Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Trotineta Bolt cu reducere de 3 lei

Aragaz cu plita pe gaz si cuptor ...

Cablu FFC

Poco F6/F6 Pro
 Scurgere catre hazna

De la 24V la 5V DC?

Deducere TVA

Intalnire cu un tip de pe tinder ...
 Open WRT nu sincronizeaza ceasul ...

salariu plafonat

sistem actionare electrica pentru...

Sfaturi achizitie auto ~10k€
 ICC/ICM soft monitorizare si cont...

Recomandare ipad

Ce fel de disc pentru acest circu...

Windows 11 24H2 pe release?
 

Florenta & Bologna

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
756 replies to this topic

#181
haplea82

haplea82

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 21.02.2007

 stlx, on 12th August 2010, 00:00, said:

Tu scrii foarte frumos acolo, dar eu ce sa fac, nu simt nicio emotie in fata unor tablouri, oricat de genii au fost cei ce le-au pictat, in afara de cea care s-ar "traduce" prin :"Asta-i! Il stiu!". Cam putin. De placut, parca-mi plac niste impresionisti, dar de aici pana la emotie sau tulburare...cale lunga. Mergeam pana acum prin pinacoteci doar pentru nevoia de cunoastere, informare.

Tu spui ca preferi peisajele muzeelor, pt. ca prezenta celorlalti iti rapeste emotia. A, nu. Mie mi-e indiferent cati sunt in preajma mea cand vad o biserica, un palat, o casa sau o strada care-mi plac. Doar din ratiuni fotografice prefer singuratatea, altfel ceilalti nu ma impiedica sa ma emotionez, ca sa zic asa.
Ai dreptate, din fericire in Toscana am ce vedea, nu doar panze celebre. E un picut mai greu cu deplasarea, dar o sa ma descurc.
eu te itneleg perfect!

#182
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,882
  • Înscris: 04.07.2010

 nadis, on 11th August 2010, 19:57, said:

Intrebare: ce este "Piccolomini Library, Duomo, Siena", ca parca n-ar fi in cadrul muzeului domului - desi tot la dom este... Tavanul si toate alea ale lui Pinturicchio arata intr-un mare fel!

Salutare,

ne-am întors din vacanță și încă n-am apucat să citesc tot ce s-a postat nou.
În biblioteca Piccolomini se intră din dom (peretele din stânga - pe la mijloc).
De fapt, mie mi-a plăcut cel mai mult din excursia de la Florența "și împrejurimi".

Apropo de "de ce să te mai duci ?" Pt. că e ceva cu totul special să ai în față originalul! Am și eu albume, vederi etc. Dar pozele/clipurile făcute de mine sunt cele mai prețioase !

Sănătate și tcb !

#183
stlx

stlx

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,393
  • Înscris: 06.12.2007
Intrebarea in sine "de ce sa te mai duci..." cuprindea si detaliul : "daca nu esti pasionat de pictura sau sculptura" si evident, cine m-a citit pana acum stia si ca-s pasionata de arhitectura.

Foarte bine! Toti pt. care " e ceva cu totul special sa vezi originalul" si nu copia, sau sperati sa apara odata-si-odata "clipa aia de gratie care sa te faca sa vezi ceva revelator" in vreo panza , duceti-va prin pinacoteci, stati la coada la intrare, platiti taxa si intrati, pt. voi e cu totul altceva sa le vezi stand in picioare la fata locului, decat  de acasa din fotoliu, in momentele in care esti dispus la asta, cu o ceasca de cafea in fata!
Eu n-as fi atat de sigura ca intotdeauna ce vedeti voi e originalul si nu copia, la stadiul la care a ajuns azi tehnica. Am fost la Victoria & Albert Museum din Londra si am vazut copii dupa multe monumente si sculpturi celebre din Europa (inclusiv Columna lui Traian) si va spun ca arata excelent si te poti emotiona -daca doresti-  la fel ca in fata originalului, detaliile oricum acolo sunt mai bine puse in evidenta, e o sala anume facuta pentru a le vedea in conditii optime. De multe ori in biserici capodoperele sunt tinute in penumbra, nu te poti apropia prea mult de ele sau sunt inconjurate de obiecte deranjante.

