Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Caut splitter semnal satelit

Instalatii sanitare

Program de slabire cu succes gara...

Reconditionare cada baie din fonta
 Problema imprimanta

Here goes nothing

BCR sau Raiffeisen

Visual Studio 2022 instaleaza Epi...
 Sfat alegere parbriz

EMAG - recenzii false facute de ei?

Recomandare telefon 900-950

Nivel de trai
 Semnal bun da'... prost

De ce statiile de radio FM nu ren...

Pe unde pot sa gasesc statistici ...

Este reconditionat acest laptop?
 

Se poate si fara taxa TV: in Olanda, Spania si Portugalia aceasta nu exista

- - - - -
  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1
RODigitalum-megafanro

RODigitalum-megafanro

    *Pro-Digital*

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,754
  • Înscris: 07.04.2006

Se poate și fără taxa TV: în Olanda, Spania și Portugalia aceasta nu există.


O serie de state europene anunta schimbarea modului de finantare a broadcasterilor publici
Cetatenii unor state precum Australia, Belgia (Flandra), Cipru, India, Olanda, Noua Zeelanda, Portugalia si Spania nu platesc taxe TV pentru finantarea broadcasterului public. Majoritatea statelor din Europa asigura cea mai mare parte din finantarea televiziunilor publice din taxele TV platite de populatie, al caror nivel lunar variaza de la aproximativ 3 euro (Cehia) la 19 euro, in Finlanda. Anul trecut, 56,52% din veniturile S.R.TV, respectiv 322,31 mil. lei, au provenit din taxa TV, al carui nivel ar putea fi majorat in viitorul apropiat.

 Presedintele-director general al Televiziunii Romane, Alexandru Lazescu, a declarat recent ca una dintre intentiile sale, pe termen mediu, este majorarea taxei TV, pe care o considera cea mai mica de pe continent. „Taxa este cea mai mica din Europa. Daca in Romania este in jur de 4 lei pe luna, in Cehia este de 35 de euro pe an, in Ungaria 40 de euro pe an, iar in Anglia este de aproape 185 de euro”, a spus Lazescu. Anul trecut, 56,52% din veniturile S.R.TV, respectiv 322,31 mil. lei, au provenit din taxa tv, in timp ce aproximativ 31% din veniturile institutiei -176,57 mil. lei - au provenit din subventii. Din publicitate si sponsorizari, S.R.TV a incasat 35,42 mil. lei in anul 2009, fiind de precizat ca Legea nr. 504/2002 limiteaza pauzele de publicitate ale TVR la opt minute de publicitate pe ora, fata de 12 minute pe ora, cat transmit televiziunile comerciale, iar TVR nu poate insera spoturi publicitare in interiorul programelor. Institutia a finalizat anul trecut cu un deficit de 11,3 mil. euro.  

Germania, discutii pentru noi modele

Seviciul public de broadcasting din Germania este finantat din mai multe surse, precum publicitatea (incluzand sponsorizarile) si alte venituri precum donatii, chirii, inchirierea cladirilor insa principala sursa a veniturilor este generata de taxele TV. Astfel, taxele lunare cuprind o taxa de baza de 5,76 euro si o taxa TV suplimentara de 12,22 euro pentru cei care detin un set TV. Acestea reprezinta o valoare anuala totala de 215,76 euro. In 2008, veniturile totale din taxe ale serviciului public de televiziune au fost de apro­ximativ 7,2 mld. euro, in timp ce veniturile din publicitate au totalizat 220 mil. euro, potrivit studiului „Public Service Media: Money for Content”, realizat de European Audiovisual Observatory. Banii sunt folositi pentru finantarea a 11 broadcasteri publici, cat si pentru subventionarea altor broadcasteri.  O parte din redeventele incasate sunt de asemenea folosite pentru a finanta Landesmedienanstalten (autoritatile media de stat)  si  Gebühreneinzugszentrale der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten (Centrala de stat care incaseaza taxele TV si radio - GEZ). In acest an au fost puse in discutii noi modele de finantare ale broadcasterilor publici, una dintre alternative fiind ca oricare ceta­tean care are venit sa plateasca asa-zisa „contributie media” sau „taxa media”. O alta alternativa presupune impunerea unei taxe pe fiecare gospodarie, cu o taxa separata pentru cele cu premisa de afacere, „taxa de afacere pentru gospodarie”. 
Finlanda, sistem modificat din anul 2012

Broadcasterul public Yleisradio Oy36 (YLE) este finantat prin intermediul taxelor TV, acestea fiind colectate  de biroul de taxe TV, un departament al regulatorului finlandez de comunicatii (FICORA) si depuse in fondul TV si radio. Taxa TV este in prezent de 231,05 euro pe an. In 2008, aproximativ 1,9 milioane de platitori de taxe au fost inregistrati in cadrul biroului de taxe TV, venitul total al YLE fiind de aproximativ 438 de milioane de euro in urma cu doi ani. In plus, potrivit  unei legi datand din anul 1993, YLE nu poate sa genereze venituri suplimentare din publicitate. In prezent se discuta in Parlament ca incepand cu anul 2012 taxele TV sa fie inlocuite de o „taxa generala de servicii media”. Noua taxa, ce va fi platita de toate gospodariile si de toate afacerile cu o cifra de afaceri anuala de peste 400.000 de Euro va fi utilizata pentru a finanta YLE. Numarul total de platitori de taxe ar creste cu un astfel de sistem, si costul anual per individ ar fi redus la aproximativ 175 de Euro, in conditiile in care afaceristii ar plati mai mult. 
Franta, limitarea publicitatii

Serviciul public de broadcasting din Franta este finantat din taxele TV (cunoscute drept contributii pentru sectorul audiovizual public). Taxa, ce este platita prin taxa de rezidenta, se bazeaza pe detinerea unui set TV, fiind onorata anual si acopera toti membrii familiei ce traiesc sub acelasi acoperis.


Incepand din anul 2010, taxa anuala este de 121 de Euro, pe ansamblu fiind stransa din aceasta taxa aproximativ 2,1 mld. Euro. In plus, incepand de la sfarsitul anului 2011 va fi interzisa difuzarea publicitati la televiziunea publica. 
Olanda, fara taxe din 2000

De cand taxele TV au fost anulate in anul 2000, serviciul public de broadcasting olandez (NPO) a fost finantat prin subventii anuale de la stat. Surse aditionale de venit provin din incasarile din publicitate, contributii de la membri, forme permise de sponsorizare, publicarea unui ghid de programe, drepturi de proprietate intelectuala si asa-zisele activitati suplimentare. In anul financiar 2008, NPO a primit 738 mil. de Euro subventii de la stat si 266 mil. de Euro venituri din publicitate. 
Slovacia, bani de la Cultura

Serviciul public de broadcasting slovac este finantat atat din taxele TV, ajutor de stat, venituri din publicitate, cat si din subventii. Toate persoanele fizice si toti angajatorii care au trei angajati sau mai multi trebuie sa plateasca taxe de broadcasting. Taxa TV lunara este de aproximativ 4,77 euro pentru persoanele fizice si intre 4,77 euro si 477,18 euro pentru angajatori in functie de numarul de angajati. Statul acorda subventii pe baza acordului intre Slovenská Televízia (STV) si Ministerul Culturii privind continutul. In baza acordului statul este obligat sa furnizeze 61,4 mil. euro catre STV pentru a sprijini productia si transmiterea  programelor de interes public.
Spania, serviciul public finantat de operatori

In Spania, la data de  1 septembrie 2009 a intrat in vigoare o noua lege  privind finantarea serviciului public de broadcasting ce furnizeaza un „nou” model de finantare pentru broadcasterul public Corporación de Radio y Televisión Española (RTVE). Noul model implica finantarea din subventii de la stat si trei tipuri diferite de taxe. Broadcasterii comerciali free-to-air TV trebuie sa plateasca 3% din venituri, pay-TV broadcasterii 1,5% si operatorii de comunicatii electronice 0,9%. Fondurile sunt de asemenea generate din taxele pe utilizarea spectrum frequencies (80% din veniturile din taxe sunt alocate RTVE, pana la maximum 330 mil. euro pe an). Nu sunt taxe TV in Spania. Bugetul pentru  anii 2010 si 2011 este limitat la 1,2 mld. euro. 
Marea Britanie, niveluri stabilite pe sase ani

In Marea Britanie serviciul public de broadcasting este finantat in principal din taxele TV, al caror nivel este stabilit de Guvern, fiind anul aprobat de catre Parlament. In ianuarie 2007 s-a parafat cel mai recent acord de stabilire al taxei TV, pentru o perioada de sase ani, respectiv 2007-2012. Astfel, in perioada 1 aprilie 2007-31 martie 2008 valoarea anuala a taxei TV (pentru varianta color) era de 135,50 lire sterline/anual, pentru a creste la 139,50 lire sterline in 2008, iar in 2009 aceasta valora 142,50 lire sterline. In acest an, taxa TV (pentru receptoarele color) este de 145,50 lire sterline, pentru 2011 fiind aprobata o taxa de 148,50 lire sterline, in timp ce pentru 2012 este estimata o taxa maxima de 151,50 lire sterline.  Veniturile trustului media BBC din incasarea taxelor TV sunt folosite pentru a finanta serviciile TV, radio si online, cat si alte servicii.


Sursa: http://www.financiar...nu-exista-.html

#2
dan84

dan84

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,028
  • Înscris: 25.09.2006
Normal ca se poate din moment ce 99,99% din veniturile televiziunilor provin din publicitate!

#3
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,135
  • Înscris: 14.10.2008
Alta este Romania unde este musai sa fim furati.  :naughty:

#4
chatnoir401

chatnoir401

    CHAT NOIR - MOTANUL NEGRU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,734
  • Înscris: 28.06.2005
De parca n-am avea de platit destule taxe, ce mai conteaza inca una in plus?

#5
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,910
  • Înscris: 28.11.2006
Putin off-topic: e "misto" sistemul spaniol, in care televiziunile private o finanteaza pe cea publica. Va imaginati cum ar fi la noi, sa plateasca Dan Senzationescu o taxa pentru TVR? Pai asta nu-si plateste nici amenzile date de CNA :nonobad:

On topic: eu as fi de acord sa platesc o taxa TV mai mare, cu 2 conditii: sa fie mai multe programe de calitate (documentare, emisiuni de stiinta, concursuri de cultura generala etc) si sa se elimine subventiile, cu exceptia TVR International. Daca se taie subventiile si se schimba componenta CA, cu mai multi profesionisti si mai putini membri propusi de parlament, guvern, presedintie, se reduce influenta politicului asupra TVR.

#6
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,686
  • Înscris: 21.04.2004

View Postpufonel, on 1st November 2010, 01:04, said:

Putin off-topic: e "misto" sistemul spaniol, in care televiziunile private o finanteaza pe cea publica. Va imaginati cum ar fi la noi, sa plateasca Dan Senzationescu o taxa pentru TVR? Pai asta nu-si plateste nici amenzile date de CNA :nonobad:

On topic: eu as fi de acord sa platesc o taxa TV mai mare, cu 2 conditii: sa fie mai multe programe de calitate (documentare, emisiuni de stiinta, concursuri de cultura generala etc) si sa se elimine subventiile, cu exceptia TVR International. Daca se taie subventiile si se schimba componenta CA, cu mai multi profesionisti si mai putini membri propusi de parlament, guvern, presedintie, se reduce influenta politicului asupra TVR.


Imi pare rau dar sunteti toti pe dinafara. Iar articolul ala e redactat sau tradus intr-o romana de toata jena!

Televiziunile publice peste tot in lume sunt finantate in cea mai mare parte din bani publici, adica de catre contribuabili: ori prin taxa directa tv ori din impozitele indirecte.

Asa ca vrem - nu vrem tot din banii nostri sunt platite.

Si in Spania tot din bani publici sunt finantate numai ca banii vin direct de la buget - iar guvernul isi baga coada in politica editoriala cand vrea si cand nu vrea.

Asa ca mai calmati-va... fiindca taxa tv e mai buna (modelul vine de la englezi) fiindca poate asigura televiziunii publice o independenta oarecare fata de politic.

Edited by RMC Info, 11 November 2010 - 00:23.


#7
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,135
  • Înscris: 14.10.2008
Da, dar la noi numai independenta politic nu este, fiecare putere de la Ceasca incoace a folosit-o drept instrument de propaganda.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate