Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic
 Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...
 La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!
 Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...
 

ce tara sa aleg ca proaspat major?

- - - - -
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#19
beastie

beastie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 748
  • Înscris: 08.12.2004

View Postgreq_boy, on 29th January 2010, 21:13, said:

[...] vreau doar sa mi se spuna unde credeti ca ar fii bine sa merg in NENOROCITA DE GRECIA sau in alta parte...
Tu pleci unde vrei pana la urma, parerea celor de aici conteaza prea putin, decizia e a ta. Oriunde ai ajunge, trebuie sa incerci sa te adaptezi cat mai bine la situatia de la fata locului. Figuri in cap de genul "occidentalii-s batuti in cap, robotei, noi suntem mai destepti ca ne descurcam" nu tin. In tarile dezvoltate e organizare mult mai buna, se merge pe norme si proceduri, chiar daca uneori te calca pe nervi fiindca tu ai gasi o solutie mai rapida șuntand calea batuta.
Trebuie sa inveti foarte bine limba locala si sa te tii departe de tentatiile nocive care nu sunt putine. Au ei destule probleme cu distrusii lor, nu le mai arde sa te corecteze pe tine, prefera sa te trimita pachet inapoi la mama si tata daca faci chestii naspa.
Altfel, multa bafta, mi-as fi dorit si eu sa am sansa la 18 ani sa merg sa lucrez legal in afara.

Cu scoala nu insistati prea tare, daca omul are chef face ceva acolo mai util decat o facultate vai de mama ei in Ro. Parerea mea sincera e ca nu merita sa pierzi 5 ani in Romania doar ca sa faci facultatea. Scoala oricum nu se mai face de multa vreme iar ca sa pierzi timpul pentru o diploma, hmmm, e cam aiurea. Mai bine o faci direct afara.

#20
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003

Quote

Cu scoala nu insistati prea tare, daca omul are chef face ceva acolo mai util decat o facultate vai de mama ei in Ro. Parerea mea sincera e ca nu merita sa pierzi 5 ani in Romania doar ca sa faci facultatea. Scoala oricum nu se mai face de multa vreme iar ca sa pierzi timpul pentru o diploma, hmmm, e cam aiurea. Mai bine o faci direct afara.
dimpotriva. diploma e diploma si esti vazut cu totul altfel cu ea, chit ca nu-i decat o hartie si nu spune mare lucru despre ce stii. pan' la urma nici doctoratul in sine nu-i mare filozofie si ca si facultatea, e mai mult o chestie de rabdare. numa cand suni sa inchiriezi o locuinte si te prezinti cu Dr. X (in special daca ai si un nume de familie de tara ciudata) reduci senificativ din efectul "aoleu m-au sunat tiganii". mai ales in europa. io am o diploma de poli si un certificat microsoft, desi-s admin de unix. nu-mi vine sa cred cate usi mi s-au deschis cu astea 2 hartii. pana si la o firma americana (singura mare greseala a mea in alegerea angajatorului pana acum).
si daca te tii de treaba ai diploma la 23 de ani. ai tot timpul sa mai faci inca o facultate in occident, daca mai ai chef. oricum ai access mai usor la una, deja avand o diploma.

amu, ca n-o fi facultatea-n RO nustiu-ce, dar din ce-am povestit cu colegii, care vin de prin toata europa si-s de-o seama cu mine, am constatat ca cel putin din pdv. teoretic, cu poli nu te faci chiar de ras, cel putin cu s-a facut pe vremea mea.

#21
sqryn

sqryn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 23.04.2004
pai ia zii beastie ca stiu ca tu esti prin australia pe iT.
ai sau nu diploma de facultate? cam cat a contat in dosarul de acordare al vizei faptul ca ai studii superioare? puteai sa pleci si fara ea?
de ce inveti copilul la prostii?

#22
beastie

beastie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 748
  • Înscris: 08.12.2004

View PostPengoon, on 29th January 2010, 22:29, said:

am constatat ca cel putin din pdv. teoretic, cu poli nu te faci chiar de ras, cel putin cu s-a facut pe vremea mea.
Inainte sa plec am lucrat aproape 5 ani intr-una din cele mai cunoscute firme de software romanesti, unde am avut sansa sa lucrez cu niste minti stralucite. Mai toti, evident, fosti sau actuali politehnisti. Oameni care mancau assembler pe paine, care patch-uiau kernelul de Linux sau scriau mimepackere de email de la zero. Mai toti se plangeau de timpul pierdut prin facultate unde nu invatau mai nimic util, in principal din cauza profesorilor si seminaristilor prost pregatiti si dezinteresati si a materiei invechite. Nu mai vorbim de programa care continea materii obsolete care inca se studiau ca sa-si tina profesorul catedra. Singurul lucru la care intr-adevar excela poli era dotarea materiala si viteza cu care venea pr0nu' in camine prin reteaua roedu. Probabil ca cei capabili, in loc sa ramana in facultate, prefera sa o taie la multinationale din tara sau de afara pe bani mai multi, avand in acelasi timp marele avantaj ca in sfarsit invata chestii utile.
Se poate dezvolta oricat discutia aici, dar nu cred ca il intereseaza pe greq_boy

View Postsqryn, on 29th January 2010, 22:51, said:

pai ia zii beastie ca stiu ca tu esti prin australia pe iT. ai sau nu diploma de facultate?
Am, dar nu de calculatoare sau mate-info.

View Postsqryn, on 29th January 2010, 22:51, said:

puteai sa pleci si fara ea?
http://www.acs.org.a...lication#others

View Postsqryn, on 29th January 2010, 22:51, said:

de ce inveti copilul la prostii?
Dimpotriva, ar face o prostie imensa sa arda gazul la facultate in Ro. Anii consumati is cam tot aia, dar de invatat clar inveti mai mult afara, daca vrei si esti interesat.

#23
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003
se pare ca io am fost ceva mai devreme, ca am mai prins profesori cati-de-cat, desi de prin anul 4 incepeau sa dispara. am lucrat cu cativa in domeniul soft in RO, care nici ei n-aveau nevoie de ce se preda la facultate si n-aveau chef sa investeasca timp. erau buni in ce faceau si fara. dar mai tarziu, se prea poate ca hartia sa lipseasca din CV, anume cand vrei sa faci urmatorul pas. un preten d-al meu e inginer chimist. e super tipul profesional, cu experienta de 10 ani in cercetare intr-una din cele mai mari companii de farmaceutice. well, nu si-a facut doctorul si se trezeste ca i se plaseaza ca superiori tot felu' de beginneri, dar cu hartie. in cercetare, daca n-ai doctor, esti in offside. si la 40 de ani e cam naspa sa te apuci sa-l faci din urma. asa ca exemplu.

#24
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,640
  • Înscris: 02.10.2009
Exista o problema, cea a studiilor pentru a  gasi o slujba. Acesta apare si datorita sistemului romanesc, unde s-a ajuns ca a avea o facultate trebuie sa fie absolut obligatoriu ptr a gasi ceva “decent” de lucru. In curand, mai toata lumea pe acolo va avea 2-3 facultati, doar pentru a face fata situatiei absurde in care s-a ajuns datorita exagerarii importantei diplomelor. La asta a contribuit si legea aceea care acorda automat salariu mai mare celor “cu studii superioare”, in loc sa lase piata sa hotarasca ce si cum, in functie de importanta si rezultatul muncii fiecaruia. Dar asa e la inceput, trebuia fortat un pic sistemul.

Multi din cei care pleaca in vest pleaca cu acest fix in cap (facultate!), de unde si explicatia greutatilor sau esecurilor intampinate.

In multe tari vestice, un meserias bun, in aproape orice domeniu, poate castiga mai mult decat un asa zis absolvent de facultate sau colegiu. Nu comparati extremele, adica un meserias care lucreaza “dupa ureche” cu un programator IT (categorie foarte avantajata in ultimii 10 ani).

Daca baiatului ii place sa lucreze la instalatii, constructii, etc, are mana buna, inclinatie spre tehnica si nu vrea sa-si petreaca viata butonand intr-un birou, poate e mai bine sa aleaga ceea ce ii place. Va avea mai multe sanse de reusita daca va face ce-i place, in loc sa faca ceea ce altii spun ca trebuie sa faca, ptr ca asa stiu ei.

In vest sunt mult mai multe oportunitati de a invata o meserie, sunt scoli speciale care pot fi urmate paralel cu serviciul, sunt programe de ucenici (ce rau suna cuvantul asta in romaneste, dar programele sunt excelente dincolo). De ce ar fi mai rau un electrician, faiantar sau tehnician laborant, atata timp cat ii place ceea ce face si poate obtine venituri decente? In orice societate, numarul slujbelor foarte bine platite este limitat.

In afara de asta de ce trebuie ca omul sa practice acceasi meserie sau profesiune toata viata?

Nu oricine poate fi inginer sau arhitect, societatea nici nu mai are nevoie de un numar foarte mare de pesoane cu aceste ocupatii. In schimb, va fi tot mai multa nevoie de persoane care sa fie capabile sa puna in practica proiectele.

Cele de mai sus nu sunt o pledoarie ptr. abandonarea facultatilor sau o incercare de a demonstra ca oricum e bine, numai vointa sa fie ca lucrurile se rezolva. Scoala este importanta, dar in acelasi timp prea multa scoala sau una nepotrivita poate fi un balast greu de carat toata viata.
Cineva care a reusit sa ajunga super-calificat sau “doctor” trebuie sa fie constient ca piata muncii devine extrem de restransa iar a gasi si pastra o slujba care necesita aceste calificari poate deveni ceva foarte dificil.


#25
greq_boy

greq_boy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 13.09.2009

View PostPengoon, on 29th January 2010, 12:19, said:

la aia cu excelatul in domeniul tehnic, s-ar putea sa ai o revelatie. dar daca esti bun, du-te 1 an pe o platforma marina de petrol. aia iau pe cei mai buni si platesc ca atare. mai ales la sudura.
da la ceva asemanator tind sa cred si eu ca as avea potential dar e in largul marii si nu sunt femei si mie imi plac femeile...
am auzit ca sunt bani grei la mijloc... si totusi parca banii nu sunt o motivatie indeajuns...


View Postbeastie, on 29th January 2010, 12:57, said:

Tu pleci unde vrei pana la urma, parerea celor de aici conteaza prea putin, decizia e a ta. Oriunde ai ajunge, trebuie sa incerci sa te adaptezi cat mai bine la situatia de la fata locului. Figuri in cap de genul "occidentalii-s batuti in cap, robotei, noi suntem mai destepti ca ne descurcam" nu tin. In tarile dezvoltate e organizare mult mai buna, se merge pe norme si proceduri, chiar daca uneori te calca pe nervi fiindca tu ai gasi o solutie mai rapida șuntand calea batuta.
Trebuie sa inveti foarte bine limba locala si sa te tii departe de tentatiile nocive care nu sunt putine. Au ei destule probleme cu distrusii lor, nu le mai arde sa te corecteze pe tine, prefera sa te trimita pachet inapoi la mama si tata daca faci chestii naspa.
Altfel, multa bafta, mi-as fi dorit si eu sa am sansa la 18 ani sa merg sa lucrez legal in afara.

Cu scoala nu insistati prea tare, daca omul are chef face ceva acolo mai util decat o facultate vai de mama ei in Ro. Parerea mea sincera e ca nu merita sa pierzi 5 ani in Romania doar ca sa faci facultatea. Scoala oricum nu se mai face de multa vreme iar ca sa pierzi timpul pentru o diploma, hmmm, e cam aiurea. Mai bine o faci direct afara.
bravo amice mi-ai spus exact ce vroiam sa aud din nou... imi da mult de gandit si asta speram sa primesc de la toti solutii variante etc... dar tu ai inteles tu si inca vro 5... pt asta va multumesc

Edited by greq_boy, 29 January 2010 - 21:26.


#26
dan84

dan84

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,028
  • Înscris: 25.09.2006
@greq_boy ce a scris Pengoon la postul #20 si ce a scris beastie la postul #22 sunt chestii perfect adevarate. Eu zic sa sintetizezi cele 2 idei si sa faci una buna! Ia-ti hartia (a se intelege diploma), nu conteaza cum (pe neveu daca poti), dar si lucreaza in timpul asta! Pe la 22-23 de ani vei avea si hartia, care intr-adevar iti deschide multe usi si experienta in ceea ce vrei sa faci! Vezi ca facultatile din ziua de azi asa slabe cum sunt iti ofera o posibilitate pe care poti sa o folosesti din plin! Poti sa lipsesti de la cursuri/laboratoare ca sa lucrezi/inveti lucruri folositoare si la examene le ametesti/plesnesti/copiezi/aranjezi! Angajeaza-te in Ro macar un an in ce vrei tu, inscrie-te la o facultate chiar daca vrei sa pleci in afara, ramai la acea facultate! Poate vei putea sa vi 2-3 saptamani la jumatate de an sau o data pe an in restante ca sa iti dai/aranjezi examenele!
Stai deocamdata in Ro ca sa iti faci o idee despre ce inseamna viata. Daca se intampla ceva ai cuibul aproape!

Sfaturi:
1. Nu te astepta sa castigi prea mult la varsta ta, oriunde ai merge!
2. Nu te ambala asa, ca lumea nu e chiar cum ti-o imaginezi tu! La varsta ta te crezi regele lacului, dar mai tarziu o sa iti dai seama ca mai sunt si alti rechini in balta asta, unii mult prea mari si nu o sa iti permiti sa faci tot ce iti imaginezi! E bine sa fi optimist dar nici chiar asa cum esti tu acum!
3. Urmatorii 7-8 ani or sa fie cei mai frumosi din viata ta! Nu ii petrece numai la munca dar nici nu ii arde aiurea! Fa-ti prieteni, distreaza-te, calatoreste in limita posibilitatilor dar si invata (recomand limbi straine), munceste moderat!
4. Nu iti rupe capul cu femeile! Or sa te distruga! Sunt ca drogurile, poate mai rau! Vorbesc serios!
5.Pana pe la 25-26 de ani e perioada asimilarii, ca apoi incep grijile si nu o sa mai poti invata asa mult! O sa te saturi tu de munca dupa...  
6. Ai grija sa nu scapi ca vaca in lucerna ca ai sa te caiesti si cand o sa iti dai seama nu o sa mai poti da timpul inapoi!

Ai grija de tine si ia-o usurel!

Edited by dan84, 24 April 2010 - 09:06.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate