Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Tuci fonta
#19
Posted 14 January 2011 - 17:59
Eu mi-am cumparat de cateva saptamani o cratita mica de fonta, de 1,5litri. Pregatirea pt gatit a constat in tinerea ei pe foc mic 2-3 ore, unsa cu grasime din 20 in 20 de minute. Am gatit o singura data cu ea, ma asteptam sa prinda mancarea, ca scria acolo pe Instructiuni ca in timp devine din ce in ce mai buna cratita, dar n-a prins. Acum stau si ma mai uit la ea zilnic, ca timp de gatit nu am, sunt foarte aglomerata.
|
#20
Posted 14 January 2011 - 18:46
stormwatch, on 13th January 2011, 15:25, said: Pe naiba, dacă ruginește, să-l ia să-l arunce. Nu știu ce numiți voi ceaune de tuci, dar dacă e adevărat că ruginesc înseamnă că nu-s bune de nimic. Mai bine luația așa ceva de la țigani: [ http://3.bp.blogspot.com/_FeOQ5AuZSy0/SMYo8gqAeuI/AAAAAAAAAyA/wPqEeX9VY-c/s400/cazan%20cupru%20tigan%20rom%20rrom%20ceaun%20arama.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Sînt dintr-un fel de aluminiu mai gros, (cca 3mm). Am avut așa ceva 30 de ani, și cred că o să-l las moștenire (pur și simplu n-are moarte). ia priviti cum arata o cratita de fonta dupa zeci de ani in care tocmai fierbe o tocana de oaie Attached Files |
#21
Posted 14 January 2011 - 21:48
#22
Posted 15 January 2011 - 17:38
#23
Posted 15 January 2011 - 18:22
ofi_tm, on 15th January 2011, 17:38, said: Dar "kuktele" de pe vremuri erau din aluminiu... si multa alta vesela... oale de fiert lapte... cu alea cum era? Cu alea era tot cu aluminiu toxic. Iar cum va fi, cu alzheimerul adica, vom trai si vom vedea, noi ce toata copilaria am mancat din kukta si am baut lapte fiert in oala cu fluier, din aluminiu. Edited by stlx, 15 January 2011 - 18:23. |
#24
Posted 15 January 2011 - 19:55
End-L-user, on 13th January 2011, 16:41, said: Silicatul de aluminiu este un surogat inferior pentru fonta adevarata. Singurul avantaj pe care il are fata de fonta este masa mai scazuta; un ceaun din fonta cat cel din poza ar fi cantarit vreo 20 de kilograme, pe cand acela nu are mai mult de 5. Partea proasta cu vasele din fonta e ca nu se prea gasesc, iar multi nu stiu cum sa le foloseasca/intretina corect. m-am pacalit si eu la fel, cu un ceaunel , tot de la tigani. era prea lucios, deschis la culoare si prea usor. arata ca cel din imagine. l-am aruncat mai tarziu fara sa gatesc in el. era si gaurit, cred. asa ca am trecut pe la bunica-mea si am luat un ceaun adevarat , greu, negru, vechi de zeci de ani. ceea ce fac acum tiganii, nu are nici o treaba cu ce faceau acum 50 de ani. de aia sunt si asa ieftine. cautati pe la tara, pe la batrani. sunt si alea casante, dar sunt grele. iar de intretinut, nu tin minte sa le fi intretinut parintii sau bunicii in mod special. le spalau si basta. stormwatch, on 13th January 2011, 20:04, said: Și atunci care-i avantajul fontei "adevărate" ? Casantă e (ca și silicatul), grea e (spre deosebire de...), de ruginit, ruginește (iarăși spre deosebire de...) Deranjează pe cineva că e ieftin ? nu rugineste. problema naspa , la cele mai noi, e cu aluminiul ala, care avand in vedere cat de usor e, e posibil sa se si dezintegreze la fel de usor. si ai cam pus-o in acest caz. Edited by sushimic, 15 January 2011 - 19:53. |
#25
Posted 16 January 2011 - 00:38
sushimic, on 15th January 2011, 19:55, said: true. m-am pacalit si eu la fel, cu un ceaunel , tot de la tigani. era prea lucios, deschis la culoare si prea usor. arata ca cel din imagine. l-am aruncat mai tarziu fara sa gatesc in el. era si gaurit, cred. asa ca am trecut pe la bunica-mea si am luat un ceaun adevarat , greu, negru, vechi de zeci de ani. ceea ce fac acum tiganii, nu are nici o treaba cu ce faceau acum 50 de ani. de aia sunt si asa ieftine. cautati pe la tara, pe la batrani. sunt si alea casante, dar sunt grele. iar de intretinut, nu tin minte sa le fi intretinut parintii sau bunicii in mod special. le spalau si basta. nu rugineste. problema naspa , la cele mai noi, e cu aluminiul ala, care avand in vedere cat de usor e, e posibil sa se si dezintegreze la fel de usor. si ai cam pus-o in acest caz. Edited by ofi_tm, 16 January 2011 - 00:46. |
#26
Posted 16 January 2011 - 09:30
sushimic, on 15th January 2011, 19:55, said: true. m-am pacalit si eu la fel, cu un ceaunel , tot de la tigani. era prea lucios, deschis la culoare si prea usor. arata ca cel din imagine. l-am aruncat mai tarziu fara sa gatesc in el. era si gaurit, cred. asa ca am trecut pe la bunica-mea si am luat un ceaun adevarat , greu, negru, vechi de zeci de ani. ceea ce fac acum tiganii, nu are nici o treaba cu ce faceau acum 50 de ani. de aia sunt si asa ieftine. [ http://shareimage.org/images/canw50e55ca9glyuic.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Fii liniștit, făceau țiganii ceaune dintr-astea și acum 50 de ani. Bunică-mea a mîncat mămăligă din ceaun dintr-ăsta încă și mai mult timp (și a murit la 91 de ani, -de bătrînețe-, că tot zicea cineva ceva de Alzheimer). Poate o fi mîncat și din ceaun de tuci în tinerețea ei, dar faptul că a renunțat la tuci pentru ceaunele astelalte ar trebui să spună ceva (unora). Nu zic că oalele de tuci n-ar fi bune (și eu știu că fonta e poroasă, și dacă absoarbe grăsimea în timp nu mai ruginește), dar, față de astea din silicat mi se par rămase în urmă. Or avea țiganii păcatele lor, dar la oale se pricep. Totul e să știi să le alegi (sînt destui țepari). Edited by stormwatch, 16 January 2011 - 09:49. |
#27
Posted 16 January 2011 - 10:17
A, și pentru că văd că mulți cred că ceaunele astea-s ieftine, eu cred că fonta e mult mai ieftină decît aliajul din care-s făcute ceaunele astea de la țigani. (for Christ's sake, vorbim de fontă aici, un metal mai ieftin decît fierul). Ceaunele alea scumpe de tuci de prin tîrgurile ocazionale sînt scumpe ori pentru că-s vîndute ca artizanat, ori pentru că-s smălțuite. Sau, pentru că sînt fraieri care să le cumpere.
Edited by stormwatch, 16 January 2011 - 10:23. |
#28
Posted 16 January 2011 - 16:27
stlx, on 14th January 2011, 21:48, said: dar ce-s petele acelea albe de pe marginea cratitei, deasupra fierturii? am citit in urma cu vreo 11 ani un articol mai mare despre vasele de aluminiu si in general despre intoxicarea cu aluminiu.acoloscria ca daca tot nu vrem sa renuntam la ele sa nu le curatam cu solutii alcaline si cu materiale abrazive deoarece el isi formeaza o pelicula de trioxid care de fapt este protectoare si in felul acesta al nu mai ajunge in mancare si implicit in sange |
|
#29
Posted 20 January 2011 - 01:24
Silicatul de aluminiu este inert. Nu are nici o legatura cu aluminiul metalic. Totul e sa nu-l frecati ca maniacii cu peria de sarma, sa se zgarie si sa sara particule metalice (alea nu-s prea sanatoase de inghitit).
