Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 

Cappadocia - Turcia

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
262 replies to this topic

#91
bucharest72

bucharest72

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 173
  • Înscris: 25.02.2009

View Postnickro, on 12 mai 2014 - 14:27, said:

3. Sambata 3.05.2014
Cine este cazat in Goreme poate face trei tururi organizate, de o zi, tururi denumite dupa culori: rosu, verde si albastru. Sunt o gramada de agentii care le organizeaza, sau se poate apela la hotelul la care sunteti cazati, pentru a va aranja asa ceva.
De exemplu:
1.    Red Tour
Price: 100TL (as of spring 2014), un Euro este in Goreme cca 2,75 lire turcesti
Duration: 9:30am to 4-5pm
Attractions: Goreme Open Air Museum, Cavusin Old Cave Village, & Pasabag
Photo Opps: Uchisar Castle, Devrent Valley, Urgup 3 Beauties Fairy Chimneys
Shopping: Avanos Pottery Shop (Includes demonstration)
Optional: Carpet Shop (includes demonstration) or Winery tour (includes extra charge and tasting)
Price Includes: Transportation, lunch, entrance fees, English speaking guide, pickup and dropoff at hotel
Price does not include: Souvenirs, Snacks, Drinks at lunch
Hidden costs: None
How to sign up: Ask at your hotel or any local travel agency. The price should be the same regardless. You can try to bargain if you like to. This tour generally does not sell out.

2.    Green Tour
Price: 120TL (as of summer 2013)
Time: 9:30 am – 6 pm (available every day, year round)
Attractions: Derinkuyu Underground City, Ihlara Valley hike, Selime Monastery
Photo Opps: Pigeon Valley, Göreme Panorama
Shopping: Onyx Jewelry Factory, Many tourist stalls at each stop (no obligation to buy anything anywhere)
Price includes: Transportation, Tour Guide, Lunch, Entry Fees
Price does not include: Souvenirs, Snacks, Drinks at lunch
Hidden costs: None
How to sign up: Ask at your hotel or any local travel agency. The price should be the same regardless. You can try to bargain if you like to. This tour generally does not sell out.
3.    Blue Tour
Ortahısar Castle
Ürgüp Fairy Chimneys
Mustafapaşa Old Greek Town
Soğanlı Valley (2km hike seeing rock churches)
Kaymakli Underground City
Şahinefendi Monastery
Taşkinpaşa Monastery
Ürgüp Wine Tasting
Tururi  enjoyturkeytravel:
http://enjoyturkeytr...ocia-tours.html
  Inainte de a pleca in tur am dat o raita la hornurile zanelor, din zona de vis-a-vis de hotel si la biserica Yusuf Koc (sec. al X-lea).
De regula, cum scrie si in engleza, mai sus, tururile se fac in minibuze de 15 persoane, plecarea la 9,30 si intoarcerea la 17, fiind incluse transpotul, ghidul, pranzul, fara bauturi, ca si intrarile turistice. De asemena, mai pot fi mici permutari intre obiective, in functie de agentia organizatoare.
Noi am ales pentru aceasta zi turul verde – green tour si l-am aranjat tot cu serviablul Kadir: am pleacat cu minivanul sau, noi patru si o japoneza  din Fukuoka.
Distantele intre aceste obiective sunt de ordinul zecilor de kilometri, asa ca este ceva de mers prin aridul platoul anatolian, insa cu sosele turcesti extrem de bune. Primul popas a fost la un lac vulcanic – Nar Lake,  un ochi verde golas, pitit intr-un crater vulcanic, fara padure imprejur, ceea ce ii mai scade din frumusete. Cappadocia a fost regiunea unde au actionat acum cateva milioane de ani doi vulcani: Erciyes, 3916metri inaltime, aflat spre orasul Kayseri si Hasan, de 3253 m, situat mai la sud; ei au aruncat, la eruptii, peste regiune, straturi succesive de cenusa sau de lava, mai vascoasa sau mai fluida, si s-au format straturi succesive de roci vulcanice – tuf vulcanic, bazalt, granit, mai mult sau mai putin dure, care au reactionat diferentiat la eroziunea creata de precipiatii, vanturi, luand astfel nastere peisajul selenar, specific zonei.
A urmat canionul Ihlara, impresionanta falie geologica, o vale lunga de 14 km, cu pereti abrupti de 100 m, creata si de raul Melendiz, intre Selime si Belisirma, in care se afla numeroase biserici rupestre. De obicei se face o drumetie de 4 km, prin canion, insa noi am coborat repede in vale, printr-o zona inverzita, cu multi plopi, dupa ce am aruncat un ochi la biserica Ala, spre zona de restaurant Belisirma, cu mici cabane deschise de lemn, ridicate chiar pe rau, unde vin sa ia pranzul toate puhoaiele de turisti, obositi de drumetia prin canion.   Chiar daca e cam aglomerat, e placut sa iei in masa intr-un astfel de decor rustico-fluvial.
Manastirea Selime, situata la capatul opus al vaii Ihlara, a fost un obstacol ce parea greu de depasit, la timp de siesta,  fiind situata pe coasta stancoasa si abrupta a unui munte prafos. Este de fapt un intreg ansamblu monastic, datand din secolul al XIII-lea, ce merita cu prisosinta osteneala, sapat in stanca, cu toate acareturile bisericesti aferente (capela, manastirea in sine, spatii de depozitare, scoala, bucatarie),  cu o panorama cu roci tuguiate, stil Star Wars spre  partea cealalta a vaii – Yaprakhisar.
O scurta oprire a fost la caravenseraiul Ağzıkarahan, loc de oprire pe drumul matasii, ce isi avea itinerariul prin tinutul cappadocian, terminat de construit la 1239 si aflat acum in reparatii. In evul mediu camilele mergeau cam 40 km pe zi si, din aceasta cauza, erau construite,  la fiecare 40 km,  astfel de motele avant la lettre, unde portile se inchideau imediat dupa lasarea intunericului, pentru ca averea negutatorilor sa fie pusa la adapost,  de talharii ce actionau, mai ales, la lasarea intunericului, iar camilele parcate sa se odihneasca. Ghidul-Kadir ne-a mai spus, dar nu stiu in ce masura este si adevarat, ca, daca se ia o piatra situta deasupra intrarii, se prabuseste intrgul ansamblu. Un alt carvenserai este mai aproape de Goreme, si anume Saruhan, unde pt. 25 Euro/pers.,se tine o ceremonie veritabila Sema, de cca ora, cu dervisi rotitori veritabili (ce am vazut noi la turkish night erau niste epigoni, in fine, buni si ei ca sa iti faci o idee):
http://en.wikipedia....i/Sufi_whirling
Deoarece la orasul subteran Derinkuyu erau niste cozi monstruoase, am ajuns si la orasul subteran Tatlarin. Aceste orase sunt unice in lume si sunt marca inregistrata Cappadocia: au inceput sa fie construite acum cca 3000 de ani de catre hititi, generatii intregi contribuind ulterior la largirea, adancirea lor (pe zeci de metri, Derinkuyu avand peste 8 etaje in adancime) si la construirea de tunele de legatura intre ele. Sisteme ingenioase de ventilatie, spatii de dormit, de depozitare, usi rotunde imense de piatra care sa blocheze, in caz de pericol, coridoarele inguste si putin inalte, spatii claustrofobice, iata cam ce se poate vedea intr-un oras subteran. Tatlarin este mai putin vizitat, nu era nimeni chiar la ora vizitei noastre, are doar doua etaje vizitabile si este celebru pentru ca, din cele 35 de orase subterane, este unul dintre singurele doua care avea si toalete!
Valea Alba si Valea Dragostei
La iesirea din Uchisar spre Goreme inecepe Valea Alba, numita asa dupa culoarea rocilor ce o marginesc, continuata cu Valea Dragostei (Baglidere), denumita dupa forma erotica a stancilor, prilej  de glume si aluzii  licentioase (forme asemanatoare am mai vazut si in prima zi, in valea Gorkundere). Am fost lasati la capatul vaii si am vorbit  cu Kadir, sa-l sunam, sa vina sa ne ia cand iesim la capatul vaii, dupa 4-5 km, ceea ce s-a intamplat, dupa vreo trei ore. Este valea in care am intalnit si cei mai putin turisti, poate si pentru ca era dupa orele 17, cel putin in vale Alba, era pustiu. Plimbarile prin vaile cappadociene sunt pentru mine esenta unei vacante in aceste tinuturi. Pierduti prin coclauri turcesti, cu peisaje stranii, cand geologia se amuza, aceasta drumetie usoara (trebuie uneori putina atente la pasajele mai abrupte si alunecoase) printrele stancile formidabile cappadociene a fost cireasa de pe tortul turistic a unei zine pline. Iesirea din Valea Dragostei este la 4 km de Goreme su nu mai aveam chef de mers pe jos, asa ca l-am sunat pe Kadir sa vina sa ne ia cu masina, terminand ziua la un restaurant in Goreme, pentru cina.


Ziua buna..Excelente comentarii iar fotografiile sunt foarte sugestive...Pe 20 mai plec si eu la Cappadocia pentru 4 zile, voi sta la Arif Cave Hotel..Tot cu Turkish Airlines, escala la Istanbul, dar pana la Nevsehir.. Te rog, daca am ceva intrebari ajutatoare, imi poti da ceva sfaturi.? Am doua intrebari ptr. inceputPosted Image ...Cei de la hotel nu m-au lamurit, iar din pozele de pe booking.com nu mi-am dat seama: este adevarat ca in hotelurile de acolo este doar o usa de sticla care desparte baia de camera, si nimic altceva.? Din pozele vazute pe saituri, se pare ca nu este decat acea usa din sticla,se vede totul din camera in baie.! Este adevarat.? De asemenea , te-as ruga sa-mi spui de unde ai cumparat lire turcesti din Bucuresti..Eu caut de o saptamana si nu am gasit,casele de schimb valutar nu au, iar singurele banci care se par ca vand lire(BCR si BNR), au un curs destul de mare...Mersi daca ma poti ajuta cu raspunsuri si... revin si cu alte intrebari.!Posted Image ...

