Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...
 

Nucul: plantare si intretinere - topic dedicat

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
6824 replies to this topic

#4483
zozo36

zozo36

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 238
  • Înscris: 24.10.2013
Sincer trebuie sa i dau dreptate Domnului Iosif.E complicat si sincer va spun asta pt ca ma lovesc de multe probleme .I n leg cu problemele Domnului Viom,parerea mea ca amator este ca trebuie taiati pina deasupra primului mugure inverzit si locul acoperit cu vopsea pt ca dupa culoare mai sus e loc mort.Mai este o mare problema pe care vad ca foarte multi n o inteleg.Mulcirea ,mai ales in vara asta atit de secetoasa si de calduroasa.Cit de mult conteaza putin gunoi de grajdi cu multe paie la nucusori va puteti da singuri seama facind un experiment cu citeva exemplare.De fapt e cam tirziu pt gunoi ,dar paie simple sau buruieni prasite din zona si puse la fiecare nuc ca sa mentina umezeala pe zilele astea toride ar fi super bine,pt ca degeaba ii uzi daca nu le asiguri paie care sa mentina umezeala si confortul termic.

 marian_nic65, on 12 iunie 2015 - 16:01, said:

Salut! Am nevoie de ajutor pentru a depista si a trata urmatoarea problema :
Atac slab de acarieni ,nu este motiv de ingrijorare ,dar daca se inmultesc unflaturile dai cu Nisorum.

#4484
cflorin32

cflorin32

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 860
  • Înscris: 18.11.2011

 VIOM, on 13 iunie 2015 - 06:01, said:

ms.sa tai p.sup sau sa las asa?

Din pacate nu stiu cum e mai bine. Probabil se descurca si asa cu partea uscata lasata acolo. Pana la urma va trebui s-o tai, dar momentul potrivit nu stiu care ar fi. Indiferent cand tai, e recomandat sa dai cu ceva mastic dupa taiere ca sa nu piarda seva.
Lastarii mi se par cam micuti, probabil ar fi buna o fertilizare foliara - s-ar putea sa ai si ceva lipsa de micro/macro elemente in sol. Nu stiu daca ai facut analize la sol.

#4485
gaby76

gaby76

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 07.12.2010
Si eu ii dau dreptate domnului Iosif sa fie suparat si sa nu mai vrea sa dea sfaturi pt. ca a fost blocat,...eu zic ca unuia care exceleaza in domeniul sau ar trebui sa i se mai treaca cu vederea unele iesiri ,dar in acelas timp eu l-as ruga sa se gandeasca ca traim in Romania,..o tara saraca in care nu toata lumea isi permite sa plateasca consultanta,eu  cred ca acest forum a fost deschis sa ne ajutam si sa invatam din greselile noastre si ale altora...cei cu pana un hectar maxim 2 poate nu isi permit toti sa platesca...eu cred ca ar trebui apreciati ca fac ceva si nu au dat pamantul strainilor si ajutati asa cum putem..cei care au mai multe hectare ,eu nu cred ca nu platesc consultanta si se lasa doar in baza forumului...eu totusi sper sa apelati la bunatatea dvs. si sa treceti cu vederea ca ati fost sanctionat si sa ne stati inca alaturi chiar daca ne mai certati din cand in cand...iar despre mulcire...ajuta enorm,eu am pus inca de asta toamna paie cu mranita pana aproape ce varful copacului iar in primavara am turtit paiele si am pus peste agril de mulcire ,asa au rezistat la 2 luni fara ploaie...multa bafta la toti

#4486
iosif73

iosif73

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,032
  • Înscris: 15.06.2008
Nu sunt supărat pe nimeni. Pur şi simplu consider v-am dat suficient de multe informatii utile. Cine are ceva in cap va intelege exact cat e de valoros sau nu ce am spus pe aici. Iar  faptul că cineva găseşte resurse ca să facă o livadă de pănă în douză hectare dar nu găseşte resuse pt ceva cel puţin la fel de important ca pomii, mie îmi spune că omul ăla îşi merită soarta. Acest proces se numeşte selecţie naturală, pentru că habar nu are să-şi dozeze eforturile şi investiţiile ca să fie acoperit. Nu mai vorbesc de analize, pentru că am tot vorbit . Dacă cineva crede că tehnologia  de cultură e un moft, asta e... Îi doresc succes.

Azi am avut ocazia să mă binedispun la emisiunea  " În grădina Danei" datorita explicatiilor pseudo-ştiinţifice ale  unui comerciant de nuci ( n u dau nume ca să nu se simtă lezat) , care a aberat cu gratie despre  bogăţia de substante utile din locul  unde a înfiinţat o livadă de nuci ( pe locul unei balastiere) şi despre RASELE de nuci  comercializate de el, pentru că -nu-i aşa... apa a spălat tot ce e mai bun la munte şi a adus la el in balastieră. Of Doamne.... Posted Image Dacă aş fi putut să intru în direct, în mod special lui i-as fi transmis că despre rase- aşa cum spunea el cu siguranţă-  putem vorbi doar in cazul lumii animale. În cazul lumii vegetale vorbim doar de soiuri şi hibrizi. Asta e doar o precizare utilă, pt că neştiutorul de carte  nu ştie că ar trebui să ştie măcar asta  înainte de a se apuca să văndă nuci.La fel cum habar nu are ce e ăla volum edafic util şi cât dintr-asta găsim într-o balastieră.

Edited by iosif73, 14 June 2015 - 11:15.


#4487
gaby76

gaby76

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 07.12.2010
E intr-adeva ca multi ne bagam``ca boii``in lucruri pe care nu le cunoastem mai deloc ,dar intr-o tara in care statul nu te ajuta cu nimic si nu ofera locuri de munca incercam si noi sa facem ceva sa supravietuim...pierdem, castigam ,o luam de la capat important e sa nu stam cu mainile in san sa ne plangem de mila...e drept ca unii exceleaza in prostie ,dar cum zic eu daca Dumnezeu il tine asa ce putem face noi...eu recunosc ca sunt un nimic in cunostinte de nuci dar totusi sper sa reusesc si sa-i vad mari...iar cand gresesc sa le spun altora sa nu greseaca ca mine...

Edited by gaby76, 14 June 2015 - 11:23.


#4488
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,825
  • Înscris: 10.12.2006
Ma uit si eu acum la Dana si e unu ce-a plantat nuci in BALÁSTRU s. n. compas dintr-un braț, cu manșon la partea superioară, de care este legat un al doilea braț care se arcuiește și poartă un creion, la trasarea de cercuri mari.

Sunt curios de unde a invatat sa planteze nuci in nisip, ce carti o fi citit oare.

#4489
raul-sj

raul-sj

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 79
  • Înscris: 03.12.2014

 iustinica, on 11 iunie 2015 - 18:33, said:

Acestia sunt nucii pe care i-am altoit in birou in luna martie au fost transplantati afara acum doua saptamani. Nucul dn ultima imagine l-am stropit in exces, am insistat mai mult decat trebuia cu fungicide si ... se cunoaste. Insa si-a revenit.

Ce varianta a altoirii ai folosit?

La unele imagini mi se pare ca a pornit portaltoiul si nu altoiul; nu se vede foarte clar.

 VIOM, on 12 iunie 2015 - 18:06, said:

Va salut cu respect
.m-am tot framantat pana sa intru pe forum, dar nu mai pot am nevoie de ajutor.
Cred ca am gresit la prima taiere de scurtare. Am plantat in toamna 290 de cahndler (bineinteles impreuna cu franquette,printre ei).- schema de plantare 8x4
in primavara i-am scurtat la 1,2-1,3 m deasupra unui mugure inclinat, iar unde era uscat i-am scurtat si mai mult.  Totusi cred ca nu am inteles bine ce inseamna uscat pentru ca eu unde vedeam un pic de verde in interiorul vergelei(puietului) i ma opream.
Acum mi-e frica sa mai tai (sa nu fie tarziu) si am foarte multi  care au vlastari decat la baza. E adevarat, am si frumosi in conceptia mea (vezi poza cu a000 vreo 10-15.) Dar cei mai multi sunt ca si cei din pozele notate cu  c…). Postez mai jos poze de la  categ. A care sunt frumosi (ok in conceptia mea)  pana la categ d.(categ din care 2 nu au dat deloc).majoritatea sun ca cei din categ c..
1. E tarziu acum sa mai scurtez ?
2.cand pot sa incep sa-i ciupesc ? E corecta ciupirea sau inlaturarea vlastarilor inferiori ? Las doar vlastarul de sus sau 2-3.?
3.am inteles tarziu (dat dlui kiss) ca trebuie sa inlatur micile fructe (este si nuc cu 6 fructe nu neaparat cei mai inalti) – trebuie doar rupte sau inlaturat complet vlastarul
4.care au doar un vlastar in partea de jos (deasupra altoiului)  ce fac tai pana deasupra lui ?
Cu respect  si multumiri anticipate.
Viorel mortan

In imaginile c002 si c003 pare ca a pornit din portaltoi si nu din altoi. In aceste conditii trebuie sa renunti la acei pomi; verifica mai intai atent de unde pornesc noile cresteri.

Acele uscari sunt cu cea mai mare probabilitate provocate de inghetul din timpul iernii, asa ca te sfatuiesc sa taii partea aceea uscata lasand un cep de cativa centimetri deasupra , deoarece planta si-a creat o zona de vindecare undeva in lungul tulpinii, zona  care nu trebuie afectata in nici un caz acum in timpul verii.

#4490
iustinica

iustinica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 09.05.2014
Toti cei patru nuci sunt porniti din altoi. Ceea ce vedeti deasupra este locul unde a fost pus un al doilea mugure pe portaltoi. La unul din pomi au pornit 2 muguri altoi, la ceilalti doar unul. Zilele urmatoare voi taia deasupra altoiului si voi unge cu mastic. Metoda folosita este cea descrisa de domnul inginer Iosif Kiss pe Youtube in videoclipul ,,altoirea nucului in fereastra,,

#4491
VIOM

VIOM

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 10.06.2015
CE SPUNTI CA ESTE SI CU SE SE COMBATE?

Attached Files



#4492
yany_82

yany_82

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 12.07.2012
Nuc altoit...

Attached Files



#4493
petzah

petzah

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 74
  • Înscris: 10.04.2014
Este o idee buna sa fac mulcing cu vegetatia de pe fundul unui rau ?
As avea la dispozitie foarte multa , este foarte deasa - nu patrunde lumina prin ea , spre deosebire de paie aceasta nu poate fi imprastiata de vant .
Pare o solutie ideala . Asa o fi ?

PS : nu este matasea-broastei ... sunt un fel de liane.

Attached Files


Edited by petzah, 16 June 2015 - 13:46.


#4494
vasile59

vasile59

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,608
  • Înscris: 23.09.2009
Nu poate sa se intample nimic rau .
Sa ne spui si noua cum a mers "experimentul"

Edited by vasile59, 16 June 2015 - 16:50.


#4495
Cristibus2000

Cristibus2000

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 02.09.2010

 petzah, on 16 iunie 2015 - 13:45, said:

Este o idee buna sa fac mulcing cu vegetatia de pe fundul unui rau ?
As avea la dispozitie foarte multa , este foarte deasa - nu patrunde lumina prin ea , spre deosebire de paie aceasta nu poate fi imprastiata de vant .
Pare o solutie ideala . Asa o fi ?

PS : nu este matasea-broastei ... sunt un fel de liane.


sigur nu are cum sa dauneze, dar cred ca implica un volum mare de munca. Cel mai simplu este cu vegetatia cosita dintre randuri/ dintre nuci.

#4496
Cristibus2000

Cristibus2000

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 02.09.2010
Apropo de fertilizari. Mai jos un exemplu de nuc selectionat anul 2 vegetatie de la plantare, la 1 iunie acest an.
Aplicat complex NPK 16:16:16 in toamna (nu am gasit doar cu P si K).
Aplicat N: 50 g la 1 mai, si 50g la 15 mai(+ 50 litri apa)
Aplicat 20 ml/10litri apa - ingrasamant foliar la 15 mai.

Intentionez ca pana la 30 iunie sa mai aplic o fertilizare foliara si 100 g de complex NPK(+50 litri apa), apoi pauza pana la toamna.

Se poate observa culoarea si consistenta frunzelor.

Attached Files



#4497
petzah

petzah

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 74
  • Înscris: 10.04.2014
vezi sa nu dai in exces ... mi se pare cam mult ...si foliar si npk..

#4498
Cristibus2000

Cristibus2000

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 02.09.2010

 petzah, on 17 iunie 2015 - 12:14, said:

vezi sa nu dai in exces ... mi se pare cam mult ...si foliar si npk..

Foliarul pentru microelemente(cropmax), nu are NPK in cantitati mari

#4499
Cristibus2000

Cristibus2000

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 02.09.2010
Data foto:1 iunie 2015, nuci selectionati anul 4 de vegetatie, surprinsi complet de inghet anul acesta in aprilie, udati si fertilizati, cu copca la baza pentru retentia de apa, si cu mulci anual/multianual cu iarba de pe rand. Dupa cosire fanul rezultat se va aseza complet pe randul de nuci pentru mulcire.

Attached Files



#4500
raducu1981

raducu1981

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 10.03.2015
Salut......
Am in vedere infiintarea unei livezi de nuc(probabil cu MILOTAI 10) insa din pacate cel mai devreme plantarea as putea-o  realiza in primavara(undeva la inceputul lunii martie daca vremea o permite),tocmai din cauza indisponibilitatii stocurilor...
As dori sa va intreb dc plantarea de primavara este intr-o oarecare masura ok........specific ca am posibilitatea de irigare in eventualitatea unei primaveri secetoase si veri caniculare.....
Sau sa astept mai bine toamna anului 2016?
Multumesc anticipat....

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate