Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Astm si alergie la pisici

- - - - -
  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007
Sa vad cum imi adun gandurile dupa cea mai grava criza de astm din ultimii ani. Am prea multe necunoscute, pe care, evident, o sa incerc sa le aflu si la spital, dar momentan poate o sa am parte de cateva lamuriri pana o sa fiu in stare sa ies iar din casa sa ma duc la spital.

Astmul a inceput sa se manifeste la mine cam de la varsta de 3 ani. Atunci nici nu erau medicamentele de acum, si era grav de tot, stateam in spital cu saptamanile, cu perfuzii in maini si parintii speriati langa mine. Timpul a trecut si crizele de astm au devenit mai usoare si mai rare. La debut nu pot sa spun sigur ce le declansau, pentru ca nu mai pot tine minte de atunci, dar cel putin de la varsta de 7-8 ani stiu sigur ca se declansau la raceli (fara alergen) si cand stateam in case vechi, sau inchise, la tara, in cazare la mare/munte (alergeni, descoperiti la teste ca fiind praf de casa, acarieni Dermatophagoides si igrasie/mucegai).

Acum nu mai reactionez la case vechi si igrasie decat foarte slab si am putut sa dorm lejer unde maica-mea, fiind medic, imi spunea ca nu o sa pot dormi sub nici o forma fara sa ma apuce rau vreo criza. Acum orice, dar absolut orice raceala, se transforma in 1-2-3 zile in criza de astm, probabil avand ca factor declansator iritatia sistemului respirator superior (nas/gat). Dupa cum am spus, reactii la alergeni nu exista, sau cel putin am trait foarte normal fara sa observ asa ceva. O singura exceptie de reactie alergica este cea la pisici, dar care nu declanseaza astm: daca ating o pisica, apoi ma ating cu mana pe fata sau pe la ochi, mi se irita imediat pielea, incepe sa-mi curga nasul rau si ochii incep sa ma manance si sa-mi curga. Daca ma spal pe maini/fata simptomele inceteaza de la sine in 30 min/1 ora, fara nici un fel de medicatie. Pe alte zone ale corpului nu am observat nimic, treaba se intampla exclusiv in zona fetei. Repet, aceasta reactie alergica nu declanseaza in nici un fel astmul.

Cum am facut cum n-am facut, am adus acasa un pisoi ca sa fie al meu.  :proud: Acuma, m-am gandit eu, ca daca sta numai in mediul meu, numai si numai in casa mea, si il mai si spal si asa mai departe, nu o sa fie chiar ca o maidaneza, in sensul ca nu o sa fie atat de expus la paraziti/boli/alti patogeni care sa creeze alergeni. Imi imaginez ca o pisica ce traieste pe afara are blana cu muuuult-mult mai populata decat pisoiul meu. Si dupa rationament, inca de la inceput am observat ca desi reactionam "clasic" in ceea ce priveste alergia mea, reactionam mult mai slab. De fapt, cel mai puternic am reactionat prima data cand l-am adus, inainte de a-i face baie prima oara. Dar in general, nu am probleme si chiar impartim patul uneori noaptea. :D

Treaba foarte interesanta urmeaza acuma: din intamplare, de cand il am am racit de 2 ori (stiu ca pare mult, dar nu este, eu am ramas cu sensibilitatea asta, nu exista an in care sa nu racesc de cateva ori, mai ales in anotimpul rece, obligatoriu). Prima data am facut abuz de sarit in apa, deh, vara, cald, prieteni, distractie si a doua oara acuma de cand cu racirea asta brusca si viroza care umbla. Si de fiecare data, in aceste 2 ori, criza de astm declansata de raceala a fost una foarte puternica, ce a tinut mai multe zile. Iar cea pe care o am acum este pe departe cea mai grava din ultimii 10 ani pe putin, cu atacuri scurte de hiperventilatie si tuse violenta, "spasmica", in general dupa efort fizic (spalat vase, condus etc.), si tine pana acum de 4 zile.

Medicatia curenta este: Ventolin la nevoie si Symbicort de 2 ori pe zi (bronhodilatator si glucocorticoid) + Aerius seara (antihistaminic). In crizele de astm automat un expectorant/fluidifiant, Mucosolvan functioneaza bine la mine + vitamine, fructe, ceaiuri, antibiotic cand e viroza, iar cand e mai grav am mai folosit si cure scurte de Prednison (cateva zile/o saptamana), la recomandarea specialistului, dupa ce am vazut ca nu cedeaza de la sine. Nu am observat deloc efecte de la Prednison pentru perioada asa scurta si chiar mi-am mentinut sarea in mancare la nivel normal si nu am avut probleme observabile.

Ceea ce vreau sa stiu la final este:

1. Daca trebuie sa scap de pisica sau nu, in conditiile in care in timpul starii normale de sanatate nu ma afecteaza cu nimic.
2. Daca si cum influenteaza astmul, consumul regulat de alcool. Nu sunt alcoolic (cred :lol:), dar consum constant, si exista ocazii, deloc rare, cand pot spune ca fac exces. Nu ca ma imbat crita, pentru ca nu are rost si nu imi place, dar oricum consum mai mult decat ar trebui. Nu vreau sa se inteleaga gresit, nu sunt un betivan, dar dupa munca, parca merge o bere cu baietii, nu ? :D
3. Daca refluxul gastroesofagian, pe care il tratez cu 1 capsula de Omez pe zi, ma afecteaza cu ceva in ceea ce priveste astmul. Tot aici includ si consumul regulat de Coca Cola, care, pentru mine, este o adevarata dependenta.
4. Daca si cum imi pot imbunatati medicatia / schema de tratament pentru crize.

Si nu in ultimul rand, daca mai aveti nevoie de lamuriri sa mai ofer alte detalii la care nu m-am gandit, sau daca aveti voi ceva sfaturi suplimentare, va rog. ;) Am citit ca s-a descoperit recent ca si regimul alimentar bogat in grasimi favorizeaza aparitia crizelor, prin inflamarea cailor respiratorii si diminuarea raspunsului la Salbutamol.

P.S.: Ciudata lumea asta.  <_<

Edited by SINEKT, 09 October 2010 - 04:22.


#2
Marius3k

Marius3k

    Rechin de stepă, "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,677
  • Înscris: 14.03.2006

 SINEKT, on 9th October 2010, 05:18, said:

Medicatia curenta este: Ventolin la nevoie si Symbicort de 2 ori pe zi (bronhodilatator si glucocorticoid) + Aerius seara (antihistaminic).
1. Daca trebuie sa scap de pisica sau nu, in conditiile in care in timpul starii normale de sanatate nu ma afecteaza cu nimic.
4. Daca si cum imi pot imbunatati medicatia / schema de tratament pentru crize.
Nu cred ca e nevoie sa renunti la pisica, in timp organismul se va obisnui cu ea. Eu am doua. :)
Eu merg cu succesuri pe Seretide si Ventolin la nevoie + Xyzal cand fac vreo alergie. Am incercat o gramada de tratamente (de la chestii homeopate/naturiste la celebrul vaccin Paspat si pana la Singulair - pe vremea cand aparuse era o gramada de bani) dar cel mai bine imi e cu tratamentul actual. De ceva vreme testez impreuna cu medicul noua varianta de Seretide de la GlaxoSmithKline dar inca nu-mi pot da seama daca imi e mai bine cu el sau cu celalalt.

#3
Kcuf_di

Kcuf_di

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 785
  • Înscris: 19.01.2007
Alergogenul in cazul pisicii este o proteina secretata de glandele salivare, care in momentul in care se spala ajunge pe par, deci nu parul sau "matreata" pisicii creaza problemele. Solutia e sa o sterg in fiecare seara cu un prosop inmuiat in apa calda si stors.

Iar eu am inceput anul trecut prin iarna sa iau omega3 capsule, nefiind un fan al pestelui, si pot spune ca m-a ajutat.

Expunerea pentru perioade indelungate la un alergogen nu va rezolva problema, din contra.

#4
antigen

antigen

    Djilawurr

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,599
  • Înscris: 10.08.2006
Există oameni care sunt alergici la pisică, dar care se învață cu pisica proprie și nu mai reacționează la ea, ci doar dacă se întâlnesc cu alte pisici. Din păcate, nu se întâmplă întotdeauna așa. Util e să o speli cât de des se poate, eventual cu cârpă umedă, cum a spus Kcuf_di, dar și baie adevărată măcar o dată pe lună.

Se poate face și desensibilizare (hiposensibilizare), care presupune administrarea regulată, timp de câțiva ani, a alergenului de pisică, dar sub o formă modificată. Sunt niște picături care se țin sub limbă câteva minute, zilnic. După 1 an ar trebui să se vadă efecte (adică să nu mai reacționezi așa când atingi o pisică).

Refluxul gastro-esofagian e foarte nasol pentru astm. Există chiar și astm provocat de reflux... Ai căutat cauza refluxului? Poate ai și un Helicobacter pe-acolo. Și cola nu ajută, ci dimpotrivă. Și nici măcar nu o poți înlocui cu cafea, pentru că și cafeaua agravează refluxul.

Symbicort-ul ar trebui să fie ok... Dacă crezi că nu te ajută, există multe alternative, de exemplu Seretide sau Duaspir (și multe altele, dar care nu sunt combinate). O întrebare: ce înseamnă pentru tine "la nevoie"? Că eu aș lua 2 puff-uri de Ventolin când aș avea crizele acelea de tuse (nu Mucosolvan)... Poți și să încerci alt antihistaminic, sau să iei 2 pe zi.

#5
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007
Nu am cautat cauza refluxului, dar in conditiile in care am deja vreo 12 ani de cand beau regulat Coca Cola si cel putin pentru cativa ani cate 2L zilnic, toata lumea a presupus ca e clara cauza. Din pacate, Cola este la mine o dependenta extrem de puternica si e foarte greu sa o las deoparte complet. Acum nu mai beau la fel de mult ca inainte si mai mult la mese, nu mai beau asa goala. Cafeaua la mine nici nu-si face efectul de revigorant in nici un fel, eu daca beau o cafea tare dimineata, mai bine raman acasa si dorm ca nu sunt bun de nimic ziua aia. In schimb, Cola are efectul pe care aud ca-l simt unii la cafea. Dimineata, sau la munca cand mai dorm pe mine de oboseala, e indispensabila.

Symbicortul ma ajuta, insa problema e la costuri. Momentan as avea nevoie cam de 2 flacoane lunar, din ceea ce simt eu si din recomandarile specialistilor, ceea ce e un pic cam mult, plus ca al doilea nu as mai putea sa-l iau compensat, pentru ca e plafonul ala de bani.

In ceea ce priveste Ventolinul, la nevoie e... la nevoie. Daca simt ca n-am aer, trag un puf, sau cateva, in functie de gravitate. Dar asta se intampla foarte rar in afara crizelor/racelilor.

#6
Mig VWFan

Mig VWFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,336
  • Înscris: 01.12.2005

 SINEKT, on 12th October 2010, 07:53, said:

plus ca al doilea nu as mai putea sa-l iau compensat, pentru ca e plafonul ala de bani.

Care plafon ?

#7
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007

 Mig VWFan, on 17th November 2010, 22:45, said:

Care plafon ?

Exista o suma maxima in care poti lua medicamente compensat, 2 sau 3 milioane lunar, parca. Daca depasesti suma, platesti integral. Eu asa stiu.

Edited by SINEKT, 17 November 2010 - 23:11.


#8
adadoi

adadoi

    scorpie bătrână

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,603
  • Înscris: 25.10.2006
există o limită de 300 de lei pe o rețetă cu diagnostic cronic, numai la medicamentele de pe lista B. Nu se aplică la alte liste, la diagnostic acut și subacut.

#9
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007
Astmul este cronic (nici nu am auzit pana acum de astm acut si nici nu cred ca exista - din cate stiu e o boala cu care te nasti si mori) si probabil medicamentele sunt pe lista B. ;)

#10
adadoi

adadoi

    scorpie bătrână

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,603
  • Înscris: 25.10.2006
da, Symbicortul e pe lista B. Da' n-am dat lămuriri pentru tine, cu pentru cei care ar putea înțelege că n-au voie să ia trei rețete compensate pe lună, două cu diagnostic acut, de exemplu. Ah, și am văzut prescris symbicort pe bronșită acută, deci depinde de medic :D

#11
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007
Pai probabil merge prescris o data, de 2-3 ori, dar cand iei ani de zile, lunar, mai ales de la aceeasi farmacie, nu cred ca mai merge pus pe ceva acut.

#12
Foxie5

Foxie5

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 19.08.2015
Mie mi s-a declansat astmul al 6 ani si mi-a trecut pe la 14 ani.
Dupa ce am fost 3 ani la Praid cate 10-14 zile, la salina!;)
Deci nu, astmul poate trece!

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate