Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Caut splitter semnal satelit

Instalatii sanitare

Program de slabire cu succes gara...

Reconditionare cada baie din fonta
 Problema imprimanta

Here goes nothing

BCR sau Raiffeisen

Visual Studio 2022 instaleaza Epi...
 Sfat alegere parbriz

EMAG - recenzii false facute de ei?

Recomandare telefon 900-950

Nivel de trai
 Semnal bun da'... prost

De ce statiile de radio FM nu ren...

Pe unde pot sa gasesc statistici ...

Este reconditionat acest laptop?
 

cais

- - - - -
  • Please log in to reply
360 replies to this topic

#307
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,115
  • Înscris: 28.02.2006
https://forum.softpe...0#entry29427667 - uite

#308
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

View Postl_stoian79, on 31 martie 2023 - 11:18, said:

daca nu vad o boaba pe ei anul asta, ii scot, si incerc si eu Sulmona ala...ca prea il laudati :-P
Eu nu l-am laudat...
La inceputuri, in mintea mea de orasean, era ca daca un soi rodeste mai tarziu, obligatoriu si infloreste mai tarziu, deci total perfect pentru zona mea submontana. Total fals, dar daca-mi spuneai atunci asta nu credeam. Oricum am avut o lista de soiuri cu rodire tarzie, pe care o verificam la fiecare vizita in market-uri. Alta greseala. Pomii se cumpara din pepiniere, nu din dedeman. Dar cine stia ca exista pepiniere?
Ideea este ca am luat Sulmona pentru ca altceva nu am gasit. Din ce-am citit, nu este vreo caisa. Ar fi mica, nu foarte gustoasa, dar cumva frumusica. Daca vrei o caisa buna, cred ca Dacia este printre cele mai bune. Un coleg de forum de pe langa Ploiesti mi-a adus anul trecut niste Carmela. Foarte bune!
Asa ca parerea mea este sa te informezi temeinic inainte ca sa sti ce sa alegi.
Pentru ca ai deja caisi, dar nu apuci sa mananci din ei, poate ar fi mai bine sa te orientezi catre piersici. Piersicii de vie sunt o minunatie. Greu ii omoara daunatorii, deci necesita tratamente minime (spre deloc), fuctele sunt acceptabile si... infloresc tarziu. La piersicii mei de vie de abia incep sa se umfle mugurii, la cei altoiti de "firma", probabil saptamana viitoare se sparg. Sau poate nectarini?
PS. Iti garantez ca palinca de piersici este mai buna decat cea de caise.

Edited by adip1962, 31 March 2023 - 13:50.


#309
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,115
  • Înscris: 28.02.2006
Te contrazic. Nu e mica, desprinde perfect de pe sambure, e foarte parfumata si dulce, mai ales daca o lasi sa se coaca cum trebuie in pom. Culegi din sfarsitul lunii iulie pana dupa 15 august din el, ceea ce iar e un avantaj.
De inflorit infloreste mai tarziu decat alti caisi, intr-un an cat de cat normal, cum a fost de exemplu anul trecut, a inflorit cam in a doua saptamana din Aprilie, cam la o saptamana dupa piersicul Cardinal pe care il am in curte si mult dupa restul caisilor de pe strada mea. Anul acesta insa, a inflorit pe la 10-12 martie, in conditiile in care piersicul a inflorit abia in jur de 25 martie. Vedem acum dupa gerul sever de alaltaieri ce mai ramane in amandoi...

#310
l_stoian79

l_stoian79

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,780
  • Înscris: 29.08.2006
"fericirea in familie este atunci cand nevasta este multumita" - intelepciune populara

cred ca asa ti-am raspuns de ce musai sa am caisi :-)

ceva piersici am , vreo 3 adusi de pe la tara, diverse matusi, deci n-am nici o idee ce soiuri sunt si inca nu au facut fructe, ba mint, am unul "de soi" care face piersici de alea turtite, si am si mancat 1 piersica :-)  din ala acu vreo 2 ani, e inca micut pomul.
caisata/piersicata/visinata/afinata/palinca.... sa fie acolo la aia la care le place, mie nu-mi trebuie !

PS: ultimul rand l-am scris in caz ca citeste nevasta pe aci :-P

#311
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Cf. Pomologiei Romaniei (editia 1963), caisii au fost intalniti pana la altitudini de 3500 m (in Asia). Nu am idee ce fructe pot face acei caisi, dar sigur sunt niste pomi care s-au adaptat. Deci specia este adaptabila intr-un grad mai mare decat altele. Prin urmare, pentru fericirea ta si a familiei, ar trebui sa incepi o documentare serioasa pentru identificarea si cumpararea unor caisi cu inflorire tarzie.
PS. In alegerea soiurilor/speciilor din livada mea, consoarta mea nu a avut vreun cuvant de spus. I-am primit insa smochinii, kaki si prunul adus, dar... pe mine nu ma intereseaza in mod deosebit, sunt problema ei si stie asta. Cand tai pomii, o trimit la ma-sa, sa nu ma bata la cap ca tai prea mult, ca de ce tai, ca...

#312
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,524
  • Înscris: 28.12.2010
Fiecare are un Sulmona in batatura dar nu seamana intre ei :)))) Eu l-am luat de la Yurta din Practiker si asa scria pe eticheta. Dar tot de la Yurta am luat si un mar Golden care face niste mere rosii ca focul. Deci fiecare cu Sulmona lui :))))

#313
Powerup

Powerup

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,130
  • Înscris: 30.04.2017
Si eu am avut unul si har Domnului s-a uscat in anul 2 de la monilioza, dupa ce il formasem ca la carte. Acuma stau linistit si nu ma uit la vremea de afara. Mai am si un piersic cardinal la care deja ii doresc sa se usuce in secret, desi am tot stropit la el sa-l tin in viata si tot la limita a fost in fiecare an. Daca nu merg numai chinuit, pun alte specii care merg fara atata bibileala. Pasiune, pasiune dar nici sa muncesti degeaba nu-i treaba.

#314
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Io am spus ca nu stiu daca al meu este Sulmona. Sper sa nu fie. Oricum este mai timpuriu decat Dacia sau Umberto (care se pare ca este cel mai tarziu cais comercializat la noi)
Printre tepele mele by Yurta:
- par Wiliams rosu este mar Granny Smith
- visin Crisana 2 a fost cires. Drept urmare fiind plantat intr-o vale... a murit la niste ploi
- cires Germersdorf este visin
- Mar Starkrimson este Golden Delicious.

#315
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,098
  • Înscris: 17.03.2005
Stai liniștit, nu e nicio jmecherie.... Scutește încă 5 ani ca să conststi ca treaba cu infloritului târziu nu mai e demult valabila și pune 2 pruni in locul lui. Cică prunele fac bine la digestie.

Edited by parintele, 31 March 2023 - 15:31.


#316
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,623
  • Înscris: 27.01.2012
Da, combat constipatia si promoveaza diareea! :)

#317
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,524
  • Înscris: 28.12.2010
Stiu ca omul asta a mai si aberat dar parca mi se pare ca are o logica bazata pe experienta in ceea ce zice
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/159yV0ZBgoc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#318
omaigadlolz

omaigadlolz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 446
  • Înscris: 23.12.2021

View Postparintele, on 28 ianuarie 2021 - 11:27, said:

Încercați Kioto.

Stiti vreo pepiniera care vinde soiul?

#319
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,098
  • Înscris: 17.03.2005
Stai liniștit ca a expirat recomandarea.
De când am scris eu și pana acum au mai trecut vreo 2-3 sezoane și din păcate nu pot sa continui cu "recomandarea", nu neapărat din cauza soiului, pentru ca am și un alt soi care teoretic înflorește mai târziu.. Pe hârtie.
Nu e neapărat vina soiurilor sau cumva este dar nu la modul direct.

Ce vreau sa spun este ca, deși kioto(și nu numai) înflorește de regula mai târziu, în unele zone, întâmplător sau nu propice speciei cais, în ultimele sezoane vremea este extrem de atipica.
Iernile extrem de calde, primaverile uneori mai răcoroase, fluctuații mari de temperatura.. Toate astea dau peste cap ciclul biologic normal și în ultimii ani caisii au luat-o razna, sărmanii...
Soiuri cu înflorire teoretic foarte timpurie au ajuns sa înflorească deodată sau chiar mai târziu decât soiuri cu înflorire tardiva.
Ca exemplu, la mine NJA a inflorit (full) puțintel mai târziu decât Kioto.
Asta în primăvara asta, în sezoanele trecute a variat perioada de înflorire maxima...
  Oricum, ce e semnificativ și trebuie concluzionat este ca perioada de înflorire a soiurilor sga restrâns, intervalul per specie a devenit extrem de scurt, diferențele între soiuri au devenit foarte mici iar vremea din păcate este deja extrem de periculoasa pentru majoritatea covârșitoare a soiurilor în multe zone, cel puțin un sudul tarii.

De ce am spus ca e cumva și vina soiului nu doar vina climei?
Pentru ca soiul poate fi mai mult sau mai puțin păcălit de clima asta data peste cap.
Adică unele soiuri sunt influențate mai mult de abaterile de la normal ale vremii, adică sunt mai grăbite când vremea e fluctuanta și per total iernile sunt calde, altele sunt mai nesimțite și își vad mai mult de propriul lor ceas, mai greu sunt scoase din ritm...

Când un soi cu înflorire tardiva este mai ușor păcălit de clima aiurea ajunge sa înflorească uneori mai devreme decât un alt soi care defel înflorește mai timpuriu dar nu se lasă accelerat de vremea prea calda.

Deci ca o concluzie, per total nu prea mai e relevant când înflorește în condiții ideale un soi pentru ca vremea le dereglează grav ca pe toate, eu încă nu am găsit un soi care sa fie măcar la 50% sigur, nu le teu clima din n sudul tarii.

Altfel, valoarea unui soi consta și în alte caracteristici, asa cum am spus începând cu rezistenta la monilioza și terminând cu fructul care pt mine trebuie sa aibă anumite calități, toate astea rămân totuși relevante, mai ales dacă te afli într-o zona ușor diferita și unde iarna totuși nu e aberant de atipica...

Kioto rămâne totuși un soi valoros, începând cu talia, cu modul în care poate fi lucrat prin tăieri, modul în care fructifica, atributele fructului (anume faptul ca e colorat, nu e acid cand e parguit, e ferm când e copt și nu necesita sa fie fleadca pt a putea fi consumat cu placere, are o aroma foarte bună șamd) are multe calități.
Poate doar calibrul sa fie un minus dacă nu e  rărit însă e oricum peste ce găsești pe piața...

Din ok punctul de vedere al rezistentei la îngheț ar fi totuși un mic avantaj la unele soiuri, poate fi puțin raportat la pretențiile normale pe care le ai de la un pom însă date fiind circumstanțele sa zicem ca merita mentionat, cu atâta mai mult cu cât e o trăsătură pe care alte soiuri nu o au.

Kioto are și acest atribut de a inflori cumva eșalonat și cum necum ceva mai scăpa, sunt și  flori care infloresc foarte târziu.

În condiții normale asta nu ar fi neapărat o f calitate pentru ca încarcă inutil pomul, acele fructe ramase mult în urma dacă ai rod normal deja format nu fac decât sa mănânce hrana fructelor deja pornite bine în creștere... Oricum când recoltezi nu mai stai după acele fructe asa ca normal ar trebui eliminate....o munca în plus.
Având în vedere însă că eu în 5-6 ani plini de livada cu câteva soiuri nu am prea avut niciodată un an cu rodire normala, normal înseamnănd măcar 50-60% din potențial, defectul asta devine o calitate pentru ca, deși invariabil primăvara le ia gerul și face pomii varza rămân cu ceva fructe pe care le vad abia când încep sa se coacă... Un fel de a spune, dar fiind rare și ascunse printre frunze speri la maxim un castron de caise și cumva cand se coc se aduna acolo de un gem și-o caisata.
  Asta e și motivul pentru care nu ii tai, îmi e mila de ei, în fond nu au nicio vina... În amintirea anului în care, fiind mici, au fost relativ încărcați și mi-au arătat ce le poate pielea, încă rezista...

Una peste alta, dacă vrei un pom și atât și speri ca plantand un kioto ai rezolvat capitolul cais.... Îți spun sa stai liniștit, nu are rost sa speri la minuni pentru ca nu exista minuni. Sau încă nu le știu eu, oricum kioto nu e Mos Crăciun
Dacă însă vrei un cais ok cu ceva calități peste medie în livada unde ai deja o varietate suficienta de pomi fructiferi și ai loc și pentru 1-2-3 caisi, unul din aceștia poate fi Kioto, nu e teapa..


#320
omaigadlolz

omaigadlolz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 446
  • Înscris: 23.12.2021
Bun, dar de unde se poate cumpara kioto?

#321
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,098
  • Înscris: 17.03.2005
Avea Roman.

#322
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,115
  • Înscris: 28.02.2006
Cateva poze cu ce a facut Sulmona anul acesta. A inceput sa se coaca in jur de 10 Iulie si ultima caisa am luat-o din el pe 9 August. Dat fiind gerurile din Aprilie a avut undeva in jur de 100 de bucati, nici multe, dar nici putine pentru un pom plantat in 2019.

Attached File  IMG-20230714-WA0026.jpeg   233.91K   23 downloads
Attached File  IMG-20230714-WA0034.jpg   154.44K   20 downloads
Attached File  IMG-20230714-WA0042.jpeg   93.54K   21 downloads
Attached File  IMG-20230714-WA0040.jpeg   123.36K   18 downloads

Edited by MirceaDWC, 14 August 2023 - 07:08.


#323
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Din cate imi aduc aminte, la Sulmona partea rosie este predominanta, este o caisa de talie mijlocie si... pistruiata!
Nu prea inteleg ce este cu petele alea...

#324
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,115
  • Înscris: 28.02.2006
Partea rosie apare doar pe partea expusa la soare, vezi pozele cu fructele in parga din pom. Pomul este cumparat ca Sulmona, cu eticheta galbena, cu tot.

Uite si o poza cu cele care au stat la soare:
Attached File  IMG_20220728_191058.jpg   151.23K   19 downloads

Edited by MirceaDWC, 14 August 2023 - 08:41.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate