Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Anii '80 in Romania comunista!

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
1007 replies to this topic

#1
xdaniel

xdaniel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,069
  • Înscris: 13.01.2008
Pe diferite topicuri pe forumul asta ne-am tot confruntat cu nostalgici care ne explicau cat de bine era pe vremea comunismului comparativ cu anii '90 ai tranzitiei. Am si eu o rugaminte pentru nostalgici: sa comenteze pe marginea acestui articol!
http://www.adevarul....e-de-peste.html

Quote

În anii ’80, vânzarea condiționată – „ca să luați asta, trebuie să cumpărați și asta” –  devenise o practică frecventă în cadrul comerțului socialist. Rezultat al anilor de supunere și dictatură, românii se învățaseră să tolereze absurditățile lumii în care trăiau și acceptau să li se vâre pe gât mărfuri de care nu aveau nevoie.

România, anul 1986, interior de alimentară. „Dacă vreți să luați un baton de salam, trebuie să cumpărați și două picioare de porc.” Zi ceva dacă poți.

După ore bune petrecute la coadă, storcoșit între cel din față și cel din spate, între cel din stânga și cel din dreapta, și, în general, după multe zile care semănau una cu alta și-n care nu te mai mira nimic, simțul critic și puterea de reacție se diminuaseră până la dispariție.

Așa că acceptai să plătești și picioarele de porc și părăseai magazinul fără să comentezi. Și-a doua zi făceai la fel. Iar zilele se repetau întocmai, într-un șir ce părea nesfârșit.

„Oamenii erau învățați să tolereze absurditatea lumii care li se oferea. Nu reclamau nimic, deși ar fi putut s-o facă. Vânzarea condiționată nu era o practică legală și putea fi atacată”, spune etnologul Șerban Anghelescu, de la Muzeul Țăranului Român. Nimeni nu mișca însă în front, iar asta e „reacția de resemnare a celui care crede că nu se mai poate întâmpla nimic și care așteaptă să se întâmple ceva din cer și nu din inițiativa lui personală”.

Ți se forța mâna

În anii ’80, vânzarea condiționată – „ca să luați asta, trebuie să cumpărați și asta” – era o practică frecventă în cadrul comerțului socialist. Dădeai nas în nas cu ea în multe dintre unitățile comerciale ale României socialiste, cu precădere în alimentare și în librării.

„Dar eu mi-am luat odată și o pereche de cizme și m-au pus să cumpăr și o altă pereche de încălțări, din plastic. Erau mai ieftine, dar tot te făceau să pierzi bani”, spune Dana Popovici, 40 de ani. Ea adaugă: „Oricum, asta a început să se întâmple prin anii ’80, atunci când a început o criză cruntă din motive de returnare a datoriei externe. Până atunci a mai fost cum a mai fost”.

Vânzarea „la pachet” devenise, în ultimul deceniu al epocii comuniste, o obișnuință și pentru că i se creaseră condiții de desfășurare. Produsele esențiale traiului aproape că dispăruseră de pe piață, umblai de nebun prin toate piețele și magazinele să găsești ceva. Și atunci când, într-un final, reușeai să faci rost de o pungă de ficăței sau de un pachet de unt, era simplu să fii șantajat cu o conservă sau cu doi „adidași”, adică două picioare de porc.

Nu aveai cum să refuzi „afacerea”. George Rizoiu, 55 de ani, rezumă situația: „Metoda asta se practica intens la alimentara. Căutai un produs care nu prea se găsea și, atunci când se găsea, vânzătorii mai puneau alături și produse care n-aveau căutare. Și le luai. Ce să faci?”.

Unu plus unu

La rândul său, Adrian Micu își amintește: „Era în 1988 și stăteam la coadă să cumpăr salam de Sibiu de la alimentara Arieșul din Alba Iulia. Și țin minte că mi-am lăsat loc la coadă și am plecat la mama, la muncă, să mai iau niște bani. Aflasem că era obligatoriu să iau, pe lângă batonul de salam, și două conserve de pește oceanic. Salamul era 80 și ceva de lei, o conservă era 10 lei, iar eu n-aveam decât 100 de lei la mine”.

Dana Popovici povestește și ea cum stăteau lucrurile: „La un kilogram de carne, un kilogram de slănină. La un kilogram de piept de pui, o pungă de tacâmuri. Asta era. Și nu se întâmpla numai în alimentare, ci și atunci când făceai o comandă la Casa de comenzi. Se adunau trei-patru inși, comandau de o anumită sumă, dar li se băgau pe gât și conservele de pește. Bine, asta e altă discuție, că nu toată lumea reușea să afle numărul de la Casa de Comenzi”.

Tactici neortodoxe

Vânzarea „la pachet“ a fost precedată, înainte de anii ’80, de numeroase alte tactici de a scăpa de mărfurile de pe stoc. Valerica Cristea, vânzătoare la alimentara, își amintește: „Până prin 1982 s-au găsit pui în prostie. Și nu reușeam să-i vindem pe toți, se stricau și trebuia să îi plătim. Așa că îi spălam cu apă rece, îi treceam printr-un butoi în care puneam hipermanganat, un dezinfectant, și îi scoteam din nou în galantare. Cu salamul se întâmpla la fel: dacă trecea timpul și nu se cumpăra, îl ștergeam bine de mâzgă și-l dădeam cu ulei, să pară nou, să pară proaspăt, ca să se cumpere”.

Dai ouă, primești gaz

Vânzarea condiționată cuprindea sub pălăria ei cel puțin două fenomene. Pe de-o parte, trebuia să cumperi lucruri de care nu aveai nevoie: conserve de pește, cutii cu creveți, cărți cu autori obscuri. Pe de alta, erai forțat să dai statului lucruri pe care doreai să le păstrezi.

Vezi, de pildă, obligația țăranilor de a plăti în bani, dar și în ouă, gazul lampant. Lucrurile stăteau în felul următor: cooperațiile sătești aveau sarcina de a achiziționa un anumit număr de ouă de la populație. Oamenii nu erau însă dispuși să le dea pentru că prețul oferit era departe de a fi convenabil.

Dar cum țăranii aveau, la rândul lor, nevoie de gaz lampant, statul recurgea la o formă de șantaj: le vindea sătenilor gazul, dar cerea în schimb și o anumită cantitate de ouă.  

Dana Popovici povestește: „Mi-amintesc cum se ducea bunică-mea cu poala plină cu ouă ca să ia 20 de litri de gaz pentru lampă...”. Etnologul Șerban Anghelescu e de părere că fenomenul acesta exista în sate încă din anii ’50, iar „modelul era sovietic. Marele vecin de la Răsărit inventase asta înaintea noastră”.

„Lumea, ce să zică? Nu mai zicea nimic“

Conservele de pește nu se cumpărau, în ciuda unei aprige campanii de stimulare a consumului  www.igu.ro/latrecut

Bun, bun, dar de ce se întâmpla asta? De ce se ajunsese la vânzarea condiționată? Explicațiile curg una după alta, într-o înșiruire logică. Unitățile comerțului socialist trebuiau să scape de mărfurile care nu se vindeau. Ca să-și ia salariul și să meargă înainte, comercianții trebuiau să elimine din stoc și acele lucruri care nu prezentau interes pentru clienți. Nu puteau rămâne cu ele, asta nu era o opțiune.

Vânzarea condiționată era, așadar, o modalitate de a debloca piața. Vânzătoare la alimentara înainte de 1989, Valerica Cristea povestește: „Șefii ne puneau să vindem la pachet. Dacă voiai să iei mai mult decât era rația, trebuia să iei și doi «adidași», o conservă de pește sau o cutie de creveți. Trebuia să le vindem, să nu rămânem cu ele. Câte am mai și aruncat... Lumea, ce să zică? Nu mai zicea nimic. Le cumpăra, că nu avea ce face. Bine, unii le luau cu ei, alții le plăteau și le lăsau în alimentară”.

Planul te mânca de viu

Conservele de pește erau, de pildă, printre cele mai ocolite produse. Iar asta era, într-adevăr, o problemă, ținând cont că România avea, în anii aceia, numeroase vapoare de pescuit oceanic și multe fabrici care produceau conserve. Pentru că oamenii nu se înghesuiau să cumpere pește și produse din pește, o campanie fără precedent de stimulare a consumului fusese inițiată, iar alimentarele încercau și ele, cum puteau, să țină pasul, forțând cumpărarea.

Pe de altă parte însă, vânzarea condiționată putea fi considerată atunci și o modalitate de a ține pe linia de plutire întreprinderi nerentabile: mărfurile nedorite erau introduse și ele cu forța în plasa de cumpărături pentru ca o fabrică sau alta să nu ajungă în situația de a dispărea, pentru ca muncitorii să nu rămână pe drumuri. Falimentul și șomajul erau fenomene de neconceput în Epoca de Aur.

Așa că vânzarea condiționată era, până la urmă, o formă de corectare a absurdităților comerțului socialist, centralizat și planificat până în pânzele albe. A se vedea, de pildă, cazul librăriilor, care trebuiau să scape de cărțile „de stoc”, ca angajații să-și poată primi salariile. Și cum planul era umflat de la an la an, sarcina asta devenea din ce în ce mai dificilă.

Lucia Bălan, librar cu 35 de ani de experiență, e categorică: „Dacă nu făceam planul, nu luam salariul”. Și explică: „Planul se stabilea în funcție de vânzările anului precedent. La acesta se mai adăugau, să zicem, încă 20%, și ăsta era planul pe anul viitor. Și ca să faci planul, ajungeai să păcălești cumpărătorul făcând pachete de cărți. O carte bună și una de umplutură”.

Jules Verne, „premiat“  cu câte trei garoafe pe volum

Dacă în cele mai multe dintre cazuri erai obligat să cumperi produse de același tip, în alte cazuri se întâmpla să ți se pretindă achiziționarea unor lucruri total diferite. Adrian Micu spune: „Îmi amintesc că atunci când am cumpărat «Insula misterioasă» a lui Jules Verne m-au pus să cumpăr câte trei garoafe pentru fiecare dintre cele două volume”.

Etnologul Șerban Anghelescu evidențiază o caracteristică anume a comerțului socialist:  „Comunismul este și perioada asocierilor foarte stranii între mărfurile din magazine. Puteai să găsești, de pildă, fără probleme, cremă de ghete la florărie. Aveai tot timpul surprize de felul ăsta: să găsești într-un magazin specializat mărfuri care n-ar fi trebuit să fie acolo”.

Că vânzarea condiționată a fost o realitate a ultimului deceniu al Epocii de Aur o demonstrează și exploatarea ei, în cadrul unei lansări de carte, după căderea comunismului, în vara lui 1990. Șerban Anghelescu povestește: „Mi-amintesc o lansare memorabilă în care a fost comemorată vânzarea condiționată. Se întâmpla într-o măcelărie din Piața Amzei, aflată la parterul unei clădiri. Cartea lansată se vindea cu un kilogram de carne. Dacă voiai cartea, trebuia să iei și carnea. Imaginea era foarte limpede, deși asocierea asta nu fusese făcută niciodată în comunism”.

Adeverințe și scobitori

Raționalizarea mărfurilor și condițiile pe care trebuia să le îndeplinești, ca să le achiziționezi, intraseră și în bancuri. A se vedea, de pildă, următorul: „O tânără intră într-o galanterie: «Aș vrea să cumpăr o pereche de chiloți!», «Avem numai modelul ăsta, 25 de lei bucata». Tânăra achită la casă și merge cu bonul la raion. «Ce-i asta?», «Bonul pentru chiloți», «Dar... adeverință că lucrați pe schelă aveți?»”.

Un altul scoate în evidență atât condiționarea, cât și minciuna generalizată din acei ani: „Într-o alimentară intră un tip cam timid: «Nu vă supărați, știu că nu se găsește, dar poate, totuși, dumneavoastră aveți pus deoparte un pic de mușchi țigănesc...», «Da, sigur, cât doriți?», «Aveți? Păi... o jumătate de kilogram dacă s-ar putea», «Sigur că se poate, dar dacă vreți să luați asta trebuie să luați și șuncă de Praga», «Cum? Aveți și șuncă de Praga? Păi... dați-mi un kilogram», «Bine, dar dacă vreți astea, trebuie să luați și cașcaval», «Cum? Aveți și cașcaval? Păi, dați-mi un kilogram, că tot am luat azi chenzina», «Bine, dar dacă vreți să luați astea, trebuie să luați și scobitori», «Bine, domnule, iau și scobitori!», «Păi, scobitori nu avem!»” (Dana Maria Niculescu Grasso, „Bancurile politice în țările socialismului real. Studiu demologic”).