Nu ma mir ca ma intelege in ceea ce spun haplea82, am vazut ca si el pricepe ceva din arhitectura si urbanism ca si mine si avand prin urmare alte interese, curiozitati si placeri in materie de arta poate sa spuna ca si mine: "da, voi da skip picturii daca n-o sa am timp pt. ea si probabil ca n-o sa am".
Cei mai multi dintre voi, care inventariati in amanuntime muzeele la interior si n-aveti ochi pentru frumusetea detaliilor arhitecturale, va cred ca bantuiti prin sali pline cu tablouri in asteptarea clipei de gratie, eu nu cred c-o sa am timp.
Apropo, s-a emotionat careva dintre voi in fata Spedale degli Innocenti?

Edited by stlx, 13 August 2010 - 07:08.


#184
stlx

stlx

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,393
  • Înscris: 06.12.2007
Si sa va mai povestesc ceva ce pe mine m-a marcat in copilarie, in privinta picturii si a clipelor de gratie pe care le ai in fata panzelor originale:
Matusa mea obisnuia sa mearga in fiecare an in strainatate singura -unchiul meu mergea in alta parte a lumii, dar asta deja e o alta poveste - si in anul acela ea a avut in program Italia, timp de o luna, cu trenul. Intotdeauna, la intoarcere, obisnuia sa faca o masa mare, ne strangeam rudele si cativa prieteni si ea ne povestea ce a facut si a vazut pe acolo, noi astialaltii fiind mai neumblati, ca sa zic asa. Tin minte ca mi-a adus din Italia un ceas de aur (platit de bunica), un batic de matase (cel mai frumos batic pe care l-am avut vreodata, acuma imi dau seama ca de-aia tot cumpar eu baticuri peste tot pe unde umblu, dar degeaba...ca ala n-o sa mai fie) si o ilustrata din Capri pe care n-a mai apucat sa mi-o trimita de acolo. Si a inceput sa ne povesteasca ea, printre aperitive, de Roma cu frumusetile si capodoperele ei, de muzeele din Florenta si de altele. Si-apoi, probabil cand s-a dus dupa friptura, a inceput unul dintre invitati sa ne povesteasca el ce-a vazut matusa-mea prin muzeele Romei si Florentei. Descrieri amanuntite ale respectivelor capodopere, punctate cu povesti scurte despre autorii lor si totul spus pe nerasuflate, intr-un mod atat de fermecator si captivant ca nici n-am simtit cum au trecut orele si nu cred ca am mai acordat vreun interes fripturilor sau desertului. Fireste, pe nenea ala nu l-am mai intalnit la mesele in familie, ii rapise matusa-mii toata aura binemeritata de vedeta ce fuse in Italia si vazuse ce noi astialaltii nu avusesem norocul sa vedem.
Ca m-a marcat acest episod e sigur, dovada ca lunile trecute, intalnindu-ma cu sotia nenelui respectiv care a murit demult, am evocat scena si mi-am verificat supozitia: da, nenea meu nu iesise in viata lui din tara, el nici internet nu avea, doar albume, ce se ma i gaseau -se pare ca se gaseau!- pe vremea aia.

Edited by stlx, 13 August 2010 - 09:00.


#185
nadis

nadis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,403
  • Înscris: 20.05.2006
Mersi, Ovidiu. Chiar ma gandeam aseara daca mai esti prin zona asta de forum, ca mai aveam o intrebare pentru tine: in expunerea ta cea lunga (prima), in care ai detaliat programul tau in Florenta - din care, cum parca am mai spus, mi-am scos si notite :) -, ai zis ceva de genul ca ai luat bilet combinat Palazzo Vecchio+Capela Brancacci, si ca te-ai grabit sa ajungi la capela pana in ora 13. Sa inteleg ca la 14 se inchide, nu? Apoi: daca iei bilet de-asta, e musai sa mergi la ambele in aceeasi zi, ori poti lasa una pe ziua urmatoare - cu alte cuvinte, cata valabilitate are biletul cu pricina?

Stlx - Drum bun, sa ai o excursie plina si agreabila! Asteptam impresii la intoarcere, despre ce-o sa ai tu chef; nu conteaza "pasiunile" - sau conteaza, da' nici "povestea" nu-i de colo! :OK:

#186
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,882
  • Înscris: 04.07.2010

 nadis, on 13th August 2010, 15:19, said:

ai zis ceva de genul ca ai luat bilet combinat Palazzo Vecchio+Capela Brancacci, si ca te-ai grabit sa ajungi la capela pana in ora 13. Sa inteleg ca la 14 se inchide, nu? Apoi: daca iei bilet de-asta, e musai sa mergi la ambele in aceeasi zi, ori poti lasa una pe ziua urmatoare - cu alte cuvinte, cata valabilitate are biletul cu pricina?

Salutare !

nadis Capela Brancacci se închide la 17.00. Am ales eu ora 13.00 pt. că așa gândisem eu programul. Când cumperi biletul combinat (8eur), te programează la ce oră vrei tu să vezi capela, apoi te duci acolo (Santa Maria del Carmine) cu câteva minute înainte de termen. Nu știu ce se-ntâmplă dacă întârzii. Am gândit că-mi ajung 2 ore pt. Palazzo Vecchio și încă o oră să ajung lejer la biserică (e cam departe de palat).
Biletul combinat e valabil în ziua respectivă și parcă se poate cumpăra și de la intrarea în capelă (dar nu bag mâna în foc). Palatul era deschis zilnic între 9.00 și 19.00 (joia 9.00 - 14.00), iar capela între 10.00 și 17.00 (sâmbăta și dum. doar între 13 și 17).
Spuneam într-un mesaj anterior că o să postez orele de vizitare; între timp am renunțat la idee întrucât nu sunt relevante orele, sunt schimbări destul de dese și e mai sigur să cauți direct pe site-ul oficial al fiecărui obiectiv.

stlx Și eu îți doresc distracție plăcută și să știi că porticul de la Ospedale degli Innocenti îmi propusesem să-l admir, mai ales că e proiectat de Brunelleschi și mai are și "teracota" aia de Andrea della Robbia (parcă Buna Vestire).
Și da, știu că ești pasionată de arhitectură (ziceai parcă la topicul de Pisa)  :) .

Sănătate și tcb !

Edited by OvidiuNS, 13 August 2010 - 23:40.


#187
nadis

nadis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,403
  • Înscris: 20.05.2006
Intrebasem de "combinata" fiindca in varianta asta intrarea la Capela ar fi 2 euro, pe cand la fata locului, la Santa Maria del Carmine, ar fi 4 euro. Ma rog, e doar un amanunt - la cat banet se duce intr-un voiaj dintr-asta nu mai conteaza (iar ce socoteli faci acasa posibil sa nu se potriveasca deloc cu ce "te apuca" - sa cumperi - in targ).
Despre cat de exacte sunt si informatiile de pe site-urile oficiale... nah, nici macar alea nu prea; am vorbit pe net cu niste persoane care locuiesc in Florenta si imi spun ca mereu mai vad prin oras cate un fluturas cu un anunt care zice ca tocmai se modifica (lungeste-scurteaza) programul de vizitare pe cate undeva.

Acum, revenind la mica mea obsesie cu cocotatul pe cladiri :naughty:, intrebari: 1. vad in pozele unor turisti o chestie careia ei ii zic "duomo's balcony", pare a fi o veranda exterioara ingusta, de unde se vede destul de bine peisajul de jos (in orice caz, e sub nivelul cupolei). Cum se ajunge acolo? E o etapa din cadrul suirii in cupola? 2. vad in pozele altor turisti un fel de terasa undeva pe Palazzo Vecchio, la etajul 2?, oricum se poate iesi afara - si de-acolo se vede ca in poza de mai jos, pe mine ma multumeste si atat.

Attached File  591_copy.JPG   245.28K   80 downloads

Despre Spedale d. I., o idee se poate contura de aici, in 2 minute jumate:
http://multimedia.qu...edia&media=5137

#188
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,882
  • Înscris: 04.07.2010

 nadis, on 14th August 2010, 02:22, said:

intrebari: 1. vad in pozele unor turisti o chestie careia ei ii zic "duomo's balcony", pare a fi o veranda exterioara ingusta, de unde se vede destul de bine peisajul de jos (in orice caz, e sub nivelul cupolei). Cum se ajunge acolo? E o etapa din cadrul suirii in cupola? 2. vad in pozele altor turisti un fel de terasa undeva pe Palazzo Vecchio, la etajul 2?, oricum se poate iesi afara - si de-acolo se vede ca in poza de mai jos, pe mine ma multumeste si atat.

Salutare,

1. cred că e vorba de poze făcute de la vreo ferestruică de pe coridoarele de urcare sau de coborâre (sunt câteva astfel de ferestruici).

2. poza e făcută de pe Terasa lui Saturn (etaj 2, colțul de sud-est), care e chiar o logie deschisă. De fapt ai schița palatului, vezi și acolo.


În ce privește intrarea la capela Brancacci, da, aveam notat că e 4eur intrarea. Faci o economie de 2eur  :) .


Sănătate și tcb !

#189
nadis

nadis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,403
  • Înscris: 20.05.2006
Ovidiu, unde e facuta poza cu cucoana asta? E evident undeva afara si undeva pe la jumatea Domului - si pare a fi loc destul...
(am dat cu captura de ecran, sper sa nu se supere doamna, probabil americanca).

Attached File  Picture_1.png   1.37MB   127 downloadsAttached File  Picture_2.png   1.46MB   110 downloads

#190
lmm

lmm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 18.07.2006
salut!
a facut cineva rezervari pe site-ul hotelsclick.com ?? are preturi mult mai mici ca pe booking.com, dar plata se face pe loc si integral. mi se pare cam riscant.
a stat cineva la hotel Alex in Florenta? as dori pareri
mersi!

#191
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,882
  • Înscris: 04.07.2010

 nadis, on 14th August 2010, 15:54, said:

Ovidiu, unde e facuta poza cu cucoana asta? E evident undeva afara si undeva pe la jumatea Domului - si pare a fi loc destul...

Uite o poză unde am pus eu cu paint-ul "X"-urile roșii acolo unde pare că stă doamna în cele 2 poze ale tale.
Mă uit și eu și nu-mi dau seama cum poți ajunge acolo, din coridoarele de urcare în cupolă nu știu să se poată. Cred că de undeva din interiorul dom-ului.

Sănătate și tcb !

Attached Files


Edited by OvidiuNS, 17 August 2010 - 01:56.


#192
nadis

nadis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,403
  • Înscris: 20.05.2006
Da, inteleg. Uite mai jos inca o poza facuta de pe terasa respectiva.
Ma uit ca pozele doamnei sunt din 2006, poate ca intre timp s-o fi inchis accesul in zona aia, cine stie...

Attached File  Picture_1.png   1.41MB   85 downloads

#193
zuv

zuv

    Erectile member :)

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,198
  • Înscris: 05.01.2008

 nadis, on 17th August 2010, 11:25, said:

poate ca intre timp s-o fi inchis accesul in zona aia, cine stie...
Posibil.Eu am fost anul trecut si nu tin minte sa fi vazut pe cineva acolo.

Edited by zuv, 17 August 2010 - 12:12.


#194
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,882
  • Înscris: 04.07.2010

 nadis, on 17th August 2010, 12:25, said:

poate ca intre timp s-o fi inchis accesul in zona aia, cine stie...

Salutare,
e posibil.
Mai am și alte poze decât cea cu "X"-uri și nicăieri nu se vede vreun om pe acel culoar.
Mă mai gândesc și că atunci când ne uitam de jos se vedeau oameni doar sus de tot pe dom și pe clopotniță, atât.
În locul tău aș întreba la fața locului atunci când vizitezi domul.

Sănătate și tcb !

#195
iogamac

iogamac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,370
  • Înscris: 05.11.2009

 camym, on 12th March 2010, 10:32, said:

Buna ziua.
Doar ce m-am intors din Italia unde am vazut orasele Pisa si Florenta.
Din tara am plecat cu Ryanair de pe M.Kogalniceanu si am ajuns in aprox. 2 h in Pisa.
De la Pisa spre Florenta am mers cu autocar - 10 euro la dus iar la intors cu trenul 5,7 euro.
si eu plec acum, pe 17 septembrie. La intors, avionul pleaca la 9:25, iar autobuzul este la 7 si ajunge la 8:10 in aeroport. Oare am timp sa las bagajul pentru cala, avand in vedere ca la Ryanair este numai check-in-online?

#196
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,882
  • Înscris: 04.07.2010

 nadis, on 14th August 2010, 15:54, said:

Ovidiu, unde e facuta poza cu cucoana asta? E evident undeva afara si undeva pe la jumatea Domului - si pare a fi loc destul...

Salutare !

Mai ții minte nadis ?

Vineri (pe 8 octombrie) mi-am cumpărat câteva ghiduri LP (alea albastre) de la librăria de la sala Dalles. Unul din ele e despre Florența. Iată ce am găsit:

"On 8 September every year, a walkway that stretches around the sides and façade of the dome is opened to the public. You acces it by the same entrance as to the dome".

Acuma ce să zic, tot ambiguu e spus, ei zic "dome" și la cupolă și la întreaga biserică, oricum rămâne să deslușim intrarea din doar 2 variante, și (mai important) să fii acolo de Sântă-Mărie.

Sănătate și tcb !

Edited by OvidiuNS, 13 October 2010 - 01:54.


#197
mels

mels

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 07.10.2010

 OvidiuNS, on 13th October 2010, 01:54, said:

Mai ții minte nadis ?


"On 8 September every year, a walkway that stretches around the sides and façade of the dome is opened to the public. You acces it by the same entrance as to the dome".

Acuma ce să zic, tot ambiguu e spus, ei zic "dome" și la cupolă și la întreaga biserică, oricum rămâne să deslușim intrarea din doar 2 variante, și (mai important) să fii acolo de Sântă-Mărie.

Sănătate și tcb !

In fiecare an pe 8 septembrie se poate vizita terasa construita deasupra catedralei care este la o inaltime aprox 43 m. de sol, unde se termina fatadele laterale. Se poate vizita si terasa-balcon sau cum se numeste care inconjoara pe interior baza cupolei afrescata de Vasari. Cine are o poza sa o puna ca se vede balustrada. Numai pe 8 septembrie se poate vizita - e data in care s-a pus prima piatra de temelie in 1296. Florentinii sunt foarte legati de cultul marian ( s-a nascut in Florenta la Orsanmichele) si pana in 1750 prima zi a anului calendaristic nu era 1 ianuarie, ci 25 martie- de Bunavestire.

#198
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,882
  • Înscris: 04.07.2010

 mels, on 16th October 2010, 23:58, said:

In fiecare an pe 8 septembrie se poate vizita terasa construita deasupra catedralei care este la o inaltime aprox 43 m. de sol, unde se termina fatadele laterale. Se poate vizita si terasa-balcon sau cum se numeste care inconjoara pe interior baza cupolei afrescata de Vasari. Cine are o poza sa o puna ca se vede balustrada. Numai pe 8 septembrie se poate vizita - e data in care s-a pus prima piatra de temelie in 1296.

Salutare !

Numai pe 8 sptembrie se poate vizita terasa exterioară (vezi poze cu terasa și "americanca" - tot pe pag.11, câteva posturi mai sus).
Pe interiorul cupolei cu frescele lui Vasari nu e doar unul, sunt 2 balcoane la niveluri diferite și se pot vizita oricând (vezi discuțiile legate de urcarea sus pe cupolă - pe pg. 8 - sunt și poze acolo - am pus și eu, a pus și zuv). Tu poți să vezi pe viu cupola cu balcoanele de pe interior chiar și azi (văd că ești în Florența  :)  ).

Sănătate și tcb !

Edited by OvidiuNS, 17 October 2010 - 01:07.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate