Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Vreau sa fac Vin de casa ...
#163
Posted 18 September 2012 - 16:22
azazelo30, on 18 septembrie 2012 - 15:47, said:
am atasat pozele cu soiul de struguri din gradina. daca m-ati ajuta sa-i identific ar fi perfect. azazelo30, on 18 septembrie 2012 - 15:47, said:
senator, explica-mi te rog cum sa folosesc bioxidul de sulf. (de unde sa-l iau, ce cantitate sa pun in fiecare damigeana, cand sa-l pun) |
#164
Posted 18 September 2012 - 21:30
salutare.
Tin sa va anunt ca sunt incepataor.este primul an,asa ca sper sa fiti ingaduitori.nu am avut bunici la tara.vorbesc din auzite. am cumparat 100 kg de ananas si un teasc mic,m-am dus la varul meu la tara si m-am chinuit sa fac si eu vin. teascul m-a dezamagit ca nu zdrobea asa cum credeam eu strugurii.ieseau printre crapaturi mai tarziu am aflat ca ma chinuiam degeaba,fiindca daca nu-i treci prin zdrobitor nu ai sanse sa-i zdrobesti cu teascul. Am folosit un zdrobitor imprumutat din vecini ,si iar dezamagire.intr-o parte era distanta cam 0,5 cm. ce m-a dezamagit este faptul ca nu prea a curs zeama,decat s-au spart boabele putin, Ulterior am inteles ca ar fi normal,zeama apare dupa cateva zile de macerat,apoi treci boasca prin teasc si mai obtii ceva zeama. Va rog sa ma coerectati daca gresesc. O alta problema ar fi ca nu mai stiu dupa cine sa ma iau:unii recomanda sa tragi mustul a 2 a zi,altii spun:dupa 4-5 zile,si mai este o categorie care recomanda trasul mustului dupa 8 zile(nu mai devreme),altfel iei toata taria vinului ) Deci eu ce sa fac? sambata am facut ce am facut,ca inca nu pot sa zic ca am facut vin ), si as vrea sa-l trag joi(dupa 5 zile) Cand ar fi cel mai bine sa-l trag? Si utima problema sper.Ce stiti despre vinobran(Potassium metabisulfite, K2S2O5, also known as potassium pyrosulfite) .Cineva imi recomnda sa-l folosesc daca vreau sa pastrez vinul mai mult timp( ar ajuta si la limpezire ). Cand se pune mai exact vinobranul,dupa cele 30-40 de zile in care fierbe vinul? Si acum , bomba bombelor: Vreau ca o parte sa-l imbuteliez in sticle.mi-am luat sticle,dopuitor,hartie autoadeziva sa-mi fac etichete proprii,am planuri mari daca-l imbuteliez fara sa pun vinobran sau altceva,cat timp credeti ca rezista vinul? Multumesc anticipat pentru raspunsuri! Edited by Don_C, 18 September 2012 - 21:36. |
#165
Posted 18 September 2012 - 22:31
Multe intrebari....incerc sa te ajut putin!
M-a amuzat faza aia cand ai vrut sa scoti mustul direct din teasc, fara zdrobitor! Asa e la inceput! Cand sa scoti mustul? Eu zic sa citesti putin despre vinificatia "in alb" (se scoate mustul imediat) si vinificatia "in rosu" (se scoate mustul mai tarziu). Vinificatia "in alb sau rosu" nu are legatura cu culoarea strugurilor. Tu ai inceput deja "in rosu". In loc de Vinobran poti folosi clasicul bioxid de sulf (cu/fara bentonita). La ananasul tau as pune SO2-ul dupa fermentatie. Vinul din ananas nu e un "super-vin".....nu cred sa reziste mai mult de 1 an (dar cu tratamente). Asteapta si alte pareri! Numai bine! Edited by danutz_2009, 18 September 2012 - 22:32. |
#166
Posted 19 September 2012 - 10:41
Don_C, on 18 septembrie 2012 - 21:30, said:
Tin sa va anunt ca sunt incepataor.este primul an,asa ca sper sa fiti ingaduitori.nu am avut bunici la tara.vorbesc din auzite. Don_C, on 18 septembrie 2012 - 21:30, said:
am cumparat 100 kg de ananas si un teasc mic,m-am dus la varul meu la tara si m-am chinuit sa fac si eu vin. teascul m-a dezamagit ca nu zdrobea asa cum credeam eu strugurii.ieseau printre crapaturi mai tarziu am aflat ca ma chinuiam degeaba,fiindca daca nu-i treci prin zdrobitor nu ai sanse sa-i zdrobesti cu teascul. Am folosit un zdrobitor imprumutat din vecini ,si iar dezamagire.intr-o parte era distanta cam 0,5 cm. ce m-a dezamagit este faptul ca nu prea a curs zeama,decat s-au spart boabele putin, Ulterior am inteles ca ar fi normal,zeama apare dupa cateva zile de macerat,apoi treci boasca prin teasc si mai obtii ceva zeama. Va rog sa ma coerectati daca gresesc. În mod normal, zdrobitorul ar trebui să aibe arcuri la un valţ astfel încât distanţa dintre valţuri să fie când mai mare când mai mică în funcţie de strugurii care trec printre ele. Probabil că nu are aşa ceva, iar reglajul a lăsat de dorit. Macerarea se face doar în anumite cazuri. Fie, la vinul alb, când vrei să beneficiezi de buchetul specific unor anumite soiuri (s-a dat exemplu pe-aici de Muscat Ottonel şi Tămâioasă Românească), fie când vrei să faci vin roşu din soiuri care au coaja roşie şi zeama "albă" (Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră). Nu e cazul aici. Don_C, on 18 septembrie 2012 - 21:30, said:
O alta problema ar fi ca nu mai stiu dupa cine sa ma iau:unii recomanda sa tragi mustul a 2 a zi,altii spun:dupa 4-5 zile,si mai este o categorie care recomanda trasul mustului dupa 8 zile(nu mai devreme),altfel iei toata taria vinului ) Don_C, on 18 septembrie 2012 - 21:30, said:
Si utima problema sper.Ce stiti despre vinobran(Potassium metabisulfite, K2S2O5, also known as potassium pyrosulfite) .Cineva imi recomnda sa-l folosesc daca vreau sa pastrez vinul mai mult timp( ar ajuta si la limpezire ). Cand se pune mai exact vinobranul,dupa cele 30-40 de zile in care fierbe vinul? Don_C, on 18 septembrie 2012 - 21:30, said:
Si acum , bomba bombelor: Vreau ca o parte sa-l imbuteliez in sticle.mi-am luat sticle,dopuitor,hartie autoadeziva sa-mi fac etichete proprii,am planuri mari daca-l imbuteliez fara sa pun vinobran sau altceva,cat timp credeti ca rezista vinul? În primul rând, nu se justifică o îmbuteliere a unui vin de slabă calitate. Dar, dacă pentru tine nu contează acest aspect, mai trebuie să ţii cont că îmbutelierea se face după ce s-a finalizat fierberea (logic), după ce s-a pritocit vinul (de regulă de 3-4 ori), s-a filtrat şi s-a pasteurizat vinul astfel încât să nu mai rămână fermenţi care ar putea să-şi reia fermentarea de acolo unde a rămas. Acest ultim aspect m-a dat şi pe mine peste cap şi m-a împiedicat să îmbuteliez vinul ca să ies serios pe piaţă. |
#167
Posted 19 September 2012 - 18:31
Multumesc domnilor,mi-ati fost de mare ajutor.
Referitor la trasul mustului:imediat,inseamna a doua zi?Nu trebuie sa astepti sa se ridice boasca la suprafata?Eu am incercat sa scot cu furtunul must dupa ce i-am zdrobit,dar nu am putut pentru ca nu era zeama.am scos pe la suprafata.am apasat boasca cu un ciur si asa am reusit. Cat despre imbuteliere,sunt nevoit sa merg mai departe nu am cumparat degeaba sticle,dopuri,dopuitor.Pun so2 in jumatate din el si restul il imbuteliez fara.am vreo 25 de sticle .as vrea ca vre-o 10 sa le pastrez mai mult de un an. Senator e pacat sa renunti la imbuteliat mai ales ca esti destul de pregatit.Macar pentru tine ,nu neaparat pentru vanzare. Astept de la tine o sticla de vin rosu,preferabil cabernet sauvignon ),sau ce vrei tu.Merg pe mana ta. |
#168
Posted 19 September 2012 - 20:27
#169
Posted 19 September 2012 - 22:09
Don_C, on 19 septembrie 2012 - 18:31, said:
Cat despre imbuteliere,sunt nevoit sa merg mai departe nu am cumparat degeaba sticle,dopuri,dopuitor.Pun so2 in jumatate din el si restul il imbuteliez fara.am vreo 25 de sticle .as vrea ca vre-o 10 sa le pastrez mai mult de un an. Don_C, on 19 septembrie 2012 - 18:31, said:
Senator e pacat sa renunti la imbuteliat mai ales ca esti destul de pregatit.Macar pentru tine ,nu neaparat pentru vanzare. Astept de la tine o sticla de vin rosu,preferabil cabernet sauvignon ),sau ce vrei tu.Merg pe mana ta. De la mine poţi avea vin roşu din Merlot. Ăsta este soiul care defineşte cel mai bine zona mea. Adu-mi aminte cu vreo săptămână-două înainte de Crăciun şi se rezolvă. Şi, mai discutăm după aia. danutz_2009, on 19 septembrie 2012 - 20:27, said:
Dupa ce termini de zdrobit, bei o bere rece apoi treci la scos mustul! |
#170
Posted 19 September 2012 - 23:45
danutz_2009, on 19 septembrie 2012 - 20:27, said:
Imediat e.....imediat! Dupa ce termini de zdrobit, bei o bere rece apoi treci la scos mustul! Diferenta de timp intre cele doua etape e de 1-3 ore. Bafta! As fi baut eu dar eram prea stresat ca nu functionase teascul si nici cu zdrobitorul nu obtinusem zeama mult asteptata senator, on 19 septembrie 2012 - 22:09, said:
Ai dreptul să încerci, deşi poţi face acest lucru şi la anul şi procedezi în mod corespunzător. Tu vrei să cam arzi etapele dar, la un moment dat, te vei lovi de pragul de sus şi-o so iei în freză. Dar, din greşeli învaţă omul. Stiu ca ar trebui pritocit de vre-o 3 ori.prima dupa ce termina de fermentat si limpezit ,a 2 a in decembrie, a 3 a in martie si abia apoi imbuteliat. Dar daca in damigeana rezista de la an la an,de ce nu ar rezista si in sticle excluzand a 2 a si a 3 a pritoceala? Stiu ca sunt pretentios,dar problema este ca nu am tara,locuiesc in apartament si am fost nevoit pentru a face vinul sa apelez la bunicii varului meu care locuiesc de 3 ani la tara(nici ei nu se pricep) . NU pot sa stau tot timpul pe capul oamenilor + drumurile etc. Asa ca o sa sar peste ultimele 2 pritoceli. Ce sa pun si cand sa pun in vin pentru a incerca totusi sa-mi vad visul indeplinit ? Multumesc anticipat MOS CRACINUN. O sa-ti trimit o scrisoare sa nu ma uiti cu sticla de merlot |
#171
Posted 20 September 2012 - 08:35
Don_C, on 19 septembrie 2012 - 23:45, said:
Dar daca in damigeana rezista de la an la an,de ce nu ar rezista si in sticle excluzand a 2 a si a 3 a pritoceala? Don_C, on 19 septembrie 2012 - 23:45, said:
Stiu ca sunt pretentios,dar problema este ca nu am tara,locuiesc in apartament si am fost nevoit pentru a face vinul sa apelez la bunicii varului meu care locuiesc de 3 ani la tara(nici ei nu se pricep) . NU pot sa stau tot timpul pe capul oamenilor + drumurile etc. Vinul se păstrează cel mai bine în butoi. Chiar şi în aceste condiţii trebuie să-l verifici periodic, să-l completezi ca să nu rămână pe gol şi multe altele. Don_C, on 19 septembrie 2012 - 23:45, said:
Ce sa pun si cand sa pun in vin pentru a incerca totusi sa-mi vad visul indeplinit ? Nu fi curios să vezi de sus cum curge vinul în damigeană că te-apucă plânsul şi, mai ales, tusea |
#172
Posted 20 September 2012 - 10:50
Am si eu o nelamurire , chiar nu am avut de-a face cu vinificatia, am pus si eu o damigeana , mai mult din curiozitate, sa vad daca iese ceva. Problema e ca nu incepea sa "bolboroseasca" in borcan . M-am gandit ca rasufla pe la dop , am turnat putina apa peste dop ,ca sa vad daca rasufla, chiar asa si era. Imediat a inceput sa "fiarba'. Ciudat este ca se opreste si de cate ori mai torn apa peste dop incepe sa fiarba iar., desi ulterior nu mai rasufla pe nicaieri (cel putin nu vad nici un semna cand este turnata apa peste dop) .
Care ar fi problema? Are rost sa continuu? Iese ceva? ce ar trebui sa fac? Ma rog , lasand la o parte faptul ca m-am apucat de ceva de care habar n-am... |
|
#173
Posted 20 September 2012 - 20:06
Ne intrebi dar nu ne dai toate informatiile!
Depinde de cat timp ai pus mustul in damigeana....de temperatura....de strugurii folositi (cei nobili incep mai greu sa fiarba)....etc Mai asteapta! Ceva va iesi.....asa vei invata si vei corecta greselile de acum, la anu` nu le vei mai repeta! Numai bine! |
#174
Posted 21 September 2012 - 07:05
danutz_2009, on 20 septembrie 2012 - 20:06, said:
Ne intrebi dar nu ne dai toate informatiile! Depinde de cat timp ai pus mustul in damigeana....de temperatura....de strugurii folositi (cei nobili incep mai greu sa fiarba)....etc Mai asteapta! Ceva va iesi.....asa vei invata si vei corecta greselile de acum, la anu` nu le vei mai repeta! Numai bine! Sper sa iasa. Am pus niste feteasca alba. Temperatura e OK, el de fiert ,fierbe, a facut spuma aia de deasupra , se vede in damigeana cum fierbe , pe mine ma nelamureste chestia asta ca se opreste din bolborosit. Logic, ar insemna ca rasufla pe undeva , dar asa cum spuneam nu mai pot sa identific daca rasufla sau nu. |
#175
Posted 21 September 2012 - 19:49
senator, on 20 septembrie 2012 - 08:35, said:
Problema la sticle este că un vin nefiltrat şi nepasteurizat va avea depuneri şi rişti să se continue fermentarea cu consecinţele care decurg din asta Mai poate fermenta dupa ce folosesti bioxidul de sulf? Am tras vinul ieri (dupa 5 zile) si au iesit cam 45 litri din 100 kg de struguri, pe care i-am desciorchinat . Ma asteptam la ceva mai mult. Cred ca daca storceam boasca mai obtineam cca 7 litri,dar nu m-a lasat batranul .Cica sa fac si mana a 2 a,asa ca am mai pus 30 litri de apa si 6 kg zahar peste boasca.M-a asigurat ca o sa iasa mai bun ca prima mana .Astept 14 zile si-l trag sa vad ce sirop,sau otet o sa iasa masinistu, on 21 septembrie 2012 - 07:05, said:
Sper sa iasa. Am pus niste feteasca alba. Temperatura e OK, el de fiert ,fierbe, a facut spuma aia de deasupra , se vede in damigeana cum fierbe , pe mine ma nelamureste chestia asta ca se opreste din bolborosit. Logic, ar insemna ca rasufla pe undeva , dar asa cum spuneam nu mai pot sa identific daca rasufla sau nu. E normal sa nu boloboroseasca in continuu.Intervalul de timp intre boloborosi creste odata cu inaintarea procesului de fermentatie. Edited by Don_C, 21 September 2012 - 19:50. |
#176
Posted 21 September 2012 - 21:26
masinistu, on 21 septembrie 2012 - 07:05, said:
Sper sa iasa. Feteasca alba "fierbe" incet timp de 2,5-3 luni. Va iesi un vin de calitate si suficient de alcoolizat! Ai rabdare! Natura "merge" in ritmul ei, nu o poti grabi! Don_C, on 21 septembrie 2012 - 19:49, said:
Mai poate fermenta dupa ce folosesti bioxidul de sulf? Am tras vinul ieri (dupa 5 zile) si au iesit cam 45 litri din 100 kg de struguri, pe care i-am desciorchinat . Ma asteptam la ceva mai mult. Cred ca daca storceam boasca mai obtineam cca 7 litri,dar nu m-a lasat batranul .Cica sa fac si mana a 2 a,asa ca am mai pus 30 litri de apa si 6 kg zahar peste boasca.M-a asigurat ca o sa iasa mai bun ca prima mana .Astept 14 zile si-l trag sa vad ce sirop,sau otet o sa iasa Da, fermentatia continua si dupa tratarea cu SO2. 45% must imi pare cam putin....in general se obtine un 60%! 14 zile e cam mult.....cateva zile sunt suficiente pentru "mana a 2-a". Numai bine! |
#177
Posted 23 September 2012 - 19:32
Don_C, on 21 septembrie 2012 - 19:49, said:
Cred ca daca storceam boasca mai obtineam cca 7 litri,dar nu m-a lasat batranul .Cica sa fac si mana a 2 a,asa ca am mai pus 30 litri de apa si 6 kg zahar peste boasca.M-a asigurat ca o sa iasa mai bun ca prima mana .Astept 14 zile si-l trag sa vad ce sirop,sau otet o sa iasa. Mda, unii oameni nu pot ieşi din nişte clişee. Păi, faci vin din struguri sau din zahăr? Mai bun ca prima mână? Hmmm, oare din ce punct de vedere? Dacă pui zahăr şi apă peste o boască fermentată ce crezi că va ieşi? Off, Doamne, chiar nu puteţi alege să rămâneţi doar la un vin de calitate? |
|
#178
Posted 23 September 2012 - 21:46
senator, on 23 septembrie 2012 - 19:32, said:
Off, Doamne, chiar nu puteţi alege să rămâneţi doar la un vin de calitate? Ma asteptam la un raspuns mai dur. Si din pacate ,nu puteam sa ma opresc avand in vedere insistentele batranului ,de fapt ,a fost mai mult o impunere . Sa nu uitam ca eu m-am dus "peste" el in curte si mi-a fost greu sa-mi impun punctul de vedere. |
#179
Posted 23 September 2012 - 21:54
Don_C, on 23 septembrie 2012 - 21:46, said: Ma asteptam la un raspuns mai dur. Don_C, on 23 septembrie 2012 - 21:46, said:
Si din pacate ,nu puteam sa ma opresc avand in vedere insistentele batranului ,de fapt ,a fost mai mult o impunere . Don_C, on 23 septembrie 2012 - 21:46, said: Sa nu uitam ca eu m-am dus "peste" el in curte si mi-a fost greu sa-mi impun punctul de vedere. În fine, e treaba ta. Eu tot încerc pe-aici să vă învăţ să vinificaţi corect. Decizia este a voastră. |
#180
Posted 23 September 2012 - 22:07
senator, on 23 septembrie 2012 - 21:54, said:
Puteai să-i spui că te mulţumeşti doar cu cel natural. În fine, e treaba ta. Eu tot încerc pe-aici să vă învăţ să vinificaţi corect. Decizia este a voastră. Apreciez "filosofia" ta despre vinificatie! Eu ma multumesc ca am reusit sa fac "prima mana" curat. A fost foarte greu sa-l conving ca-l vreau curat,deoarece ma cam forta sa-l "indoi" putin. Daca ma luam dupa el si puneam 2 galeti de apa si nu stiu cat zahar peste,nu aveam eu acum mai mult vin,sau ce iesea acolo? Edited by Don_C, 23 September 2012 - 22:07. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users