#2
stalnet1

stalnet1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,508
  • Înscris: 10.01.2007

View Postxdaniel, on 23rd August 2009, 11:22, said:

Pe diferite topicuri pe forumul asta ne-am tot confruntat cu nostalgici care ne explicau cat de bine era pe vremea comunismului comparativ cu anii '90 ai tranzitiei. Am si eu o rugaminte pentru nostalgici: sa comenteze pe marginea acestui articol!
http://www.adevarul....e-de-peste.html
ai dreptate man
articolul e trecut de slab
nu prea esti convingator desi e al doilea topic pe acelasi subiect

#3
xdaniel

xdaniel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,069
  • Înscris: 13.01.2008

View Poststalnet1, on 23rd August 2009, 13:30, said:

ai dreptate man
articolul e trecut de slab
nu prea esti convingator desi e al doilea topic pe acelasi subiect
Articolul prezinta fapte reale. Ce nu este convingator? Negi veridicitatea lucrurilor prezentate in articol sau ce? :death:

#4
stalnet1

stalnet1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,508
  • Înscris: 10.01.2007

View Postxdaniel, on 23rd August 2009, 11:35, said:

Articolul prezinta fapte reale. Ce nu este convingator? Negi veridicitatea lucrurilor prezentate in articol sau ce? :death:
nu prea intelegi...
Spun doar ca articolul e prea putin convingator  ,ca adevarul e la mijloc dar asta nu te poate impiedica sa pleci .Te inteleg
Am incercat si eu sa plec dar mi-a fost practic imposibil .
nu-ti bate capul vinde si pleaca

#5
tictacseb

tictacseb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 422
  • Înscris: 17.08.2009

View Poststalnet1, on 23rd August 2009, 13:30, said:

ai dreptate man
articolul e trecut de slab
nu prea esti convingator desi e al doilea topic pe acelasi subiect
de ce nu ma mira ca esti aparator al acelei perioade?

oricum tare de tot povestea cu salamul stricat vandut ca nou :deadtongue:

#6
stalnet1

stalnet1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,508
  • Înscris: 10.01.2007

View Posttictacseb, on 23rd August 2009, 11:42, said:

de ce nu ma mira ca esti aparator al acelei perioade?

oricum tare de tot povestea cu salamul stricat vandut ca nou :deadtongue:
gresit !
Nu apar acele vremuri dar cred ca am capacitatea de a recunoaste ca se intamplau si lucruri bune

#7
Molnjer

Molnjer

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,662
  • Înscris: 02.12.2007
Si cate produse nu erau stricate sau expirate.... imi amintesc de ciocolata de prin tarile arabe care era plina de viermi

Edited by Molnjer, 23 August 2009 - 12:52.


#8
Tomaso

Tomaso

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 57,714
  • Înscris: 11.04.2005

View Posttictacseb, on 23rd August 2009, 13:42, said:

oricum tare de tot povestea cu salamul stricat vandut ca nou :deadtongue:

Era o practică banală.
Se mai obișnuia ca salamurile să fie spălate cu apă și oțet.

Am cunoștințe care afirmă că și acum se practică această formă de comerțt, uneori chiar și în magazine relativ mari.
Să mai pomenesc de carnea tocată sau de mici, făcută din ceea ce se strica ?  Amestecată cu cimbru și ceai de boia, ca să nu pută prea tare și să pară roșie și proaspătă ?

#9
xdaniel

xdaniel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,069
  • Înscris: 13.01.2008

View Poststalnet1, on 23rd August 2009, 13:51, said:

gresit !
Nu apar acele vremuri dar cred ca am capacitatea de a recunoaste ca se intamplau si lucruri bune
Ia spune tu ce era bun in Bucuresti in anii '80!

#10
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

View Poststalnet1, on 23rd August 2009, 13:41, said:

,ca adevarul e la mijloc
Cum sa fie la mijloc domne ? Asa era atunci. Tot ce zice in articol e doar un rezumat, cate si cate alte abureli nescrise traiau oamenii pe atunci numai ei care au mai supravietuit mai stiu. Eu de ex imi aduc aminte un fapt banal, eram amator de pixuri cu 4 mine cu culori diferite, ca sa iei unu trebuia sa mai cumperi si o carte cu cuvantarile lui Ceausescu :D

Edited by andreic, 23 August 2009 - 13:12.


#11
tictacseb

tictacseb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 422
  • Înscris: 17.08.2009

View Posttomaso, on 23rd August 2009, 13:54, said:

Era o practică banală.
Se mai obișnuia ca salamurile să fie spălate cu apă și oțet.

Am cunoștințe care afirmă că și acum se practică această formă de comerțt, uneori chiar și în magazine relativ mari.
Să mai pomenesc de carnea tocată sau de mici, făcută din ceea ce se strica ?  Amestecată cu cimbru și ceai de boia, ca să nu pută prea tare și să pară roșie și proaspătă ?

problema e ca pun pariu ca atunci daca te plangeai nu se intampla nimic, acu sunt destule sanse ca magazinul respectiv sa primeasca o amenda destul de mare

#12
Tomaso

Tomaso

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 57,714
  • Înscris: 11.04.2005

View Postandreic, on 23rd August 2009, 14:07, said:

Cum sa fie la mijloc domne ? Asa era atunci.

Puștiului nu îi vine să creadă :deadtongue: .

#13
alalaltu

alalaltu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,837
  • Înscris: 30.10.2006
De vanzarea conditionata imi mai amintesc si eu. Problema adevarata a aparut insa la sfarsit cand nici macar conditionat nu mai gaseai ceva.

#14
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

View Posttictacseb, on 23rd August 2009, 14:09, said:

problema e ca pun pariu ca atunci daca te plangeai nu se intampla nimic
E nu... te vizita cineva cu siguranta. Sa fim seriosi, cine se plangea pe atunci sa riste luarea in vizor.

#15
xdaniel

xdaniel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,069
  • Înscris: 13.01.2008
Mai puneti si voi articole despre anii '80! Are cineva cartea "Anii '80 si bucurestenii"? Ar fi interesant de pus cateva pagini scanate aici. Eu n-o am la indemana. Acolo-s toate grozaviile!

#16
Tomaso

Tomaso

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 57,714
  • Înscris: 11.04.2005

View Postandreic, on 23rd August 2009, 14:13, said:

E nu... te vizita cineva cu siguranta. Sa fim seriosi, cine se plangea pe atunci sa riste luarea in vizor.

Uneori, pe la cozi se așezau niște tipi cu căciulă de blană și haină de piele ( model NKVD - 1935 ) dacă era frig, ori pantaloni de stofă și cămașă, dacă era cald.
Dacă cineva începea să facă scandal, tipul ridica tonul: "Alo tovarășu', ce faci aici ? Agitație ?"

View Postxdaniel, on 23rd August 2009, 14:21, said:

Mai puneti si voi articole despre anii '80 !

Mai tineti minte regimul bananelor din comunism?


Paradoxal era ca desi Ceausescu era pretin cu conducatorii tarilor bananiere, bananele ajungeau rar la noi si erau verzi, de trebuia sa le tinem in ziare, pe dulap, de pilda, ca sa se ingalbeneasca. Mie, personal, imi placeau (si imi plac) bananale. Am reusit, o data, sa cumpar, de la bufetul Casei Studentilor din Timisoara, cu pile (!) vreo zece banane. M-am dus intr-un parc, unde am mincat singur opt bucati si, cu ultimele doua, m-am intilnit cu cel mai bun prieten al meu si am impartit frateste prada! De altfel, cind, in iunie 1990, am ajuns in Franta, cu o bursa, am mincat in primele zile numai banane!

Am auzit, recent, o poveste cu banane din comunism care mi-a desteptat amintirile de mai sus. Si pe care vreau sa v-o impartasesc. Un profesor universitar roman, mare somitate in materia lui, a calatorit in Turcia, de unde s-a intors, printre altele, cu o punga cu banane pentru ai lui. Vamesii romani, amatori si ei de banane, i-au spus profesorului ca nu le poate introduce in tara pentru ca nu are aprobare etc. La care profesorul a avut o reactie minuata. A mincat toate bananele in fata vamesilor. Dupa care i-a intrebat: acum pot intra in tara?!

Asta da, solutie!


Sursa

#17
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006

View Posttomaso, on 23rd August 2009, 13:54, said:

Era o practică banală.
Se mai obișnuia ca salamurile să fie spălate cu apă și oțet.

Am cunoștințe care afirmă că și acum se practică această formă de comerțt, uneori chiar și în magazine relativ mari.
Să mai pomenesc de carnea tocată sau de mici, făcută din ceea ce se strica ?  Amestecată cu cimbru și ceai de boia, ca să nu pută prea tare și să pară roșie și proaspătă ?
se spala cu otet ca sa curete mucegaiiul.
:w00t:

#18
934

934

    Rain Man.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,360
  • Înscris: 14.04.2007

View Postxdaniel, on 23rd August 2009, 13:56, said:

Ia spune tu ce era bun in Bucuresti in anii '80!
Bancurile, revista Urzica, tiganii la canal, pedeapsa cu moartea, Miaunel si Balanel.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate