Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Idee partitionare SSD 480GB - mul...

accident ,masina neinmatriculata RO

Magazin Play

Probleme tavan generate de condens
 Scrip pentru un website cu subtit...

Invertor offgrid cu acumulator la...

Perioada de bulking

Grecia Clasica: Sparta vs Atena
 Amplificator boss Ch350

Grosimi diferite gresie/faianta

Probleme boxa Ibiza

Upgrade de la 300 la 1000
 Eroare 9 decodor kaon digi

Carucior transport cu roti mici

Restaurare esuata Windows 10

Duelul ansamblurilor protv - cost...
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

De ce cad frunzele toamna...

- - - - -
 • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1
drgroza

drgroza

  Junior

 • Grup: Members
 • Posts: 797
 • Înscris: 19.05.2002
 • ID membru: 1,267
Joi, 25 Septembrie 2008
Cercetătorii au descoperit de ce cad frunzele toamna!

Foioasele folosesc un mecanism celular elaborat, ce provoacă, toamna, desprinderea frunzelor, care vara sînt adevărate “celule solare”, dar iarna devin inutile, potrivit unui studiu publicat în “Science”. Fiecare frunză are un strat special, numit de cercetători “zona de extirpare”. Cînd sosește toamna, celulele din acest strat încep să se umfle, încetinind transportul substanțelor nutritive primite de la trunchi, pînă cînd această zonă este izolată total printr-o linie de demarcație, unde frunza se va desprinde de creangă. Un strat protector “vindecă” rana, prevenind evaporarea apei și împiedicînd intrarea gîndacilor, arată noul studiu, realizat de cercetătorii de la Imperial College din Londra.

Descoperirea urmează unui alt studiu care explică modul cum se formează culorile frunzișului, toamna. Se pare că frunzele devin galbene odată ce pierd clorofila, care generează energie, dar noua culoare atrage gîndacii, așa că anumite specii de arbori produc un pigment roșu pentru a se proteja de insecte. “Dacă riscul de atac din partea insectelor este mare, provocînd copacului pierderi mai mari decît cele de producere a pigmentului roșu, toamna, arborele va avea mai multe beneficii dacă își înroșește frunzișul. Dacă acest risc este mic, copacul poate rămîne galben”, a spus profesorul Thomas Döring, unul dintre autorii studiului. Înțelegerea “procesului de extirpare” prin care arborii și florile înlătură frunzele și petalele poate avea aplicații în dezvoltarea de noi specii, prin inversarea acestui mecanism, cum ar fi bradul de Crăciun care nu-și pierde acele. Savanții au descoperit că mecanismul celular natural care provoacă înlăturarea frunzișului în lunile reci este determinat genetic.

===telegrafonline.ro
================================================================================
=========================================================
Luni, 25 Octombrie 2010.

Un nou răspuns la întrebarea "De ce cad frunzele toamna?"

Un reputat om de știință propune o explicație ieșită din comun pentru schimbarea culorii frunzelor și căderea acestora: este o formă de excreție a plantelor.

În peisajele de toamnă, când frunzele devin roșii sau maro și apoi cad, este important de știut ceea ce se întâmplă de fapt. Ei bine, în această perioadă are loc excreția anuală a plantelor", spune profesorul Brian Ford, de la Cambridge Society for the Application of Research.

Teoria clasică spune că fenomenul căderii frunzelor este o consecință a scăderii temperaturii în timpul toamnei, permițând plantei să intre într-o fază de odihnă și să economisească energie (cam ca hibernarea la animale).

Curajoasa afirmație a lui Ford, care propune o teorie alternativă de verificat, se bazează pe următoarele observații:

1. nivelul metalelor grele din frunză este mai mare atunci când aceasta îngălbenește și cade, față de perioada în care frunza este verde. De asemenea, substanțe toxice de genul acidului oxalic și tanic au concentrații mari în această perioadă.

Este cunoscut că, față de tulpină și fructe, frunzele unei plante rețin concentrații mai mari de metale grele. Cel mai întâlnit metal din această categorie este plumbul, urmat ce cupru, zinc și cadmiu.

Acidul oxalic este o substanță folosită în special în vopsitorie, dar și la scoaterea petelor de rugină. Acidul tanic (sau taninul) este un produs vegetal folosit la tăbăcirea pieilor și în fabricarea cernelurilor negre. Pentru cei care își amintesc fructe de pădure ca porumbele și coarnele, taninul este elementul care le dă gustul astringent.

2. profesorul Ford a arătat că frunzele nu "mor" atunci când plantele rămân fără apă. Un exemplu este nufărul, plantă de apă căreia îi cad frunzele oarecum asemănător unei plante de uscat.

Până acum, se știa că frunzele au trei mari funcții: de fotosinteză, de respirație și de transpirație. Teoria profesorului Ford ar modifica semnificativ cărțile de botanică, adăugând funcția de excreție a frunzelor.

===evz.ro
--------------------------------------------------------------------------------

Excretie sau ce-o fi... la mine au cazut din cauza brumei...!

#2
lawrence38

lawrence38

  GAME......OVER

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 9,999
 • Înscris: 05.02.2008
 • ID membru: 284,280
 • Locație: Pe insula Elba
Oau, asa de mult le-a luat sa descopere asta ? :w00t: E clar ca lumea pierde prea mult timp belind ochii la stele/comete/sateliti in loc sa studieze mai mult fenomenele de pe Terra, adancul oceanelor ,etc.

Anunturi


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users