Insa nu se compara nici pe departe cu fonta in ceea ce priveste inertia termica sau uniformizarea distributiei temperaturii. |
#30
Posted 20 January 2011 - 10:13
End-L-user, on 20th January 2011, 01:24, said: Insa nu se compara nici pe departe cu fonta in ceea ce priveste inertia termica sau uniformizarea distributiei temperaturii. Să știți că nu degeaba nu se mai folosesc oalele de tuci. De ex, cu ce e mai bună o tigaie de tuci decît o tigaie din tablă decapată și uleiată, cînd oricum trebuie să mesteci tot ceea ce prăjești ca să nu se ardă ? E la fel ca la tigăile de teflon, la ce bun că poți prăji fără ulei, cînd, dacă prăjești fără ulei le sare teflonul de pe ele (am mîncat teflonul de pe 3 tigăi așa), plus, mîncarea prăjită fără ulei are un gust ca dracu' ? |
#32
Posted 20 January 2011 - 10:36
stormwatch, on 20th January 2011, 10:13, said: Și la ce sînt bune proprietățile alea, dacă, de ex, mămăliga oricum trebuie s-o mesteci aproape continuu (nu doar ca să nu se prindă de fund, deși cred că s-ar prinde și de un ceaun de tuci), ci ca să iasă bună ? Și la sarmale, iarăși, la ce folosește distribuția uniformă a temperaturii, dacă le fierbi la cuptor ? Să știți că nu degeaba nu se mai folosesc oalele de tuci. De ex, cu ce e mai bună o tigaie de tuci decît o tigaie din tablă decapată și uleiată, cînd oricum trebuie să mesteci tot ceea ce prăjești ca să nu se ardă ? E la fel ca la tigăile de teflon, la ce bun că poți prăji fără ulei, cînd, dacă prăjești fără ulei le sare teflonul de pe ele (am mîncat teflonul de pe 3 tigăi așa), plus, mîncarea prăjită fără ulei are un gust ca dracu' ? |
#33
Posted 20 January 2011 - 10:37
|
#34
Posted 20 January 2011 - 11:28
E la fel ca la tigăile de teflon, la ce bun că poți prăji fără ulei, cînd, dacă prăjești fără ulei le sare teflonul de pe ele (am mîncat teflonul de pe 3 tigăi așa), plus, mîncarea prăjită fără ulei are un gust ca dracu' ?
[/quote] Cu speranta ca nu o sa o iei in nume de rau, recomand sa iti cumperi tigai de teflon calitative. Eu am o tigaie Tefal de vreo 3 ani, o folosesc la prajit cam de 2 ori pe saptamana si este impecabila. Ideea este sa ai mare grija sa nu o zgarii |
#35
Posted 20 January 2011 - 14:49
Teflonul este toxic in anumite conditii.
Silicatul de aluminiu se gaseste in lut, deci nu cred ca acea oala de care se vorbea mai sus este din silicat de aluminiu. Oalele din material mai gros, care nu este foarte bun conducator de caldura (tuci) sunt ieftine si bune. Mancarea are alt gust. Dar trebuie sa te pricepi ca sa apreciezi asta. Celor care le place mancarea gatita in oale de tabla, nu este nici o problema ... Sarmalele preferabil nu le fierbi in cuptor, pentru ca vei consuma mai mult gaz. Daca oala e ruginita, gatiti in ea pentru persoanele anemice (care au nevoie sa suplimenteze fierul din alimentatie). |
#36
Posted 20 January 2011 - 15:21
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users