#92
Paperotzi

Paperotzi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 417
  • Înscris: 19.02.2008
Am stat in 3 hoteluri in Cappadocia iar sala de baie era normala. In sensul ca nu se vedea din camera.  La Arif Cave Hotel nu am stat, dar nu pot sa cred ca este chiar atat de transparent.
Da-le incolo de lire turcesti! Ia cu tine euro sau orice alta valuta ai sau ia un card si poti sa scoti de acolo lire, euro sau lire sterline. In foarte multe locuri se poate plati cu cardul.

#93
bucharest72

bucharest72

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 173
  • Înscris: 25.02.2009

View PostPaperotzi, on 13 mai 2014 - 14:20, said:

Am stat in 3 hoteluri in Cappadocia iar sala de baie era normala. In sensul ca nu se vedea din camera.  La Arif Cave Hotel nu am stat, dar nu pot sa cred ca este chiar atat de transparent.
Da-le incolo de lire turcesti! Ia cu tine euro sau orice alta valuta ai sau ia un card si poti sa scoti de acolo lire, euro sau lire sterline. In foarte multe locuri se poate plati cu cardul.

Mersi ptr. raspuns.! Am citit ca se vede din baie in camera, ar fi aiurea sa ma duc la buda si sa ma vada nevasta ce fac acolo.! Din poze se vedea doar o usa din sticla transparenta, sper sa fie mai mult de atat...Din pacate am nevoie de lire turcesti..Am zbor pana la Nevsehir, de acolo pana la hotel in Cappadocia (40 km) voi merge cu o masina trimisa de hotel..Mi s-a spus clar ca trebuie sa platesc in lire turcesti transportul ( 16 lire turcesti de persoana), iar la hotel, de asemenea, mi s-a spus ca trebuie platita cazarea in moneda locala (lire turcesti)...Asa ca... am nevoie de lire turcesti.!! Voi avea si euro, ptr. restul cheltuielilor.....Dar m-am mai linistit in privinta baii....Posted Image ...

#94
Paperotzi

Paperotzi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 417
  • Înscris: 19.02.2008
Ai bancomat si in aeroport. Iar in Cappadocia spune-le la hotel ca trebuie sa scoti bani (sau sa schimbi) s e ok. Dar ar fi primul caz in care sa nu accepte euro sau alta valuta.

#95
nickro

nickro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 17.08.2006

View Postbucharest72, on 13 mai 2014 - 12:58, said:

Ziua buna..Excelente comentarii iar fotografiile sunt foarte sugestive...Pe 20 mai plec si eu la Cappadocia pentru 4 zile, voi sta la Arif Cave Hotel..Tot cu Turkish Airlines, escala la Istanbul, dar pana la Nevsehir.. Te rog, daca am ceva intrebari ajutatoare, imi poti da ceva sfaturi.? Am doua intrebari ptr. inceputPosted Image ...Cei de la hotel nu m-au lamurit, iar din pozele de pe booking.com nu mi-am dat seama: este adevarat ca in hotelurile de acolo este doar o usa de sticla care desparte baia de camera, si nimic altceva.? Din pozele vazute pe saituri, se pare ca nu este decat acea usa din sticla,se vede totul din camera in baie.! Este adevarat.? De asemenea , te-as ruga sa-mi spui de unde ai cumparat lire turcesti din Bucuresti..Eu caut de o saptamana si nu am gasit,casele de schimb valutar nu au, iar singurele banci care se par ca vand lire(BCR si BNR), au un curs destul de mare...Mersi daca ma poti ajuta cu raspunsuri si... revin si cu alte intrebari.!Posted Image ...
Usa de la baie la Elif Star Cave era din lemn (si din ce vad pe booking.com, la pozele hotelului Arif, apare o usa din lemn la baie). Lire nu am schimbat decat in oras-Goreme  si la hotel, la un curs de 2,75-2,80 lire la un Euro.
Poate trebuie sa mai negociezi la hotel cu transportul: noi, pentru ca am stat 4 nopti, am avut asigurat transportul aeroport/hotel si invers, pentru aerportul Kayseri , care e mai departe decat Nevsehir. Incearca sa trimiti un email in care sa explici ca alte hoteluri ofera aceasta facilitate! Daca aveti si alte intrebari (si stiu sa raspund Posted Image), desigur, cu placere!
Arif Star are o panorama excelenta, e aproape de Sunset Point! E un pic de urcat din oras, dar merita efortul!

Edited by nickro, 13 May 2014 - 18:40.


#96
florinbad

florinbad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,272
  • Înscris: 14.11.2006

View Postnickro, on 13 mai 2014 - 18:34, said:

Lire nu am schimbat decat in oras-Goreme  si la hotel, la un curs de 2,75-2,80 lire la un Euro.
Dumnezeule, ce curs bun! Eu am schimbat in Antalya, in iulie 2013, la 2.52 lire.

#97
nickro

nickro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 17.08.2006

View Postflorinbad, on 13 mai 2014 - 20:50, said:

Dumnezeule, ce curs bun! Eu am schimbat in Antalya, in iulie 2013, la 2.52 lire.

Probabil a crescut si cursul oficial in aceasta perioada din cauza relativei instabilitatii politice din Turcia si din intreaga zona (apropo de Siria)!

#98
bucharest72

bucharest72

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 173
  • Înscris: 25.02.2009
Multumesc tuturor ptr. sfaturi...Am gasit azi la exchange-ul din incinta Dristor Kebap (in Dristor,vizavi de McDonald's)..Lire turcesti berechet, avand in vedere ca patronii sunt turci..Si cursul avantajos (1,65 ron/ lira), singura banca din Romania care mai tranzactioneaza lire fiind BNR-ul, dar la un curs la vanzare de 1,8 (si care sa aiba lire la vanzare)...Multam, am rezolvat.Posted Image ....

#99
bucharest72

bucharest72

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 173
  • Înscris: 25.02.2009
Multam ptr. ajutor.. Mai am doua intrebari: exista bazar in Cappadocia? si ce magazin(e) imi recomanzi ptr. cumparaturi (ex. apa, bere, alimentare, etc..)..? De asemenea, sunt terase sau restaurante unde se poate manca, la preturi decente.?
Multam...

#100
florinbad

florinbad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,272
  • Înscris: 14.11.2006
Cappadocia nu este un oras... Este o regiune.
In orase s-ar putea sa gasesti (Nevsehir, de exemplu). In Goreme exista o chestie lunga (magazine micute insirate una dupa alta) numita bazar, parca Orient Bazar se numea, dar nu seamana cu ceea ce stim noi referitor la bazar.
Cumparaturile uzuale se fac de la mini-market-uri pe care le intalnesti la tot pasul. Terase si restaurante sunt destule.

#101
nickro

nickro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 17.08.2006

View Postbucharest72, on 16 mai 2014 - 12:04, said:

Multam ptr. ajutor.. Mai am doua intrebari: exista bazar in Cappadocia? si ce magazin(e) imi recomanzi ptr. cumparaturi (ex. apa, bere, alimentare, etc..)..? De asemenea, sunt terase sau restaurante unde se poate manca, la preturi decente.?
Multam...
Preturi la terase in imagine. Pentru a le calcula  in Euro imparti pretul in lire turcesti la cca 2,7!

Attached Files


Edited by nickro, 16 May 2014 - 17:07.


#102
nickro

nickro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 17.08.2006
4. Duminica – 4 mai 2014
  Dis-de-dimineață,  ne-am trezit să mergem să vedem baloanele de pe colina de lângă Goreme, așa zisul Sunset Point. In ciuda orei matinale, nu eram deloc singurii amatori de vizionat montgolfiere, care, degrabă umflate cu pufăituri asurzitoare, au împânzit rapid peisajul, contrastul între coloritul viu al baloanelor și bizarele stânci cenușii, rămânându-ne pe retină mulți ani de-acum înainte.
Ziua a fost dedicată turului roșu, ce conține obiective situate la distanțe mici de Goreme și care se poate face și pe cont propriu, dacă se închiriază o mașină pentru o zi. Noi am fost tot în compania ghidului și gazdei noastre, Kadir Teke, cu mașina sa personală.

