Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

After Ever Happy (2022)

Where the Crawdads Sing (2022)

Marimea latimii unei parcari
 Deadliest Roads

Problema dupa ITP

Invertor Off GRID conectat la ret...

Problema viteza scazuta NAT
 EVCC - incarcare EV din surplus p...

Honda Accord vs BMW 525i vs Hyund...

Software ptr controlat mai multe ...

pret apartament 3 camere
 E-Book Reader - sfat achizitie

Ciudatenie glovo

Re-inmatriculare autoturism in Ro...

Iredentistii de pe Facebook
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
11069 replies to this topic

#2197
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,397
  • Înscris: 31.12.2007
Cum a spus Costi mai sus este corect, insa cine mai respecta reguli stricte de montaj in ziua de azi. Poti chinui pompa si pe teava de 3/8 daca vrei. Daca ai sorb la capat si te incadrezi in limita de absorbtie, poti incerca. Iti spun de acum ca va merge, insa problema nu este de aici ci din put, care trebuie sa dea apa (ca asta e rolul sau).

#2198
iulian90

iulian90

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 493
  • Înscris: 06.04.2011
Am facut putul singur diametru de 50mm (pvc)  adancime 12M am cam 9M de apa in el am bagat azi o pompa electrica cu teava de aspirare de 1 tol cam pe la 6 M adancime si putul ramane fara apa merge cam 30 de sec si apoi merge in gol tocmai deasta vreau sa ii reduc si debitul la hidrofor dar oricum teava de la hidrofor o duc pana la 10 M adancime apa din put este limpede limpede,oricum preventiv pun si un filtru la hidrofor...

La mine daca sap 1.5-2 m in pamant dau de apa. La put am facut filtre cam de la 3 M pana jos la 12M deciteoretic ar trebuii sa se capteze apa suficienta pentru un hidrofor dar totusi vreau sa ii reduc din debit sa fiu sigur ca nu am probleme.

Edited by iulian90, 24 September 2012 - 21:48.


#2199
Costi_68

Costi_68

    Membru de o r o a r e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,988
  • Înscris: 03.11.2009

 iulian90, on 24 septembrie 2012 - 21:47, said:

La mine daca sap 1.5-2 m in pamant dau de apa.
Daca eram in locul tau si aveam apa la 2 metri, faceam o fantana cum trebuie, cu casa apei  de macar un metru cub, nu o teava de 50 mm.

De fapt, asta am si facut: fantana la 4 metri din piatra...

#2200
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,397
  • Înscris: 31.12.2007
La putul pe care-l ai nici macar nu poti umple vasul hidroforului cu apa din el. Sapa o fantana care sa stocheze multa apa. Asa te vei putea folosi de ea.

#2201
iulian90

iulian90

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 493
  • Înscris: 06.04.2011
Pai am facut pe acest diametru deoarece asa au toti pe langa mine tot asa cu 50mm si au apa la hidrofoare fara sa reduca debitul dar ei au ceva mai adanc pe la 20m asa.

#2202
Costi_68

Costi_68

    Membru de o r o a r e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,988
  • Înscris: 03.11.2009

 iulian90, on 25 septembrie 2012 - 10:48, said:

Pai am facut pe acest diametru deoarece asa au toti pe langa mine tot asa cu 50mm si au apa la hidrofoare fara sa reduca debitul dar ei au ceva mai adanc pe la 20m asa.
...inclin sa cred ca pompa ta e buna, ar face treaba daca ar avea cu ce (apa...). Probabil ca daca intri pe topicul de fantani si puturi sau pe cel de pompa batuta manual, vei afla mai multe

Fa un put mai adanc sau eventual mai larg si o sa ai apa, Keta ti-a sugerat aceeasi idee.

Edited by costicucu, 25 September 2012 - 17:24.


#2203
iulian90

iulian90

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 493
  • Înscris: 06.04.2011
Azum cateva minute am teminat de montat hidroforul partial ( adica am bagat teava de aspiratie in put pana la 10 M si am scos afara din put pe iesire un robinet, daca il deschid la maxim merge cam 10 minute hidroforul  pornit mereu daca il inchid un sfert merge mult a mers 2 ore si nu a ramas fara apa cred ca este suficient are un debit destul de bun, problema este ca am tras la inceput ceva nisip din put apa era murdara deoarece nu am tras apa din el intr-una acum s-a limpezit dar la inceput a venit muuult nisip si imi era sa nu ard hidroforu care abia l-am cumparat.

Maine montez filtrul si plec cu coloana de apa unde am nevoie baie, masina de spalat, chiuveta, 2 robineti afara. Va multumesc mult celor ce mi-au raspuns.

#2204
Costi_68

Costi_68

    Membru de o r o a r e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,988
  • Înscris: 03.11.2009

 iulian90, on 25 septembrie 2012 - 18:28, said:

Azum cateva minute am teminat de montat hidroforul partial ( adica am bagat teava de aspiratie in put pana la 10 M si am scos afara din put pe iesire un robinet, daca il deschid la maxim merge cam 10 minute hidroforul  pornit mereu daca il inchid un sfert merge mult a mers 2 ore si nu a ramas fara apa cred ca este suficient are un debit destul de bun, problema este ca am tras la inceput ceva nisip din put apa era murdara deoarece nu am tras apa din el intr-una acum s-a limpezit dar la inceput a venit muuult nisip si imi era sa nu ard hidroforu care abia l-am cumparat.

Maine montez filtrul si plec cu coloana de apa unde am nevoie baie, masina de spalat, chiuveta, 2 robineti afara. Va multumesc mult celor ce mi-au raspuns.
...inseamna ca ti-a iesit figura... Posted Image  

Si zici ca hidroforul ar merge doua ore si nu ramane fara apa, cu conditia sa inchizi robinetul "x" un sfert de tura.

De curiozitate... cam cata apa ai scos in doua ore?... macar cu aproximatie...

#2205
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,397
  • Înscris: 31.12.2007
Pe masura ce putul va fi exploatat si se va face deznisiparea lui prin exploatare curenta va creste si debitul si poate intr-un final va reusi sa mearga pe normal.

#2206
Costi_68

Costi_68

    Membru de o r o a r e

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,988
  • Înscris: 03.11.2009

 keta, on 25 septembrie 2012 - 19:36, said:

Pe masura ce putul va fi exploatat si se va face deznisiparea lui prin exploatare curenta va creste si debitul si poate intr-un final va reusi sa mearga pe normal.
Exista zone in Romania unde se pot scoate 3 tone de apa pe ora dintr-un put cu diametrul de 5 cm?
Intreb asta pentru ca hidroforul lui are debit de 3600 L/h. OK... poate nu chiar 3600... dar scoate 3000?

#2207
iulian90

iulian90

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 493
  • Înscris: 06.04.2011
deci oricum in 2 ore cat a mers hidroforul am reusit ca in curte sa fac o ditamai balta iar apoi am bagat furtunul intr-o canalizare acolo s-a dus toata apa, nu stiu ce si cata apa am scos nu pot spune un debit dar va spun ca asa cum am mai spus si prin alte postari mai am un put acasa  cu diametrul de 160 forat la 15 M avand 13 M de apa in el din acel put trag cu o motopompa Honda (wbx30xt) nu mai retin sigur cat era ca s-a sters de pe ia dar scrie debit de 1100l/min in fine trag cu ia din acel put avand o reductie pe furtunul de aspirare de la 3 toli la 2 iar furtunul fiind bagat pana la 13 M . Mentionez ca trag apa din putul ala cu motopompa ambalata la blana si putul nu ramana fara apa, asta larg are un debit de apa imens,aici la mine in zona mai exact in sudul campiei Romane la 12 KM de Dunare in sol este foarte multa apa. Daca vreti fac si un video daca vreti sa va arat putul de 160 mergand cu motopompa Honda sa vedeti cat debit imens scoate si ca nu ramane fara apa putul.oricum nivelul apei din put scade cu 6-7 M cand motopompa este ambalata la maxim.

M-as bucura daca as putea cu timpul sa deschid robinetul la hidrofor la maxim, pentru siguranta mea maine cand  termin de facut coloana... am sa reduc robinetul la jumatate.

Oricum pe timp de Iarna apele de ridica mai sus si in sol vine totodata si un debit mai mare de apa. Sper ca , cu timpul si putul sa dea mai multa apa odata cu folosirea lui.

Edited by iulian90, 25 September 2012 - 20:45.


#2208
honnorius

honnorius

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 21.09.2012
  D-lor , am si eu un hidrofor ,marca cmi ,si dupa cativa ani de folosinta a inceput sa curenteze, in timp ce este in fuctiune, in timp ce folosesti apa de la chiuveta!
  Pot sa va spun ca instalatia de alimentare cu curent nu are inpamantare,daca fac impamntare mai curenteaza,sau ce poate fi ?S aibe vreun scurt undeva???
cine poate sa ma ajute cu informatii rog sa o faca.

MULTUMESC!

Edited by scheleton, 28 September 2012 - 23:02.


#2209
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Din pacate pentru tine, va trebui sa-ti cumperi alt hidrofor.

Impamintarea are intradevar rolul sa nu te curenteze utilajul / hidroforul. Dar totodata cind utilajul curenteaza, trebuie sa sara siguranta si sa nu mai poti utiliza utilajul defect.
Curentatul nu se elimina prin bagarea curentului in pamint. Adica consum aiurea. Se elimina prin schimbarea utilajului defect.

#2210
Roadjull

Roadjull

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 29.09.2012
Salut. Am o intrebare foarte scurta si cred ca foarte banala. Topicul e oarecum overkill pentru nevoile mele si nu am reusit sa gasesc un raspuns concludent. Se da o fantana la subsolul casei, diametru 60-65 cm (nu pot masura exact, pentru ca e acoperita de un bazin de acumulare), adancime sub 7 m, distanta pana la suprafata apei 1.10 m. Nu cunosc debitul izvorului. Distanta furtun (in mare e desfasurat la orizontala), intre 20 si 30 m, diametru de 2.30 cm pe primii 8 m si 1.50 cm pe restul.
Vreau o pompa ca sa ud gradina de 2 ori pe saptamana si sunt in principiu foarte OK cu sculele pentru prostime (nu tin neaparat sa am un produs profi care sa spele vase, sa se opreasca din telecomanda, sa aiba aer conditionat inclus etc). Problema e ca nu mi-e foarte clar ce debit ar trebui sa aiba si ce presiune de functionare. Inainte am avut un Einhell pentru ape murdare 750W, 15000 l/h care a tinut aproape 10 ani. Acum, din ratiuni financiare, ma oprisem la un Gardena pentru ape murdare (am si alte jucarii Gardena si sunt in general multumit de fiabilitatea lor) cu un debit de 6000 l/h, 0.5 bar, 220 W. Pasul urmator ar fi un Elpumps 12900 l/h, 0.7 bar, 600 W. Diferenta de bani e minima si am aflat de pe threadul asta ca in general e mai bine sa ai mai mult decat ai nevoie, decat mai putin. Problema e ca nestiind de ce am nevoie exact, "mai mult decat am nevoie" e un termen foarte vag. In plus nu stiu nimic despre brandul Elpumps (inteleg ca e unguresc?) Orice sugestie ar fi apreciata. Multumesc.

#2211
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,397
  • Înscris: 31.12.2007
In primul rand la ceea ce ai tu acolo nu se justifica economic o pompa submersibila, si mai ales una de apa murdara. Daca am inteles bine ai un put de 0,65 m diametru cu coloana de apa statica la 1,1 msi adancimea maxima a putului de 7 m. In acest caz socotim 6,5 m ca sa nu fie pina in fundul putului. Din calcul rezulta ca ai cam 2150 litri de apa disponibili, asta in cel mai rau caz, adica tragi apa pina seaca putul. Daca putul are o rata de reimprospatare buna atunci in mod normal nu ar trebui sa ramai fara apa.
Poti folosi oelectropompa de suprafata sau un sistem hidrofor cu electropompa de suprafata care sa-ti asigure necesitatile.
Revenind la sistemul de irigare, daca folosesti un sistem nepresurizat, respectiv udarea la mina cu furtunul atunci nu ai nevoie decat de electropompa, daca folosesti sistem de udare cu aspersoare sau prin picurare, sau ai un sistem de udare la mina cu furtunul dar pe o instalatie presurizata pina in gradina poti folosi sistemul hidrofor.
In cazul tau orice electropompa normala cu motor de 1000 W poate face fata foarte bine, ar fi bine totusi sa folosesti teava PP de 1 " pe o lungime cat mai mare si apoi cu puncte3 de ramificare functie de unde vrei sa uzi.

#2212
Roadjull

Roadjull

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 29.09.2012

 keta, on 30 septembrie 2012 - 10:43, said:

In primul rand la ceea ce ai tu acolo nu se justifica economic o pompa submersibila, si mai ales una de apa murdara. Daca am inteles bine ai un put de 0,65 m diametru cu coloana de apa statica la 1,1 msi adancimea maxima a putului de 7 m. In acest caz socotim 6,5 m ca sa nu fie pina in fundul putului. Din calcul rezulta ca ai cam 2150 litri de apa disponibili, asta in cel mai rau caz, adica tragi apa pina seaca putul. Daca putul are o rata de reimprospatare buna atunci in mod normal nu ar trebui sa ramai fara apa.
Poti folosi oelectropompa de suprafata sau un sistem hidrofor cu electropompa de suprafata care sa-ti asigure necesitatile.
Revenind la sistemul de irigare, daca folosesti un sistem nepresurizat, respectiv udarea la mina cu furtunul atunci nu ai nevoie decat de electropompa, daca folosesti sistem de udare cu aspersoare sau prin picurare, sau ai un sistem de udare la mina cu furtunul dar pe o instalatie presurizata pina in gradina poti folosi sistemul hidrofor.
In cazul tau orice electropompa normala cu motor de 1000 W poate face fata foarte bine, ar fi bine totusi sa folosesti teava PP de 1 " pe o lungime cat mai mare si apoi cu puncte3 de ramificare functie de unde vrei sa uzi.
Mersi de raspuns. Ideea e ca exista si hidrofor, dar este cuplat la o pompa mai serioasa, intr-o fantana mai serioasa (50 m). Eu sunt tare nepriceput in de-alde montaje si socoteli asa ca nu as fi capabil de unul singur sa adaug inca o fantana la hidroforul existent (daca e posibil asa ceva), iar alt hidrofor sigur nu iau. Udarea se face de mana, jetul se obtine dupa metoda deget in teava, tinta sunt vreo 10 copacei, nimic pretentios sau ceva ce s-ar putea preta cu demnitate la termenul de "irigatie". Pana acum acest necesar modest a fost asigurat de o pompa submersibila (10 ani, dupa cum ziceam) si ma gandeam sa construiesc pe succesul rasunator luand o alta pompa submersibila, similara. Din nefericire oferta la pompe este limitata la magazinele pentru prostime, de unde si nelamurirea mea. Cu mintea mea proasta ma gandeam ca o pompa de care ziceam ar fi si ieftina si m-ar asigura si ca nu raman fara apa in fantana prea repede (izvorul e deobicei decent, dar pe langa faptul ca nu pot cuantifica rata de reimprospatare, are si variatii sezoniere).
Acestea fiind zise electropompa de suprafata suna bine. Ai si o sugestie de marca? Ideea cu furtunul de 1'' este si ea foarte buna si am sa incerc sa o urmez indeaproape. Multumesc.

#2213
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,397
  • Înscris: 31.12.2007
No, acum am iteles un pic mai bine ce vrei tu. Cauta o electropompa de suprafata pe care sa o conectezi la acel put. Teava de pp 32 la absorbtie si sorb de 1 ". Apoi refularea o faci cum vrei tu. ideal ar fi pe 32 cat mai departye de pompa si apoi ramificatii. Nu este nevoie de sistem hidrofor , o simpla electropompa te ajuta exact pentru ceea ce vrei.

Se pot gasi la preturi decente intre 150 si 300 ron. o poti alege pe care o vrei, cu conditia sa fie cu motor de 1000 W. In general din practica amvazut ca acelea cu capac de fonta merg foarte bine, cam 3 ani garantat intre revizii, cu conditia sa nu inghete.

#2214
Dragon55H

Dragon55H

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 30.08.2010
Am doua intrebari tehnice pentru dumneavoastra:

1. La o electropompa de suprafata (pompa din fonta, fulie din plastic, debit 1680 l/h, adancime de 'tragere" cu ejector- 25m, putere de impingere 45m, motor [email protected]) s-a spart fulia de plastic. In locul ei "specialistul" a montat o fulie mai mica in diametru (cca -10 mm), spunand ca "merge si asa".
In ce masura o fulie mai mica in diametru fata de varianta originala afecteaza performantele electropompei?

2. La electropompa de mai sus am montat 2 vase de expansiune (de 35l si de 24l). Exista vreo incompatibilitate in a lega la acelasi hidofor 2 vase de expansiune?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate