Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

DX de la televiziunile vecinilor

- - - - -
  • Please log in to reply
320 replies to this topic

#1
mouse3

mouse3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 967
  • Înscris: 22.04.2010
...sa traiasca,vremurile s-au schimbat dar eu am ramas cu microbul contactat pe timpul socialismului si asa am sa mor deci boala este veche si nu mai are leac,am nevoie de ajutorul Dvs.,pentru a afla canalele in UIF si FIF pe care se transmite programele televiziunilor Sirbesti,Bulgaresti,Unguresti, Ucrainiene si Moldovenesti posibile a fi receptionate in zona Fagaras-Brasov.
Un criteriu de selectie ar fi puterea de emisie in KW a posturilor respective dar va rog sa nu tineti seama de ea poate ,poate intra ceva.Am constatat cu neplacere ca canalul 10 FIF -CCIR pe care emiteau Sirbii este gol si parca lipseste ceva,propagarea peste si printre munti a semnalului era interesanta de studiat in diferite conditii meteo si nici calitatea programelor nu era de lepadat comparativ cu zgomotul pe imagine transmis de TVR1 dupa ora 22 in acele vremuri de trista amintire.
Programele pot fi transmise analogic sau digital,apropo aveti probleme cu receptia digitala a programelor vecinilor,comparativ intre analogic si digital cit de mult se stringe surubul la receptie.
Multumesc.

#2
SuperMelon

SuperMelon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,458
  • Înscris: 23.06.2009
Trezeste-te, au trecut 20 de ani de la caderea comunismului!!!

#3
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004
Din punct de vedere al receptiei TV nu s-au schimbat multe lucruri, posturile noastra afara de TVR si Pro pe alocuri emit qrp , acopera maxim 10 km in conditii normale (neDX), pe cand la vecini mafia cablu-FTH e mai mica si in general dau cu puteri de zeci de kw asa cum trebuie facut in televiziune, deci ai toata sansele sa culegi posturi de la vecini chiar daca stai in centul tarii ! La noi in Campia Romana avem bulgarii de la Shumen, Ruse, Plovdiv chiar si Virosha, turcii de la Istambul Camlica si sarbii de pe DeliJovan, sunt posturi care intra fara mari eforturi aruncand o sarma pe casa, provocarea e sa le vezi pe cele romanesti de mai aproape, de exemplu sa vezi Realitatea C42 la 30 km de Bucuresti :coolspeak:
Digital la vecini eu nu stiu sa fie, cel putin in zona Ruse - Shumen care ar putea intra la mine, nici la Craiova nu stiu sa fie...
E fain cand vine cate un eskip dar asta e mai mult in VHF : aduce arabi la greu :D - vezi ca e un mare DX-er la TV - (Energy), da-i un mp si te ajuta , eu sunt doar cu radio-ul manicac, ascult acum radio Pitesti la Fundulea - vine pe tropo stabil, frumos, cu stereo, ascultabil in cele mai bune conditii

Edited by rvic77, 22 August 2010 - 08:41.


#4
KLMN

KLMN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 21.09.2003
Si eu am fost un fan al acestor televiziuni (bulgari si sarbi), uneori regret ca a disparut pasiunea asta. Acum am antena satelit si nu mai sunt asa de interesat. La Brasov, in centrul tarii, e mai greu de intrat, desi stiu ca acolo se prindeau bulgarii, iar de sarbi nu stiam ca ajung pana acolo.
Urmareste mai jos discutiile despre televiziunea bulgara:
http://forum.softped...howtopic=605401
Sau despre televiziunea sarba:
http://forum.softped...howtopic=606014
Deasemenea poti cere ajutorul userului @Zvartosh, se pare ca este expert in propagari TV.

#5
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
Deci , explicatia este simpla /
EMISIA PE LAMPI vs EMISIA TRANZISTORATA ..

primul exemplu care suna tare : radio vacanta luata din salajan incontinuu ca pe vremuri cu sau fara radio 21 on air ..
exemplul 2 ,
canal 39 acum 15 ani cand se lua cu sarme in sudull bucurestiului atarnate pe draperii , acu cu antena fixa pe el ca altfel ori dublezi imaginea ori scad culorile se vad spalacite

exemplul 3 , tupiznica inapoi de bombardier .. se prindea la greu in fiecare noapte din apropiere de bucuresti cu antene cu 20 elemente , uneori variand uneori stabil .

exemplul 4  trt canalul 58 vs 48 , intoarcele in urma cu 15 ani si vezi cum se prindeau pe direct de pe litoral , acu oha cucu si pupaza din tei , si atentie , te urci pe casa liftului sa cocotzi antena de minim 10 elemente cu orientarea pe zonguldak sau istanbul , ori yagi ori logperiodica , si ai sa vezi "canci receptie" , tre sa ai propagare sa vezi "turcii", adica iei radio si cand incep bombardierele tipice sa apara inapoi de national si dupa national fm incepe distractia .

MOLDOVA canal 33 sau 40 , da-le cu 20 de ani in urma , la fel da in urma si ch31 de pe cahul cu rusia 1 ex prime tv , ia fa comparatie din slobozia , nah , sa vezi ce prinzi acu cu antenele de 15 elementi , o abureala de tvr2 in shuturi si pe 33 rafale de tvr1 , asta cu antena spre moldoveni si pe nitica propagare incep sa se vada , deci cum pe propagare? , simplu emitatooarele mama lor sunt altfel.

Eh , sa intoarcem timpul , intoarcem amintirile cand deasupra estului europei in data de 16.06 2000 era o variatie extrema de cald-rece si mai ales presiune atmosferica in shuturi , si mai ales propagari care porneau din senin si te lasa ca la dentist cum scoti in casa cu un OGMAN de 2 lei si 4 vantzi ori turci ori bulgari . Te mai intrebai ca antena de pe casa ce draci are ca vezi cu ea , orientata aiurea , din toate directiile ba moldoveni dublati ba turci , ba un burgas pe canal 26 si te mirai ce mai prindea , simplu , propagarile circulare ca azimut pe 360° .

Sa o zicem pe aia dreapta ? , pune si cicul solar care aducea propagari dalea senile ca ii auzeai pe astia de pe unele zone ale teleormanului : vai , cum ma sa prinzi neptunu de pe canal 36 in zona noastra .
altii care stiu realitatea cu europa nova tv , spuneau , cum draci sa prindeam din  zona aia de langa bere rahova , zona super obturata cu 2 azimuturi libere , savedem pana dupa teleorman si invers spre calarasi nova aia din in canal 49 . ..

hehehe .. vremurile au trecut , noi suntem la fel , propagarile mai slabe , exemplific imediat , si emitatoarele tranzitoarate ce nu mai au puterea aia care o are lampa .. pe veci .

Sa fiu rautz , ce draci a fost mai om bun propagarea aia de 2 lei firu de leustean cu turcii de anu asta , asta primavara , vara ? pai aia se numeste propagare , amestecu ala de mamaliga in ceaon ? sau cum dracu sa ii zic .. mestecam in ciorba  cu maiul  dus intors?
Am vb cu oameni ce sunt batrani si nici aia nu isi explica cum vine propagarea aia cu zonguldak si in momenul urmator cu unguri pe tava dupa budapesta pe fm .
Asteas anomali , da nu sunt bune decat sa filmezi sa le ai amintire ce poate sa faca troposfera . materialele sunt ceea ce nu cred unii si sa le epxlici in jdemii de jdemii de exemplare ca sau dat peste cap mai toate propagarile , iar cu o turceasca daia ca pe vremuri , na 2008 sua 2009 ,nu ne alegem in 2010 , ne alegem cu verze dalea "titirez".

Acum daca e so luam in amintirile trecute si vazute pe pm , in brasov sunt zone si zone , era in centru o zona de moldova , una din periferie , si alta pentru turci , care era mai mult mai ridicata ce aducea pe varf de ciclu solar instabilitati si vedeai turci cateva minute pe cateva canale , 26 , 48 , 58 .
Sarbi merg din pozitia opusa , estul brasovului , dar i-ti trebuiesa urmarite constuctiile sa nu vina pe azimutul lor, ca nah nu mai merge nimic bine .
Ca sa scoti sau sa scoatem impreuna ultima propagare analoaga , asteptam 2011 si 2012 , cand incep distractiile , si cu filmele astea facem enciclopedie , deoarcee cu ele inchidem ultimele receptii in pureci dublate si cu efect de plastic sau apa .

Edited by Zvartoshu, 22 August 2010 - 11:54.


#6
mouse3

mouse3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 967
  • Înscris: 22.04.2010
Va multumesc la toti de ajutor si vreau sa va spun ca si aici in zona Fagaras la tara problema cu receptia posturilor private de Tv lasa mult de dorit,intensitatea semnalului este sub orice critica nu pot receptiona de exemplu Televiziunea Transilvania sau RTT cu emisia din Brasov cu o antena cu 40 de elementi si amplificator cocotata la 5m deasupra casei,PRo Tv Brasov nu intra doar PRo Tv Sibiu insa cu zgomot pe imagine,Realitatea are program de citeva ore pe zi cu intreruperi frecvente iar Antena 1 nu a debutat inca pe transmisia terestra.Tvr 1 si 2 au semnal de studio putind acoperi la o adica un pachet HD.Daca ar cistiga licitatia de transmisie digitala Antena 1 ar lasa in bezna intreaga zona.
Bineinteles ca nu stau in receptia terestra la tara dar sint destui care stau din lipsa banilor iar copii lor sint aproape salbaticiti,nu cunosc calculatorul si traiesc ca in anii 50 dintr-o agricultura de supravietuire.
In Brasov pe zona orasului acoperirea este buna dar la 30 Km incep deja probleme serioase cu receptia in UIF.In privinta posturilor straine intra pe vremuri cu dificultate in Brasov Moscova 1 dupa incetarea emisiei postului national si un pic mai departe de munte incepea sa intre Bulgarii tot in FIF pe canalul 11,Sirbii intrau dar semnalul era reflectat si se concentra pe o zona mica unde puteai receptiona cu o antena cu 15 elementi +amplificator iar la 5Km mai departe disparea cu totul chiar si cu o antena cu 22 de elementi + amplificator nici macar baleiajul nu intra in functiune iar sonorul era de cele mai multe ori puternic distorsionat.
In zona Fagarasului Sirbii aveau o intensitate a semnalului nobisnuit de mare o antena cu 15 elementi+amplificator era suficienta pentru o receptie stabila A/N informatia de crominanta era insa influentata de vreme find pe cer senin de buna calitate dar la aparitia plafonului de nori in zona avea intreruperi.Bulgarii intrau bine si nu imi pot explica de ce,muntii sint la 30 Km pe sosea si teoretic ar trebui sa blocheze semnalul dar se pare ca era reflectat de virful muntilor in jos spre noi dar aveai probleme cu directivitatea pe timp ploios in sensul ca,citeodata semnalul intra cu dubluri pe imagine find dificil de corectat pentru ca ambele semnale aveau aceeas intensitate.
Am avut o umbrela de soare de 2,4m pe care o foloseam la pescuit si pe care am aplicat folie de staniol la interior si am facut o antena parabolica,avea ceva rezultate in UIF dar FIF-ul nu intra bine datorita diametrului mic,din pacate nu am avut posibilitati sa fac una de vreo 10 m diametru si sa incerc receptia canalelor straine si Romanesti rezultatele ar fi fost interesante.

#7
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
Evident ca sarbii nu mai au nimic refauct , de ex kopaonic avea antena mult mai inalta , novisad la fel , eh sa vezi tupiznica ce calumea arata pe vremuri , acu e o antena cioata pusa pe deal , mai am de zis .. of doamne ce a iesit .
Turcii daca vrei sa sti la fel au procedat , au darmat unele relee , de ex pe vremuri , potivit unui turc , istanbulul avea releu pe zona inalta si nu pe camlica . Zongudak , emitea si mai aproape de tarm , si nu la 30km sud de oras pe arsardoguru , si multe altele , recent sa mai doborat un releu , a ramas zona cu cooronate , inregistrata in international si releul este mult mai in adancime si mult mai sus .

Fiind la munte acolo apare problema tipica re reflexii la umarul muntelui si la fruntea muntilor , reflexii pe gheata daca e iarna , sunt multe care se profiita de el , dar cautandu-le cu lingurita .

#8
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004
mouse3, asa e in toata tara, chiar si la Bucuresti posturile TV sunt slabe ca sa-si bage oamenii cablu si DTH, digitalul e special intarziat ca romanii sunt de muls ca sa plateasca TV
Vrand nevrand, azi daca vrei sa scapi de cablu trebuie sa fii DX-er, sa ai macar 2 antene cu 40 elem, amplif  adica exact ca pe vremea impuscatului, diferenta e ca atunci luam semnal de la vecini si acum ne chinuim  sa agatam posturile noastre, faze de tot rasul vei avea cand posturile din vecini le vor acoperi pe cele din Brasov !

Edited by rvic77, 23 August 2010 - 13:10.


#9
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
exemplu realitatea bucuresti canal 42 omletizata de protv de la alexandria in fiecare noapte pe vestul bucurestiului . Deja la anc se stie problema si nu se mai da atentie , ca cica emit in parametrii !

#10
mouse3

mouse3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 967
  • Înscris: 22.04.2010
Sus la cota 1804m in Poiana Brasov pe virful Postavarul intra turcii pe canalul 5 cind inceta emisia releul TVR de la Cluj  si aveu semnalul destul de bun fata de distanta pe care trebuia sa o parcurga pina aici,Sirbii 2 programe Zagreb si Novisaad, Bulgarii 1 si 2 si Rusii 1 program. Pentru Turci trebuia o simpla antena cu 5 elementi si un amplificator usor de realizat,pentru ceilalti in FIF cei de la statia Salvamont trebuiau doar sa roteasca antena spre emitatorul dorit lucru usor de realizat avind in vedera ca antena era linga usa de la intrare la 2m distanta.
Sase programe Tv dintru-n foc fara dureri de cap,oare ce ar fi receptionat daca aveau un sistem de 4 antene cu vreo 100 de elementi in FIF si un amplificator performant cu primul etaj de amplificare pe mos-fet? Ce inseamna sa fi avantajat de locatie.
Vreau insa sa va mai intreb ceva poate stiti,eu unul de aici nu am reusit sa aflu raspunsul.
Au transmis Sirbii pe vremuri filme porno la TV noaptea la sfirsit de saptamina ca a fost plecat in delegatie unul dintre colegii mei in Timisoara la Elba si au fost niste incurcaturi pe acolo cu hirtoagele si a trebuit sa stea pina Luni si la intoarcere a spus ca a vazut la Sirbi astfel de filme noaptea,motiv pentru care am fost si noi plecati pe teren cu o antena de 22 de elementi in FIF din teava de cupru cu amplificator ,tot trebuia sa inceapa campionatul de fotbal si magazionerul nu prea era pasionat de meciuri si nu vroia sa dea teava de cupru dar cind a auzit de filmele astea imediat a scos teava fara sa mai comenteze ceva si a intrat in echipa,am mai avut si un acumulator de 180Ah nou si in stare buna de functionare tot de la magazioner si un televizor Sport + o damigeana de vin,pina aici toate bune mai greu a fost de carat echipamentul prin padurea de munte dar nu am prins canalul care transmitea astfel de filme ,din pacate colegul care a fost in delegatie nu a stiut sa intrebe daca programul era transmis in FIF sau UIF.
Asa ca nu ne-am ales decit cu plimbarea si o noapte petrecuta in natura.Rupt de oboseala magazionerul a adormit pe la 3 dimineata si sforaia de mama focului nu stiu cum putea sa doarma nevastasa cu el a speriat toata fauna pe o raza de 1Km,mai primea cite un ghiont sa taca ca facea prea mult zgomot si acoperea sonorul si ce vorbeam noi.
Dupa un timp am gasit un loc linga Brasov unde Sirbii intrau bine si am putut vedea si noi meciurile,antena era montata in virful unui brad si acolo a ramas toata perioada campionatului ascunsa de ochii indiscreti ai tovarasilor.

#11
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
De pe minunea de munte cu o antena cu mosfet sa incercar exact cand era propagarea de mare putere in campie . Rezultatul a fost o mixare barbara pe mai multe canale , pe vremuri , ex greci cu bylgari , si turci cu greci ci bulgari .
Din campie cu aceeasi antena cu 10 elementi cu 6 mosferti reglabili din fiecare etaj sa scos la ora 11 fara ceva SYRIA 1 , ortasul din DOBROGEA sud . A ramas o singura amintire o poza cu receptia de pe vremurile odioase ale ciclului solar 2000 (23) .
Pe vrmeuri au fost multi care s-au tot abtinut de rusine sa zica , deoarece nu credea nimeni , ca se pot prinde turci si burgas , acum aceeasi figura , din bucuresti nu se poate prinde burgas pe canal 26 , pe cand suntem satui majoritatea de el . Multi mai erau cu grica aceea de pe vrema impuscatului , ca uneori distantele erau astupata de securitate ca sa nu te slaveasca si sa te afaca mai marele si mai tarele si sa iti cante treci culori , tie .. un mare nimeni .. si de aceea SA pierdut tot .
Pe vrmeuri numai stiu ce bulgar , pe un ciclu solar a sscos jordan cu quran , eh , a fost impusata aparatura , a fost shingiut , si ulterior a fost lasat fara amintire , prin obligatie , ca nu se poate ca un radioamator sa fie mai presus in receptii ca toti , ideei de la comunistii care au lasat plagi .
In est asa se petrece , de ce turcia si de ce ucriana inca mai au firca dx , de ce moldova , de ce georgia nu se aude nimic de ea ? de ce nu zice de 100.1 vacanta cand le face zile amare televiziunii langa tzarm , pe cand eu aud cu antena inver 93.25 imaginea din canal 5 la mare pe azimut exact .
In fine vestul europei este cel mai tare , acolo orice este prins la orice zona oras si asa mai departe se posteaza pana si pe garduri si pe broderie si pe hartie , de ce? , pai acolo dx este slavit si ajutat , sunt care isi dedica intreaga viata la dx . Sa luam aminte cazurile deja tabacite .

In romania asta pana acu s-au scos cateva chestii notabile , plus ca din invidie au fost si cazuri reale ce pot sa acuz un raidoamator de trucarea receptiilor de distanta la sporadic prin inventarea de semnale . Libertatea este , dar uneori este batjocorita , ma racoresc ca sunt si parti nasoale , nu numai cele bune .

revenim la lista ..
sa scos din romania , pe fm
93.1 ERTU de la egipt de zeci sute de ori , de la egipt turci cand sa oprit ertu .
98.8 TRT erzurum , distanta  de 1350km
RUSI in banda est pe 2 frecente , fara a fi tropo mare in banda vest .
Unguri in fm pe 105.6 , emitator de putere dupa budapesta
Tvr1 pe canal 4 de dupa suceava , emitorul de la mihoveni stins .
Prima tv bucuresti prinsa in barlad
Sarbi prinsi in cadrilater
Greci prinsi in zona prahovei
Moldoveni luati in zonele calafatului
siria luata in cadilater
omega greceasca in cadrilater .

lista putem so contruim ca nu mai e firca si rusine , am scos pana acum multi si stim ce inseama ..

#12
mouse3

mouse3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 967
  • Înscris: 22.04.2010
Tot respectul pt Dvs.,Nea Zvartoshu dar receptile nu erau tropo sau reflexii atmosferice,la cota 1804m intrau constant aceste programe tot timpul anului,reflexile de care faceti referire le receptionam si eu in oras,in Brasov cu antena de camera, mira de la Sverige intra aproape intotdeauna,arabi si mai intra citeodata Cehii,dar destul de rar si pe perioade scurte de timp pe canalul 2.Odata am receptionat Cehii aproape 4 ore iar semnalul era contant si avea aceeas intensitate ca TVR 1 transmis aici pe canalul 10 pentru a bruia posibilele receptii Rusesti,Sirbesti si Bulgaresti de pe canalele invecinate.
Apropo de Georgia este un pasionat acolo care a lucrat in cadrul armatei pe timpul comunistilor la transmisiuni pentru sovietici si care a spus ca canalul 5 CCIR era bruiat de Rusi constant 23 de ore pe zi,Mentalitate comunista cu ora de pauza,in aceasta ora pasionatul pornea statia si receptiona Turcii pe canalul 5 din Georgia folosind echipamentul radio la care lucra.
Avea un sistem de 16 antene dispuse pe 2 rinduri a cite 8 antene pe rind.Am si eu poza si antena ca tip seamana izbitor cu antena Swann,are tot 4 elemente directoare,doar ca are mai multi dipoli decit Swann-ul si sint altfel cuplati la fider.
Ore ce mutra ar fi facut tovarasii la noi sa vada pe bloc sistemul asta de antena? Si mai era si orientabil folosind un reductor mecanic cu motoras comandat manual sau de etajul de RAA al statiei de receptie.Din pacate din poza nu se vede clar cum sint alimentati dipolii intre ei dar cred ca sint legati incrucisat.
Mai am o intrebare pentru cei care stiu si poate vor intra si ei in discutie, legat de RAI 1 pe terestru in zona Banatului se reception acest post sau era doar un zvon?
Ma refer la receptie constanta nu la reflexii sporadice.
Multumesc.

#13
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
Ia gandeste , Croatia vine prin start D , grecia tot prin D , adica reflexii peste munti .
rai 1 , de 100kw care acum este digital , acela din B channel , venea oriunde deoarece distanta era mica , si traversa doar cativa munti .
Imaginea e activa a receptiilor joase , cum ziceam rusii apar pe banda est CONSTANT noaptea , uneori ..
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/XtK9-3b6fu0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] , aici deruleaza la minut 3 si vezi rusiluati pe direct cu antena directiva de canal E3 .
Mai am o rceceptie de banda 1 cu MTV 1 de la bitola in E4 .
Deci nus zvonuri . Mai am ceva de zis , am ungur ce a zis clar ca intalienii au venit pe tropo in 2000 pana aproape de centru ungariei .
Referitor la antene , in ziua de azi unele antene vechi nu mai merg , cdma in uif ce bruiaza , ca deh avem net mobil romteletzepist , deci par mare si uniform , avem zgomote de armata si simulari de noise . Deci impecabilul sa transformat in oribilul .. dx .

reflexii sporadice avem luat in romania in perioadele may - iulie de zici ca sunt la ele acasa , arabii fiind baza , italia , fosta spanie , slabe si multireflexiie .

#14
mouse3

mouse3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 967
  • Înscris: 22.04.2010
Mutumesc de informare, legat de viitoarele transmisii digitale care vor fi implementate si la noi mai devreme sau mai tirziu prin comprimarea programelor in pachete ar trebui sa ramina mai mult spatiu liber in frecventa ceea ce ar favoriza receptile la distanta. Nu stiu insa in ce masura programele digitale necodate pot fi receptionate la distanta si informatia sa mai fie extrasa si decodata din digital,zgomotul pe imagine nu face imposibiil acest lucru?

#15
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
In digital , cat si in receptiile HD de radiofonie , puterea scade o data cu transmisia moderna si apare catigul in reflexii si in zonele proaste dpdv al receptiei .

Uite tupiznica cum arata acu ..
[IMG=http://a.imageshack.us/img821/6276/tupiznica143.jpg][/IMG]

iata pana in bombardier
[ http://a.imageshack.us/img819/7927/tupizjpg.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


[ http://a.imageshack.us/img576/9180/tupiz.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


acu compara , cate tone de antene erau pe vremuyri in comparatie cu ce e acu sub tuburile alea colorate

uite ce am gasi :
tum era odinioara , poza celor amatori
[ http://img44.imageshack.us/img44/1314/tuipiz.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
aici
iata antenele alea ce povesteai ca nu cred astia ca exista  :
[ http://img827.imageshack.us/img827/3729/dxerso.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

ideea e ca am unde sa intreb si sa imi timita , dar cica unele si acu au secrete ..
ex antena dxerului cu ampu de 5 mosferit reglabili pe fiecare etaj .. cica nu lasa cu limba de moarte nimanui asa ceva ca nimeni nu a fost prieten cu el ori "drojdier"

Edited by Zvartoshu, 24 August 2010 - 19:09.


#16
mouse3

mouse3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 967
  • Înscris: 22.04.2010
Nea Zvartoshu sa ma trazneasca,dar esti tare,esti unicat in tara asta,putini DX-eri din Europa va egaleaza ambitia si perseverenta,pasiunea fara de care nu se face nimic.
Exact acest tip de antena este si in poza pe care o am dar se vede si masina pe care este amplasata,sa imi dati adresa de E-mail sa va trimit poza pe care o am.Aici se vede mai bine ,are 6 dipoli antena de baza,dar ce poate fi secret inca la acest tip de antena ? Decenile au trecut si in ochii specialistilor nu mai sint de actualitate antenele astea asta daca nu imi scapa ceva...hmmm...alimentarea dipolilor...,dimensiunile intre antene,raportul fata spate este mare,directivitatea la fel,radioamatorul Swann care a inventat acest tip de antena  a fost o minte stralucita,poate fi cu secretomania asta legata de antena si o chestiune birocratica la Rusi,din poza mea se veda ca antenele sint legate intre ele 2 antene de jos  pe un cablu si 2 antene de sus pe alt cablu insa mai au ceva acolo la inaditura nu cred ca este o simpla mufare si apoi cele 8 cabluri pleaca spre receptor unde are loc o alta cuplare.Dincolo este cunoscut acest tip de antene drept phased antenna array,cica ar fi cel mai bun tip de a cupla mai multe antene pentru a mari directivitatea si cistigul dincolo de posibilitatile de cistig ale antenelor clasice, am banuit eu ca nu este ceva in regula cu antena Swann de cind a aparut schema in Tehnium,este prea mica ca dimensiune si are un cistig si directivitate prea mare pentru a trece neobservat.Datorita dimensiunilor mici la inceput si eu am trecut cu vederea aceasta schema, eram interesat de antene mari Yagi cu sute de elementi dar mai tirziu am facut antena si am ramas cu gura cascata la propriu de posibilitatile ei.Ma mir ca a scapat de cenzura pe vremurile alea,cred ca cenzorul nu stia cu cine are de-a face ca altfel...
Ce credeti,o antena parabolica dimensionata pentru FIF de vreo 20m diametru nu ar depasi cistigul sistemului de fata?Atit ca nu ar fi prea mobila in rest...
Legat de amplificatorul la care faceti referire,nu am prea inteles fiecare etaj de amplificare are un mos-fet de zgomot mic la intrare si apoi este amplificat semnalul pentru etajul urmator sau cum?

#17
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
Va inteleg pe multi , ideea este ca trebuiesc aratate cehestiile de pe vremuri , ne cinuim sa le scoatem , cauma intrebam in bulgaria ... pm , de ce era atat de roz dracu si acu e prea netrgu si cu dungi maro , simplu , ce era pe vremuri ca antena si emitator , si ce e acu pe releul lu peste prajit si emitator cu cateva piese si gata sunt 10kw "virtuali". Cand o sa emita 102.7 actualitatile real la 10kw sa ii auzi din pantelimon cu un radio cu filtrele de dx-er atunci da , are 10kw , daca nu  pana atunci sa stea in baschetzii mei la lehliu ca granitza ca ii ajunge fara tropo pana acolo .

Dx-erul are menirea asta sa explice , multi vazand explicatii apar cu jigniri , pronesc cu negativul ca multi nu ne inteleg  si unii profita ca sa se amuze facand in necaz , unii inteleg si din contra ,
ia , mai il intreb ceva ca sa mai vad si alte chestii daca se pupa cu ce era , ce mai vad si pe acu , unde nu inteleg .
Sunt dx-er , poate sa stea in 8 labe un om contra, asta atat timp cat am filtre de dx-er , am radio cu etaj mult mai diferit de un radio oarecare , si langa radiouri de kw buni scot dx la kilogram , si mai pun si receptii si mai no coment , in fata la cei 80kw cat specifica ca ar avea 102.7 techirghol , am scos fara fosnet de la purtatoarea asta imensa , 103.0 cultural de la topolog . Dx nu  ma refer la atata , ma refer ca am reusit sa iau de la agc-ul dat in blanain radio , sporadice constante , amplifica atat de tare  semnalul de aud orice misca pe sub "pureci" .

Refreritor la swan, eu eram pasionat de quagi pe vremuri aia cu impletituri tipice de la 6 fire sa iasa 1 daca e radio cu 1 fir sau 2 fire daca e masa semnal , era chestie cu masurat cablu , cositoreai la 3.XM si multe altele , am trait vremurile astea prin 2001 si am legat la ele pana la 2003 cand e am legat primul radio de la maicamea pe directiva orizontala .
Stiu ca in tehnium era antena swan pentru toti , si cu detaliu si cu debitari , legare .. si crede-ma ca nu am stat sa fac si sa inod la ea .

Eh , sa iti zic cu treaba cu parabolica , pe vremuri era pentru canal 11 botev o antena de 7 elementi sau 9 , multi stiu sfaturile celor care incercau sa prinda continuu color  . Cautau prin targul de pe vitan , fostul , ligheanul de aluminiu de diametru de 150cm , , veneau cu el , il bateau cu ciocanu de lemn si facea forma parabolica , baga antena la distanta de 12cm de lighean pe centru , unii si prindeau si masurau , calibrau altii , si facea o antena exacta pe directia lui , multi nu mai aveau nevoie de ampu ala de la electronca cu tranzistoarele alea bipolare 2N numaistiucat , se aseamnau cu 2n2222 la capsula . Imaginea receptionata era curata , mult peste cea de la amplificator. In fif era receptia prinsa cu ligheanu multa vreme , antena fiind de canal 39 , o am si acu pe casa , lighean de 60cm cautam cu totii  si pridneam la 5 cm de el antena , punea la o ditsanta de casa de 4 metri , reglata pe shumen si aveam BTv ala cu "5 oua , 3 in fata si 2 pe spate " scos calumea . Acu de cand cu venetzul si antena aia noua achizitionata de la elmar alea cu capace alb rosu , semnalul fiind luat calumea din orice parte de la cernavoda spre teleorman .

In fm e greu , eu am incercat marirea sensibilitatii in directia dorita cu gratarele alea 2 de la o antena de UIF , am luat gratarele alea 2 , leam unit  , leam facut sa stea sa nu se miste , au rezultat 75 cm de rgatar , si am pus in spatele directivei , semnalul truc a icneput sa misune in continuu .
Orice sfaturi si chestii care le ratez poti sa le zici sa le discutam ca vreau sa putem dialoga impreuna sau cu ceilalti . merci .

#18
mouse3

mouse3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 967
  • Înscris: 22.04.2010
Interesanta chestia cu ligheanul de aluminiu nu am stiut de ea pe aici prin Ardeal nu am vazut la nimeni asa ceva daca aveti o poza ar fi minunat sa pot vedea cum arata antena.
Si eu la inceput nu am crezut tot ce scria prin carti legat de antena parabolica dar intro zi cind am fost sa reglez o antena la un prieten care o avea de vreo 10 ani si avea probleme evidente cu pozitionarea LNC-ului in focar am avut parte de o experienta neobisnuita pe care daca nu o traiesti pe viu ai tendinta de a o ignora si de a o trece usor cu vederea.Ca sa nu mai o lungesc cu vorba am desfacut surubul de la acuator si am adus antena pe elevatie zero,antene find pozitionata la inaltimea de vreo 3m deasupra solului in curtea care avea o vizibilitate buna pe curba polara si am inceput sa demontez feedhornul,LNC-ul si bratele pentru a remedia problema.Tot plinbindu-ma prin fata antenei cu sculele in timp ce lucram deodata am auzi doua voci care discutau o problema legata de un stilp de la poarta care nu fusese bagat in pamint suficient si se lasase intr-o parte facind poarta sa nu se mai inchida.Cealalta voce a spus ca Ionel face treaba de mintuiala si ca mai bine chema pe altcineva...Surprins de dialogul care avea loc am intors instinctiv capul spre antena de unde venea sunetul dar miscind capul vocile au amutit.Intorcind capul in sens invers am vazut la vreo 30 de metri distanta doua babe in fata portii care discutau...Surprins de descoperire am cautat din nou pozitia in care vocile se auzeau din nou realizind in sfirsit ca antena amplifica vocile babelor care altfel datorita distantei nu ar fi putut fi auzite in mod normal.Tot miscind capul inainte si inapoi,stinga-dreapta am realizat ca focarul avea un diametru de aproximativ 50mm situat insa la aproape 3m distanta in fata antenei.Antena avea 2m diametru si doar intimplarea a facut sa descopar femomenul.
Legat de cei care se baga in vorba dor pentru a se amuza de situatie pe acest forum lucrurile stau mult mai bine comparativ cu altul...Unii nu au chef sa explice,altii au o lene...
Legat de antena Quagi nu am facut acest tip de antena am facut antena Parabeam poblicata in Tehnium dar nu am fost incintat de cistig asa ca am abandonat acest tip de antene.
Am avut niste probleme cu legarea a 2 antene Swann la un amplificator de UIF cu impedanta de intrare de 75 ohm astfel incit sa am cistigul maxim in urma legaturii si fara sa am pierderi de neadaptare.
Ce sistem de lagare a antenelor imi recomandati avind in vedera ca antenele nu au punctul de racordare fix ca in cazul unui dipol inchis sau deschis ci au o linie de adaptare pe care se poate alege in teorie cel putin locul optim de racordare cu cablul dar in practica apar niste probleme de adaptare si de transfer a energiei de la antene catre amplificator,probleme care ma depasesc ca simplu amator fara studii de specialitate si fara sa posed aparatul matematic necesar abordarii acestei probleme.In urma legaturii pe care am facuto cistigul antenelor a scazut mai mult decit in cazul legarii unei singure antene la amplificator...
Legat de matematica naiba sa o ia am un hobby in care de mate tot nu scap...
Multumesc.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate