Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

vreau casa

- - - - -
  • Please log in to reply
35 replies to this topic

#1
clauditzu

clauditzu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 19.04.2005
Salut. Uite care mi-e necazu: vreau si eu sa i-mi fac o casa in regie propie, am pamintu, am posibilitate de a-mi lega utilitatile gratis, dar nu gasesc un arhitect bun care sa stie de structura de rezistenta a casei.
Casa care as vrea s-o fac are P+M, pe 50 mp (P=sufragerie 4x4, bucatarie 3x4, baie 2x2, hol 3x2, si la E= aceleasi camere doar ca Sufrageria si Bucataria devin Dormitoare), peretii de la mansarda vin exact peste cei de la parter.
Problema mea este: daca fac peretii din BCA de 60(L)x35(h)x25(l) fara structura de rezistenta ajunge sa sustina plafonu si acoperisu ??? Plafonu din ce e mai bine sa-l fac din beton sau din lemn???
Plafonu de beton e mai "solid" dar mai greu de facut si mai greu (16tone). Plafonu de lemn nu stiu cit e de "solid" dar e mai usor de facut si are greutate mai mica.

Daca stiti ceva legat de problemele mele va rog scrieti-mi. Multam

#2
alinutz2001

alinutz2001

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 221
  • Înscris: 28.05.2004

Quote

Casa care as vrea s-o fac are P+M, pe 50 mp (P=sufragerie 4x4, bucatarie 3x4, baie 2x2, hol 3x2, si la E= aceleasi camere doar ca Sufrageria si Bucataria devin Dormitoare), peretii de la mansarda vin exact peste cei de la parter.

dar cum urci in mansarda?? sacrifici holul sau sufrageria... sau pe exterior?!? :nonobad:

sunt in finisaje cu casa si daca m-ar intreba cineva ce anume as schimba as stii precis!

sfatul meu:
1. pe parter placa de beton cu armatura de rigoare;
2. mansarda cu tavan fals.. bine izolat;
3. hol unit cu sufrageria (un zid mai putin- spatiu vizibil mai mult), daca este posibil chiar cu bucataria (sau semidespartit). asa poti "pune" si scara pe undeva si e chiar frumos.

citeste mai multe reviste  cu amenajari interioare, case etc.... vei avea mult mai multe idei!

multa bafta si.... rabdare! B)

#3
as xxl

as xxl

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 734
  • Înscris: 13.02.2003
stii ceva? da-i in ma-sa de arhitecti si ingineri. ce stiu ei? doar sa iti ia o gramada de bani pe niste desene si ca sta cu oamenii si le spune ce sa faca. si nu fac nimic pe santier cu mana lor.

fa-ti tu casa dupa cum iti spune unu' si altu pa forum aicisa sau pe la coltu blocului si sa vezi ce misto o sa sa iasa. plus ca o faci exact asa cum vrei tu, fara toate rahaturile inutile, adica stalpi, armatura, scari, instalatii electrice, sanitare si alte prostii.

pana la urma scopu' e sa ai unde dormi, nu?

#4
alinutz2001

alinutz2001

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 221
  • Înscris: 28.05.2004
as xxl   ai dreptate... dar vrei sa spui ca ideea proprie nu conteaza?!? eu nu am zis ca nu are nevoie de sfatul unui inginer-arhitect. crezi ca eu am facut casa ca apoi sa-mi fie frica sa intru in ea  :nonobad:

doar i-am spus omului ca ideea lui nu e chiar asa buna.. adica poate fi mult imbunatatita, atata tot.

cat priveste armatura....am fier in casa cat sa-ti cumperi o dacie!

toate bune! :oK:

#5
as xxl

as xxl

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 734
  • Înscris: 13.02.2003

Quote

dar nu gasesc un arhitect bun care sa stie de structura de rezistenta a casei
faza 1. nu gasesc arhitect : pai unde ai cautat bai nene? la baru' din capu' strazii?
faza 2. ... care sa stie structura ... pana si cel mai parlit zidar cu ceva experienta iti poate spune cam cum se face o structura de rezistenta, iar dumnealui nu gaseste un arhitect care sa stie asta ... lol

Quote

Problema mea este: daca fac peretii din BCA de 60(L)x35(h)x25(l) fara structura de rezistenta
cum iti poate trece prin cap sa zici ca faci casa (nb. p+M) fara structura de rezistenta ?!?! asta e faza lunii. pana si tiganii care isi fac case din chirpici, au inceput sa isi puna un fel ce centuri si stalpi la cocioabe iar omu' vrea nici mai mult nici mai putin de vila

Quote

Plafonu de beton e mai "solid" dar mai greu de facut si mai greu (16tone)
asta le depaseste pe toate. Dumnezeule, cum o fi calculat asta ? si cum de nu i-a dat cu virgula ? nu de alta, dar pentru o suprafataa totala efectiva de planseu de 50 mp pentru a ajunge la 16 tone trebuie sa toarne un strat de exact 12,8 cm ( presupunand ca pune armatura, nu ???? )

Edited by as xxl, 20 April 2005 - 23:46.


#6
as xxl

as xxl

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 734
  • Înscris: 13.02.2003
a, si inca ceva: ultima oara cand am verificat, regie proprie nu inseamna ca te apuci tu cu doi salagori si faci palat de unu' singur.

#7
moltit

moltit

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 315
  • Înscris: 20.08.2004
@ as xxl:

    Te-ai duce cumva la mecanicul auto sa-ti repare televizorul? Sau altfel: instalatorul sau dentistul sa-ti umble la PC-ul perosonal? Nu cred.
    Sa ma explic: am vazut case facute fara arhitect. Arata O.K.
(sa zicem) pe dinafara, dar cand e sa vedem cum sunt impartite functiunile din interior.... ma lasa nervii... Ca sa ai acces la ultilitatile interioare (camara, toaleta, etc), trebuie sa strabati cale lunga...si treci pe langa 2 dormitoare (unde poate doarme cineva). Sau altceva: ditamai living-ul (35-40mp minim) "alimentat" cu lumina doar din lateral, cu 2 ferestre cat cele de la o sufragerie de bloc de 18mp...
    Concluzia apare limpede: specialistul va sti mult mai bine decat noi despre ce si cum trebuie facuta o treaba.
    Apelati cu incredere la cei calificati in domeniu (sunt multi care sunt seriosi si nu iau bani "cu japca" numai pentru 3 lulele de proiectare), pentru ca o casa o faci, cel putin teroretic, pentru o viata. Si trebuie sa te bucuri de cum arata si (mai important) de cat de utila iti va fi in viitor.

Cu bine,

#8
mesteru

mesteru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 256
  • Înscris: 13.01.2005
Bai fratilor a luat-o lumea pe aratura rau de tot auzi casa construita fara arhitect , pai stie careva de pe aici cite tre sa stie un arhitect ca sa poata sa proiecteze o casa ?Care draq crede ca stie tot ce o sa scriu eu aici in seamna ca e arhitect care nu sa stea in banca lui si sa caute un arhitect .
Pai hai sa o luam pe rind :
1. O casa se construieste in functie de utilitatea ei , si utilitatea se calculeaza (adica mai pe romaneste citi oameni o sa locuiasca in casa aia , ce trafic o sa existe in casa , ce nevoi au oamenii din casa adica daca sunt doctori, timplari ,ingineri sau filosofi fiecare are propriile lui nevoi , unu are nevoie de atelier altu de laborator etc ), si ca sa calculezi numai treaba asta iti trebuie un an de faculatate de arhitectura ;
2. O casa nu se proiecteaza numai de catre un arhitect ci acel arhitect este obligat legal sa faca echipa cu un inginer de rezistenta si cu un inginer de instalatii pt ca altfel iese o casa de kkt (fiecare din specialistii astia stiu si specialitatea celuilat dar se respecta intre ei si colaboreaza pt ca treaba sa iasa PROFESIONAL);
3.O casa se construieste in functie de studiile de fezabilitate ale terenului , de zona (munte , ses , deal etc , pt ca aaltfel nu se integraza in arhitectura zonei , si nu cum au construit astia dupa ureche pe unde au apucat si cum le-a venit lor chefu )de regimul de inaltime din imprejurimi , si nu in ultimul rind in functie de bugetul clientului ;
4. Calculele de rezistenta nu se fac dupa cum bate vintu ci trebuie lasate la latitudinea inginerului de rezistenta (nici arhitectul nu se baga peste ingineru de rezistenta ), el hotaraste ce marca de beton se foloseste cita armatura , de care armatura , cind si cum se toarna plansee si cit se lasa sa se usuce pt ca altfel crapa dupa nici 6 luni din cauze multiple si iti cade in cap ;

Are dreptate  @as xxl chiar si in regie proprie iti trebuie un dirginte de santier , protectia muncii , autorizatii in regula materiale cu facturi ca altfel te trezesti cu MLPAT si iti da 100  de mil amenda si ai pus-o .

Si mai sunt enorm de multe motive sa apelezi la specialist pt ca  acest domeniu este complex si bazat pe o precizie matematica si nu vine nea Gheorghe sa se apuce el sa bata din picior ca ce constructor e el ca a lucrat prin Israel sau mai stiu eu pe unde.

#9
cstroie

cstroie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 243
  • Înscris: 13.01.2004
mesteru - vroiam sa spun aceleasi lucruri.
clauditzu - am prieteni care fac proiecte de rezistenta, dar din pacate dupa post-ul tau nu te pot recomanda. In momentul in care semnezi un proiect de rezistenta ai o raspundere (penala, btw) pe viata. Dar iti pot da o sugestie: Pagini Aurii. Sunt o groaza de firme de proiectare si arhitectura acolo. Incearca sa sa gasesti o firma de arhitectura si ei lucreaza la randul lor cu alte firme de proiectare pt. rezistenta. Sau invers: gasesti o firma de proictare si iti vor recomanda ei un arhitect. Un plan de instalatii se fac dupa aceea. Mult noroc in aventura ta! Pregateste-te cu multi bani, rabdare si timp. O sa ai nevoie.

Edited by cstroie, 27 April 2005 - 09:15.


#10
unGuru

unGuru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,000
  • Înscris: 06.06.2004
mesteru:

ai dreptate, in linii mari.. dar nu toti arhitectii sint capabili de ce zici tu..

ca o constatare generala, la arhitect intri cu parerea ta si iesi (sau asta incearca ei din rasputeri) cu parerea lor.. mai mult de-atit, arhitectii incearca sa-ti bage pe git vreun proiect gata facut (cu foarte micile ajustari de rigoare) pentru a nu-si mai bate capul in plus.. evident, si dpdv al "structuristului" este mai lejer un proiect gata facut. eu asta am patit cu primii doi arhitecti pe care i-am contactat si pina la urma m-am lasat pagubas (in ce priveste "serviciile" unui arhitect).

nu mai spun ca multi au idei preconcepute, incapabili sa se adapteze la epoca "postdecembrista".. bai de 2x2 max, o baie si max o toaleta separata pentru o casa p+1.. ce sa mai zic de un dormitor "neconventional" cu un perete cortina etc..

asa ca am preferat sa-mi concep singur casa (folosindu-ma de ArchiCAD pentru simulare - apropo, cind am mers la arhitectii despre care pomeneam cu archicad-ul, se uitau ca la un ferrari ultimul tip, ce dreaq pretentii sa mai am?!.. asta se intimpla in 2001).. si n-am conceput casa folosind vreun wizard/template de-al ArchiCAD-ului, ci asa cum mi-am dorit-o eu.. cu planurile  astfel create am mers la un structurist care a intocmit proiectul de rezistenta, am gasit un arhitect amarit care a semnat proiectul de arhitectura.. si asta a fost.

repet: nu generalizez, dar cel putin acum citiva ani majoritatea arhitectilor pareau cazuti din cer..

aaa, si apropo de structuristi.. cel care mi-a facut proiectul de rezistenta (si nu era singurul care proceda asa) a apelat la o supradimensionare a elementelor de rezistenta, pentru a fi siguri ca nu se va intimpla nimic rau (cum gindesc ei).

dupa ce am realizat fundatia, am apelat la serviciile unui alt arhitect (cu 20 de ani mai tinar!) care avea un soft performant de calcul pentru structura de rezistenta si care mi-a facut o economie substantiala de materiale, evident fara a afecta structura de rezistenta.. adevarata regula de aur in ce priveste structura este "orice este in plus, este inutil"..

asadar, TREBUIE apelat macar la un structurist, daca pentru arhitectura se poate gasi vreun plan prin reviste sau vreo conceptie proprie serioasa. de altfel, structuristii au si ei ceva idei despre arhitectura, deci fiti siguri ca ar "striga" daca pui dormitorul linga usa..

in ce priveste faptul ca o casa are o anume destinatie.. stiu si eu, cred ca e o idee cam fortata.. zici ca una e o casa pentru un inginer, alta pentru un doctor, alta pentru un mecanic.. ok, dar crezi ca aceste case sint "pe viata" pentru un profesionist anume? daca eu, ca inginer, vind casa unui avocat, crezi ca ala se va simti stingher in aceasta casa?!

#11
mesteru

mesteru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 256
  • Înscris: 13.01.2005
Sal ! @unGuru ai dreptate in mare pt ca probabil  stii si tu ca padure fara uscaturi nu exista (ma refer la specialisti de orice fel ar fi ).

Faza cu intratu' la arhitect cu parerea ta si iesi cu parerea lui are citeva motive bazate pe experienta lor ca specialisti-au venit nu de putine ori diversi clienti care cereau case de o fantezie si o prostie crunta si prb se pune in felul urmator : daca un arhitect proiecteaza o casa si o face in mare parte dupa indicatiile clientilor si acestia sunt tembeli apoi daca dupa finalizare un alt arhitect sau un posibil client va vedea lucrarea si va stii ca este facuta de arhitectul x( cel care s-a luat dupa client)aceta va fi catalogat drept un specialist prost si in bransa si in fata viitorului client . Din acest motiv incearca de foarte multe ori parctic sa isi apere repuatatia pt ca el va semna pe proiect .

Ideea cu bagatu pe git a uni proiect nu imi place nici mie (am vazut citeva cazuri si am renuntat la arhitectu ala -macar daca ar fi intentionat sa ne ia bani mai putini )

Si da intradevar arhitectii mai batrini nu au habar de comp dar asta nu inseamna ca sunt prosti . Tu spui ca ai facut priectu singur pe calc folosind un soft din gama CAD si nu este nici o problema chiar sunt mindru de tine (nu glumesc esti un om f capabil nu oricine poate lucru asta fara studii de specialitate ) dar banuiesc ca te-ai documentat inante pt ca sunt sute de cote denumiri de elemente de constructie  etc .

Btw ai incercat sa faci proiectul pe hirtie de calc cu un creion serigrafic sa vezi cit de greu este atunci sa te vad -din cauza asta exista arhitecti  :P

Problema cu tinerii care fol softuri este de discutat , de exemplu in Germania la facultatile de arhitectura ,studentii nu prea mai vad  creionul la culoare ci fol mai mult compul si asta nu prea e bine pt ca in fond daca stam sa analizam problema arhitectul este un artist nu un operator pe PC. Orice arhitect poate fi si pictor daca vrea dar invers nu se poate .

Asa ca nefiind toti asa  ca tine , adica in stare sa faca un proiect chiar si cu ceva greseli dar oricum foarte apreoape de ceea ce treabuie , ar trebui sa se apeleze la un arhitect dar unul serios nu un figurant sau incapatinat din ala care are impresia ca el va locui in casa aia si nu clientul .
O regula de baza in arhitectura spune ca odata ce ai terminat de proiectat si construit  o casa nu trabuie sa simta sufletul arhitectului acolo ci al clientului.

Quote

in ce priveste faptul ca o casa are o anume destinatie.. stiu si eu, cred ca e o idee cam fortata.. zici ca una e o casa pentru un inginer, alta pentru un doctor, alta pentru un mecanic.. ok, dar crezi ca aceste case sint "pe viata" pentru un profesionist anume? daca eu, ca inginer, vind casa unui avocat, crezi ca ala se va simti stingher in aceasta casa?!

Aici e mai complicat putin . In principiu o casa individuala pe pamint se construieste pt o viata (avind in vedere costurile si implicatiile psihice -atasamentul ) ,dar daca intradevar ajunge sa isi schimbe proprietarul o casa poate foarte usor sa fie adaptata noilor cerinte daca si numai daca proiectul a fost conceput cu bataie lunga si parerea mea este ca  dupa ce noul proprietar isi va face noile schimbari dupa necesitati nu se va mai simti stingher

Eu nu apar arhitectii ti-am spus sunt oameni intre oameni nu conteza ce specilitate au , si atit timp cit sunt corecti si apreciaza faptul ca tu ca si  client faci un efort foarte mare sa construiesti o casa , si te intelege totul devine ok . Mai vb mi-a facut placere sa stau de vorba civilizat .

#12
robmih

robmih

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 07.08.2003
http://pg.photos.yah...m/ph//my_photos

este suficient de sugestiv

restul - pe adresa personala

Edited by Kidu, 05 December 2005 - 11:52.


#13
robmih

robmih

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 07.08.2003
Salutare !

o buna perioada am fost ocupat si nu am avut timp deloc pentru a mai rasfoi acest forum.

In acest timp, am executat un proiect in regie proprie ( in apropierea
Bucurestiului) cca 160 mp dispus P+M ( in afara de pod care poate fi
transformat usor in birou, etc), pe sistemul prezentat pe site

In fapt este vorba de o locuinta cu o amprenta la sol de cca 85 mp, parter +
mansarda + pod destul de mare.
Dispunerea este in felul urmator:
- jos : un living de cca 35 mp, bucatarie, loc de luat masa, un birou si un
wc serviciu
- sus : 2 dormitoare, fiecare cu cate un balcon, unul din ele avand un
dressing destul de mare , si o baie de cca 12 mp
- podul este foarte usor transformabil in birou, avand o inaltime suficienta
pentru cca 60-70 % din suprafata. De asemeni la pod este si un mic balconas
( nu apare in fotografii - el fiind realizat ulterior).

Termoizolatia este realizata din polistiren extrudat / expandat, peste care
s-a aplicat adeziv ptr fatada, in viitor dorindu-se tencuiala decorativa.

Dupa cum puteti vedea si din poze - alegerea beneficiarului a fost sa aiba
foarte multa suprafata vitrata - cca 45 mp. Geamurile mari au impus anumite
solutii tehnice ( in ceea ce priveste grosimea ) ce au contat destul de mult
la bugetul alocat.

Ca si costuri (ptr materiale ) pentru faza in care se afla - la rosu + geamuri +
termoizolatie exterioara - acestea s-au ridicat la cca 15 000 euro. ( fara fundatie ).

cam asta ar fi....

din experienta mea pe forum, nu vreau sa mai intru in prezentari ample, ptr ca intotdeauna
se gaseste cate un Gigi Contra, care nu-ri misca fundul din fata calculatorului dar emite judecati
in ceea ce priveste constructia unei case, lucru care ma umple de nervi.
In masura in care sunteti interesati, putem discuta pe privat .

Multumesc anticipat pentru intelegere.

Cu stima

Robert

Attached Files


Edited by Kidu, 05 December 2005 - 11:52.


#14
Kidu

Kidu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,092
  • Înscris: 19.10.2003
Robmih, ai avertisment, citeste pm.

#15
Addnann

Addnann

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 297
  • Înscris: 23.08.2005
De ce are robmih avertisment?!
Pare interesant sistemul. Putem discuta pe forum robmih sau poate pm. Chestiuni tehnice, cladura, cost la 160 mp ... etc.

In legatura cu persoanele care "isi fac" casa ... Adevarul e ca putem sa ne legam maseaua de o atisoara ... stringem bine celalalt capat de clanta usii ... si ... nu mai avem nevoie de dentist ! Mai vreti exemple ? :)

Poate ca nu exista un cod deontologic sau asa ceva, dar un inginer are responsabilitatea (sub amenintarea catuselor) semnaturii proprii! Iar responsabilitatea arhitectului nu e chiar atit de mare dar arhitectul este omul care creeaza. Fapt de care nu sunt in stare multe persoane (nu degeaba se face studiu de umbra si lumina, etc. in facultatea de arhitectura, nu?). Ei sunt cei responsabili cu imaginea. Inginerul preia aceasta creatie si o face sa stea in picioare sub aspectele descrise mai sus. Clarificind aceste lucruri ... sper ca subiectul sa nu mai sufere alte re-re-re aduceri in discutie la fiecare 5 mesaje.

#16
RALLYMAN

RALLYMAN

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 270
  • Înscris: 13.09.2004
Robmih o casa de felul asta se poate incdra la "constructie provizorie" ?

#17
Addnann

Addnann

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 297
  • Înscris: 23.08.2005
Nu prea e provizorie ... asta poate certifica fundatia, nu? :)
Sunt case serioase pe care nu prea imi dau seama de ce tinerii nu le iau in considerare. Vor case ... vin la mine cu proiecte ... le spun cam 50.000 eur, ok? Vai dar nu au atitia bani! Pai bine ... atunci incearca una din lemn. E cu 30 % mai ieftina! Nu sta 100 ani dar 50 lejer. Pina string ceva bani si isi vor permite una "strong". Desi... am ceva indoieli si la betoane.
Nu prea merge. Daca nu simt in nari cimentul ... nu e ok ...

#18
RALLYMAN

RALLYMAN

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 270
  • Înscris: 13.09.2004
Azi vreau sa merg sa fotografiez o casa facuta din "cofraje" din polistiren expandat de vreo 175 mp locuibil si ridicata "la roshu" cu 25.000 Eur ... tu ce casa din lemn faci la 50.000 Eur ? ... 1.000 mp ? asta e problema firmelor din Romania ... lucreaza cu adaosuri de 500 % si apoi se mira de ce nu au clientzi ... si cand au un client ... il belesc pana la piele ... moarte linistita si "frumoasa" la aceste firme ... !!!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate