Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Tăierea pomilor fructiferi (tăieri anuale, de întinerire, tăieri în verde și altele)

* * * * * 4 votes
  • Please log in to reply
1586 replies to this topic

#1297
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,573
  • Înscris: 10.01.2019
Mai bine il tai de tot, la ras de la nivelul solului. Dai cu mastic sau chiar cu vopsea pe taietura si il lasi sa lastareasca. Cel mai probabil va face multi lastari care in anul asta vor ajunge la 1,5 - 2 m si la 1,5 -2 cm in diametru. Anul viitor in primavara altoiesti in despicatura 2-4 din lastarii crescuti, restul îi elimini. In ani urmatori alegi unul sau doi din ei (potiface un pom u doua trunchiuri). Asa ai sansa unui pom adevarat. Daca incerci sa altoiesti lasand trunchiul gros al pomului chiar daca se prinde bine vor rame zone de coaja nealimentate care se vor necroza si pe trunchi o sa apara zone mari uscate. Din ce am vazut eu prunul e tare sensibil la asa ceva. Si eu am taiat anul trecut vreo 6-7 pruni altoiti pe corcodus de vreo 30 de ani. Erau inca in putere dar nu-mi placea soiul si m-am cam saturat sa culeg prune mici (erau bistriti). Acum sunt ditamai tufele si in primavara asta îi altoiesc. Sper sa functioneze ca am mai facut asta si a mers.

#1298
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010

View Postgogutu77, on 20 ianuarie 2023 - 09:01, said:

mda. teoretic e mai bine de taiat tot. dar sansa sa se usuce e mai mare. nu prea am crengi mici sa las cate una decat foarte sus. si de altoit cand se altoieste? anu viitor? sau se poate deja baga un mugure in august?

Cel mai sanatos este cum zice Alex, dar e mai de durata.
Eu as taia toate sarpantele si as altoi in despicatura acum in primavara pe fiecare sarpanta as baga 3-4 lastari (despici sarpanta in cruce).
El va da oricum lastari din trunchi si cred ca va da si din radacina (corcodusul are putere f mare de drajonare).
Daca ai din radacina vei altoi si acolo asa cum zice Alex si in paralel vezi si inveti si ceva legat de ce se petrece la nivelul trunchiului.
Apoi vezi tu daca lasi sau nu lasi trunchiul, ca de taiat il tai si in anii urmatori.

Stima.

#1299
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,573
  • Înscris: 10.01.2019
In despicatura la sarpante groase cam greu, mai repede altoit sub coaja

#1300
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
N-ai ce mugure sa bagi, mugurii se baga pe lemn subțire, maxim  3-4 cm...rar mai gros. Se altoieste sub coaja sau în tot felul de moduri care implica și fixarea mecanica a segmentului de lastar altoi(adica altoiul se face pana și în port se face o despicatura au un buzunar inclusiv în lemn, nu doar în coaja și se înfige zdravăn altoiul)


Teoretic merge și mugure, motivul pentru care nu se practica este ca lemnul gros are și coaja groasa și e destul de greu sa lucrezi corect ca să bagi mugure, apoi 3 posibil ca incizia în coaja sa înceapă sa se vindece și sa astupe mugurele. Exista și "mitul" ca un organism bătrân și integru(din care nu tai serios) va încerca să respingă o grefa atât de debila. Nunstiu cât e adevăr sau cât e motiv fiziologic real pentru ca pomul e programat sa crească acolo unde investiția asta e profitabila.
Unde e profitabil pt pom sa investească? Acolo unde se întoarce profitul, adică acolo unde este energia, motivul pt care el creste, sa capteze energia solara.
Pai e logic sa "respingă" un mugure plasat undeva jos, la baza coroanei.
Si pe mugurii sai proprii ii inhiba. Ii tine dorminzi și ii lasă să moară în timp... Pomul lastar este de nebun pe trunchi sau la baza coroanei? Nu...
Cum face asta? Prin intermediul unor hormoni...secretați în partea de sus a coroanei și care coboară cu seva, "otravind" în drumul lor mugurii aflați la baza pomului...
Cu bat sunt mai jos cu atât acei muguri sunt mai ți uti în loc sa crească...

Asadar. Ca să reformei un pom, cu cât mai dezvoltat, e necesar sa ii "darami" înainte ce vrei sa inlocuiesti, altfel el nu are motive(un fel de a spune) și are mecanisme fiziologice bine stabilite de natura sa nu facă ce vrei tu...
El are programul sau, treaba lui, fixata de mama natura, ca tu sa intervin cu succes trebuie sa știi mecanismele astea și sa fii mai deștept decat el, sa îl duci unde vrei tu.



#1301
gogutu77

gogutu77

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 15.07.2022
Cred ca asa cum zice Alex o sa fac ca pot sa cobor coroana mai jos. Acum incepe de la 1.5m. Daca moare, moare.
Defapt pomu era planificat pentru eliminat, da am zis sa incerc si sa-l altoiesc. O sa incerc sa pun cais pe el

#1302
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,522
  • Înscris: 27.01.2012
Uite practic ceva cum iti doresti
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/vPWQMHPM_5M?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#1303
Powerup

Powerup

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,124
  • Înscris: 30.04.2017
pentru cine are nevoie de o recapitulare inainte de a intra la taieri:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/8znNFR6M9Pc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#1304
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Aia care stati pe langa munte mai asteptati o saptamana cu taierile/stropirile. Contrar prognozelor actuale se pare ca e posibil sa se raceasca.
Nu stiu cum am 1-2 grade in fiecare dimineata cand masina este inghetata si termometrele indica -2, -3. In plus, pamantul este inca inghetat., se dezgheata cam 1 cm in fiecare zi, apoi ingheata iar noaptea. Cat sa te murdaresti...
Pana si cartitele au luat pauza.

Edited by adip1962, 17 February 2023 - 20:37.


#1305
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,522
  • Înscris: 27.01.2012
Mut aici o continuare a unei discutii de pe un alt topic.
Pentru un pomisor abia plantat o foarfeca manuala scurta e tot ce-ti trebuie dar daca ai ca mine o livada matura scapata de sub control iese din discutie.
Pot incerca sa-i scurtez drastic la inaltimea dorita dar exista un risc maxim ca operatia sa reuseasca dar pacientul sa decedeze…caz in care singura solutie e drujba pentru defrisare si plantare de puieti in loc dar astia mici nu se dezvolta corespunzator intre pomii maturi.
Planul meu e sa incerc sa-i scurtez si sa-i rejuvenez in pasi succesivi prin scurtare cu maxim o treime odata pana ajung la inaltimea dorita si apoi sa dezvolt coroana in forma de umbrela, ar face mai usoare atat taierile anuale in uscat si in verde cat si stropirile si culesul fara echilibristica de circ acrobatic.
Ce ziceti?

Edited by subway_guru, 18 February 2023 - 15:59.


#1306
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010

View Postsubway_guru, on 18 februarie 2023 - 15:55, said:

.............................
Planul meu e sa incerc sa-i scurtez si sa-i rejuvenez in pasi succesivi prin scurtare cu maxim o treime odata pana ajung la inaltimea dorita si apoi sa dezvolt coroana in forma de umbrela, ar face mai usoare atat taierile anuale in uscat si in verde cat si stropirile si culesul fara echilibristica de circ acrobatic.
Ce ziceti?

Prin 2007 am inceput eu operatiune identica cu livada (mult spus livada) de pomi batrani si foarte batrani din cauza ca nu aveam loc unde sa-mi plantez pomi tineri pe motiv ca se facea agriculura si terenul il foloseam impreuna cu familia la altceva.
Sa stii ca nu iese...sincer nu stiu daca merita efortul sa pierzi timpul cu obtinerea de coroane tinere pe lemn batran.
Oricum ar fi musai sa incepi cu reducere progresiva, 1/3 din prima este mult, pomul are nevoie sa-si creasca muguri noi din care sa-ti coboare coroana si uneori nu mai face acest lucru de la un nivel in jos, sau nu-l face suficient de rapid cat sa nu se usuce ramuri intregi de schelet (neavand tragatori de seva se usuca pur si simplu, scoarta de decojeste, ciupercile fac prapad pe tulpina).
Unii raspund bine dar unii in 2-3-4ani se compromit serios.
Apoi la taierile groase nu se mai vindeca rana, adica nu ai sanse sa se inchida corect, chiar daca ai cresteri noi imediat stanga/dreapta taietura, sus/jos tot ai zone imense in care nu poti obtine calus suficient pentru asa rani.

Eu sunt mare conservator si ma doare foarte tare cand trebuie sa tai ceva, mai ales cu valoare sentimentala, dar sa stii ca am incercat si pierdut timp cu multi pomi batrani sa incerc sa-i aduc de la 8m la 3,5m spre exemplu si este foarte greu.
Iar cei care raspund corect sa stii ca ai treaba tot anul daca vrei o coroana buna deoarece trebuie intervenit peste lastarii vigurosi care vor fi extrem de multi, si iarasi nu stiu cat de ok este cu atat de multe rani in timp care nu stii cat de bine se vor inchide si alea.

Personal nu as mai face asa ceva decat cu un soi extrem de rar sa zicem pe care nu reusesc sa-l gasesc, sau daca am o clona foarte buna, dar si acolo cred ca as planta 2-3 porturi si as incerca sa-i mut pe ceva tanar.

Stima.

#1307
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,522
  • Înscris: 27.01.2012
Multumesc mult de raspuns. Nu m-am aruncat sa barbieresc toata livada, am pornit acum doi ani cu un exemplar foarte inalt, in primul an l-am scurtat 1/3, al doilea an am purces la lupta cu lastarii lacomi. Rezultatul a fost foarte incurajator si am prins curaj sa extind operatiunea. Ramane de vazut daca o sa am timpul si rabdarea sa continui pe scara larga…

#1308
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,522
  • Înscris: 27.01.2012
In decursul acestor doi ani am acumulat in dotare tot inventarul de care cred ca am nevoie sa duc la capat planul pe care l-am gandit.

#1309
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,522
  • Înscris: 27.01.2012
N-am apucat sa termin de scris si a expirat timpul permis.
Inventarul consta in scara stabila cu trei picioare (e drept cam scurta), minidrujba cu maner lung cu fir, minidrujba scurta de mana cu baterie, foarfeca cu baterie cu utilizare dubla, cu maner lung sau de mana.
Restul sculelor le aveam deja, foarfeci manuale secator de o mana sau cu manere lungi de doua maini, foarfeca Fiscars pentru taieri in verde la inaltime, tocator de crengi electric cu fir pentru pregatirea de compostare a materialului lemnos rezultat (in cantitati apreciabile).
Am de gand sa atac dinspre sud spre nord astfel ca zonele aerisite in acest mod sa primeasca mai multa lumina si pacientii sa se refaca mai repede.
Nu am intentia sa defrisez radical numic, nu vreau sa o iau de la inceput cu replantari noi, si asa am deja mai multi pomi decat as avea nevoie.
La pomul pe care deja am experimentat scurtarea cu prima treime am avut in continuare fructe si probabil nu voi ramane complet fara recolta.
Timp si rabdare sa am ca sa duc planul la capat!
:)

Edited by subway_guru, 22 February 2023 - 14:54.


#1310
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010

View Postsubway_guru, on 22 februarie 2023 - 14:41, said:

.......minidrujba cu maner lung cu fir, minidrujba scurta de mana cu baterie,
...........................................................................

Ce modele? Ma intereseaza si pe mine genul asta de scule.
Iti faci treaba cu ele ok?

Stima.

#1311
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,522
  • Înscris: 27.01.2012
Singurul lucru de defrisat ar fi niste corcodusi rasariti si crescuti spontan dar am metode sa le vin de hac fara sa muncesc prea mult.
@sebi
Nu-mi mai amintesc exact de unde am luat-o pe cea cu maner lung, din Horn sau de la Lidl, o am deja de trei ani si nu am avut probleme cu ea, ma uit in weekend si-ti spun ce marca e.
Cea pe baterie e un chinezism, o am de la Mos Nicolae, cu lant de 4inch, am scris pe forum despre ea, are doua baterii ceea ce ar trebui sa-mi asigure o ora de functionare (teoretic). Am probat-o in gol si merge 30min cu o singura baterie.

Edited by subway_guru, 22 February 2023 - 15:14.


#1312
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,522
  • Înscris: 27.01.2012
Era cea mai ieftina pe emag! Mai erau unele cu o singura baterie dar doua lanturi dar lanturile se pot procura separat.
Revenind la scurtari, nu am tratat taieturile cu nimic avand in vedere ca urmeaza si alte scurtari drastice, poate doar un mastic la sfarsit dupa scurtarea definitiva!
Niciodata nu am tinut secret ce fac, cu ce si cum…
:)

Edited by subway_guru, 22 February 2023 - 15:26.


#1313
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010

View Postsubway_guru, on 22 februarie 2023 - 15:17, said:

Era cea mai ieftina pe emag! ................

Am avut si eu una de pe Emag, a mers fix un sezon anul trecut 2-3saptamani si am dat-o inapoi stricata
Ma gandeam ca ai gasit o chinezarie mai norocoasa...e loterie cu ele
Nu am forjat nimic, am folosit-o doar eu cu simt de raspundere...cred ca s-a busit bateria brusc, dar nu am avut 2.

Stima.

PS> daca nu uiti aia lunga as fi curios ce model...deja 3 ani a tinut ceva...

#1314
tal3ntat

tal3ntat

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 329
  • Înscris: 01.04.2007
Bun Gurule bravo,baga te rog și poze să vedem și noi ce ai pe acolo,ne mai dam cu părerea/mai învățăm și noi. Lada cu compost am umplut o și eu week trecut cu tocatura. Di 100 de pomi au ieșit aproape 2 m3.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate