Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita achizitionat DFSK Fengon 5...

Pret actual invelitoare

Probleme baterie Samsung A54

Schema statie auto Renegade REN 1...
 Magazine IT de incredere

Parere SKODA Octavia 3 2.0TDI 150CP

Achizitie telefon 1000-1200lei

Unde gasesc o lampa buna pe gaz?
 Consulta specialiștii... Und...

Fostul director al Frontex: Comis...

Construire anexa lipita de casa

Ce folositi pentru urina mirosito...
 Socializare in prezenta copiilor

Cont Samsung A32

Hotarare definitiva a instantei, ...

Laptop office 2500 lei
 

Problema mare instalatie electrica.

- - - - -
  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#1
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Mi-am cumparat un apartament intr-o vila mai veche.....si pe timpul renovarii sale stau in aceeasi vila cu chirie la cineva....ca sa supraveghez munictorii etc.

In fine....acum ceva timp....eu nu eram acasa....a aparut o problema la chiriasa mea....in sensul ca a venit o suprasarcina electrica si i-a ars un televizor. Cel putin eu cred ca este vorba de o suprasarcina pentru ca becurile s-au aprins mult mai puternic etc. Eu nu am fost acasa dar asta am inteles ca s-ar fi intamplat.

In aceeasi zi muncitorii mei lucrau la instalatia electrica la mine si am banuit in acelasi timp ca au facut ei o magarie ceva. In fine...a trecut asta.....s-a reparat televizorul pe banii mei GRRRR  :cursing: si am dat uitarii problema.

Aseara s-a repetata figura...s-a ars iar televizorul. Azi dim....s-a repetat a 3-a oara faza si s-a ars alt televizor...adus de o ruda a chiriasei mele. In acelasi timp s-a ars si un radiocasetofon al muncitorilor mei pentru ca initial apartamentul meu era cuplat la instalatia electrica a chiriasei mele si acum....dupa ce s-a refacut toata instalatia electrica astept sa vina cretinii de la Electrica sa-mi puna si mie un contor nou. Si in timpul asta tot de la baba iau curent...asa ca s-a dus si casul muncitorilor.

Partea ciudata este ca tabloul babei e pus aiurea.....sunt niste prize care merg cu becurile....e ceva ciudat. Camera unde stau eu este ok.....si cand au sarit sigurantele de la prize am ramas fara curent si totul a fost ok....dovada ca imi merge compul si mie nu mi s-a ars nimic. Dar restul etajului unde sta baba e cablat cu totul si cu totul aiurea pentru ca ieri seara...cand au cazut prizele la mine televizorul si o parte din becuri din celelalte camere mergeau.....si cand m-am apropiat de tablou sa ridic sigurantele cazute pentru prizele mele s-a vazut o flama imensa in spatele tv si becurile s-au aprins puternic....apoi s-au stins si din TV iesea un nor de fum.

Si cu toate astea...cele 2 sigurante automate care erau responsabile de partea de casa unde s-au aprins puternic becurile si probabil responsabile si de prizele din acea parte nu au cazut...au ramas pornite si astfel s-a ars televizorul si vreo 2-3 becuri. Si casul muncitorilor....dar asta am flat dimineata cand au venit ei la munca pentru ca apartamentul meu este alimentat temporar de la ea.

Deci...eu nu ineteleg de ce sigurantele automate nu au cazut la suprasarcina......ca asa ar trebui nu? Acum imi este frica pentru ca poate ia dracului foc toata casa la o faza de genul asta. Si imi este frica pentru ca o suprasarcina poate sa vina si cand o sa fie gata apartamentul meu si o sa imi arda tot ce imi cumpar....frigider..masina de spalat...compul...statia..monitorul..tv etc.

Totusi....chestia asta se intampla numai la baba. Casa are 2 etaje, parter si demisol.....initial toata casa a fost pe tabloul babei. Acuma demisolul...parterul...ultimul etaj si apartamentul meu sunt toate separate....si se pare ca numai babei i se intampla faza cu suprasarcina....la restul nu am auzit probleme de genul asta. Totusi stau cu grija. Si nu imi dau seama ce se intampla...care e faza....imi este teama sa nu patesc si eu asa.

Acum...baba are intr-o camera o infiltratie de apa in tavan....de la un burlan pus nasol....e posibil sa fie de acolo probelma.....sa faca scurt firele ( instalatia babei e antica....fire de aluminiu imbracate in amterial textil....asa era si la mine dar acum e totul schimbat etc )? Totusi parca nu se poate suprasarcina de la scurt......eu stiu ca sar sigurantele si atat.....Alaturi de casa se construieste o imensa cladire de birouri....se poate sa fie de la ei...sa faca aia ceva magarii la electricitate si de acolo sa fie suprasarcinele?

Voi ce parere aveti?

P.S.....daca din televizor a iesit un nor de fum credeti ca se mai poate repara ceva? Eu stiu ca televizoarele mai vechi....stiti imensitatile alea de televizoare nemtesti reconditionate....au o siguranta pe alimentare....e posibil sa fie bulita numai siguranta eventual trasformatorul si sa se schimbe doar astea sau e bulit de tot....a trecut suprasarcina de siguranta si traf si a ars tot in el?

P.P.S. Credeti ca e bantuita casa ?  :D

Edited by morpheusdj, 18 March 2005 - 16:01.


#2
raduflo

raduflo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 262
  • Înscris: 11.12.2003
Cred ca e bantuita ...de o tensiune de 380..... ;)
Sau casa e alimentata cu doua faze de 380 sau cei de pe santierul de alaturi fac experimente nucleare...  :cursing:
Am mai intalnit situatia asta la o firma unde au lucrati niste amatori... Avea 380 si au incurcat fazele... avea o faza pe prize, alta pe becuri si una de rezerva, dar au reusit sa bage becurile intre faza de becuri si cea de rezerva, rezultatul: se ardea un bec la 3-5 secunde din momentul in care il aprindeai... asta daca erai norocos si nu ceda din prima.... aceeasi situatie poate fi si la tine (de fapt la vecina ta) sa ai legate diverse parti din instalatii pe diverse faze (pentru echilibrare) si in momentul in care apare un scurt (poate chiar si de la ploaie - tinand cont ca izolatia pe care o au firele, lasa de dorit) iti apar tensiuni mari pe alimentari... trebuie verificat cu mare atentie ce este acolo...
Apeleaza la un specialist. Nu ai dat prea multe detalii asa ca e greu sa merg mai departe cu presupunerile.
Succes!

#3
Gheorghe Dracu

Gheorghe Dracu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,974
  • Înscris: 02.11.2004
Cred ca tu esti chirias la baba, nu? Nu e ea chiriasa.  :D
Suprasarcina ai putea spune daca ai supraincarcat reteaua, nu e cazul. Poti vorbi de supretensiune. Pentru asta trebuie sigurante rapide, nu cu lita sau cu piron.  :D
De la scurtcircuit la reteaua de alimentare nu se arde nimic in afara de retea insasi. E posibil sa bage muncitorii 2 faze si atunci sa ai 400V la priza si voila ia foc televizorul. Dar nu vad de ce ar face-o. Sa se razbune pe baba? Pe tine?

#4
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 12.06.2004
Deci , in primul rand e vorba de o supratensiune si nu de suprasarcina. Pentru asa ceva sigurantele atat fuzibil cat si electromagnetice nu reactioneaza in nici un fel (ar trebuii ceva relee de tensiune pentru asta).
Aceasta  problema poate intervenii atunci cand exista legatura imperfecta la nul in retea (de la transformator pana la consumatori ), deci trebuie verificata aceasta la tabloul general. In astfel de situatii se creaza un dezechilibru intre faze si nul , orice crestere de consum pe una din faze , creaza micsorarea tensiunii intre aceasta si nul , si cresterea tensiunii intre celelalte faze si nul. In rest depinde de norocul fiecaruia pe care faza se nimereste....

Edited by Sir_Vaska, 18 March 2005 - 23:42.


#5
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,585
  • Înscris: 06.03.2005
Asculta-l pe Sir_Vaska ,e cel mai probabil situatia care a descris-o.
Acum vreau sa lamuresc o problema care multa lume cred ca nu o intelege ,siguranta, fie fuzibila sau electromagnetica si oriunde se afla pe instalatia electrica de casa ,pe automobil,pe aparate electrice sau electronice are un singur rol si acesta nu este de a proteja aparatul sau componentele acestuia ci de a preveni incediile care pot apare la un scurt circuit electric prin supra incalzirea conductorilor .
Asa ca daca instalatia e bine facuta nu exista pericol de incediu dar aparatura se poate arde cu usurinta la supratensiuni fara ca sigurantele sa o protejeze.

#6
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Revin cu detalii despre situatie si cu noi informatii :) Deci.....etajul este impartit pe 2 zone....fiecare zona fiind reglata de cate 2 sigurante. Iar pe fiecare zona prizele sunt puse cu becurile impreuna...nu eista diferentiere.

Ei....pe una din zone exista o infiltratie de apa....la o lustra....se aude  zgomotul caracteristic unui contact imperfect.....stiti si voi...e zgomotul acela care se aude la o priza sau la o lustra cand se produce o flama intre contacte.

Si banuiesc ca din cauza acelui contact imperfect vine supratensiune pe zona cealalta ( ma scuzati ca am spus suprasarcina.....sunt amator in domeniu ). Televizorul este alimentat din zona fara probleme unde a venit supratensiune si de aceea s-a ars si tot de acolose alimenteaza si apartamentul meu momentan.

Luni vine un electrician si verifica toata instalatia...da jos lustra etc....eu unul nu ma bag acolo pentru ca nu sunt specialist in asa ceva. Am oprit lustra respectiva....si nu o sa mai fie aprinsa. Deci banuiesc ca de acolo este buba.....

Acuma ce nu inteleg eu este de ce nu au cazut sigurantele.....sunt sigurante automate....nu cu piron..pur si simplu au ca o mica maneta care trebuie ridicata daca se intampla ceva si cade. Adika au cazut sigurantele pe zona cu probleme iar pe cealalta zona nu au cazut si atunci s-a produs supratensiunea. Eu unul stiu ca atunci cand creste tensiunea creste si temperatura conductorilor si la sigurantele antice se topeste lita.....astea noi nu stiu dupa ce principiu functioneaza.

In fine.....eu mai am de stat max o sapt jumate aici......asa ca nu e problema mea.....o sa scap in curand :)

#7
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Haideti ma...nu mai are nimeni nici o parere? Vorbiti aici de piese si folositi niste termeni de parka Star Trek ar fi un serial de gradinita si nu va pricepeti la o banala instalatie electrica de casa ?  :D

#8
radu6000

radu6000

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 964
  • Înscris: 29.10.2004
Ar trebui sa te uiti la sigurantele de la tabloul babei.Daca toata casa a fost cuplata pe acel tablou inseamna ca ele sunt mari iar din moment ce v-ati impartit ar trebui sa le schimbe sa puna mai mici.Sigurantele se pun in functie de consum si nu aiurea cum vazusem la cineva care in loc de lita pusese sarma ca sa nu se mai arda.Daca sunt prea mari dureaza mai mult pana se declanseaza .

#9
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,585
  • Înscris: 06.03.2005
Solutia e banala dar in Romania e tot timpul bagatelizata :cheama un specialist ,eventual de la RENEL ,in instalatii electrice nu pe cineva care "se pricepe".Nu inteleg de ce oamenii se incapatineaza sa faca ceva pentru care nu au calificare .

#10
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Pai eu ce am zis mai sus...ca luni vine un electrician...si nu de la Renel ca eu unul sunt satul de specialistii lor...niste cretini.....stau de jumatate de an cu un dosar finalizat si astept sa imi puna un contor electric..nimic mai mult...si nu vin ma animalele sa puna 3 fire....e criminal.

In fine....vine elctricianul luni dar eu va intrebam pentru mine...vreau eu sa inteleg ce se intampla sa stiu eventual ce masuri pot lua intr-o astfel de situatie pana vine electricianul.....ca sa nu se mai repete astfel de evenimente si ca sa fie totul ok.

Radu...eu nu cred ca sunt nasoale sigurantele pentru ca baba si-a refacut tabloul de cativa ani...e tablou nou...cu sigurante automate.....si ceilalti s-au separat de mult timp de baba....deci nu de azi de maine. Oricum.....e aiurea facuta instalatia.....si nu se poate rezolva decat daca se reface instalatia pentru ca prizele sun impreuna cu becurile.....asa e conceputa....tampenie de instalatie.

#11
radu6000

radu6000

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 964
  • Înscris: 29.10.2004
N-am zis ca sunt nasoale dar ele se pun in functie de consumul pe care il ai in casa nu se pun aiurea .Daca am consum de 5000 W pun de 20-25A nu de 45-50A sau cat or mai fi.La asta ma refeream cand am zis de omu cu sarma pusa in loc de lita si e destul de costisitor sa refaci o instalatie de la zero.

#12
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Pai am inteles eu ce ai vrut sa zici....si de asta am spus despre separarea restului casei de tabloul babei care s-a intamplat inainte sa fie refacut tabloul....cand s-a facut tabloul nou mai era conectata pe tabloul ei doar fosta instalatie din apartamentul meu.....restul erau deja separati asa ca este putin posibil sa fie sigurante de 40 A chiar si mai mult.....banuiesc ca sunt undeva pe la 15-20A sigurantele si de aceea eu ma mir de problema produsa.....in sensul ca nu au sarit la suprasarcina......

In fine....acum revenind la realitate....voi credeti ca este posibil ca de la o lustra nenorocita cu niste contacte imperfecte care in momentul in care se incalzesc probabil ca genereaza un scurt sa apara suprasarcini in instalatie? Practic s-a produs un scurt la lustra in cauza...au sarit sigurantele pe zona in scurt...si apoi...cam la 30 de sec a aparut suprasarcina pe cealalta zona......au vreo legatura scurtul si suprasarcina......CA EU NU AM AUZIT NICIODATA IN VIATA MEA DE ASA CEVA?

Ca sa recapitulez...instalatia electrica este impartita pe 2 zone ale etajului......intr-una din zone sunt infiltratii de apa la o lustra si contacte imperfecte iar pe cealalta zona au aparut pana acum de 3 ori suprasarcini.....de 2 ori in 2 zile si odata mai demult....este posibil ca aceasta lustra defecta sa genereze suprasarcini?

#13
Acta non verba

Acta non verba

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,106
  • Înscris: 10.12.2004
Teoretic daca ai doua instalatii care folosesc faze diferite si un nul comun, la un eventual scurt in prima instalatie poate sa cedeze nulul comun  si astfel poate sa apara in a doua instalatie in loc de un nul o a doua faza...  si de aici supratensiunea... :rolleyes:

#14
Acta non verba

Acta non verba

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,106
  • Înscris: 10.12.2004
Uite si o schita... Daca exista probleme pe nulul comun, atunci da, de la un scurtcircuit in prima instalatie pot aparea supratensiuni si in cea de-a doua instalatie...

Attached Files



#15
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
E posibil sa fie situatia descrisa de tine mai sus....astazi o sa vad exact ce si cum. Totusi, exista 4 sigurante principale pentru cele 2.....deci banuiesc ca exista 2 faze si 2 nuluri......pentru ca in momentul in care s-a produs scurtul au cazut 2 sigurante responsabile pentru zona in scurt.....

Mi se pare o cretinitate ca sa existe un singur nul pentru amandoua zonele......dar cine stie ce magarie a facut marele lectrician care a montat noul tablou....sau poate ca instalatia a fost prevzuta din constructie cu doar un nul....cine stie.....astazi o sa va dau mai multe detalii.

Totusi....pare idiot sa pui 2 sigurante pentru acelasi nul........cel putin in viziunea mea......dar o sa vad eu ce si cum in 2 ore. Sper sa nu fie situatia descrisa mai sus cu un singur nul.

Si mai e ceva curios.....in sensul ca in schema ta exista un bec....poate fi inlocuit cu o priza......deci se arde orice se alimenteaza din acea priza.....dar suprasarcina de 380 V trece de primul consumator sau se opreste acolo?

Edited by morpheusdj, 21 March 2005 - 11:12.


#16
stericuta

stericuta

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 741
  • Înscris: 16.03.2005
Recomand consultarea unui electrician autorizat. probleme de genul acesta se intampla frecvent in imobilele vechi in care, pe parcursul timpului, s-au efectuat modificari de catre persoane in necunostinta de cauza. Conform I7/2002, curentul maxim pe un circuit de prize se limitaza la 16A, asta in cazul in care circuitul este realizat din conductoare din CU cu sectiunea de 2,5 mm2. Curentul maxim pe un circuit de iluminat se limiteaza la maxim 10A, pentru conductoare din CU de 1,5mm2. Puterea maxima pe un circuit de iluminat este de max. 1000W. Deasemenea este obligtoriu folosirea intrerupatoarelor automate omologate, cu protectie diferentiala 30mA. Un astfel de intrerupator automat costa aprox. 20EU, dar face protectia inclusiv la atingeri directe, adica declanseaza in cazul in care, de exemplu, o persoana intra in contact direct cu elementele active ale instalatiei.
Este necesara o revizie totala a instalatiei, deoarece inteleg ca imobilul este vechi si deasemenea, separarea locurilor de consum.

#17
morpheusdj

morpheusdj

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,036
  • Înscris: 21.05.2004
Cred ca nu m-am facut inteles bine......casa asta nu a vazut cupru de cand este ea la instalatia electrica......aceasta este din aluminiu si firul este imbracat intr-un material textil......are 60 de ani instalatia daca nu mai bine.

Eu in apartamentul meu am schimabt-o complet......aruncat tot ce era vechi....refacut instalatie electrica din cupru.....spoturi....prize noi...intrerupatoare noi...sigurante automate siemens etc......ca la carte.

Insa baba n-are bani sa-si schimbe instalatia si o sa ramana cu ea asa...n-am ce sa-i fac...cred ca o costa peste 10 milioane lejer ca sa refaca toata instalatia....a costat-o 5 mil numai tabloul acum vreo 2 ani.....nu inteleg eu cum a pus ala tabloul dar in fine....

Acum...ce nu inteleg eu din postul tau stericuta.......ce fel de intrerupator e ala la 20 de euro? Tu te referi la sigurante automate sau la un simplu intrerupator pt bec??? Eu banuiesc ca la sigurante automate.

Edited by morpheusdj, 21 March 2005 - 15:31.


#18
BC107C

BC107C

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 20.02.2004

Acta non verba, on Mar 20 2005, 20:08, said:

Uite si o schita... Daca exista probleme pe nulul comun, atunci da, de la un scurtcircuit in prima instalatie pot aparea supratensiuni si in cea de-a doua instalatie...

<{POST_SNAPBACK}>


In instalatiile cu mai multe faze nu se pun sigurante pe nul la intrare.Consumatorii  individuali monofazati pot avea sigurante si pe nul, dar individual.
Un defect pe nulul de lucru la alimentare duce la dezechilibrarea retelei cu consecintele discutate mai sus.
Sigurantele  diferentiale ( folosite la intreruperea consumatorului in cazul aparitiei unei diferente mai mari de 5-10 mA intre faza si nul) se monteaza numai si numai pentru un consumator care foloseshte trasee separate de faza si nul.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate