13
adriantmm, on 18th April 2012, 18:18, said: revin cu un link unde puteti vedea poze cu moara, sper ca e bine. http://www.flickr.co...in/photostream/ si inca un detaliu pietrele au un diametru de 80 cm. muzeu frate ce mai. |
#60
Posted 18 April 2012 - 20:54
adriantmm, on 18th April 2012, 18:18, said: revin cu un link unde puteti vedea poze cu moara, sper ca e bine. http://www.flickr.co...in/photostream/ si inca un detaliu pietrele au un diametru de 80 cm. Ai grija ca turatia la piatra sa fie sub 300 rpm. Motorul trebuie sa aiba 5.5 kw sau mai mare. Transmisia incearca sa o faci pe curele trapezoidale, nu pe fulie plata. La datele astea scoti o capacitate de 130-150 kg pe ora. M-as bucura sa o poti pune in functiune... |
#61
Posted 18 April 2012 - 21:27
BLeeview, on 18th April 2012, 20:54, said: Sunt doua mori? Eu asa vad... Ai grija ca turatia la piatra sa fie sub 300 rpm. Motorul trebuie sa aiba 5.5 kw sau mai mare. Transmisia incearca sa o faci pe curele trapezoidale, nu pe fulie plata. La datele astea scoti o capacitate de 130-150 kg pe ora. M-as bucura sa o poti pune in functiune... Da, sunt doua mori, una de porumb (cea din dreapta) si una de grau (cea din stanga) cu sistem de cernere cu elevator,. iar intre ele se afla un schimbator, dar nu-mi dau seama cum functioneaza. Are inclusiv un fel de cric pentru ridicarea pietrelor cand se face ascutirea (ferecarea) .In spate are o camera cu intrare din lateral si prin moara unde este atelierul de scule. Nu stiu cum as putea pune curele trapezoidale avand in vedere ca toate rotile sunt intinse, probabil cu ceva modificari eventual. |
#62
Posted 19 April 2012 - 09:14
Astfel de mori si intr-o stare la fel de jalnica se gasesc in destul de multe sate, cel putin in jud. HD. Eu am vazut 2 la mine in comuna, aveti poze mai jos cu una din ele - cea mai veche. Nu oricine poate reface si restaura o astfel de moara si din cate mi s-a spus, costa destul de mult. O alta problema ar putea fi si mesterii care-s greu de gasit si apoi, nu stiu daca din punct de vedere comercial - adica daca s-ar folosi strict pentru macinarea cerealelor, ar fi viabila investitia. Singurul exemplu de moara restaurata din bani europeni ( ~ 17.000 Euro ) de care stiu eu, este cea de la Hosman si care deserveste atat brutaria anexata dar este folosita si in scop turistic si in multe alte activitati generatoare de profit.
Mai este si complexul de la Eftimie Murgu din Caras Severin care se pare ca ar fi fost conservat de cei de la Muzeul Astra din Sibiu. Attached Files |
#63
Posted 19 April 2012 - 11:16
happyhippie, on 19th April 2012, 09:14, said: Astfel de mori si intr-o stare la fel de jalnica se gasesc in destul de multe sate, cel putin in jud. HD. Eu am vazut 2 la mine in comuna, aveti poze mai jos cu una din ele - cea mai veche. Nu oricine poate reface si restaura o astfel de moara si din cate mi s-a spus, costa destul de mult. O alta problema ar putea fi si mesterii care-s greu de gasit si apoi, nu stiu daca din punct de vedere comercial - adica daca s-ar folosi strict pentru macinarea cerealelor, ar fi viabila investitia. Singurul exemplu de moara restaurata din bani europeni ( ~ 17.000 Euro ) de care stiu eu, este cea de la Hosman si care deserveste atat brutaria anexata dar este folosita si in scop turistic si in multe alte activitati generatoare de profit. Mai este si complexul de la Eftimie Murgu din Caras Severin care se pare ca ar fi fost conservat de cei de la Muzeul Astra din Sibiu. |
#64
Posted 22 April 2012 - 11:06
adriantmm, on 18th April 2012, 22:27, said: Da, sunt doua mori, una de porumb (cea din dreapta) si una de grau (cea din stanga) cu sistem de cernere cu elevator,. iar intre ele se afla un schimbator, dar nu-mi dau seama cum functioneaza. Are inclusiv un fel de cric pentru ridicarea pietrelor cand se face ascutirea (ferecarea) .In spate are o camera cu intrare din lateral si prin moara unde este atelierul de scule. Nu stiu cum as putea pune curele trapezoidale avand in vedere ca toate rotile sunt intinse, probabil cu ceva modificari eventual. |
|
#65
Posted 23 April 2012 - 12:23
BLeeview, on 22nd April 2012, 11:06, said: Din ce stiu eu la morile cu pietre nu exista diferentiere intre grau si porumb. Macini mai fin faina si mai grosier malaiul. Posibil ca malaiul sa nu il mai treci prin site, si doar o moara sa fie conectata la elevator, aceea numindu-se deci de faina. Nu am inteles ce e cu schimbatorul ala, daca ai detalii poate reusim sa intelegem ce si cum. Ascutirea e una, ferecarea e alta. De ascutit se ascut cu dalta si ciocanul, ferecarea ineeamna cuprinderea pietrelor in cercuri de fier, pentru a reduce riscul craparii lor. Curelele trapezoidale merg intr-adevar pe roti canelate, nu plate. Daca ai si curelele la cele plate merita sa incerci sa le folosesti. Sitele sunt in regula? Mie mi se pare matasea cam rupta pe la un colt... |
#66
Posted 30 November 2013 - 13:03
Speriat de preturile duble in Romania, la morile cu pietre de uz casnic, m-am orientat catre piata din UE si mi-am ales un model de la Hawos Billy200 la pretul de 354 euro. cu garantie 10 ani. Am materia prima la indemana ( grau, porumb, orz, ovaz ) si o moara pentru uzul personal se impunea
30112013(007).jpg 138.53K 44 downloads Faina de ovaz si de orz 30112013(005).jpg 159.56K 45 downloads Faina de grau 30112013(003).jpg 169.29K 44 downloads malai Paioasele le macina fara probleme, la porumb inca nu m-am descurcat cu cel de anul acesta, trebuie sa se mai usuce putin, cel din 2012 merge, dar temperatura de macinare este mare pentru malai, restul cerealeleor se macina bine fara sa se incinga faina. Cerelalele paioase care au ariste trebuie agitate putin pentru a intra in gura morii ( un bat de lemn cu care sa le invarti usor ). Faina de grau nu mai trebuie cernuta in principiu, cea de ovaz si orz trebuie sau cine prefera si cateva fire minuscule de "iarba" prin paine o poate lasa asa. informatiile referitoare la cantitatea de faina macinata pe minut de pe site sunt relativ corecte, la macinat fin am reusit un kilogram in 5-6 minute, zgomotul fiind mai mic decat ma steptam ( un blender face mai mult zgomot decat moara ). Intre doua umpleri am vazut ca trebuie sa astepti aproximativ 7-10 minute sa se raceasca pietrele, Am facut de trei ori grau primele doua dati am umplut cutiuta imediat si am dat drumul si se incingea faina pe la jumatatea macinarii a doua, Pentru a treia incercare am lasat pana in zece minute pauza pana sa ii dau drumul si nu s-a mai incins. |
#67
Posted 18 May 2014 - 13:38
The redeadening.
IdI1, on 30 noiembrie 2013 - 13:03, said: Am materia prima la indemana ( grau, porumb, orz, ovaz ) si o moara pentru uzul personal se impunea Cum scapi de impuritati ? Tot vreau sa folosesc graul meu in loc de ovaz cumparat pentru oatmeal dar mi-e lene sa il iau la mana pentru pietre si restul. Edited by juGGaKNot, 18 May 2014 - 13:38. |
#69
Posted 19 May 2014 - 10:05
#70
Posted 05 August 2014 - 01:13
Salut, IdI1
Ma intereseaza niste detalii despre moara ta de cereale. Am observat ca raportul diametru pietre, putere motor, marime cuva - pret, este foarte bun. Isi face bine treaba? Doresc sa imi achizitionez si eu una pentru a face faina/painea acasa. Poti sa imi recomanzi si alte firme/modele eventual? Ma gandest ca totusi Billy 100 ar fi suficienta la ce am nevoie nu are motor asa puternic, pietrele sunt tot de 100mm iar marimea bolului este 1300g (suficient). Conteaza asa mult puterea motorului? E mai ieftina cu 80€.. Mersi Edited by mntoader, 05 August 2014 - 01:14. |
#71
Posted 12 August 2014 - 11:29
Salut,
Nu pot sa iti fac o alta recomandare, deoarece odata ce am cumparat nu m-am mai inetersat de alte modele si preturi. Mie imi convine moara pe care am cumparat-o pentru ca doua trei saptamani stau linistit, imi ajunge faina facuta dintr-o galeata de grau ( ~40 min macinat continuu ) O moara va fi zgomotasa in functiune si obositoare daca o folosesti la doua trei zile sau zilnic, iar cu cat modelul este mai mic cu atat vei sta mai mult in zgomot. Daca ai timp, si spatiu sa nu stresezi copiii/familia poti lua un model mai mic. Diametrul la pietre, intre cele doua modele, intradevar este acelasi, dar capacitatea de macinat pe ora este mai mica. Au redus fanta de intrare a boabelor, daca nu ma inseala memoria, pentru a compensa puterea mai mica motorului. LE Acum nu se mai incind pietrele ( dupa 5-8 cuve pline macinate a inceput sa scada temperatura fainii si sa fie acceptabila ) la a mea merge macinat continuu. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users