1.   Muzeul în aer liber Goreme

Este situat la vreo 2 kilometri de centrul localității Goreme, deci se poate ajunge și pe jos. Intrarea costă 20 lire turcești/adult. Dacă întreaga regiune Cappadocia este presărată cu biserici rupestre, în zona muzeului densitatea lor este maximă, fiind un ansamblu monahal complex, cu multe biserici troglodite, provenind  din perioada bizantină, mai ales din secolele X-XII, unele cu fresce deosebite (Karanlik Kilise – Biserica Intunecată, la care se mai plătește, separat încă 10 lire, pentru că i-a fost refăcută pictura, Tokali Kilise – Biserica Buclei cea mai frumoasă, după mine, cu un albastru asemănător celui de la Voroneț, situată la circa 50 metri mai jos de ieșirea din muzeu, păstrați, deci biletul de intrare!). Am intrat și în Yilanli Kilise (Biserica Șarpelui), Elmali Kilise (Biserica Mărului), Carikli (Biserica Sandalelor), Sfânta Barbara și Sfânta Ecaterina; toate sunt mărturii ale tradiției anahorete, adusa de Sfinţii Părinţi Capadocieni, ce au determinat numeroși monahi să se retragă pe aceste meleaguri, să trăiască în post și rugăciune, atrași de văile izolate și peisajul auster, cu stânci din tuf vulcanic, ușor de scobit pentru chilii și capele.
   Zona Goreme este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, încă din 1985, motivele, pe care le preiau de  pe siteul oficial, fiind:
„Criterion (i): Owing to their quality and density, the rupestral sanctuaries of Cappadocia constitute a unique artistic achievement offering irreplaceable testimony to the post-iconoclastic Byzantine art period.
Criterion (iii): The rupestral dwellings, villages, convents and churches retain the fossilized image of a province of the Byzantine Empire between the 4th century and the arrival of the Seljuk Turks (1071). Thus, they are the essential vestiges of a civilization which has disappeared.
Criterion (v): Cappadocia is an outstanding example of a traditional human settlement which has become vulnerable under the combined effects of natural erosion and, more recently, tourism.
Criterion (vii): In a spectacular landscape dramatically demonstrating erosional forces, the Göreme Valley and its surroundings provide a globally renowned and accessible display of hoodoo landforms and other erosional features, which are of great beauty, and which interact with the cultural elements of the landscape.”
   Muzeul nu permite o experiență religioasă autentica, este asaltat permanent de valuri de turiști, nu se fac slujbe și este tratat de către autoritățile turcești, din punctul meu de vedere, ca un simplu obiectiv turistic, laic, aducător de venituri  consistente, ce nu par să fie reinvestite în recondiționarea numeroaselor fresce degradate. Biserici rupestre, mult mai prielnice reculegerii și rugăciunii, cu gandul la pustnicii ce s-au canonit prin aceste vai obscure, sunt cele mult mai izolate, rar frecventate de turiști, pe Valea Trandafirului (de ex. Kolonlu, Biserica Coloanelor) și Valea Roșie.


2.   Cele trei frumuseți – Ürgüp

După muzeu, a urmat o scurtă oprire pentru fotografii lângă orașul Ürgüp (aflat la 9 kilometrii est de Goreme), unde se află o grupare de stânci denumite “Cele trei frumuseți”. Ele fac parte din seria de stânci denumite de englezi - hoodoos (fairy chimneys), de francezi - cheminées de fée, iar în română s-ar traduce hornuri ale zânelor. Formarea lor, ca și a celorlalte celebre stânci capadociene, cu forme ciudate, se datorează existenței unor straturi succesive, diferite, de roci vulcanice, provenite din lave cu caracteristici variate, piroclastite și nori arzători, depuse peste regiune, de vulcanii Erciyes și Hasan. De obicei, în straturile mai joase, se află ignimbrit, rocă asemănătoare tufului și pietrei ponce, care se erodează mai ușor (și în care au fost săpate și bisericile amintite mai sus), iar în straturile superioare se află bazalt sau granit, roci mai dure, care acționează ca un scut protector pentru straturile de roci de dedesubt. De-a lungul a milioane de ani, eroziunea exercitată de apele curgătoare, din precipitații și eroziunea eoliană au sculptat aceste roci, in special ignimbritul, rezultând forme de ciuperci, piramide, pălării, foarte inalte, cum sunt și cele trei frumuseți de la Ürgüp.


3.   Muzeul în aer liber Zelve

Este situat la cca 10 kilometri de Goreme, pe drumul spre Avanos. Intrarea - 10 lire. Reprezintă un oraș fantomă, amplasat în trei văi stancoase, ce a fost locuit pînă în 1952, când populația a fost nevoită să plece, din cauza eroziunii si  căderilor de stânci. Este un exemplu tipic, pentru Cappadocia, de așezare troglodită. Chiar tatăl ghidului nostru era născut în Zelve. Se aseamănă cu Muzeul în aer liber Goreme, însă aici peisajul este mult mai spectaculos – caverne mari, versanții mai înalți, suprafață de patru ori mai mare, văi mai adânci. Bisericile sunt puține, vreo trei parcă, dar există o moschee. Până în 1923, când s-a format Republica Turcia, sub conducerea lui Mustafa Kemal Atatürk,  Zelve a fost locuit de o comunitate de turci și greci, aceștia din urmă fiind forțați să plece, în același an, în cadrul unui schimb de populație între Grecia și Turcia, pe criterii religioase și etnice, ca urmare a tratatului de la Lausanne. Moștenirea culturală greacă se regăsește și în alte zone din Cappadocia, în care noi nu am ajuns, cum ar fi Mustafapașa.
   Recomand muzeul Zelve, totul este mai grandios decât la muzeul în aer liber Goreme, mult mai puțin aglomerat și cu posibilități mai mari de explorare, pe cont propriu, a unui oraș troglodit fantomă. Trebuie câteva ore bune ca să vezi întregul ansamblu, noi am stat vreo două și nu am fost peste tot.


4.   Valea Devrent

O altă scurtă oprire, la scurtă distanță de muzeul Zelve, a fost în Valea Devrent, denumită și Valea Imaginației, unde formele stâncilor iau cele mai bizare aspecte – cămilă (cea mai fotografiată), pălăria bicorn a lui Napoleon, cobre, foci, aligator. Se poate merge pe poteci și prin această zonă, noi doar ne-am mulțumit cu poze la repezeală, de pe marginea drumului.


5.   Avanos

  Este un mic oraș situat la 10 km nord de Goreme, denumit Venessa în perioada romană, celebru pentru tradiția olăritului, un fel de Horezu al nostru, traversat de râul Kizilirmak, cel mai lung din Turcia (1150 km), și care se varsă în Marea Neagră. Ne-am oprit pentru poze în centru, cu râul în fundal, patrulat elegant de cârduri de rațe și gâște, apoi ne-am proțăpit la un restaurant în regim all-inclusiv, denumit complet neoriginal Avanos. Masa de prânz este inclusă în prețul acestor tururi organizate și am văzut, iarăși, calitatea serviciilor turistice turcești în domeniul culinar, dovada fiind abundența de autocare cu turiști, de toate națiile, sosiți să-și potolească foamea, sporită de alergătura turistică.

   6.   Paşabağ

În traducere, din turcă, înseamnă Via lui Pașa – Via Generalului și am uitat să menționez că am văzut foarte multe suprafețe cultivate cu vii în Cappadocia, lucrate tradițional. Paşabağ este un ansamblu de stânci, celebre pentru  aspectul lor de ciupercă (unii zic de călugări), foarte înalte, de 15-20 metri. Un supliment de atracție pentru copii a fost cămila, negociată, pentru poze și o scurtă plimbare, la 25 de lire.


7.   Çavuşin

Mic sat situa la 3-4 km de Goreme. Cunoscut pentru orașul vechi, care în prezent, ca și Zelve, este abandonat. O bucată uriașă de rocă, ciuruită ca un șvaițer, de vechile locuințe și biserici (am urcat până la biserica Sfântului Ioan Botezătorul, din sec. al V-lea, situată spre vârf, de unde se deschid pespective la 360 grade asupra  întregii zone, ca și la Uchisar).


8.   Valea Trandafirilor

   După o pauză de odihnă la hotel, spre seara am mers cu Kadir, tot cu mașina, până la intrarea pe Valea Trandafirilor (Güllüdere II, pentru că mai este și Güllüdere I ), să vedem apusul pe stâncile roșiatice. Am urcat urcat, printr-un peisaj sălbatec J, până la un punct de popas, unde se servea ceai, cafea și sucuri din fructe naturale. Panorama a fost excelentă și a meritat efortul. Tot aici se află și biserica Crucii - Haçlı Kilise.

5. Luni - 5 mai
  Ne-am lăsat bagajele la hotel și ne-am luat picioarele la spinare pe o altă vale Meskendir, cam 4,5 km între Goreme și Çavuşin. Kadir ne-a condus, din nou, până la intrarea în vale, ne-am luat rămas bun, pentru că pleca într-un alt tur, apoi am pornit, pe la 9,30,  pe ultima noastră vale cappadociană. De acum aveam experiență în văile astea, că tot le-am pomenit de atâtea ori! Din Meskendir se desprind alte văi mai mici, din care mai importante sunt Valea Trandafirilor (Güllüdere II, Güllüdere I) și Kizilcukur (Valea Roșie), cu caverne, columbării, biserici (Biserica Kolonlu este impresionantă). La 13 am ajuns în Çavuşin, am luat un taxi – 9 Euro (sunt și autobuze, dar cam rare, și eram presați de timp) înapoi spre hotel, la Goreme, apoi la 15,30 - microbuz spre Kayseri, avion spre Istanbul la 19, iar la 12 noaptea am ajuns la București.

Concluzii, recomandări:
-   Cappadocia este o regiune specială, unică chiar, cu peisaje fabuloase. Merită efortul și banii!
-   cazați-vă la Goreme, este centrul acțiunii din regiune!
-   stați minim trei nopți, sunt foarte multe de văzut, pe o arie relativ restrânsă!
-   prețurile la cazare și mâncare sunt accesibile, mai scump este avionul. Poate gasiți ceva promoții la Turkish Airlines sau Pegasus.
-   negociați cazarea, eventual întregul pachet turistic!
-   explorați văile de lângă Goreme, sunt accesibile, selenare și sălbatice. Faceti rost de o harta minimală, deși riscul de a vă rătăci este minim!
-   dintre cele trei tururi, obligatoriu mi se pare cel roșu.
-   noi am închiriat biciclete, dar vă puteți delecta și cu ATV-uri, tururi cu jeep-uri, plimbări călare.
-   faceți un efort financiar și zburați cu balonul! Dacă vă e frică de zbor, treziți-vă la răsărit , urcați la Sunset Point, pe deal, lângă Goreme, și urmăriți spectaculosul balet al baloanelor colorate.
-   nu am fost, dar mi-aș fi dorit să merg la o ceremonie autentică Sema, sufistă, cu derviși rotitori veritabili. E bine să o vedeți într-un caravenserai veritabil, de ex. Saruhan, lângă Avanos. Atenție însă, e un dans repetitiv, dacă nu vă interesează cu adevărat există riscul să vă plictisiți (mai ales copiii)!

Attached Files


Edited by nickro, 20 May 2014 - 08:39.


#103
meganezul

meganezul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 18.05.2010

View Postbucharest72, on 15 mai 2014 - 15:49, said:

Multumesc tuturor ptr. sfaturi...Am gasit azi la exchange-ul din incinta Dristor Kebap (in Dristor,vizavi de McDonald's)..Lire turcesti berechet, avand in vedere ca patronii sunt turci..Si cursul avantajos (1,65 ron/ lira), singura banca din Romania care mai tranzactioneaza lire fiind BNR-ul, dar la un curs la vanzare de 1,8 (si care sa aiba lire la vanzare)...Multam, am rezolvat.Posted Image ....

sincer mie nu mi se pare deloc un curs bun...

#104
florinbad

florinbad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,272
  • Înscris: 14.11.2006
Multumesc pentru relatari si fotografii! Sunt excelente!
Poate ne spui si cheltuielile totale (avion+cazare+intrare la obiective+balon+mancare+suveniruri), pentru a determina si alti romani sa ajunga acolo.
Cand voi ajunge sa scriu articolele despre Cappadocia, cu siguranta o sa trag cu ochiul si aici, sa fur la greu cateva informatii Posted Image !

#105
nickro

nickro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 17.08.2006

View Postflorinbad, on 22 mai 2014 - 07:54, said:

Multumesc pentru relatari si fotografii! Sunt excelente!
Poate ne spui si cheltuielile totale (avion+cazare+intrare la obiective+balon+mancare+suveniruri), pentru a determina si alti romani sa ajunga acolo.
Cand voi ajunge sa scriu articolele despre Cappadocia, cu siguranta o sa trag cu ochiul si aici, sa fur la greu cateva informatii Posted Image !

Avion 4 persoane: Turkish Airlines -1000 Euro. Mai ieftin era la Pegasus, in jur de 650 Euro, dar avea ore nepotrivite, plecam dupa amiaza din Bucuresti - pierdeam prima zi si in ultima zi - dimineata. Dar cred ca se pot face combinatii si cu alte companii, ex. Atlas Jet, din Istanbul spre Kayseri sau Nevsehir. Cazare- Elif Star - camera cvadrupla, cu mic dejun, 230 Euro - 4 nopti.
800 - Euro - pachet turistic, pentru familia noastra, 2 adulti, 2 copii de 10 si 16 ani, 2 zile de excursii private, cu pranz si intrari la obiective (turul rosu si turul verde, le gasiti pe enjoyturkeytravel), transfer aerport Kayseri - hotel si invers, 70 km pe segment, zborul cu balonul (asta am inteles ca este cam 400 de Euo, deci jumatate din pachetul turistic), un pranz in ziua sosirii la hotel, drumetie ghidata in Valea Trandafirilor, transfeuri cu masina (de) la capatul vailor vizitate, la cerere.
Cred ca cel mai convenabil este sa mergi cu masina si se iese mai ieftin.

#106
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,855
  • Înscris: 04.07.2010
Mulţumiri şi felicitări şi din partea mea !

Din ce am înţeles, dacă aţi fi fost cu maşina personală, aţi fi putut hălădui pe acolo nestingheriţi, fără să-ţi facă cineva un program.
Aşa este, sau în anumite locuri e nevoie obligatoriu de ghid ? Iar în ce priveşte zborul cu balonu', poţi "contracta" acolo un zbor, şi cu câte zile înainte trebuie vorbit ?

Te întreb, deşi în ultima vreme am cam apelat şi noi la "pachete turistice". Adică, ar merita să-mi mai bat capul cu toate detaliile, sau ar fi mai comod să iau un "pachet turistic de bază", şi doar alte obiective să le "acopăr" pe cont propriu ?


Sănătate şi mulţumiri încă o dată !

#107
nickro

nickro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 588
  • Înscris: 17.08.2006

View PostOvidiuNS, on 22 mai 2014 - 13:23, said:

Mulţumiri şi felicitări şi din partea mea !

Din ce am înţeles, dacă aţi fi fost cu maşina personală, aţi fi putut hălădui pe acolo nestingheriţi, fără să-ţi facă cineva un program.
Aşa este, sau în anumite locuri e nevoie obligatoriu de ghid ? Iar în ce priveşte zborul cu balonu', poţi "contracta" acolo un zbor, şi cu câte zile înainte trebuie vorbit ?

Te întreb, deşi în ultima vreme am cam apelat şi noi la "pachete turistice". Adică, ar merita să-mi mai bat capul cu toate detaliile, sau ar fi mai comod să iau un "pachet turistic de bază", şi doar alte obiective să le "acopăr" pe cont propriu ?


Sănătate şi mulţumiri încă o dată !

Daca ai masina, toate obiectivele sunt accesibile, pe cont propriu, fara ghid - util, dar nu indispensabil, cu putina documentare prealabila si citit siteuri gen tripadvisor. Dezavantajul e bataia de cap si riscul de a nu nimeri intotdeauna drumul corect. Pe de alta parte, e bine sa ai si pe cineva (de la hotel de ex.) cu autoturism, daca faci trasee pe vai, pentru ca altminteri, lasi masina la intrarea intr-o vale, mergi 4-5-7 km, pe un traseu nu tocmai plat, cu pante, uneori abrupte, si nu mai ai chef sa te intorci, pe aceeasi distanta, la masina parcata.
Oricum, exista multe variante: masina proprie, masina inchiriata o zi, doua, aranjat la  hotel (cum am facut noi), scutere. Mai sunt si autobuze locale, nu am mers cu ele, dar pot fi o varianta, din ce am citit, pt. Goreme - Uchisar, Cavusin, Avanos, Ortahisar, Urgup. Si in cazul baloanelor, se pot cont®acta, anticipat sau pe loc, companiile specializate; cred, totusi, ca un pret mai bun se poate obtine tot prin intermediul hotelurilor. Pret mai bun inseamna nu 150 Euro, la un zbor normal, cat cer companiile la prima strigare, ci, undeva in jur de 100  Euro (poate depinde si de sezon).
Poti merge si pe varianta low budget: cu masina personala, sau cu avionul, cu Pegasus, cazare ieftina in Goreme (sunt si campinguri bune - Kaya, de ex. la intrare in Valea Meskendir), bantuit gratis pe toate vaile de pe langa Goreme, unde este esenta peisajului cappadocian, lipsa zbor balon - in compensatie te trezesti intr-o dimineata, te urci la Sunset Point si umaresti spectacolul colorat, cu autobuzul in jurul orasului Goreme.

Pentru informatii foarte bune am folosit:
http://www.captivati...cia-start-here/

Edited by nickro, 22 May 2014 - 16:30.


#108
bucharest72

bucharest72

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 173
  • Înscris: 25.02.2009
Ziua buna tuturor...Sejurul la Cappadocia-Goreme ( 2 persoane) in cateva cuvinte:

-perioada: 20-24 mai( 4 nopti)
-cazare: Arif Cave Hotel
-pret: 900 ron (aprox. 200 euro/540 lire turcesti) ;a inclus cazare + mic dejun.Transportul cu shuttle-bus de la aeroportul din Nevsehir la hotel a costat 11 lire/persoana (aprox. 4 euro).
Toate tarifele au fost stabilite pe mail direct cu managerul hotelului (fiul patronului).

-transport : avion Turkish Airlines pe ruta Bucuresti-Nevsehir (cu escala la Istanbul), apoi shuttle-bus Nevsehir-Goreme( 40 km, 30 min. cu bus-ul).
-pret transport : 1600 ron (355 euro).

Din cele 3 tururi organizate (Red , Green, Blue) recomand Red Tour ; este mai scurt (orele 9:30-16:00), dar mai putin obositor si include principalele atractii din zona. Pretul a fost de 90 lire turcesti/persoana ( aprox.30 euro) si a inclus si masa de pranz la un restaurant cu meniu tip bufet suedez( cine dorea putea manca ce vroia si cat putea), bauturile se plateau separat.
Dintre celelalte spectacole organizate recomand Turkish Night (pret 90 lire/30 euro/persoana), care a inclus si masa si bautura ( bautura a fost open-bar, vin, bere, sucuri sau localul raki). Show-ul a inceput la 20:30 si s-a terminat la 22:40 si a inclus si dansul dervish-ilor..
Separat se organizeaza si un spectacol Whirling Dervish (Dervisi Rotitori) care costa tot 90 lire/30 euro, dar tine aprox. 1 ora si contine acelasi dans ca la seara turceasca... Practic, nu merita o alta cheltuiala pentru a vedea ceea ce poti vedea la celalalt spectacol... Recomand Turkish Night...
De asemenea, tot respectul pentru dl Arif (propietarul hotelului) si ptr. Ahmet (fiul sau si manager al hotelului).! La sosire, cat si in fiecare seara, ne-au oferit cate un pahar de vin din partea lor..Nu stiu cat sau daca a contat ca suntem romani( nu vizitasera Romania) dar, spre comparatie, celorlalti care s-au cazat in saptamana aceea la hotel (chinezi, coreeni,spanioli,bulgari,englezi) le-au oferit doar la sosire cate un pahar cu ceai..
Se poate manca bine cu 12-16 lire, o bere este aprox. 8 lire, un pahar de vin 4 lire; a se incerca traditionalele gozleme, pide sau lahmacun..Si binenteles, atotputernicul kebap..Cursul este de 1 euro=2,7 lire, dar se gasesc exchange-uri unde poti lua 3 lire ptr. 1 euro.. In gramada de mici magazine cu suveniruri pretul poate fi negociat (daca cumperi mai multe produse, cu atat mai bine), dar nu foarte mult..
Concluzia: o zona superba, cu oameni de nota 10, mancare buna, peisaje pe care nu le poti uita, un loc care ar trebui vizitat de cat mai multi romani.!

Attached Files



Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate